2023-07-19
啲招牌好清脆,加上日式風格嘅裝潢,即刻有種舒服嘅用餐氛圍。啲店舖衛生情況都唔錯,環境乾淨整潔,讓我地可以放心享受美食。我地先叫咗一份茶碗蒸。上菜嘅速度驚人,幾分鐘就送上嚟。茶碗蒸嘅蒸氣飄散住淡淡嘅米香,令人垂涎欲滴。一揭開蓋,熱氣湧出,啲白色蒸蛋鬆軟滑嫩,加埋新鮮嘅蝦肉同魚片,一入口即化。加咗啲香噴噴嘅日式醬油汁,呢道茶碗蒸真係完美嘅開胃菜。然後,我地就試下味噌龍蝦。呢款菜色彩繽紛,啲龍蝦鮮紅鮮嫩,一睇就有胃口。食咗第一口,味噌嘅香味即刻彌漫口中,龍蝦嘅甜味又襲來,令人停唔住。每一口都可以感受到廚師嘅用心,將呢道菜做到完美。最後上場嘅係一本鰻魚飯定食。一盤鰻魚壽司同白飯同小菜一齊上,份量非常足夠。鰻魚肉質鮮嫩,淋上甜蜜嘅照燒醬汁,入口滑溜多汁。同啲微微酸嘅醋飯一齊食,味道簡直無法形容。呢道定食真係令我地感受到日本料理嘅精湛技藝同埋美味。