2018-07-24 115 浏览
616牛肉火鍋專門店最有名就緊係佢既牛肉啦,因為有好多刁鑽,唔同部位既牛肉可以食到。而紅磡呢間分店就有少少特別,個名都有啲唔同叫做七桌子,當然店裏就唔止七張桌子喇,而且佢哋有午餐供應,今日就走去試試先。店面既枱就較為似茶餐廳,不過中間多咗個電磁爐。午餐選擇唔多只有四款選擇: 牛四寶湯飯,芝士牛肉麵,咖喱牛筋腩飯及漢堡包,包埋飲品都只係$48。我們點了芝士牛肉麵及咖喱牛筋腩飯再加一碟油麥菜。咖喱牛筋腩咖喱牛筋腩用一個超大鋼碗裝住,好明顯係晚市火鍋用的,不過都幾有玩味,目測起碼有四五舊牛筋腩。咖喱味就不算話太濃亦不太辣,而牛腩有咬口 不會淋到一夾就散,咖喱汁足夠叫多一碗白飯食!芝士牛肉麵原本睇食物相只不過係牛肉麵上面加啲芝士碎,沒有什麼特別。試完方知其利害,店員先叫我們呷一啖湯才撈芝士,湯底不是台灣紅燒牛肉麵那一類濃厚湯底。首先有少少清甜的番茄味,之後牛肉味會慢慢滲出,然後席捲整個口腔,最後會感到一絲微辣的口感結尾牛肉係用不同部位所組成,和咖哩牛筋腩一樣有啲有咬口,有啲像牛𦟌般帶點膠質,而麵條亦煙靭有勁當芝士在熔化的時候,第二個精彩變化才開始,半溶芝士附在牛肉一起食的時候,牛肉會變得香滑無

咖喱牛筋腩
咖哩牛根腩飯

芝士牛肉😍

當芝士在熔化的時候,第二個精彩變化才開始,半溶芝士附在牛肉一起食的時候,牛肉會變得香滑無比,湯底變得帶芝士香味,整碗湯充斥著番茄芝士牛肉混合之後發出迷人的味道
一碗看似普通的牛肉麵竟然能做得如此高水準,難得

另外加$9 就有一碟時菜(唐生菜,娃娃菜及油麥菜)
加$9有油麥菜

我地揀左油麥菜,份量都頗多。菜是白烚的,十分健康,另伴一小碗豉油。如果成本許可的話,我想店家將豉油變咗做夜晚火鍋用的那個醬就好了,因為至今仍回味那個味道。

套餐仲包左飲品,叫左一枝可樂&菊花桂圓露
菊花桂圓露

初頭好驚會好甜,但依個完全唔甜,似係自家製,清熱又解渴,如果打邊爐飲就岩哂

午市還有一個自家製牛肉漢堡,下次要再來試試。

2018-07-24
咖哩牛根腩飯
芝士牛肉😍
加$9有油麥菜
菊花桂圓露
2018-07-24 83 浏览
首先,9點幾入去,冇咩人,但係都係冇招呼嘅,自己搵位坐啦!服務嘛,見人見智,年長一點的服務態度很好,有笑容有誠意嘅。後生啲果個就不敢恭維,寸寸供,唔想做咁!清湯真係好清,清到近乎冇味,好彩粟米夠甜。紫菜響鈴唔夠脆,普通冇紫菜應該會好啲。試咗幾款牛,牛味唔重,切得太薄太少太細塊,冇口感冇咬口,好似冇食咁,要叫好多碟先夠。唯一令我有返啲興趣就係👆🏻圖上綠色一條條的,叫水蓮菜,脆脆的,咬落好爽,好有口感,菜味唔太濃,但感覺好得意,喜歡!咁嘅服務,唔會想再去囉!

首先,9點幾入去,冇咩人,但係都係冇招呼嘅,自己搵位坐啦!

清湯真係好清,清到近乎冇味,好彩粟米夠甜。

紫菜響鈴唔夠脆,普通冇紫菜應該會好啲。

咁嘅服務,唔會想再去囉!
2018-07-23 55 浏览
出面既火鍋店好多時每碟餸既份量都好大,特別係肉類!人數少個陣,好似得我地2個人咁,根本想試下多啲唔同部位既肉都唔得,淨係可以獨孤一味不過今次嚟到616就唔同講法每碟肉都細細份,可以比大家試多啲唔同野而且湯底都有好多選擇,有麻辣,酸菜,牛骨等等。。我地今次就揀左個鴛鴦鍋(沙爹+牛骨)‼️留意番‼️店舖非常細心,每個鴛鴦鍋雖然冇得自己任揀要邊2款湯底,但每個鍋都係1辣1唔辣既湯底配合,方便番大家各自既口味❤️👆🏻而且個鍋嚟既時候,店員都會送番份餐前果比我地,唔錯👆🏻細心到提供埋煮牛肉既建議時間😍(個人認為佢提供既建議時間係大約煮到個牛肉5-7成熟,如果中意熟啲既朋友可以因應個人喜好調節☺️)嚟到最精彩既部份,講番啲牛肉質素先🐮👆🏻1️⃣澳洲和牛 - 牛胸肉 4️⃣封門柳 2️⃣滑尾龍 5️⃣澳洲和牛 - 肩胛翼 3️⃣牛心 6️⃣吊龍伴綜合咁多款嚟講,我地最推介1️⃣雖然佢脂肪部分較多,但同時亦因為咁而令佢最香肉味,而且肉質好👇🏻中意重口味,驚個湯底未夠滿足你既口味?唔洗驚,調味區有大把選擇比大家❤️最後整體嚟講,由於店鋪

不過今次嚟到616就唔同講法
每碟肉都細細份,可以比大家試多啲唔同野
而且湯底都有好多選擇,有麻辣,酸菜,牛骨等等。。
我地今次就揀左個鴛鴦鍋(沙爹+牛骨)
鴛鴦鍋(沙爹n牛骨)

👆🏻而且個鍋嚟既時候,店員都會送番份餐前果比我地,唔錯

👆🏻細心到提供埋煮牛肉既建議時間😍
嚟到最精彩既部份,講番啲牛肉質素先🐮

👆🏻1️⃣澳洲和牛 - 牛胸肉 4️⃣封門柳
2️⃣滑尾龍 5️⃣澳洲和牛 - 肩胛翼
3️⃣牛心 6️⃣吊龍伴
綜合咁多款嚟講,我地最推介1️⃣

最後整體嚟講,由於店鋪係用ipad點餐,所以服務好有效率,依頭禁完機點餐,個頭話咁快就有野食出,非常方便

而且環境舒適乾淨,座位闊落,有機會會再嚟

鴛鴦鍋(沙爹n牛骨)
2018-07-22 45 浏览
食任食火鍋都食到悶.. 隔唔中都要食D好野既! 同女友都鍾意食牛,搵到呢間專食唔同牛部份既616七桌子 係黃埔又就腳,一於一試! 😊一坐低就見到張好仔細既餐紙,寫住哂唔同部份既名稱,同建議煮食時間,好貼心! 另一細心位,佢地採用iPAD 落單,因為每種食物既資料都可以係mon上見到!好鍾意佢地送埋西瓜,可以清清口!湯底方面,點左鴛鴦沙茶醬同牛骨湯底沙茶醬方面,做得好濃郁! 基本上浸過沙茶醬湯後已不需點其他醬! 不過味道較重,適合重口味朋友XD至於牛骨湯底,特別推介,清得黎亦有牛味。附上牛骨帶肉幾舊,有得浸亦有得食!牛方面,點左澳洲牛胸肉、胸口膀同牛駝峰個人認為牛駝峰必食! 佢係近頸既肉,脂肪比例較多,牛味亦重,一個字正!胸口膀就唔似普通牛肉喇,佢係胸口前既脂肪。但食落好唔係肥,而係爽口! 其他地方真係未必會食到!至於澳洲牛胸肉則比較滑身,但脂肪比例較少,肉味尚可,亦都可以一試~另外牛肉餃非常足料!! 咬落有肉汁,亦有肉味另一推薦😊 有辣有唔辣~~ 但辣既都勁!! 各位朋友仔小心D喇~~最後叫左稻庭烏冬同生菜一份,份量都不少,足以填肚!!飲料方面,本人好喜歡佢既616 原漿手工啤。麥味重
食任食火鍋都食到悶.. 隔唔中都要食D好野既!

好鍾意佢地送埋西瓜,可以清清口!

湯底方面,點左鴛鴦沙茶醬同牛骨湯底

牛方面,點左澳洲牛胸肉、胸口膀同牛駝峰

另外牛肉餃非常足料!! 咬落有肉汁,亦有肉味

最後叫左稻庭烏冬同生菜一份,份量都不少,足以填肚!!

飲料方面,本人好喜歡佢既616 原漿手工啤。麥味重,鍾意asahi 既朋友可以試試! 包你鍾意!!

最後埋單每人唔過200。食到D 咁特別既牛部位絕對值得!! 😊
2018-07-17
  • 牛骨湯底
  • 牛駝峰
  • 胸口膀
  • 牛肉餃
  • 616 原漿手工啤
2018-07-19 69 浏览
又係616既舖頭呀🤣🤣 不過今次唔係淨打邊邊 係有埋麵食🤣-首先介紹下個麵食先啦(第三張圖右下角個碗) - 芝士🧀牛肉麵 🍜 雖然話係芝士但唔知點解第一啖湯反而蕃茄味仲濃郁😳 而芝士就冇咁濃 但牛肉都好多 好林 整得唔錯既🧐-而午市見到有邊邊又好想食就嗌咗火鍋黎食🤣 牛肉係幾好食 撈埋蛋加落個湯底係正既🧐 但其他配料就正常唔特別普通啦-評分:6/10價錢:人均$150-200地址:紅磡民泰街27-47號黃埔新邨地下B2號舖
又係616既舖頭呀🤣🤣 不過今次唔係淨打邊邊 係有埋麵食🤣
評分:6/10
價錢:人均$150-200
地址:紅磡民泰街27-47號黃埔新邨地下B2號舖
2018-07-18
2018-07-19 33 浏览
午餐來吃,食物抵食,原本只是48元的午餐已經很優惠, 現在做特價買一份第二份半價😱 即36元一份!不要以為便宜就不好吃, 新鮮足料這四字它當之無愧。另外待客之道亦不錯服務員用心介紹每一道菜與客人,讚!
不要以為便宜就不好吃, 新鮮足料這四字它當之無愧。
另外待客之道亦不錯服務員用心介紹每一道菜與客人,讚!
2018-07-19
$36 (其他)
  • 牛肉麵
  • 漢堡
2018-07-19 720 浏览
早排見到有好多朋友到616呢間火鍋店打邊爐,睇一睇原來都有幾多分店。今次同朋友仔去到黃埔行街,行到又攰又餓,於是就去左打邊爐,貪佢可以慢慢食,又坐得舒服。餐廳有幅好大的壁畫,上面有曾灶財毛筆字,甚有香港的特色,好配合到香港烚下烚下的本土文化。講到最特別,餐廳提供與眾不同的牛肉⋯⋯呢度的牛肉唔係就咁叫牛肉,而係有胸口膀、脖仁、牛朴肉、牛駝峰等等。餐廳仲好貼心咁係餐紙上寫左不同牛部位及所需的烹調時間。食火鍋除左料要靚外,D醬汁都好重要!餐廳除左有葱蒜辣椒外,更有比普通豉油更香的自家鮮牛油醬油及秘製牛肉汁。湯底方面,我們揀左香濃馬來沙爹湯。個沙爹的味道夠曬濃,而且越尾仲keep到,味道夠香而不會辣。朋友仔極力推介的牛肉餃!餃子皮包住無mix其他配料的免治牛肉,肉味夠香夠Juicy!自從係英國食過板腱牛,佢的肉味深深吸引我⋯⋯今次見到有來自澳洲的和牛牛板腱,即刻叫返碟試試!脂肪比較唔算多,所以食落較有口感,加上香濃的肉味,鍾意食重牛味的朋友可以試試。呢個真係第一次聽,係來自澳洲的和牛牛裙肉!呢個的脂肪比頭先多,所以肉質會較淋身。牛香及油香都恰到好處,口感淋得黎牛肉味都有的。呢個見個名咁得意,都

呢個見個名咁得意,都忍唔住叫黎試試。佢的脂肪較集中,食落比較爽口,食落又幾攪笑,值得一試。

一般我都會叫份油脂較豐富及均匀的牛肉,呢份澳洲和牛牛胸肉就非常岩我心水!由於油脂佈滿牛肉片,食的時候比較淋身,有入口即溶的口感。

最後一讚的係呢份牛丸!睇落平平無奇的牛丸,口感夠晒爽口彈牙,食落仲有肉汁pe出黎tim,認為係必食Item!

鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
2018-07-19 559 浏览
上次在尖沙咀吃過616麥子,有朋友一直説要我帶他去一下,其後發現原來紅磡也有一家616,叫616七桌子,更方便我們,便前來一嘗~店鋪在黃埔新邨那邊,就在轉角位附近,很容易找到呢。外面還有幾隻可愛的小牛和一台巴士,很可愛的裝潢呢!很欣賞每家616的裝潢,這個紅磡橫額很突出呢~新鮮足料~哈哈!還好去得比較早,坐下大概十五分鐘後,卡座都滿了,二人桌也只剩幾張。平時兩個人去火鍋,總是點不到太多菜,但616的分量相對比較適合少人數的,可以多嘗幾種不同的食物。餐廳最裏面是可以自己拿醬料的。我最喜歡的就是秘製牛肉汁,甜甜的挺開胃。鴛鴦麻辣牛骨湯底 $78上一次試了青花椒湯底,這一次試一下鴛鴦的。鮮牛油麻辣湯底帶有辣味,自然沒有最正宗的麻辣火鍋那麽辣,最適合想要吃辣卻又怕不能吃太辣的。牛骨湯底香,剛好可以解膩。澳洲和牛-牛胸肉 $48牛胸肉肌肉及油花均匀,牛味香濃又新鮮,很容易就吃完一碟了。澳洲和牛-肩胛翼板 $68還好下單的平板電腦上均有每種牛肉的介紹,不然我真的分不出來什麽是什麽。肩胛翼板原來是下肩胛眼肉和肩胛小排之間的部位,油花如霜降大理石紋,柔嫩多汁。這個真的不消幾秒就被友人讚口不絕地吃完了。

外面還有幾隻可愛的小牛和一台巴士,很可愛的裝潢呢!

很欣賞每家616的裝潢,這個紅磡橫額很突出呢~

新鮮足料~哈哈!

醬料

鴛鴦麻辣牛骨湯底 $78

鴛鴦麻辣牛骨湯底

澳洲和牛-牛胸肉 $48

牛胸肉肌肉及油花均匀,牛味香濃又新鮮,很容易就吃完一碟了。

澳洲和牛-牛胸肉

澳洲和牛-肩胛翼板 $68

澳洲和牛-肩胛翼板

紫菜卷 $38

響鈴是每次火鍋必點的,但這次看到這個腐皮和紫菜捲起的很特別,便馬上點了這個來試一下。紫菜卷比起響鈴多了紫菜香,更加香口。

紫菜卷

黑柏葉 $68

616的黑柏葉上次也吃過了,最喜歡的就是可以蘸自家制涼拌醬汁。黑柏葉記得不要下鍋太久,不然口感會變差。

黑柏葉

黃喉 $48 、稻庭烏冬$28

黃喉也是我最愛之一,也記得不要下鍋太久。黃喉口感爽脆,這個我們encore了多一碟。至於稻庭烏冬口感好,配上麻辣湯絕對是為火鍋之夜畫上完美句號。

黃喉

試了兩家616,兩家雖然大部分菜式都一樣,卻各有特色,裝潢更是用心。順帶一提,這家616的員工服務態度都非常好,有禮貌,值得欣賞。未來可以再試一下別的616呢!
醬料
鴛鴦麻辣牛骨湯底
澳洲和牛-牛胸肉
澳洲和牛-肩胛翼板
紫菜卷
黑柏葉
黃喉
2018-07-18 51 浏览
上次食完佢哋嘅晚餐火鍋之後,覺得他們的牛真係10分好食,知道他們連晏晝都有做!所以專登由約幾個朋友過嚟食午餐!午餐時間他們都可以打邊爐,不過我都係食返普通午餐因為冇咁多時間他們午餐有四個選擇!價錢都係$50-60,飯面麵包每樣都有,雖然選擇就係得四個,但係一定啱嘅我叫咗個咖喱牛腩牛筋飯,首先份量真係特別多,比出邊的茶餐廳還要多,咖喱味偏辣的一種,是我10分喜愛的!同白飯梗係一流!雖然咖喱味道重,但係牛一樣咁好食,牛腩煮得琳琳的,牛筋也夠煙銀!我朋友叫咗個芝士紅燒牛肉麵,紅燒牛肉麵就食得多,今次他們放左啲芝士上面,侍應教導將芝士放在湯來整溶,就可以開始食!估唔到加埋芝士味道好夾!湯底好味,面夠彈,當然牛肉都係值得一讚!跟餐仲有飲品,今日就有豆漿可樂任揀!豆漿新鮮加$9仲有菜一碟!

跟餐仲有飲品,今日就有豆漿可樂任揀!豆漿新鮮

加$9仲有菜一碟!
2018-07-17 653 浏览
一次同朋友傾計下講起旺角某間樓上牛肉火鍋店(可參考小妹之前食評),先發現大家都好呢味,然後佢提起呢間新派既牛肉火鍋店616,二話不說即刻約去一齊試!(約起~)聽聞616總店在大埔,但實在太遠了而且咁多分店,揀左大家都就腳既紅磡,來個夏日炎炎牛鍋: 湯底揀左清湯同花椒,清湯真係清心寡慾⋯無乜味的,但可能就岩晒d淨碌牛肉食「牛」味既人;我同友人都係重口味人士,一開始都睇小左個花椒湯底⋯因為會越食越麻、越食越辣! 入面超多生花椒青椒,青色既油浮面,同一般見到既紅油麻辣好唔同,但青色既絕不代表佢惹小,「椒」味勁好多之外後勁好強,第一啖食落過5秒d麻味先滲出黎,不嗜辣既人要注意!(btw可能叫左辣湯所以奉送甜西瓜)調味醬方面都幾乾淨,最讚既係有新鮮青檸!好fresh既酸味又可以消滯,落左兩粒圖中呢個「牛滑」真係有d令人害羞⋯不過人不可貌相,淥完之後變左啡色無咁核突之外,仲幾好食!質地比想像中滑 d肉絞得好細膩,食落有d似超嫩既蒸肉餅(牛肉果種)!可番兜!(左)隔離白蘿蔔就無乜味,唔係話佢老定多筋,但就係唔甜又煲極都唔夠淋,雖然佢唔係主角但打邊爐黎講蘿蔔係好重要架!(右)黃喉係友人之選⋯我始終未懂

(btw可能叫左辣湯所以奉送甜西瓜)

圖中呢個「牛滑」真係有d令人害羞⋯

(右)黃喉係友人之選⋯我始終未懂得欣賞sorry
不予置評。

(前)澳洲和牛淥兩下真係好食啦 (雖然6秒後都有少少紅,不過食落好味!)(後)後面既shirt rib好靚,脂肪層均勻; (右)牛柳望落瘦但都唔會鞋!(反而期望比較大既另一碟肉就好鞋,太失望所以無影相)

再黎:(左)脂肪好似好多咁,但其實食落油而不膩, 呢個時候配埋青檸汁就好正!落單既姐姐話呢碟肉最適合配酸菜鍋底!(我地自製酸味麻辣底

(後)其實係滑蛋牛肉,感覺上係個pan有gimmick d, 食落正正常常啦~

Overall牛肉既選擇都幾多,雖然好多都未聽過,但我諗只係更加細緻地分左部位命名既牛肉;每碟既份量唔多,皆在少食多試,建議多d人黎會抵食d!Btw配菜份量亦較少同無特別標青的⋯所以專攻牛肉便可!
  • 牛滑
2018-07-16 31 浏览
喜歡食火鍋嘅我,今晚又來616嘞!喜歡這裡有我喜歡嘅牛肉和烏冬,今晚仲有驚喜添!新鮮足料,果然名不虛傳!店內壁畫好懷舊feel!水果係送嘅,潤潤喉!今晚嘅驚喜位就係這個海鮮拼盤!有一段時間無來,以往這裡只有牛食,唔知幾時多左我至愛嘅海鮮😋鮑魚、元貝、大蜆、龍蝦....全部大大隻,仲好新鮮添!變左龍蝦湯底,可以煮烏冬。這裡的稻庭烏冬好好味!來到616當然唔少得牛肉啦!我地叫了兩款不同部位的牛肉,都係好新鮮!這個紫菜卷都係新出品,可以就咁食,不過侍應溫馨提示,就咁食會熱氣啲,最好都係6吓佢。最後食啲菜,咁就完滿了!
喜歡食火鍋嘅我,今晚又來616嘞!
喜歡這裡有我喜歡嘅牛肉和烏冬,今晚仲有驚喜添!

新鮮足料,果然名不虛傳!

店內壁畫好懷舊feel!

水果係送嘅,潤潤喉!

今晚嘅驚喜位就係這個海鮮拼盤!
鮑魚、元貝、大蜆、龍蝦....全部大大隻,仲好新鮮添!

變左龍蝦湯底,可以煮烏冬。

這裡的稻庭烏冬好好味!

來到616當然唔少得牛肉啦!
我地叫了兩款不同部位的牛肉,都係好新鮮!

最後食啲菜,咁就完滿了!
2018-07-15
2018-07-10 39 浏览
好耐之前黎過食古法牛筋腩飯餐、酸菜牛鍋配飯,同人蔘牛腩鍋配飯,款款都勁好食。今日突然又諗起想食牛,於是就黎食。點知換晒餐單,之前既全部都無,所有都係全新款式,當然都離不開牛啦。以前只有飯餐,宜家居然有芝士牛肉麵。而同事就揀左四寶牛配飯。我地為左健康,就加多碟油麥菜share 食。芝士牛肉麵一上枱就已經聞到好香車打芝士味。同事見到即刻話想食D,夾走幾箸麵同牛。😂食落覺得麵質幼滑。而本身已經好香麵味,加埋車打芝士碎,令湯麵更香濃,另一番滋味😋 牛肉又紋到好腍好入味,件數又多,$48真係好抵食。油麥菜亦新鮮爽脆,零澀味。到四寶牛上枱,一小鍋,次次都咁有氣勢。打開蓋就聞到好香牛味。原來四寶係有牛𦟌、牛腩、牛筋同牛肉,全部都紋到勁腍。飲多啖湯,仲係清香牛味唔油膩,好味到唔識講。所以想食牛要食牛愛食牛既話,我一定推薦黎呢度。雖然明明專食牛火鍋,但午市牛餐都超牛好食 😋😋😋

以前只有飯餐,宜家居然有芝士牛肉麵。

芝士牛肉麵一上枱就已經聞到好香車打芝士味。

同事見到即刻話想食D,夾走幾箸麵同牛。😂

油麥菜亦新鮮爽脆,零澀味。

雖然明明專食牛火鍋,但午市牛餐都超牛好食 😋😋😋

2018-07-10
  • 古法牛筋腩飯
  • 芝士紅燒牛肉麵
  • 四寶牛煲配飯
2018-07-10 143 浏览
由616開業到而家都有定時支持下,今日來到紅磡店更加見到進步不少。首先係裝修,紅磡兩字既光管,格仔粒粒牆身充滿地方特色。水可以自己斟。由於係中午黎,竟然有午餐揀,芝士紅燒牛肉麵,漢堡包,湯飯,咖啡飯,全部都係牛肉黎,$48有埋飲品未免太抵了吧?! 一於試試佢。好多芝士下喎,阿姐教落要芝士加湯加麵一啖過食,係唔錯既,湯底飲得出有蕃茄,甜甜地咁唔會太咸連芝士岩岩好,牛似係牛肋條肉,好濃牛肉味。跟餐飲品,簡左較特別既菊花桂圓露,重菊花味又唔太甜,唔錯。黎得616緊係要打下邊爐啦,比以前多左醬料選擇,上面掛住唔同牛肉部位既牌。晚市有多啲湯底簡,酸菜同青花椒都好似幾正。最驚喜係有得加桔仔,食牛肉必備啦,好解膩。澳洲和牛內裙肉,充滿油香,切得亦較厚多啲口感。牛駝峰薄切啲,但牛味重啲,中意呢個多啲。未試過牛餃子既可以一試,入面係新鮮牛肉碎,有酸味汁點黎食。食左咁多肉,少不免叫個菜中和番。呢度啲服務幾熱情,啲姐姐有同街坊客打下招呼。綜合黎講,邊爐 keep 到水準,午餐 set 喜出望外,堅抵

跟餐飲品,簡左較特別既菊花桂圓露,重菊花味又唔太甜,唔錯。

最驚喜係有得加桔仔,食牛肉必備啦,好解膩。

澳洲和牛內裙肉,充滿油香,切得亦較厚多啲口感。

牛駝峰薄切啲,但牛味重啲,中意呢個多啲。

未試過牛餃子既可以一試,入面係新鮮牛肉碎,有酸味汁點黎食。

食左咁多肉,少不免叫個菜中和番。

• 芝士紅燒牛肉麵
2018-07-10 35 浏览
老友轉左去黃埔返新工,我今日專登入去同佢慶祝。平時好少入去黃埔,估唔到咁方便!朋友選擇咗紅磡黃埔之間食晚飯,我一想地鐵站行2分鐘就到,這裏真係10分方便!她知道我喜歡食牛,專登選擇咗這一間專門食牛不同部位的火鍋!去到門口有一輛車的擺設,侍應仲叫小朋友想去坐吓玩吓,水撥還會郁的,真的有趣!來到大家一定要影吓相除此之外他們裝修我都特別喜愛,老香港特色!店舖雖小風味十足話明專食牛的部位,他們有提供差唔多20款嘅選擇,也有說明圖片牛的那個部位,我哋就每個部份都食一碟全部試吓,兩個人差唔多叫咗七碟牛,每一碟份量都足夠,新鮮就一定啦!我最鍾意的就是牛坑爪,根肉脂肪比例10分好,非常有口感另外的就是牛駝峰,屬於近頸背的位置,牛味濃郁如果朋友就10分喜歡脖仁,屬於頸位置!入口即溶的感覺!最終牛之外他們也有蔬菜選擇,最特別的他們就是有羽衣金藍,不過朋友話唔鍾意就冇揀到,我見到隔離枱好好食!下次一定要再試今日真係10分滿足,好開心食到咁多咁好味嘅牛,牛魔王真係要來試吓

她知道我喜歡食牛,專登選擇咗這一間專門食牛不同部位的火鍋

除此之外他們裝修我都特別喜愛,老香港特色!店舖雖小風味十足

我最鍾意的就是牛坑爪,根肉脂肪比例10分好,非常有口感
另外的就是牛駝峰,屬於近頸背的位置,牛味濃郁
如果朋友就10分喜歡脖仁,屬於頸位置!入口即溶的感覺!

2018-07-09 35 浏览
616牛肉火鍋 - 以食盡牛肉刁鑽部位打響名堂,紅磡店加入地區元素,牆身有大大隻「紅磡」兩字做裝飾,非常eye catching。懷舊手寫字牌:自選醬料區,企理衛生,最正有牛肉汁做醬料,點牛肉食一流!青花椒併牛骨湯火鍋湯底($78): 帶少少麻辣味道,同牛肉好夾,又可以提升牛肉鮮香味!超級解渴嘅菊花桂圓露~ 自家製作唔會一味死甜~呢度供應幾十款刁鑽嘅牛肉部位,各有唔同肉味及口感。價錢都只係$48-$68一碟,好抵食。牛駝峰($48):  油香肉味比例平均~牛朴肉($48):  即係牛頸脊,油花分布均勻~胸口膀($48): 牛前胸部位嘅一小塊脂肪肉,一D都唔肥,入口爽脆帶天然牛油香味~封門柳($68):每隻牛只有兩小塊嘅封門柳,肉味最濃~匙柄($48): 牛下肩胛肉,入口柔軟~青菜+烏冬

懷舊手寫字牌:

自選醬料區,企理衛生,最正有牛肉汁做醬料,點牛肉食一流!

超級解渴嘅菊花桂圓露~ 自家製作唔會一味死甜~

牛駝峰($48):  油香肉味比例平均~

牛朴肉($48):  即係牛頸脊,油花分布均勻~

封門柳($68):每隻牛只有兩小塊嘅封門柳,肉味最濃~

匙柄($48): 牛下肩胛肉,入口柔軟~

青菜+烏冬