2009-06-19
突然間好想食d正宗既拉麵, 個frd話有好介紹, 就帶左我黎.呢個既待應生(大部份)都係日本人 - 招呼我哋既都係唔係咁識講廣東話, 但係我唔知係唔係全店既待應生都係咁 - 所以好有禮貌, 揀左好耐我決定左要個辣味拉麵. 但係個待應生就推介我試佢哋既辣味豬骨拉麵. 因為個待應生既中文同英文都有限, 最後佢嘗試用日文同埋身體語言去表達佢推介既辣味豬骨拉麵既湯底係自家製. 呢個情況令到我更加覺得好有日本feel. 哈哈.等左一陣間, 香噴噴既拉麵就送上. 我估佢哋辣唔辣係取決於碗麵有無跟辣醬一齊上, 聽我朋友講, 佢哋呢到既辣醬亦都係自家製. 我毫不猶豫咁將嗰pet辣醬同碗麵融合再試一口佢哋既湯, 豬骨味唔係特別濃, 但係我飲左半碗湯之後之後半晚都無覺得口渴, 所以佢哋應該都真係真材實料唔係味精湯. 麵身軟硬適中, 跟麵黎有兩塊叉燒, 一夾起佢已經覺得佢好肥美. 碗麵都ok, 我係覺得佢唔夠辣, 下次想食日本宗拉麵時一定會再黎