早前得到同事的幫忙,請他吃飯作為報答,餐廳都讓他來選擇。他推介了麺屋武一的雞拉麵,說是他吃過最好吃的雞拉麵,因為他的積極推介都令我有點期待。因為約的時間都比較晚,加上是平日,所以不用等位,也不算多顧客。因為同事再三強調這裡的湯底很棒,所以我初來就試試濃厚鹽味拉麵,嘗真一點。奶黃色的湯底看上來好像很不錯,聞上去都有淡淡的雞湯味。嚐了一口之後,湯底很夠熱,味道上則只是有點淡的雞湯,雖然說是鹽味,但是真的有點淡。是就是不會膩,都肯定沒有加味精,湯頭其實不差,但就是覺得沒什麼特別。可能我一開始就應該要選醬油或味噌拉麵…拉麵軟硬適中,配菜上有雞肉及肉丸,肉丸是溫的。可是因為湯底不太夠味,所以味道上都有點失色。另外加錢每人加了一顆流心蛋,看到蛋黃的質感很不錯,味道還可以,但不是我吃過好吃的流心蛋。拉麵份量小,所以都多加份煎餃子。餃子皮薄餡少,不算煎得香口。最後,拉麵其實還可以,適合喜歡淡味,或要健康地吃拉麵,而可減少罪惡感的人。可能同事說得太誇張令我有點高估,如果可以,還是選醬油或味噌拉麵吧!

2019-10-23
2019-10-19 110 浏览
和朋友在k11附近找拉麵吃,這一家沒街口那間大排長龍的顯眼,本抱著不用排隊便一試的心態,反而有驚喜。和友人分別叫了一個濃湯醬油雞肉拉麵和一個清湯鹽味雞肉拉麵吃拉麵最重視湯底。對上一次吃雞湯的而又最好味的是廣島一家拉麵小店。雖然這個沒有那種每一口都是老火雞湯的感覺,也不是濃到糊狀的模樣,但吃到中段便感到喉嚨有種黏黏的,就是超有骨膠原的湯了。加上生洋蔥做到一個平衡而不會太油膩。而友人點的清湯有很多洋蔥和蔥花,湯味道偏淡適合喝不慣濃湯者,相對沒有骨膠原的黏稠感。麵條是幼幼的,不硬不軟,像一蘭那種機製的,沒有點心紙給你選就代表這是店家覺得最好的配搭,個人覺得麵條沒有特別,中規中矩。雞肉是厚雞脾肉,做得有點像日式叉燒,沒有味道,可以再調得好些,不難吃卻有進步空間。上菜時間算快,環境也清靜,很有深夜飯堂feel, 但位子不多,人少少來吃個餐還可以,超過四個就不行了。整體而言,濃湯值得一試,不用排隊的話是個好選擇,不會後悔。

和友人分別叫了一個濃湯醬油雞肉拉麵和一個清湯鹽味雞肉拉麵

整體而言,濃湯值得一試,不用排隊的話是個好選擇,不會後悔。

濃湯醬油雞肉拉麵
2019-10-18
濃湯醬油雞肉拉麵
  • 濃厚醬油拉麵
2019-10-05 117 浏览
【濃厚鹽味拉麵🍜】HKD88-又一間日本過江龍拉麵店🇯🇵 —— 麺屋武一🍜最出名係圖中嘅濃厚鹽味拉麵🤩 濃厚白雞湯湯底以雞清湯同雞白湯混合而成,白湯用上原隻雞熬足13小時🕐 煮至奶白色的,香味四溢,入口濃稠creamy,唔會太油膩👍🏻 拉麵麵質一質,略嫌太腍身🤔 用上雞脾肉做叉燒真係好嫩滑🐔😋 溏心蛋味道一般,流心度不高,唔夠入味🥚-呢間拉麵店嘅份量比較少,驚唔夠飽可以加特製配菜(+$30)或溏心蛋(+12)。另外,想食得健康啲可以轉蒟蒻麵(+10)🍃
【濃厚鹽味拉麵🍜】HKD88
又一間日本過江龍拉麵店🇯🇵 —— 麺屋武一🍜

2019-09-08 204 浏览
小的很愛吃拉麵,前面風雲丸大排長龍,本身對連鎖野都麻麻地,見佢武一雞濃湯就諗住試下,一個入去已覺中伏,入左去一分鐘企係到無得兩台客,無人招待,自己坐,😂ok我算食拉麵啫,點餐,面無得揀濃度,硬度,有個阿姐來落單,open kitchen 見到三個好唔專業既年青人,我同友人叫左鹽味雞濃湯同味噌雞濃湯拉麵,我加左大set 有紫菜3片同一片肉,要30蚊,再加入煎餃子見到廚房好隨意甘調啲湯底,無量混料既份量,非常不專業,出到來,1. 啲面質算正常(唯一可以接受既野)2. 湯係垃圾3. 炸雞丸一早炸好放入去,係凍既4. 加set 片肉都係凍,紫菜好細片,都係林既5. 餃子....係速凍餃子,仲要!!!煎燶晒最後秒速食完,295蚊兩個人
1. 啲面質算正常(唯一可以接受既野)
2. 湯係垃圾
3. 炸雞丸一早炸好放入去,係凍既
4. 加set 片肉都係凍,紫菜好細片,都係林既
5. 餃子....係速凍餃子,仲要!!!煎燶晒

最後秒速食完,295蚊兩個人

2019-09-07
最近同朋友去尖沙咀食晚飯,都有留意呢間東京過江嚟嘅雞白湯拉麵店。對於食開豬骨湯嘅我嚟講絕對係新嘗試!皆因雞白湯要熬製得好絕對唔容易,而雞味亦不及豬骨味大眾化,有可能會造成反效果。一試之後,發覺麵屋武一嘅雞白湯的確出色,雖然店舖附近臨立唔少日本食店,例如燒肉、拉麵,甚至係水產,佢亦都能夠有自己嘅獨特之處。雞白湯底唔單止好濃厚,而且雞香好強烈,未入口已經食得到。配合麵條唔硬唔軟,整碗拉麵都好易入口,食完亦唔會有太過油膩嘅感覺。同行朋友仲叫咗一個豬骨湯同辣味拉麵,可惜評價反而一般,建議都係叫返主打嘅雞白湯拉麵!雖然位於尖沙咀旺舗地段,但麵屋武一嘅價錢亦算合理,埋單都只係$100左右,同早前食過嘅一蘭形成天淵之別!味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️性價比 ⭐️⭐️⭐️

味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比 ⭐️⭐️⭐️
2019-08-12 203 浏览
小妹近順應潮流要生酮減肥,你知道生酮過程都係好辛苦的! 例如拉麵係一定唔食得......今之竟然有拉麵店係有蒟蒻麵,令到我喜出望外又可以多個選擇,需然同拉麵比肯定有差別但最少都滿足左我先😊
小妹近順應潮流要生酮減肥,你知道生酮過程
都係好辛苦的! 例如拉麵係一定唔食得......
今之竟然有拉麵店係有蒟蒻麵,令到我喜出望外
又可以多個選擇,需然同拉麵比肯定有差別
但最少都滿足左我先😊
2019-08-11
2019-08-11 124 浏览
下午的工作提早完成了,因此來到棉登徑吃個拉麵, 本來想試試街口的沾麵店。不過發現這間新開的拉麵店, 而且主打雞白湯湯底和雞叉燒,好奇心作祟下,因此來試試。濃厚醬油拉麵拉麵上枱的時候,整碗拉麵是熱騰騰的。叉燒是雞肉做的,口感煙韌彈牙,雞尾是清新的,當然沒有 豬肉叉燒搬濃郁。不過實在是另一番難忘的體驗。雞肉球是很特別的出品,預期的質感是結實可口,但原來是入口即溶,吃不到半點雞肉味, 這倒真是奇怪奇怪。湯底是淡黃色的,估計湯底應該除了雞肉和雞骨意外添加了其他食材或牛奶,令清澈的雞湯底添加了黏度。總體而言,整碗拉麵的品質是超出預期的, 而且在九龍區的市場上,可說是罕見的。王過可能是下午落場時份,店員還是放鬆的心情, 完全是零服務的,水也是自己倒的。再者,估計餐廳目標客戶可能是中高端居住在香港的外國人,成個餐牌以英文和日文為主, 幾乎沒有中文繁體字。當然,沒有中文簡體字是理解的!不過我想他們的營業手法像某大銀行一樣,是把沒有質素低端的客人拒諸門外。

濃厚醬油拉麵
拉麵上枱的時候,整碗拉麵是熱騰騰的。

1K
2019-07-16 104 浏览
讚1. 食飯時間都無人,夠晒好,隨時都有位2. 上菜快到出奇,趕時間一流3. 其實氣氛幾地道,唔知點解勁多日本人去彈1. 湯濃,聞落都有油香,但入口就唔知點解係淡,麵滑原過有啲腍,雞肉好似無乜點煎過,無左惹味感覺2. 餐牌有啲污糟,其實張檯都係。同埋明明我係香港人,點解比本英文既我?尖咀大把拉麵店,諗唔到原因再黎

1. 食飯時間都無人,夠晒好,隨時都有位
2. 上菜快到出奇,趕時間一流
3. 其實氣氛幾地道,唔知點解勁多日本人去

尖咀大把拉麵店,諗唔到原因再黎
2019-07-10 1093 浏览
小弟從來不是一個拉麵控,也不是一個熱愛拉麵的人,但間中也會追隨某些拉麵達人的足跡。最近,多位拉麵達人不約而同推介位於尖咀一間新開不久的日本過江龍拉麵店,她在短短六年間,已發展成一個拉麵小王國,由日本延伸至亞洲各地,共有二十多間分店,香港就是最新的一間。 此店有別於一般拉麵店所主打的豚骨湯底,而是濃厚系雞湯底。她們用上新鮮雞隻熬製13小時而成,濃度達十度,兼由日本直送而來,濃稠鮮味。 前陣子的一個晚上,時近七時半左右,店內已坐滿了客人,餐廳大致分為吧枱位及普通座位,而吧枱位則是對著半開放式廚房,可以透過玻璃觀看到師傅煮麵的過程。占苗喜愛原味,所以點上濃厚鹽味拉麵兼配上所有配料,目的當然要一嚐其濃厚鮮甜的濃厚系雞白湯。同時,看見牆壁上正在推廣現在日本非常流行的低糖質蒟蒻麵,於是也改配上。第一口必然是試其湯底,果然濃稠鮮甜,雞香濃厚,十分黏口,不過卻很清爽,夾一下麵條,相當滑溜有彈性,可是份量卻十分之少,又不能加底,令人吃得不夠痛快。配料方面,溏心蛋的蛋黃是溏心狀,當然不會是流質的,整得非常入味,不錯的。之所以要齊所有配料,目的就是要一嚐其日本直送的雞肉丸及以雞腿肉來做的叉燒,兩者肉
配料方面,溏心蛋的蛋黃是溏心狀,當然不會是流質的,整得非常入味,不錯的。之所以要齊所有配料,目的就是要一嚐其日本直送的雞肉丸及以雞腿肉來做的叉燒,兩者肉味濃郁,也不乾身,而且質雞白湯組成了相當少有的全雞版的雞湯拉麵。
友人所點的是濃厚辣味噌拉麵,湯底呈火紅色,由於選上大辣的關係,店方加入了大量的辣味噌入內,湯底更為濃稠,可是辣度卻不會嗆喉,有點輕微。麵條用上幼麵,煙韌有嚼感,也能輕易掛上了湯汁,每一口都能嚐到竦味噌的味道,美中不足的是有點兒蓋過了雞湯的鮮味。
除了拉麵外,還有一些小食,分別是炸雞及煎餃子,前者香脆可口,嫩滑多汁,而且調味恰到好處,美味;後者則相對地普通,不過卻煎得十分香口,值得一讚。
其實這兒的拉麵份量的確偏少,不要以為友人的竦拉麵麵條份量很多,他只是加了底而己,如果好像小弟選了低糖質的蒟蒻麵的話,可能需要兩碗才夠喉呢!
  • 濃厚系雞白湯
2019-07-06 630 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-尖沙咀最近又黎左一間日本東京過江龍「麺屋武一」,係全球有多間分店,主打濃厚雞白湯拉麵。香港限定仲有得揀比較特別既「低糖質蒟蒻麵」同「蔬菜拉麵」,適合素食者更是健康之選。「麺屋武一」位於棉登徑那邊,離地鐵站很近。餐廳環境不大,就是一般日系拉麵店的木色裝潢,有供應食拉麵常備既檸檬水。拉麵的湯底可選較濃郁的「雞白湯」和「雞清湯」兩款,可搭配醬油/味增/辣味增/塩味等口味;還有一些單點打串燒和小食、迷你丼飯等。塩味雞白湯底,係最直接嚐到雞白湯既味道。當然要試下佢,另外仲叫左串燒同炸雞。落單時仲可以揀要唔要洋蔥或生洋蔥,一直覺得加上洋蔥後食起上黎會更加香!據說雞白湯底、雞肉丸和雞叉燒都係從日本入口,用上新鮮雞、雞湯和昆布等,熬製13小時,呈現出奶白色的雞湯底。濃厚鹽味拉麵 (雞白湯)$88雞白湯底飲落好creamy,雞湯味道愈飲愈突出,湯底質感頗濃稠,係點杰身個隻,帶點膠質。配搭了掛湯力不俗的幼麵身 (也是我喜愛的),還有肉質嫩滑的雞腿肉叉燒和雞肉丸,整體不會太膩,這碗麵是我的菜,不過略嫌麵的份量較少,唔太夠飽。炸雞

濃厚鹽味拉麵 (雞白湯)$88

炸雞 $40
小食叫左份炸雞,外層炸得很香酥,裡頭的雞肉嫩滑多汁,好食。

雞腿肉串 $20
雞腿肉串既醬汁都幾惹味,如肉質再滑少少會更好。
  • 濃厚鹽味拉麵 (雞白湯)
  • 炸雞
尖沙咀區是香港拉麵圈的地獄戰場,一條街道可以有多間麵屋並起,甚至激烈得拉麵店的門口對著另一間的門口。麵屋武一香港分店座落棉登徑及白蘭軒道交界,人流很旺,容易找到之餘店舖外觀相當吸引。話雖如此,麵屋武一舖位卻是四面受敵,棉登徑豚王、K11三田製麵所、麽地道風雲丸及緬甸臺一蘭,四間麵店正正就在麵屋武一位置的四隻角,四間麵店都相當有實力,麵屋武一在這開店,少一點實力也不行。麵屋武一究竟有什麽實力呢? 先看品牌,總店在日本東京新橋,在日本類似開飯的平台評台都有3.7分,評分算稍好不錯,在日本大約有12間分店,在海外亦有10間分店,其中5間設在東南亞,4間在中國,香港分店是第11間。麵屋武一主打雞白湯,我此時想起當年在同一個地區亦以雞湯聞名的鳥華,麵屋武一售賣的不只是純雞白湯,還會混入醬油或味噌,再加上自家獨有的蔬菜湯及蒟蒻麵,因為自家有特色,有一定實力可以抗衡四間拉麵店。根據本人的觀察,麵屋武一有一項比人優勝的地方,由於坐吧檯座位可以近看廚房操作,當然除了一蘭其他三間都可以看到廚房,不過清楚程度就不及武一,其他的只看到厨工的樣貌,而在武一我清楚看到烹調雞湯及製作雞腿肉叉燒的情形。麵屋武一的師

根據本人的觀察,麵屋武一有一項比人優勝的地方,由於坐吧檯座位可以近看廚房操作,當然除了一蘭其他三間都可以看到廚房,不過清楚程度就不及武一,其他的只看到厨工的樣貌,而在武一我清楚看到烹調雞湯及製作雞腿肉叉燒的情形。麵屋武一的師傅全是男子漢,其餘四間麵店如若你多去的話,煮麵的多是年輕人後生仔女,我相信一個開放式的厨房加上男子漢師傅,印象分會大增,當然武一也非十全十美,我略嫌整碗拉麵都是一人包辦,客人一多師傅會貪快,一次製作幾碗拉麵,醬油沒看隨手一匙放入湯內。

我點選了醬油濃厚拉麵及煎餃子,加多$30有特製配菜,叉燒多一塊、紫菜片三塊、免治雞肉丸多兩粒及有溏心蛋,消費連加一服務費是$172,加一服務費都要$15.6,飲水都要自己拿杯拿水樽,哪有服務? 我略嫌不值。水是室温水,如點選汽水或啤酒會有冰杯奉上。

濃厚醬油拉麵加上特製配菜,賣相吸引。
濃厚醬油拉麵

雞肉丸我一向在其他拉麵館吃的都覺得普普通通,可能本人吃得太多爆漿肉丸之過,這裡提供的也是一般。青葱與洋葱碎提昇了拉麵的口感。雞肉叉燒嫩滑啖啖肉,雞肉味濃郁,口感很好,不過提供的雞肉是一粒粒雞塊,而非相片中的長條狀。
免治雞肉丸

雞湯加上醬油湯水呈棕啡色,狀態似濃湯而非呈漿狀狀態,表面略有油光,濃味好喝自然感重,要喝一點水,配合大部份麵店常用的業務用生拉幼麵,雖然掛湯力並非上佳,兩者配合吃得爽快。
雞白湯

溏心蛋略為大隻,直徑有5厘米,蛋汁少蛋黄多呈啫喱狀,蛋白層厚,味道稍甜有蛋香。
溏心蛋

餃子有分煎餃子及炸餃子,煎餃子上枱同時奉上餃子汁及香油。
煎餃子

餃子有五隻,外形略小一口一隻,皮薄脆口十足,饀料普通,$38再加一服務費,一隻煎餃子平均$8.4,略嫌價錢稍貴,我認為大家可以試試其他小食,麵屋武一有多款小食。

2019-06-21
雞白湯
溏心蛋
煎餃子
1. 首先,食物質素好普通。以雞白湯做主打但係我地叫左兩碗麵(濃厚雞白湯同鹽味雞湯)個湯都好普通食唔到咩雞鮮味。雞义燒無咩口感食落都無咩味。麵質都唔好有咩期望。2. 燈光比較暗,啲凳都坐得唔舒服3. 服務都無咩特別好或唔好,只係我地食完麵都係講緊9點左右。出面無排隊場仲有吉位,侍應每見到我地食完一樣就好急急腳咁問我地仲要唔要,急到係岩岩夾完最後果隻餃子連醬都未沾醬佢已經問想收碟。另外,有位侍應叫埋單果陣個態度仲幾差下。4. 最後,唔知係天氣問題定其他原因,鋪頭入面有好多細細隻既蚊滋/烏蠅仔飛黎飛去好影響食慾,快手食完都想走人。兩碗麵一份餃子,埋單連加一$268好老實,唔算平唔算貴。如果唔係主打雞白湯我唔會黎試,不過試一次就夠

2. 燈光比較暗,啲凳都坐得唔舒服

兩碗麵一份餃子,埋單連加一$268
2019-06-29
This is my first time to come here.i tried Noukou Shoyu Chicken Soup Ramen(001) 7/10The chicken is cold but the soap is creamy and the noodle is fine.She tried Tokyo Shoyu Ramen(005) 7/10The cup is old enabled me to think that it may be dirty.!!!However, the attitude of the staff is inpolite. There are just few people in the shop but the staff didn’t approve me to sit with her. Moreover, i just moved away the water bottle to maximize my space. The staff put the water bottle back to my desk.Altho

Althouth the food is okay, the experience is bad.
2019-06-15
麺屋武一係一間源於東京新橋以濃厚雞湯拉麵作招徠嘅拉麵店,喺世界各地都有分店🤫店舖裝修充滿日式居酒屋風格,日式風味十足😝-🍴濃厚醬油拉麵拉麵🍜湯底以醬油同雞湯混合而成,當中既雞湯更以新鮮雞隻🐓熬煮13小時,再配上雞骨、洋蔥、蒜頭、昆布等材料製成。再配上選用日本小麥製成嘅直麵、日本直送雞肉丸同以雞腿肉製成嘅低溫炆煮叉燒☺️拉麵本身比較幼細,但入口食落嘅質感亦唔會太過軟淋,入口嘅軟硬度適中😊反而仍然帶有少少爽口嘅口感😋同時亦都非常掛湯,所以入口食落有好重嘅雞味😯而重點嘅醬油雞湯方面,湯底入口有好重鮮甜嘅雞味,雖然雞湯配上左醬油,但雞湯嘅鮮味不減反增🤗至於個雞腿肉叉燒方面,叉燒入口口感非常嫩滑,而且帶有陣陣嘅雞味😚成個叉燒味道都同拉麵本身非常匹配🥰至於個雞肉丸方面,雞肉丸嘅肉質偏向比較鬆散,有別於平時食到嘅豬肉丸質感,而味道方面亦都帶有淡淡的雞味😉而額外加配嘅溏心蛋入口就有好香嘅醬油味,而且咬開中間確實係非常溏心,真係超級加分😍-🍴鹽味蔬菜清湯拉麵蔬菜清湯使用左多達13種新鮮蔬菜熬製而成,拉麵表面再放上香菇🍄、車厘茄🍅、洋蔥、菠菜、粟米芯🌽作配菜,即使係素食者都非常啱食😎蔬菜清湯入口有淡淡的蔬菜

🍴濃厚醬油拉麵
鹽味蔬菜清湯拉麵

🍴鹽味蔬菜清湯拉麵
蔬菜清湯入口有淡淡的蔬菜香味,雖然望落表面好似好油膩咁🤔不過入口完全冇呢個感覺,反而會覺得比較清新😂即使係叫鹽味湯底,但入口味道都唔會太鹹😙而個拉麵入口同樣帶有少少彈牙,同時亦非常掛湯🥰所以入口會食到有淡淡的蔬菜香味,成個感覺都非常特別。而表面嘅配菜雖然就冇乜特別😌不過車厘茄就值得一讚,竟然係去咗皮架!至於個溏心蛋方面,入口同樣係非常溏心😉
雞腿肉串

🍴雞腿肉串
雞腿肉串入口肉質唔會太過乾身,入口食落尚算嫩滑☺️而且亦帶有淡淡的雞肉香味。雖然喺雞腿肉表面嘅醬汁驟眼睇就有啲多🤔不過由於醬汁入口食落唔會太鹹,而且都有淡淡香甜嘅氣味🤭所以入口食落都唔會覺得太Over。整體來講,雞腿肉入口唔會太乾身☺️而且有淡淡的焦香味,加分。

🍴煎餃子
煎餃子🥟一碟雖然只有五隻,但入口食落香脆😳而且唔會太油膩。中間嘅肉餡亦都唔係包得太飽滿,但入口食落依然食到有好重嘅青菜味🥬,所以入口食落感覺都幾健康,而且煎餃子入口食落都唔會覺得無味無道😌
鹽味蔬菜清湯拉麵
雞腿肉串
2019-06-06 648 浏览
日本拉麵店開個沒完沒了,單是這兩個月就已經吃了好幾間。最近閱報得知尖沙咀開了間源自東京新橋的雞湯拉麵專門店,店舖來頭不少,在日本及海外擁有 22 間分店,而且除了主攻雞湯拉麵外,還有香港分店限定的蔬菜拉麵和低糖質蒟蒻麵,所以趁這天兩口子要來尖沙咀辦點事,就順理成章來試試新店出品。餐廳位於棉登徑13-15號棉登大廈地下A號舖,店內面積不大,裝潢簡單,但骨子企理,以木色為主,一張長吧檯,加幾張方桌,實而不華。每張檯面上都已經放齊曬餐具、調味料、水、牙籤、點菜紙和餐牌等,設備齊全。拿起餐牌,新店供應三大拉麵湯底系列,當中包括有濃厚系雞湯底、清雞湯底及蔬菜湯底,另外店家亦同時供應迷你丼飯及小食,包括照燒雞丼飯、鰻魚丼飯、免治雞肉串、鰻魚串及煎炸餃子等。老公點了濃厚鹽味拉麵 ($88),另外再追加咗一隻溏心蛋 ($12)。湯底用新鮮雞隻、雞骨、洋蔥、蒜頭及昆布等熬製,湯色看似清澈,但原來味道非常濃稠,帶黏黏的膠質,既幼滑又 Creamy,充分流露出雞湯的鮮甜豐厚。中幼身的直麵掛湯力十足,入口輕盈清爽。配料有雞腿肉叉燒和免治雞肉丸,前者粉嫩軟滑,而後者亦肉味濃厚,配上洋蔥粒吃更香口。溏心蛋烹調時間
老公點了濃厚鹽味拉麵 ($88),另外再追加咗一隻溏心蛋 ($12)。湯底用新鮮雞隻、雞骨、洋蔥、蒜頭及昆布等熬製,湯色看似清澈,但原來味道非常濃稠,帶黏黏的膠質,既幼滑又 Creamy,充分流露出雞湯的鮮甜豐厚。中幼身的直麵掛湯力十足,入口輕盈清爽。配料有雞腿肉叉燒和免治雞肉丸,前者粉嫩軟滑,而後者亦肉味濃厚,配上洋蔥粒吃更香口。溏心蛋烹調時間剛好,蛋黃夠黏滑又富蛋香,入味非常,絕對是誠意之作。
至於我就點咗濃厚鹽味蔬菜拉麵 ($90),將麵條轉咗做低糖質蒟蒻麵 (+$10),另外再追加一隻溏心蛋 ($12)。湯底選用了十多種新鮮蔬菜製成,入口充滿菜蔬鮮甜,味道非常清新,沒絲毫膩滯感。蒟蒻麵幼身彈牙,而且食落感覺較一般麵條輕盈,適合愛 Keep Fit 的女士享用。另外配料方面就有車厘茄、香菇、玉米筍、菠菜同洋蔥粒等,咁多款蔬菜,夠曬清新健康。
一場來到,當然要試下店裡的小食,而今次我哋就揀咗雞腿肉串 ($20) 同鰻魚串 ($40)。雞腿肉皮脆焦香,入口啖啖肉,軟嫩富肉汁。鰻魚串亦非常厚身,肥美得來有入口即化的感覺。
店裡的飲品選擇不多,只有樽裝啤酒、礦泉水、罐裝汽水和益力多,建議可以加入一些茶類飲品,解渴之餘又無負擔。
2019-06-05