2013-07-18
朋友生日食飯,早聞鹿鳴春飯店好FULL,打電話去BOOK枱,原來真係好FULL!佢話BOOK咗枱都要等,唔BOOK就連隊都冇得排,好囂張喎!「恃老賣老」又一完美演繹。鋪面似舊式茶樓,見到有不少遊客,日本客、西人客、大陸客都有。話明係老飯店,侍應係上了年紀的叔叔及嬸嬸,佢地set枱派碟派碗手腳好快、好熟手。一入到去都即刻有位,不過安排有點混亂,明明reception叫我入去坐10人枱,點知上面寫咗李小姐,好明顯唔係我BOOK,我就問身邊侍應邊度坐啦,點知佢有點怪責的口吻叫我要跟reception的指示去坐,向左走向右走之下最後成棚人有位坐。我地一行九人,點咗以下菜式:(1)粗炒:麻麻地,沒有什麼特別,只滿足到生理層最底層的生理須求 - 飽肚。 (2)小籠包:冇諗過咁普通,皮厚已經扣哂分,而且內裡冇乜湯,有點似超市賣的小籠包。要比較嘅話,鼎泰豐嘅小籠包高幾個grade。(3)北京填鴨非常失望,填鴨冇味,皮夠唔薄,總之唔好味啦。(4)酒糟魚全晚唯一亮點,食落魚塊好香米酒味。(5)糖醋里脊 味道比個外皮搶哂,而個皮好厚,不是好吃!反而鍾意食伴碟的炸合桃,甜甜脆脆,純粹個人喜好。(6)津白熟菜一
打電話去BOOK枱,原來真係好FULL!
「恃老賣老」又一完美演繹。
話明係老飯店,侍應係上了年紀的叔叔及嬸嬸,
佢地set枱派碟派碗手腳好快、好熟手。
一入到去都即刻有位,不過安排有點混亂,
好明顯唔係我BOOK,我就問身邊侍應邊度坐啦,
點知佢有點怪責的口吻叫我要跟reception的指示去坐,
向左走向右走之下最後成棚人有位坐。
我地一行九人,點咗以下菜式:
(1)粗炒:
(2)小籠包:
要比較嘅話,鼎泰豐嘅小籠包高幾個grade。
(3)北京填鴨
(4)酒糟魚
(5)糖醋里脊
反而鍾意食伴碟的炸合桃,甜甜脆脆,純粹個人喜好。
(6)津白
(7)甜品 - 拔絲香蕉
上拔絲香蕉時,阿叔會喺我地面前,放炸蕉喺冰水度過一過冷河。
蕉沒有入口即溶,根本沒有這回事,亦食唔出糖絲效果...
皮還皮,蕉還蕉,好似冇關係地放埋一齊。
---
anyway,一分錢一分貨,請咗兩個朋友食飯都係圍番百幾蚊一位。
而且茶葉沖出嚟嘅茶幾香,飲得出唔係平嘢。