餐厅: 鳥居居酒屋
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-07-19 36 浏览
啲招牌好清脆,加上日式風格嘅裝潢,即刻有種舒服嘅用餐氛圍。啲店舖衛生情況都唔錯,環境乾淨整潔,讓我地可以放心享受美食。我地先叫咗一份茶碗蒸。上菜嘅速度驚人,幾分鐘就送上嚟。茶碗蒸嘅蒸氣飄散住淡淡嘅米香,令人垂涎欲滴。一揭開蓋,熱氣湧出,啲白色蒸蛋鬆軟滑嫩,加埋新鮮嘅蝦肉同魚片,一入口即化。加咗啲香噴噴嘅日式醬油汁,呢道茶碗蒸真係完美嘅開胃菜。然後,我地就試下味噌龍蝦。呢款菜色彩繽紛,啲龍蝦鮮紅鮮嫩,一睇就有胃口。食咗第一口,味噌嘅香味即刻彌漫口中,龍蝦嘅甜味又襲來,令人停唔住。每一口都可以感受到廚師嘅用心,將呢道菜做到完美。最後上場嘅係一本鰻魚飯定食。一盤鰻魚壽司同白飯同小菜一齊上,份量非常足夠。鰻魚肉質鮮嫩,淋上甜蜜嘅照燒醬汁,入口滑溜多汁。同啲微微酸嘅醋飯一齊食,味道簡直無法形容。呢道定食真係令我地感受到日本料理嘅精湛技藝同埋美味。

2023-07-09
2023-07-14 46 浏览
到銅鑼灣找朋友食午餐,她帶我到地鐵附近一間日本餐廳,內裡裝潢富有日本風格,非常寧靜舒適。中午時段以定食為主,同朋友每人点了一份,前菜是醒胃的蕃茄及芝麻醬秋葵。還有熱辣辣鮮味的麵豉湯及美味可口的茶壺蒸,都非常好味。主食是特選6本串燒~厚切牛舌,厚肉軟綿綿~西京鮎魚,鮮味可口~雞翼,鹽燒非常入味,肉質嫩滑~鹽燒牛肉,鮮嫩仍保持肉汁,好味~露筍豬肉卷,中間的露筍減少了豬肉片的油膩,好好味~冬菇,新鮮肉厚燒鰻魚定食,原條鰻魚燒得剛剛好,肉質鮮嫩,外脆內軟,鰻魚汁很鮮甜,白飯上鋪了滑蛋,甜甜地,很好。

主食是特選6本串燒
~厚切牛舌,厚肉軟綿綿
~西京鮎魚,鮮味可口
~雞翼,鹽燒非常入味,肉質嫩滑
~鹽燒牛肉,鮮嫩仍保持肉汁,好味
~露筍豬肉卷,中間的露筍減少了豬肉片的油膩,好好味
~冬菇,新鮮肉厚

午餐
2023-07-10 44 浏览
今晚朋友請我食最喜歡的日本菜🌟鳥居居酒屋 🌟 這間店食物很有特色,網上口卑甚佳,氣氛非常唔錯,讓人一進門就感受到濃厚的和風氣氛,環境有少許氛暗,又可以同朋友風花說月干干杯🍶。 師傅即叫即制食材新鮮,酒類選擇亦非常多, 招牌套餐,刺身,串燒,炸物等等。。。都應有盡有,價錢屬中上,另外店員亦很友善,為你提供意見👍 以下幾款非推介不可💖 五品刺身拼盆刺身份量雖然不算很多,但也有五款選擇,單看色澤已知非常新鮮。海膽鮮甜味美😋,三文魚,赤蝦,油甘魚,帶子等都非常厚身鮮甜,吃落口感很滿足,性價比超高,必食推介💜💜💜 網燒活南非鮑魚呢度嘅鮑魚雖然唔算好大件,但係燒完有炭香味之餘,仲保留到鮑魚嘅鮮味,仲幾彈牙又唔韌Yummy😝 自家製月見免治雞肉棒🐣煮得非常美味,裹面加了雞軟骨碎增加肉棒口感,雞肉咬落非常Juicy,配上精華的日本蛋汁和醬汁,簡直超水準🐥🐥🐥 厚切牛舌🐮每件都好厚身,食落係爽口彈牙得來亦好淋身,而且有滿滿既油脂感😂性價比一流!必叫😍😍 明太子玉子🍳咬起來軟綿綿,吃得到濃郁的蛋香,伴隨著鹹香的明太子醬,更帶出風味的層次感,絕不浮誇! 燒油甘魚鮫🐟通常都係食開三文魚鮫,但呢度竟然有燒油甘魚

以下幾款非推介不可💖

五品刺身拼盆

網燒活南非鮑魚

自家製月見免治雞肉棒🐣

厚切牛舌🐮

明太子玉子🍳

燒油甘魚鮫🐟
通常都係食開三文魚鮫,但呢度竟然有燒油甘魚鮫,嫩滑既油甘魚肉,加上燒至外皮微焦的魚皮和魚骨,非常惹味可口,油甘魚且油脂及膠質重,配上檸檬汁,份量亦多!

味噌燒半殼蠔
一口咬落去啲海水鮮味即刻湧出來,加埋啲熱熱哋既芝士,為燒蠔多添一分鮮味!🌊

手造豆腐
香脆的豆腐, 外面配以濃厚的醬油, 外脆內嫩的感覺實在滋味!🤍

雞翼一夜干
食落口感香脆之餘又好入味,雞汁滾燙,雞的香氣很突出!🧡

朱古力麻糬窩夫🍫
內層係朱古力麻糬雪糕, 窩夫皮外面帶有微微的脆, 入口滑溜朱古力味特別濃厚, 甜品必試!
  • 厚切牛舌
  • 刺身盛
2023-07-09 45 浏览
和家人晚飯,當晚並非全場滿座,整體食物美味,但其中一位侍應態度差劣,只送上食物,滿桌空碟,枱已無位亦不收碟,硬放食物上枱。叫了茶漬飯,碗邊夾上一團wasabi, 侍應大力將食物放上枱,震動到成舊wasabi跌左落枱面,無反應,走左去。以店鋪價位來說,實在不能接受,亦影響客人晚飯心情。
以店鋪價位來說,實在不能接受,亦影響客人晚飯心情。
朋友生日想食居酒屋 港島返工落銅鑼灣最方便, openrice 見有唔少好評就book 食物質素ok 但串燒每款一定要至少叫2串,真係想食多幾款都食唔落但飲品普通 梅酒太細杯仲要落碎冰又唔serve 茶水,隔離檯叫左3次都上唔到一杯水但環境逼 隔離檯客行出行入要護住d食物 , 怕佢地d袋 / 衫 整到我地檯d食物 由於地方淺窄 每次見侍應上菜都係我朋友頭頂上, 真係好驚佢失手整到我朋友。。。真係食得一d 都唔放鬆。。。。。。。。。
朋友生日想食居酒屋

但飲品普通 梅酒太細杯仲要落碎冰
又唔serve 茶水,隔離檯叫左3次都上唔到一杯水

真係食得一d 都唔放鬆。。。。。。。。。

2023-07-07
庆祝纪念
生日
  • 明太子玉子
  • 明太子釀雞翼
😻呢間居酒屋嘅裝潢同氣氛都幾有特色,菜式都非常豐富多樣化,有啲炸物、串燒、刺身、燒烤等等,令人目不暇給。餐廳環境比較溫馨舒適,有啲輕音樂,而且服務態度亦非常好,員工會樂意同你分享佢哋嘅菜式同提供建議,令人感受到溫馨嘅用餐體🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀🔶 刺身盛(5kinds) 💰368好豐富好新鮮的刺身,分別有海膽、三文魚、帶子、甜蝦,食材新鮮,味道鮮甜,質地嫩滑🔶燒味噌半殼蠔 💰88以新鮮的半殼蠔為主料,加入了燒味噌的調味,經過炭火燒烤後,口感鮮美,香氣四溢。🔶和風蒜子番茄沙律 💰62喺一道色差繽紛嘅清新爽口沙律🥗,其中融合了和風調味和蒜子的香氣,加入了原個新鮮日本🍅番茄的鮮美,口感豐富🔶 明太子玉子 💰118呢一道餸好特別,係玉子包住咗明太子,結合了明太子的辣味和玉子燒的甜味。而玉子燒的甜味則平衡了整體的口感。明太子玉子的外層酥脆,內部則是綿密的蛋質,讓人一口咬下即能感受到豐富的口感🔶 網烧活鮑魚 💰148以新鮮的活鮑魚為主要食材。活鮑魚的質地緊實,肉質彈牙,帶有豐富的海洋味道。網燒的方式使鮑魚表面烤至金黃酥脆,內部保持鮮嫩,讓人一咬即知鮮美。🔶 燒油甘魚餃 💰

🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀⠀
🔶 刺身盛(5kinds) 💰368

🔶燒味噌半殼蠔 💰88

🔶和風蒜子番茄沙律 💰62

🔶 明太子玉子 💰118

🔶 網烧活鮑魚 💰148

🔶 燒油甘魚餃 💰238
好特別嘅一款小食,甘魚餃味道鮮美而濃郁,佢本身具有濃郁的魚香味,再加上香料和調味料的融合,有一種好獨特的味道。口感上,餃子的外脆內嫩和鮮甜的甘魚肉相互襯托,味道更加美味。

🔶豆腐 💰64
豆腐的外層酥脆,內部豆腐的口感滑嫩,帶有濃厚的豆香味道。既有外層的酥脆,又有內部的柔軟,給人一種口感上的層次感。

🔶雞丸 💰116
雞丸的口感柔軟,入口即化,且不膩口

🔶蒜香烧牛肉 💰76
牛肉鮮嫩多汁,入口即溶。蒜香的味道非常濃郁,與牛肉的鮮味相互融合,食完返尋味,醬汁的味道酸甜可口,增添了整道菜的層次感。

🔶厚切牛舌 💰148
佢哋嘅牛舌肉質鮮嫩,口感十分彈牙,仲有一啲微微嘅嚼勁,非常好咀嘅感覺。仲有佢哋嘅切法,真係好厚身,啲肉好飽滿,令人一見就食慾大開。而且,呢間餐廳嘅厚切牛舌經過適當煮熟,唔會太柴,保持咗啲肉嘅鮮味同汁水,正 ‼️

🔶鷄皮蝦巻💰84
係一款將新鮮嘅蝦仁同鷄皮卷在一起,再油炸至金黃色,鷄皮蝦巻非常鮮脆,油炸得非常恰到好處,即使嚼落去都唔會感覺油膩。鷄皮同蝦仁嘅組合亦非常得宜,鷄皮香脆,蝦仁鮮甜彈牙,兩者都好match

🔶朱吉力麻糬窩夫 💰68
麻糬嘅質感非常獨特,彈牙有嚼勁,而且麻糬同朱古力嘅比例恰到好處,唔會太甜膩。窩夫亦非常香脆,炸得剛好,唔會太油膩,口感非常好。未試過咁好食嘅麻薯窩夫,大家一定要嗌😋‼️

🔶白桃味汽酒 💰64
汽酒嘅甜度適中,唔會太甜亦唔會太淡,而且有啲微微嘅酸味,令到味道更加平衡。白桃嘅香氣同味道都好明顯,喝落去好有果香味,令人覺得清新怡人,好適合喺炎熱嘅天氣飲用😺

🔶巨峰味汽酒 💰64
巨峰味汽酒味道亦非常濃郁,有啲甜甜嘅葡萄味同啲微微嘅酸味,令人覺得非常清新同豐富層次。嘅甜度適中,唔會太甜亦唔會太淡👍🏻

✨ 如果你係食酒文化愛好者,又鍾意日本嘅風格,呢間居酒屋就係一個非常理想嘅選擇🥂🍻

鳥居居酒屋 @toriizakaya
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心17樓
2023-06-25 44 浏览
最近同樣嚟到咗間新鮮嘅燒海鮮餐廳,就嚟試下佢哋嘅其他菜式啦!首先上嚟嘅就係鮮菜沙律,啲生菜好新鮮脆口,配埋啲蟹肉同芝麻,再加埋凍嘅菠菜,真係好清新好開胃!跟住就上嚟啦鱈魚肝,一入口就係濃郁嘅魚油味,同埋啲魚肝肉質好滑好軟,真係好美味!接下黎就係白象拔蚌刺身,啲蚌肉鮮甜有彈性,而且配上新鮮嘅芥末同青檸,令到啲味道更加豐富,真係好好食!再黎就係龍蝦啦,龍蝦肉質好鮮甜爽口,燒得啱啱好,啲肉質非常嫩滑,配埋啲牛油同檸檬,真係好開胃!跟住就係味噌帆立貝,啲帆立好大隻,肉質好鮮甜,加埋啲味噌汁,令到啲味道更加香濃,令人回味無窮!接下黎就係海膽冷烏冬,烏冬煮得好有彈性,而啲海膽鮮甜味濃,同埋配埋啲清新嘅青瓜同香菜,真係好開胃!再黎就係豆腐串燒、雞園串燒同蘆筍豬串燒,啲肉質都燒得啱啱好,好嫩好滑,加埋啲燒味,真係好好食!最後就係甜品啦,朱古力窩夫同巨峰味汽水,窩夫香脆,朱古力味濃郁,而汽水唔會太甜,巨峰味好濃郁,唔洗擔心會喉渴。整體黎講,呢間餐廳嘅食物質素真係好高,而且服務態度亦都好好,下次一定會再黎!

2023-06-22 884 浏览
跟友人相約星期日去銅鑼灣行街街,行街街前緊係醫肚先😉😉嚟到哩幢好多嘢食嘅大廈,俾哩間餐廳名吸引左,鳥居⛩️係日本嘅感覺呀😍😍去唔到日本都要去鳥居食餐飯先得🤭🤭首先朋友俾餐牌嘅A餐一本鰻魚飯定食立馬吸引住,原條鰻魚嘅定食點會唔叫🤣🤣我就好想食串燒定食扮吓有生活品味嘅識食之人所以揀咗F餐精選5本即係有5串串燒咁解😋😋所有定食一概會有前菜、茶碗蒸和吸物。前菜:泡菜酸辣香脆,好開胃,作為前菜開胃小食係聰明選擇😎😎芝麻醬冷豆腐,一口吃下滑嫩舒服😉😉有鼓幸福感覺🥰茶碗蒸:一向我都特別喜歡吃茶碗蒸,自己在家都會做,每次都有機會有不同的配料,這次有蟹棒有菇菇有赤板魚蛋,熱辣辣香滑好味😋😋吸物:吸物即係湯品,蜆肉麵豉湯有蜆有海帶有豆腐粒,不會太咸太淡,味道適中😋😋😉主食:A餐一本鰻魚飯定食($178)上枱時真係好開心,香噴噴原條鰻魚,好好食,咁大條鰻魚真係每啖飯都一定可以配一啖鰻魚🤭🤭😋😋F餐精選5本定食($138)5串串燒包括有自家製月見免治雞肉棒+西京鮎魚+雞軟骨+芝麻雞肉串+冬菇😎😎

前菜:
泡菜酸辣香脆,好開胃,作為前菜開胃小食係聰明選擇😎😎
芝麻醬冷豆腐,一口吃下滑嫩舒服😉😉有鼓幸福感覺🥰

茶碗蒸:

吸物:

主食:
A餐一本鰻魚飯定食($178)
F餐精選5本定食($138)
前菜(泡菜)
2023-06-11
F餐
A餐
2023-06-20 31 浏览
很久沒來銅鑼灣找美食,這次就光顧了這間日式居酒屋,雖然是香港餐廳,但裝修同日本居酒屋完全沒有分別,像置身日本一樣。燒茄子前菜叫了燒茄子,茄子份量也頗多,配上燒汁和柴魚片,吃起來很惹味,而且茄肉口感很滑,清甜又好味。大活帆立貝再叫了一個帆立貝,帆立貝size很大,足足一隻碟的大小,吃落很新鮮,而且有淡淡的炭燒香味,一啖吃落口,非常滿足好味。豬頸肉串/秋葵牛肉卷豬頸肉油脂很香,而且外層煎得很香口,加上中間有大蔥,吃落不會有油膩的感覺。秋葵牛肉卷很特別,外層肥牛很香口,加上面頭的調味料,牛肉味很香,配上秋葵,感覺很新鮮,而且口感也很豐富。稻庭烏冬凍食最後叫了一個凍烏冬,口感涼涼的,可以去除整夜的油膩感。烏冬口感q彈,比熱的烏冬更彈牙好味,而且配上鵪鶉蛋汁,烏冬更加香滑好味,比一般雞蛋汁更香,值得一試。

燒茄子

大活帆立貝

豬頸肉串/秋葵牛肉卷

稻庭烏冬凍食
2023-06-15 32 浏览
很久沒和朋友外出進食了,記得這間居酒屋座位舒服,而且裝修和氣氛都像身處了日本一樣,所以便選了這間餐廳,不過最重要的都是它的味道。明太子玉子吃日本料理,一定要吃玉子,玉子很滑,而且很香蛋味,一吃便知是日本蛋。明太子份量很多,配上玉子,非常惹味,加上面頭的醬汁,讓人停不了口。刺身盛刺身份量雖然不算很多,但也有四款選擇。單看色澤已知非常新鮮。三文魚佈滿魚油,吃落鮮到笑了起來。三文魚、大蝦、帶子等都是非常厚身,吃落口感很滿足,性價比超高。雞肉串雞肉串是我最愛的菜式,這餐廳煮得非常好味。雞肉咬落非常Juicy, 淡淡雞味很濃郁, 配上精華的蛋汁和醬汁,超水準表現。燒龍蝦最後重頭戲就是燒龍蝦,單是打卡已值回票價。龍蝦差不多有腳掌的size,吃落淡淡蝦肉,非常滿足。加上龍蝦的蝦膏和醬汁,混合炭燒香味,非常值得一試。

明太子玉子

刺身

雞肉串

燒龍蝦

2023-06-11 789 浏览
今天約了朋友行灣仔會展家居展覽,吃了午餐先出發,我們也喜歡吃日式野,近灣仔,所以選了今次這間吃,入到去環境好有日式感同舒適,看了一會餐牌叫了前菜 秋葵好新鮮鮮菜味,爽脆,入口唰唰聲前菜  冷奴日式冷豆腐,比較結實,好嫩滑身,濃香醬油味,有凉感覺茶碗蒸暖熱,日式蒸蛋,蛋味特別嫩香同甜滑,蟹柳,好鮮蟹香味白蜆味噌湯少見,湯放了蜆,味道好清甜鮮海鮮味同好清香一本鰻魚飯定食飯上面舖上蛋同鰻魚,全塊炒滑蛋同大條鰻魚,滑蛋同鰻魚好嫩滑,蛋有濃厚鮮蛋香味,鰻魚有濃鮮鮮魚香味,好有飯香味同軟熟時選5本冬菇,西京鮎魚,雞軟骨,自家制月兒免治雞肉棒,芝麻雞肉棒菇大片,好鮮鮮香菇味,魚身特别爽滑,鮮甜鮮魚香味,雞軟骨,細細粒,好彈牙同脆口,月兒免治雞肉棒,有特色,會燒耐點,烤到肉身皮有點脆,肉質好軟霖,點埋鮮蛋一起吃,雞肉極嫩滑,突出鮮雞同蛋香味,口感豐滿,芝麻雞肉棒,肉身舖上滿滿芝麻,有濃香雞味同芝麻味,雞肉好滑身
前菜 秋葵

好新鮮鮮菜味,爽脆,入口唰唰聲
前菜  冷奴

日式冷豆腐,比較結實,好嫩滑身,濃香醬油味,有凉感覺
前菜 冷奴
茶碗蒸

暖熱,日式蒸蛋,蛋味特別嫩香同甜滑,蟹柳,好鮮蟹香味
白蜆味噌湯

少見,湯放了蜆,味道好清甜鮮海鮮味同好清香

時選5本

冬菇,西京鮎魚,雞軟骨,自家制月兒免治雞肉棒,芝麻雞肉棒
時選5本 冬菇,西京鮎魚,雞軟骨,自家制月兒免治雞肉棒,芝麻雞肉棒

2023-06-03
前菜 冷奴
2023-06-05 82 浏览
這間日式居酒屋很有日本風味,每枱之間很近,大家都好親切緊密,氣氛甚好!我和朋友叫了套餐「鳥居二人前」🔸前菜:蟹肉芝麻凍菠菜,好香芝麻,凍菠菜又幾特別!🔸燒鱈魚干:脆脆的風味小食,好香鱈魚,好味,可以吃不停!🔸愛知縣白象拔蚌刺身:好新鮮,鮮甜爽脆的口感,喜歡原味吃到鮮味可以不點豉油!🔸紐西蘭活蟶子:好大隻😋,好多蔥花去煮,好香,還貼心地剪開上,方便食!肉質彈牙,熟度剛好!🔸最愛的味噌燒龍蝦:好大隻,堅好味,可能用味噌調味,味道真是特別特出!龍蝦肉好彈口鮮嫩!🔸串燒三款:免治雞肉棒,附上豉油無菌生雞蛋,撈勻沾上一起吃,香濃滑口!還布露荀豬肉卷和手造豆腐,都不錯👍🏻🔸海膽凍烏冬:這個烏冬是比較清淡,因為想你吃到海膽的原汁鮮味,好正!📍 鳥居居酒屋 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心17樓
我和朋友叫了套餐「鳥居二人前」
🔸前菜:蟹肉芝麻凍菠菜,好香芝麻,凍菠菜又幾特別!
🔸燒鱈魚干:脆脆的風味小食,好香鱈魚,好味,可以吃不停!
🔸
愛知縣白象拔蚌刺身

📍 鳥居居酒屋 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心17樓
  • 燒鱈魚乾
  • 紐西蘭活蟶子
2023-05-24 70 浏览
剛番香港仲懷念日本🇯🇵,所以今晚即興約老友去居酒居回味下😍氣氛裝修都好有feel,平日都高朋滿座,正😄清酒仲要一送一,又正喎點選了2人餐前菜-蟹肉芝麻凍波菜-大量蟹肉及芝麻醬,下面仲有多層波菜,開胃好味👍🏻燒鱈魚乾-真心好好味,口感酥脆,外面焦到微黃,沾小小沙律醬更香口,即時點了柚子味送梅酒,香濃小甜,正愛知縣白象拔蚌刺身-好爽口,新鮮清甜,更可不加醬油食都一口接一口😍串燒-蘆筍豬肉卷:豬肉薄身卷住鮮甜蘆筍,非常爽脆鮮嫩免治雞肉棒-雞肉極滑,入面有雞肉,雞軟骨,冬菇,配上碗醬油蛋黃,令到吃時更滑溜,味道層次豐富,一流味噌燒龍蝦-真心期待,果然龍蝦大過手掌,十分厚肉,好juicy.味噌好香超配合,推介紐西蘭聖子-大大隻聖子已經吸引,上面放滿日本蔥花,咬落去多汁鮮美,我連入面湯汁都飲清加拿大海膽伴稻庭烏冬-海膽偏黏稠,但味道濃郁,味道甘甜配上彈牙稻庭烏冬,沾啲鵪鶉蛋加醬汁更滑溜。朱古力窩夫-味道香濃朱古力窩夫,好完美甜品
點選了2人餐
串燒-蘆筍豬肉卷:豬肉薄身卷住鮮甜蘆筍,非常爽脆鮮嫩
朱古力窩夫-味道香濃朱古力窩夫,好完美甜品
聖子
  • 愛知縣白象拔蚌刺身
  • 免治雞肉棒
  • 味增燒龍蝦
2023-05-15 874 浏览
要品嚐高質素串燒都要到居酒屋,雖然價錢稍高,但質素絕對比外邊普通串燒店稍高一籌,一來食材較上乘,師傅烹調技術上亦處理得細緻。今日跟朋友到鳥居居酒屋,試了兩款午市定食。❤溫泉蛋燒鳥定食定食分量非常豐富,包括四款串燒(雞翼、雞肉大蔥、冬菇及西京鮎魚)、溫泉蛋飯、前菜、茶碗蒸以及吸物。串燒非常高質素,以雞翼為例,外皮烤得香脆,邊皮位有微微炭香味,至於裏面肉質嫩滑,保留肉汁;另外鮎魚亦看口,魚肉滑溜。雖然每款串燒份量不算多,但都點到即止,令人滿意。另外滑蛋飯亦算一大驚喜,日本米煮得粒粒分明充滿飯香,上面鋪滿紫菜碎及香蔥碎,加上半生熟滑蛋攪拌起來,令到白飯口感滑溜更有層次。而吸物即指湯,主要功能是在嚐另一道菜前先清除前一道菜的味道,所以味道較清淡。此款麵豉湯內有蜆肉,味道淡而清甜,很不錯。❤一本鰻魚飯定食鰻魚魚肉飽滿,分量大,肉質滑溜又彈牙,魚肉處理得宜,啖啖肉沒有細碎魚骨。再加上鰻魚燒汁就香氣撲鼻。至於鰻魚下面的滑蛋亦煮得香滑軟熟,烹調得剛剛好,不過此款米飯就比起之前另一款定食的米飯稍為硬身,但配合魚肉彈牙質感又頗為匹配。另外值得一讚的是店員服務態度很好,經常面帶笑容,又會主動加茶。 另外居酒

❤溫泉蛋燒鳥定食

❤一本鰻魚飯定食

另外值得一讚的是店員服務態度很好,經常面帶笑容,又會主動加茶。 另外居酒屋內環境佈置精緻,加上幽暗的燈光,令人有少許置身日本居酒屋的感覺,有格調,適合與朋友聊天。
2023-05-14
  • 一本鰻魚飯定食
  • 溫泉蛋燒鳥定食
2023-05-13 57 浏览
我因為有少少掛住日本嘅串燒,所以就拉咗我男朋友去食呢一間居酒屋。見到佢個二人前而家做緊八五折,而我哋又係唔想諗,所以就直接嗌咗呢個鳥居二人前。蟹肉芝麻醬凍菠菜啲蟹肉好鮮甜,同芝麻醬嘅配搭好恰到好處,唔會太濃唔會太淡,好適合我嘅口味。啲菠菜清爽唔澀,同埋啲蟹肉同芝麻醬嘅味道互相襯托,令味道更加豐富。燒鱈魚乾啲魚乾燒得香脆可口,帶有一點點鹹味同甜味,啲魚乾嘅香味十足。愛知縣白象拔蚌刺身啲蚌肉鮮甜爽脆,肉質細嫩,啲蚌肉味道清新,令人感到非常清爽。啲蚌肉切得薄薄嘅,啲鮮味充滿口腔,而且份量都幾多。味噌燒日本帆立貝啲帆立貝肉質鮮嫩,燒得恰到好處,啲肉質保持了原有嘅鮮甜味道,啲汁濃郁香甜,與啲帆立貝汁嘅鮮味完美結合。味噌燒龍蝦啲龍蝦肉質鮮甜彈牙,燒得啱啱好,加埋啲汁得更加好食。串燒當中我最鍾意食嘅係月見免治雞肉棒。佢哋用咗無菌日本雞蛋,加埋啲蛋漿一齊食,啲味道香濃,令味道更加豐富。加拿大海膽伴冷稻庭烏冬啲烏冬口感彈牙有嚼勁,加埋啲海膽,味道鮮甜,口感滑順。啲冷稻庭嘅清香同啲海膽嘅鮮甜味道好夾。甜品朱古力麻糬窩夫,朱古力味幾香濃。整體嚟講,銅鑼灣區嘅餐廳有咁多海鮮食,我覺得性價比嚟講幾高。
蟹肉芝麻醬凍菠菜
燒鱈魚乾

味噌燒日本帆立貝

味噌燒龍蝦

啲龍蝦肉質鮮甜彈牙,燒得啱啱好,加埋啲汁得更加好食。
串燒
加拿大海膽伴冷稻庭烏冬

甜品
朱古力麻糬窩夫,朱古力味幾香濃。