2018-09-30 355 浏览
呢度嘅環境寧靜舒適又望到海最適合weekend黎relax下 😊All You Can Eat 😍😍😍其實 少為人知我真系好中意食前菜!!!!真系超級興奮同滿足丫 🤤半生熟嘅吞拿魚 😍我覺得幾特別外表乾乾 質地有少少似牛肉吞拿魚獨有嘅味道 喺入面軟軟嘅肉質滲出黎 benedicts eggs 😍又系我好中意食嘅嘢 🤤 流心 🤤🤤French Toast 佢用嘅 系蜜糖 蜜糖 蜜糖 重要的要講三次 🤭不過 個人覺得應該熱嘅會好食好多 同埋 食完都幾飽 😂生果好甜 👍🏻 正 Ham 同salami 比較上 salami好啲…始終 Ham要好食 都真系吾平呢 ~呢個ham嘅質地比較硬 同冇咩油香味 凍嘅tomato soap 其實味道不錯但系都系中意飲熱湯多啲 😅😍😍😍磨菇湯 佢預先放左啲🍄🍄喺個杯到你再汁啲湯落去咁就杯杯都有個🍄🍄喇 😍終於到main course 牛肉質去軟軟的 生熟度適中 😋大蝦反而一般般 黎到時 聞到好香 真系好吸引應該系刺身級嘅帶子外表煎到小焦 而入面是半生的 兩種口感 味道亦稍有不同可惜 非常可惜意大利飯竟然成了敗筆 🙈🙈🙈佢連飯都煮到半生熟呢 😔😔其實都知煮ri
呢度嘅環境寧靜舒適
又望到海
最適合weekend黎relax下 😊

All You Can Eat 😍😍😍
其實 少為人知
我真系好中意食前菜!!!!
真系超級興奮同滿足丫 🤤

不過 個人覺得應該熱嘅會好食好多
同埋 食完都幾飽 😂

生果好甜 👍🏻 正
Ham 同salami 比較上
salami好啲…
始終 Ham要好食 都真系吾平呢 ~
呢個ham嘅質地比較硬 同冇咩油香味

但9成嘅飯入面都系未熟 系硬嘅
未透心嘅 真系幾難接受 😭
我好想食risotto risotto risotto 😔
唉…
個sauce 整得再好食 分數都被扣盡了…

甜品有奶凍 同埋 white wine jelly
不過不失
2018-08-27 428 浏览
天后呢間法國餐廳逢星期六都有半自助brunch buffet食😍頭盤、沙律、餐湯及甜品都可到自助吧任取仲可選一個main course及餐飲,價錢由$148-238,而且景觀開揚,可以遠眺維港景色呢!可惜當天是陰天,如果是晴天或是夜景,景觀一定會更好呢😉~🍴慢煮油鴨髀配蜜糖芥茉子忌廉汁$208鴨髀採用慢煮方法去煮,肉質好軟冧,好入味☺️,點埋蜜糖芥茉子忌廉汁,味道更濃郁香口,伴以雜菜更可平衡油膩感呢!🍴扒安格斯肉眼(120gram)伴大蝦配蒜蓉牛油汁$238安格斯肉眼肉味香濃我們叫了5成熟,肉汁仲被鎖住,剛剛好😋而大蝦亦幾彈牙爽口,那個蒜蓉牛油汁亦值得一讚,味道超香濃,好好味😝!

天后呢間法國餐廳逢星期六
都有半自助brunch buffet食😍

頭盤、沙律、餐湯及甜品都可到自助吧任取

仲可選一個main course及餐飲,
價錢由$148-238,而且景觀開揚,
可以遠眺維港景色呢!

可惜當天是陰天,如果是晴天或是夜景,
景觀一定會更好呢😉~

🍴慢煮油鴨髀配蜜糖芥茉子忌廉汁$208
鴨髀採用慢煮方法去煮,
肉質好軟冧,好入味☺️,
點埋蜜糖芥茉子忌廉汁,
味道更濃郁香口,
伴以雜菜更可平衡油膩感呢!

🍴扒安格斯肉眼(120gram)伴大蝦配蒜蓉牛油汁$238
安格斯肉眼肉味香濃
我們叫了5成熟,
肉汁仲被鎖住,剛剛好😋
而大蝦亦幾彈牙爽口,
那個蒜蓉牛油汁亦值得一讚,
味道超香濃,好好味😝!
$245.5 (午餐)
想不到商業大廈高層內有食店,若不是朋友介紹,真的不知道。👀一進入餐廳,180度維果景色走入眼簾,不得不說,香港夜景🌃真的十分迷人。餐廳氣氛寧靜,暗暗的餐廳環境使每張桌上的燈光更突顯,如是情侶💑到餐廳享用,每枱燈光使人進入了另一個時空享受美食,十分浪漫。先嘗嘗前菜//西班牙黑毛豬配意大利哈蜜瓜//不知哈蜜瓜是否從意大利來,但味道確實很好,十分清甜,同平時超級市場或街市買的確很不一樣,配上風乾火腿,一鹽一甜,味道恰到剛剛好。收為前菜,每人有三大塊哈蜜瓜和三片火腿,算好有份量🤣👅//是日頭盤:鮑魚//🍞🐟雖然重點當然是鮑魚,當兩旁的伴菜可以品嚐出廚師的心思。用上了令人開胃、顏色鮮豔的紅菜頭及另一種酸酸甜甜的汁配上簡單的蔬菜寶寶,讓觀感上都有左提升。而鮑魚下的有彈牙的海蜇,它吸收了來煮鮑魚的汁,彈牙而美味。 鮑魚易切,證明煮得夠淋,但吃上去彈牙,鮑魚入曬味。而且重為冷食,這個頭盤很不錯👍🏻。//鮮蠔忌廉湯同蟹肉龍蝦湯//👀望下看,兩款湯色水較淡。👅第一口喝下鮮豪忌廉湯,濃濃的蠔味確有走出來,但細飲多幾口,味道變得像搞碎了中式的蠔豉,而且味道回甘甚至有點苦。蟹肉龍蝦湯:第一口,喝到濃濃的蟹和龍蝦
想不到商業大廈高層內有食店,若不是朋友介紹,真的不知道。

先嘗嘗前菜//西班牙黑毛豬配意大利哈蜜瓜//

👅//是日頭盤:鮑魚//🍞🐟

//鮮蠔忌廉湯同蟹肉龍蝦湯//
👀望下看,兩款湯色水較淡。

蟹肉龍蝦湯:第一口,喝到濃濃的蟹和龍蝦的鮮味,但同樣地飲後帶有回甘,相信是落了過多的香料。如湯內加上蟹或龍蝦肉碎,口感和味道必會有所提升。

//澳洲M5和牛扒//
日本和牛就分A-C三級;澳洲則分M1-12,M12則為最高級。 我們點了五成熟,牛味算是濃的,但大理石紋就沒有什麼,口感必較結實。而配菜感覺上就像未熟,太硬了,好像馬在吃紅蘿蔔🥕🐴。相信蔬菜本身夠成熟,就算生吃也好吃。整體牛扒麻麻。

//1/2波士頓龍蝦黑鱈魚配蟹肉忌廉汁🦀🦂🐟//
又龍蝦又鱈魚又蟹肉,感覺好豐富呀。龍蝦半隻其實就真的不算很多,龍蝦煎得很香,口感彈彈的,但三兩口吃完了。鱈魚本身就較少會吃,魚本身很香油香,但加上忌廉汁,味道則過濃了,吃到後期,有點膩。

//是日甜品:朱古力慕絲//

甜品時間!是朱古力慕絲,剛剛吃了鱈魚,有點吃不消,但吃了一口,還是抵擋不住甜品的威力。朱古力慕絲味道濃濃的朱古力,甜甜的,吃了幾口,吃一口甜品上的燈籠果和雜苺中和一下,剛好。整體甜品ok,但不夠凍!
2018-08-23 2959 浏览
鍾意捐窿捐罅搵好嘢食嘅朋友仔, 介紹天后有間樓上食高級法國菜。 今晚同咗老公去撐枱腳。 沿著電氣道行兩三分鐘便到。餐廳空間唔算大, 裝修雅緻, 燈光柔和舒服。 落地大玻璃仲可以欣賞日落景色, 快六點半的時候陽光斜斜滲進, 好有氣氛! 因為打緊風,個天好清, 位於25樓可以望見遼闊的天空, 景色好開人令人心情放鬆。 當然唔少得飽覽維港美景。 請教了店員餐廳名嘅意思,A La 法文 好食咁解,Umai  係日文, 兩組字夾埋都係解 美味嘅意思。除咗單點款式,Menu 仲有幾款精選晚餐, 價錢 四百幾五百幾蚊都有, 已經包括餐湯,頭盤,甜品,飲品及主菜。 可以講話價錢真係唔算貴。扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐$628先來的是法包, 外皮乾乾地好脆身, 包嘅中心部分超軟熟, 還微微的暖。18個月黑毛豬風乾火腿配哈密瓜Parma Ham 鹹香程度剛剛好, 肉質仍然柔潤, 配上甜甜的哈密瓜, 芳香美味, 完全打開了胃口。扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐$628 我要選了鮮蠔忌廉湯。 個湯好幼滑, 墨綠色嘅濃湯充滿著蠔嘅鮮味, 完全冇腥味。頭盤有魷魚釀明太子 有日式嘅fusion感覺。 魷魚好新鮮煙煙

扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐$628

扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐$628

魷魚釀明太子

頭盤有魷魚釀明太子
有日式嘅fusion感覺。 魷魚好新鮮煙煙韌韌幾腍身, 冇腥味, 釀入微辣嘅明太子, 估唔到味道好夾, 創新又好味道嘅頭盤。

扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐

A5和牛扒出場, 賣相好靚, 仲有燒烤的格仔紋, 聞到好香嘅碳烤味。 塊扒有手板咁長,要了7成熟, 外表烤得很香, 肉質仍然好軟熟, 中心部分呈粉紅, 覺得和牛扒七成熟剛剛好, 逼出嘅油花很香, 加上牛扒本身嘅肉汁, 超美味!

紅酒汁都好特別, 配襯著肉扒 又有另一種鮮味。 其他的配菜加入了牛油都煮得很香口。

呢個時候日落已接近尾聲, 顧客們 亦同時享受眼前美景。

老公選了另一款套餐 - 波士頓龍蝦(1/2)配黑雪魚蟹肉忌廉汁$538
波士頓(1/2)龍蝦配黑雪魚蟹肉忌廉汁

喜歡海鮮嘅朋友不要錯過。 龍蝦蝦頭極多蝦膏, 個醬汁又濃又鮮味, 黑鱈魚魚味極濃, 比銀雪魚少了一些脂肪, 魚肉更結實嫩滑。唔錯!

甜品是綠茶雪糕。 非常清新唔會太甜。

晚餐很豐富, 唔係講笑浪漫晚餐都 可以吃到飽, 仲有超正夜景。 聽下音樂 靜靜地嘆晚餐真係好寫意。

魷魚釀明太子
扒澳洲M5和牛扒配紅酒汁晚餐
波士頓(1/2)龍蝦配黑雪魚蟹肉忌廉汁
呢間唔算係工廈入面,而係商業大廈想對住靚景食飯,呢到有!有270度維港景色,雖然店舖不大,但店內環境氣氛幾好,好岩兩個人撐枱腳!仲要係高級法國菜可以散叫,但我就選擇左食Set Dinner MenuSet Dinner  Menu (價格視乎主菜而定)(包括前菜、頭盤、湯、主菜、甜品/餐飲) 我同友人點左主菜點左扒澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁(250gm) ( $628) 同埋1/2波士頓龍蝦黑雪魚配蟹肉忌廉汁($538)餐包上手時仲係微暖!咬落去外層脆,內裡SOFT,好香麥味,呢個餐包夠哂誠意!而伴隨既牛油亦較重牛奶羶香,有別一般牛油,配搭餐包好適合前菜:18個月黑毛豬風乾火腿伴哈蜜瓜以前菜黎講佢真係算大份!每樣都有成三大塊,黑毛豬風乾火腿味道咸香,但又唔會令你食唔到果種咸,配清甜既哈蜜瓜兩者取得一個平衡,所以點解哈蜜瓜向來都係黑毛豬風乾火腿既老死頭盤:是日精選(日日不同)今日既精選係鮑魚!覺得自己好有口福~鮑魚上有一啲類似燒汁既醬料,但屬淡味醬料,唔會搶過鮑魚既味,口感煙韌彈牙,仲有好似海蜇既野舖係鮑魚底湯:鮮蠔忌廉湯、蟹肉龍蝦濃湯同友人每款點一個再分享,鮮蠔忌廉湯飲落好重蠔味,有啲
呢間唔算係工廈入面,而係商業大廈

可以散叫,但我就選擇左食Set Dinner Menu

Set Dinner  Menu (價格視乎主菜而定)
(包括前菜、頭盤、湯、主菜、甜品/餐飲)

前菜:18個月黑毛豬風乾火腿伴哈蜜瓜

頭盤:是日精選(日日不同)
頭盤:是日精選

湯:鮮蠔忌廉湯、蟹肉龍蝦濃湯

湯:鮮蠔忌廉湯
湯:鮮蠔忌廉湯
湯:蟹肉龍蝦濃湯
湯:蟹肉龍蝦濃湯

同友人每款點一個再分享,鮮蠔忌廉湯飲落好重蠔味,有啲似青口湯既感覺,最後仲會回甘,個人就一般,佢唔腥但蠔味道比較重,又有啲似蠔豉湯既味道,應該唔係人人接受到;而蟹肉龍蝦濃湯就會比較岩我多啲,先有蟹香後有龍蝦鮮,味道真係十分濃厚,但去到最後都係有回甘既味道,相信兩者都加左同一種香抖去烹調,所以收尾既味道類近,可能係為左辟腥而落,但就個人口味而言,不太喜歡呢股回甘,唔落會岩我口味多一點

主菜:扒澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁(250gm)  $628
主菜:扒澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁(250gm)

叫左3成熟,比我想像中仲要大份!熟成度控制得唔錯,而牛扒肥膏瘦肉比例平均,亦都好鬆軟,但牛味相對上比較淡,故冇咁容易覺得膩,點醬汁會更能調出佢既肉味,而配菜亦頗多份量,薯仔煮得焾而且薯香味出,配菜中最愛佢

主菜:1/2波士頓龍蝦黑雪魚配蟹肉忌廉汁 $538

主菜:1/2波士頓龍蝦黑雪魚配蟹肉忌廉汁

同樣都係幾大份!不過失色一點,波士頓龍蝦可能煮既時間耐左少少,有啲乾身,肉質可以更加彈牙,而黑雪魚煎得比較油,較油膩不太合我口味,配菜則與牛肉眼扒相若,我會更喜愛牛肉眼扒

甜品:是日甜品

是日甜品係朱古力慕絲,餐飲同甜品中我呢啲甜品愛好者當然揀左甜品~呢個朱古力慕絲質感做得幾SMOOTH而且好濃朱古力味

雖然係同朋友黎食,但係係一個完全可以同同行既朋友/伴侶安靜傾計既地方,雖然店內都會播放流行英文音樂,但成個FEEL就係好岩傾計同埋店員唔會催你走~
2018-08-16
2018-08-13 1555 浏览
a la umai,在我的to-try list已經好一段時間了,可是一開始總覺得好像天后有點遠,便一直拖。前陣子終於跟友人提前訂座,卻發現由天后地鐵站A2出口只須步行幾分鐘,非常方便呢。冠貿商業大廈入口非常好找,進去便可坐電梯上去25樓。電梯門一打開,便已經感覺到像大餐廳的情調,進去就看到大片落地玻璃。雖然環境不算大,但卻感覺非常剛好適中,很有情調。帶有落地玻璃的海景餐廳也不算多,能飽覽維港景色真的是人生一樂事。餐廳主打法國及日本食材,能夠單點或是點Set Menu。單點包括刺身、生蠔、海鮮拼盤及一些法式西式的錢財、湯及主菜。Set Dinner有前菜、頭盤、湯、主菜及甜點或咖啡或茶。當天的頭盤是明太子魷魚卷,最愛明太子的我自然馬上選了Set dinner。Set dinner可以選擇蟹肉龍蝦濃湯或者鮮蠔忌廉湯,主菜則可以選擇黑毛豬、羊架、龍蝦配鱈魚及和牛肉眼扒。18個月黑毛豬風乾火腿伴哈密瓜這個配搭相信大家也不陌生。哈密瓜鮮甜,風乾火腿帶鹹香,這個配搭一直是完美的前菜。Chevanceau Rouge 2015, IGT, France $328看到這邊的紅白酒也不貴,$68一杯或

18個月黑毛豬風乾火腿伴哈密瓜

看到這邊的紅白酒也不貴,$68一杯或者$328一瓶。紅酒有法國及澳洲的可以選擇,這個價錢質素實在不錯。

是日精選頭盤-明太子魷魚卷

以魷魚筒捲著材料的料理不是第一次嚐到,但這個刺身魷魚包著滿滿的明太子真的有驚喜呢!魷魚本來味道就比較淡、黏黏的,跟明太子的鹹香剛好互補不足。足足有一大兩小卷,大滿足!
明太子魷魚卷

鮮蠔忌廉湯

怕腥的朋友可能不敢點這個,但這邊的處理跟調味做得很好,味道則是偏重。

蟹肉龍蝦濃湯

這個濃湯也頗特別的,不會只有creamy的湯底,而是真的能吃到一絲絲一塊塊的肉,是像法國的海鮮湯,很鮮味。

蟹肉龍蝦濃湯

1/2波士頓龍蝦黑鱈魚配蟹肉忌廉汁  $538(set)

主菜來咯!有半隻龍蝦還有黑鱈魚,女生肯定很夠吃,都有點吃不下。最喜歡的是那個蟹肉忌廉汁,我把汁都統統蘸上吃完了!

1/2波士頓龍蝦黑鱈魚配蟹肉忌廉汁

扒澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁 $628(set)

另一份主菜點了肉眼扒,也是不錯。

扒澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁

焦糖燉蛋

Set dinner最後還包了甜點或咖啡或茶。我們倆都點了甜點。雖說是跟餐的甜點,焦糖燉蛋也不馬虎,上面也跟了一些水果,剛好中和一下甜膩感。

焦糖燉蛋

很欣賞這種有heart的小店,在香港這種寸土生金又處處競爭的地方真的不容易呢~
明太子魷魚卷
1/2波士頓龍蝦黑鱈魚配蟹肉忌廉汁
扒澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁
  • Chevanceau Rouge 2015
  • IGT
  • France
2018-08-10 377 浏览
平平無奇既大廈入面居然有間海景法國菜🇫🇷😳價錢中上 唔算太貴 set dinner HKD $400~$600左右,份量都唔少,絕對食得飽。雖然大廈同海邊仲有段距離🙈 加上當日天氣唔太好 窗好多水氣,但靠窗位置可以邊食邊睇夜景,環境分加10分✨───────────────Set Dinner:🔸Starter🔸Appetizer🔸Soup🔸Main course🔸Dessert / Coffee or tea───────────────晚餐價錢視乎揀邊個main, 我同朋友分別揀左:#波士頓龍蝦配黑鱈魚 & #澳洲M5和牛肉眼扒 🤓個人推介後者,抵食又有水準。#Starter前菜同頭盤就大家都一樣既,前菜係黑毛豬(18個月)配哈蜜瓜,最緊要黑毛豬唔會太鹹。#Appetizer呢個Appetizer實在太可愛🤣而且唔太中意食紅蘿蔔既我都食晒,好清甜又嫩身,主角鮑魚都係有驚喜既,好鮮甜又彈牙,而且切同咬開都容易 唔會一味得個韌。#Soup今晚有蠔湯同龍蝦湯兩款🥄龍蝦湯無咩特別,都似出面西餐廳個種現成龍蝦湯味,略嫌少少鹹,不過還算ok...最令我surprise既竟然係唔中意食生蠔既我(

───────────────

#Appetizer
呢個Appetizer實在太可愛🤣

#Soup
今晚有蠔湯同龍蝦湯兩款🥄
龍蝦湯無咩特別,都似出面西餐廳個種現成龍蝦湯味,略嫌少少鹹,不過還算ok...最令我surprise既竟然係唔中意食生蠔既我(因為好怕腥)竟然覺得佢個蠔湯好出色!😳又creamy又鮮甜!

#MainCourse
先講失望既,1/2波士頓龍蝦無起肉,刀叉食落有啲狼狽,而且肉質唔夠彈牙,但味道都尚算唔錯,近頭位置仲有膏添🤤🙈但個黑鱈魚就唔掂啦 完全無味 而且食到後期凍左仲有啲啲雪味🤢

🐮雖然係餐牌最貴個個set, 但我覺得可以再戰既係M5和牛扒😎份量幾大份,而且一上枱已經好香燒過既牛脂肪味,入口未到融化咁誇張,但入面既脂肪同肉之間配合得好好 入口好香濃🤤🤤🤤夾埋紅酒汁食 會蓋過少少牛味 但我都一樣中意😆

#Dessert
甜品就比較行貨🤷🏻差緊少少 無完美句號啦...
庆祝纪念
生日
2018-07-28 392 浏览
約早上11:30到,地方細細望住海景進餐都舒服的,自助Bar小食都精緻,我同朋友都Order了牛扒餐, 質素一般啦,但當我們諗住慢慢食,飲緊餐茶之時,就要埋單,此時才知道只可食到13:30, 隔離枱2位女士都唔知原來有限時(因單張是寫11:00-16:00) ,店員入座時沒有說明,而我們天真地以為可以食到16:00,因此急急食過甜品,店員就好快地收起我們的餐具,不可再吃了,有點美中不足。總括嚟講不過不失啦~

總括嚟講不過不失啦~
2018-07-28
2018-07-23 390 浏览
睇完個餐牌,點食如下前菜:蘑菇熱湯主食:揀咗C餐甜品:白酒啫喱飲品:熱的咖啡下單後侍應捧來法式多士,香脆多士每人兩片,以蘑菇湯配食很不錯。香煎豬扒共有兩塊,咬口軟硬度適中,不乾不黏牙,調味恰到好處,配菜包括:西蘭花、椰菜花、好味薯仔及多汁車厘茄,配以拿坡里汁,味道更出眾,整碟被我吃光,實在是味道不錯啊。啫喱,侍應話白酒含量不多,但我們可以清楚嚐到酒味,本人愛酒,所以問題不大,同行朋友吃了一口便放棄。咖啡是整頓午飯最失色的地方,淨飲時已經感覺淡口,嗅不到咖啡香,當加入奶及糖調配後,更加是沒有咖啡味道可言。

睇完個餐牌,點食如下

前菜:蘑菇熱湯
主食:揀咗C餐
甜品:白酒啫喱
飲品:熱的咖啡

香煎英國豬扒配拿坡里汁
午餐
香煎英國豬扒配拿坡里汁
這天是跟女朋友小🐽🐽的一個月拍拖紀念日,所以這次特意選擇了一間比較有情調、浪漫氣氛濃厚的餐廳。而這間就是位於天后區有25樓高的A La Umai 。進入到餐廳時,已經被他們的落地玻璃窗跟遠眺著的維港景色深深吸引著!但這天很可惜的是,外面正下著毛毛細雨,雨水令玻璃窗變得有點朦朧不清,令到眼前美麗的維港景色添上了一點兒的瑕疵。我們在網上看到眾多的食評都選擇這裡的晚市套餐,所以我們也試著選擇晚市套餐,而這裡的晚市套餐包括了,18個月黑毛豬風乾火腿伴哈蜜瓜,是日的頭盤,餐湯2選1(鮮蠔濃湯或鮮蟹肉龍蝦忌廉湯),主菜有4選1(烤西班牙黑毛豬配蘋果黑醋汁、法式寶雲蘇焗澳洲頂級羊架、1/2波士頓龍蝦黑鱈魚配蟹肉忌廉汁、澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁),是日甜品和餐茶。而我們餐湯方面每款各一,主菜我自己選擇了牛扒,女朋友就選擇了龍蝦。用了很有限的英文點菜後,過了不久很快第一道來的是18個月黑毛豬風乾火腿伴哈蜜瓜,一客有3件的哈蜜瓜跟風乾火腿,而味道方面這哈蜜瓜鮮甜多汁令到伴隨著一起吃的風乾火腿所帶出的咸香味在這互相輝映下,兩者的味道都有著明顯的提升。而緊接在哈蜜瓜後的是頭盤,這天的頭盤原來是鮑魚!鮑魚用上
而緊接在哈蜜瓜後的是頭盤,這天的頭盤原來是鮑魚!鮑魚用上新鮮的鮑魚,用濃厚的醬汁煮過,這間店的擺碟也很精緻 先將鮑魚放回鮑魚殻上,在碟上以酸甜味為主的蘋果茸和以香濃鮮甜為主的南瓜茸再配上一點時蔬作為伴碟,令這道頭盤也令人眼前一亮。
在吃完美味頭盤後,終於可以來點熱吃,是我們的餐湯喔!這次我們兩款都有選,而我自己選擇了鮮蠔濃湯,而女朋友則選了龍蝦湯,湯來的時候熱氣騰騰,見狀已感滿意,吃下去的時候更令這滿意感更加標升,鮮蠔湯飲下去時蠔味十足,滿口蠔味瘋狂衝擊口中的味蕾,而女朋友的蟹肉龍蝦湯只有一塊的蟹肉,有點略為不足,令到這湯有點失分,但湯品的味道總算都是不錯。
終於到期待已久的主菜時間,牛扒是比我所想的要來得大塊的,而表面有網紋的烤紋,切下去是可以看到肉的顏色呈深粉紅,是我所要求的三成熟牛扒喔!而拌碟則主要用上薯仔和椰菜花,紅酒汁除了紅酒味外更有濃濃的牛肉味,感覺是用上吸收左牛扒精華的油來煮成這道紅酒汁一樣。
在食完主菜後,發現整間餐廳仍然都是只有我們兩個客人,突然有種感覺好像是我們包下了整間餐廳一樣。
最後這天的甜品是朱古力慕絲配雜莓,朱古力慕絲的朱古力味濃厚非常,但略為過甜,令人多吃感膩。不過這甜點這麼甜正好為我和小女友在這餐拍拖一個月紀念飯中劃上了一個甜蜜而圓滿的句號。
庆祝纪念
纪念日
2018-06-27 1817 浏览
要數到浪漫海景晚餐地點呢一間真係當之無愧嘅隱世高級法國餐廳除咗食物質素非常之高服務認真貼心之外呢度嘅無敵大海景亦都係一大賣點餐廳環境清靜有格調燈光偏暗營造浪漫效果晚市套餐價格中等唔算太貴而且食材都幾優質今次就分別試咗兩款肉類菜式頭盤有18個月黑毛豬風乾火腿伴哈蜜瓜配咗黑醋汁味道好開胃哈密瓜清甜 襯托左風乾火腿既鹹香是日前菜另一款係磯煮鮑魚唔講唔知 原來餐廳係日法fusion 鮑魚爽口彈牙 入口好香配左蘋果蓉同南瓜蓉感覺好清新蟹肉龍蝦濃湯同埋鮮蠔忌廉湯兩款味道都鮮味突出龍蝦湯有超多蟹肉 極大嘅滿足鮮蠔忌廉湯亦都極具特色到咗主菜 係烤西班牙雪花黑毛豬配蘋果黑醋汁 $498真係一道非常出色嘅菜式首先賣相非常精美黑毛豬煮至七成熟 保持到豬肉嘅鮮嫩度厚度非常適中能夠有效鎖住肉汁每一口都係享受 肉味超級香!扒澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁 $628和牛充滿油脂 入口甘香無比肉質亦都非常鮮嫩 絕對係上品紅酒汁經過師傅調配 同牛扒味道非常配合更加突顯到肉味 配菜亦都非常多選擇睇得出師傅嘅心思而且牛扒香烤過後有濃濃既炭香味真係令人意猶未盡 最後以精美嘅榛子慕絲蛋糕作結 蛋糕比我想像中冇咁甜 所以唔會感覺太膩

要數到浪漫海景晚餐地點

真係一道非常出色嘅菜式
首先賣相非常精美
黑毛豬煮至七成熟 保持到豬肉嘅鮮嫩度
厚度非常適中能夠有效鎖住肉汁
每一口都係享受 肉味超級香!

扒澳洲M5和牛肉眼扒配紅酒汁 $628

真係令人意猶未盡

最後以精美嘅榛子慕絲蛋糕作結
蛋糕比我想像中冇咁甜 所以唔會感覺太膩
去咗酸酸地嘅雜莓 清新又恰到好處
絕對係令人非常難忘嘅晚餐!
  • 鮮蟹肉龍蝦忌廉湯
  • 烤西班牙雪花黑毛豬配蘋果黑醋汁
天后近維園一帶周圍都有特色餐廳,試極都有驚喜。今個週末天氣好,我同朋友悠悠閒閒喺附近搵下啲樓上鋪有冇驚喜。於是喺食飯app搵到A La Umai既semi buffet brunch。一上到去就已經被窗外既景色吸引住,香港真係好靚,平時比高樓大廈遮住哂根本好難睇得咁清楚,好啱影相😋影完輪相先捨得返入正題,呢一個semi buffet brunch 可以揀一款主菜,成日以為semi buffet 咪即係塞飽你再求其擺啲野食,的確buffet枱上種類算不上好多,但湯,沙律,水果,appetisers見做樣樣俱全,賣相都好精緻。揀main食見到餐牌上寫$10 隻生蠔,$10喎!我以為自己睇錯!!係咪都叫五隻食下先啦。食自助餐好玩既地方就係乜都可以試少少,鍾意再encore。我覺得整體真係唔差,而且每一份份量唔多,基本上一般人食量都可以試到大部分款式。推薦一下,粟米涷湯,味道清甜,夏天飲特別清新;涷豆腐有滑一滑既豆腐加上木魚絲調味,簡單而美味;特別推薦Egg benedict,個人本身就喜歡egg benedict,而呢隻蛋煮得剛剛好,配上Hollandaise Sauce,如果唔係仲有好多野

推薦一下,粟米涷湯,味道清甜,夏天飲特別清新;涷豆腐有滑一滑既豆腐加上木魚絲調味,簡單而美味;特別推薦Egg benedict,個人本身就喜歡egg benedict,而呢隻蛋煮得剛剛好,配上Hollandaise Sauce,如果唔係仲有好多野多等緊我,真係多多都唔厭☺️
仲有應該最尾先食但我偷咗步既甜品白酒啫喱,好香酒味,滑溜清爽,夏天必吃!

不過如果要揀,我都係會留肚食生蠔。好靚仔,新鮮,我個人覺得加茄汁會掩蓋生蠔既味道,加檸檬先係正解。一啖吸入口,好甜美,有少少海水味,想個殼都舔埋👅👅👅

舔埋啲蠔都係時候主菜,我叫既係煎帶子配意大利飯,帶子煎得剛剛好,香口又唔會過熟變鞋,飯口感適中不過稔,吸收咗湯汁既味道但不過濃過咸,加少少黑椒實在係錦上添花。當中仲有蘆筍混入其中,食落就唔會太膩了。朋友揀既係安格斯牛扒配虎蝦,我唔食牛冇試到,不過朋友話五成生熟煎得啱啱好。

真心食咁多野真係飽到上心口,我地就拎埋杯野飲上天台睇景消化下。天氣咁好,真係唔好浪費戶外空間。
2018-05-18
  • 班尼迪蛋
  • 粟米涷湯
2018-06-13 1635 浏览
早前來到天后的a la umai吃高質法國菜,這裏環境舒適,而且還可以遠眺維港景色。 set dinner menu價錢由$498-$628不等~ 有齊starter, appetizer, soup, main course, dessert。每道course也很有心思,味道也不俗。 Starter-黑毛豬風乾火腿伴哈密瓜餐包Appetizer- 是日的appetizer是香煎北海道帶子。 這道course甚有驚喜!每人有3大隻帶子,帶子新鮮又鮮甜,煎到表面微脆,撒上黑椒調味。 最滿意的還有帶子下的蘋果蓉,酸甜開胃,而且和帶子的味道很夾。Soup- 蟹肉龍蝦濃湯🍲 入口creamy而且龍蝦的鮮味十分濃而且突出,正!! Main Course- 我選了烤西班牙雪花黑毛豬配蘋果黑醋汁。黑毛豬扒很大份,而且比較厚肉。 入面的肉質都算鮮嫩,而且充滿肉汁,配上蘋果黑醋汁,可平衡油膩感。Main Course- 另一個主菜我們則選了1/2波士頓龍蝦黑鱈魚配蟹肉忌廉汁。 龍蝦鮮甜之餘啖啖肉,很滿足呢。而且 黑鱈魚煎得外脆內嫩,魚肉又滑,配上蟹肉忌廉汁味道更加豐富。 Dessert- Hazelnu

每道course也很有心思,味道也不俗。
 Starter-黑毛豬風乾火腿伴哈密瓜

餐包

這道course甚有驚喜!

Soup- 蟹肉龍蝦濃湯🍲

入口creamy而且龍蝦的鮮味十分濃而且突出,正!!

龍蝦鮮甜之餘啖啖肉,很滿足呢。

Dessert- Hazelnut Chocolate Mousse。

雖然外幣睇落平平無奇,但味道的確很不錯呢!
mousse的口感很幼滑,有很香濃的Hazelnut味,配上特濃朱古力,整體甜度也不會太高。

整體來説,這間法國餐廳的食物水準挺高,又有無敵景色,很適合情侶前來呢。
2018-06-12 309 浏览
經常聽說吃法國餐得吃上幾小時,這次來試試A La Umai,由前菜到餐湯到主菜到甜品,整個過程乾脆俐落,加上海景與餐廳的格調,整頓飯可以用"enjoyable"來形容。除了服務一流外,食物的性價比也相當高。先介紹一下餐牌,與友人各自選了一個Set Dinner,分別試試澳洲M5和牛肉眼與波士頓龍蝦。Bon appetite ! 前菜是十八個月黑毛豬風乾火腿配哈蜜瓜,ham 的味道香濃,滲出的油脂香味與超甜蜜瓜相當匹配,加上碟上的醋汁與Oliver oil,made a perfect balance,並沒有油膩的感覺。頭盤有磯煮鮑魚,鮑魚軟硬度適中,汁煮甜甜的味道配上碟旁的南瓜蓉和baby carrot, 吃完令人想再吃多一隻,覺得有點不太夠喉呢。餐湯分別點了蠔湯與龍蝦湯,淡綠色的是蠔湯,味道實在令人驚喜,蠔的鮮味非常突出而且濃郁。而且其他餐廳都較少有蠔湯這個選擇,喜歡蠔的來到一定要試試!然後到重頭戲 - 主菜,先介紹朋友點的澳洲M5和肉眼,叫了medium rare,沒想到份量這麼大,值回票價!Juicy 的肉眼配上紅酒汁,啖啖肉得黎煮得剛剛好,令人想瘋狂吃下去。不要以為法國菜的po

Bon appetite !

然後到重頭戲 - 主菜,先介紹朋友點的澳洲M5和肉眼,叫了medium rare,沒想到份量這麼大,值回票價!Juicy 的肉眼配上紅酒汁,啖啖肉得黎煮得剛剛好,令人想瘋狂吃下去。不要以為法國菜的portion 會很小,份量多到我們差點吃不下。
而另一主菜 - 波士頓龍蝦黑雪魚亦沒有令人失望,龍蝦肉質夠彈牙,我最欣賞的是crabmeat cream sauce!! Cream sauce 配海鮮是一個perfect match,加上魚煎得夠香脆,配上crabmeat cream sauce,香口又香濃,我地將伴菜也蘸上醬汁,yum yum~

食到這裡,我地已經很飽了,究竟是誰說法國餐吃極不飽..不過飽還飽,甜品絕對是少不了的!
服務員端上甜品之時也送上很sweet 的笑容,大概是因為看見我們吃得太滿足吧(汗)
甜品是柚子雪葩,粒粒柚子非常有口感,微甜帶點清新,一清味蕾。

總括今次經驗,個人非常推薦這裡,雖空間不算大,但勝在服務與食物質素都非常高。而且看到對面海景,浪漫得黎帶點恬靜,又可以暢所欲言,非常推介情侶約會,不論是正在發展或是慶祝週年紀念的情侶呢。
2018-05-28
  • 澳洲M5和肉眼,
  • 波士頓龍蝦黑雪魚,
2018-06-11 261 浏览
今晚特登黎哩到食晚飯, 因為朋友介紹話哩到個景係好靚, 望到哂2邊既維港, 而且係係頂層, 所以仲有個戶外既天台可以坐, 不過可惜個日落雨, 我地就上唔到去啦.. 哩到環境幾安靜, 好岩情侶黎食餐飯慢慢傾下計... 就算1大班朋友包場開PARTY都好正, 影相又好靚👍🏻 講番食物先, 今晚我地2個人每人叫左個DINNER SET, 有頭盤,主菜,湯同甜品.. 頭盤有HAM同埋明太子魷魚, 舊魷魚入面包住左D辣既明太子, 真係估唔到竟然係辣既, 所以食落都有種好得意既FEEL🤪🤪主食方面我地分別叫左肉眼扒同燒龍蝦+魚... 牛扒係用左澳洲既A5和牛, 肉質好林唔會鞋.. 而且都好多汁😉另外龍蝦就加左芝士去焗, 魚既肉質好滑...2個湯都係好值得一讚咖, 因為2個都真係好好飲呀🤩 特別係個龍蝦湯, 真係超香同好甜呀!! 而個蠔湯都唔錯, 好鮮甜👏🏻👏🏻

另外龍蝦就加左芝士去焗, 魚既肉質好滑...