2019-06-10 81 浏览
朋友介紹係尖沙咀鬧市中, 有一間簡約, 較為私隱度高的扒房, 位於亞士厘道~ 旺中帶靜~客LIFT直上8樓, AMITIE KITCHEN是全層的全店十數張檯, 裝修十分簡約,  燈光柔和都幾舒服~吃貨的朋友只想食扒, 牆上都有寫左today special~ORDER完食物, 服務員會送上熱燙燙的麵包~又香又軟, 餅乾條超好味呀!紐西蘭西冷扒 - 7成熟~ 陣陣炭香味~ 燒出黎的格仔紋十分細緻, 火喉岩岩好!肉質實而不韌, 有肉味, 亦十分JUICY!西班牙黑毛豬 - 7成熟~同樣炭香味濃, 肉質幾滑, 一樣的充滿了肉汁, 肥瘦適中!十分唔錯, 食不停口!美食不用大份, 品質好好, 份量已夠飽肚~呢間可以再ENCORE!

客LIFT直上8樓, AMITIE KITCHEN是全層的

全店十數張檯, 裝修十分簡約,  燈光柔和都幾舒服~

ORDER完食物, 服務員會送上熱燙燙的麵包~
又香又軟, 餅乾條超好味呀!

紐西蘭西冷扒 - 7成熟~
陣陣炭香味~ 燒出黎的格仔紋十分細緻, 火喉岩岩好!
肉質實而不韌, 有肉味, 亦十分JUICY!
紐西蘭西冷扒
紐西蘭西冷扒

西班牙黑毛豬 - 7成熟~
同樣炭香味濃, 肉質幾滑, 一樣的充滿了肉汁, 肥瘦適中!
十分唔錯, 食不停口!
西班牙黑毛豬
西班牙黑毛豬

美食不用大份, 品質好好, 份量已夠飽肚~

呢間可以再ENCORE!
2019-05-29
  • 紐西蘭西冷扒
  • 西班牙黑毛豬
晚餐.1) 松葉蟹味噌蟹糕鵪鶉蛋意大利麵伴龍蝦汁 $208意粉份量十足像座山那樣高先試一口意粉 感覺有點鹹伴點蟹糕吃 理應會更鹹可是又接受到 而且令意粉又美味了可是蟹糕內有蟹殼碎差點咬到吃時要小心點了.2) 西班牙黑毛豬扁意大利麵 $288 (晚餐)黑毛豬煎得剛剛好又軟又多汁扁意粉也十分美味不會怕太油膩.3) 粟米湯 餐包餐湯不是平日西餐很creamy的那種不過粟米味很濃郁也有很多的粟米蓉餐包就沒有太大驚喜.4) 香煎紅鯛魚田園沙律想不到前菜沙律的魚也會那麼大件田園沙律酸酸甜甜十分開胃.5) 宇治抹茶牛奶朱古力 (跟餐+$20)抹茶和朱古力這樣配搭的飲品好像比較少見兩者的味道都有嚐到好味.6) 伯爵茶奶凍 (跟餐+$30)其實是為了這個甜品而來的果然沒有令我失望奶凍的賣相十分優雅而且十分有彈性移動它時會不斷顫抖著十分可愛😆伯爵茶味十分濃本人十分欣賞.主菜和甜品都相當有水準喜歡伯爵茶的建議試試伯爵茶奶凍!
1) 松葉蟹味噌蟹糕鵪鶉蛋意大利麵伴龍蝦汁 $208
可是又接受到 而且令意粉又美味了
可是蟹糕內有蟹殼碎
差點咬到
吃時要小心點了

2) 西班牙黑毛豬扁意大利麵 $288 (晚餐)
黑毛豬煎得剛剛好

4) 香煎紅鯛魚田園沙律
想不到前菜沙律的魚也會那麼大件
田園沙律酸酸甜甜
十分開胃

5) 宇治抹茶牛奶朱古力 (跟餐+$20)
抹茶和朱古力這樣配搭的飲品
好像比較少見
兩者的味道都有嚐到
好味

6) 伯爵茶奶凍 (跟餐+$30)
其實是為了這個甜品而來的
十分可愛😆
伯爵茶味十分濃
本人十分欣賞

主菜和甜品都相當有水準
喜歡伯爵茶的建議試試伯爵茶奶凍!
2019-06-09 38 浏览
平時喺尖沙咀附近返工 成日午餐都會食花園餐廳 估唔到原來隔離樓上會有一間咁高級嘅西餐店 雖然佢嘅裝修唔及得上平時中環或海港城嘅高級西餐店 但食物水準令人滿意下次有咩特別日子絕對會帶男朋友過嚟食今次同朋友一齊叫咗個六百幾蚊嘅二人餐首先頭盤我揀咗田螺 因為本人平時好鍾意食 特別係平時花園餐廳+40幾蚊就已經有半打今次第一次食其他餐廳嘅田螺相比起花園餐廳嘅比較大隻田螺更加多汁 田螺汁加薯蓉永遠係絕配仲有佢個湯係記得有兩款揀我揀咗南瓜湯南瓜味比忌廉重 唔會太劉口 麵包都係暖 小食要個黑松露意大利雲吞芝士忌廉汁夠廷身 如果有更加多芝士我會更中意main dish叫咗個牛扒 但係我衰唔記得咗全名 非常之入味完全冇overcook 有驚喜最後甜品係兩細件嘅pancake雖然冇咩特別 但全部野嘅份量對於兩個人來講啱啱好
下次有咩特別日子絕對會帶男朋友過嚟食

有驚喜

最後甜品係兩細件嘅pancake
雖然冇咩特別 但全部野嘅份量對於兩個人來講啱啱好

2019-06-09 63 浏览
聽人講話尖沙咀有間前五星級大廚主理,適逢今日慶祝七週年紀念 所以黎試一吓有幾好食啦餐牌 晚餐仲有份餐包,份量仲要好多 全部熱辣辣 除左牛油 仲有藍妹醬 幾有心思餐湯濃郁得黎又有溶香煎紅綢魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋汁紅綢魚煎得好香,肉質鮮嫩 沙律菜醒胃主菜就係烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁睇個名都得特別啦虎蝦同帶子仲有意大利飯放係大啡茹上面大啡茹烤完仲保持到水份虎蝦同帶子都很鮮味,幾滿足牛腹柳7成熟 肉質鮮嫩又juicy牛味都幾重 值得一嗌心太軟可以即時寫字 同有士多啤梨味雪糕配襯心太軟甜得黎帶點朱古力既苦 唔錯唔錯熱情果芒果橙紅茶餐飲會附送一杯飲品,就點了一杯熱情果芒果橙紅茶,呢杯熱水果茶,集合了幾款水果,酸酸甜甜,幫助消化。順道一提,很喜愛杯子的設計,附帶一支小湯匙,十分貼心!總結,為週年紀念畫上完美句號

餐牌

晚餐仲有份餐包,份量仲要好多
全部熱辣辣 除左牛油 仲有藍妹醬 幾有心思

餐湯濃郁得黎又有溶

香煎紅綢魚田園沙律伴青檸蜜糖油醋汁
紅綢魚煎得好香,肉質鮮嫩 沙律菜醒胃

主菜就係烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯伴龍蝦汁
睇個名都得特別啦
虎蝦同帶子仲有意大利飯放係大啡茹上面
大啡茹烤完仲保持到水份
虎蝦同帶子都很鮮味,幾滿足

牛腹柳
7成熟 肉質鮮嫩又juicy
牛味都幾重 值得一嗌

心太軟
可以即時寫字 同有士多啤梨味雪糕配襯
心太軟甜得黎帶點朱古力既苦 唔錯唔錯

熱情果芒果橙紅茶

總結,為週年紀念畫上完美句號
2019-06-03
庆祝纪念
纪念日
2019-06-09 32 浏览
在沉悶的工作中,帶點趣味的是同事喜四處找美食。Lunchtime 跟住他們覓食總有好吃的。亞士厘街是尖沙咀一條吃街,有很多好選擇。餐廳小巧別致,裝潢具歐陸風情。我們選了一個lunch set 和散叫了一碟鰻魚飯。Lunch set 包沙律或湯,主菜,甜品和飲品,幾抵的。(2:30 pm前埋單好似還免加一)沙律:醬汁酸酸甜甜的,很開胃,菜很新鮮,朋友讚雞肉好吃。香草汁羊仔柳意大利面 $88 :這意大利面一致得到我和朋友的好評!才端上來已經聞到很香,綠色的檻欖油是靚的檻欖油,很香很彈牙,面條煮得剛好。羊柳唔騷,可惜唔算好咬。甜品是朱古力布丁,朱古力味令人意外地濃郁,讓朋友生起下次想試他們的朱古力的想法。😂 口感界乎在慕絲和雪糕中間,很好吃。Hazelnut Coffee好喝,微甜,不苦,溫暖,有滿滿的榛子味。今天壓軸登場的... 蒲燒特長鰻魚流心意大利飯 $238原隻超大條的鰻魚,建議可以三人share 吃應該都沒問題 😂 魚肉好柔軟好入味,脂肪肥美,是為上乘,值這個價錢。飯米粒粒飽滿,本身已經很入味(鰻魚),再加上流心蛋一起攪拌,會更滑更惹味。員工的態度也很友善禮貌,可以encore

亞士厘街是尖沙咀一條吃街,有很多好選擇。

餐廳小巧別致,裝潢具歐陸風情。

我們選了一個lunch set 和散叫了一碟鰻魚飯。

沙律:醬汁酸酸甜甜的,很開胃,菜很新鮮,朋友讚雞肉好吃。

今天壓軸登場的...
蒲燒特長鰻魚流心意大利飯 $238

員工的態度也很友善禮貌,可以encore 。

2019-06-03
2019-06-09 59 浏览
如果約三五知己聚會食好西,非尖沙咀莫屬!各式各樣的餐廳把多個樓上舖位也攻陷下來,隨便一楝大廈也充滿了樓上食肆,因此我們很容易便可以「搵食」。這天,我們來到一家樓上西餐廳,簡單自然而低調的裝潢配搭高質素的食物,甚受附近白領人士歡迎。在中午時份總是堆滿等位的人。餐廳主要採用自然風格的裝潢,無論牆身和桌椅均是簡約舒適,恰到好處。以下有幾款食物是我們認為必點的:1. 鹹蛋黃醬煙蘑菇意大利麵鹹蛋黃迷必點菜式~ 鹹蛋黃醬味極濃,醬汁掛滿每條麵條,麵條夠彈牙有咬口。配料十分足料,蘑菇和煙肉佈滿意粉表面,非常美味。2. 紐西蘭西冷(七成熟)配薯菜這道菜的性價比超高,肉味濃郁又夠juicy, 而且毫不老韌,非常嫰滑。薯菜簡單自然美味,薯仔弄得香口入味,內裡薯味十足。3. 熱情果梳打夏日熱辣辣,喝杯冰涼的梳打至好不過。熱情果甜味適中,不會過分的甜,混合冰涼的梳打,解暑一流。
如果約三五知己聚會食好西,非尖沙咀莫屬!

以下有幾款食物是我們認為必點的:

1. 鹹蛋黃醬煙蘑菇意大利麵

2. 紐西蘭西冷(七成熟)配薯菜

3. 熱情果梳打

2019-06-07 44 浏览
今次再黎尖沙咀嘅商廈發掘好野食。樓上餐廳一段地方都不大,但呢到格局整潔,比人嘅感覺就唔會狹小迫夾。大約7點左右到餐廳,唔洗等位即可入坐,但坐咗一陣就突然全店差唔多滿坐,下次黎都係打電話book定穩陣。呢到嘅侍應大多係年青人, 殷勤有禮,做野都好快手。餐廳提供幾款晚市套餐,有海鮮有飯有麵有排類,牛排三百幾,其他都係二百幾,包前菜、餐湯、主菜同飲品。中意海鮮嘅我哋就叫咗個套餐A $228(烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯配龍蝦汁),主菜有三款食品感覺上好似好抵跟餐嘅香煎紅鯛魚田園沙律配青檸蜜糖油醋汁望到侍應拎呢碟野上枱嘅時候仲想話無叫過,佢話係跟餐沙律我都唔信,咁大份?!成個主菜咁啵!平常出面西餐d跟餐沙律都係一細碗,配菜都係一兩片薄片,呢到係一大碟,塊魚魚排黎架!菜新鮮,魚肉肥美,煎得香口唔會乾。一個前菜已經令我哋充滿期待。餐湯係南瓜濃湯,南瓜味好香甜好濃湯好味但我更加中意呢到嘅歐洲風味麵包,上枱時仲係暖暖的。平時食包我都係沾湯食,因為唔中意加牛油,但呢到有blueberries jam,唔太甜唔太酸酸,有一種清新感覺,幾開胃,所以我唔洗沾湯食,果醬配小麵包主菜黎啦~以為佢會三樣

跟餐嘅香煎紅鯛魚田園沙律配青檸蜜糖油醋汁

餐湯係南瓜濃湯,南瓜味好香甜好濃

主菜黎啦~以為佢會三樣野分開,點知會混埋咗一齊......啡菇大大隻好juicy,飯粒煙煙韌韌有口感,帶子都好鮮甜但份量太少了

除咗套餐,呢到都有幾款前菜同甜品可以散叫。
火灸半熟吞拿魚伴柚子味噌醬($88)
柚子醬好清香,吞拿魚内滑外香,口感特別

芝士焗松葉蟹膏大啡菇($68)
芝士味濃,有少少蓋過蟹膏味道,但濃郁香菇味就點都蓋唔住啦

日本原個鮮果雪葩(跟餐 $60)
原個蜜桃雪葩比較少有,味道清甜
2019-06-07 44 浏览
今日同朋友做過research後嚟到尖沙咀揾食,揾到呢間隠世西餐,我地十二點嚟到暫時未有人,餐廳空間感好夠,坐得好舒服。餐廳有好多野食選擇,除左午餐,素食午餐,仲可以散叫,同有特別推介。我地簡左好耐,先決定到食咩,因為有太多野想食!我地叫左一個午餐,烤燒西班牙再栗飼豬鞍,牛油果軟殼蟹漢堡,宇治綠茶冰。宇治綠茶冰,朋友説是他喝過最好喝的宇治綠茶冰午餐附送的餐湯,是南瓜湯,味道很濃很好味。登登登登!牛油果軟殼蟹漢保,這個超好食,超大份,軟殻蟹份量絶不欺場,很香口,而且配答的也是我最愛的蕃薯條,甜甜的,好中意!烤燒西班牙再栗飼豬鞍,詰個也令我們大開眼介,豬鞍烤得綿綿的,一D都唔會"鞋口",非常出色!隨午餐附送的甜品這個是法式甜橙pancake,亦係好好味!而且平常很少食到(不論是甜品店還是西餐廳)總統黎講,呢間真係好出色,無論野食定野飲都好好,再經過一定會再返黎食~仲有,侍應的服務亦好貼心有禮。

宇治綠茶冰,朋友説是他喝過最好喝的宇治綠茶冰

午餐附送的餐湯,是南瓜湯,味道很濃很好味。

隨午餐附送的甜品

仲有,侍應的服務亦好貼心有禮。
2019-05-28
  • 牛油果軟殼蟹漢堡
2019-06-07 45 浏览
朋友加人工請食飯,介紹嚟依間食喺尖沙咀韓國街個邊嘅樓上餐廳一開𨋢門就係餐廳嚟💁🏻‍♀️見到其實佢午餐同tea唔係貴,有興趣下次試lunch~😏我地揀左set dinner~包括一個前菜🥗、餐湯、主菜🥩同飲品🍹叫完嘢食無耐就有野食啦👏🏻⭐️麵包盤🍞,有三款麵包,牛角包🥐橄欖條同埋提子法包🥖我個人鍾意食橄欖條,因為佢配埋個湯同埋個主菜一齊食十分夾!橄欖味很重,唔會好似出邊啲法包條咁好硬。其他兩款麵包都OK👍🏻⭐️粟米忌廉湯,粟米味好濃下,飲得出係用新鮮粟米🌽攪拌而成嘅~無防腐劑夠晒健康!⭐️熱情果芒果橙紅茶🥭🍊係twinings 茶包~無糖的配主菜個忌廉雲吞一齊飲可以解膩👍🏼👍🏼👍🏼⭐️紅鯛魚田園沙律配青檸蜜糖油醋汁(前菜)覺得酸酸甜甜好開胃🤤青檸味🍋都偏重但係唔會過酸~個鯛魚係連埋魚皮煎嘅,個皮十分彈牙👍🏻⭐️牛肝菌松露意大利雲吞配芝士忌廉汁$238(比個汁浸晒影得唔太好)介紹返雲吞有八粒 🥟雖然得八粒 但係其實個份量已經好夠!因為忌廉汁會好易飽,所以唔使擔心會食唔飽。個餡會有少少偏咸所以跟汁一齊食就岩岩好~另外單點多左個主菜⭐️六安士紐西蘭西冷牛扒$148叫咗七成熟而佢嚟到都係啱啱好七成熟~所以我覺
朋友加人工請食飯,介紹嚟依間食
喺尖沙咀韓國街個邊嘅樓上餐廳

一開𨋢門就係餐廳嚟💁🏻‍♀️
見到其實佢午餐同tea唔係貴,有興趣下次試lunch~😏

叫完嘢食無耐就有野食啦👏🏻

⭐️熱情果芒果橙紅茶🥭🍊
係twinings 茶包~無糖的
配主菜個忌廉雲吞一齊飲可以解膩👍🏼👍🏼👍🏼

⭐️紅鯛魚田園沙律配青檸蜜糖油醋汁(前菜)
覺得酸酸甜甜好開胃🤤
青檸味🍋都偏重但係唔會過酸~
個鯛魚係連埋魚皮煎嘅,個皮十分彈牙👍🏻

⭐️牛肝菌松露意大利雲吞配芝士忌廉汁$238
(比個汁浸晒影得唔太好)
介紹返雲吞有八粒 🥟

雖然得八粒 但係其實個份量已經好夠!
因為忌廉汁會好易飽,所以唔使擔心會食唔飽。
個餡會有少少偏咸所以跟汁一齊食就岩岩好~

另外單點多左個主菜

⭐️六安士紐西蘭西冷牛扒$148
叫咗七成熟而佢嚟到都係啱啱好七成熟~
所以我覺得呢樣一定要讚。
個牛扒唔會好鞋岩岩好🤤🤤
不得不提佢嘅配菜,蒜蓉同埋牛油菇🍄
本身牛個gravy 唔會太濃,所以配搭埋一齊食會有另一種味道👍🏻幾特別

我哋一行二人叫咗一個晚市套餐
同單叫既西冷🥩加埋都係$500左右
所有既餐點都好好食,物超所值!👍🏼👍🏼
  • 栗子忌廉湯
2019-06-07 75 浏览
朋友之前試過Amitie Kitchen, 今次專程帶我來食晚餐。 位置在尖沙咀的商業大廈裏, 估唔到平日的時間大約八點鐘已經全場滿座。 我們今次點了的菜式有凱撒沙律$68, 法式香草牛油焗田螺$98, 烤燒大啡菇,焗釀鮑魚,北海道帶子,虎蝦意大利飯伴龍蝦汁$218。麵包盤~ 點菜之後店員為我們送上熱哄哄的麵包。凱撒沙律~ 沙律菜夠新鮮。法式香草牛油焗田螺~ 田螺味道濃郁, 底層有香噴噴的薯蓉,好味!烤燒大啡菇,焗釀鮑魚,北海道帶子,虎蝦意大利飯伴龍蝦汁 ~首先賣相已經好吸引, 大啡菇肥美肉厚, 菇味香濃, 意大利飯粒粒煙韌, 海鮮也非常新鮮入味, 配上龍蝦汁, 整體都做得很出色。餐廳的優點是食物質素中上, 有我最愛的法式香草牛油焗田螺和麵包熱哄哄的。 但 座位有點擠迫, 如果可以改善到這一點更加好。

麵包盤~ 點菜之後店員為我們送上熱哄哄的麵包。

麵包

凱撒沙律~ 沙律菜夠新鮮。

凱撒沙律

2019-05-30
麵包
凱撒沙律
  • 燒菇~焗鮑~北帶~蝦意飯
2019-06-06 60 浏览
我本身都是一個慢活人,享受生活,覺得吃東西都要慢慢的,最重要的是食物質素。今晚來到一間尖沙咀上樓cafe吃晚餐,這裏很合適我,很慢活。我點了兩個晚餐,先來餐包,熱熱地,很軟很香牛油味。再上了蕃茄湯,蕃茄很濃郁,也很creamy他們會等你吃完一道菜,再等一會兒,才會給你下一道菜,有像吃法國餐的感覺,很高雅,很合適漫活的我。我想,廚師對每一道菜都十分之有要求!沙拉加上魚塊主菜是大啡菇帶子龍蝦意大利飯,這個配答很高級,伴碟都很精緻,相信廚師在廚房裏花了很長時間和心機去「扮靚靚」。整體好吃,很慢活,我喜歡

我點了兩個晚餐,先來餐包,熱熱地,很軟很香牛油味。

再上了蕃茄湯,蕃茄很濃郁,也很creamy

沙拉加上魚塊

整體好吃,很慢活,我喜歡

2019-06-06 51 浏览
尖沙咀真係一個食肆林立既地方,我今日又出到黎呢到同朋友食飯。今次黎到係食西餐,都幾適合兩個人食。首先係叫左香煎法國鴨肝多士配車里子醬,多士都有外脆內軟,配合車里子醬唔會有太多油膩感,鵝肝都重香味。BBQ蜜醬豬仔骨配烤薯條薯條烤得剛好,中間仲有軟軟既口感,豬仔骨好大份完全將表面烤乾,唔會有濕濕油油既感覺,中間都係有似汁。跟住到主食松葉蟹味噌鵪鶉蛋意大利麵,龍蝦汁同其他配菜好夾麵條亦掛滿醬汁,口感al dente,佢係主食更係今晚既主角👍🏻總結今晚唔係食左好多野,但每一道菜都好有資素,感覺係冇令人失望既菜式更加有驚喜既感覺。
餐包

BBQ蜜醬豬仔骨配炸薯條
炸薯條
松葉蟹味噌鵪鶉蛋意大利麵
2019-06-06 75 浏览
約了很久沒見的朋友食個飯,雖然友人還是喜歡㩒電話,但也不妨礙我享受美食,食物既味道已吸引了我靜靜地專注品嚐了。只是兩個人其實可以叫 set dinner 或 二人餐會比較抵,但我想食既野不全部在set 上,所以都是散叫。香煎法國鴨肝伴車厘子醬$148呢個做前菜十分高質呢,鴨肝食落甘香,可以再煎耐些少令表面更香脆,因為鴨肝切得厚,所以不用擔心煎太干,車厘子醬值得一讚,味道香甜天然,而且粒粒仲睇到形狀既車厘子仲係有口感唔會得醬,配鴨肝多士相得益彰地化解了油膩感。松葉蟹味噌鵪鶉蛋意大利粉配龍蝦汁 $208果然配龍蝦汁是沒錯的,成個意粉充滿了龍蝦和蟹肉的鮮甜,菇和蕃茄粒更添口感和茄的酸甜味,味道既極致係蘸上如甲羅燒的鵪鶉蛋蟹膏,真係成個口腔都充斥100%既蟹鮮味!BBQ 蜜醬豬仔骨配炸蕃薯條 $228醬汁調配既味道濃郁惹味,真係想再添啲,可惜豬仔骨個人喜好淋身的,這裏serve 既 ribs 係 keep 到肋骨排既彈性同口感。蕃薯條炸得香脆干身,而且已經用香草同鹽調味過,唔蘸醬已很夠味亦嚐到本身蕃薯既清甜。但不表示醬料不好食,廚師特地配上有甜味既蛋黃醬,大大中和到薯條同 ribs 既咸味。野

香煎法國鴨肝伴車厘子醬$148

松葉蟹味噌鵪鶉蛋意大利粉配龍蝦汁 $208

BBQ 蜜醬豬仔骨配炸蕃薯條 $228

野食都比較重口味,所以叫左杯清清淡淡既熱水蜜桃果粒茶,只有水果干沒有加糖,微微的果香讓工作完的味蕾得到充分休息。

除左menu既野食,牆上都有是日既特色菜,相信不久會再回來一試今次未能嚐到既其他菜式和甜品

值得一提呢度女廁有兩格而且好干淨,真係好令人滿意。
  • 香煎法國鴨肝伴車厘子醬
  • 松葉蟹味噌鵪鶉蛋意大利粉配龍蝦汁
2019-06-04 193 浏览
放假嘅節目無非都係行街睇戲食飯,雖然行程依舊,但吾同嘅係今日嘅電影同晚餐都係我期待左好耐架啦🙈係The One 睇完精彩嘅「哥斯拉II」之後,就去朋友推薦嘅「Amitie Kitchen」食意大利大餐🙆‍♀️ (🤫細細聲講,朋友話呢到嘅店主兼主廚係5星級酒店出身架).餐廳裝潢以簡約為主,雖然冇華麗嘅裝飾,但充滿住溫馨小店嘅感覺,食得舒服自在👍.店員帶我地入座之後,第一件緊係著手研究下個餐牌啦🙈 餐牌分為兩種,Main 同 Set。最後我地決定叫一份Set Dinner,散叫D Side Dish 同Dessert 💕.Dinner Set ($228)1️⃣餐前麵包簡簡單單嘅餐前麵包就已經比到surprise我😱先講份量,一般嘅餐廳通常PROVIDE 嘅餐包都係一塊起兩塊止,而呢到居然每人各有三款麵包!分別係牛角酥,提子包同麵包脆條,仲有牛油同藍莓JAM添~再講味道,牛角酥口感細密鬆軟,提子包入口軟熟又有提子增加口感,而麵包脆條,輕脆帶點黑椒味👍.2️⃣Appetizers: 意大利巴馬火腿凱撒沙律沙律菜新鮮爽口,吾知沙律Sauce係咪自家調製,濃郁嘅芝麻沙律香帶點微酸,味道出眾好開胃! 再放上

Dinner Set ($228)

1️⃣餐前麵包
餐前麵包。宇治抹茶牛奶朱古力
提子包

2️⃣Appetizers: 意大利巴馬火腿凱撒沙律
沙律菜新鮮爽口,吾知沙律Sauce係咪自家調製,濃郁嘅芝麻沙律香帶點微酸,味道出眾好開胃! 再放上幾片巴馬火腿同芝士片,鹹香而不油膩帶點芝士香。
意大利巴馬火腿凱撒沙律

3️⃣Soup: 粟米忌廉湯
粟米忌廉湯係用一粒粒嘅粟米高速攪碎而成,粟米味特別濃郁🥰
粟米忌廉湯

4️⃣烤燒大啡菇,焗釀北海道帶子,虎蝦意大利飯伴龍蝦汁
呢款可以話係我食過最出色嘅一道意大利飯,冇之一🙈 我覺得如果意大利飯嘅飯量太多,好容易會膩同滯,而呢一點廚師控制得恰到好處。意大利飯同龍蝦汁相伴而成,用大啡菇承載着,頂部再放上芝士焗至半溶。意大利飯吸收左龍蝦汁嘅精華,濕潤度夠高入口仲有濃郁嘅芝士香,而底部嘅大啡菇,咬落滑溜柔軟,最後北海道帶子同虎蝦帶黎微脆焦香,真係達至五星級水準呀!
烤燒大啡菇,焗釀北海道帶子,虎蝦意大利飯伴龍蝦汁

5️⃣Drink: 宇治抹茶牛奶朱古力 (+$15轉配特飲)

抹茶同朱古力完美配合,濃郁嘅朱古力味帶點抹茶香💕
Side Dish: 焗藍芝士煙肉風琴馬鈴薯 ($48)

每片薯仔都夾左煙肉,上面再鋪滿左半溶嘅藍芝士,非常入味😍
焗藍芝士煙肉風琴馬鈴薯

Dessert: 朱古力香蕉金寶 (+$50 優惠價加配)
呢個金寶真係不得😋 底部係香蕉同朱古力,烤焗後香蕉同朱古力融為一體,而上面灑滿左餅碎,入口熱辣辣,軟綿綿嘅香蕉肉伴朱古力溶漿,仲有粒粒餅碎,口感由柔軟轉變成鬆脆!最厲害嘅係,好怕食甜野嘅我居然唔覺得甜,仲覺得唔夠喉添😚
朱古力香蕉金寶

Dessert: 伯爵茶奶凍 ($38)
軟綿Q彈嘅奶凍入口即化, 陣陣濃郁嘅伯爵茶香留喺口腔中不散,力推啊!
伯爵茶奶凍

期待已久嘅晚餐果然冇令我失望🥰 好欣賞店主偏重質量嘅概念。對於我黎講,食物質素高,價格親民,永遠勝過只有環境華麗,質素卻參差嘅餐廳👍
2019-06-02
  • 栗子忌廉湯
  • 北海道帶子蘑菇意大利飯伴黑松露
  • 餐包
2019-06-03 44 浏览
今晚與友人相約到尖沙咀晚飯,佢極力推介呢間由五星級酒店大廚主理既西餐私房菜餐廳,鐘意西餐既我地梗係要來試下啦!我地叫左個set dinner 再另外散叫,咁就可以試多d 唔同既野。雖然我地叫左1個set,但竟然上左2人份量既餐包,餐廳果然十分大方。木碟上有香噴噴既法式牛角包,熱辣辣既餐包同埋香草脆餅條,配上牛油同果醬後簡直不得了!個餐湯係龍蝦湯,龍蝦鮮味濃郁,未食主菜都已經滿足我地為食既味蕾。套餐頭盤仲有個香煎紅鯛魚田園沙律,魚有咬口配上柚子醋沙律十分醒神開胃。友人叫左個自家製美式黃金蟹餅,果然冇介紹錯,蟹肉新鮮再配上黃金咸蛋既味道,令人齒頰留香。另一個重頭戲主菜西班牙黑毛豬扒(8安士)5成熟,很少吃豬扒可以煮得這麼諗滑,同十分有豬味,相信只有黑毛豬同呢度既大廚可以做到!仲有另一個主菜烤燒大啡菇、焗釀北海道帶子、虎蝦意大利飯,大啡菇一向都是我的最愛,再現上煎得香噴噴的北海道帶子同虎蝦,呢個現搭十分新鮮,啡菇上既意大利飯亦都KO左我地兩個既肚皮。