2021-04-08 30 浏览
紅磡拉麵店林立,但土瓜灣呢邊就比較少,好彩有呢間鳴虎😁拉麵同正宗日本拉麵店一樣,選擇不多我同男朋友分別點咗鳴海老($88)同黑鳴虎($88),仲點咗份小食龍蝦沙津 ($28)先講個小食,好有驚喜,啖啖龍蝦肉😍龍蝦肉結實爽口,帶有少少咸味,配埋紫菜食好夾!至少拉麵,不得不提,我同男朋友都好中意佢個麵底,幼身偏硬,但又好掛湯,要讚!溏心蛋亦入味,不過如果做到流心啲就更好🤓配料有我中意食嘅木耳,令口感更豐富🤤鳴海老湯底係用鮮蝦、櫻花蝦粉同豬骨煲成,夠濃味,如果有埋櫻花蝦乾就最好黑鳴虎則用上博多黑蒜油,啱哂重口味人士😚整體表現令人滿意,可encore!
紅磡拉麵店林立,但土瓜灣呢邊就比較少,好彩有呢間鳴虎😁
拉麵同正宗日本拉麵店一樣,選擇不多

黑鳴虎則用上博多黑蒜油,啱哂重口味人士😚
整體表現令人滿意,可encore!
2021-04-04 31 浏览
去幫同事搵樓租住,由黃埔行到土瓜灣,當行到又攰又肚餓的時候,剛來到鳴虎拉麵店前,有一段時間冇得去日本旅行食拉麵啦!唯有在香港食懷念一下。麵店地方不大,勝在整潔。鳴海老,湯底主要以北海道鮮蝦、樱花蝦粉和豬骨熬製而成,橙色濃稠的湯底鮮味十足,每口都是蝦香,而且湯底有漿口感覺。叉燒煮得入味,柔軟中帶點嚼勁,麵條爽口掛湯。紫菜浸過湯底變得更香。加半顆溏心蛋,不僅賣相加分,吃起來的口感、味道也更加豐富。鳥取照燒雞扒丼,飯是採用日本秋田小町米,米粒晶瑩剔透,味道甘香,口感紮實有嚼勁 ,加入主要以海苔、 鰹魚及芝麻為材料的日本飯素拌飯,健康又好味,雞扒配搭香甜的照燒汁,材料簡單,卻美味無窮。炸芝士魚餅芝士條,即叫即做,熱辣辣香噴噴,爽口彈牙,芝士香濃。炸芝麻雞翼,雞翼油炸後外皮金黃酥脆,咬開內裡藏著雪白嫩滑的雞肉,香口非常!
2021-04-02 48 浏览
走進土瓜灣舊城區,在北帝街附近有家日式餐廳,主打吃拉麵,另有飯類和小食供應🙈。餐廳裝修簡約舒適,環境挻涼快的。💥沖繩淡咖哩炸雞丼 HKD$58,這個咖哩的味道香濃,味道帶點甜又帶微微辣味😋。炸雞的外皮脆卜卜,但不會感到油膩,口感煙韌帶肉汁。飯底加入飯素,用來拌飯不錯🤩。💥黑鳴虎 HKD$88,湯底用博多黑蒜油製成,上菜時聞到很香濃的味道🤩。湯底味道濃郁不咸,黑蒜味道重。拉麵的軟硬度適中,配料有溏心蛋/木耳絲/薑片/紫菜。小吃方面點了鰹魚汁浸波菜和炸芝士魚餅芝士條,這兩個味道挻好的,用來拌麵/飯吃也可以。食物質素不錯,價錢一般,職員客氣有禮😆。

2021-03-31
2021-03-31 33 浏览
今晚到土瓜灣北帝街晚飯,揀選了拉麵店-鳴虎,門口的設計也很搶眼,字體令人感覺很潮。店舖裝修簡潔,餐牌選擇也多,除了拉麵,還有丼飯及多款小食。我們點了鳴海老、鳥取照燒雞扒井丼、胡麻菠菜及芝士魚餅拼魚條。鳴海老由北海道鮮蝦、櫻花蝦粉及豬骨湯熬製而成的鮮味湯底,有炙叉燒、紫菜、半熟蛋、木耳及萬一,用料豐富味道好,湯底香濃好味。照燒雞扒丼雞扒非常入味嫩滑,照燒汁配飯十分好。烏麻菠菜冷盤感覺清新,份量也不少。芝士魚餅拼魚條有驚喜,魚肉香滑美味,配上香濃芝士多重口感。整體用餐感覺不錯,座位舒適,服務員態度好,不時為我們加茶。

店舖裝修簡潔,餐牌選擇也多,除了拉麵,還有丼飯及多款小食。

照燒雞扒丼雞扒非常入味嫩滑,照燒汁配飯十分好。

整體用餐感覺不錯,座位舒適,服務員態度好,不時為我們加茶。
2021-03-29
  • 鳴海老
  • 胡麻菠菜
  • 芝士魚餅拼魚條
2021-03-28 68 浏览
行經土瓜灣一帶以為冇乜嘢食,原來臥虎藏龍,在北帝街附近有好多美食小店。見到有一間叫嗚虎的日式拉麵店,就入去試一試先。店員服務態度幾好,雖然係小店,坐得舒服唔太迫,最近天氣比較熱 ,店員主動送上兩杯凍茶。鳴海老拉麵蝦+櫻花蝦粉+豬骨湯淆製而成,湯底濃郁帶點鮮味 。拉麵是幼身彈牙,有兩片豚肉, 烹煮得很淋身有少少燒焦,好入味,只是略嚴溫泉蛋不夠流心熟了一點點。嗚炸雞共有四件大大件,新鮮熱辣炸起, 附上一片檸檬 。

鳴海老拉麵

,只是略嚴溫泉蛋不夠流心熟了一點點。

炸雞
共有四件大大件,新鮮熱辣炸起, 附上一片檸檬 。

嗚炸鷄

2021-03-27
午餐
2021-03-27 35 浏览
其實土瓜灣都有好多嘢食,前幾日放咗工之後就同同事去鳴虎食日本拉麵。大門口非常搶眼,路過嘅時候一定會比佢吸引到餐廳主打四款日本拉麵,亦都有其他小食想食丼飯嘅話都有其他選擇黑鳴虎湯底係加上博多馳名嘅黑蒜油去熬製,湯底非常濃郁帶有蒜香味,拉麵爽口彈牙份量好多,糖心蛋黃好靚,配上蔥花減少左無咁重口味。鳴海老同事叫咗呢款由北海道鮮蝦、櫻花蝦粉同埋豬骨湯熬製湯底嘅拉麵,湯底又濃又稠,而且因為有櫻花蝦粉而非常鮮甜。炸芝士魚餅芝士條炸到金黃色外脆內軟,咬落非常煙韌,而且芝士仲會拉絲炸芝麻雞翼老闆話係餐廳最受歡迎嘅小食,客人說過之後都會讚,雞翼皮炸到脆卜卜,但入面嘅雞肉一啲都唔乾身,雞肉嫩滑。呢度二人份量食完之後非常飽

大門口非常搶眼,路過嘅時候一定會比佢吸引到

餐廳主打四款日本拉麵,亦都有其他小食

想食丼飯嘅話都有其他選擇

黑鳴虎

炸芝士魚餅芝士條
炸到金黃色外脆內軟,咬落非常煙韌,而且芝士仲會拉絲

炸芝麻雞翼

呢度二人份量食完之後非常飽

• 炸芝麻雞翼
2021-03-23 47 浏览
小病過後想吃湯麵,咀巴淡淡想要鮮濃點的味道,記起附近未幫襯過的鳴虎拉麵,就一試吧小店牆邊配上玻璃令小店空間感增加,除了拉麵原來有丼飯朋友點了九州地獄拉麵,味道香濃飄來刺激了食慾自己則是黑鳴虎即博多黑蒜油,嚐一口湯,非常濃厚,  蒜油香在口腔遊走,  一定要趁熱喝多兩口, 熱力將香味發揮得更香濃半肥瘦的叉燒軟燸, 瘦肉與肥肉層層疊疊, 咬下去已經很香口, 加上黑蒜湯的油香, 好好味道非常喜歡的半熟蛋, 蛋白軟綿加上仍帶點點蛋漿口感的蛋黃; 拉麵是幼麵偏爽口, 很合口胃 追加了紫菜, 椰菜與荀, 份量額多 (吃了才記得影相 );  加上拉麵本身的黑木耳, 份量非常豐富

小店牆邊配上玻璃令小店空間感增加,除了拉麵原來有丼飯

朋友點了九州地獄拉麵,味道香濃飄來刺激了食慾

• 黑鳴虎黑蒜油拉麵
2021-03-20 32 浏览
自從恢復晚市堂食後,有時懶得煮飯就落街睇睇有什麼好食,作為土瓜灣既街坊,要幫襯下小店!我另一半超鍾意食拉麵,行過[鳴虎]門外已經被佢門面所吸引,裝橫好有日本地道風味我叫左碗[鳴海老拉麵]有-木耳絲-叉燒(燒得好香口,肥瘦適中,我鍾意帶點肥肉既叉燒,先夠香口,又唔會太厚身,之前食第二間試過一d又厚又鞋又硬身的,呢到啱哂我口味)-半熟蛋-大量蝦籽,超香湯底非常濃郁,每啖都有蝦籽既香味另一半叫左招牌[鳴虎拉麵]湯底用左豬骨同鏗魚熬制,味道好似喺日本食過既一樣!即刻好懷念去日本旅行既日子🤣清香既鏗魚味好突出另外叫左兩個小食,肉餃子同七味雞翼,雞翼即叫即炸,上枱仲熱辣辣,好香口!外皮脆卜卜,雞肉夠滑,味道都好豐富一定會再黎

我叫左碗[鳴海老拉麵]

有-木耳絲

-半熟蛋
-大量蝦籽,超香
湯底非常濃郁,每啖都有蝦籽既香味

一定會再黎

• 鳴海老
  • 七味雞翼
2021-03-11 30 浏览
吃了幾天西餐和中餐又開始懷念日式拉麵了, 疫情下 同事都變了食神 大家一起搜羅 一些 好味又貼地的餐廳 然後分享 鳴府就是其中一間鳴虎的服務員特別有禮貌,很熱情為我們介紹餐牌和重點推介的食物。黑蒜鳴虎拉麵加麵豚骨湯底之特色就是採用豚骨長時間烹煮後萃取出高湯,作為湯頭使用。 鳴虎的豚骨湯底相信 師傅的確很用心烹調, 吃得出非常濃郁的豬骨湯味, 配以他們的特色醬油,湯底色香味俱全 又不油膩。黑蒜味香濃,追加的拉麵,服務員會細心地待你差不多吃完才呈上,重新加上拉麵湯底依然濃厚鮮甜。明海老拉麵加配半熟蛋鳴虎的海老拉麵,海老味特別香濃撲鼻,因為他們把海老和櫻花蝦等磨粉溶入濃湯之中, 所以海老味完美地融入在豬骨湯底中,淡淡香濃。鳴虎拉麵爽口Q彈,富有咬勁,叉燒厚薄適中,肉質鮮美,非常回味。炸芝士魚餅芝士條這是一道非常值得推薦的小吃,即叫即炸,熱辣辣。芝士味濃郁,魚餅爽口彈牙。芝士和魚餅的配搭簡直完美! 老公都大讚!

黑蒜鳴虎拉麵加麵

明海老拉麵加配半熟蛋

炸芝士魚餅芝士條
2021-03-05 32 浏览
今天路過土瓜灣區,我便再次選擇來到鳴虎餐廳用膳,皆因這裡是我向來光顧的老地方,除了不用煩惱吃什麼外,一個人吃麵食亦正好方便快捷。餐廳門口是選用大幅落地玻璃,並用上大量文字堆砌而成,設計甚為搶眼吸睛,店內則是以全木設計為主題,從牆壁、櫃子、餐桌椅子皆可見其足跡,整體感覺簡樸舒適。鳴虎鳴虎也就是魚介豚骨拉麵,是店內的主打款式。湯底由四種魚介加豬骨湯製成,而魚介即指磨成粉狀的魚乾,口感黏度極高,濃厚香醇,鮮味十足。麵條使用鵪鶉蛋製造,咀嚼時柔韌爽彈,富有口感,味道方面蛋香濃郁突出。配料有叉燒和溏心蛋,叉燒共有兩塊,肉質瘦中帶肥,入口軟腍甘香,豬味濃郁。溏心蛋稠密滑溜,鮮嫩微彈。額外還加入大量蔥絲和木耳用料,令整碗拉麵層次豐富。芝士魚餅拼魚條兩款食材皆是由魚肉打製而成,一款呈三角狀,另一款呈條狀,均是出產自日本的食品。兩款食材色澤金黃,外層香脆彈牙,加有芝士的內餡則煙韌濃郁。總結而言,餐廳裝潢簡約舒適,環境光亮整齊。菜餚方面用料新鮮,真材實料,製作用心可口,而且拉麵湯底稠密濃厚,是愛吃拉麵人士必須到此一嚐的拉麵店。
鳴虎
芝士魚餅拼魚條

2021-03-04 29 浏览
朋友介紹嚟土瓜灣依間拉麵店,佢嘅拉麵同埋小食都真係幾唔錯😊😊疫情緣故,好多人都習慣咗外賣自取,鳴虎都有做好多外賣自取優惠,除咗拉麵都可以外賣之外,佢嘅外賣丼飯都幾受歡迎😎😎因為同朋友一齊食,所以選擇咗堂食。我揀咗拉麵「鳴海老」非常值得推介!蝦湯味道非常濃郁相信用咗好多蝦、蝦頭黎煲,仲有櫻花蝦粉,同濃厚豬骨湯,好match!好好飲!🦐🦐🦐🦐🦐🦐拉麵好彈牙,值得一讚👍🏼👍🏼拉麵嘅叉燒幾特別,佢係用咗火炙燒過,所以咬落去嘅時候外面係有少少脆!令叉燒零舍香口! 食過好多拉麵,第一次見咁用心,而又真係食得出分別👍🏼👍🏼👍🏼🔥🔥小食方面,叫咗一個芝麻雞翼香脆! 炸皮厚薄度恰到好處肉都幾juicy, 唔會炸乾晒一份一齊share, 成餐飯更滿足😁😁

因為同朋友一齊食,所以選擇咗堂食。

我揀咗拉麵「鳴海老」
非常值得推介!
蝦湯味道非常濃郁
🦐🦐🦐🦐🦐🦐
拉麵好彈牙,值得一讚👍🏼👍🏼

小食方面,叫咗一個芝麻雞翼
香脆! 炸皮厚薄度恰到好處
肉都幾juicy, 唔會炸乾晒
一份一齊share, 成餐飯更滿足😁😁

2021-02-27 18 浏览
最近香港的疫情不斷好轉,但是去日本旅行究竟是如年何月何日? 十分懷念過去,在日本旅行的日子.最近經朋友介紹之下來到了土瓜灣十分有名的食店嘗試一下正宗的拉麵.鳴虎的魚介拉麵十分之有名,用了四種鮮魚加豬骨炮製而成的湯底十分之香濃充滿了淡淡鮮味.加上面質十分之爽口,所有麵又掛了湯十分之好味道.四國的香蔥油,加上豬骨湯這個配搭令拉麵十分之香濃好味道,也是舌尖上的新體驗.芝麻雞翼同自家製的餃子十分之香脆好味道,也是配啤酒必要的.

芝麻雞翼同自家製的餃子十分之香脆好味道,也是配啤酒必要的.
2021-02-23 14 浏览
今天晚上回家途中路過土瓜灣區,正好我還未吃晚餐,我便想起偶有光顧的鳴虎餐廳,而且在這數天較為寒冷的日子中,吃上碗熱騰騰的麵食便最適合不過了。九州地獄拉麵通紅的拉麵湯底用上日本花椒、辣椒、辣椒粉等製作而成,味道辛香溫和,尾韻持久,即使不太能吃辣之人士也可接受。麵條掛湯力高,咀嚼時幼滑爽口,煙韌彈牙。用料方面分別有溏心蛋和叉燒,溏心蛋蛋黃製得呈現流心,口感滑溜香嫩,蛋味十足。叉燒肉質瘦中帶肥,鮮嫩濃郁,肉味甘香。額外的副配料有木耳、蔥蒜絲、紫菜,加入後爲整碗拉麵再增添豐富層次。肉餃子肉餃子一客五件。師傅把餃子底部的一面煎至色澤金黃,食用時餃皮薄身,口感柔韌夾雜酥脆,而內餡用量適中,味道有著香濃肉味,鮮嫩且多汁,甚是惹味。鰹魚汁浸菠菜菠菜色調碧綠新鮮,頂部加入大量鰹魚絲作點綴,奉上時已有股清新香氣。菠菜口感清嫩爽甜,帶有獨特微澀味道,鰹魚絲則散發淡淡魚味,柔軟鹹香,兩者配搭是別有一番風味。總結而言,餐廳裝潢簡約撲素,整體設計風格以木系作主元素,感覺舒適乾淨。拉麵湯底精心製作,真材實料,食材新鮮足料,味道出色可口,絕對是光顧吃拉麵的好地方。
九州地獄拉麵
肉餃子
鰹魚汁浸菠菜

2021-02-07 48 浏览
來到土瓜灣朋友家附近,見到有家店面充滿日本特色的拉麵店,於是決定去試一試。門面是木製趟門,頗有心思。店內裝潢簡約日式風格,座位舒適乾淨,中午時刻有好一段時間湧現人潮。鳴虎拉麵介紹他們堅持每天使用豬骨熬煮高湯,搭配獨家調製得醬汁製成。我點了鳴虎拉麵最具代表性之一的黑鳴虎。只見熱氣騰騰的拉麵上,墨黑的黑蒜油滿佈,還有黑鳴虎味道帶有焦苦蒜香,融合了博多的豚骨與在地特色的麵體與味道,能夠嘗鮮之餘讓人開了眼界,相當特別。拉麵配搭木耳絲,份量很足夠,湯頭加了木耳稍微稀釋鹹度,湯頭喝起起來很順口。除此之外,拉麵還配著半隻顏色鮮豔的蛋黃。還有半肥半瘦叉燒是重點,肉質相當厚實,入口嫰滑。整個拉麵連湯試上一口,每一口都充滿迷人的蒜香味,軟嫩香醇的叉燒,配著拉麵吃起來相當惹味,加上半熟蛋,增添飽足感。此外,鳴虎還推出一些小食,例如炸蝦,炸雞,肉餃子等可供選擇,餐點豐富又多元化。

2021-02-06 13 浏览
今次係我同男友第二次重回此店,店舖的裝潢簡約舒適,有相當足夠的活動空間,多點幾碟小食都冇問題拉麵的配料及湯底非常吸引,特別是櫻花蝦拉麵,配料惹味、湯底濃郁,分量充足,每次光顧嚟到都會點,信心之選男友點左鰻魚飯,物超所值,經濟實惠小食令人非常期待,芝士牛肉餅的配搭完美,炸蠔外皮酥脆內裏多汁店員友善、好客,細心為客人推介每款小食,令心大心細的我搵到啱口味,好快就可以落到單,抵讚即點即做,食物好快就上枱,非常迅速,香味濃郁,份量適中,好滿意的一餐有機會,我一定會再來幫襯,非常值得推介!

櫻花蝦拉麵
男友點左鰻魚飯,物超所值,經濟實惠
鰻魚飯

小食令人非常期待,芝士牛肉餅的配搭完美
,炸蠔外皮酥脆內裏多汁
炸蠔

有機會,我一定會再來幫襯,非常值得推介!
2021-02-02
櫻花蝦拉麵