📌 麵.睦月~黃埔疫症底下有po番啲陳年舊相🤣之前去咗黃埔區搵食 去咗幾間良心小店💛試咗一直以嚟好想試嘅瀑布闊面🍜比起普通烏冬更為特別!裝修主要係係日式風格為主 有好多貓貓飾品🐱位置唔算好多 不過人流好多而家禁止堂食 所以大家經過可以叫外賣因為套餐真係幾抵食 有三款前菜 麵豉湯主食同飲品 包你食得飽😝午餐同晚餐價錢差唔多 不過下午茶餐更加抵🤪餐廳主打流水烏冬同瀑布闊面 而且有飯同多款小食選擇好多一定會搵到你想食嘅😋1️⃣ 天婦羅冷瀑布闊麵 𝗔𝘀𝘀𝗼𝗿𝘁𝗲𝗱 𝗧𝗲𝗺𝗽𝘂𝗿𝗮 𝗖𝗼𝗹𝗱 𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 $𝟴𝟱 轉定食+$𝟭𝟬 (𝟱/𝟭𝟬) 每款定食都有三款前菜 酸瓜 中華沙律 枝豆仲有麵豉湯 同日式罐裝飲品🤩而主角冷瀑布闊麵大概有六片好滑身 質感偏向彈牙餃子皮嘅闊麵🧐配上特製醬油 旁邊還有白蘿蔔蓉 蒜同生鵪鶉蛋特製醬油味道偏淡 唔太適合重口味人士天婦羅反而仲正 有炸蝦🍤炸番薯🍠炸茄子🍆不過大家真係要預咗冷瀑布闊麵係冇乜味😅2️⃣ 叉燒瀑布闊麵 𝗙𝗹𝗮𝘁 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝗹𝗶𝗰𝗲𝗱 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗮𝘀𝗶𝘂 $𝟳𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
📌 麵.睦月~黃埔

疫症底下有po番啲陳年舊相🤣
之前去咗黃埔區搵食 去咗幾間良心小店💛
試咗一直以嚟好想試嘅瀑布闊面🍜
比起普通烏冬更為特別!
裝修主要係係日式風格為主 有好多貓貓飾品🐱

肉質半肥瘦 不過我嗰舊係偏瘦
瘦嘅部份肉質嫩口🤤好淋 幾入味
個人就唔太食肥膏🙈
材料仲有兩塊日式魚蛋 半隻糖心蛋 甜腐皮 木耳😍
材料都幾豐富 一定會食得飽!
味道算普通 不過性價比高😁

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 6.5/10
🍴: 麵.睦月
📍: 紅磡湖光街7號聯盛大廈地下10B1號舖
🔍: 12:00-16:00,18:00-22:30(Mon-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie黃埔
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie日式
☞︎ 同款式餐廳 #hkhungryfoodie烏冬
2020-07-27 85 浏览
已經收藏咗依間好耐今日終於有機會試舖頭裝飾佈置好日式 令人感覺舒服乾淨店員服務超好👍🏻勁有禮貌 服務周到 又會同你傾計因為已經3:xx 所以只能食tea但係選擇一樣多仲有頁係小食 不過冇影專程黎試瀑布闊麵 就當然叫個鰹魚叉燒瀑布闊麵 ($52)附送麵豉湯 個湯都唔錯 好濃味 開味蕾賣相正常 (未睇到啲麵嗰陣)見到麵之後就好吸引😍湯底一流👍🏻唔係味精味道 鹹得黎又唔會好濃除咗鰹魚味 啲蔥都好香🥚至於半熟蛋 雖然我個蛋黃熟咗少少 唔完全流心 但係外面好食 食到滷水味 好入味😋🍥魚片同豆腐就一般🥩叉燒係半肥瘦 真係有2層 好分明 瘦嘅部分好食 入口鬆化 至於肥膏部分就勁軟淋淋 不過我個人唔鍾意食肥膏🙈所以好見人見智🍜至於靈魂所在嘅瀑布闊麵食第一口 超驚喜‼️超級煙韌彈牙 差唔多係食過最有嚼勁嘅麵仲好軟滑添 一落食 食到’suud suud’ 聲 然後滑到夾唔著😂好玩又好食食完一塊超想繼續食 真係要食過先明有幾好食可惜麵唔算多 可能係tea嘅份量?又或者依啲就係食少少嘅滋味😆-整體感覺好好雖然份量少咗啲 但係其他全部都好真係超推介依個麵👍🏻而且我真係好欣賞店員服務一來好黃💛二來真係超Nice 埋
已經收藏咗依間好耐
今日終於有機會試
舖頭裝飾佈置好日式 令人感覺舒服乾淨
店員服務超好👍🏻勁有禮貌 服務周到 又會同你傾計
因為已經3:xx 所以只能食tea
但係選擇一樣多

仲有頁係小食 不過冇影
專程黎試瀑布闊麵 就當然叫個
鰹魚叉燒瀑布闊麵 ($52)
鰹魚叉燒瀑布闊麵

附送麵豉湯 個湯都唔錯 好濃味 開味蕾
賣相正常 (未睇到啲麵嗰陣)
見到麵之後就好吸引😍
而且我真係好欣賞店員服務
一來好黃💛二來真係超Nice
埋單同我傾計問我係咪食唔到啲麵😂然後話可以邊食邊玩
其他食客會主動俾tips 話唔洗找
要支持吓依間實力派黃色小店啊!
鰹魚叉燒瀑布闊麵
2020-07-22 65 浏览
之前呢間黃店告急,個個見都都即刻去幫襯,諗住去食第二次已經要排隊🤣間舖啲碗exactly係吉野家個款,勁似食緊吉野家,當然質素完全係兩回事😗.🍤日式咖喱吉列豬扒飯定食(午餐)同類型餐廳黎講算幾抵食,除咗主食之外仲會跟3款小食、飲品同麵豉湯🤩整體黎講幾好食,塊豬扒大大件不過就多粉咗啲啲🤪聽講呢度嘅烏冬幾出名,大家可以試下😋.🍽味道: 3/5🏙環境: 3.5/5👨🏼‍🍳服務: 3.5/5💧衛生: 3/5💰價錢: 3/5
🍤日式咖喱吉列豬扒飯定食(午餐)
🍽味道: 3/5
🏙環境: 3.5/5
👨🏼‍🍳服務: 3.5/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3/5
2020-07-14 68 浏览
叉燒瀑布闊面 • 叉燒半肥瘦,有兩塊日式魚蛋,半隻糖心蛋和兩小片腐皮,另加左木耳,喺呢度食梗係要食個瀑布闊面,滑得來煙煙韌韌,個湯清清地唔油膩,午餐仲有飲品包添!聽講下午茶好抵食!
叉燒瀑布闊面
2020-07-13 108 浏览
紅磡湖光街早已成紅磡食街,新進餐廳中個人推介<麵.睦月>,主打日式丼、拉麵烏冬。每款定食都附有三款前菜,有枝豆、中華沙律、酸瓜,以及例湯同日式罐裝飲品。每晚座無虛席,餐廳招牌菜吉列豬扒、瀑布闊麵,打卡一流豬扒炸得金黃鬆脆,高質素,極高性價比樓面只有一位員工,但服務也照顧周到很有禮,上菜準時$60-80 一個晚餐定食不用加1,在疫情底下大受歡迎

每晚座無虛席,餐廳招牌菜吉列豬扒、瀑布闊麵,打卡一流
豬扒炸得金黃鬆脆,高質素,極高性價比

樓面只有一位員工,但服務也照顧周到
很有禮,上菜準時

吉列豬扒鰹魚烏冬定食
  • 咖喱吉列豬扒飯
  • 忌廉蟹肉餅
2020-06-30 95 浏览
黑蒜油叉燒拉麵🍜黑蒜味出眾,又香又濃,啱晒鍾意重口味嘅朋友。套餐連飲品都只係$68 (不過啤酒要另外加錢),包三款餐前小食同埋味增湯,高質又抵食,絕對會再幫襯。
黑蒜油叉燒拉麵🍜
2020-06-28 84 浏览
這間位於紅磡湖光街的黃店日式烏冬店,本來看似平平無奇,但被我發現有不常見的闊面,所以在下午茶時段試一試。餐廳的Menu有分$58 $68 $78的全日套餐,但既然下午茶套餐中也看到我想食的冷瀑布闊面就先試一試。下午茶的闊面比全日套餐的份量較少只有六片,另附麵豉湯。冷麵主要配上特製醬油,白蘿蔔蓉,蒜,和生鵪鶉蛋。因為是闊面的關係,掛汁能力沒有普通烏冬好,而且醬汁味道較清淡,整體沒有太大驚喜,也不是很飽。友人的叉燒拉麵也屬正常水準。希望下次來試其他套餐會有更大的驚喜!
冷瀑布闊面
友人的叉燒拉麵也屬正常水準。
希望下次來試其他套餐會有更大的驚喜!
下午茶
冷瀑布闊面
2020-06-24 78 浏览
#支持良心餐廳午餐: 日式冷烏冬$58(配溏心蛋+$5)本身想試個瀑布烏冬 但冇😣所以就叫返我普通烏冬~ 係稻庭烏冬 成個set中規中矩個麵豉湯可以濃郁啲有少少前菜 甜薯 中華沙律同枝豆 都係正常水準唯一特別少少係有啲鵪鶉蛋汁咁比你撈埋落去個冷拌汁度點烏冬食~
#支持良心餐廳

午餐: 日式冷烏冬$58(配溏心蛋+$5)

本身想試個瀑布烏冬 但冇😣
所以就叫返我普通烏冬~
係稻庭烏冬 成個set中規中矩
個麵豉湯可以濃郁啲
有少少前菜 甜薯 中華沙律同枝豆 都係正常水準
2020-06-24 50 浏览
瀑布麵個名咁霸氣 仲話日本直送 但個價錢又幾抵啵無藉口唔去懲罰下啦🤓.🍴吉烈蝦瀑布闊麵定食 HKD$ 68套餐包咗主食、汽水、面豉湯加三款前菜(小甜薯 中華沙律 木耳) CP值嚟講算不錯👍🏻吉烈蝦熱辣辣上枱 炸得香脆 蝦肉唔霉 同麵包糠嘅比例都適中主角瀑布麵放喺鰹魚湯㡳入面滑嘟嘟 筷子功廢嘅yo夾嘅時候都㵦走咗幾次🙈麵有一定嘅厚度唔易斷 不過口感比較淋同唔太掛湯 好似有少少浪費咗闊麵嘅大面積😕雖然望落好似得幾條麵 但加埋配料(油揚、木耳、魚板同半隻溏心蛋)都夠飽咖下次試下咖哩汁 可能更惹味🤔ps. 吉烈豬扒較薄身、偏鞋同乾身 比較推介食蝦.推薦度:8.5/10
瀑布麵個名咁霸氣 仲話日本直送 但個價錢又幾抵啵
無藉口唔去懲罰下啦🤓
🍴吉烈蝦瀑布闊麵定食 HKD$ 68
吉烈蝦熱辣辣上枱 炸得香脆 蝦肉唔霉 同麵包糠嘅比例都適中
下次試下咖哩汁 可能更惹味🤔
吉烈蝦瀑布闊麵定食

ps. 吉烈豬扒較薄身、偏鞋同乾身 比較推介食蝦
推薦度:8.5/10
2020-05-24
午餐
吉烈蝦瀑布闊麵定食
🔥B5 叉燒雜錦冷麵 ($68)日式半肥瘦叉燒可謂入口即溶。而冷麵爽滑彈牙,配合豐富配料,包括青瓜絲、蛋絲、番茄、蟹柳、筍、芝麻,淋上日式麻醬,冷麵清爽無負擔!🎐另外所有餐都附送麵豉湯同小菜,包括枝豆、中華沙律、日本小蕃薯(超軟糯香甜😍)-🔥A8 日式冷烏冬 ($58 加配叉燒$18)擺盤在竹蓆上的冷烏冬非常有咬口,旁邊的小碗內裝有醬汁,把生鵪鶉蛋打進內,加入蔥蒜,攪拌好,再把冷烏冬夾到醬汁內吃。醬汁不太咸,保留烏冬冷烏冬的清涼口感。-🔥B8 鰹魚吉列蝦流水烏冬 ($68)吉列蝦炸得酥脆而蝦肉彈牙,裹的炸粉不會過多顯油膩,配上熱烏冬很不錯。-🔥餐附送汽水🍵蜂蜜綠茶 (+$5)喝不出蜂蜜味啊😅☕薑茶 (+$5)暖呼呼的~-這家日式麵店非常高質。裝修以淺木色為主,桌子有適量間距,加上掛畫小擺設都令店舖增添舒適感。得知老闆老闆娘是在一次日本旅行中非常喜愛一家餐廳的麵食,因而聯絡店主最後引入香港,為帶給高質量而富新鮮感的菜式給香港人。店舖的瀑布麵亦有別於一般,冷熱吃有不同口感,不幸的是那天光臨時售罄,不過下次一定會去試的!很推薦的紅磡日式麵店🍜
🔥B5 叉燒雜錦冷麵 ($68)

🔥A8 日式冷烏冬 ($58 加配叉燒$18)

🔥B8 鰹魚吉列蝦流水烏冬 ($68)

🔥餐附送汽水
🍵蜂蜜綠茶 (+$5)
喝不出蜂蜜味啊😅
☕薑茶 (+$5)
暖呼呼的~

很推薦的紅磡日式麵店🍜
2020-05-09 229 浏览
我個fd點左吉列蝦闊麵,佢話個湯唔係幾好飲。我就叫左咖喱牛脷闊麵,因為本來係飯,轉闊麵加咗5蚊。但其實真心唔洗為左個闊麵而來食,因為好一般。BTW黃店係要支持嘅,香港加油!
我個fd點左吉列蝦闊麵,佢話個湯唔係幾好飲。
2020-05-09
想試呢間好耐,前排知道告急所以特登黎試下💛不過可能因為大家都知佢告急,所以夜晚7:15左右去到,已經好多人喺門口排隊,排到去隔離鋪門口😂不過同朋友一心諗住黎試下,所以點都等落去,等到差唔多8點,終於成功入座!🤩而且疫情底下,老闆娘都會為每位客人量體溫同用酒精噴手👍🏻嗌完野食大約等10 分鐘後就有得食☺️我試叉燒瀑布闊麵定食成個定食捧上黎嘅時候好豐富,前菜有甜薯、中華沙律、毛豆,仲有麵豉湯同朋友一致都覺得甜薯好食😋(前菜應該會不時轉,前排見有人係茄子)至於主菜叉燒闊麵,因為本身有睇過有comment話冇咩特別,只係闊左嘅麵,所以冇特別大期望抱住呢個心態食係ok, 因為味道的確冇因為啲麵變闊左而特別入味,反而第一個感受係好難吮上黎食,比想像中吮得攰😂😂 但味道係正常嘅至於叉燒有三塊,厚度適中,軟硬度都係我鐘意嘅質感;溏心蛋都不錯;另外個麵強調係鰹魚熱湯,開頭飲的確係幾清,不過愈食後尾會偏鹹。整碗麵我會歸類為正常發揮啦😃另外同朋友仲有嗌個蟹肉忌廉薯餅,冇影相不過外皮夠脆,味道正常。以$78 晚市定食黎講,包埋湯、飲品,cp 值頗高。另外老闆娘熱情好客,我地食完後仲會問我地有咩評價可以隨便講,感
想試呢間好耐,前排知道告急所以特登黎試下💛

而且疫情底下,老闆娘都會為每位客人量體溫同用酒精噴手👍🏻

嗌完野食大約等10 分鐘後就有得食☺️
我試叉燒瀑布闊麵定食

以$78 晚市定食黎講,包埋湯、飲品,cp 值頗高。另外老闆娘熱情好客,我地食完後仲會問我地有咩評價可以隨便講,感受到佢好想做好嘅真誠態度,呢樣大加分呀!☺️💛
叉燒瀑布闊麵定食
2020-04-24
叉燒瀑布闊麵定食
2020-05-03 3068 浏览
之前疫情嚴重既時候外賣過一次,套餐真係好抵食,包日式小番薯、枝豆同中華沙律做小食,仲有野飲!滑蛋豬扒飯好大份,d飯有汁唔會乾爭爭,豬扒拎到返屋企都唔會變得太冧而且仲有肉汁🤤個瀑布闊麵好特別,配濃郁既日式咖喱掛哂d汁好惹味,而個牛脷竟然係厚切!真係好好食疫情好少少就再去多次堂食,發覺個裝修係清新既木系,再整齊擺滿文宣座枱相架,簡潔得黎又好靚💛今次係下午茶去,最平$38,主食再包個麵豉湯,唔會太鹹而且仲有豆卜同海帶可以食下。最重要係主食份量一樣🤭 男仔食一個餐都嗌飽!咁平但係野食1d都唔馬虎,主打既瀑布闊麵同流水烏冬都係特登係日本進口,超滑溜又吸湯🍜 之前睇食評驚湯闊麵會好淡,點知係出奇地掛湯同吸味,清徹得黎又好鮮味,飲哂個鰹魚湯麵唔會覺得油膩! 當然重口仔就可以試下上述咖哩轉闊麵既食法,就會惹味d 個蛋都好溏心好夠醬油味,而叉燒都好腍滑私心推介滑蛋吉列豬扒飯🍳 豬扒脆得黎個飯又有汁,有味唔會乾爭爭🤤 個滑蛋都係煮得岩岩好,唔會太老。第二次黎都係忍唔住再嗌。另外小食都有好多選擇,試左一個雞軟骨餃子,煎得好香脆唔油,餡料好有咬口,都唔錯。呢度既選擇超多,一定會再黎幫襯

叉燒瀑布闊麵

當然重口仔就可以試下上述咖哩轉闊麵既食法,就會惹味d
個蛋都好溏心好夠醬油味,而叉燒都好腍滑

滑蛋吉列豬扒飯

雞軟骨餃子

呢度既選擇超多,一定會再黎幫襯
滑蛋吉列豬扒飯
雞軟骨餃子
  • 咖哩牛舌瀑布闊麵
2020-04-30 337 浏览
其實之前已經黎懲罰過一次㗎啦,果次係下午茶時時間嚟,都真係幾抵食~前排見佢吿急,所以決定嚟多次✨整體來講,呢度嘅食物質素係唔錯嘅,如果食厭咗平時嘅烏冬,不妨嚟呢度試吓新野😇順帶一提,呢度地點有少少難搵,openrice地址係寫湖光街,但實際上其實係喺必嘉街度,我哋都花咗少少時間搵🙈.the super flat & wide udon trend seems to be popping recently 😆 saw that @mutsukihk might be closing soon ☹️ so decided to go and give some support! overall, the food quality is pretty good 😋 if u sick of the traditional udon, definitely give this place a try! fyi this place was a bit hard to find 😆 dont trust the address on OpenRice!.《瀑布闊麵》😋😋兩款瀑布闊面都係用鏗魚湯底
瀑布闊麵

《瀑布闊麵》😋😋
兩款瀑布闊面都係用鏗魚湯底,味道唔算話係好濃,但都接受到嘅。
湯麵同上次食都有同一個問題,啲麵好多都痴埋一齊,闊麵本身又滑身,所以好難分開,有啲仲係三四片痴埋一齊咁食🥺不過其實闊麵一塊塊咁食嘅諗口感係唔錯㗎,好特別!

《吉列蝦瀑布闊麵》$68 😋😋
呢個吉列蝦炸得好香脆!!又唔會話太過油膩,唔錯~而且份量都合理,有四件🤤

《叉燒瀑布闊麵》$78 😋😋
叉燒份量一樣合理,而且肥瘦適中,夠淋!
天婦羅

《天婦羅冷瀑布闊麵》$85 😋😋
呢個冷麵食法好似沾麵咁,不過係要將生嘅鵪鶉蛋、蔥同埋蒜撈入冷麵醬汁度,再一塊塊闊麵咁點落去。整體味道比起湯闊面更加淡,更加有一種淨係食緊闊面本身嘅質感咁樣。個人就比較鍾意另一種有熱湯嘅食法喇~
南蠻一口雞  &  芝麻雞翼

《南蠻一口雞》$28 😋😋
呢度小食價錢比較貴,你可以喺相裏面見到其實佢將我嗌嘅兩款小食放埋一齊。所以$28真係得4-5粒仔嘅炸雞,感覺唔係太抵食。
炸雞粒嘅味道都正正常常,冇咩特別大驚喜。
《芝麻雞翼》$28 😋😋
$28有兩隻雞翼,味道都係正常。個人覺得整體來講,呢度嘅煮食比小食更加出色~
溏心蛋

《溏心蛋》$12 😋😋😋
溏心蛋生熟度啱啱好,味道唔會話太鹹咁,唔錯!
𝐌𝐮𝐭𝐬𝐮𝐤𝐢 麵·睦月
瀑布闊麵
天婦羅
溏心蛋
2020-04-28 125 浏览
前排見黃店吿急,梗係要去支持下!咁啱呢間有我一直都好想試的瀑布闊麵🤤 佢地都係小店來,所以疫情期間都會要等一陣🙈 每張枱仲會有枝消毒酒精比大家用添。定食就分3種價位,$58/$68/$78,我就叫左兩個$68既👍🏻-一個就係吉列蝦瀑布闊麵。佢有4隻炸蝦,全部都熱辣辣炸既!😋 但味就冇咩特別,都應該係買返來🤪 但個麵就幾特別,首先鰹魚湯,淡淡地,幾清甜😌 入面仲有一堆木耳,2片魚片同半隻溏心蛋。隻蛋做得唔錯,真係流心架🥳 到主角個麵就好滑,滑到好難夾🤣係咁sur來sur去!佢就有啲似烏冬,又有啲似普通麵的口感,幾神奇!配埋湯一啖食又幾好味😚-另一個就係咖哩牛舌飯。呢個就普通啲。係大家熟悉的日本咖哩,偏甜唔辣,入面有小小薯仔咁。米就一定係珍珠米。牛舌份量正常,有6片,我係牛舌fans所以一定好食😏 但差在佢好似冇咩煎過,所以唔香口☹️-全部定食都會有前菜同麵豉湯,所以呢個價錢都好合理。大家都快啲去試下啦😉

午餐
  • 吉列炸蝦瀑布闊麵