2017-01-24 265 浏览
因為今個新年唔係香港,今日提早同舊同學食餐團年飯。呢排公司樓下新開左一間中式麵食館,上網睇餐牌見到有撈起食,岩哂岩岩創業既朋友陳某。我地好醒目,一早預約。我地為左撈起而來。呢度既撈起叫做龍騰撈起,個名好有氣派;龍騰撈起除左有呢度既招牌- 龍蝦肉之外,仲有三文魚,炸芋絲,沙田柚肉,薑,甘筍同青瓜,所有材料加埋色彩繽紛,好吸引人既目光。平時食撈起,淨係知道要將所有材料一次過撈埋,攞個意頭,但原來撈D咩材料係有唔同喻意,餐廳好貼心咁印左張memo 教大家。例如:將薄脆倒o係撈起上面,喻意,用剪刀剪開利是封既一角,喻意。最後將所有材料撈起之後,就開始開餐喇! 龍蝦肉當然無得彈,鮮甜彈牙,配埋青檸汁鮮味仲更加出。煙三文魚砌到一朵花咁,增添不少賀年氣氛,味道偏咸,配其他素菜岩岩好。 整個撈起份量好大,夠四至六個人食,最重要既係拎個好意頭. 為左飽肚而喊嘅龍躉蒸飯 - 龍躉是心中的水準,新鮮,肉質爽實再點左一樣叫做包羅萬有, 係一個好大既包, 入面有好多材料: 鮑魚、花菇、瑤柱、 鵪鶉蛋等等。包既本身做得幾軟熟,裝住咁多餡料,皮有反咁上下厚度;D餡好正, 真係食到鮑魚, 好大粒瑤柱; 醃得好入味,

我地好醒目,一早預約。

平時食撈起,淨係知道要將所有材料一次過撈埋,攞個意頭,但原來撈D咩材料係有唔同喻意,餐廳好貼心咁印左張memo 教大家。例如:將薄脆倒o係撈起上面,喻意[遍地黃金],用剪刀剪開利是封既一角,喻意[大展鴻圖]。

再點左一樣叫做包羅萬有, 係一個好大既包, 入面有好多材料: 鮑魚、花菇、瑤柱、 鵪鶉蛋等等。包既本身做得幾軟熟,裝住咁多餡料,皮有反咁上下厚度;D餡好正, 真係食到鮑魚, 好大粒瑤柱; 醃得好入味, 好好味!!
2017-01-21
团年饭
  • 龍騰撈起
我依個龍蝦控早前見到facebook有網頁話中環開左間新餐廳,主打有個龍蝦麵好正咁話,於是去拜一拜訪先~ 入到餐廳,未食已經俾佢嘅裝修有D驚喜。一開始以為係普通麵館,但入到去有一陣現代x傳統中國嘅感覺。餐廳以紅黑顔色為主調,有金龍丶醒獅頭丶仿涼茶店嘅擺設,好中國風。但同一時間餐廳有個調酒嘅bar枱 (個晚仲有個幾靚仔嘅外籍bar tender駐場㖭),所以依度有酒飲有happy hour時段架,中西合璧,唔怪得都幾多外國人黎幫襯。坐底之後,侍應會問飲咩茶,有四款揀,分別係紅棗玫瑰茶丶龍井薰衣草丶希臘洋洋菊同荔枝大紅袍,茶款又可以顯出fushion新頴。茶我點左龍井薰衣草,好香嘅薰衣草咩,反而冇咩龍井茶味。食物叫左龍肉湯麵同土蠔蒸飯。龍肉湯麵盛惠$149,個湯底都係濃濃橙色嘅龍蝦湯,連湯都飲左大半碗,不過麵同龍蝦肉唔算好多。至於土蠔蒸飯好味喎,土蠔有八隻,薑蔥做配料,好香! 臨走見隔離枱叫扁皮鴨,香氣撲鼻,幾吸引咁~

土蠔蒸飯
2017-01-22
土蠔蒸飯
2017-01-23 222 浏览
話咁快就新年,又係親朋好友歡聚一堂嘅日子。依然唔少得就係食個飯啦。雖然團年飯傳統都係年三十晚,但唔好彩幾位長輩都工作關係當日唔得閒,唯有約早啲一齊食。 選龍麵館不是我的主意。原本是打算到一個相熟的酒樓去吃的,但一位好友說龍麵館還不錯,而且有新年的菜單,可以一試,便過來一試了。看過新年菜單,菜名確實是非常好意頭,例如龍騰撈起、包羅萬有、豬籠入水等等。因為是團年飯,所以便特別叫了兩道賀年菜式,分別是龍騰撈起及金銀遍地。以及其他菜式,如桂花炒素翅等等。 龍麵館以黑底金色作基調,氣派非常,坐得頗為舒服。談笑甚歡之下,等一兒菜式就到了。龍騰撈起一看到就是幾大盤配料,數有三文魚,龍肉,蓮藕片,炸芋絲等,除了大份之外,顏色也十分之豐富,看上去色彩繽紛,頗有豐足多彩的新年意象。即場撈起的動作,據說意味著風生水起。意頭尚且不提,撈出來效果卻是不俗。各項配料,或鮮甜,或腍滑,或爽脆,或酥香,或甘美,濟濟一堂,予人味蕾如交響樂之精彩享受。接下來的其他菜式也是沒有令我失望。例如桂花炒素翅,也是由手勢純熟的師傅即場炒起,極為惹味香口。當中配料也是極為豐富,有蟹肉、豬肉碎、蛋、素翅等,最令人印象深刻的,就是那標誌

接下來的其他菜式也是沒有令我失望。例如桂花炒素翅,也是由手勢純熟的師傅即場炒起,極為惹味香口。當中配料也是極為豐富,有蟹肉、豬肉碎、蛋、素翅等,最令人印象深刻的,就是那標誌性的蛋黃香味。真的令人十分之過癮。

中間吃了不少菜式也是不錯,而其中的金銀遍地,作為賀年之選,也是有相當的水準的。鮑魚,鳯尾蝦等極致鮮甜爽脆的海鮮食材,而西芹、紅黃椒也炒得好入味,在新年時間食就再好不過了。

最後大家一起吃了甜品作為結尾。各有各的喜好,我自己就叫了意大利芝士杯,不為別的,就是因為這個甜品的外形實在漂亮,要試一下來看看!造型非常的精緻,上面的植物栩栩如生,味道可以,在中餐館內吃到這個水準的芝士杯,可算不俗,柔滑而富芝士香。我自己較為欣賞的卻是上面的植物不只是裝飾,因為是用雪耳等製成的,所以更可食用,是一道觀賞食用皆好的甜品

總而言之,是十分之不錯的團年飯呢!
2017-01-21
团年饭
2017-01-18 384 浏览
見到好多人都嚟呢間面聖 我都唔執偷嚟試吓。成間鋪都好靚 裝修好有氣派。服務員的衣著都幾養眼(某人說)...午市來都好多人 剛好唔洗等。點了三個小菜(買二送一)雞絲粉皮 同出面食嘅都差唔多 冇太大分別藍莓冬瓜酸酸地 但係唔似冬瓜喎 似蘿蔔多d。賣樣靚靚仔仔!麻辣雞卷呢個出奇好食 啖啖肉醬汁微辣得嚟就麻。正呀!點心方面點了 彩色蠟腸卷好match, 唔會太大舊 主角來了龍肉湯麵湯底真係不得了 好香龍蝦味龍蝦肉又爽口 麵好有口感(人手拉的)呢度d濕紙巾好得龍好似.......總括嚟講呢間要食幾次先試哂下次再來 值!
見到好多人都嚟呢間面聖 我都唔執偷嚟試吓。
成間鋪都好靚 裝修好有氣派。
服務員的衣著都幾養眼(某人說)...

午市來都好多人 剛好唔洗等。
點了三個小菜(買二送一)
雞絲粉皮
同出面食嘅都差唔多 冇太大分別
藍莓冬瓜
酸酸地 但係唔似冬瓜喎 似蘿蔔多d。
賣樣靚靚仔仔!
麻辣雞卷
呢個出奇好食 啖啖肉
醬汁微辣得嚟就麻。
正呀!
點心方面點了
彩色蠟腸卷
好match, 唔會太大舊
主角來了

湯底真係不得了 好香龍蝦味
龍蝦肉又爽口 麵好有口感(人手拉的)
呢度d濕紙巾好得龍
好似.......

總括嚟講呢間要食幾次先試哂
下次再來 值!
2017-01-18
2017-01-17 8876 浏览
最近,中環出現了一間以武館為主題的餐廳,從門口至餐廳內部都有濃厚的武功氣息。由正門入來,先會看見頭頂上寫著店名「龍麵館」的牌匾,地下則有寫著龍麵正宗的階磚,霸氣十足。 餐廳的裝潢看似將整個中國武館搬了過來,先有五米長的人手木雕金龍迎賓,旁邊更有木人樁,不要以為只是裝飾,不怕獻技的,可以玩番兩手。加上許多中式兵器及十二頭紅黑或綠黑的獅頭,據說將獅頭繪成此等顏色,正是代表忠肝義膽的兩位英雄好漢,就是大家熟識的關羽及張飛了。 大家又會不會覺得看黃飛鴻系列時,武館也是一間醫館,所以牆壁都設計成百子櫃般,配合多個涼茶用的金銅鼎,武館的雛型維肖維妙,令人印象深刻。 其實金銅鼎並不是只是一件裝飾品,是真有其用,是盛載熱水用的,沖調餐廳特別調配的花茶,有【紅棗玫瑰花】、【洋甘菊】及【薰衣草】幾款味道,同時也有凍茶供應。 這兒主打中式手打麵及特式點心,所以開放式廚房中有一個特別的地方給師父打麵用,保證給客人送上最新鮮的麵食。其中一款用上即打麵條的是【龍肉湯麵】,湯底龍蝦味相當濃郁鮮甜,是加入了龍蝦、海魚及蔬菜的湯底以慢文燉了5個小時,怪不知味道如此濃郁,加上即叫即打的滑溜麵條,值得一

這兒主打中式手打麵及特式點心,所以開放式廚房中有一個特別的地方給師父打麵用,保證給客人送上最新鮮的麵食。其中一款用上即打麵條的是【龍肉湯麵】,湯底龍蝦味相當濃郁鮮甜,是加入了龍蝦、海魚及蔬菜的湯底以慢文燉了5個小時,怪不知味道如此濃郁,加上即叫即打的滑溜麵條,值得一試。

既然手打麵及點心也是招牌,那麼就來一個【龍蝦蘿蔔酥】,賣相絕對引人入勝,將本地青龍拆肉,加入芫莤、馬蹄粒及蘿蔔,以加入了甘筍汁的蘿蔔絲酥餅的型式做出來,再拼合到龍蝦頭尾上,彷如一隻活生生的龍蝦般,味道清新不膩,口感外鬆內爽,很美味。

同時,這兒的前菜也相當有意思,好像【藍莓冬瓜】就是將冬瓜挖成圓型,加入藍莓醬汁煮成,爽口帶甜味,清新開胃。另一款【沙薑雞卷】就剛好相反,未入口已感到味道相當濃郁,用上雞脾肉捲成圓型,加入沙薑等的醬汁來醃製,香濃味美,質感爽口得來又滑溜,滋味無窮。

地方這麼大,只有麵點及點心供應未必太少了,萬萬估不到的是有【京城.即燒片皮鴨】供應。餐廳特別設置了窰爐及以蘋果木來燒,填鴨燒得份外香噴噴,切法也是三吃,就是鴨胸肉、鴨胸皮及連皮鴨腿肉,配合由黃糖、麻醬、烤鴨醬、蒜蓉及多款蔬果組成的配料,食法變化多端,當然最喜歡的食法依然是夾上鴨腿肉及烤鴨醬來吃,不錯的。

有鴨也要有雞,這道【荷葉八寶富貴雞】絕對是買少見少的珍品了,還記得小時候,家人總會在大時大節吃這個,吃前我們一眾小朋友也會搶著敲碎泥殻。不過,這兒卻還要多一道手續,就是淋上烈酒,以火燒一會,增添香氣。

待火熄滅後,由友人敲碎泥殻,當打開荷葉時,香氣四溢,雞肉非常嫩口,用料豐富,有鮑魚、火‪腩、枝竹、冬菇、白果、蓮子、鵪鶉蛋及薏米八樣材料,每樣都很軟腍,最邪惡的就是有鵪鶉蛋,膽固醇萬歲。

再來一道【桂花炒素翅】,連續幾道都要麻煩大師兄或小師妹在我們旁邊主理,這道也不例外。這個炒素翅的特式在於一點油也不加入砂窩內,由食材本身的油份炒成,以蛋黃的油份為主,吃來都很乾身,加上惹味的調味,很好吃的。

接著還有一道【啤燒元蹄】,來到時讓眾人大吃一驚,除了元蹄外,還有一大盤菜飯,這道菜很有特色。元蹄以本地啤酒來烹製,讓大師兄拆骨後,將肉及菜飯混合,加入特製的醬汁,變成一道美味的有味飯,而且當中加入了紅石榴,減輕了油膩的感覺,配合惹味的元蹄,絕對是是晚的亮點。

吃得多油膩菜式,總要點蔬菜來平衡一下,有【花拳秀腿】,賣相又是先聲奪人的那一款,大廚特意將菜膽雕得像花般美,以火腿上湯燉煮,並以櫻花蝦來點綴,既簡單又滋味。

來到甜品時間,一口氣點了幾款,分別是【千葉豆腐花】、【意式芝士杯】及【芒果糯米飯 】。全都有著美麗的賣相,小弟最驚喜的當然是芒果糯米飯,以竹筒來盛著,增添多一份竹子的香氣,果然特別。

飽頓一餐後,覺得食物水準真的不錯,加上優美的環境,絕對是可以再次光臨的,可能會是小弟友人的聚腳地也不為過。

龍麵館

中環德輔道中68號萬宜大廈萬宜廊地下G04號舖

晚餐 ($500 - $600)

好味指數 (★) 【5★為最高】
2017-01-13 349 浏览
晏晝去完AIA 玩, 十分盡興, 夜晚要食餐好, 黎個錦上添花。由於上一份工作係中環, 好多餐廳已經食過, 今晚要試新餐廳!o係Openrice 拉到呢間新餐廳, 見環境, 食物, 評語都唔錯, 就打去book位喇!準時7點鐘到達, 順利入座。 呢間係一間中菜館,主打中國麵條為主。裝修好都有風格!糖包臘腸卷呢個點心既賣相超吸引, 同朋友一見到就異口同聲話要點呢個!雖然佢睇落好甜美, 但其實入面個餡係臘腸黎架,好邪惡呀!臘像好香口,唔會太硬,連埋包一齊食幾夾,無咁膩! 可以一試!招牌龍肉撈麵既然呢度叫得龍麵館,龍肉撈麵都應該係招牌菜之一,梗係要試啦。龍蝦色澤鮮艷,肉質非常肥美爽口,非常新鮮。麵既軟硬度剛剛好,有彈性,因為加左芝麻既關係,食過非常香口,果然係招牌菜不能失禮。Tiramisu見到隔離台點左呢個,好精緻,我地都忍唔住點一份,真係好似一盆真既植物呀!泥土既部份係Tiramisu, 咖啡味幾濃, 蛋糕部分做得好細滑。至於上面既葉子, 係可食用蔬菜同烘過的雪耳,呢個雪耳的口感都幾得意,脆卜卜。其實好想試即燒片皮鴨,見成晚都好多人點,可惜我地得2個人,唯有下次要叫多D 朋友先試啦。

準時7點鐘到達, 順利入座。
呢間係一間中菜館,主打中國麵條為主。裝修好都有風格!
糖包臘腸卷

呢個點心既賣相超吸引, 同朋友一見到就異口同聲話要點呢個!

雖然佢睇落好甜美, 但其實入面個餡係臘腸黎架,好邪惡呀!

招牌龍肉撈麵

龍蝦色澤鮮艷,肉質非常肥美爽口,非常新鮮。

Tiramisu

2017-01-10
2017-01-12 270 浏览
叫左個24hrs sous-vide beef cheek in soup noodle 真空牛麵$129,湯底好濃龍蝦味,鍾意食龍蝦嘅人應該會覺得唔錯,個牛好滑好淋,味道唔錯,不過只係得3塊,食完個面唔算好夠食,食完唔飽,呢個價錢來講試吓可以,但係唔會成日食,未至於好食都要encore。
相信很多人曾經從電視,電影或打機有看過以下劇情:有中國幫派份子隱藏在餐館,表面是餐廳,實際是幫派的武館。而男主角為了執行任務或救人就走去那裡"踢館",和人比拼甚至進行一場大撕殺!若是從看李小龍或成龍長大的人,應該絕不會陌生這種劇情。而當中的華人餐館也被大部份外國人奠定為類似有點武館,尤其有不少外國的唐人街也還有多少保留這種風格,也令人印象深刻。幾年前的一款打機Game "Sleeping Dog "(下稱:睡覺狗) 更是將這種特色淋漓盡致表現出來,因為那遊戲是用香港作背景。但大家都知道實際上香港這種環境的中菜館少之又少,不然就是開天殺價。直到上年接近年底的時份,中環開了一間"龍麵館"卻改變了我這種看法。它座落在中環萬宜大廈的地下,直接對出就是大馬路。但從外在所見,你不會覺得它是一間餐廳,而正正是更似一間武館,尤其地下的"龍麵正宗"四個大字,真的是未進門已先感覺到其霸氣。進門之後更加不得了,一看到的是兩個大獅鼓,還有木人樁,左邊的牆壁還有一隻五爪金龍;再深入一點看,天花位置還掛著一堆威猛的獅頭,而左邊有著一個藥埕,又有一堆未開光的真實的十八般兵器,店主更會大方借人影相拍照。據說,這裡的裝

進門之後更加不得了,一看到的是兩個大獅鼓,還有木人樁,左邊的牆壁還有一隻五爪金龍;再深入一點看,天花位置還掛著一堆威猛的獅頭,而左邊有著一個藥埕,又有一堆未開光的真實的十八般兵器,店主更會大方借人影相拍照。據說,這裡的裝修概念,正是混合了武館和中醫館的特色。但要我說的話其實更似甚麼幫派的隱藏基地!
店的面積可說是十分大,跟附近的"唐宮小聚"和"飲茶"差不多,就連Menu賣的,都是走中價路線的點心類。而後來我才知道,它跟"飲茶"是同一飲食集團的,難怪!
但此店既然叫龍麵館,招牌當然就是如其名,賣龍蝦麵。此外它也有賣自家品牌的茶,也有門神手工啤酒等特色飲料,可以說它在Gimmick上,真的是賣點爆澎,充滿驚喜!
先來一支門神的Dragon King Fujian Radler ($69)。手工啤的熱潮在近年興起,門神這個本土品牌更是愈做出愈有名,上年年頭在Taste of HK試了雷公ThunderGod,今次這個Dragon King應該也是推出沒多久。它的入口容易,少了啤酒的苦澀味,取而代之是十分重的番石榴果香,是送點心的佳品。
叉燒浸豬籠($69兩件),完全是賣相作,外型十分吸晴,可愛而入鏡。實際就只是叉燒酥,值得一讚的是其酥皮焗得很漂亮,咬口也夠鬆化;內餡據說是用上黑豚作自家製的叉燒,不過用作叉燒酥的叉燒是剁得很碎的,也因此變成跟一般的叉燒酥味道沒大分別,所以這個價錢未免有點搵笨。
半蝦半蟹餃($59三隻),賣相仍是值得一讚,蒸皮呈嫣紅色,而且薄薄看到有一條食用金邊,整體盡顯現奢華感覺;內餡有兩粒鮮蝦和充足的蟹肉,味道不差;加上就份量而言是足料,值得一食。
招牌的龍肉湯麵要$149一碗,比起日式拉麵的價錢稍為高一點。所謂龍肉湯麵,也即是龍蝦肉湯拉麵而已。而且用上中菜西煮的做法,所以並非如一般的龍蝦湯伊麵。因此在手法上多少有點Fusion的味道。
先輕呷一口湯,味道偏鮮甜,龍蝦鮮味算是中等,不算極為濃郁,但超過同區龍蝦寶寶和Lobster Central的水平;質感方面沒西餐廳的杰身,卻也能順利吊起麵的味道,整體由頭帶到尾絕無冷場。即使麵已吃完,我也將湯一飲而盡!
麵質則是普普,用上幼身麵煮,但成品的口感有點淋;而且蛋味略見不足,幸好掛湯力算不錯,有龍蝦湯補回不足的部份。如果用上粗身麵條如日本拉麵的中太級,應可做得更為完美。
龍蝦肉方面用上了一整條蝦尾左右的份量分柝成四件,肉質咬口還算鮮甜彈牙,但卻不算是極鮮,不過仍然收貨。網上看到有些負評論說龍蝦肉霉,但依我是次所吃,並非如此,還是水準一時時不穩?
Tiramisu($49) ,飯後同樣來過甜品,整體則是採用盆栽的形式上檯,都是坊間隔甜品店的老把戲,但不同的是材料用上食用花,可供食用。
整體算是大份,咖啡味也夠突出,但吃到一半時發現仍然有些液態,明顯這Tiramisu未叫煮得夠好,相比之下,上次提過的"有情有意"大勝!
總結: 埋單$434,算是吃得十分飽但也覺得價錢略為高,跟"唐宮小聚"和"飲茶"也是差不多,但是環境Gimmick上,它則比以上兩者更為優勢。
看它的市場定位,都比較偏向遊客方面。然而,我對它的不少菜式都還很有興趣的,如北京填鴨,乾麵,炒粉絲等等。但如果要翻兜,恐怕得再找三五良朋有興趣才可成事。
廁所評價:3.8/5

题外话/补充资料: 也請不要忘了讚好我的專頁
2017-01-07
  • 龍肉湯麵,手工啤酒
2017-01-10 309 浏览
龍麵館的格局確實有點玩味,懷舊得像武館又像舊式酒家,放在中環市中心,便感到一份獨特的個性。餐館跟Yum Cha是同一集團的店,難怪裝修風格有點類似。而食物方面,龍麵館也是走新派中菜路線,雖然說是「麵館」,但並非只有麵條,還有許多其他的小菜類選擇。「龍」代表中國,亦是龍蝦的意思,所以菜單上有很多「龍肉」,就係龍蝦肉咁解。以前古老人唔開心時會說:「食龍肉都冇味」,唔知食龍蝦肉又是否好些呢?藍莓冬瓜 $69千祈唔好葡萄別人,有些葡萄並不是你所睇到的,這些葡萄根本不是葡萄,而是冬瓜切成葡萄狀,浸在藍莓汁內,質感仍是冬瓜的清爽,但郤有藍莓的香甜,做得非常仔細,幾可亂真,都話叫你唔好葡萄我啦!龍蝦蘿蔔酥 $69這個巨型點心,其實並不巨大,中間的「蝦肉」才是主菜,這蝦肉用蘿蔔蓉和龍蝦肉炮製而成,咬落有爽口感,原來因為有馬蹄在內,亦有蘿蔔酥應有的鬆化,而且賣相精緻,實在是道食得又睇得的創意點心。這店的招牌「龍肉湯麵」 $149,蘭州拉麵是好東西就不在話下,但重點我認為是超濃郁的龍蝦湯,用上龍蝦和魚類來熬製。平時吃拉麵不會喝光整碗湯的,今次郤例外地喝光,郤並不感到過份地咸,鮮味郤很強。除了湯麵外,還可以
藍莓冬瓜 $69

龍蝦蘿蔔酥 $69

除了湯麵外,還可以選「龍肉撈麵」 $149,原絛龍蝦鉗奉送上,而麵條的掛汁能力高,但不用撈太多汁已經很滋味。

接著兩道菜都有表演成份,

先看看怎樣煮「桂花炒素翅」 $119吧!
這道菜其實並不難煮,主要材料包括蛋黃、素翅、芽菜、香蔥、肉粒、桂花蛋、蟹籽及蟹肉等,但要注意下食材的次序,先下蟹肉和雞肉,然後下素翅,不能炒得太久,剛剛好就熄火,最後才放蟹籽和香蔥,便能保持適當油份,不會炒得太乾。
啤燒元蹄 $399

我在開張派對上見到這道像西班牙炒飯的小菜,印象頗深刻,看似是花般的佈置,原來帶著啤酒味,且用上本地手工啤。蒸好後才在客人面前把元蹄切開,然後撈勻,令每粒飯都有香味。
荷葉八寶富貴雞 $399

敲破頂蓋的石頭外,原隻荷香雞便在裡面,這道菜適合大夥兒一吃食,確實會叫大眾開心的。而八寶雞當然是份量足,內在鮑魚、火腩、花菇、鵪鶉蛋及薏米雞肉等名貴食材,雖然吃到這時候已很飽了,也不得不吃一口。

龍蝦館不是只有外表,而是真的有功夫底的,我欣賞其創意,雖然價錢不算說便宜,但在中環這地段,加上裝修和服務,定價是值的,希望這店能保持水準,繼續打出真功夫吧!

2016-12-19
2017-01-10 7013 浏览
大家愛吃中菜嗎? 一般的中菜我興趣不大,但美味的中菜實在令人回味! 最近,中環來了一間新店,龍麵館;這裡吃的是傳統中帶精緻的中菜,食物做得很美,而且味道又不錯。 藍莓冬瓜 先來一份藍莓冬瓜,擺放得十分精緻,像提子一樣,十分美呢;味道酸酸的,非常開胃。 龍蝦蘿蔔酥 蘿蔔酥吃得多,龍蝦蘿蔔酥你有吃過嗎? 外貌很突出外,味道亦很棒,炸得很酥,而且當中啖啖龍蝦肉;味道不錯! 北京填鴨 有誰不愛北京填鴨呢? 師傅會把鴨分成三部份,一份是皮、一份是肉和一份肉和皮;皮當然好吃,十分鬆化,入口即化的感覺;但皮實在太肥了,對我來說,還是吃肉好了! 這份鴨整體的味道不錯,值得一吃。 龍肉湯麵 我超喜歡喝濃湯,特別是這種真材實料的,湯頭味道十分濃郁,濃得只吃湯也滿足,當中還有啖啖龍蝦肉,十分棒! 啤燒元蹄 十分誇張的啤燒元蹄,元蹄的肉質軟腍得過份,像手絲一樣呢;味道上亦帶著啤酒香,味道上很濃郁;另外飯粒味道亦很濃郁,充滿了麻油香,與元蹄混在一起很棒;不過對我來說有點油呢。 桂花炒假翅 最後來了一份桂花炒假翅,我真的超喜歡這份假翅,炒得十分乾身,半點油份也沒有,而且當中有很多超級邪惡的鹹蛋

北京填鴨

啤燒元蹄

桂花炒假翅

最後來了一份桂花炒假翅,我真的超喜歡這份假翅,炒得十分乾身,半點油份也沒有,而且當中有很多超級邪惡的鹹蛋黃,吃得百般滋味。

龍麵館

中環德輔道中68號萬宜大廈萬宜廊地下G04號舖

2561 6688
請支持一下小妹,給我一個like
2017-01-07 371 浏览
朋友講近期中環有一間新嘅餐廳好特別,聽講有好多特別嘅菜式,例如手打拉麵,點心,小炒。之後朋友俾咗個電話我打去訂枱,一打去就有一個女士聽電話,我就話想Book晚上4位,之後我就問你地夜晚需唔需要訂位,佢就話夜晚會有位,之後佢就講D吾鹹吾水嘅中文,作為一間中式餐廳吾色講中文都吾緊要,我系電話度問佢有咩值得食,佢就話有個唔知咩雞、片皮鴨好食,之後我問佢呢兩個菜有咩特別啊?佢又唔識答,問佢英文又吾識答,之後我問多兩句佢就話好好食架,比我有一種好唔耐煩嘅感覺,最後都成功Book 左,之後本身就收線架啦,但我想問佢可唔可以安排啲比較安靜嘅位置,之後我就喂、喂,餵,只隱約聽見佢講「呢個客好煩呀」,唉......食物方面龍蝦飯不錯,蒜蓉味幾香👍之後叫左兩個湯麵,麵質同埋湯底都幾好,湯低夠濃👍之後叫咗兩個甜品,甜品比較特別精美不錯整體上都不過不失,點餐時候服務員都幾有禮貌,食物上也好特別,都會再去嘅,但下次直接去,唔訂位算。
食物方面龍蝦飯不錯,蒜蓉味幾香👍
之後叫左兩個湯麵,麵質同埋湯底都幾好,湯低夠濃👍
之後叫咗兩個甜品甜品比較特別精美不錯
2017-01-06
纪念日
2017-01-05 312 浏览
I was looking forward to his new resto and was greeted warmly, but when I was told "here we charge $19 for warm water," I was out.
2017-01-05
午餐
2017-01-04 418 浏览
番工食晏諗住試啲新野 朋友推薦左依間龍麵館裝飾唔錯 好有特色揀左玫瑰花茶 唔夠香濃龍蝦麵 湯底還可以 可以再濃味啲口水雞卷好好食 啖啖肉雞絲粉皮冇特別粒粒蘿蔔糕一樣係冇特別烏冬食落口感好奇怪 好似菇類食物 完全唔似係烏冬 亦冇乜味道個龍蝦蘿蔔卷完全唔好食 咬落口完全唔知食緊咩 有類似蝦肉既野 同一堆粉 仲要兩隻起叫個龍蝦殻唔知係咪會重用個藍莓冬瓜粒酸到離譜 味道十分奇怪 真係壞左都唔知三個人去三個都食到肚痾痾足一日平時唔會特登寫食評 今次要話俾大家知依間野千祈唔好黎食仲要每人二百幾蚊真係食龍肉都冇味!
番工食晏諗住試啲新野 朋友推薦左依間龍麵館
個藍莓冬瓜粒酸到離譜 味道十分奇怪 真係壞左都唔知
三個人去三個都食到肚痾痾足一日
平時唔會特登寫食評 今次要話俾大家知依間野千祈唔好黎食
仲要每人二百幾蚊
真係食龍肉都冇味!
2017-01-02 378 浏览
龍蝦湯麵聽到都覺得吸引!點知......個龍蝦湯麵,個湯好咸,龍蝦完全唔新鮮,個麵超難食,超梅,我未食過梅嘅麵。好失望。個侍應勁推薦佢地燒味,話自家整。我地就叫個芝麻雞試下,佢話王牌!真係難食個大家樂!個雞超級重雪味,啲肉又乾又鞋,仲要個味超咸!搬啲啲蝦片都係林,有無咁難食㗎?仲叫咗個荷葉飯, 呢個都好咸但係已經係最好食嘅一樣野。全餐最好竟然係個chamomile tea咁嘅價錢食物真係超級唔掂!仲有坐又坐得唔舒服又黑又暗!
龍蝦湯麵聽到都覺得吸引!
點知......
仲叫咗個荷葉飯, 呢個都好咸但係已經係最好食嘅一樣野。

全餐最好竟然係個chamomile tea

咁嘅價錢食物真係超級唔掂!仲有坐又坐得唔舒服又黑又暗!
2016-12-02
2016-12-31 7076 浏览
早前十一月中,我公司收到中環萬宜大廈地下新開的 <龍麵館> 優惠劵! 有天放工,我好奇走去找找餐廳所在,順便拿張單張看看有什麼啱口味吧! 十一月尾開張,花籃基乎放滿半條街! 當我走入餐廳問店員拿張單張來看的時候,這位外籍女店員正是 <飲茶> 見到那位靚女店員! 我跟她說認得她! 隨即她便老實告訴我,<飲茶> 跟 <龍麵館> 也是同一個飲食集團!好的!一於找天約好姊姊出來食飯賀聖誕吧!當晚,我們三人行來到 <龍麵館>!地方大的這裡以中式裝潢,黑色為主色調;然而,一入門口的金龍金碧輝煌甚有氣勢!牆身掛上舞獅頭別具一格!鐮刀長刀也顯得入型入格!開放式廚房,食客可見到師傅烤鴨及拉麵! 感覺更互動!店名叫得 <龍麵館>,主打龍蝦美食! 當中不少款式的食物已加入龍蝦元素!供應:前菜、點心、龍蝦拉麵、龍蝦撈麵、燉湯、蔬菜、片皮鴨、師傅推薦、甜品...等。綉球青瓜 $59師傅巧妙把青瓜切成薄片,花心思捲起來,放上透明玻璃器皿,綴以杞子萬綠叢中一點紅!實在美輪美奐! 富立體感! 青瓜入口清爽,酸辣醬汁提味不少
 十一月尾開張,花籃基乎放滿半條街!

我跟她說認得她!

好的!一於找天約好姊姊出來食飯賀聖誕吧!
當晚,我們三人行來到 <龍麵館>!

感覺更互動!
店名叫得 <龍麵館>,主打龍蝦美食!
 當中不少款式的食物已加入龍蝦元素!
2066 浏览
2008 浏览
綉球青瓜 $59

富立體感!
 青瓜入口清爽,酸辣醬汁提味不少!
綉球青瓜
藍莓冬瓜 $69

又一驚喜之作!
 半球形的冬瓜以藍莓醬醃製,整齊放在碟子上,並以葉子點綴,看起來好像提子!
 入口酸甜清新!不論賣相與口味,同樣令人一試愛上!
藍莓冬瓜
龍蝦蘿蔔酥 $69/件 (兩件起)

龍蝦殼與龍蝦蘿蔔酥,併成龍蝦外型;龍蝦蘿蔔酥表面很鬆化!
 餡料有清爽的馬蹄、紅蘿蔔、龍蝦…等,內外兼備!
京城即燒片皮鴨 (全隻) $499

店方選用 6星期大的鴨,一味三食有三種食法,令我們驚喜又食得滋味!
見到師傅手起刀落,手勢純熟,很快手便把整隻鴨起皮起肉,散發肉香,大家也流口水!
京城即燒片皮鴨
分別以鴨片配紅糖,甘香鬆化而甜美!

至於淨鴨肉則簡單蘸上蒜蓉,蒜味濃郁突出!肉質柔軟多汁!

連皮帶肉的鴨肉,伴上紅菜條、青瓜絲…等,淋上加入花生醬的醬汁份外惹味!

醬汁特別在於十字形淋上花生醬,店經理示範,不停順時針轉動碟子,會形成旋風圖案,有得食有得玩!
京城即燒片皮鴨
以鴨片配紅糖,甘香鬆化而甜美!
淨鴨肉則簡單蘸上蒜蓉,蒜味濃郁突出!肉質柔軟多汁!
龍蝦湯麵 $149

湯底濃郁鮮香,
 龍蝦鮮甜爽口,拉麵是師傅即席拉製,彈牙不在話下,
 就算我們花了好幾分鐘影相,卻不會影響質感!值得推介!
龍蝦湯麵
花拳秀腿 $99

用上娃娃菜切成花狀,加上櫻花蝦,賣相立體富層次感,以雲腿熬湯弄製而成,這道菜絕對可以清一清味蕾,口感清爽,
 嚐出娃娃菜本身的清甜,清湯更是清甜帶鮮!
 師傅富心思又細心把熟透的冬瓜做托,來固定娃娃菜的位置!
花拳秀腿
麽麽茶雪花 $39

啡黑色的粒粒似是某牌子餅乾,入口脆脆地,
 喜歡綠茶甜品的朋友可以一試,附上的脆脆圈,好似新年食到的糖環!
麽麽茶雪花
2016-12-14