2020-03-31 2578 浏览
早已打算來試這間店的叉燒,惟工作時間上總不能配合,然而,在這悠長假期,要怎樣安排也容易。中午來到,我們是第一檯客人,店方因應疫情,預備了為客人量體溫,搓手液及信封放口罩,員工也有戴口罩。店內的裝修頗現代,特色的吊燈,特色的牆壁,中間放了店的主打,一盒盒的花膠,而燈光柔和幽暗,較似一間西餐廳。看過了茶的種類,有我喜愛的桂花烏龍,而太座則選了以玫瑰花為主的瑰麗堂煌。茶以鑄鐵壺盛著。茶色微金,桂花的香味很獨特,清雅脫俗,配合微甘的烏龍茶,香氣攝入心扉,令人神往;而太座的瑰麗堂煌,以玫瑰花配荔枝紅茶,玫瑰的花香與荔枝的果香,絕無違和感,茶色呈琥珀,味道沉鬱而不澀,喉嚨極舒服。茶,每位收費二十大元,但質素甚高,相當化算。個人極喜歡吃叉燒,先點無花果極品黑叉燒,欣賞職員在每一道菜奉客時也有介紹,知道用了波蘭的五花腩做叉燒,又用了老闆在東莞自家種植的無花果做醬,旁邊放了魚籽,碟邊更有像給畫筆抹上的黃芥末,擺盤是有品味的,具藝術性。每一口的叉燒並不大,可清晰見到肥瘦相間,上面放了無花果醬,加些黑魚籽和芥末,五味紛陳,尤以無花果的甜與叉燒的鹹十分匹配,此時此刻,若有一杯法國白甜酒便更臻完美。檯上有兩款午

檯上有兩款午市孖寶介紹,選了這款唐酒花膠蟹肉蛋白和日山和牛鬆炒飯。唐酒花膠蟹肉蛋白以一隻很美的鵝蛋形石碟盛著,存熱度高,盛著好幾塊花膠,也不算單薄,蟹肉一梳梳的,而下面是花雕蒸蛋白,花膠滋潤,蟹肉鮮甜,蛋白嫩滑富酒香,材料豐富,吃得愜意。
日山和牛鬆炒飯,職員解釋「日山」並非地方名,而是日本歷史悠久的和牛供應商,選其產品,品質有保證,所選牛鬆並不太油膩,加上蛋碎,松子,秋葵,蔥花,炒飯粒粒分明,口感甚佳,加上叉燒和花膠,是滿足的一餐。
2020-03-24
用餐时段
  • 唐酒花膠蟹肉蛋白,
  • 無花果極品黑叉燒
2020-03-31 131 浏览
今日嚟到銅鑼灣午餐,同朋友想搵個地方闊落啲嘅餐館,見到呢度裝修高雅,座位之間非常闊落,正合我地心意,另外呢度以花膠聞名,於是就決定一試啦午市超值孖寶- -日山和牛鬆炒飯,唐酒花膠蟹肉蛋白👍🏼👍🏼👍🏼呢個孖寶價錢真係相當超值,先介紹下個花膠,花膠非常厚肉彈牙,絕無任何腥味,配以蟹肉,提升左整個餸菜嘅鮮味,蛋白更令本身已滑嘟嘟嘅花膠滑不溜, 真係必食之選😋😋日山和牛餸炒飯,更顯廚師功架,碟底一滴油都冇,飯粒粒粒分明,牛肉味香濃,配埋秋葵,更加健康而不油膩😍😍蜜絲菠蘿咕嚕肉咕嚕肉個汁酸甜啱啱好,炸粉又唔會太厚薄,咬落肉汁豐富,加埋三色椒嘅顏色, 真係色香味俱全🥳🥳香煎家鄉蓮藕餅呢個蓮藕餅係有一整塊蓮藕喺底托住煎好嘅肉餅, 精緻好味,更要一提嘅係喺碟中間有一啲炸咗嘅蓮藕片,咬落真係好似薯片咁,香脆可口,相信大人小朋友都會好喜歡呢個餸🥰🥰

蜜絲菠蘿咕嚕肉

香煎家鄉蓮藕餅
  • 唐酒花膠蟹肉蛋白
1K
2020-03-31 391 浏览
名廚陳小麒坐鎮掌舵,以拿手好菜花膠做主打,今天特意前來一試較親民的午市精選套餐麒藝館一室明亮優雅的格調,超高的樓頂,甚有氣派,令人感覺舒適,毫無壓逼感一進門就為食客量度體溫及提供酒精搓手液,每張桌子相距甚遠,保證安全衞生點了一壺桂花烏龍,以日本鐵器茶壺盛載,暖胃怯寒兩位用的午市精選套餐只須五百八十八!有兩道前菜、滋補花膠湯、一道特色小菜、飯餚及甜品無花果極品黑叉燒伴水晶花膠凍!無花果帶點酸甜,黑叉燒外皮爽脆,肉質嫩滑!香滑鬆軟!花膠凍入口即融,口感滑溜溜,雞湯味香濃,配搭自製啫喱醋,鮮味爽脆,頗有特色另一前菜西班牙黑醋撈汁素燴,黑醋帶點酸甜,配上清脆的黑木耳十分開胃鮮無花菓花膠竹笙燉雞的湯汁喝來清澈鮮香,入喉後溫潤暖胃,而膠質豐厚的花膠吃來黏口,充滿Q感和膠質XO醬翡翠炒蝦球的蝦球爽口入味,XO醬惹味鮑汁花膠撈飯的花膠切成條狀,加入蔬菜粒和乾瑤柱,使鮑汁味道層次豐富最後的黑芝麻雷沙湯丸甜而不膩看到現在正做信用卡優惠低至五折!簡直超值!疫情穩定一點一定要再來試一試晚市
桂花烏龍
點了一壺桂花烏龍,以日本鐵器茶壺盛載,暖胃怯寒
無花菓極品黑叉燒伴水晶花膠凍
西班牙黑醋撈汁素燴
鮮無花菓花膠竹笙燉雞
XO醬翡翠炒蝦球
XO醬翡翠炒蝦球的蝦球爽口入味,XO醬惹味
黑芝麻雷沙湯丸
鮮無花菓花膠竹笙燉雞
XO醬翡翠炒蝦球
黑芝麻雷沙湯丸
2020-03-25 3397 浏览
又到每月兩次嘅facial日、新界牛難得過海出城嘅日子啦!銅鑼灣一向屬高消費地段,特別時代廣場高層食肆,至少一餐人均$500,見於近期無幾可出門,決定食貴少少獎勵吓自己順便支持本土經濟麒藝館主打花膠嘅中菜,就喺出名片皮鴨嘅鴨大哥旁。大門放置咗盤風水松柏,有和諧長青之意,如餐廳環境一樣寧靜祥和。入座首要當然係開茶,是日心水係香片。其一喜愛佢嘅清香,其次係見餐牌上寫有美容養顏清腸之效,正好配合返本日養顏養身嘅主題。一向只識花膠按重量大小定價,原來品質亦有考究,以質量味道口感區分品質。以花膠入饌嘅凝膠凍,晶凝通透,從外就能見到內層滿滿嘅花膠,口感如桂花糕般爽滑彈牙。單吃能品嘗到花膠原有嘅鮮味,鮮美獨特而又不腥。旁邊有同樣製成絲狀凝膠嘅喼汁,便於調節份量,酸而不濃嘅調味增令鮮甜進一步提升。牛肋骨擺碟精美,起得乾淨俐落嘅主骨放於一邊,充滿原汁原味醬汁濃厚鮮甜,略帶微酸,惹味不膩;肉質鬆軟入味,依附於肉間嘅脂肪軟嫩黏滑,配上爽口嘅牛肝菌,簡單嘅食材帶出豐富滋味。
又到每月兩次嘅facial日、新界牛難得過海出城嘅日子啦!

入座首要當然係開茶,是日心水係香片。
水晶花膠凍
水晶花膠凍

單吃能品嘗到花膠原有嘅鮮味,鮮美獨特而又不腥。
美味牛肝菌牛肋骨

牛肋骨擺碟精美,起得乾淨俐落嘅主骨放於一邊,充滿原汁原味

美味牛肝菌牛肋骨
醬汁濃厚鮮甜,略帶微酸,惹味不膩;
2020-03-18
  • 水晶花膠凍
2020-03-24 87 浏览
時代廣場麒麟藝館裝修環境華麗,有氣派! 店員態度非常有禮親切, 主動介紹餐廳推介, 茶嘅選擇都有幾多!有四至五款,我開咗一壺桂花烏龍, 甘甜清香!好正, 回甘感覺非常強烈。鮑汁花膠撈飯, 花膠係麒麟館嘅重點菜式! 果然住得非常嫩淋! 肉質豐厚,口感爽脆!鮑汁濃濃掛在花膠外圍,超入味! 花膠嘅片數幾多而且幾厚,送飯一流呀。 飯上有木魚絲做 topping, 更帶鮮香!層次感突出!蝦餃和燒賣, 蝦餃皮煙韌有彈性, 蝦肉亦非常新鮮,蝦肉堅係彈牙!餡料有筍更為爽口!好爽好爽。 配上特製辣汁,超級惹味。燒賣挺身,啖啖肉, 豬肉嘅肥瘦比例控制得非常好,和牛生煎包, 賣相可愛! 內層嘅和牛肉相當濃味, so far呢幾樣款式性價比非常高!讚得一讚。

2020-03-23 2469 浏览
This fancy dim sum place has been on my to eat list for a while as it offers really dedicated dim sum and food for lunch and dinner. They offer a wide range of options and we picked a few signature ones. interior is elegant and spacious, service was top notch! during lunch time, they offer two sets to choose from and also a la carte menu. we picked their recommended abalone tarts, cha siu with caviar and also jelly. Firstly, the abalone tasted fresh and flavorful-perfect size for the thin tart c
we picked their recommended abalone tarts, cha siu with caviar and also jelly. Firstly, the abalone tasted fresh and flavorful-perfect size for the thin tart crust. I loved it
second arrived was the jelly cut into eight pieces, the sauce was made delicately on the side like jelly pieces. The staff told us to add according to our preferences, again something special that we haven’t had it before.
thirdly, came the minced beef bread - looked artsy and cute. Their plate is super nice as well, perfect for more photos.
last but not least was their chasiu, we both loved it a lot! As it’s natural and presented nicely - with caviar on the side. First time having it in this combo and was great! Overall, very friendly services with great hygiene and top quality food.
  • 麒麟果花膠凍
  • 無花菓極品黑叉燒
  • 鮑魚花膠撻
2020-03-20 97 浏览
踏入三月,外面好似回復正常咁,但個人衛生當然要時刻注意。銅鑼灣麒藝館,非常貼心地提供信封裝口罩。服務態度幾好,成日幫忙添茶水。桂花烏龍好香。午市超值孖寶有兩款,一款係$218有即燒無花果天下第一豬及西班牙黑醋撈汁素燴,另一款就係$238有唐酒花膠蟹肉蛋白及日山和牛鬆炒飯,蛋白充滿酒香,花膠入口軟綿;和牛炒飯好入味好乾身,抵食!無花果極品叉燒($168):一客八件,以西式擺盤呈現的叉燒,非常精緻又美觀。叉燒塗上無花果醬帶有焦香,伴碟有矜貴的黑魚子醬,叉燒升格而成名貴菜!

踏入三月,外面好似回復正常咁,但個人衛生當然要時刻注意。

桂花烏龍好香。

• 唐酒花膠蟹肉蛋白
  • 無花菓極品黑叉燒
2020-03-18 85 浏览
趁午飯時間約好朋友見個面,時代廣場10/F嘅「麒藝館」,環境清雅大氣,高高的木條有點日式嘅感覺,靜靜的吃個商務餐,既得體又不會太拘謹,相當不錯🥢🍚選了桂花烏龍茶☕️,幽香順喉,餐具擺設,甚有書卷氣息🦋 Promotion 嘅午市超值孖寶,除咗價錢吸引之外,有花膠蒸蛋白同和牛炒飯,兩道菜式都啱哂胃口😋再加一份signature 嘅無花果醬黑毛豬叉燒,呢個組合真係perfect 💯唐酒花膠蟹肉蛋白,滿滿嘅花膠扣上豐潤嘅獻汁,賣相唔單止名貴,還充滿陣陣酒香,未曾品嚐已經非常吸引👍👍👍一啖入口,花膠腍滑,而且充滿著蟹肉鮮味、加上白滑如雪嘅蛋白,清、甜、鮮味融為一體,盡顯廚師嘅手藝👏👏👏無花果醬黑毛豬叉燒,火炙熱辣辣嘅叉燒,上碟時,焦香嘅糖漿仍然在閃動,BBQ嘅香氣會令你情不自禁的即時起筷🥢我和朋友都嘩了一聲,甜如蜜嘅叉燒醬用上無花果入饌,味道新穎而且匹配,驚嘆的還有鬆化嘅肉質,油花分明,一層又一層,甘香可口,超贊呢💯孖寶另一道和牛炒飯同樣出色,免治和牛🐮跟米飯同炒,醬油合度粒粒分明,偶爾夾雜一朶秋葵,清新解膩,還有脆脆松子仁,有味飯幾時都最難抵擋,兩位女士傾吓食吓,唔覺意清晒,我們都非後悔,皆因

選了桂花烏龍茶☕️,幽香順喉,餐具擺設,甚有書卷氣息🦋

孖寶另一道和牛炒飯同樣出色,免治和牛🐮跟米飯同炒,醬油合度粒粒分明,偶爾夾雜一朶秋葵,清新解膩,還有脆脆松子仁,有味飯幾時都最難抵擋,兩位女士傾吓食吓,唔覺意清晒,我們都非後悔,皆因今餐又吃多咗了🤪

一份孖寶,兩個人,三道菜,非常豐盛嘅午餐,貼心嘅服務,優雅嘅環境,值得再來⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2020-03-16 91 浏览
跟客聚餐,要找間地點又好,食物水準有番咁上下,銅鑼灣時代廣場的麒藝館是一個不錯的選擇。坐位寛敞,一點也不迫,服務態度又好。午市有超值套餐兩款,揀選了其中的天下第一豬和撈汁素燴。聽講天下第一豬是菜館的名菜之一,一定要就。皮脆脆,肉質軟腍,肉味香濃,果然名菜。素燴是淮山,木耳,蕃茄,青瓜,混入了西班牙醋汁,清爽開胃。蜜絲菠蘿咕嚕肉同様深得我心。蜜味濃厚又不過甜膩。咕嚕肉啖啖肉香,惹味十足。環境,水準,服務是絕對稱讚,無論是朋友聚會,談論公事,都是一個推薦的好地方。

午市有超值套餐兩款,揀選了其中的天下第一豬和撈汁素燴。

聽講天下第一豬是菜館的名菜之一,一定要就。
皮脆脆,肉質軟腍,肉味香濃,果然名菜。

素燴是淮山,木耳,蕃茄,青瓜,混入了西班牙醋汁,清爽開胃。

2020-03-16
2020-03-06 106 浏览
今日我哋去咗時代廣場麟藝館飲茶,呢間中菜餐廳有好多花膠嘅食材,非常吸引,所以決定帶媽咪去試吓佢哋而家有個午市優惠套餐,有即燒無花果天下第一豬同埋鮑汁花膠撈飯,加埋套餐價只係$88 ,真係抵到爛呢個天下第一豬真係好特別,係現場師傅即叫即燒,所以表皮特別香脆,其實一入門口左手邊已經見到有落地玻璃可以欣賞師傅燒豬的功架另外呢個鮑魚汁花膠撈飯亦都非常入味,而且花膠滋潤養顏另外我哋仲叫咗兩隻原隻鮑魚花膠撻,大大隻嘅鮑魚放咗喺鬆脆嘅餅撻上面,一口食落肚,零瀉滿足最後上枱嘅係蜜汁迷你叉燒包同埋迷你花膠糯米雞,叉燒包一咬落去非常juicy多汁,而糯米雞釀左花膠喺入邊,好鮮甜!甜品方面唔可以天山雪棗無花果燉花膠,,冬天一定要叫返一個燉花膠,而且裏面好足料,係呢一餐午餐完美嘅總結

另外呢個鮑魚汁花膠撈飯亦都非常入味,而且花膠滋潤養顏

• 鮑魚花膠撻
2020-03-02 2238 浏览
星期天與大女兒約會,相約到時代廣場吃午飯,選了一間中菜,是我收藏食店。我使用了Open Rice 訂位,因可賺取積分。12:15準時到達食店,我們是第一台客人,疫情關係食店做足準備,需要量度體溫,又設有消毒紙巾,給我們吃得安心。坐下來服務員對我們說今天沒有點心供應,只有餐牌上食物,果刻有少許失望! 同囡囡商量後,她不想四圍再搵食店,便留下來,點了幾個食評較高分的餸菜。原隻鮑魚花膠撻😋原隻鮑魚下是花膠,花膠下是撻,這個組合無得輸,撻皮亦很鬆脆。即燒無花果天下第一豬😋例牌只有六件,但屬於大件,皮脆肉厚,不肥不瘦,價錢是貴了點,但值得一試,好吃。無花果黑义燒😋全碟得8小件,伴魚子醬一起吃,配搭特別,不是一般港式义燒,肥瘦剛好。壽包😋飽是即叫即蒸,上檯時熱辣辣,包很鬆軟,蓮蓉不多不甜,配上碎咸蛋黃,好吃。本來是女兒請我食飯,但午餐食晚餐價錢,我叫呀囡下次才請媽媽吃啦!個人評分食物A服務B環境C(食店將一些餐具,調味醬碟等放在用餐周圍,降了級數,扣分)衛生C(廁所衛生一般,商場廁所比食店乾淨,要改善)抵食C麒麟藝館,食物做得好,價錢稍高,但偶爾想吃好嘢都值得嘅!

原隻鮑魚花膠撻😋

即燒無花果天下第一豬😋

無花果黑义燒😋

壽包😋

個人評分

食物A
服務B
衛生C(廁所衛生一般,商場廁所比食店乾淨,要改善)
抵食C

麒麟藝館,食物做得好,價錢稍高,但偶爾想吃好嘢都值得嘅!

2020-03-01
用餐时段
2020-03-01 704 浏览
最近好想吃點心,所以要吃也要找有特色又美味的店,之前已經bookmark了麒藝館,今天放假就來吃吃。位於Times square樓上,環境高尚,有空間感。日山和牛紅菜頭煎包 ($58/3件),嬌粉紅的beetroot包,看來有點像中式唐包,配上日山和牛餡,黑椒洋蔥口味,意念新穎,口感新鮮。麻婆豆腐日本帶子餃 ($58/3件),餃皮質地很Q,辣辣的,組合有創意,很少點心是辣的,喜歡吃辣的必點。黑金剛 ($38)有特級陳皮、蜜糖、可樂,味道有點甘苦。原隻鮑魚花膠撻 ($48/一個)鮑魚肉很厚,有嚼勁又入味,撻也夠酥,還有花膠粒,一口吃很爽!大地魚末燒賣 ($48/3件)燒賣好大粒,魚肉十分彈牙,有原隻蝦子在面,好好吃喔!晶瑩筍尖蝦餃皇 ($58/3件),jumbo size真係好大隻,滿滿都是蝦肉,皮精瑩剔透,很有彈性。紅玫瑰 ($48)即玫瑰荔枝茶,帶有淡淡的玫瑰香,配水蜜桃的甜味,也加了火龍果肉,健康飲料!午市超值孖寶 ($88)抵食,有即燒無花菓天下第一豬(3件)和鮑汁花膠撈飯。天下第一豬是新鮮燒的,皮特別酥脆,瘦肉也很嫩,也不會太油,很適合想吃又怕肥的人,配無花菓醬和芥末吃,非常

位於Times square樓上,環境高尚,有空間感。

黑金剛 ($38)有特級陳皮、蜜糖、可樂,味道有點甘苦。

天下第一豬是新鮮燒的,皮特別酥脆,瘦肉也很嫩,也不會太油,很適合想吃又怕肥的人,配無花菓醬和芥末吃,非常有水準,推薦!

鮑汁花膠撈飯面放了很多柴魚片,在飯上翩翩起舞。花膠切成條狀,有厚度,爽滑唔腥,鮑汁十分鮮味,混入香菇絲和瑤柱絲,飯亦粒粒分明,口感不錯。
  • 晶瑩筍尖蝦餃皇
  • 大地魚末燒賣
2020-02-26 143 浏览
麒藝館係由名廚陳小麒坐鎮掌舵,花膠係陳師傅既拿手菜,餐廳裝修簡潔但又帶點幽雅,座位好舒適,完全無焗促既感覺即燒無花果天下第一豬個名有點浮誇,但完全浮誇得起,乳豬係即燒非常脆口,肥瘦均勻,再點埋個無花果醬,好好食!蜜絲菠蘿咕嚕肉咕嚕肉做得夠脆,個酸甜汁味道岩岩好,可惜個豬肉本身好膻,影響左成碟菜既味道花膠蝦子柚皮知道花膠係陳師傅拿手菜,當然要試下花膠有別於平時食開既質感,無咁黏身帶爽口的,我鍾意,柚皮一d澀味都無,如果可以再放多d蝦子就完美了香煎鮮蝦臘味蓮藕餅呢度個藕餅有煎到香脆既效果,但竟然一d油膩感都無,好犀利呀清脆玲瓏蜜糖豆,百合,雲耳,腰果,好爽脆既一碟菜黑芝麻雷沙湯圓團年飯當然要叫湯圓啦,團團圓圓嘛,即叫即整,好香芝麻味,好食麒麟果花膠凍真係食到有花膠既味道,無諗過花膠可以放入甜品,而味道係可以咁夾環境服務都一流,價錢亦合理,下次真係想試下佢午市既點心
即燒無花果天下第一豬

蜜絲菠蘿咕嚕肉

花膠蝦子柚皮
知道花膠係陳師傅拿手菜,當然要試下

香煎鮮蝦臘味蓮藕餅
呢度個藕餅有煎到香脆既效果,但竟然一d油膩感都無,好犀利呀

清脆玲瓏
蜜糖豆,百合,雲耳,腰果,好爽脆既一碟菜

黑芝麻雷沙湯圓

麒麟果花膠凍

環境服務都一流,價錢亦合理,下次真係想試下佢午市既點心
2020-02-12 515 浏览
呢日去銅鑼灣搵舊老闆兼學長聚聚,佢又帶我去食好西了🙈。上到去時代廣場十樓,就見到麒藝館喇。玻璃入面聽講好似夜晚會有個師傅燒乳豬🤔。餐廳環境好有氣派,座位非常闊落,✨燈光亦都好靚。望落好似有唔少包箱座位。望下個餐牌先,有啲套餐揀,但我哋想食點心同燒味,所以散叫!仲見到枱頭有個牌寫住有午市超值孖寶,承惠$88就有鮑汁花膠撈飯同即燒無花菓天下第一豬(3件)。的確係幾抵😜,因為個飯本身都唔平。鮑汁花膠撈飯(原價$188),個飯真係好奢華🙈,用料有好多花膠絲同瑤柱絲,上面仲有好多木魚,好多餸好多汁,餸仲多過飯🍚!即燒無花菓天下第一豬(3件)(原價$94),🐷乳豬件好脆好正,而且一件有平日兩件咁大,唔會唔夠喉。無花菓極品黑叉燒($138),叉燒同平日嘅造型唔同,有8粒。我覺得個樣似東玻肉粒多啲🙈,個汁用上無花菓醬取代燒汁,配埋側邊嘅魚子醬食,富有創意。但我自己鍾意食傳統嗰隻多啲😝,食慣咗。原隻鮑魚花膠撻($48/件),呢個撻不得了,上面隻鮑魚好好味,一啲都唔韌,夾埋下面嚿花膠撻食一流😋,而且撻皮好鬆脆。晶瑩筍尖蝦餃皇(3件)($58),🍤蝦餃大大隻,個皮整得唔錯。大地魚末燒賣(3件)($48),燒

玻璃入面聽講好似夜晚會有個師傅燒乳豬🤔。

即燒無花菓天下第一豬

無花菓極品黑叉燒

原隻鮑魚花膠撻
原隻鮑魚花膠撻

晶瑩筍尖蝦餃皇

大地魚末燒賣

大地魚末燒賣(3件)($48),燒賣同樣大大粒,有大大嚿蝦肉🦐,無肥豬肉,口味亦比較健康吧。

茗茶一位$20,我哋要咗桂花烏龍🍵。
總括嚟講,呢次嘅高級精品粵菜點心餐🥢體驗能夠讓我一嚐創意料理。價格定位屬高檔次,但的確環境同食材都配得起呢個價錢,過時過節一班人想食好啲可以嚟試下。環境真係好舒服,適合同朋友傾下計,無平日酒樓咁嘈啊。
2020-02-05
2020-02-05 103 浏览
尋日去過the food story 旗下既日式西餐廳食嘢,覺得食物質素高,所以今日就黎試吓其集團旗下嘅日式中餐廳,又一試試品質如何。先點了一個甜心:日山和牛紅菜頭煎包 $58/3件用東京日山和牛製作嘅牛肉包,牛味濃郁,加上最緊要的煎包底,脆口而薄身,好味。之後再點了滋補佛跳牆套餐 $199/位這餐原價是$398/位,2位起的,現在有會員限定優惠,會員在午餐時可用優惠價享用。套餐內包括:晶瑩筍尖蝦餃王皇蝦餃最重點的蝦很大粒,令整個蝦餃很飽滿大地魚末燒賣同平時既豬肉燒賣好唔一樣,用大地魚配搭鮮蝦,又唔會食到肥豬肉。濃湯花膠佛跳牆雖然碗仔細細,但用料十足,有花膠,魚肚,海蔘,鮑魚等,湯吸收哂精華,十分濃郁。無花菓極品黑叉燒十足藝術作品咁靚,一口叉燒口感一流,好似食和牛既入口即溶感覺,伴碟還有矜貴的魚子醬🤩👍清脆玲瓏炒青豆,百合,木耳,紅椒,黃椒,餸如其名,炒得很清脆,除了保留爽脆口感之外,還保留了食物的顏色及營養。雞樅菌海鮮炒飯有別於一般用黑松露炒飯,今次是用的是雞樅菌,除了營養價值豐富之外,味道作為調味,而不會完全掩蓋炒飯其他配料的味道。薑茶湯圓蓮子燉糖水在最近寒冷的天氣,薑實在是有了俱

先點了一個甜心:日山和牛紅菜頭煎包 $58/3件

之後再點了滋補佛跳牆套餐 $199/位

套餐內包括:

晶瑩筍尖蝦餃王皇
蝦餃最重點的蝦很大粒,令整個蝦餃很飽滿

大地魚末燒賣

濃湯花膠佛跳牆

無花菓極品黑叉燒

清脆玲瓏

雞樅菌海鮮炒飯

薑茶湯圓蓮子燉糖水
在最近寒冷的天氣,薑實在是有了俱寒的作用,很夠辣的糖水,配上甜甜的芝麻湯圓作為總結挺不錯呢😊