2021-11-16 87 浏览
今天帶同女朋友一起搭巴士去土瓜灣吃午餐。拉麵店的內部裝修主要採用淺啡色木材,感覺溫暖。顧客可以用手機落單,十分方便。鳴海老拉麵88元,一上枱,濃濃蝦香撲鼻,一看才知香氣原來是來自櫻花蝦粉,湯底是混合北海道鮮蝦和豬骨湯熬製而成,十分惹味。黑鳴虎拉麵88元,湯底是豬骨湯,配上青葱、木耳絲和博多黑蒜油,味道層次豐富。兩款拉麵均配有大片紫菜、兩片叉燒和全隻雞蛋,叉燒是半肥瘦的,表面被煎香,雞蛋是半熟的。拉麵的軟硬度是由顧客自行挑選,悉隨專便。加配鳴虎炸雞25元,炸雞外脆內軟,加入適量檸檬汁,很滋味。加配椰菜8元,鮮甜爽口。散叫肉餃子36元,皮被煎香,饀料多汁美味。總結:日式拉麵美味。

加配鳴虎炸雞25元,炸雞外脆內軟,加入適量檸檬汁,很滋味。

加配椰菜8元,鮮甜爽口。

散叫肉餃子36元,皮被煎香,饀料多汁美味。

總結:日式拉麵美味。
2021-11-14
2021-11-07 878 浏览
上網找到土瓜灣北帝街這間日式拉麵, 好評不少, 今日襯喺附近活動完畢入去品嚐 一吓先~簡單木系裝修, 座位唔多, 彌漫著日式拉麵小店的氣氛。坐低便送上兩杯冰凍嘅麥茶, 吃濃味嘅拉麵真係最適合不過~主要有四款湯底 及一款是日推介。龍蝦沙律以為龍蝦都是點到即止, 想不到龍蝦肉也蠻多的。 味道仲好鮮 , 用紫菜包著吃實在美味! 😋鳴海老以豬骨湯底做膽, 所以底味都係豬骨湯味, 加入櫻花蝦粉, 有超濃郁鲜香嘅蝦味,衝擊味蕾,有層次 ,也令喜歡蝦滑底嘅人神魂顛倒。麵質都是個人最喜愛的,幼身爽滑紮實的口感, 每一口也能吸滿湯汁,非常精彩。叉燒更是自家炮製, 帶少少肥, 厚薄適中醃得入味,煎香後更滿有肉香。😋😋波子汽水配日式拉麵🍜, 風味十足。另一款拉麵選了「鳴虎」, 湯底以日本魚乾及豬骨組合而成, 多了一重魚乾香氣, 就只有日式拉麵才品嚐到嘅湯底。配菜的大蔥和木耳絲爽口美味, 糖心蛋又香又滑。拉麵整體滿意, 超濃郁嘅湯底最令人印象深刻。

簡單木系裝修, 座位唔多, 彌漫著日式拉麵小店的氣氛。

坐低便送上兩杯冰凍嘅麥茶, 吃濃味嘅拉麵真係最適合不過~

主要有四款湯底 及一款是日推介。

波子汽水

波子汽水配日式拉麵🍜, 風味十足。

配菜的大蔥和木耳絲爽口美味, 糖心蛋又香又滑。

拉麵整體滿意, 超濃郁嘅湯底最令人印象深刻。

下午茶
2021-11-03 106 浏览
拉麵向來都係我嘅最愛食物之一,所以經常發掘不同的拉麵店亦係我興趣之一。今次到土瓜環的舊街道中發現的鳴虎,店中座位不多,大約可容納十數人,對比附近的居民區,其實已相當足夠。我點的是黑鳴虎,即黑蒜油拉麵,拉麵需時約5-10分鐘,不需太多時間,黑蒜油著重的蒜香十分獨特,而且蒜油亦不能太少,方可發揮出其香味,這碗拉麵正正能做出這種香氣,再加上京蔥的香味及咬口與糖心蛋的甜香,形成很獨特的拉麵。然後是朋友點的照燒雞扒丼 ,雞扒有兩邊煎香,咬落有焦香脆的口感,而且肉質鮮嫩,食落淡淡的雞肉,沒有骨頭,再配上旁邊的鮮菜,可以轉一轉口感。整餐飯人均約50至$100,拉麵相當出色,是必食之選,而且性價比十足,是我的回頭清單之一。

2021-08-05 481 浏览
因為咁啱呀哥來土瓜灣拎車,所以隨便係樓下搵間餐廳食晚飯。見呢間拉麵未食過就諗住食個簡單晚餐,一入去到飯點都冇乜人已經有啲不安,但係入咗嚟就唯有坐低食啦。拉麵好普通,味精應該都好勁因為番到屋企好口渴,一坐低冇耐就有隻好大隻驚唔知烏蠅定係蚊飛來飛去,我哋兩個腳呀手呀就即刻好痕,成餐飯隻野都飛來飛去搞到人食得好唔安樂,唯一最好食嘅係雞翼。原本返到屋企我以為只係有一大達蚊咬,點知過左一日見到隻腳好多小紅點,間野應該有蝨衛生情況好差,以後都唔會再去,從來冇試過喺OpenRice比食評,為咗提醒其他人小心中伏就寫咗第一篇了。

2021-08-03
2021-08-01 364 浏览
再次去土瓜灣搵食,心血來潮想食拉麵,搵到呢間小店試吓拉麵選擇有4款豬骨湯底另加1款九州地獄拉麵,點了3碗豬骨湯底試吓再加小食芝麻雞翼➡️鳴虎拉麵➡️黑鳴虎拉麵➡️鳴海老拉麵➡️芝麻雞翼據店內資料描述,師傅每朝早將70公斤豬骨慢熬7至8小時,再經過繁複的隔油及過濾步驟,熬成乳白色的高湯,隔一晚作備用,之後師傅首先將湯底再次煲滾並加上自家秘製醬油,用筷子快速攪拌麵條,用力瀝乾煮麵水,令拉麵更加濃郁,最後就把叉燒切成薄片,叉燒還要經火槍火炙,逼出叉燒油份。拉麵爽口彈牙,叉燒入口嫩滑惹味,厚道適中除了拉麵之外亦有10多款丼嘅選擇,價錢亦算相宜。整體來講,以小店來說格局雖細但乾淨企理,設計有特色,食物選擇算多,價錢合理,味道亦非常不錯,下次都會試埋佢嘅丼同地獄拉麵
再次去土瓜灣搵食,心血來潮想食拉麵,搵到呢間小店試吓

➡️鳴虎拉麵

➡️黑鳴虎拉麵

➡️鳴海老拉麵

➡️芝麻雞翼

除了拉麵之外亦有10多款丼嘅選擇,價錢亦算相宜。

午餐
2021-07-30 265 浏览
同哥哥泥土瓜灣搵食,見到門面幾有特色,店內裝潢簡潔乾淨,全是木造設計, 充滿著日式風格🎏。所以吸引左入去試試家鄉味的拉麵。個湯底好香濃,一點都不油膩,帶有魚香味同豬骨味蔥再多些會好啲黑鳴虎$88黑蒜油味好出,濃濃的豬骨湯底,口感細膩順骨,幾乎連湯都喝光🤩🤩鳴虎唐揚雞$42比想像中雞件較大件,新鮮炸起,熱辣辣脆卜卜,嫩滑多汁,但都較為淡口,要唧啲檸檬汁同蛋黃醬,好味嘅肉餃子$36外層香脆,皮薄,肉汁豐富,配搭醬汁一齊食,好好味
個湯底好香濃,一點都不油膩,帶有魚香味同豬骨味
蔥再多些會好啲

黑鳴虎$88

鳴虎唐揚雞$42
比想像中雞件較大件

肉餃子$36
外層香脆,皮薄,肉汁豐富,配搭醬汁一齊食,好好味

2021-06-29 233 浏览
今晚去土瓜灣搵食,俾一間日式餐廳嘅裝修設計吸引咗,就入去試吓。佢哋主打係拉麵,我今晚就揀咗佢哋嘅鳴海老拉麵,有蝦味嘅豬骨湯上邊再加豐富嘅櫻花蝦粉,感覺就似海鮮湯,味道非常香濃。拉麵柔軟彈牙,非常吸收到豬骨湯濃味。我知道每碗拉麵係會有半隻半熟蛋,但係原來加多$8就可以追加多一隻,why not? 餐廳有好多唔同款嘅小食,所以今次試咗肉餃子,芝麻雞翼,芝士魚餅拼魚條。芝麻雞翼啱啱新鮮煎出嚟,熱辣辣,香脆都差唔多連啲骨都食埋,芝麻味亦香。一向鍾意食芝士嘅我,就深深地俾芝士魚餅同埋芝士魚條俘虜咗,每一口都係濃郁煙韌嘅芝士。嘢飲就叫咗波子汽水,又解暑,又搵返啲童年回憶。
2021-06-27 176 浏览
今日去土瓜灣食拉麵,鳴虎!沙中線開通後去土瓜灣更加方便!拉麵有幾款揀,叫左2碗拉麵,小食等!「鳴海老」最吸引,蝦+櫻花蝦粉+豬骨湯先,好似好吸引甘好正!相對比較特別!拉麵用上博多拉麵,幾滑幾香!湯底用上蒜頭,蔥花等,非常香濃,濃濃的豬骨味!另外叫咗個「鳴虎」,是店家的招牌菜,有很濃的豚骨湯味!叉燒是兩大片半肥瘦的,有油脂香同焦香,高質!糖心蛋都不錯,半流心的,我的最愛!肉餃子有5件,肉餡料滿滿的,煎都外皮脆口,肉汁飽滿!加上酸味味的醬汁,中和了油膩感!最後店員送上兩杯冰冰的麥茶,正好解暑!
今日去土瓜灣食拉麵,鳴虎!沙中線開通後去土瓜灣更加方便!

最後店員送上兩杯冰冰的麥茶,正好解暑!
2021-06-26 162 浏览
今午在土瓜灣逛逛順便午膳,去了一間拉麵店,點了綠虎拉麵,用日本四國香蔥油和豬骨濃湯放了很多蔥,另有半肥瘦义燒配半熟蛋和雜菜,令這碗幼麵的湯很香叉燒軟且有口感。相公愛吃鳴虎拉麵有魚味加豬骨湯底也算不錯,亦有半肥瘦义燒,半熟蛋加雜菜。追加了半熟蛋和半肥瘦义燒和鰹魚汁浸菠菜味清。再追加蒲燒鰻魚丼鰻魚燒得又滑又香。

追加了半熟蛋和

半肥瘦义燒和

鰹魚汁浸菠菜味清。

再追加蒲燒鰻魚丼鰻魚燒得又滑又香。

2021-06-26 79 浏览
準備同Honey出街食飯,大家都左諗右諗之際,路經土瓜灣北帝街見到有拉麵,原來我哋都好耐無食過,咁就決定試吓呢間鳴虎。我就點咗黑鳴虎湯底,honey就點咗鳴虎湯底,另外再加咗肉餃子同埋芝麻雞翼。例牌拉麵嚟到就緊係即刻試吓個湯底先,黑鳴虎其實係博多嘅黑蒜油,黑蒜嘅味道都幾特出,而豬骨湯又唔會覺得好油膩嘅感覺,好好味!而叉燒夠淋之餘又夠滑,平時只食到一塊嘅我,都可以清哂兩塊叉燒!而Honey嗰碗嘅湯底係鳴虎,即係日本魚乾+豬骨湯,呢個湯底就濃味D,啱晒食開重口味嘅人。另外餃子同芝麻雞翼都好好味,兩款都好香脆!

另外餃子同芝麻雞翼都好好味,兩款都好香脆!
2021-06-23
$143.5 (晚餐)
土瓜灣 一個多小店少連所店的好地方小店但很有驚喜見到店內有介紹片湯底的製作原來湯底是熬約7-8小時再加上秘製醬汁所以湯底非常美味濃郁=鳴海老拉麵=先喝了一口湯 湯底蝦味有鹹香味又濃郁感覺順口 唔會太鹹 唔覺有太多咪精而麵質口感爽口彈牙 粗幼中等配料有紫菜 黑木耳絲 流心蛋 叉燒比較其他店的叉燒 應該是火槍燒過逼出了叉燒的豬油 加了點香口 少了點油膩流心蛋在生熟範圍內 灑上蝦粉 混著吃味道更佳=東京魚芥豬骨沾麵=見到有沾麵 內心有小激動因為這是期間限定的 湯頭稀調適中 亦不會油膩同預期中一樣濃郁 所以很掛麵配料也是那些 值得再講係叉燒叉燒不是很肥的 所以不會很嫩滑但是很好吃 肉質鬆軟 不是又乾又硬=肉餃子=一碟有五隻 餃子很簿 煎很脆脆的 但唔會好油餡料調味正常 做小食 唔駛淨係食麵咁寡嘛
土瓜灣 一個多小店少連所店的好地方

鳴海老拉麵
東京魚芥豬骨沾麵
肉餃子
2021-06-25 66 浏览
第二次嚟食鳴虎啦😉因為上一次比呢間拉麵小店帶嚟好大驚喜 所以今次帶埋朋友嚟試🇯🇵◾黑鳴虎 - 博多黑蒜油黑蒜油味道好突出🧄但整體湯底一啲都唔油膩◽鳴虎 - 日本魚乾+豬骨湯店舖招牌之一😍魚乾同豬骨兩種味道都食得出 其實兩者真係好夾 仲好香tim🥢呢度嘅拉麵都會配有兩塊大叉燒/溏心蛋同埋紫菜 拉麵係偏幼身嗰種 口感彈牙 真係會令人想一食再食◾鳴虎唐揚炸雞上次想試但係揀咗另外兩款 今次一早已經諗好要叫呢個🤤表皮夠脆身 肉質夠嫩亦保持juicy◽肉餃子表面煎到少少脆 香口得嚟唔會乾🐷豬肉內饀好飽滿啊聽講呢度嘅師傅雖然係香港人 但原來曾經喺日本做過拉麵 所以食落都好有日本風味啊❤️

◾黑鳴虎 - 博多黑蒜油
黑蒜油味道好突出🧄但整體湯底一啲都唔油膩
◽鳴虎 - 日本魚乾+豬骨湯
◾鳴虎唐揚炸雞
◽肉餃子
表面煎到少少脆 香口得嚟唔會乾🐷豬肉內饀好飽滿啊

2021-06-25 61 浏览
已過了午市约兩點鐘在找吃的地方碰到這小店不妨一試🤔🤔菜單全寫在牆壁上,决定試招牌拉麵及追加伴菜👏👏鳴虎魚介是日本魚乾+豬骨湯底,湯頭濃郁散發魚鮮味😋😋綠虎是四國香葱油+豬骨湯頭,湯底較有油香😋😋每種麵都有足料配菜,叉燒,青葱,紫菜及半只半熟蛋👏👏鰹魚汁浸波菜,汁淋在涼菜段上令菜味道更鮮而濃😋👍🏼半熟蛋生熟恰當,軟硬適中入口溶化😋👍🏼炙叉燒入味而不油膩真好吃😋👍🏼意猶未盡再追加了浦燒鰻魚丼,暖暖的白飯混和香軟的魚肉十分有嚼感😋😋👍🏼👍🏼一頓滿意的遲來午飯👍🏼👍🏼
已過了午市约兩點鐘在找吃的地方碰到這小店不妨一試🤔🤔

菜單全寫在牆壁上,决定試招牌拉麵及追加伴菜👏👏

鳴虎魚介是日本魚乾+豬骨湯底,湯頭濃郁散發魚鮮味
😋😋
綠虎是四國香葱油+豬骨湯頭,湯底較有油香😋😋

鳴虎拉麵

綠虎拉麵

每種麵都有足料配菜,叉燒,青葱,紫菜及半只半熟蛋👏👏

鰹魚汁浸波菜,汁淋在涼菜段上令菜味道更鮮而濃

鰹魚汁浸菠菜

半熟蛋生熟恰當,軟硬適中入口溶化

半熟蛋

半熟蛋
叉燒
蒲燒鰻魚飯
2021-06-20 70 浏览
尋日放學得閒, 就搵左朋友一齊去食拉面, 於是揀左去朋友屋企附近嘅鳴虎~雖然天氣好熱, 但呢間拉面店十分貼心, 我地一坐底就有野飲, 仲要係冰麥茶, 非常透心凉!我地叫左兩碗拉面, 分别係香葱油和豬骨湯底。
豬骨湯唔會太heavy,亦都唔油膩,唔只係serve味精湯底。
另外香葱湯底,葱香balance左炙燒叉燒嘅味道,叉燒本身都唔只係普通煮熟就算,誠意十足。
除了拉面之外呢到嘅小食都唔錯,除左呢到大推嘅芝麻雞翼,特别要讚下唔係好多人order嘅龍蝦沙律,啖啖都係龍蝦肉,好足料!

我地叫左兩碗拉面, 分别係香葱油和豬骨湯底。

2021-06-17
2021-06-17 91 浏览
今次去到土瓜灣食拉麵,叫左個蒲燒鰻魚丼,感覺簡單但味道不錯(7分),鳴海老拉麵,食拉麵最緊要就係試佢係頭啖湯,試完啖湯就知道咩料啦~係櫻花蝦豬骨湯好香而且濃郁店有片顯示秘製醬汁每日新鮮熬製既豬骨濃湯🤤,唔掛之得咁正,味道岩岩好又唔會好咸,拉麵彈牙,豚肉好淋身好入味,不過隻溫泉蛋熟左😅(9分)。芝麻雞翼賣相唔錯好脆,肉嫩多汁(8分),胡麻菠菜(6分),拉麵堅正,會回頭食😋😋😋鳴虎 地址 : 土瓜灣北帝街61號東裕大廈地下B號舖

鳴虎
地址 : 土瓜灣北帝街61號東裕大廈地下B號舖