餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

2023-03-28 124 浏览
假日嘅時候又係搵食嘅時候😍喺觀塘嘅一間新派點心非常有驚喜,有別於一般幾點心當日我們四個朋友,所以都可以叫多少少試多啲唔同😍首先覺得最吸引就係脆脆富貴紅米腸粉特色點心,第一次食用紅米做嘅腸粉,有少少似炸両,入面係香脆嘅炸蝦餡,食落好香口,配上3款醬食好滋味黑金沙流沙包樣子睇落高貴,有啲酒樓都有得食!最正就係入邊嘅澎湃流沙餡😍肉鬆馬拉糕馬拉糕食得多,但第一次食到咁多肉鬆🤣👅幾得意同埋都幾夾拉絲菠蘿包細少嘅菠蘿包,入邊有芝士雖然拉絲唔算太誇張,但係都食到少少嘅芝士味唔會太鹹章魚肉餅飯分量十足,章魚嘅份量都好多一口鹹水角有別於傳統嘅顏色有綠色加橙色,同埋係圓形蘿蔔絲酥外表脆卜卜,又整得好靚大大粒脹卜卜❤️鹹蛋黃燒賣插着左支旗仔好得意叫小心燙嘴🤣入邊真係有少少鹹蛋黃餡😂本人都幾鍾意食鹹蛋黃所以覺得要試吓,係幾得意嘅馬拉小籠包無傳統咁好食,不過食咗係特別,都可以嘗試下😂
假日嘅時候又係搵食嘅時候😍
喺觀塘嘅一間新派點心非常有驚喜,有別於一般幾點心
當日我們四個朋友,所以都可以叫多少少試多啲唔同😍
首先覺得最吸引就係

脆脆富貴紅米腸粉
特色點心,第一次食用紅米做嘅腸粉,有少少似炸両,
入面係香脆嘅炸蝦餡,食落好香口,配上3款醬食好滋

黑金沙流沙包
樣子睇落高貴,有啲酒樓都有得食!最正就係入邊嘅澎湃流沙餡😍

肉鬆馬拉糕
馬拉糕食得多,但第一次食到咁多肉鬆🤣👅幾得意同埋都幾夾

章魚肉餅飯
分量十足,章魚嘅份量都好多

一口鹹水角
有別於傳統嘅顏色有綠色加橙色,同埋係圓形

蘿蔔絲酥
外表脆卜卜,又整得好靚大大粒脹卜卜❤️

鹹蛋黃燒賣
插着左支旗仔好得意叫小心燙嘴🤣

馬拉小籠包
無傳統咁好食,不過食咗係特別,都可以嘗試下😂

2023-03-27 124 浏览
早起飲個早茶先。去了觀塘Eastcore間龍點心。星期日既10 點都唔使排隊,直接拎飛入座。叫左4 款點心,上菜速度都算快。1. 拉絲菠蘿包 $38 一碟有三個。 一啖咬落去真係拉到絲。外脆內軟,都唔錯,但食落沒有特別。2. 脆脆富貴紅米腸 $46 這碟真心正,大大份。外皮煙靭,包住脆脆嘅內層,超級有口感。 絕對會encore。3. 一龍大滿足 $62 一籠有六粒唔同嘅點心,全部都係有特色嘅蝦餃,燒賣同餃子。全部都唔錯,除咗酸菜魚鳳眼餃, 對我嚟講超辣😵😵😵4. 一口鹹水角$32 外皮夠脆夠煙靭,但個餡就少咗啲啲。味道同平時嘅鹹水角有啲唔同,但唔係好食得出是什麼🤭兩個人不足$250落樓,絕對會返嚟,再試吓其他點心👍🏻👍🏻👍🏻

1. 拉絲菠蘿包 $38

2. 脆脆富貴紅米腸 $46

3. 一龍大滿足 $62

• 脆脆富貴紅米腸粉
  • 一龍大滿足
  • 一口鹹水角
  • 拉絲菠蘿包
2023-03-07 211 浏览
二訪龍點心,點心創意程度,每次見到都會哇一聲😃 賣相唔係花瓶,味道都出色。經過上次試伏完,有啲食過好食今次必encore😏 想食松露野菌餃但賣晒😣🥇荷花酥 造型的確如蓮花綻放🪷,類似千層酥如花瓣,酥脆程度係一咬即散🥹,內餡係蓮蓉滑溜。🥈大澳蝦醬鮮魷卷 (今次encore)蝦醬mix春卷出奇地恰。外面卜卜脆,蝦醬好惹味但唔會搶到內裡魷魚,鮮味突出🦑,調味非常出色🥉脆脆富貴紅米腸 (今次encore)特別之處有3 個醬汁,麻醬、泰式辣椒、豉油,外皮脆蝦爽口🎖️蟹粉菠菜香蝦餃 表面有粒粒蟹籽口感特別,係上次試過「4 式龍餃子」覺得好食先揀呢款😃,不過性價比最高都係叫4 式😯❥龍蝦墨魚燒賣墨魚彈牙,龍蝦汁都唔錯👍🏽❥拉絲菠蘿包芝士唔會太膩,唔好俾佢個名嚇親😂❥龍燒賣 (今次encore)一龍4 隻口味,鹵水鵪鶉蛋燒賣幾好😄𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀ ✿美味:⁸ ⁄ ₁ ₀ ❀回頭:⁷ ⁄ ₁ ₀ ✿人均:$ ₁ ₅ ₀

🥇荷花酥

🥈大澳蝦醬鮮魷卷 (今次encore)

🥉脆脆富貴紅米腸 (今次encore)
特別之處有3 個醬汁,麻醬、泰式辣椒、豉油,外皮脆蝦爽口

🎖️蟹粉菠菜香蝦餃

❥龍蝦墨魚燒賣
墨魚彈牙,龍蝦汁都唔錯👍🏽

❥拉絲菠蘿包
芝士唔會太膩,唔好俾佢個名嚇親😂

❥龍燒賣 (今次encore)
一龍4 隻口味,鹵水鵪鶉蛋燒賣幾好😄

𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵
❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀
✿美味:⁸ ⁄ ₁ ₀
❀回頭:⁷ ⁄ ₁ ₀
✿人均:$ ₁ ₅ ₀
2023-03-07 364 浏览
之前聽呢間野就聽得多,一路未試過~今日襯唔知食乜好,就來幫襯了😎餐廳地點係亞太中心前少少嘅商廈,觀塘站行五至十分鐘就到,都幾方便😚到餐廳個陣係六點鐘,餐廳冇乜人,唔洗等位~staff好好咁安排我地坐梳化位😎內裡佈置幾得意,有好傳統嘅紙皮石、鐵閘~staff帶位個陣已經問我地飲乜茶,🍵茶款都幾多~我地揀左🍵鐵觀音~可惜杯茶較為清淡,唔係好濃😓落單係自己掃qr code~之前睇餐牌個陣有好多野都想試😂但當下又唔知食乜好🤦‍♀️最後揀左五樣野~🦐脆脆富貴紅米腸粉 ($48)呢個係朋友一坐低已經話叫的,不過又幾有驚喜😂平時食嘅腸粉都係淋身,呢個係脆嘅😳用紅米製作而成嘅腸粉好煙韌😍入面有🦐炸蝦同🥬雜菜,香脆得來唔油膩😋跟埋三款醬俾你一泰式辣醬、麻醬、豉油~泰式辣醬最夾,麻醬一般,豉油麻麻~🐷一口鹹水角 ($36)、🐷一龍大滿足 ($68)🐷一口鹹水角幾得意,一粒橙色、一粒綠色,串成魚蛋咁😳平時食親都大大粒,有D膩😢呢個細細粒,過下口癮幾好😏🐷一龍大滿足,一籠包晒6款點心,唔洗驚叫得太多食唔晒😎呢6款有🐟酸菜魚鳳眼餃、🦀蟹粉菠菜香蝦餃、🍄松露野菌晶瑩餃、🦐筍尖蝦餃皇、🦑鹹蛋黃墨魚燒賣、🍑碗豆桃子~🐟
之前聽呢間野就聽得多,一路未試過~
今日襯唔知食乜好,就來幫襯了😎

到餐廳個陣係六點鐘,餐廳冇乜人,唔洗等位~
staff好好咁安排我地坐梳化位😎
內裡佈置幾得意,有好傳統嘅紙皮石、鐵閘~
staff帶位個陣已經問我地飲乜茶,🍵茶款都幾多~
我地揀左🍵鐵觀音~
可惜杯茶較為清淡,唔係好濃😓

落單係自己掃qr code~
之前睇餐牌個陣有好多野都想試😂
但當下又唔知食乜好🤦‍♀️
最後揀左五樣野~

🦐脆脆富貴紅米腸粉 ($48)
呢個係朋友一坐低已經話叫的,不過又幾有驚喜😂
平時食嘅腸粉都係淋身,呢個係脆嘅😳
用紅米製作而成嘅腸粉好煙韌😍
入面有🦐炸蝦同🥬雜菜,香脆得來唔油膩😋
跟埋三款醬俾你一泰式辣醬、麻醬、豉油~
泰式辣醬最夾,麻醬一般,豉油麻麻~
脆脆富貴紅米腸粉
🐷一口鹹水角 ($36)、🐷一龍大滿足 ($68)
🐷一口鹹水角幾得意,一粒橙色、一粒綠色,串成魚蛋咁😳
平時食親都大大粒,有D膩😢
呢個細細粒,過下口癮幾好😏

🐷一龍大滿足,一籠包晒6款點心,唔洗驚叫得太多食唔晒😎
🐟酸菜魚鳳眼餃,第一啖食面頭塊魚時覺得幾好味😋
但再食落去,椒麻味好勁,自己頂唔順😢
感覺擺呢款點心對D唔食得辣嘅人來講,有D唔係咁好🤦‍♀️
🦀蟹粉菠菜香蝦餃,好多三文魚子😳
🦑鹹蛋黃墨魚燒賣,中間一切開,鹹蛋黃流晒出來😳
不過同普通燒賣相比下,墨魚肉比較實,自己唔係太鍾意🤦‍♀️
🍑碗豆桃子呢個幾得意,落單個陣已經有D期待,想快D睇實物😂
包身好柔軟,細細粒好的骰😚
餡料係碗豆蓉,唔會好甜,幾好食😋
一口鹹水角、一龍大滿足
🐷馬拉小籠包 ($42)
呢個係見佢馬拉兩隻字而叫嘅😝
其實即係肉骨茶小籠包😂
湯汁有微微嘅藥材味,但唔算濃郁,幾得意嘅~
但自己都係鍾意食返🐷傳統小籠包多D😂
馬拉小籠包
🦑章魚肉餅飯 ($58)
個飯份量都幾多,一個人食的話,應該一個飯加一份點心都夠飽🤦‍♀️
🐷肉餅幾乎覆蓋成個飯面😳
🦑章魚好多,都好香,但可惜只係切粒擺肉餅面😞
就咁食🐷肉餅變左冇乜味,有D失色😢
章魚肉餅飯
最後兩位埋單連茶錢,本應 $299
但因為即場做會員,頭三次食夠 $250,可以平 $50~
所以實質埋單 $249~🍴食物,有一兩個點心真係幾好食,但其他以創意玩味居多😗
食厭左傳統點心,可以來試下新派點心~
💁‍♀️服務上,staff做野幾有效率,加茶上菜都幾快手👍
不過如果以原價來計,略嫌貴左少少,偶爾一次都可以接受😂
2023-03-05
$124.5 (晚餐)
用餐优惠
優惠券
一口鹹水角、一龍大滿足
2023-03-06 120 浏览
觀塘 龍點心新派特色點心餐廳男女老幼都咁受歡迎點心拼盤每款都有一件特色點心新派感覺重岩哂打卡呢!!鮮蝦春卷外皮超脆又不會乾鮮蝦味濃必點必食鳳尾蝦多士又一招牌必點富貴紅米腸夠哂意頭配上三款不同醬,味道各有不同各有風味!餐廳無論點心食材和環境除了保留傳統風味再加上新派包裝設計實在十分吸晴,值得一去!
觀塘 龍點心

必點必食鳳尾蝦多士

又一招牌必點
富貴紅米腸
夠哂意頭

配上三款不同醬,味道各有不同各有風味!

• 脆脆富貴紅米腸
  • 鳳尾蝦多士
2023-03-02 2505 浏览
呢晚去左飲夜茶之前去開觀塘eastcore友和買野見到樓下有間點心專門店今次就黎試下原來仲有間灣仔店同好多點心專門店真係幾唔同呢度裝修用左好多燈光成間舖頭都好光猛仲有個開放式廚房寫字樓區應該都係日頭比較多人而且個商場係牛頭角站同觀塘站中間都真係比較偏所以都好多空位淨坐得幾舒服二人檯都大張舒服茶錢要十蚊位手機落單檯面就無點心紙既係門口有張餐牌睇番官網介紹話點心係經多個月研發再精挑其中四十幾款出黎餃類點心算係比較多款同埋餐廳希望創新都加左好多唔同特色既餡料即係以酒店級以外既點心舖都算係幾有創意不過價錢真係偏貴有唔少都係四十蚊以上見檯面仲有入會優惠壽桃系列都幾特意咁點心太過花多眼亂緊係要揀番個拼盤一龍大滿足有齊六種點心算係餐廳比較抵食既選擇其中有墨魚燒賣口感比較實淨而且入面仲有爆汁蛋黃職員上檯都有特別講明同傳統豬肉燒賣真係好唔同亦都有傳統蝦餃壽包入面綠色豌豆蓉賣相最特別都係藍色呢酸菜魚鳳眼餃不過堅係辣咁我地都有叫到傳統燒賣呢度全部點心都係即蒸上檯熱辣辣菠蘿包全名叫做拉絲菠蘿包造型同普通菠蘿包無咩分別但入面係芝士餡所以可以造出拉絲效果除左有唔同既餡料呢度亦都有特別造型既點心我地都有叫心呢個炸饅
呢晚去左飲夜茶

餡料亦都比較特別
同傳統幾唔同
都可以一試既
2023-02-27
$135.5 (晚餐)
2023-03-01 144 浏览
🎏️ 觀塘區吃貨系列 — 龍點心🐲✨平民價格Fushion 點心店🥰#90cp觀塘篇 #90cp中式篇➖➖➖➖➖觀塘區不嬲臥虎藏龍多隱世小店😤 今次介紹呢間位於觀塘嘅點心店絕對有別於傳統,有唔少幾新穎嘅點心,而且價格親民,風格就卡通路線絕對吸睛,我哋已經返兜咗兩次必定要推介😌✨美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 龍餃子 $50食蝦餃食到厭左不妨試吓呢個😏 四粒蝦餃分別都唔同味道,分別有蟹粉菠菜蝦,正版筍尖蝦餃,酸菜魚鳳眼,同埋松露菌,絕對可以滿足晒你四個願望🤞🏻 佢個酸菜魚食落帶點辣味,都算特別而且幾新鮮😆 蟹粉菠菜餃食落就同普通菜餃冇太大分別,反而有驚喜嘅係佢嘅松露餃,松露味好濃郁,感覺真係幾fushion 風feel!✨ 脆脆富貴紅米腸粉 $48另一個招牌必定要試就係呢一個紅米腸粉!外層係軟熟嘅腸粉皮,中間夾咗層脆皮增強左口感嘅反差,配搭中間新鮮又大隻嘅蝦絕對冇得輸🥰 畫龍點睛嘅部份絕對係點佢嘅泰式酸辣醬,係出乎意料地夾到不得了,當然點豉油都唔差,新式風格點心嚟講呢個絕對唔錯👍🏻✨ 一口豆腐 $
#90cp觀塘篇 #90cp中式篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 龍餃子 $50

✨ 脆脆富貴紅米腸粉 $48

✨ 一口豆腐 $52
相比之下呢個就普通好多,簡單嘅一口椒鹽豆腐作為小食都OK嘅,但絕對唔會係優先揀嘅點心😂

✨黑金流沙包 $38
流心餡都算有feel,但你話係咪好吸引又未去到嘅🙈 同樣都係中規中矩性價比上會比一口豆腐抵食🤣

💰Total: $229

✅ 環境闊落舒適而且行懷舊卡通風格都幾吸引📸 食物方面都算幾特別而且出色,食厭咗正常茶樓絕對可以食呢個😌

💡溫馨提示💡
除咗公帑點之外其實佢喺灣仔都有分店!有興趣不妨可以去睇睇✨

➖➖➖➖➖
📍 龍點心 (Eastcore) (觀塘)
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
同🤴🏻去開觀塘就提議不如黎食 ‘ 龍點心 ’ ,上兩次係灣仔食完感覺都好好👍🏻👍🏻,今次再食其他款式先😁😁孖寶優惠:~~~肉鬆馬拉糕~~~肉鬆夠咸香,馬拉糕鬆軟有微甜味,兩種口味分開食其實都唔錯,但一齊食就有種做多咗嘅感覺😔😔咸唔咸甜唔甜口感都冇埋☹️☹️~~~笑口叉燒包~~~正常帶甜美嘅叉燒包😉😉飽肚孖寶優惠:~~~章魚🐙肉餅飯~~~肉餅內有章魚🐙粒本身已經夠味,再加埋鋪面嘅章魚🐙碎,更加好味😋😋整個飯嘅香味立即提升了好幾個檔次~~~羊肚菌牛肉球~~~第一眼仲以為係牛柏葉🤪🤪,原來係羊肚菌嘅真身,羊肚菌味極重我就接受唔到,🤴🏻話可以接受🤨🤨,本身嘅牛肉球就好好味😚😚另外用50積分換扣:(要主動同店員order)~~~淮杞螺片燉竹絲雞~~~燉湯都預咗肉會比較 ‘鞋 ’ d ,但都可以咬開同吞得落,配料非常充足有雞腳、肉片、螺片等☺️☺️,但我就覺得湯味唔夠濃郁,🤴🏻就話正常😜😜除咗上面嘅羊肚菌(個人口味)同馬拉糕,其他我都覺得好好味🥳🥳
孖寶優惠:
~~~肉鬆馬拉糕~~~

~~~笑口叉燒包~~~
正常帶甜美嘅叉燒包😉😉

飽肚孖寶優惠:
~~~章魚🐙肉餅飯~~~

~~~羊肚菌牛肉球~~~

另外用50積分換扣:(要主動同店員order)
~~~淮杞螺片燉竹絲雞~~~

2023-02-14
$82.5 (晚餐)
有留意開Vienn都知我好中意食懷舊傳統點心!今日就要介紹一間港式「點心專門店」既創新又懷舊,仲好好食!今次嚟到觀塘分店,裝潢都以橘色為主調外,入到門口有龍點心卡通公仔擺設,懷舊裝修,開放式廚房。今次雨神就話要🌻#菊花普洱茶 🫖🫖 #一龍大滿足 hkd$68🥟酸菜魚鳳眼餃 🥟蟹粉菠菜香蝦餃🥟筍尖蝦餃皇🥟松露野菌晶瑩餃 🥟鹹蛋黃墨魚燒賣 🥟豌豆桃子一次過滿足晒6種味蕾享受!其中有4款好食又創新;#菠菜餃🥟上面係三文魚籽,好香菠菜味,入面有蝦仁 ;另一款就係 #酸菜魚餃🥟 麻辣版酸菜魚,嗜辣+酸菜魚朋友仔要試 ; #黑松露素蝦🥟超靚紫色外表,一咬超香濃松露味;#鹹蛋燒賣🥟 呢個要小心食一咬就爆鹹蛋黃! 🥮 #鰻魚荷葉飯 hkd$80厚切鰻上面有金箔點綴,飯裡面有蝦仁、雞粒、香菇、蛋絲,份量十足🫖 #羊肚菌燉水鴨 hkd$56估唔到咁既價錢,材料都咁足,而且仲好甜,冇揸流攤之餘仲交足功課有突🥮黑金流沙包 hkd$38中意食流沙包又點能錯過🫖脆脆富貴紅米腸粉 hk$48 老少咸宜既腸粉,粉紅色腸粉皮真係好吸引小朋友食,腸粉裡係將肉碎+蝦滑炸咗再包,內脆外軟,仲可以點麻醬、甜醬、酸甜醬!十分推薦

今次雨神就話要🌻#菊花普洱茶 🫖

🫖 #一龍大滿足 hkd$68
🥟酸菜魚鳳眼餃 🥟蟹粉菠菜香蝦餃🥟筍尖蝦餃皇
🥟松露野菌晶瑩餃 🥟鹹蛋黃墨魚燒賣 🥟豌豆桃子

鹹蛋黃墨魚燒賣
#鹹蛋燒賣🥟 呢個要小心食一咬就爆鹹蛋黃!

🥮 #鰻魚荷葉飯 hkd$80
羊肚菌燉水鴨

🫖 #羊肚菌燉水鴨 hkd$56

🥮黑金流沙包 hkd$38
中意食流沙包又點能錯過

🫖脆脆富貴紅米腸粉 hk$48
老少咸宜既腸粉,粉紅色腸粉皮真係好吸引小朋友食,腸粉裡係將肉碎+蝦滑炸咗再包,內脆外軟,仲可以點麻醬、甜醬、酸甜醬!十分推薦🌟🌟

🥮一口鹹水角 hkd$36
可愛版一粒粒桔仔🍊造型既鹹水角,一口一啖,除咗靚仲好味
豆腐布丁

🫖豆腐布丁 hk$28
上面有芒果、士多啤梨粒;好濃豆香味既滑豆腐,中意食豆腐花一定要試🌟🌟

Overall 嚟講真係每一款點心都「精緻」!創新嚟講冇「伏」仲要「好食」仲保留到「傳統特色」真係無可挑剔!人均消費$20X 完全收貨!所以真係好啱帶小朋友 + 中意飲茶既你嚟試吓😌

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

🥮龍點心 (Eastcore) (觀塘)
🫖觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
2023-02-27
羊肚菌燉水鴨
豆腐布丁
  • 松露野菌晶瑩餃
  • 酸菜魚鳳眼餃
「得閒飲茶☕️喇!」香港人就係最愛飲茶❤️飲杯茶食返一盅兩件我都好鐘意㗎~特別係而家多咗好多食新派點心嘅好地方~今次就嚟到「🐉龍點心」,朋友介紹話佢唔只得外表仲好有內涵添~「🦆羊肚菌燉水鴨」佢地啲燉湯好足料,每一啖都香味濃郁,絕對火候十足又滋補~特別係呢一款可以健脾補五臟增強抵抗力💪🏻💪🏻「🍊一口鹹水角」一個個圓碌碌柑仔嘅造型真係好得意❤️一啖一粒外脆內軟,餡料濃郁又惹味~「🖤黑金流沙包」流沙奶黃包係我食點心必點之一🌟佢呢個唔錯,奶黃味香又唔會太甜~「🍚脆脆富貴紅米腸粉」👑必點品之一!佢個紅米皮做得好軟糯~入面餡料脆得來有豬肉又有蝦,塞到爆一爆~非常豐富嘅口感同味道,就算唔點任何醬汁都已經好食😋「🥢一龍大滿足」見到咁多特色點心,樣樣都會想試~呢個就啱曬喇,一籠有六款,六種唔同嘅味蕾衝擊💥筍尖蝦餃王/松露野菌晶瑩餃/鹹蛋黃墨魚燒賣(爆醬)/蟹粉菠菜香蝦餃/🌶酸菜魚鳳眼餃/豌豆桃子)個人建議由淡到濃味逐一品嚐,最後就用豌豆桃子作收尾, perfect!「🐠鰻魚荷葉飯」雖然外表好靚,又足料~鰻魚又滑,飯中配上冬菇雞粒仲又香又好咬口~🤏🏻不過就係爭咁個少少荷葉香,荷葉飯但荷葉味稍不足,呢度就有少少失

「得閒飲茶☕️喇!」香港人就係最愛飲茶❤️
飲杯茶食返一盅兩件我都好鐘意㗎~
特別係而家多咗好多食新派點心嘅好地方~

「🦆羊肚菌燉水鴨」
佢地啲燉湯好足料,每一啖都香味濃郁,絕對火候十足又滋補~
特別係呢一款可以健脾補五臟增強抵抗力💪🏻💪🏻

「🍊一口鹹水角」
一個個圓碌碌柑仔嘅造型真係好得意❤️
一啖一粒外脆內軟,餡料濃郁又惹味~

「🖤黑金流沙包」
流沙奶黃包係我食點心必點之一🌟
佢呢個唔錯,奶黃味香又唔會太甜~

「🍚脆脆富貴紅米腸粉」
👑必點品之一!佢個紅米皮做得好軟糯~
入面餡料脆得來有豬肉又有蝦,塞到爆一爆~
非常豐富嘅口感同味道,就算唔點任何醬汁都已經好食😋

「🥢一龍大滿足」
見到咁多特色點心,樣樣都會想試~
呢個就啱曬喇,一籠有六款,六種唔同嘅味蕾衝擊💥

「🐠鰻魚荷葉飯」
雖然外表好靚,又足料~
鰻魚又滑,飯中配上冬菇雞粒仲又香又好咬口~
🤏🏻不過就係爭咁個少少荷葉香,荷葉飯但荷葉味稍不足,呢度就有少少失色啦~

「🤍豆腐布丁」
🌟極力推薦!呢個豆腐布甸好濃郁嘅豆香味~
配上面頭脆脆嘅士多啤梨乾同芒果醬~
酸甜濃郁但又不失清新,中和一餐點心過後嘅飽肚感👍🏻👍🏻
  • 脆脆富貴紅米腸粉
  • 一龍大滿足
  • 豆腐布丁
2023-02-27 92 浏览
今次來到了一間非常有名的打卡餐廳——龍點心。這家餐廳以點心為主,菜品豐富多樣,其中酸菜魚鳳眼餃、馬拉小籠包和黑金流沙包都是非常推薦的菜品。首先是酸菜魚鳳眼餃,這個組合真的很奇妙。酸菜魚的酸味和鳳眼餃的香脆相結合,十分美味。餃子的皮也很薄,內餡肉汁十足,令人一口接一口。接下來是馬拉小籠包,外皮非常薄,肉汁鮮美,吃起來非常爽口。最特別的是這款小籠包加了馬拉香料,有點辣,但不會太重口味,非常適合喜歡辣味的人。最後要推薦的是黑金流沙包,黑色的外皮看起來很有特色,吃起來口感綿密,流心的內餡十分濃郁,味道非常棒。整個餐廳的裝潢很有中國風,氣氛很好,也非常適合和朋友家人一起用餐。價格合理,值得一試!
2023-02-27 383 浏览
龍點心觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖要加一,做新會員有得減50!味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)茶位 $10/位,另收加一服務費🫶🏻☀️一龍大滿足 $68(蟹粉菠菜香蝦餃 酸菜魚鳳眼餃 松露野菌晶瑩餃筍尖蝦餃皇 碗豆桃子 鹹蛋黃墨魚燒賣 各1隻)警世❗️有辣既item係好辣的~有後勁嗰隻🌝色彩繽紛🌈比較出色的是松露野菌嗰隻,松露味好出👉🏻名符其實🥰(碗豆桃子大家就唔洗試啦haha~)☀️龍燒賣 $46(懷舊燒賣 麻辣牛肉燒賣 滷水鵪鶉蛋燒賣 龍蝦汁墨魚燒賣 各1粒)有得一次過試4隻味心情都好啲🫶🏻麻辣牛肉燒賣👉🏻食落似辣版牛肉球滷水鵪鶉蛋燒賣👉🏻是辣的❗️龍蝦汁墨魚燒賣👉🏻少少爆汁😀食落似墨魚丸多過燒賣☀️鰻魚荷葉飯 $80應該係單品價錢最高之一😂鰻魚有3舊,偏厚身👉🏻味道都唔錯~雖然冇乜驚喜,但有時正常發揮已經好夠🥂🤣☄️脆脆富貴紅米腸粉 $48中中有6條食指咁長既腸粉!腸粉皮厚薄適中,勝在個皮好滑,而且入面有包住仲係脆的炸蝦🫶🏻外軟內脆加埋上面既沙律醬,好夾另外配有3個醬(甜辣醬,花生醬,豉油)反而好似都同個腸粉
龍點心
觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
要加一,做新會員有得減50!

茶位 $10/位,另收加一服務費🫶🏻

☀️一龍大滿足 $68
警世❗️有辣既item係好辣的~有後勁嗰隻🌝
色彩繽紛🌈
比較出色的是松露野菌嗰隻,松露味好出👉🏻名符其實🥰
(碗豆桃子大家就唔洗試啦haha~)

龍燒賣

☀️龍燒賣 $46

有得一次過試4隻味心情都好啲🫶🏻
麻辣牛肉燒賣👉🏻食落似辣版牛肉球
滷水鵪鶉蛋燒賣👉🏻是辣的❗️
龍蝦汁墨魚燒賣👉🏻少少爆汁😀食落似墨魚丸多過燒賣

☀️鰻魚荷葉飯 $80
應該係單品價錢最高之一😂
鰻魚有3舊,偏厚身👉🏻味道都唔錯~
雖然冇乜驚喜,但有時正常發揮已經好夠🥂🤣

☄️脆脆富貴紅米腸粉 $48
中中有6條食指咁長既腸粉!
加埋上面既沙律醬,好夾
另外配有3個醬(甜辣醬,花生醬,豉油)反而好似都同個腸粉唔多夾喎🤯😂

紅油抄手

好彈牙糯米磁皮配非常之少既紅豆餡🥲
我見個名得意就叫左
👉🏻但你地尼個唔洗叫🤓晒quota😌

❤️‍🔥(用手機落單)餐單有寫[致敏原信息]好貼心🫶🏻
🌈整體黎講,食得過!有得睇又有得食🐒
2023-02-19
用餐优惠
優惠券
紅油抄手
2023-02-23 111 浏览
呢間點心有別於傳統茶樓,見佢款式都多而精緻,所以邀請朋友同我一齊試下。我地四人叫左大概10樣點心,有紅米脆脆腸粉,見佢紅色外面係吱左沙律醬,同平時食開唔同,佢真係好有驚喜,突破左傳統,薄薄既皮,裹面脆口而且有蝦肉,係好夾!黑金流沙包,外皮係黑金色既,裹面係流沙奶黃,呢個只係外表比以往食既既唔同,至於味道上,蛋黃香係夠,但呢個一定要趁熱食!凍左就好難食了!鳳爪拼金錢肚,每次去飲荼都一定會呢兩樣,牛肚夠淋,而且醬汁都係少辣,係幾香口惹味既。肉鬆馬拉糕,呢個都係比較少見,馬拉糕係少甜,但配左咸咸地既肉鬆中和番就岩岩好,而且肉鬆增加左成個糕既口感。拉絲菠蘿包,有3個超迷你既菠蘿包,其實唔係好食到入面有咩特別口味,亦都冇拉絲,唔知個特別位係邊。一口咸水角,有兩隻顏色,真一小口就食完,唔想油膩感咁重可以叫呢個。馬拉小籠包,可能我食唔慣,超重味,而且裹面冇肉汁。總括黎講,呢間點心係唔差,下次有機會再試下其他。

馬拉小籠包,可能我食唔慣,超重味,而且裹面冇肉汁。

總括黎講,呢間點心係唔差,下次有機會再試下其他。
2023-02-05
2023-02-22 72 浏览
一個人晚飯到底有什麼選擇?今晚一個人來到觀塘,不想食頹飯,想待自己好點,就選擇又龍點心。鳳爪排骨飯$58飯和點心都即叫即蒸,新鮮出來香噴噴,鳳爪和排骨已蓋過飯,十分多料,排骨嫩滑有脂香,鳳爪大大隻夠腍同入味,砵仔飯已吸收餸料的味道變得很香很好吃。羊肚菌牛肉球$42非一般的牛肉球,是premium版,有小小的羊肚菌在牛肉頂,而裡面有流心的肝菌汁,濃郁滋味,十分特別。南北杏菜膽燉豬肺$50一向喜歡喝湯,個人獨享一盅很開心,湯頭清甜滋潤,菜和豬肺我都吃光呢。

鳳爪排骨飯$58

羊肚菌牛肉球$42

南北杏菜膽燉豬肺$50
2023-02-19 286 浏览
一直以來,對中式點心都是敬而遠之。原因與大多注重飲食健康的人士一樣,減少進食中式點心是減少吸收油脂和鹽分的方法之一。上星期在OpenRice搜尋觀塘區美食時,見到「龍點心」的品牌理念 —— 希望藉著新派創意的點心,在保留舊時滋味的同時,能透過食材創新,味道創新,工藝創新,重新「連繫」那股新舊情懷。並有7百多張精美食物相片,再加上2百多個「讚好」食評,決定與家人一齊品嘗一下。我們選擇最多食評推介的幾款點心,當中脆脆富貴紅米腸粉、肉鬆馬拉糕、一口鹹水角三款印象深刻。脆脆富貴紅米腸粉是原創點心。雖然紅米的味道很淡,卻包著有蝦肉味的脆芯,口感和味道即時提升,好味道👍🏻肉鬆馬拉糕的馬拉糕是一般的好味,洒上帶少少鹹味且脆脆的肉鬆,想再吃多一點😋。一口鹹水角是「創新研發」的成功例子。顏色作出突破,加上形狀改為球形,令我眼前一亮。放入口中又不覺油膩,有驚喜👍🏻

驢打滾
桂花糕