2020-10-11 31 浏览
喜歡食拉麵的我,知道屋企附近開了一間鳴虎拉麵🍜約埋媽咪一齊試下玻璃門上以黑白為主,甚有特色👍餐牌上雖然款式不多,但款款都是這店舖的招牌麵😋黑鳴虎(黑蒜油+墨魚汁豬骨湯)黑蒜油加墨魚汁味道香濃,薄薄的豚肉好入味又容易入口,湯底採用豬骨熬制,鮮味十足,拉麵比較幼細又爽口👍和配料筍一齊食,非常美味😋糖心蛋生熟都做得剛剛好, 滑溜的蛋白,令人十分回味。鳴海老(香味油+蝦味噌+豬骨湯)這個湯底都是第一次食的,蝦味濃郁又不會太鹹,保持水準,豚肉肥瘦適中,糖心蛋亦好好食,一咬開糖心即是流出😋餃子🥟賣相吸引,煎得恰到好處,餃子皮薄,餡料豐富,沾上香醋來吃,味道即時提升😋
玻璃門上以黑白為主,甚有特色👍
餐牌上雖然款式不多,但款款都是這店舖的招牌麵😋
黑鳴虎(黑蒜油+墨魚汁豬骨湯)
鳴海老(香味油+蝦味噌+豬骨湯)
餃子🥟
2020-10-06 42 浏览
因為疫情都好耐冇黎食好西,黎到九龍城其實都係個隱世美食之地,搵到間食日本拉麵新開既小店。環境感覺乾淨舒服,店員服務都唔錯。黑鳴虎 $88第一次食加入左墨魚汁既湯底,帶點鮮香之餘黑蒜味濃郁。雖然麵身比較幼,但麵質口感剛剛好,有嚼勁而且十分掛湯。叉燒都相當有驚喜,呈粉紅色澤食落口感嫩滑。鳴海老 $88雖然都係豚骨湯底,但風味截然不同。蝦味噌味道突出,頗有鮮味,配上溏心蛋同荀非常夾。鳴虎炸蝦仔 $46拉麵唔夠喉黎個小食,脆脆地味道唔錯。

環境感覺乾淨舒服,店員服務都唔錯。

黑鳴虎 $88

鳴海老 $88

鳴虎炸蝦仔 $46
拉麵唔夠喉黎個小食,脆脆地味道唔錯。
2020-10-06 26 浏览
早前從朋友口中得知在土瓜灣有拉麵店新開業,一向作為拉麵控的我,自然是不可錯過,趁著今天空閒的時間,便一個人到此品嚐一番。不遠處可見招牌和餐廳門口均佈滿各種類型大小文字的設計,十分搶眼,入內可見餐廳裝潢以木系為主調,感覺休閒舒適,富有日式風味。鳴虎炸蝦仔蝦殼炸至色澤金黃,外層入口香酥脆口,內裏蝦肉爽口彈牙,蝦味濃郁,擠上檸檬汁進食,味道增添一份清香。爆蛋爆蛋是選用日本蛋製作的,其外型金黃圓潤,外層炸得香脆可口,內裡呈現流心狀態,口感稠密緻滑,蛋味濃郁。鳴海老鳴海老拉麵的湯底色澤呈現深橙,是使用五十斤豬骨、蝦殼、自家製醬油熬製而成的,入口蝦味濃郁,黏度較高,放置一會便有層薄膜出現,可見湯底骨膠原豐富,真材實料。叉燒是使用慢煮豬肉,其口感薄身嫩滑,肉味香濃。麵條是蛋白直面,入口煙韌彈牙,軟硬適中,掛湯能力高。整體而言,環境簡約樸素,整潔衛生,餐廳裝潢富有日本風味,食材新鮮可口,用心製作,是與家人或朋友吃拉麵的好地方。
鳴虎炸蝦仔
鳴海老

今日黎到土瓜灣,經過北帝街見到呢間鳴虎,係新開張既拉麵店,店舖裝潢甚具特別,卡位寬敞坐得舒適,店員親切有禮,一於試下~店面走簡約風,免費提供冰涼檸檬水。拉麵共4款湯底供選擇,設有多款小食,亦可追加配菜。黑鳴虎即豬骨湯加入黑蒜油及墨魚汁,新開張期間更贈送紫菜及流心半熟蛋。湯頭濃郁芳香,鮮甜不死鹹,恰度好處,麵條爽口彈牙有嚼勁,掛湯力佳。綠虎為豬骨湯加入芫荽及香味油,淡淡芫荽香不會過濃,香味清新, 湯頭溫順清爽,飲落喉嚨舒服。麵條彈韌有勁道,口感順爽Q滑。鰹魚汁浸菠菜涼拌菠菜夠哂鮮甜爽脆,充滿鰹魚汁香,好味又有營養。
今日黎到土瓜灣,經過北帝街見到呢間鳴虎,
係新開張既拉麵店,店舖裝潢甚具特別,
卡位寬敞坐得舒適,店員親切有禮,一於試下~

店面走簡約風,免費提供冰涼檸檬水。

拉麵共4款湯底供選擇,
設有多款小食,亦可追加配菜。

黑鳴虎即豬骨湯加入黑蒜油及墨魚汁,
新開張期間更贈送紫菜及流心半熟蛋。
湯頭濃郁芳香,鮮甜不死鹹,恰度好處,
麵條爽口彈牙有嚼勁,掛湯力佳。

綠虎為豬骨湯加入芫荽及香味油,
淡淡芫荽香不會過濃,香味清新,
湯頭溫順清爽,飲落喉嚨舒服。
麵條彈韌有勁道,口感順爽Q滑。

鰹魚汁浸菠菜
涼拌菠菜夠哂鮮甜爽脆,
充滿鰹魚汁香,好味又有營養。

2020-09-22
2020-10-03 53 浏览
土瓜灣新開拉麵舖小店經營,鋪面和風裝修,乾淨企理衞生!12點左右到岩岩開鋪,係第一枱客,喺繁囂街道上,可以靜靜地食個午餐,太好了!同朋友叫咗兩款唔同湯底嘅拉麵交換試吓,兩款都唔錯!配菜亦出色,荀鮮甜,糖心蛋醃製得好好味,少少甜唔太鹹鳴海老-香味油+蝦味噌+豬骨湯 $88湯底有淡淡既蝦味黑鳴虎-黑蒜油+墨魚汁+豬骨湯 $88呢款湯底黑蒜同墨魚味比較濃郁鳴虎炸蝦仔 $46 另外叫左個小食,炸蝦唔會太油,加上檸檬汁好開胃
土瓜灣新開拉麵舖

小店經營,鋪面和風裝修,乾淨企理衞生!

鳴海老-香味油+蝦味噌+豬骨湯 $88

湯底有淡淡既蝦味

黑鳴虎-黑蒜油+墨魚汁+豬骨湯 $88

呢款湯底黑蒜同墨魚味比較濃郁

鳴虎炸蝦仔 $46

另外叫左個小食,炸蝦唔會太油,加上檸檬汁好開胃

2020-10-02 39 浏览
最近太少出外吃飯了,今日難得出外約朋友簡簡單單吃一碗拉麵。土瓜灣新開了一間拉麵店,新裝修以簡約為主淺木色坐位不算太多但都坐得很寬躺。拉麵師傅原來都是在日本拉麵店學習廚藝,不怪得吃下來的味道很有日本風味感覺。新店開業還有午市限定及外賣限定!黑鳴虎這款拉麵是招牌之一以黑蒜油+墨魚+豬骨為湯底,混合新鮮大蒜與煎焙過的大蒜後以高溫精煉而成,配上墨魚汁味道鮮甜加上濃厚豬骨湯底,濃郁蒜香撲鼻。幼身麵底煙煙韌適中,還有慢煮叉燒,以低溫慢煮幾小時食落口感新鮮嫩滑。鳴海老以香味油+蝦味噌+豬骨為湯底,湯底同樣香濃蝦鮮味,而每碗都會配有慢煮叉燒,半熟蛋,筍及紫菜。胡麻菠菜涼拌胡麻菠菜,菠菜清脆搭配濃稠胡麻醬入口,吃起來清爽、開胃。

新店開業還有午市限定及外賣限定!

胡麻菠菜
2020-09-29 295 浏览
星期日約了家姐去逛街,逛街前要先填飽個肚發現欣榮花園對面開了新的拉麵店12點剛剛開門,我們便衝了入去餐廳新開,選用了木枱木櫈,好乾淨舒服侍應更主動提供酒精搓手液給我們清潔雙手,服務幾好我們一人一個麵,再加了一個小食請侍應拿了兩隻碗仔,開心分享拉麵🍜. 鳴海老 | $88拉麵豬骨湯底好濃,有蝦的味道,飲一啖湯覺得好似張住個嘴唇👄,感覺充滿膠質叉燒厚薄剛好,充分地掛滿了湯底的味道 黑鳴虎 | $88 湯底由豬骨湯、黑蒜油及墨魚汁🦑熬製而成,整個拉麵湯好香,墨蒜油的味道比較突出,但仔細品嚐當中帶有墨魚汁的味道,味道互相配合溏心蛋半流心,浸過醬油的溏心蛋更加美味,麵的軟硬程度適中 鳴虎炸蝦仔| $46 炸蝦仔🍤炸得夠脆,蝦頭都脆脆的,炸得乾身,可以整隻食好香口,蝦身有肉,而且份量都幾多,加了檸檬汁不會感覺熱氣。新張期間有紫菜及蛋送侍應提醒麵要趁熱食,所以相機要食得快點有機會要再來試下綠虎的芫荽湯底
星期日約了家姐去逛街,逛街前要先填飽個肚
發現欣榮花園對面開了新的拉麵店
12點剛剛開門,我們便衝了入去

餐廳新開,選用了木枱木櫈,好乾淨舒服

侍應更主動提供酒精搓手液給我們清潔雙手,服務幾好

我們一人一個麵,再加了一個小食

侍應拿了兩隻碗仔,開心分享拉麵🍜
鳴海老 | $88
叉燒厚薄剛好,充分地掛滿了湯底的味道

黑鳴虎 | $88
溏心蛋半流心,浸過醬油的溏心蛋更加美味,麵的軟硬程度適中

鳴虎炸蝦仔| $46
炸蝦仔🍤炸得夠脆,蝦頭都脆脆的,炸得乾身,可以整隻食
好香口,蝦身有肉,而且份量都幾多,加了檸檬汁不會感覺熱氣。

新張期間有紫菜及蛋送
侍應提醒麵要趁熱食,所以相機要食得快點

有機會要再來試下綠虎的芫荽湯底

2020-09-27
2020-09-29 499 浏览
今天到牛棚瀏覽,可是十幾個展覽室都關了門,入到大門却入不到展覽室的門,只好在土附近的瓜灣區隨便逛逛,來到很熱鬧,食肆又多的北帝街,看見一間新張的拉麵店,就順路嘗試拉麵吧!店員很有耐性講解店鋪有四款拉麵供選舉,亮點在麵湯底,還有多款小食。我們楝了:黑鳴虎,麵湯底是黑蒜油、墨魚汁、豬骨湯,湯味濃郁,湯質較稠密。鳴海老,麵湯底是香味油、蝦味增、豬骨湯,蝦味特郁,湯質同樣較稠密。每款拉麵都有慢煮叉燒與荀片,葱或芫西配搭。新張開張期間拉麵贈送紫菜和半熟蛋半隻。爽身的拉麵掛濃湯吃,很美味!半流心蛋黃,又綿滑又甘香。慢煮叉燒與荀片夠入味!鳴海老&黑鳴虎黑鳴虎鳴海老挺有趣的爆蛋 ,白滑的蛋白披上脆脆外衣!鳴虎炸雞,皮脆肉滑又多汁,很美味!波子汽水,還我童趣!

我們楝了:

每款拉麵都有慢煮叉燒與荀片,葱或芫西配搭。

新張開張期間拉麵贈送紫菜和半熟蛋半隻。

爽身的拉麵掛濃湯吃,很美味!

半流心蛋黃,又綿滑又甘香。

慢煮叉燒與荀片夠入味!

鳴海老

挺有趣的爆蛋 ,白滑的蛋白披上脆脆外衣!

爆蛋

鳴虎炸雞,皮脆肉滑又多汁,很美味!

鳴虎炸雞

波子汽水,還我童趣!
波子汽水
2020-09-29
波子汽水
好耐無食過呢種質素嘅拉麵了。我是一個日式拉麵愛好者,每次去日本旅行都係為左食好味嘅拉麵。但其實日本很多地方嘅拉麵都晤係好得,有啲普至可用難食黎形容,但反而香港就有啲臥虎藏龍,之前葵芳有間好好味嘅拉麵,係街市付近的,係我嘅至愛。可惜近期再光顧,發現湯底明顯淡左好多,唉真可惜。言歸正傳,今次喺土瓜灣食呢一間新開嘅拉麵,真係俾我好大嘅驚喜,尤其是嗰蝦湯味嘅拉麵,真係好好味,還有湯頭濃淡適中,食起黎好舒服。唯一做得不夠好嘅,就係半熟蛋,雖然真係溏心,但味晤夠濃。麵質就跟其他拉麵店差不多。anyway, 希望呢間長遠可keep到水準,真心好味嘅拉麵店。
海鳴
2020-09-29
海鳴
2020-09-28 263 浏览
今晚放工在土瓜灣發現這家新開業的鳴虎,疫情當前不能到日本,剛好又有好一陣子沒有吃拉麵,就來試試水準。餐廳門面十分有風格,店舖空間比一般拉麵店大寬敞,亦十分正宗的只提供冰水,另外亦有日式拉麵常見的調味料,入座時亦貼心奉上消毒搓手液。拉麵主打豬骨湯底,有不同特色的湯底,好像黑蒜油、海老、芫荽等,另外小食有餃子及炸雞等選擇。黑鳴虎招牌的黑鳴虎是以經典的豚骨湯底作基礎,加入黑蒜油和墨魚汁的豬骨湯,有濃郁的豚骨香氣,一呷香濃順喉,但卻濃而不膩,加上淡淡的蒜香以及鮮味,為豚骨湯底帶來新的滋味。麵條本身的味道及口感,口感筋道醇厚,頗有嚼勁,富小麥香味溏。鳴海老另一碗點了鳴海老,同樣是豬骨湯,但加入了香味油和蝦味增,湯底顏色呈鮮蝦橙色,鮮蝦精華味道突出,而湯底鮮味與豬骨香濃互相陪襯,豚肉叉燒肥瘦均稱,入口甘腴味美,味玉的水準不錯,蛋黃半熟流心,顔色澄黃鮮艷,味道甘香。鳴虎炸雞炸雞即叫即炸,外層焦香酥脆而內裡嫩滑,雞肉肉質軟嫩不乾澀,加入檸檬味道酸爽,十分惹味。
2020-09-28
2020-09-28 26 浏览
小弟友人一直是拉麵的忠誠粉絲,可是在香港,出色的拉麵店鋪不多。最近,我們在土瓜灣意外地發現了這一家鳴虎,據悉是最近才開張不久。在這個艱難時刻開張,實在應該值得我一試究竟,是有自信還是怎麼回事。我們一行二人分別點了一個鳴虎,鳴海老及一份日式肉餃子。鳴虎就是原味的豬骨湯拉麵。鳴海老則是加進了精油及蝦乾的豬骨湯拉麵。湯底是十分濃厚的,證明店家絕對沒有偷工減料,而每碗麵均有半熟蛋半隻,是正宗拉麵必備。而肉餃子絕對是出色,比最近流行的大阪王將更美味。值得一提,店家提供了無限任飲的凍檸檬水,即使不點任何飲料,也不會口渴。整體而言,我個人覺得小店挺不錯,價錢也不貴,如果我住在附近,定必會經常惠顧!
我們一行二人分別點了一個鳴虎,鳴海老及一份日式肉餃子。

2020-09-24 88 浏览
一碗入魂!我唸無人可以抗拒到拉麵呢樣日本國民美食吧😆!.黑鳴虎:店鋪招牌!湯底特別之處係加左墨魚汁落豬骨湯同黑蒜油熬製而成。飲落有驚喜,會比普通湯底多左一層海鮮嘅鮮味😆而拉麵質地係細麵,掛湯效果更佳!.鰹魚汁浸菠菜:清爽小菜! 菠菜質感嫩口,搭配拉麵同吃同油膩口感!.豚肉餃子:即叫即煎!食落有香脆口感,肉質半肥瘦,不會一食口全部都係肥膩膩嘅感覺。.鳴虎 (土瓜灣)土瓜灣北帝街61號東裕大廈地下G號舖
一碗入魂!我唸無人可以抗拒到拉麵呢樣日本國民美食吧😆!
鳴虎 (土瓜灣)
土瓜灣北帝街61號東裕大廈地下G號舖
  • 黑鳴虎
2020-09-22 91 浏览
土瓜灣比較少日本餐廳,今日無意中經過見到有間新開張嘅拉麵店試業中,餐廳簡約風又好乾淨,我一家三口就決定入去食我哋食咗黑鳴虎,綠虎同埋鳴海老。主要係湯底嘅分別,每碗入邊都會有紫菜,半熟蛋同埋筍。半熟蛋真係有流心唔會過熟,筍亦都好爽口,重點麵質彈牙,唔會熟過龍林哂,小小硬有d咬口既拉麵。一碗拉麵湯底都好緊要,3個湯底都各有特色黑鳴虎係黑蒜味所以係最濃郁最香既。綠虎芫荽睇落唔係好多,但係每啖都食得出淡淡的芫荽香味。而鳴海老係蝦味噌,香濃嘅蝦味,好似飲緊龍蝦湯咁3碗個湯表面唔會有好多油,食完之後亦無好口渴真係好開心土瓜灣又多一個好食既選擇

一碗拉麵湯底都好緊要,3個湯底都各有特色
3碗個湯表面唔會有好多油,食完之後亦無好口渴