餐厅: 龍苑中菜廳
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-10-08 781 浏览
六點半到  唔洗等位環境大體, 樓底夠高, 空間感夠, 一班朋友坐得好自在 唔錯姬松茸螺頭燉豬展超超濃香燉湯,足料,無味精一定要食埋啲料,松茸同螺頭都好好食。雞油菌炒海斑球,雞油菌口感較實,吞口有啲花香味,好特別。海斑球唔會過老,火喉好好。蒜蓉開邊蒸波士頓龍蝦鍾意蒜嘅朋友一定好鍾意,蒜蓉無酸味薑蔥波士頓龍蝦粉絲煲薑蔥起鑊爆得好香 一定要食啲蔥同粉絲,入晒味,龍蝦爽口。椰耳竹笙蘆筍卷 係一道齋菜如果鍾意濃味可以配三色醬無食錯應該係辣醬  xo醬 同豆板醬清酒波士頓龍蝦豆腐煲呢道食龍蝦之外要飲湯,清甜好味個蛋散 超級好味一定要叫 鬆脆的定義 就係要食呢個正總結:中菜穩陣之選定價中高,慶祝同家庭聚餐適合。
六點半到  唔洗等位
環境大體, 樓底夠高, 空間感夠, 一班朋友坐得好自在
唔錯

姬松茸螺頭燉豬展
超超濃香燉湯,足料,無味精
一定要食埋啲料,松茸同螺頭都好好食。

雞油菌炒海斑球,雞油菌口感較實,吞口有啲花香味,好特別。
海斑球唔會過老,火喉好好。

蒜蓉開邊蒸波士頓龍蝦
鍾意蒜嘅朋友一定好鍾意,蒜蓉無酸味

薑蔥波士頓龍蝦粉絲煲
薑蔥起鑊爆得好香 一定要食啲蔥同粉絲,入晒味,龍蝦爽口。

椰耳竹笙蘆筍卷 係一道齋菜
如果鍾意濃味可以配三色醬
無食錯應該係辣醬  xo醬 同豆板醬

清酒波士頓龍蝦豆腐煲
呢道食龍蝦之外要飲湯,清甜好味

個蛋散 超級好味
一定要叫 鬆脆的定義 就係要食呢個

總結:中菜穩陣之選
定價中高,慶祝同家庭聚餐適合。
2018-09-06
2018-08-11 1830 浏览
已經很久沒有光顧這間中菜餐廳,因為買了此酒店的餐飲會籍,所以最近連續光顧兩次!但此兩次的經驗真的與過往比較差很遠。兩次都是吃午餐。第一次有嘗試他們夏天推介的涼瓜炆斑味及燒味,真是一般般。魚有點腥味,小美並沒有什麼特別。第二次以點心為主。大部份點心上菜時都不夠熱,夠熟的燒賣有點正過火。蘆筍帶子腸粉質素失望,皮厚而且不夠熱。要讚的是海鮮煎米粉,蝦夠新鮮的。至於服務方面,有侍應常常把枮布飛來飛去,在此級數的餐廳可謂大開眼界。差不多有一半服務員的服務態度是一麻麻的。

2018-08-11 1905 浏览
估唔到酒店內嘅中菜館都有點心放题!當然唔會放過機會!😘一於攞假訂位去試😸我哋入到去地方都寛敞!招呼都ok嘅(唯以酒店嘅標準,店員嘅招待略為差同笑容欠奉)食呢個放題好處喺可以試唔同嘅點心,每樣都可以點一兩件試唔會浪費!☺點心嚟嘅速度都好快!但温度有啲低(暖暖咁,唔係熱辣辣嗰種)嘩!春卷(炸得好脆,好味)蛋撻(唔錯,呢個熱啲)蝦餃都係咁啦!帶子餃唔錯!燒賣一般啦!腐皮卷都好味(但芫荽多咗啲啲😣)雞肉煎餃都好味!每位贈送嘅灌湯餃(皮薄涵靚,湯都ok)叉燒酥(酥皮鬆軟)嘩!蝦腸,叉燒腸,樱花蝦腸(推介一定要叫腸粉!👍啲粉皮(米槳)做得唔錯,軟熟有米香)灌湯餃普通,咸水角唔錯!合桃糊普通!芝麻流心煎堆唔錯!總括嚟講點心水準不錯,最出色嘅係腸粉,炸物都不俗😀可以再嚟飲茶!(呢個放題promotion做到8月底咋!逢星期一至四)唯招待方面有待改進!
急不及待,叫點心!😀
點心到喇!😄
腸粉啲皮唔錯👍蝦腸
左邊2條雞肉餃,右邊是腐皮卷!
不過不失嘅小籠包
咸水角唔錯!
叉燒腸,皮薄涵靚!推介之一👍
瑤柱灌湯餃!ok
櫻花蝦腸!好味!推介之一
合桃露
2018-08-08 1288 浏览
知道尖沙嘴假日酒店龍苑做緊$238一位嘅點心放題,所以特登去試試。首先叫咗壼龍井,茶葉幾香,不錯。點心選擇不多,叫了蝦餃,燒賣,帶子餃,蝦腸,蛋撻,紅棗糕,咸水角;味道大咸大甜,只可說一般;覺得不錯的是送的竹笙瑤柱灌湯餃,湯清唔肥。結賬時以為可以儲亞洲萬里通里數,點知服務員說已是折扣,不可儲,有點失望! 但其實看來看去也不見有顯示話$238 係特價囉!
2018-08-02 4375 浏览
人有時越大越開始珍惜同老友食飯既機會食,都想搵間靜少少好少少坐低一齊聚下舊,興之所至可能開一兩枝酒特別星期一返左一日有時更加想對自己好D返左成日牛工,要治療下自己受創既心靈一行四個早少少book定左尖咀間龍苑呢期做緊特價晚市鮑魚宴菜$368一位夜晚食好少少都差唔多價不過班衰仔唔鬼等自己食先好彩都留左幾舊燒腩仔趕到黎都仲脆,新鮮食會仲好 -3-個人偏好點少少芥辣,會更香之後上埋第二道菜金沙大蝦球今期流行大蝦頭加埋咸雞黃咸雞黃加埋炸野真係好邪惡但呢到唔係玩重口味咸雞黃唔會太重,搶左蝦球味少少咸香食完兩道菜之後黎左個灌湯餃意外地,因為一般會係黎個湯呢個灌湯餃意念唔錯,有心思灌湯餃伴埋竹笙、瑤柱入口有瑤柱少少既甘灌湯餃之上可見師傅功夫皮薄而唔易爛食完灌湯餃,黎今晚主菜蠔皇原隻八頭鮮鮑伴海參海參都幾厚下同食入口都仲有彈牙感鮑魚入口仲好有"口趙"頭跟住個蟹肉扒西蘭花相對下比較清淡不過蟹肉依然食得淡淡而鮮味另外,個胡椒蘿蔔清炆牛坑腩都幾得意蘿蔔頗清甜,而且無渣@@牛坑腩炆到"淋"晒,入口唔覺有根但湯底唔算重胡椒味,易入口最後有個飄香荷葉飯同楊枝甘露荷葉飯問過下廚師,份量都係跟人調節唔洗驚兩個人都係大
人有時越大
越開始珍惜同老友食飯既機會
食,都想搵間靜少少好少少
坐低一齊聚下舊,興之所至可能開一兩枝酒

特別星期一返左一日有時更加想對自己好D
返左成日牛工,要治療下自己受創既心靈
一行四個早少少book定左尖咀間龍苑
呢期做緊特價晚市鮑魚宴菜$368一位
夜晚食好少少都差唔多價
不過班衰仔唔鬼等
自己食先
好彩都留左幾舊燒腩仔
趕到黎都仲脆,新鮮食會仲好 -3-
個人偏好點少少芥辣,會更香
之後上埋第二道菜
金沙大蝦球
今期流行大蝦頭加埋咸雞黃
咸雞黃加埋炸野真係好邪惡
但呢到唔係玩重口味
咸雞黃唔會太重,搶左蝦球味
少少咸香
食完兩道菜之後黎左個灌湯餃
意外地,因為一般會係黎個湯
呢個灌湯餃意念唔錯,有心思
灌湯餃伴埋竹笙、瑤柱入口
有瑤柱少少既甘
灌湯餃之上可見師傅功夫
皮薄而唔易爛
食完灌湯餃,黎今晚主菜
蠔皇原隻八頭鮮鮑伴海參
海參都幾厚下同食入口都仲有彈牙感
鮑魚入口仲好有"口趙"頭
跟住個蟹肉扒西蘭花
相對下比較清淡
不過蟹肉依然食得淡淡而鮮味
另外,個胡椒蘿蔔清炆牛坑腩都幾得意
蘿蔔頗清甜,而且無渣@@
牛坑腩炆到"淋"晒,入口唔覺有根
但湯底唔算重胡椒味,易入口
最後有個飄香荷葉飯同楊枝甘露
荷葉飯問過下廚師,份量都係跟人調節
唔洗驚兩個人都係大份 =P
最後有個飯守尾,唔洗驚唔夠飽
同埋荷葉飯有少少肉粒一齊蒸,會有少少咸香
最近有楊枝甘露,甜一甜返個人 ^^
2018-07-23
  • 蠔皇原隻八頭鮮鮑伴海參
在我身邊的朋友,應該有三成都係做銀行,而呢三成人有九成都係做前線。 幾乎每一位都曾經有個的問題,就係同客人食商務晚餐,係大部人覺得最煩的問題,煩不是飯局話題,係食乜嘢不失禮又好坐又好吃。 我自己有幾個心水的地方,同客食飯係非常無敵的,出錯次數係零,每一次也有不錯的感覺,同我一個同事形容年金一樣,驚喜未必有,但一定不會驚嚇。 就如今晚和幾個客人吃的新套餐,龍苑又一次俾你不錯的驚喜。 我忘記了之前有冇在這裡吃過這個theme,有次在holiday inn的自助餐吃過鮑魚theme的晚餐非常驚喜,今次的盛夏鮑魚宴菜譜,和上次一樣,會令你覺得四平八穩。 最喜歡這裡的位上中菜概念,精緻得很,脆皮燒腩仔伴海蜇頭,燒腩仔皮脆得可憐,又不是肥得勁恐怖那種,你喜歡點點肉感就最好,海蜇頭係無得輸,配合旁邊酸瓜勁醒神。 金沙大蝦球勁有火氣,包著大蝦係強勁的鹹蛋黃,重口味但你又抗拒不了,幸好有菜令呢件事清淡一點。 非常有氣勢的仲有竹笙高湯瑤柱灌湯餃,大大件的身形飽滿度十足,我不想討論灌湯餃的前世今生或者佢正不正宗,總之餡料滿載,竹笙高湯的清新自然,是非常合拍。 全晚主角八頭鮮鮑出場,蠔皇原隻八

就如今晚和幾個客人吃的新套餐,龍苑又一次俾你不錯的驚喜。

全晚主角八頭鮮鮑出場,蠔皇原隻八頭鮮鮑伴海參,鮑魚不用說都知好,海參大大條,加上點點的菜點綴,雖沒有阿一鮑魚吃過的好,但以這個價錢,收貨,請客絕對不失禮。

蟹肉扒西蘭花可能賣相不是太靚,但我喜歡蟹肉勁新鮮又大件,拆開啖啖都令你吃得滿意,西蘭花即時成為配角。

如你喜歡吃街邊牛腩,胡椒蘿蔔清炆牛坑腩一定會鐘意,我最鐘意係個湯有強勁濃濃的胡椒味,蘿蔔清甜無渣,牛坑腩絕對係頂級,搞到我好想即刻叫碗湯麵,係高級五星酒店吃地度野,同鬼佬客食最好。

飄香荷葉飯,粒粒靚係必要,酒店出品的飯又點會令你失望呢,最重要蔥香和荷葉令其更加香氣撲鼻,更吸引。

夏日炎炎最好係吃點冷冷的甜品,香芒楊枝甘露絕對係做得令人難忘,甜甜的完結了今晚的商務飯局,整晚留下個美好的結局。

最好的當然係傾得成生意,而成唔成同好唔好食,絕對有直接關係,呢餐幫不幫到我,你估到啦。

龍苑中菜廳
尖沙咀彌敦道50號金域假日酒店低層1樓
2018-07-30
提及一年四季都可以吃得到的海鮮,相信鮑魚該是其中之一吧。鮑魚被喻為「海洋的珍珠」,是為海味四寶之首,其營養成分及食用價值亦可見一斑,豐富的蛋白質、鐵、鈣、鐵、碘和維生素A等營養元素。 前一陣子好友見到Holiday Inn的龍苑中菜龐推出了「蠔皇南非八頭鮑套餐」,一個套餐八道菜,而且價錢一點也不貴,才$368就可以享用原價為$738的美食,再另加一都是大概$400/位,在水準一向有保證的龍苑,這個價錢絕對實惠。 話說回來,先跟大家分享八道菜的內容:1. 脆皮燒腩仔伴海蜇頭2. 竹笙高湯瑤柱灌湯餃3. 金沙大蝦球4. 蠔皇原隻八頭鮮鮑伴海參5. 蟹肉扒西蘭花6. 胡椒蘿蔔清炆牛坑腩7. 飄香荷葉飯8. 飯後更可品嚐美味的香芒楊枝甘露 我們一行五人, 決定要在這裡邊品嚐美食邊談天說地。 脆皮燒腩仔伴海蜇頭 每日由大廚親手烤製的燒腩仔,皮香肉嫩,脂肪的部分並不油膩,反而十分香,沾上特有的芥末醬汁以後,叫人完全不能抗拒它;海蜇頭酸酸甜甜的,相當清新,叫人愈食愈開胃。 竹笙高湯瑤柱灌湯餃 真的很久沒有食過灌湯餃啦,記得以前小時候,跟著嫲嫲到家樓下的茶樓吃飯時總是扭著是點一客灌湯餃的

話說回來,先跟大家分享八道菜的內容:
1. 脆皮燒腩仔伴海蜇頭
2. 竹笙高湯瑤柱灌湯餃
3. 金沙大蝦球
4. 蠔皇原隻八頭鮮鮑伴海參
5. 蟹肉扒西蘭花
6. 胡椒蘿蔔清炆牛坑腩
7. 飄香荷葉飯
8. 飯後更可品嚐美味的香芒楊枝甘露

我們一行五人, 決定要在這裡邊品嚐美食邊談天說地。

脆皮燒腩仔伴海蜇頭

竹笙高湯瑤柱灌湯餃

真的很久沒有食過灌湯餃啦,記得以前小時候,跟著嫲嫲到家樓下的茶樓吃飯時總是扭著是點一客灌湯餃的,又便宜又美味又飽肚。可是隨著物價上升,現在很少地方有這種食物,就算有都要成$30-$50/隻,皮多於肉。今次這個灌湯餃用上高湯,加入點點紅醋,令高湯更為美味,大廚在高湯之中放入大大塊竹笙、黃牙白跟瑤柱,令這個湯更為清甜更為豐富。至於灌湯餃,餡料相當充足,鹹香非常,豬肉並不算肥,而又十分彈牙。沒記錯灌湯餃的餡料中還有冬菇跟點點蝦食,入口更為豐富,更有層次。

金沙大蝦球

未食已經聞到這個大蝦球有多邪惡,超級香濃的鹹蛋黃沾滿了大蝦球的表面。入口時先是品嚐到鹹蛋黃的香味,再食落就吃到爽甜的大蝦球,讓人驚喜。

蠔皇原隻八頭鮮鮑伴海參

這道菜看上去平凡,但其實並不是很多中菜廳可以做得好。要八頭鮑跟海參均入味的話,時間跟工夫缺一不可。鮑魚相當淋身,它的鮮味夾雜著蠔皇的香氣,味道充斥著整個口腔,讓人愛不釋口。至於海參,相當Q彈,當中更滲入蠔皇的鹹香味道,相當不錯。碟底的菜也不容忽略,把幾種味道融合在一起,不但把這種菜(我忘了它的名字)的草腥味減去,更讓人喜歡上這個汁醬跟這種菜混合出來的味道。

蟹肉扒西蘭花

西蘭花本來並不算是我的心頭好,可是加入了不同的食材之後卻往往讓我改變想法。今次加入蟹肉,令西蘭花的味道顯得鮮甜。啖啖蟹肉用料相當充足,其實我害怕吃落會直接滑落喉嚨的芡汁,這個玻璃芡汁也滑,可是加入蟹肉以後添加咬口,免卻了我害怕的感覺。配合上西蘭花,把這個我不太喜歡的蔬菜種類顯得誘人。

胡椒蘿蔔清炆牛坑腩

未到時候的蘿蔔,經過烹調之後相當甜,點點胡椒令蘿蔔更顯惹味。此外,我喜歡滑溜且沒有根的蘿蔔,這個正合我心意。炆牛坑腩的火喉剛好,又淋又濃味。不要少看這道菜的湯底,很清甜,不錯。

飄香荷葉飯

對於澱粉質女生來說,到中菜廳享受套餐的話,又怎能沒有粉、麵,這個「蠔皇南非八頭鮑套餐」就為食客們準備了荷葉飯,淡淡的荷葉香氣,包裹著粒粒分明的飯粒跟粒粒食材,不錯不錯。吃完這碗飯之後,肚子滿足了。

香芒楊枝甘露

相當足料的甜品,食落又不是太過甜太過膩。吃完中菜以後,吃到相當清新的甜點作結,實在圓滿。
一行五人、八道菜,滿足了。這晚聊得有夠多的說。
優惠券
3K
2018-07-20 982 浏览
每年生日都有各方好友為我慶祝。今年生日飯第一彈在酒店內的中菜廳。位於尖沙咀,隔鄰就是地鐡站,非常方便。裝潢極具氣派,果然是酒店中的食肆。友人專登預留了鲍魚套餐為我慶祝。舉杯預祝後,美食陸續上場。燒腩仔,海蜇青瓜皮燒得好脆。但肉部分比較肥,瘦肉只佔三分一。海蜇青瓜爽口,有陳醋的調味,確係醒胃。灌湯餃湯底好清甜。餃皮不太厚,肉餡不少,有嚼口。黃金蝦閃閃黃金色澤好邪惡。蝦隻新鮮爽脆,啖啖鹹香,正!鮑魚扣海蔘鮑魚雖然不是什麼頂級,但調味適宜,嚼落有勁,滋味!海蔘非常軟腍,養顏之寶。蟹肉扒西蘭花中規中矩的一道菜。清湯蘿蔔牛腩蘿蔔炆煮入味,清甜可口。牛腩亦啖啖肉香。荷葉飯比較乾身,不夠香口。整體水準不錯,開開心心度過了生日的時刻。
位於尖沙咀,隔鄰就是地鐡站,非常方便。
裝潢極具氣派,果然是酒店中的食肆。
友人專登預留了鲍魚套餐為我慶祝。舉杯預祝後,美食陸續上場。

燒腩仔,海蜇青瓜
皮燒得好脆。但肉部分比較肥,瘦肉只佔三分一。
海蜇青瓜爽口,有陳醋的調味,確係醒胃。

灌湯餃
湯底好清甜。餃皮不太厚,肉餡不少,有嚼口。

黃金蝦
閃閃黃金色澤好邪惡。蝦隻新鮮爽脆,啖啖鹹香,正!

鮑魚扣海蔘

蟹肉扒西蘭花
中規中矩的一道菜。

清湯蘿蔔牛腩
蘿蔔炆煮入味,清甜可口。牛腩亦啖啖肉香。

荷葉飯
比較乾身,不夠香口。

整體水準不錯,開開心心度過了生日的時刻。
2018-07-19
2018-07-02 1379 浏览
這天午飯時間,身處尖沙咀彌敦道。自問肚子不算餓,只想找個地方喝喝茶,吃幾件點心,便走到金域假日酒店地庫的龍苑中菜廳。不是第一次到訪了,再訪的原因當然是因為他們的點心真的做得很好。今天因為肚子配額不多,所以下單也是貴精不貴多,只要了三個點心。下了單,喝着香醇的鐵觀音,一邊等食物,一邊等朋友,悠哉遊哉!第一款上來的是蟹肉燒餅,本來對它滿有期待的。咬了一口,發現餅內的蟹肉份量比預期的少很多,於是餅皮便變得厚重很多了,令整個餅的餡與皮比例變得不乎,真的有些兒失望!😓由於第一款點心的失準,令第二款點心上枱時,心情多少帶點忐忑。第二款點心是一個拼盤:鮑魚酥、龍蝦餃、黑松露素菜餃,菠菜帶子餃。要這個拼盤的原因是因為它「樣樣齊」如果每款點心個別叫,我們一定吃不下,現在有這個選擇,真的要讚讚他們如此貼心!至於食物質素,四款中最有驚喜的是帶子餃,綠色的菠菜皮,包住鮮甜的帶子,真的是皮薄餡靚。而龍蝦餃是我的至愛,相對於中環交通廣場的翠玉軒,這裡的龍蝦餃來得小,可說是較精緻;但吃進口裏並非原粒龍蝦,而是夾有蝦膠,真的有比下去的感覺。另外鮑魚酥的原隻鮑魚,入口軟滑入味,但鮑魚與酥皮盒好像不願意結合在一起,一咬下
蟹肉燒餅

龍宛特色點心併盤

至於食物質素,四款中最有驚喜的是帶子餃,綠色的菠菜皮,包住鮮甜的帶子,真的是皮薄餡靚。而龍蝦餃是我的至愛,相對於中環交通廣場的翠玉軒,這裡的龍蝦餃來得小,可說是較精緻;但吃進口裏並非原粒龍蝦,而是夾有蝦膠,真的有比下去的感覺。另外鮑魚酥的原隻鮑魚,入口軟滑入味,但鮑魚與酥皮盒好像不願意結合在一起,一咬下去就已經分崩離析,各自各的,感覺有點怪。最後是黑松露素菜餃,松露的香氣不算濃烈,配着切得極細小的蔬菜丁,反有點清新的感覺。
鮮蝦腸粉

最後一款食物,我們要了必吃佳品──鮮蝦腸粉。這裡的腸粉可說是超水準的製作。皮薄而韌度足,吃在口裏帶着絲絲的甜味,絕對沒有軟爛的感受。
今天吃了三個點心六種食物,雖然當中有些初嚐而帶有失望,但仍是我們休息日子午餐的好選擇啊!
2018-06-17
龍宛特色點心併盤
鮮蝦腸粉
  • 蟹肉燒餅
2018-06-15 1356 浏览
端午未到高溫33度,假日避暑唔搶包山趁熱鬧,選擇與家人入地窿飲茶避暑。基於過往試過即興 walk in 冇檯,所以今次專誠訂位確保家人有茶飲。尖沙咀區加老牌酒店,環境及服務舒適到無可能唔俾滿分。所以直評食物。蜜汁叉燒包, 中規中矩冇驚喜。鵝肝豬潤燒賣, 明顯鵝肝同豬潤先至係主角,味道、口感、大小都冇得挑剔櫻花蝦米腸粉,畀櫻花蝦個朵呃咗,蝦米或者鮮蝦腸都應該好食啲。排骨陳村粉,陳村粉夠滑唔多油香煎鮮蝦腐皮卷,好味到差啲相都影唔到蘿蔔千絲酥,酥皮香,蘿蔔鮮甜,熱辣辣特別好味南丫島蝦醬蝦仁炒飯, 蝦醬炒飯嚟講味道較淡,買相更加出色千層馬拉糕,市場水準之作。另外可以讚下啲靚茶葉,茶香味甘,夏日炎炎飲熱茶到都可以飲到生津解渴

蜜汁叉燒包, 中規中矩冇驚喜。

櫻花蝦米腸粉

排骨陳村粉

排骨陳村粉,陳村粉夠滑唔多油

香煎鮮蝦腐皮卷

香煎鮮蝦腐皮卷,好味到差啲相都影唔到

蘿蔔千絲酥

蘿蔔千絲酥,酥皮香,蘿蔔鮮甜,熱辣辣特別好味

南丫島蝦醬蝦仁炒飯

南丫島蝦醬蝦仁炒飯, 蝦醬炒飯嚟講味道較淡,買相更加出色

千層馬拉糕

千層馬拉糕,市場水準之作。

2018-05-22
香煎鮮蝦腐皮卷
蘿蔔千絲酥
是晚一行六人為兩位五月之星興祝生日。服務員遞上主餐牌及一個寫上要預早一日訂的套餐菜單。大家都覺得套餐食物吸引,現場也見有數枱客人正享用此套餐。因菜單是服務員提供,雖然見到提早一天訂的字眼,但仍相信我們可落單。結果? 就是不可以最後,唯有選了主餐牌上兩位起的晚餐。食物方面,大致上可以,但沒有一款特別出色,反而令我特別失望有兩款:分別是蟹肉栗米羹及蛋白蒸海斑球,一向口味偏濃的我覺得這兩道菜太鹹了。我曾食過這酒店自助餐尚算不錯,中菜是第一次,所以一直很期待,或許我期望太高,又或者是夜廚師一時失手。此外,我在當值的經理及服務員臉上看不見應有的基本笑容。總結:失望

最後,唯有選了主餐牌上兩位起的晚餐。

2018-05-28
庆祝纪念
生日
信用卡優惠
我認為人生很重要的兩件事是:一、食;二、去旅行,而在尖沙咀Holiday Inn龍苑吃特定的亞洲萬里通套餐,就可以兩者兼得,既有美食,亦可以為AsiaMiles儲分,一舉兩得! 龍苑的門口真的好夠派頭,內裡是傳統的中菜廳設計,紅彤彤,高貴而不俗氣。今次我們吃的亞洲萬里通套餐共有八道菜式,每位由$568減至$328 (兩位起),只在周一至五供應。 酥炸韮菜餃 這個有點像懷舊炸蝦角,不過裡面還加了韮菜,更加香口,餃子炸得香脆又不油膩。 雞絲粉皮夏天來了,吃一點涼菜更舒服,像這個雞絲粉皮,吃起來很清爽,沒有黏口的感覺,上面還灑滿了芝麻,更添香氣。 滋補燉響螺 我是湯怪,這個實在喜歡,有響螺的鮮甜味之餘,湯很清,沒有一滴油,感覺健康。 百花炸釀蟹鉗 又是我喜歡的蟹鉗,薄薄的一層炸漿,脆口不油膩,蝦膠彈牙,而且分量十足,叫人吃得滿足。 菠蘿咕嚕蝦球 蝦球都很大顆,咕嚕汁酸甜開胃,伴碟還有子薑片、菠蘿等等,又是另一夏天消暑菜。 崧子雞崧伴叉子燒餅這個除了松子、雞肉之外,還有西芹、馬蹄、甘筍,吃起來十分爽口,夾在鬆脆的叉子燒餅內,十分配合。 黑松露鮮露筍 露筍鮮嫰,

酥炸韮菜餃

雞絲粉皮

滋補燉響螺

百花炸釀蟹鉗

菠蘿咕嚕蝦球

崧子雞崧伴叉子燒餅

黑松露鮮露筍

露筍鮮嫰,但黑松露味道不太突出,美中不足。

香檳汁海皇焗飯

白汁之下有鮮蝦,每粒飯都沾滿了醬汁,鮮奶味香濃,熱辣辣的很好吃。

西式美點

今晚是芒果慕絲蛋糕和Tiramisu,我吃了後者,酒香和咖啡香並重,好吃。
2018-06-08
2018-06-02 553 浏览
昨晚揾定今天食乜,揾到 Holiday Inn 内龍苑中菜,坐低見到有龍躉稻庭烏冬,馬上落單,點知係中伏,都係一分錢一分货;每有牛肉燒賣都會點,例牌都會叫蝦餃,無乜特别中伏,原因用料吾新鮮

每有牛肉燒賣都會點,

例牌都會叫蝦餃,無乜特别

中伏,原因用料吾新鮮
2018-03-17
午餐
2018-05-10 633 浏览
老實講佢啲中菜都算精緻嘅同埋服務係超級好但係都係摱車邊真係唔夠精緻叉燒唔係好滑仲有少少過咸添燒肉 亦都唔夠精緻又唔夠脆好彩齋菜方面選擇都算夠多不過都係中等價錢貨色佢個燒鵝都ok嘅咕嚕肉上時有個菠蘿殼其實大家都知佢會重複使用我其實真係唔想 佢用呢舊嘢不過對外國人而言呢個係非常新鮮又精緻嘅佢嘅咕嚕肉真係整得幾好食嘅唔通呢個係 外國人餐廳呢雖然我可以畀個ok佢但係以呢個價錢應該可以做得更好令我驚奇嘅係竟然好多人食唔通我冇叫啱嘢食
老實講佢啲中菜都算精緻嘅
雖然我可以畀個ok佢但係以呢個價錢應該可以做得更好
令我驚奇嘅係竟然好多人食
唔通我冇叫啱嘢食
2018-05-08 610 浏览
金域假日酒店的龍苑,想去了很久,可惜沒有機會,看完介紹後知道這裡有一個新餐可以儲萬里通里數,就立刻搵機會試下。三百幾位仲可以用消費每兩元儲一里,嘩,心諗邊有咁著數。叫了一位姊妹陪吃,兩個人食剛剛好,靜靜地又傾到密偈。菜式有八道,開頭我們吃了雞絲粉皮和酥炸韭菜餃,兩小碟咁係不錯的,至少我會覺得味道是令人滿意的。韭菜餃和粉皮喺酒店食你可能覺得唔太啱feel,但味道直逼我喜歡的川菜店。百花炸釀蟹鉗,好大舊,朋友嘴細細,好難搞。咕嚕蝦球,又係巨人般大,酸度剛好,蝦又爽口。我自己幾喜歡這個崧子雞崧伴叉子燒,這種小食是很吸引女孩子的。我最喜歡食菜,黑松露鮮蘆筍自然我地兩個要搶食。最後的海皇焗飯,已經食唔哂了,幸好朋友不用減肥,佢話海鮮多,飯又撈汁好令人容易吃多了。甜品相對普通,不過我覺得咁平,可以食咁多野,好值得介紹人過黎,而家剛開始做promote應該不難book。

三百幾位仲可以用消費每兩元儲一里,嘩,心諗邊有咁著數。

叫了一位姊妹陪吃,兩個人食剛剛好,靜靜地又傾到密偈。

百花炸釀蟹鉗,好大舊,朋友嘴細細,好難搞。

咕嚕蝦球,又係巨人般大,酸度剛好,蝦又爽口。

我最喜歡食菜,黑松露鮮蘆筍自然我地兩個要搶食。

試食活動