餐厅: 鳥居居酒屋
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-05-04 96 浏览
I have been here for dinner during covid 19 so have some expectations of food. Went here today for lunch. Despite the price and ok standard of yakitori, the egg, miso soup and rice was well below par.Rice was hard.Egg was salty and wrinkly.Miso soup was salty.I won’t give this place a second chance.

Rice was hard.

Egg was salty and wrinkly.

Miso soup was salty.

2023-05-02 71 浏览
同朋友講咗好耐話食居酒屋🏮,今日咁啱經開銅鑼灣見到有間樓上居酒屋,望完餐牌啱食就行得😂。喺主菜上枱之前,當然有前菜開下胃啦😂。特選6本 $168厚切牛舌+西京鮎魚+雞翼+監焼牛肉+露荀猪肉巻+冬菇露荀猪肉巻係意想不到嘅外脆內嫰😋,食落露荀嫰得嚟仲要爽口👍。雞翼必定係食居酒屋要試嘅一款燒物,雞翼嘅脆皮同炭燒嘅味道,再加上雞翼流出嘅肉汁。😏厚切牛舌爽口,肉質味濃👍。西京鮎魚喺串燒嘅其中一款,比較少見,燒完嘅炭燒味同本身魚味非常之match 😋。一本選魚飯定食 $178鰻魚燒得啱啱好,陣陣炭燒味得嚟又有鰻魚香😋,再加埋食鰻魚必定要有嘅鰻魚汁👍絕配。加配埋有鰻魚汁嘅蛋飯,份量足👍。

喺主菜上枱之前,當然有前菜開下胃啦😂。

特選6本 $168

厚切牛舌+西京鮎魚+雞翼+監焼牛肉+露荀猪肉巻+冬菇

😏

厚切牛舌爽口,肉質味濃👍。

一本選魚飯定食 $178

2023-03-26
  • 露荀豬肉卷
  • 厚切牛舌
2023-04-30 67 浏览
位于一座日料众多的大厦里,菜式比较综合性,什么品种都有,但什么吃起来都差了点气。铜锣湾的居酒屋那么多,个人感觉这家还差了点竞争力,随便吃吃可以。·服务和环境都还行,来得早,比较安静。性价比一般,串烧基本都是两串起点,而且我看师傅并没有全程盯着烤架。那一小碟看起来就一般的沙律是收费前菜,建议落座时就说不要。·【梅子酱鸡肉串】喜欢酸甜的梅子酱搭配紫苏的清新草本气息,但鸡肉品质确实可以被几家烧鸟专门店甩出几条街,可选部位也太少,只是在口味上稍微下了点功夫。·【梅酱长芋】外形似切片香蕉,嚼起来微脆,一点清甜和淀粉的味道,若不是梅子酱的点睛之笔,这道就更加平平无奇。饭搭子对梅子酱很执着,不仅点了两款梅子酱的菜品,吃完饭还兴致勃勃地拉我在Sogo寻找贵替。·【手造豆腐】当晚最好吃的没想到是烧豆腐,酱汁咸甜到位,外韧内柔,像一块烫口的流心布丁。·【鳗鱼】酱汁调味有点重,肉质不够糯。【银鳕鱼】口感细嫩,入味挺好,就是份量略少。·【三文鱼烧饭团】中间夹了三文鱼碎但不多,外层脆脆的口感有点像米老头。以前我也吃过烤饭团,但印象中不是这个口感,趁热吃比较香。
2023-04-06
  • 手造豆腐
2023-04-27 42 浏览
叫左個二人前套餐再點左兩杯野飲,我就叫左馨和手工啤,麥味比較重,但係又唔會太苦,入口甘甘甜甜。仲要係MADE IN jAPAN 。覺得幾好飲。朋友就叫左乳酸味汽水。感覺都不錯。前菜要左蟹肉芝麻凍波菜,不過不失,波菜好軟林,混合一齊食。小食燒鱈魚乾好脆口,一路食一路飲酒,同朋友一路吹水,不知不覺就食晒了。白拔蚌身勁鮮甜,新鮮即切蚌肚口感豐厚爽彈鮮甜,蚌脛咬落去又夠爽脆。冰夠凍。日本活SCALLOP新鮮燒致半生熟,而且好大粒。裙邊好爽脆都唔會老,調味剛剛好每口都好滿足。串燒即叫即燒,雞肉棒同有雞軟骨增加口感層次,仲有一隻生雞蛋去點,啖啖雞肉香。豬肉卷包著露筍,內層露筍爽脆爽口,外層豬肉汁香口。好手造豆腐全部剛剛燒好,豆腐比較薄保係好滑好入味,入口好香口。燒龍用左西澳龍蝦,外面脆卜卜一隻龍蝦分左兩邊,肉質彈牙有口感,黎到時肉質一紋路清晰夠晒生鮮。龍蝦肉好容易就切開取出。加拿大海膽伴冷鳥冬,加拿大海膽狄大大舊夠鮮甜好滿足,鳥冬彈牙夠冬,兩個女仔share一齊食剛剛好。最後有個吉士窩夫,估唔到個窩夫有驚喜,外層好似糯米池咁好軟糯。入面就凍冰冰好好食。

2023-04-20 45 浏览
銅鑼灣呢間居酒屋已經開業好多年,極具人氣,相信食物質素有一定保證,以木系係做裝修主題,有去咗日本嘅感覺我哋見到二人Special set 做緊八五折,套餐價錢$1488,已經包括沙律🥗,小食,刺身,主食,海鮮,烏冬,甜品🍮,CP值相當高,一於試吓✨鮮菜沙律有青瓜,紅蘿蔔條,椰菜,先清清你嘅味蕾,✨蟹肉芝麻凍菠菜蟹肉好多好鮮甜,波菜凍食特別爽脆,作為前菜非常開胃✨鱈魚乾係高級版嘅魷魚絲,鱈魚乾入口香脆,簿簿一條,連埋蛋黃醬更加惹味✨愛知縣白象拔蚌刺身廚師刀工非常厲害,切到簿簿一片,非常新鮮,所以超鮮甜爽脆✨味噌燒龍蝦🦞龍蝦超大隻,非常鮮甜,肉質好爽口彈牙,蝦頭仲有非常多蝦膏,簡直係成隻蝦嘅靈魂,面頭加上日本味噌,估唔到出奇咁夾✨手造豆腐外層燒到非常香脆,加上日本醬油一齊食更加惹味✨自家製月見免治雞肉棒雞肉非常嫩滑,配合埋橙黃色嘅蛋黃,十分Juicy,都係其中一個必食推介✨蘆筍豬肉卷呢個簡直係我嘅最愛,蘆筍配豬肉口感原來係咁清新,蘆筍燒完仲可以保持翠綠爽口✨紐西蘭活蟶子蟶子好新鮮,洗得好乾淨,一啲沙都無,配埋特製嘅醬汁好惹味✨味噌帆立貝大大粒,厚實且呈圓,裙邊爽甜,味噌可以帶出帆立貝嘅鮮甜

✨鮮菜沙律
有青瓜,紅蘿蔔條,椰菜,先清清你嘅味蕾,

✨蟹肉芝麻凍菠菜
蟹肉好多好鮮甜,波菜凍食特別爽脆,作為前菜非常開胃

✨鱈魚乾

✨愛知縣白象拔蚌刺身
廚師刀工非常厲害,切到簿簿一片,非常新鮮,所以超鮮甜爽脆

✨味噌燒龍蝦🦞

✨手造豆腐
外層燒到非常香脆,加上日本醬油一齊食更加惹味

✨自家製月見免治雞肉棒

✨蘆筍豬肉卷

✨紐西蘭活蟶子
蟶子好新鮮,洗得好乾淨,一啲沙都無,配埋特製嘅醬汁好惹味

✨味噌帆立貝
大大粒,厚實且呈圓,裙邊爽甜,味噌可以帶出帆立貝嘅鮮甜味

✨加拿大海膽伴冷稻庭烏冬
海膽非常飽滿,入口充滿鮮味,烏冬煙煙韌韌,爽口彈牙,仲有隻鵪鶉蛋,加冷麵汁撈埋一齊食,冰涼感覺超爽

✨馨和手工啤酒🍻$72
職員介紹,麥味好濃,更可品嘗到啤酒花的香氣

✨乳酸味汽水$54
唔會太甜,好解渴

✨窩夫
中間雪糕超重奶味,作為甜品🍮,依餐實在太完美
2023-04-20 41 浏览
最近去到邊人都好多,所以大部份餐廳都係限時,想搵個地方靜靜地、冇時間限制、食物又高質,呢間餐廳係其中一個好選擇。省卻麻煩我哋直接叫個二人前。前菜揀咗蟹肉芝麻凍波菜。蟹肉嘅鮮甜和芝麻凍嘅柔滑搭配得恰到好處。波菜嘅脆爽感加強了整道菜的口感層次。小食係燒鱈魚乾,通常食嘅都係比較煙靭,但呢個係爽脆!餸酒一流,所以叫咗支手工啤,味道好特別,除咗有麥芽甜味同啤酒花嘅苦味,仲有少少胡椒香。另外叫咗杯蜜桃甜酒,好容易入口,同時酒味都濃郁。接着就係象拔蚌刺身,好新鮮爽甜,夠凍!多多都嫌唔夠。燒海鮮我揀咗聖子,本身聖子嘅鮮味已經好吸引,但配上大量嘅蔥花更加香!燒物揀咗西班牙黑毛豬,未食過咁好食嘅豬!夠juicy夠爽嫩!加埋香草嘅提味,一啲都唔油膩!安排嘅三款串燒,我自己最鍾意嘅蘆筍豬肉卷,博博嘅豬肉片笑得好脆口,蘆筍亦都好爽口,口感豐富。整體三款串燒都好好味,因為即燒,夠熱。主食係呢個海膽冷烏冬,見到呢個份量嘅新鮮海膽已經流晒口水!而佢嘅鵪鶉蛋同配料加落個汁度,令到烏冬變得一點都唔普通!最後係吉士窩夫作結,煙韌嘅窩夫,配以清甜嘅雲呢拿雪糕,簡直將今晚呢一餐推至完美!

省卻麻煩我哋直接叫個二人前。

另外叫咗杯蜜桃甜酒,好容易入口,同時酒味都濃郁。

接着就係象拔蚌刺身,好新鮮爽甜,夠凍!多多都嫌唔夠。

2023-04-17 958 浏览
今日完咗個大project ,於是約朋友去鳥居居酒屋慶祝一番。月之玉響原酒純米大吟釀:先來一支大吟釀作開始!這款日本限定之作的清酒,豐盈的酒香充滿口腔,味道甜美,帶有微妙的果香。而且仲可以自己揀喜歡的清酒杯呢!燒鱈魚乾(小食):口感酥脆,外層烤得微微焦黃,魚肉的味道非常濃郁,吃起來非常美味。愛知縣白象拔蚌刺身:白象拔蚌非常爽口,夠晒鮮甜,超級好味!味噌燒日本活帆立貝:帆立貝口感鮮嫩,味噌的醇香和帆立貝的鮮甜相輔相成,相當惹味。西班牙黑毛豬:豬肉口感非常軟嫩,豬肉的味道帶有淡淡的橡果甜味,非常高質。自家製月見免治雞肉棒:自家製已經好難得,而且雞肉肉質柔軟,雞肉的味道和蛋黃醬的濃郁味道相得益彰,味道一流。露荀豬肉卷:豬肉口感軟嫩,入口即化。搭配上脆爽的露荀,好Juicy 。手造豆腐串燒:豆腐燒得香脆,搭配醬汁口感十分豐富。加拿大海膽伴冷稻庭烏冬:海膽帶有鮮味,冷稻庭烏冬搭配上鵪鶉蛋蛋黃和醬汁後口感更添滑溜,整道菜品非常冰涼,真是令人回味無窮!吉士窩夫:窩夫口感煙韌,帶有濃郁的奶香味,搭配上吉士的醇香味道,為整頓晚飯劃上完美句號。

月之玉響原酒純米大吟釀:

燒鱈魚乾(小食):

愛知縣白象拔蚌刺身
白象拔蚌非常爽口,夠晒鮮甜,超級好味!

味噌燒日本活帆立貝:

西班牙黑毛豬:
豬肉口感非常軟嫩,豬肉的味道帶有淡淡的橡果甜味,非常高質。

自家製月見免治雞肉棒:

露荀豬肉卷:
豬肉口感軟嫩,入口即化。搭配上脆爽的露荀,好Juicy 。

手造豆腐串燒:
豆腐燒得香脆,搭配醬汁口感十分豐富。

吉士窩夫:
  • 愛知縣白象拔蚌刺身
  • 海膽伴冷稻庭烏冬
  • 免治雞肉棒
  • 吉士窩夫
2023-04-16 54 浏览
同朋友👩🏻‍🦳一齊喺銅鑼灣,肚仔餓要搵嘢食,朋友👩🏻‍🦳話想食日本嘢🇯🇵,咁我諗一諗,記得好耐冇嚟過呢間餐廳🥢,自己都想上去食吓,於是就帶埋朋友👩🏻‍🦳上去開餐😆 呢度有幾款「午市定食」可以選擇,朋友👩🏻‍🦳同我一人揀一款,然後 share 嚟食🤩,我哋叫咗 $178 嘅「一本鰻魚飯定食」同埋 $168 嘅「特選6本串燒定食」😋「午市定食」包「前菜、茶碗蒸、吸物」😋「一本鰻魚飯定食」有成條鰻魚,鰻魚厚身,肉質軟熟,仲有炒蛋,同埋白飯一齊食幾夾🤩「特選6本串燒定食」:6本包括 厚切牛舌+西京鮎魚+雞翼+鹽燒牛肉+蘆筍豬肉卷+冬菇,全部都新鮮,燒得幾好味😋;其中「西京鮎魚」比較特別,肉質鮮甜🤩;「鹽燒牛肉」就充滿牛油香味😋;「燒雞翼」我不嬲鍾意食😆

「午市定食」包「前菜、茶碗蒸、吸物」😋

2023-04-03 69 浏览
澳門逸園中心有很多餐廳選擇,尤其係日本餐廳。今次就選番之前到訪過嘅鳥居 居酒屋同好耐冇見嘅朋友聚下🫶鮮菜沙律 $38我地要了一個二人餐,$1488,都幾抵食😻先來一盆刺身,有油甘魚,三文魚,帶子, 赤蝦,款款都好新鮮,三文魚好肥美,帶子鮮甜,加點檸汁添清新。蟹肉肉芝麻凍波菜發揮正常。🐟雪魚干薄薄的,燒得好酥脆可口,沾少少沙律醬,佐酒一流!🦞龍蝦一人半隻,肉質雪白彈牙,用叉輕輕一拉就可輕易起肉,食落啖啖肉, 十分滿足。🥢味噌帆立貝帆立貝好厚肉,燒得剛好唔會乾,肉質軟嫩,用味噌加沙律醬調味,鹹鹹酸酸,都幾特別。🍢串燒豆腐、雞丸、蘆筍豬各兩串,即燒的,熱辣辣,雞丸口感軟中帶脆,沾上生蛋液,增加滑溜口感。豆腐亦燒得很出色,外脆內嫩,個醬同個豆腐好夾。🥢海膽冷鳥冬好大片海膽,鮮甜creamy,烏冬幼身爽口少煙韌,加上香蔥薑蓉鵪鶉蛋流,味道升級🧇朱古力窩夫窩夫都係朱古力🍫味,質感淋身帶煙韌,夾住朱古力雪糕,好食,為呢餐劃上完美句號。🍻食刺身串燒又點可以冇冰凍飲品呢?烏龍茶割燒酎,薑割焼酎$68@,兩者都冰凍解渴,正!餐廳到八點左右差唔多全full,想去記得卜枱🤭

鮮菜沙律 $38

我地要了一個二人餐,$1488,都幾抵食😻

蟹肉肉芝麻凍波菜
發揮正常。

🐟雪魚干
薄薄的,燒得好酥脆可口,沾少少沙律醬,佐酒一流!

🦞龍蝦

🥢味噌帆立貝

🍢串燒

🥢海膽冷鳥冬

🧇朱古力窩夫

餐廳到八點左右差唔多全full,想去記得卜枱🤭
2023-04-03 126 浏览
與多年沒見的朋友聊天,當然找一間環境舒適寫意的食店, 一邊把酒言歡, 一邊品嚐美酒佳餚。這間位於銅鑼灣sogo隔離的樓上居酒屋,無論是店門面還是店內的裝修擺設都有日本的居酒屋風格。我跟朋友點了一份2人套餐及一支京姬一酌一景大吟釀, 慢慢品嚐。喝清酒,也很講究。配上一隻色彩花底的小杯,清酒色澤透明清澈,拆射出杯中的圖案。淺嚐一酌,清甜帶點花香,酒味不太濃,十分易入口。前菜是蟹肉芝麻凍菠菜。蟹肉鮮甜,菠菜第一次凍食,配以芝麻醬,口感清爽開胃。小食來一份燒鱈魚乾。鱈魚乾每一條都焗至脆口, 很濃的鱈魚味道, 配以蛋黃醬,口感味道更佳。海鮮刺身,當然少不了象拔蚌, 肉色潔白無暇, 每一片都爽口彈牙,肉味清甜,極為新鮮。味噌燒日本活帆立貝, 帆立貝手掌般的大, 多肉, 用黃油味噌燒,每一粒肉均燒至金黃色,鮮味濃郁,吃完後齒頰留香。燒完帆立貝燒龍蝦。味噌燒龍蝦, 龍蝦手臀般的長度, 十分厚肉, 燒至金黃色, 面層鋪滿黃油, 每一口蝦肉都爆汁, 極為味美。串燒有免治雞肉棒蛋汁,雞肉棒的表層燒至脆口的感覺,鎖住肉汁, 配以新鮮蛋汁, 使肉棒的口感更為綿滑。而露荀豬肉卷, 以豬肉包裏著露荀,燒豬肉本身有少

燒龍蝦

串燒有免治雞肉棒蛋汁,雞肉棒的表層燒至脆口的感覺,鎖住肉汁, 配以新鮮蛋汁, 使肉棒的口感更為綿滑。而露荀豬肉卷, 以豬肉包裏著露荀,燒豬肉本身有少少油膩,配以露荀,口感會更加清新爽口。

露荀豬肉卷

最後主食來一份加拿大海膽伴冷稻庭烏冬。幼滑細長的烏冬,鋪滿了金黃色的海膽。配以自家調的香蔥薑末冷烏冬醬汁,使烏冬的質感更為幼滑。
加拿大海膽伴冷稻庭烏冬

最後來一份巧克力窩夫甜品,窩夫夾以巧克力醬及cream,清除口中的食物味感。
巧克力窩夫

可能因為平日晚上, 店的人客不多, 我們2人邊吃邊聊, 沒受用餐時間限制, 是二人聚會的好地方。
露荀豬肉卷
巧克力窩夫
2023-03-30 740 浏览
已經好耐冇去鳥居,網上見到鳥居二人前原價$1750現在有八五折,即係$1488/2位,即刻拉埋「飯腳」去食番餐先得!其實今晚的菜色好適合飲酒,店員都好用心介紹給我們,但老友有一點感冒,所以只是要了柚子梅酒($65/杯)!鮮菜沙律 ($36)1️⃣前菜:蟹肉芝麻凍菠菜2️⃣小食:燒鱈魚乾3️⃣刺身:愛知縣白象拔蚌刺身 - 好爽口鮮甜!💯💯4️⃣燒海鮮:味噌燒日本活帆立貝 - 店員話味噌醬係師傅自己調,為帆立貝增添另一種香味。紐西蘭活蟶子: 鮮甜5️⃣燒物:西班牙黑毛豬 - 燒烤得恰到好處,略嫌肉質比較腍,欠缺口感。6️⃣串燒:免治雞肉棒、蘆筍豬肉卷、手造豆腐 - 3款味道也不錯。7️⃣主食:加拿大海膽伴稻庭烏冬 - 個人好喜歡今晚的主食,鮮甜的海膽與滑溜的烏冬原來是這樣匹配,食到舔舔脷👅👅。8️⃣朱古力窩夫: 一次過食到兩種口味的朱古力雪糕,不錯的甜品。
鮮菜沙律 ($36)
1️⃣前菜:蟹肉芝麻凍菠菜
  • 手造豆腐
  • 蘆筍豬肉卷
  • 免治雞肉棒
2023-03-28 699 浏览
疫情之前來過,留下良好印象,這晚再回味,碰上推出「鳥居二人餐」優惠, 原價$1750(85折)現價 $1488,項目豐富,不乏海鮮,今晚尤其喜歡象拔蚌刺身及海膽伴烏冬, 至愛的免治雞肉棒沒有令我失望。因為食材味道兼備,性格比高! 「鳥居二人餐」$1488前菜-蟹肉芝麻凍菠菜小食-燒鱈魚乾刺身-愛知縣白象拔蚌刺身燒海鮮-味噌燒日本活帆立貝、紐西蘭活蟶子燒物-西班牙黑毛豬串燒-免治雞肉棒、蘆筍豬肉卷、手造豆腐主食-加拿大海膽伴稻庭烏冬甜點-朱古力窩夫(8項目皆有不同食物選擇)  前菜-蟹肉芝麻凍菠菜簡簡單單,味道清新,白芝麻及醬汁輕輕提味。 小食-燒鱈魚乾做得唔錯,鱈魚乾長而薄脆。 蘸些沙律醬與淨吃風味不同,建議交替嚐試。鳥居的酒藏不少,不過今晚我飲柚子梅酒,燒鱈魚乾亦非常好佐酒。 刺身-愛知縣白象拔蚌刺身這晚的白象拔蚌刺身非常爽脆鮮甜,無比美味。 燒海鮮-味噌燒日本活帆立貝特色在以味噌調味,鮮甜的帆立貝上潻適當鹹香。紐西蘭活蟶子紐西蘭蟶子同樣上乘,鮮甜可口。 燒物-西班牙黑毛豬略嫌肉質非常柔軟及偏瘦,欠缺肥肉那爽口的滋味,可能是部位挑選之別。 燒得唔錯,調味恰當。 串燒-免治雞肉棒蘆筍豬

因為食材味道兼備,性格比高!

「鳥居二人餐」$1488

前菜-蟹肉芝麻凍菠菜

小食-燒鱈魚乾

刺身-愛知縣白象拔蚌刺身

燒海鮮-味噌燒日本活帆立貝、紐西蘭活蟶子

燒物-西班牙黑毛豬

串燒-免治雞肉棒、蘆筍豬肉卷、手造豆腐

主食-加拿大海膽伴稻庭烏冬

甜點-朱古力窩夫

(8項目皆有不同食物選擇)

前菜-蟹肉芝麻凍菠菜
蟹肉芝麻凍菠菜
簡簡單單,味道清新,白芝麻及醬汁輕輕提味。

小食-燒鱈魚乾
刺身愛知縣白象拔蚌刺身
愛知縣白象拔蚌刺身
這晚的白象拔蚌刺身非常爽脆鮮甜,無比美味。
燒海鮮-

味噌燒日本活帆立貝
特色在以味噌調味,鮮甜的帆立貝上潻適當鹹香。

紐西蘭活蟶子
紐西蘭蟶子同樣上乘,鮮甜可口。
燒物-西班牙黑毛豬
西班牙黑毛豬
燒得唔錯,調味恰當。
串燒-

手造豆腐
基本功穩扎,燒至剛好,沒有投訴。
手造豆腐
我至愛的免治雞肉棒,如期望中混了雞軟骨在免治雞肉中,口感極好,蘸生蛋亦是必備。

主食-加拿大海膽伴稻庭烏冬
加拿大海膽伴稻庭烏冬
見到黃白亮麗啲顏色我已經好鍾意,新鮮海膽甘香甜美,烏冬順滑,每一口皆是清爽香甜的味道。

甜點-朱古力窩夫
朱古力窩夫
好吃,鴛鴦朱古力雪糕夾在軟熟的窩夫內,口感温柔,作為終結,絕對是胃納的慰勞。

2023-03-22
2023-03-26 60 浏览
鳥居居酒屋蟹籽沙律 & 蟹肉芝麻凍菠菜滿滿嘅蟹柳放於沙律同凍菠菜上,加上芝麻醬芬香,係今餐清新嘅開始。燒雪魚乾燒雪魚乾係我期待嘅小食,脆香嘅雪魚乾點滋美蛋黃醬,佐酒很適合。刺身拼盤刺身拼盤豪華,都係香港人平時最鍾意嘅刺身,三文魚,帶子,鮮蝦等,全部厚切肥美,肉質彈牙,色澤通透。味噌燒日本活帆立貝巨型帆立貝,加上溫厚美味嘅味噌沙律,更帶出味道嘅層次。表面微微燒焦,令活帆立貝更入味。味噌燒龍蝦齊整切開嘅半隻龍蝦,龍蝦肉豐富肥美,以別具一格的燒味噌醬調味。表面赤燒,更帶出龍蝦香濃味道。自家製月見免治雞肉棒雞肉棒同生雞蛋一齊出場。雞肉棒點生雞蛋,不但唔會蓋過雞肉嘅燒烤香味,更加上一層濕潤感覺。蘆筍豬肉卷以燒烤形式煮豬肉,帶出豬肉香,薄切嘅豬肉捲着爽口清新嘅蘆筍。加拿大海膽伴冷稻庭烏冬加拿大海膽新鮮,味道突出。冷稻庭烏冬爽口而冰凍嘅感覺,令人舒暢。這道菜輕易成為我全晚嘅驚喜同至愛。朱古力窩夫甜品係厚厚嘅窩夫,入面包住香濃嘅朱古力雪糕。
鳥居居酒屋

蟹籽沙律 & 蟹肉芝麻凍菠菜

燒雪魚乾

刺身拼盤

味噌燒龍蝦

自家製月見免治雞肉棒

朱古力窩夫

甜品係厚厚嘅窩夫,入面包住香濃嘅朱古力雪糕。
2023-03-26 103 浏览
心心念念一直想去食日本菜,看了眾多評價後選了銅鑼灣澳門逸園大厦鳥居居酒屋,週五下班直接過來,位置十分方便。餐廳整體設計十分舒適,有種大隱於市的生活別趣。對於忙碌了一週的打工人來說是一個很好的放鬆之處。由於菜品較多我們直接選擇了一個二人套餐,包含了上十份的菜式,再加點了一瓶日本清酒,現推廣期間清酒還有優惠,跟朋友小酌兩杯還是不錯的,而且酒味清中帶甜,過後又能品出一點香氣,口感層次比較細膩。餐廳的上菜速度也比較快,首先上的是蟹肉芝麻凍菠菜,這個菜做得很特別,反正對於不吃菠菜的本人是完全可以接受,而且還覺得有點愛上這個味道。燒鱈魚乾這個小食也是我第一次嘗試,跟想像中的燒魷魚乾的味道完全不一樣,沾上醬料,口感好有嚼勁。接下來是海鮮部分啦,象拔蚌刺身感覺好新鮮,爽脆鮮甜,加上芥末醬油就更爽了。燒海鮮我們選的是紐西蘭活蟶子,這個賣相看起來就很有食慾,咬下去多汁鮮美,吃完連殻上的湯汁都不想放過。燒物我們要了味增燒龍蝦,這個貌似很多推薦,必須一試,龍蝦肉很多,一口下去滿滿的黃油味,加龍蝦本身的爆汁口感,味道搭得剛剛好。串燒做得比較小巧精緻,露筍豬肉卷配蛋液簡直一絕,清爽而不膩,手造豆腐沾蛋液吃起來也不

味增燒龍蝦

串燒做得比較小巧精緻,露筍豬肉卷配蛋液簡直一絕,清爽而不膩,手造豆腐沾蛋液吃起來也不錯。

手造豆腐
主食的海膽烏冬是我吃過最特別的,海膽不腥且味道濃郁,烏冬煮的軟硬度適中,放進特配的醬油中彷彿吃出了種鮮甜感,同時烏冬又帶有帶有海膽的鮮味,搭配一起感覺整個口腔都充滿了鮮甜。
海膽烏冬

最後的甜品是朱古力窩夫,有點烤焦味的窩夫我很喜歡,冰冰軟軟的朱古力雪糕夾心把前面吃過的有了再一次的味覺昇華。
朱古力窩夫
整體就餐體驗是非常舒服的,環境比較安靜,燈光也恰到好處,菜式的安排和上菜速度都剛剛好,碗碟也會及時收走更換,應該還會再來。
海膽烏冬
2023-03-16 79 浏览
第一,梅酒冇冰,叫佢加冰,佢加碎冰證明喺嗰度打工嘅,都係求其差不多就算,要做求其就唔好開日本餐廳第二,最緊要啲樣,所有串燒一定要你 order 兩份,係同款兩份,咁你個餐牌寫一條嘅價錢出嚟做咩?就算我想食10款不同既串燒都好,都要兩份……係哩樣,食相太難睇,賺錢唔係咁樣賺。圖片與實物不符呢個絕對理解但係佢所有串燒,出到嚟都似中咗叮噹嘅縮細燈咁,加埋上面講嗰樣,完全係低手,食相難睇。第三,九點幾,好似趕住收工咁,每碟都追住你黎收埋單$1000蚊,無下次
第一,梅酒冇冰,叫佢加冰,佢加碎冰

圖片與實物不符呢個絕對理解

第三,九點幾,好似趕住收工咁,每碟都追住你黎收

埋單$1000蚊,無下次