老公偶爾會想起日本拉麵,而對拉麵沒有特別偏好的我,惟獨於香港較少出現的雞白湯拉麵會引起我的關注!在網上一搜,竟給我在尖沙咀找到一家雞白湯拉麵專門店,名為「麵屋武一」。一看「麵屋武一」的紅橙籠及燈光,真有點日本街頭的氣氛!至於店內陳設又如何?就是一般拉麵店的簡約,最矚目是熱氣騰騰的玻璃麵廚,一排座位圍繞著麵房的前方,而其他座位則設於麵廚的最前方!「麵屋武一」的雞湯分濃厚版和清湯版,一般醬油、鹽味、味噌和辣味味噌均是濃厚版的獨專,而清湯的有東京醬油拉麵和鹽雞拉麵。若您是茹素者的話,在「麵屋武一」可選擇鹽味或醬油味的蔬菜清湯拉麵,還有鹽味或辣味的濃厚蔬菜拉麵。不喜愛麵食的話,也備有三款丼飯、串燒、餃子和小食,切合不同需要!吃前必要看一看拉麵的食法,照顧認真周到!另一個選擇是轉換低糖質的麵條,換句話正在管理體重的人也可大膽嚐麵,此舉非常貼心!心大心細,爭扎了一輪,我們終於點好要吃的了!先來飲品,不喝啤酒、汽水,Perrier (HK$28) 是我的選擇,而老公則要邪惡的可樂 (HK$12)!我們點了一碗濃厚味噌拉麵 (HK$88),加配了特製配菜 (HK$30),包括溏心蛋、雞肉叉燒、免治雞肉

吃前必要看一看拉麵的食法,照顧認真周到!

心大心細,爭扎了一輪,我們終於點好要吃的了!
我們點了一碗濃厚味噌拉麵 (HK$88),加配了特製配菜 (HK$30),包括溏心蛋、雞肉叉燒、免治雞肉丸和紫菜。

第一時間當然是要呷一呷濃厚版的雞湯,湯底質感很稠密順滑,雞湯在與味噌混和後,雞味也顯得十分濃郁,整體調味沒有過鹹過濃,感覺不錯!據聞清雞湯的雞味更為突出,若有興趣的朋友大可一試清雞湯!
第一次嚐雞肉叉燒,味道以天然的純雞味為主,肉質滑溜帶點彈性。而選用的麵條偏幼及軟身,對於都是喜歡富嚼感粗麵條的我倆,當然不太懂得欣賞幼麵條,不過在掛湯方面,此麵條卻發揮得甚為理想!
免治雞肉幼細中夾雜粗糙,味道跟雞肉叉燒一樣,以雞的純香出發!
一看便知橙紅蜜綿的溏心蛋十分誘人!
一碗是濃厚版的雞湯拉麵,另一款則選擇是鹽味的濃厚蔬菜拉麵 (HK$90),滿足愛吃蔬菜的我,同時好奇純素拉麵的味道是如何,特此一試!

面層盛著新鮮的冬菇、菠菜、車厘茄、炸洋蔥和粟米心,賣相十分吸引!
濃厚蔬菜拉麵的底湯由洋蔥、紅蘿蔔、椰菜、粟米、薯仔、海帶、磨菇、蒜和薑等多種蔬菜熬製,入口稠密度更高於濃厚雞湯,啖啖是純厚的蔬菜鮮甜,同樣不用顧慮過鹹或過濃的問題!
稠密的濃厚蔬菜湯底畢竟有點膩,幸好配備香氣十足的炸洋蔥及爽甜的生洋蔥作調劑,令口感和味道多添一些層次!
小食要來了老公最喜歡的煎餃子 (HK$38)
餃子體形較嬌小,入口焦香洋溢、餃皮微微煙韌,餡料是椰菜和豬肉譜出的清怡味道!
另外也要來了雞腿肉串  (HK$20) 小食。雞腿肉厚身、充滿彈性,如雞皮烤得更焦香的話,相信會更加惹味!

連場的大雨,本是炎熱的五月突然降溫,當晚大雨後,氣溫下降至二十三度,陣陣冷風吹過來,穿得單薄的我感覺有點冷,幸好肚子裡有濃厚的雞白湯撐著,帶著如同放了保溫袋的身體安然回家去!
题外话/补充资料: 多謝支持!
2019-05-29
2019-06-05 487 浏览
位於尖沙咀的麺屋武一 ,是一間來自日本東京的過江龍拉麵店。越來越多日本過江龍登錄香港,各行各派令人眼花繚亂,作為拉麵愛好者,要每一間都試一試呀。香港人近來興起吃雞白湯拉麵,麺屋武一  正正是主打濃厚雞湯的餐廳,是晚就去嚐嚐吧。餐廳設於大型商場附近,且又近地鐵站,方便易達。地方不太大,我進店後,已有不少客人在門外等侯哦。麺屋武一  源自東京,在日本和海外已有超過50間分店,是日光顧,大部分是居港的日本人呢。拉麵分為三種湯底,濃厚雞湯,清雞雞湯和香港限定的全素蔬菜湯。濃厚雞湯再仔細分成: 醬油,鹽味,味噌,辣味噌四款口味。濃厚鹽味拉麵 $88聽聞濃厚鹽味雞湯是餐廳招牌,也是最能突出雞湯的鮮甜,我們就試試吧。奶白色的稠密湯底,是用新鮮雞隻,雞骨和昆布等在日本熬煮13小時而成,然後直運來港,是名符其實的用心烹調哦。雞湯真的很香濃,雞肉的鮮味非常突出,膩度不高,加入生洋蔥,令層次更豐富。每碗拉麵會附有兩片雞脾肉叉燒和一粒雞肉丸,叉燒經炆煮後沉過夜,質感幼軟彈嫩,由於湯底濃郁,湯頭完美地掛上幼麵,很不錯哦。濃厚辣味噌拉麵 $95辣味噌拉麵,可選擇小辣,中辣,大辣。我選擇小辣程度,辣感超低,基乎小朋
位於尖沙咀的麺屋武一 ,是一間來自日本東京的過江龍拉麵店。

拉麵

濃厚鹽味拉麵 $88

濃厚辣味噌拉麵 $95

辣味噌拉麵,可選擇小辣,中辣,大辣。我選擇小辣程度,辣感超低,基乎小朋友也可以吃啦。

雞湯混入日本赤味噌和白味噌製成,味噌濃香,但會稍稍蓋過雞湯的原有鮮味,若想品嚐到原始雞肉鮮香,建議選擇鹽味哦。

餐廳除了提供幼麵,更特別地引入 +$10糖質蒟蒻麵,利用蒟蒻製作的麵條,比一般麵條減少糖質,卡路里和碳水化合物,是健康人仕的首選哦。

不過拉麵的份量真的偏小,我聽到大部份客人跟我一樣,吃完也說不夠飽,哈哈。
2019-06-03
之前食過一次覺得好食,今次再黎多次,但今次之後唔會再黎。事原9:30左右叫左一個濃雞湯拉面,一個蔬菜拉麵,兩個面啲送都係凍,啲湯微煖,個面生生地,成個拉麵都差到無野好講,反映返俾個年長員工知,之前黎食啲野都唔係咁,問點解今次啲野水準咁差,佢問返我之前係咪早啲黎😦 (哇,姐係啲食物品質同客人到訪時間有所差異?)仲話啲野食一早整定,呢啲野我都知,但拎一碗凍既拉麵出黎俾客食,真係令我覺得好出奇,之後年長員工請左個後生廚師出黎,個解釋係因為佢跟返公司個標準做,跟返個標準做佢無錯,會反映返俾日本果邊知😮😐🙄😡 佢講到咁我都費事同佢再講落去,叫佢請店長出黎,原來係個年長員工,個解釋都不外乎呢啲係公司set 既standard, 佢地都無計要跟公司指引做,我都冇野好講,對食品失望不如話對人工作態度更失望,原來而家啲人打份工可以咁樣,自己唔使負責任,其實見到啲人咁樣hea自己真係好睇唔過眼,如果呢位後生仔見到呢篇食評,想請你睇一本書:態度決定高度,希望你地日後事業成功。無論點,感恩呢餐飯。

2019-06-03
2019-06-01 172 浏览
尖沙咀想食拉麵?不知你有無發現這間拉麵店!主打雞白湯拉麵架!位置有d偏,所以人流不多!坐得都舒服d 吖!今次食左鹽味!個湯真係不錯,好濃,口感厚身,好香雞味道!係會想飲哂個湯!麵質彈牙,掛湯力高!上邊是雞肉,不會柴身!好入味唯入面生洋蔥太搶戲,味道有少許太激🤣雖則我幾愛生洋蔥既刺激 haha 小食章魚小丸子同饅魚串,味道就中規中矩,但拉麵確實不錯喔,推介既麺屋武一 尖沙咀棉登徑13-15號棉登大廈地下A號舖

今次食左鹽味!個湯真係不錯,好濃,口感厚身,好香雞味道!係會想飲哂個湯!麵質彈牙,掛湯力高!上邊是雞肉,不會柴身!好入味[色]唯入面生洋蔥太搶戲,味道有少許太激🤣雖則我幾愛生洋蔥既刺激 haha

麺屋武一
尖沙咀棉登徑13-15號棉登大廈地下A號舖
2019-05-29 142 浏览
MEN-YA TAKEICHI has many branches all over the world!They now have a branch in TST but are in teething stages because when I went there were only 2 staff there including the ramen chef and restaurant staff.Some of the items were sold out.It was good that konjac ramen was on the menu so that people on a carbs diet can appreciate ramen as well.The menu is basically chicken broth with shio, miso, shoyu or Spicy so tried miso and shio.Both the shio and miso were good.The shio had a strong chicken br

The shio had a strong chicken broth flavour while the miso was not as heavy because it isn't as creamy as the shio.
Even though it wasn't bad, I felt that it would be fairer to comment at a later stage when they are fully staffed.

Shio:
Miso:
For snacks had the grilled chicken and unagi.

Overall, it is worth trying as they have so many branches globally but best to go when it is running smoothly.
2019-05-28 134 浏览
性價比超高的拉麵店登陸!來自日本的麺屋武一係日本不同地方也有分店。今次來到香港插旗等人十分期待!小店主打雞湯,有濃厚和清湯之分。個人唔算係重口味,所以叫咗清湯,同行嘅朋友就叫咗濃湯!另外都叫咗兩款小食,分別是煎餃子和章魚燒。兩個小食都唔錯,章魚燒如果再熱啲就更加好。圖中的鹽雞拉麵,麵質幼細彈牙,雞肉嫩滑,一大件不乾身,加埋雞肉丸幾特別。飲湯感覺到清新的雞味,不漿口。雞肉丸食落去彈牙!濃厚湯底,睇落去比較奶白色入口質感比較厚。但係雞味依然突出,食落去都有少少滯口,鍾意重口味嘅人一定會有驚喜。不過份量可能會比較少,如果胃口大少少的朋友到訪,應該要加多一個迷你飯才夠
性價比超高的拉麵店登陸!

以前最喜歡豬骨湯底的拉麵,不過近年雞白湯在香港盛行,有不少拉麵店都主打雞湯,試過之後發現部分雞湯濃郁得來又相比豬骨湯底較為清爽,能夠輕易地把湯喝個碗底朝天,亦令我逐漸愛上雞湯。是晚就跟朋友來到這家在網上評價很不錯的雞湯拉麵店試試。由於來得比較早,暫時還未需要排隊,不過店內已經有不少客人。湯底以雞底為基底,再配搭醬油、味噌和鹽味,我跟朋友各自點了濃厚味噌和濃厚鹽味,另外亦點了餃子和炸雞。我的鹽味雞湯的確很濃郁,近乎有點像忌廉湯的質感,特別喜歡裡面加了爽脆的生洋蔥粒,令湯頭喝起來更清爽,不過不喜歡吃洋蔥的話也可以在落單的時候去掉。麵質幼身,掛湯力不俗。兩片看來像叉燒的其實是雞肉,雖則不是雞脾位,但吃著也不會覺得太乾。另外還追加了隻溏心蛋,好吃!朋友的濃厚味噌也不錯哦~餃子的皮很薄,煎得夠香脆,加上餡料吃到最後都熱辣辣的,推薦哦!至於炸雞,雞是炸得不錯,酥脆多汁,可是沒有醬汁可以點,吃著覺得有點乾,叫了店員給我們沙律醬,最後她因為太忙而忘了,我們也不好意思再追。離開的時候門口已經有排隊的人龍,朋友跟我吃完都覺得很不錯,喜歡雞白湯的朋友一定要來試一下哦!

朋友的濃厚味噌也不錯哦~

2019-05-24 230 浏览
看了報導知道有這間新日本過江龍拉麵,今天就跟女朋友來了試試。到店後發現門外有大約10人在排隊,不過發現店面只是半滿,感覺佢地好似好在意出品,唔想大家入到去做唔切或者做得唔好咁。等左大約15分鐘我們終於可以進內就坐,三名店員沒有太多笑容或者解說下,遞上一張過膠既餐牌,枱面沒有點心紙提供俾客人點餐,同之前報導介紹既方式唔一樣,餐牌亦沒有飲品及小食選擇。在我們看看有什麼好吃之際,聽到隔離枱點餐時,店員同客人講左句:「你講冧把得啦。」去糾正客人說出拉都全名。到我地點餐既時候,我都好識做咁講冧把就算,怕攪到啲員工唔耐煩或者唔開心。自己都做服務性行業,都明白既。等左不超過10分鐘,拉麵上枱了,先試試自己點的濃厚鹽味拉麵$88,湯底暖暖地唔係熱的,味道亦只是淡淡的雞味,湯身都夠creamy既,普普通通的。飲啖水,清清味蕾,再試試女朋友點既清雞湯鹽味拉麵$78,明顯地雞味比較重少少,唔算話好多。麵身普通硬度,麵量還可以,因為湯是暖的關係,以及我坐冷氣出風位,麵身唔會話食到最尾會林身太多。聲稱是日本進口的雞肉丸及慢煮雞叉燒,丸就真係無雞味又無乜調味,叉燒就嫩滑,都有啲雞味既。成碗麵除左湯、麵、雞肉丸同埋
成碗麵除左湯、麵、雞肉丸同埋雞叉燒,仲有生洋蔥粒同埋生蔥花。最大件事真係啲生洋蔥粒,因為是生洋蔥粒係無煮過既,應該係想上枱前用湯既熱力去等佢可以煮一煮到咁,但因為個湯係暖既,根本煮唔到啲洋蔥粒,令你食麵飲湯時會食到好生既洋蔥,生洋蔥既強烈味道,完全蓋過晒雞湯同雞叉燒嗰啲淡淡既雞味,食到個人醒左一醒。
最後環境方面,客人用餐位置整潔度還算可以,但最近出餐處同收銀位既枱面,hea左一堆凌亂既餐牌同埋在收銀機面有員工個人物品包捨香煙,呢個位感覺佢地有失專業。
食畢後,我同女朋友既食後感都一致,都係一般滿意,不會再來光顧了。

PS. 口味既野每個人都不一樣,小弟既口味不能代表所有人,以上都只是分享小弟既食後感而已,謝謝。
濃厚鹽味雞拉麵
清雞湯鹽味拉麵
2019-05-24
2019-05-17 685 浏览
又一日本拉麵過江龍登陸香港 麵屋武一,開業只有一個月左右,店家主打雞白湯拉麵,強調湯底同配料雞叉燒,雞肉丸由日本直接入口,我點左濃厚醬油拉麵$88,配料有雞叉燒,雞肉丸,半熟蛋要加錢$12,湯頭入口的確雞味濃厚夾帶住微微醬油香味唔錯,麵係幼麵,幾爽幾滑,但雞叉燒同雞肉丸就比較一般雞叉燒肉味淡有啲鞋口,半熟蛋亦煮過時間太熟,仲有洋蔥碎入口有啲乸口(應係係部分太大粒唔夠幼細,刀功問題,如果用紫洋蔥效果可能會好好多,純粹個人意見)其實一間食店除左食物質素重要外,服務亦好重要,我坐bar枱隔離仲有兩位食客,當佢哋埋單走左後啲麵碗竟然無人收,嗰時其實唔忙連埋我只有三位客人,服務員行過去只係將麵碗疊起就走左去,去左邊?就係去左收銀附近食嘢,你係咪真係咁肚餓呀?執幾隻碗抹下張枱要幾耐時間呀?呢啲本身就係你工作啦,唉…話晒都係日本品牌過嚟香港開店點解會做得咁差,如果當時有其他食客入嚟見到真係好難睇,一枱都係碗無人收但服務員係喺度食緊嘢喎,難怪香港拉麵業做極都唔好啦,就算幾出名嘅日本品牌拉麵嚟到香港一樣做唔起,就係多得呢班人,希望有關方面真係留意下。
濃厚醬油拉麵
2019-05-12 632 浏览
🔹蔬菜拉麵(+$10轉低糖麵質) $80+$1010% service charge 健康指數:8/10 呢個蔬菜湯底用左10種唔同嘅蔬菜煲成,比起一般豬骨/醬油湯底健康得多!而麵方面我就加左10蚊轉左低糖質拉麵,啫傳說中嘅蒟蒻麵🍜蒟蒻麵主要都係水份同膳食纖維,所以卡路里好低之餘仲好有飽足感~佢嘅掛湯能力亦比起普通拉麵低😆配料有蕃茄仔,菜芯,菇,粟米仔同埋少少蔥蒜,好健康架❣️味道:8/10蕃茄仔多汁偏酸,菜芯同粟米仔無咩特別,啲菇好juicy!湯底清清地又唔會無味,雖然無傳統拉麵咁濃郁,但就係呢個位吸引到我黎試.最後講下大家應該最期待嘅低糖質麵😏佢一啲都無大家印象中蒟蒻嗰隻怪味!味質就無拉麵咁煙韌,佢係偏硬同易斷嘅麵,似粗版芋絲~賣相:7/10
🔹蔬菜拉麵(+$10轉低糖麵質) $80+$10
10% service charge

健康指數:8/10
配料有蕃茄仔,菜芯,菇,粟米仔同埋少少蔥蒜,好健康架❣️

味道:8/10
蕃茄仔多汁偏酸,菜芯同粟米仔無咩特別,啲菇好juicy!

賣相:7/10
2019-05-12
庆祝纪念
母亲节
2019-05-12 333 浏览
同男朋友最鐘意搵日本野食呢間主打雞湯底入面仲有個日本人我叫個醬油味 加隻糖心蛋個湯濃到不得了 日本既味呀 一定要加蔥同生洋蔥 好正 香到呢男朋友友叫個鹽味 比我果個淡味d但個雞湯味都好出 個兩塊雞好滑 加埋個餃子 正
同男朋友最鐘意搵日本野食
2019-05-11
  • 醬油濃厚雞湯
  • 鹽味濃厚雞湯
2019-05-11 479 浏览
漏了單 最後等了40分鐘才到鹽味清湯 感覺就像出前一丁雞茸味。10分普通雞肉連街市的叉雞飯也比它好味同滑 同白切雞冇分別公平啲 濃味醬油 好好多不過不試也罷環境方面是不錯 不算逼 冷氣都好夠總括依然可以唔使試🤔
漏了單 最後等了40分鐘才到
鹽味清湯 感覺就像出前一丁雞茸味。10分普通
雞肉連街市的叉雞飯也比它好味同滑 同白切雞冇分別
公平啲 濃味醬油 好好多
不過不試也罷
環境方面是不錯 不算逼 冷氣都好夠

總括依然可以唔使試🤔
2019-05-02 519 浏览
今天見完營養師,餓咗大半日決定嚟個大解放。本來今日想試一蘭,但礙於門口條歷久不衰既人龍,最後放棄了。走去前方不遠找到這店,在網上查察發現這店在日本都頗有名氣,其招牌名物就是濃厚雞湯。賽翁失馬,決定一試。浦進店便由一個只懂英語的南亞侍應招呼,接著才由一個懂中文的再推介,氣氛感覺有點怪怪的。我點了一個濃厚雞湯醬油拉麵,初呷湯頭實在有驚喜。雞味異常濃厚,但再落口就感到非常油膩,應該當中加了不少雞油調製。諗住清清地食個麵,今次又超標啦。接著吃麵,不過不失,但這裏沒有硬度可選,但吃到最後仍不糊算不錯了。只是麥味不突出,面底亦比其他的略少。配菜方面有數件雞件及雞肉丸。但雞件只有5mm 厚,薄如燈影。入口溫度略凍,雞味更不如面湯或快餐的白切雞。我真不知讚師傅好刀功還是罵他孤寒。雞肉丸亦是沒什麼味道,公平點來想是雞湯太濃令人味覺麻木,但說穿就是選材不到位。由於太肚餓,我特意加了12蚊加一隻溫泉蛋。但這隻蛋只有7仔的2/3,和7仔果隻共通點就是凍食。試想在一碗熱騰騰的拉麵,咬破一顆凍冰冰的「溫泉蛋」感覺何其之怪。除了燈影雞肉、淡如水肉丸、加錢的溫泉蛋,配菜就只有洋蔥粒和兩塊紫菜了。值得一提是如加10蚊有

由於太肚餓,我特意加了12蚊加一隻溫泉蛋。但這隻蛋只有7仔的2/3,和7仔果隻共通點就是凍食。試想在一碗熱騰騰的拉麵,咬破一顆凍冰冰的「溫泉蛋」感覺何其之怪。除了燈影雞肉、淡如水肉丸、加錢的溫泉蛋,配菜就只有洋蔥粒和兩塊紫菜了。值得一提是如加10蚊有低糖面底可選擇,但在濃厚的湯汁下,面底低不低糖其實意義不大。

在我面吃到一半,外籍侍應便催促我埋單。全單$110,以這個份量來說是偏貴。由於我進場時才5點多,我滿以是轉晚市要提早埋單。但我座到6點時仍看到侍應催促其他客人埋單,但其間仍不斷接待客人,更不是滿座。實令我和不少客人不解。另我拿出$120予侍應,她卻問我有沒有10元,更是今人覺得奇怪。

都係果句:有人排隊未必好,冇人排隊必有伏。
2019-05-02
2019-04-21 1843 浏览
今晚行過棉登徑,見到開左間新既拉麵店,仲要係以雞湯做主打,所以就入去試試。拉麵店唔算好大,有bar枱亦有普通枱,可能岩岩開冇耐,見店員都好忙碌同好熱情。還見到相信是由日本黎既老闆!見到店內的海報,見到這間拉麵店係好多地方都有開,而日本當然不少!濃厚味噌拉麵($88),由於這裡的湯底是用雞湯的,所以冇平時咁油!味噌味唔太濃,但係個湯都幾「傑」身,飲落去有啲黏嘴!附有既雞肉唔會好肥,岩哂唔中意太油既朋友!鹽雞拉麵($78),呢個湯好清甜,清清地好岩女仔食呀!附有雞肉同埋雞肉丸,雞肉幾嫩滑,雞肉丸如果有醬會更好!總括黎講,餐廳新開張,所以食物質素一定會比較好既,得閒會再黎支持一下!
濃厚味噌拉麵

鹽雞拉麵

2019-04-18
$100 (宵夜)
濃厚味噌拉麵
鹽雞拉麵