2020-02-05 337 浏览
新年後第一次飲茶黎到久仰大名嘅麒藝館 吃個鮑魚及花膠講到飲茶 茶係好重要MY BOSS要左壺桂花烏龍 ($20/1ppl)桂花香氣清幽 茶味悠長 好飲👍🏻而我就要左壺瑰麗堂煌玫瑰花與荔枝互相配合 聽講可以美顏😍一場嚟到梗係要試吓晶瑩筍尖蝦餃皇 ($58)皮薄而略帶黏身 餡料分量適中淺嘗一口便感覺蝦肉滿盈 鮮味十足😋而大地魚末燒賣 ($48) 爽口有咬勁 鮮美最估唔到嘅係原隻鮑魚花膠撻 ($48)賣相精緻矜貴 鮑魚口感緊緻 配上花膠碎作內餡可以話將整個撻口感提升到另一個層次😆最後以鮑汁花膠撈飯 ($188)花膠夠足料 口感腍滑富膠質彈性沒有腥味 花膠與飯粒都吸滿鮑汁 超好味❤️-裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)唔信我嘅可以自己去試試😂
新年後第一次飲茶
黎到久仰大名嘅麒藝館 吃個鮑魚及花膠
講到飲茶 茶係好重要
MY BOSS要左壺桂花烏龍 ($20/1ppl)
桂花香氣清幽 茶味悠長 好飲👍🏻
而我就要左壺瑰麗堂煌
玫瑰花與荔枝互相配合 聽講可以美顏😍
一場嚟到梗係要試吓晶瑩筍尖蝦餃皇 ($58)
皮薄而略帶黏身 餡料分量適中
淺嘗一口便感覺蝦肉滿盈 鮮味十足😋
而大地魚末燒賣 ($48) 爽口有咬勁 鮮美
最估唔到嘅係原隻鮑魚花膠撻 ($48)
賣相精緻矜貴 鮑魚口感緊緻 配上花膠碎作內餡
可以話將整個撻口感提升到另一個層次😆
最後以鮑汁花膠撈飯 ($188)
花膠夠足料 口感腍滑富膠質彈性
沒有腥味 花膠與飯粒都吸滿鮑汁 超好味❤️
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
唔信我嘅可以自己去試試😂
麻婆豆腐日本帶子餃
晶瑩筍尖蝦餃皇
鮑汁花膠撈飯
麻婆豆腐日本帶子餃
晶瑩筍尖蝦餃皇
鮑汁花膠撈飯
2020-02-05 119 浏览
上半年至今是艱辛的一年,開開心心的農曆新年己變成孤清,由於疫症的關係,春茗團拜己取消不少。今晚眾姊妹膽大大,團拜照舊,我當然出席。酒樓一向要訂位,居然今晚只四枱,慘慘....慘!團拜晚市套餐是最方便,起碼大家不用諗。整個套餐我最喜歡老火湯,是花膠菜膽雲腿煲雞,奶白色的湯底濃稠,清甜,好滋潤。另外蠔皇花膠海蔘伴翡翠,花膠頗厚肉,入口Q彈,骨膠原滿溢,海蔘口感一流,非常高雅的一道莱。唐酒花膠蟹肉蛋白也不錯,蛋白入口滑溜,絲絲的蟹肉鮮美。整體來說,食物水準ok。
團拜晚市套餐是最方便,起碼大家不用諗。
唐酒花膠蟹肉蛋白也不錯,蛋白入口滑溜,絲絲的蟹肉鮮美。
整體來說,食物水準ok。
2020-02-05
2020-02-04 80 浏览
朋友銅鑼灣返工,咁啱出開搵佢,佢話time square有間點心幾好味.和牛紅菜頭煎包好有特式,而商埸黎講$58 3件都OK,而且都幾大件.牛肉餡料都幾好,包底都蒸得幾脆口.反而個個XO醬銀芽炒腸粉就一般,覺得味道唔多夠,亦可能唔夠熱,所以點心都係趁熱食.糯米雞好似以前嘅叮叮嘅大細,但味道唔錯糯米軟硬到剛好.大地魚末燒賣都幾大粒,食落去,每隻蝦都大隻,用料絕不馬虎,雖然比起出面酒樓可能會貴DD,但係其實用料同味道會話比你知係值得.
Fancy Guangdong Cuisine❤️ Kei Cuisine🥢💫..由前喜來登酒店名廚陳小麒師傅主理👨🏻‍🍳,主打經典傳統粵菜,仲會加入創新元素,結合矜貴食材:花膠`即烤乳豬🐽等為招牌菜,成就高貴粵式 以及新派中菜日化為主題既麒藝館食府,同時亦係一間花膠專門店喔。餐廳裝橫真係好有星級酒店風格,時尚有格調,坐位寬敞舒適,服務超級貼心周到,食物質素 水準一流,用餐真的很愉快的體驗呢。ll✨雀舌香片 Jasmine✨杭菊花 Chrysanthemum茶類🍃選擇不少,當中獨偏愛喝香片💚,淡淡綠茶香,喝下很香很舒服,打從由第一次喝過香片就愛上了。而菊花茶🌼 喝下亦很舒服,濃濃菊花香 加上其清熱解毒功效,喝下真舒暢。ll✨時令蟹砂鍋粥 $168Fresh Crab Congee午飯時間🍴 都要吃點主食吧。一鍋靚蟹粥🦀 鮮甜味已滲入每一粒米中。粥綿綿 加上原隻時令蟹 令成鍋粥都充斥住鮮蟹味,砂鍋亦令味道更好 更具風味。ll粵式中菜廳,午飯時間 點心都是廣東菜館中不能少吧。聞名海外既廣東點心,不能不點吧❓樣樣都很吸引 很有質素呢。✨XO醬銀芽炒腸粉 $48Wok-fried Rice Ro

l[麒藝館茗茶 Kei Cuisine House Tea]l
✨雀舌香片 Jasmine
✨杭菊花 Chrysanthemum

l[一煲靚粥 Signature Congee]l
✨時令蟹砂鍋粥 $168
Fresh Crab Congee

l[特色點心 Signature Dim Sum]l

✨XO醬銀芽炒腸粉 $48
Wok-fried Rice Rolls, Bean Sprout, XO Sauce
一上枱已經聞到香噴噴,炒出一碟煎香具鑊氣既腸粉。銀芽洋蔥 令平平既腸粉添香氣,XO醬亦更惹味,加上煙韌既粉條捲成既腸粉,不禁一口接住一口吃。

✨晶瑩筍尖蝦餃皇 $58
Jumbo Har Gow, King Prawns Banboo Shoots (3ps)
招牌蝦餃3大粒,粒粒都好大粒,蝦🦐 亦爽彈呢。蝦餃皇 貴為係廣東點心代表,相信不能不點吧。

✨蜜汁爆口叉燒包 $38
Steamed Classic Barbecue Pork Buns (2ps)
叉燒包 誰愛吃剛出籠的叉燒包❓ 哈哈哈 又是一廣東包代表。爆口多汁既包包 吃在口裡蠻滿足的。女生愛買包包 也都愛吃包包喔👻。哈哈

✨迷李花膠糯米雞 $38
Glutinous Rice in Lotus Leaf, Fish Maw (2ps)
貴為花膠專門店,花膠都要融入點心當中呢。愛吃煙煙韌韌口感既粗糧,又點少得糯米 所以都要點。糯米雞🐥 細細件,味道亦一樣足,吃一件就已滿足口慾。

l[滋潤糖水 Dessert]l
✨薑茶湯圓蓮子燉花膠糖水 $68
Double-boiled Fish Maw, Ginger Soup, Rice Dumplings, Lotus Seeds
新年不少得吃點甜點應節 也滋潤一下吧。薑茶暖身又好喝,人愈大 愈愛吃薑,亦好處多多。新年吃顆湯圓🍡 團團圓圓吧。加上滋補蓮子&花膠,真係感覺很潤呢,新一年甜住過。
結合藝術與美食,真係食得矜貴 又不失優雅格調。
2020-01-29 1053 浏览
好友從美國回港,窩夫與好友一行五人過年前來個飯聚,地點選在時代廣場的麒藝館。在餐廳門口可以看到師傅在燒乳豬。一邊等朋友一邊嘆茶,茗茶每位20元,有五款選擇,窩夫推介「瑰麗堂煌」,即玫瑰荔枝紅茶。花膠是麒藝館的主打菜式,點了水晶花膠凍($98),賣相精緻,味道也非常好,雞湯味香濃,配自家製黑醋啫喱條來吃,就像吃肴肉時要蘸醋,值得一試。另一款前菜花雕鹵豬仔腳($98)也很有水準,非常入味。接著是最期待的即燒無花果天下第一豬(例$188),例牌一客有六件,乳豬皮十分香脆,肉質嫩滑且充滿肉香,完全沒有油膩的感覺,大家都吃得津津有味。松茸上湯泡露筍($148)的松茸和露筍排列得整整齊齊,松茸很香,露筍口感爽脆。窩夫記得曾經在電視節目中看過介紹木藏牛($188),印象深刻,「木」代表木瓜,上桌時碟上放著一個木瓜,瓜旁有幾件牛坑腩。相機食完後,店員切開木瓜,木瓜裡面釀了牛坑腩,牛坑腩炆得很腍,肉香加上果香,味道豐富。羊肚菌炆豆腐($128)的營養價值很高,羊肚菌的香味並沒有蓋過豆香,豆腐嫩滑,稍嫌芡汁太厚。XO醬蝦球煎米粉($178)跟預期有點出入,原來不是乾身那種,XO醬的份量可以多一點。最後點了

在餐廳門口可以看到師傅在燒乳豬。
茗茶

水晶花膠凍

花雕鹵豬仔腳

另一款前菜花雕鹵豬仔腳($98)也很有水準,非常入味。
即燒無花果天下第一豬

松茸上湯泡露筍

羊肚菌炆豆腐

XO醬蝦球煎米粉

笑口棗拼流沙黑芝麻煎堆

最後點了三款甜品,其中一款是笑口棗拼流沙黑芝麻煎堆($58),提早吃賀年食品。
黑芝麻雷沙湯圓

黑芝麻雷沙湯圓($58)的芝麻味非常香濃。
薑茶湯圓蓮子燉花膠糖水

一打開薑茶湯圓蓮子燉花膠糖水($68)的蓋子便傳來濃濃的薑味,窩夫不喜歡薑味所以沒有品嚐。
2020-01-17
松茸上湯泡露筍
笑口棗拼流沙黑芝麻煎堆
黑芝麻雷沙湯圓
2020-01-23 89 浏览
中日fusion的粤菜跟女朋友來到銅鑼灣的麒藝館倒數的前一天就想吃好點餐廳在銅鑼灣時代廣場的10樓當天2:00才進入餐廳,環境清雅,仿如置身在日本餐廳中,同樣都是食粤菜,跟酒樓菜式很像,但是環境的不同,令整個用餐體驗都非同凡響。茶也比酒樓多了更多選擇,更多養生的茶,餐牌上亦列出此茶的好處,最後選了桂花烏龍,較適合胃功能較弱的人飲用。我們眼闊肚窄地點了很多食物,讓我在此介紹其中數款。麻婆豆腐帶子餃 $58 /3件本身不認得它就是麻婆豆腐帶子餃,只是覺得外型特別,綠綠的晶凝通透,咬下去皮有點的厚度,令食餃皮都有Q彈口感,裡面的餡料很豐富,很多豆腐及帶子粒在內,味道淡淡的,不辣,不錯的選擇~然後看到午市大優惠,就點了鮑魚花膠撻 + 鮑汁花膠撈飯 =$68真的超值!!!!!!平時在外吃飯也難找到這個價錢吧,何況現在又有飽魚又有花膠!鮑魚花膠撻 原價$48喜愛吃鮑魚的你千萬別錯過餅皮撻皮鬆軟,鮑魚跟撻一樣大,如你分開細嚼,每一口也能吃到鮑魚,不過我較心急,一口吃了整個,十分滿足!下面的是紅蘿蔔薄片,也可以吃的~鮑汁花膠撈飯 原價$148花膠多得豐富,口感腍滑富彈性,花膠與飯粒都吸滿鮑汁!雖然是特

中日fusion的粤菜
跟女朋友來到銅鑼灣的麒藝館
倒數的前一天就想吃好點

餐廳在銅鑼灣時代廣場的10樓

我們眼闊肚窄地點了很多食物,讓我在此介紹其中數款。

麻婆豆腐帶子餃 $58 /3件

然後看到午市大優惠,就點了
鮑魚花膠撻 + 鮑汁花膠撈飯 =$68

真的超值!!!!!!
平時在外吃飯也難找到這個價錢吧,何況現在又有飽魚又有花膠!
鮑魚花膠撻 原價$48
喜愛吃鮑魚的你千萬別錯過

鮑汁花膠撈飯 原價$148
花膠多得豐富,口感腍滑富彈性,花膠與飯粒都吸滿鮑汁!

雖然是特價,但完全沒有把質素降低,全部都很足料
2020-01-23 90 浏览
第一次來到麒藝館用餐,感覺自己好像貴賓的餐廳,吃完後,覺得很想跟大家分享,並記下!超愛這個用餐環境,富時代感,又不失日式韻味時令蟹沙鍋粥 $168 午市粥呈橙黃色,翻起蟹粥已能看到完隻蟹在粥內。上枱時,粥沒有下調味料,最原始的味道,蟹的鮮味完全能呈現在這鍋粥裡,粥就是精華所在,男朋友是濃味派,所以他嚐了一口,便加鹽、胡椒粉;而我覺得清清的就夠了XO醬銀芽炒腸粉 $48本身都不知道原來腸粉跟銀芽可以這樣夾,經xo醬炒過的它們由雪白的變成啡黑黑,吃起上來停不住口,十分惹味,微微的辣在每一個腸粉上。日山和牛紅菜頭生煎包 $58/3在中式酒樓裡,必定不少得包,這裡都有,但較特別的是用了和牛及紅菜頭,包的外皮因紅菜頭的關係呈紅色,裡面包住足料的和牛粒,用上醬料填滿,讓感覺不單一

超愛這個用餐環境,富時代感,又不失日式韻味

時令蟹沙鍋粥 $168 午市

XO醬銀芽炒腸粉 $48

日山和牛紅菜頭生煎包 $58/3
2020-01-20 76 浏览
12月又係清年假嘅月份,原本打算去旅行的,但因為腰痛,所以只好在留港消費。今日不帶媽媽去澳門,帶她去銅鑼灣時代廣場一間高級中菜館食午餐。一坐下,服務員就問我們飲什麼茶,要我從五至七款靚茶中挑選一款。我有幾聲咳, 一咳就腰痛,所以揀了桂花烏龍, 有止咳化痰平肝益腎,暖胃袪寒等功效。晶瑩筍尖蝦餃皇, 仔細地看他的皮真的是晶瑩剔透, 大大隻蝦餃包滿了蝦肉,皮薄餡靚。大地魚末燒賣,份量較大,入面有蝦肉,所以份外彈牙。原隻鮑魚花膠撻, 一整隻鮑魚放在花膠撻上,花膠粒放滿撻入面,撻皮係用花生醬做成的,鬆化非常, 似一款甜品。鮑汁花膠撈飯, 這個是炒飯底, 炒得好乾身,所以唔會因為花膠汁太多,而令到他變軟。 花膠的分量不會因為是特價菜而變小, 這個孖寶非常抵食。鮑魚雞沙鍋粥,配有生菜絲,很久都沒見的食粥嘅脆卜卜薄脆, 佢係用了南乳醬來做的, 保留傳統風味, 還有一些蔥花。 鮑魚切粒, 雞肉 嫩滑, 粥底淡黃色, 吸收了兩者的精華。 我喜歡在粥裏加一些生菜絲和薄脆, 增加粥的口感。 另外,服務生會不定時過來問需不需要為你添粥, 添茶,服務非常到位。天山雪棗無花果燉花膠,有一粒大大紅棗,無花果,另外加了

大地魚末燒賣,份量較大,入面有蝦肉,所以份外彈牙。

天山雪棗無花果燉花膠,有一粒大大紅棗,無花果,另外加了薑汁來燉花膠,這個糖水非常 滋潤, 最適合冬天享用。

整餐午餐都不算很貴,500左右,跟我和媽媽在澳門食中午自助餐差不多價錢。 食物質素與餐廳環境,cp值高, 下次可以再同閨蜜過來食午飯。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
  • 鮑魚雞沙鍋粥
  • 大地魚末燒賣
  • 晶瑩筍尖鮮蝦餃皇
2020-01-16 68 浏览
都有一段時間沒有外出用膳,今天出山和家人吃好西~家人喜愛吃中菜,特意選了這家位於時代廣場的中菜餐廳,環境高雅,空間感足。與其他中式酒家不同,這裡有獨特的茶以供客人選擇,家人選了桂花烏龍,茶味甘香撲鼻;小妹點了瑰麗堂皇,即是荔枝加玫瑰,味道清新,茶錢每位$20。 原隻鮑魚花膠撻($48/隻),酥皮極鬆化,鮑魚很鮮美腍身,撻的餡料為海參,調味得宜,為本身沒有什麽味道的海參增添味道。迷你花膠糯米雞兩件($38),糯米雞味道做到應有水準,加上惹味餡料,美味十足。 即燒無花果天下第一豬例牌($188),乳豬是這店必食,外板燒得香脆,脂肪比例剛好,不會太膩,肉質鮮美,再點特製的無化果醬,清香味美。蜜汁叉燒包(兩件),掛住吃,忘了拍照,包身鬆軟不黏牙,叉燒餡料味美。麻婆豆腐日本帶子餃($58/三件),這道點心不容易在別處吃到,淡淡的帶子加入麻辣味豆腐,為味蕾帶來新鮮感。

2020-01-16
2020-01-12 104 浏览
麒藝館午市孖寶鮑汁花膠撈飯+原隻鮑魚花膠撻只係$68,每枱只限優惠一次及限定星期一至五午市。超抵!原隻鮑魚花膠撻真係大大隻鮑魚無花無假,非常爽彈,鮑汁味重,估唔到配上撻皮係夾咁有新鮮感,食落又脆又彈牙,中西合璧!鮑汁花膠撈以為孖寶咁抵個飯一定好少,點知係咁大碟,花膠量足,飯粒軟硬剛好、粒粒分明,好食!點心都好特別,麻婆豆腐都整到蒸餃$58,入面餡料係麻婆豆腐加帶子,皮薄晶透,食落小辣。蜜汁爆口叉燒包$38食落去真係感覺到好多汁,好多叉燒餡,即叫即蒸熱辣辣!日山和牛紅菜頭煎包$58牛肉餡好嫩滑,一咬落去牛肉汁爆晒出黎,個煎包煎到表皮脆。

鮑汁花膠撈

蜜汁爆口叉燒包$38
食落去真係感覺到好多汁,好多叉燒餡,即叫即蒸熱辣辣!

日山和牛紅菜頭煎包$58
牛肉餡好嫩滑,一咬落去牛肉汁爆晒出黎,個煎包煎到表皮脆。
2020-01-07
  • 鮑汁花膠撈飯
  • 原隻鮑魚花膠撻
  • 日山和牛紅菜頭煎包
2020-01-09 188 浏览
話說Mr. F生日,諗住要食好野!依間餐廳見咁多好評,又唔似係打手,咁就試試啦,點知食到一肚氣!約8點落單,等呀等,等到8:25問咗個經理,佢點頭行開,到8:30先嚟湯,過多陣嚟咁前菜同2碟。諗住好啦,應該陸續上菜,點知!點知又等多20幾分鐘,我地再催嘅情況下先嚟碟雞同豆腐!再坐多起碼10分鐘先嚟個飯!到隻乳豬,燒咗去邊呢?我問個經理,佢話好快,我話有幾快,等咗個幾鐘都未燒完喎,佢就話5分鐘上得,係因為燒完同事漏咗上菜。哦,咁我哋又等咗陣,碟豬嚟到,凍嘅!!成300幾蚊話即叫即燒比碟凍哂嘅乳豬我哋食?最後埋單2000幾蚊,雖然食物質素唔差,但成餐飯就係等等等同等,我去隔離利苑或者銅鑼灣一定有更好嘅選擇!總結,一定唔會再嚟!!

總結,一定唔會再嚟!!
2020-01-06 122 浏览
在時代廣場買完東西,上食通天吃午餐。選了這間新開幾個月的中菜。坐得舒適,裝潢優雅。碟子的設計有特色。點心選擇不多,但做得幾精緻,味道不錯。日山和牛紅菜頭煎包紅鐺鐺,幾有趣。紅菜頭只有顏色的效果。中間的餡不多,但黑椒味很重,包夠鬆,吃起來都算平均。吃不到和牛,可能切得太碎,但黑椒汁的味道幾好。大地魚末燒賣很大粒,吃到爽脆的蝦。以蒸點心的標準來說,覺得不夠熱。迷你花膠糯米雞跟正常糯米雞沒有分別,只是入面多了一片花膠。細細隻,一人一隻。圍蝦黑叉燒炒飯炒飯粒粒分明,炒得乾身。蝦幾爽,質素不錯。美中不足,炒飯一落單就來,待我們吃完點心,已經凍了。麒麟菓花膠凍甜甜的果味很自然,果味中吃到花膠味。不覺得特別夾,如果不是用魚膠而是用花膠凝固應該幾滋潤。雖然一開始覺得店員反應很慢,問了兩次才有餐牌,但漸入佳境。不但介紹不同的茶,之後埋單時還跟我們閒聊,幾友善。

點心選擇不多,但做得幾精緻,味道不錯。

日山和牛紅菜頭煎包
大地魚末燒賣
很大粒,吃到爽脆的蝦。以蒸點心的標準來說,覺得不夠熱。
迷你花膠糯米雞

麒麟菓花膠凍

2020-01-06
2020-01-01 185 浏览
時代廣場十樓,花膠主題餐廳。很精緻的中餐,擺盤上鏡。黑叉燒入口驚艷,搭配了黑魚子調味。紅菜頭牛肉包和鮑魚酥,口感幾好,符合心裏預期,值得這個價位。清炒四季豆,每種食材都可以品嚐到原味,簡單中見水平。服務員素質也不錯可惜洗手間略不乾淨,好像沒人整理
可惜洗手間略不乾淨,好像沒人整理

2019-12-31
  • 原隻鮑魚花膠撻
  • 鮑汁花膠撈飯
  • 日山和牛紅菜頭煎包
  • 無花菓極品黑叉燒
今天光顧的餐廳整體環境及服務都很好,而且所點的食品如鮑魚、花膠都是貴價食材,本來以為是高消費,最終價錢合理,物超所值。跟朋友一起午餐,點了一個午市超值孖寶,只需大約原價的四分一,包括原隻鮑魚花膠撻及鮑汁花膠撈飯,再點多一個鮑魚撻,每人一個。原隻鮑魚吃入囗很淋滑,鮮味十足,撻是曲奇餅底,內是切碎的花膠粒,一起吃很爽囗,頗有特色。鮑汁花膠撈飯,像福建炒飯般,炒底香口,濃郁的鮑汁加上以花膠鮑魚作為配料,矜貴特別,爽囗軟滑,且膠質豐富。黑魚籽濃湯扣花膠花膠很滑,質量很好,淋身,加入津白跟黑魚籽,濃湯也很入味,很有膠質。無花果極品黑叉燒一囗叉燒經過適當燒烤,肉質非常鬆化,配上無花果醬汁,再加上黑魚籽一起吃,賣相精緻,晶瑩剔透,半肥瘦,醬汁很黑,並不是燒燶了大有無花果的微酸,令叉燒不會過於肥膩,十分美味。迷你花膠糯米雞跟一般的糯米雞最大分別是加入了花膠,比較特別,糯米軟綿綿,軟糯口感不錯。

黑魚籽濃湯扣花膠

無花果極品黑叉燒

迷你花膠糯米雞
2019-12-31 352 浏览
在openrice搜尋銅鑼灣中餐館,看到「麒藝館」,得知是名廚陳小麒師傅主理(陳師傅本已榮休,因行善而重出江湖),立刻預訂了25/12聖誕晚膳。吃過後,家人一致讚不絕口,立刻預訂了30/12再吃。除了唐酒花膠蟹肉蛋白外,兩次點了不同菜式,整體水準甚佳。綜合兩次用餐經驗來說,前菜試了兩款,包括花膠蟹肉蛋白及沙爹墨魚鬚,前者尤其出色,雖是前菜,花膠、蟹肉份量足,兩次所見,近乎每枱必點。另外,即燒無花果天下第一豬、黑松露迷你穀仔鴨(有數片黑松露、類似八寶鴨)、黑虎掌燻味鴨(炆鴨、有煙燻香味)、香煎鮮蝦臘味蓮藕餅(料足,炸蓮藕片惹味、藕片爽脆)、粉絲肉蟹煲(惹味不膩),均甚為出色。粉麵飯方面試了圍蝦黑叉燒炒飯、雞樅菌海鮮炒飯、黑松露滑蛋帶子炒河,炒飯有鑊氣,炒河用料十足。湯羹類試了佛跳牆、火鴨絲羹,味道濃淡合宜。陳師傅擅長花膠菜式,甜品當然要試兩款花膠糖水,味道清甜、特別。茗茶每人$20,試了桂花烏龍茶、瑰麗堂皇(荔枝玫瑰茶),出色!餐廳職員態度親切、勤快,若加上餐廳裝潢、地點、食材來說,相當超值!
唐酒花膠蟹肉蛋白
香煎鮮蝦臘味蓮藕餅
粉絲肉蟹煲
雞樅菌海鮮炒飯
黑虎掌燻味鴨(半隻)
黑松露滑蛋帶子炒河
即燒無花果天下第一豬(例牌)
佛跳牆
黑松露迷你穀仔鴨
火鴨絲羹
2019-12-30
唐酒花膠蟹肉蛋白
香煎鮮蝦臘味蓮藕餅
粉絲肉蟹煲
雞樅菌海鮮炒飯
黑虎掌燻味鴨(半隻)
黑松露滑蛋帶子炒河
即燒無花果天下第一豬(例牌)
佛跳牆
黑松露迷你穀仔鴨