2023-05-08 291 浏览
Starting with the Churros, Bayfare Social presents a delightful twist on this classic Spanish treat. The churros are perfectly crispy on the outside, with a soft and fluffy interior. Served with a rich chocolate dipping sauce, each bite is a heavenly combination of sweetness and indulgence.The Pulpo A La Gallega is another standout dish. This Galician-style octopus is cooked to perfection, with a tender and succulent texture. The flavors are well-balanced, highlighting the freshness of the octop

The Pulpo A La Gallega is another standout dish. This Galician-style octopus is cooked to perfection, with a tender and succulent texture. The flavors are well-balanced, highlighting the freshness of the octopus and complemented by a subtle blend of herbs and spices. It's a dish that transports you to the coastal regions of Spain.

For those craving a hearty main course, the Steak Frites is a must-try. The steak is expertly cooked to the desired level of doneness, resulting in a juicy and flavorsome piece of meat. Paired with crispy and golden fries, this dish satisfies both meat lovers and comfort food enthusiasts.
2023-05-02
潮聖了Rosewood酒店內的西班牙餐廳✨聞說是熱門生日餐廳價錢也相對相宜 餐廳環境昏暗頗有情調室外位置可以觀賞維景夜色! 🫶🏻食物質素的確不錯訂座時告知慶生餐廳會於上甜品時加上蠟燭同生日牌及送上生日歌但今次服務稍微困擾 職員超貼心 時刻留意我們一舉一動亦時常查詢食物質素 只是….次次較多 變成困擾😅✨~ 。~。~。~ 。~。~。~ 。~✨🐙Squid ink paella $410 八爪魚腳視覺上很有驚喜😹口感Q彈又有嚼勁~飯粒用上墨汁作調味每一口都能吃到濃郁的墨魚汁!~🥗GAMBAS AL AJILLO $195Chili Oil🫒浸虎蝦🦐蒜味非常之濃郁 虎蝦也很彈牙可能是走辣關係 個人覺得有點過咸😅~🐃Wagyu Beef Cheek$398普普通通 沒什麼特別就紅酒🍷燉牛肉和牛味道不太突然 有點浪費和牛了~🎂 Salted Caramel Mille-Feuille 海鹽焦糖千層酥酥皮一切開即碎 配海鹽焦糖奶油質感比較似軟糖甜度適中😃------------------------------

潮聖了Rosewood酒店內的西班牙餐廳✨

但今次服務稍微困擾
職員超貼心 時刻留意我們一舉一動
亦時常查詢食物質素
只是….次次較多 變成困擾😅

✨~ 。~。~。~ 。~。~。~ 。~✨
🐙Squid ink paella $410
八爪魚腳視覺上很有驚喜😹
口感Q彈又有嚼勁~
飯粒用上墨汁作調味
每一口都能吃到濃郁的墨魚汁!

🥗GAMBAS AL AJILLO $195

配海鹽焦糖奶油
質感比較似軟糖
甜度適中😃

2023-04-25 2501 浏览
同朋友慶祝生日100分嘅餐廳!🫶🏻⭐️Octopus Tapas生熟點剛好 唔會韌☺️⭐️Seafood Paella4個人食必須要叫L size用鮮蝦同貝類 仲有蛋黃醬 一齊食好出色⭐️Steak Frites叫咗Medium 咬落有肉汁 唔會韌😋⭐️Mac & Cheese雖然好邪惡好heavy 但真係好好食呀!⭐️Cava Brut Reserva(White)比較易入口嘅白酒👍🏻⭐️Churros係好煙韌嘅Churros 平時好少食肉桂都覺得好食⭐️Apple Crumble呢個蘋果批都好好食 呢間絕對要encore周邊好多朋友都鍾意食肉桂 我諗我開始無咁抗拒了~
同朋友慶祝生日100分嘅餐廳!🫶🏻

用鮮蝦同貝類 仲有蛋黃醬 一齊食好出色

⭐️Steak Frites
叫咗Medium 咬落有肉汁 唔會韌😋

⭐️Mac & Cheese
雖然好邪惡好heavy 但真係好好食呀!
Mac & Cheese

⭐️Cava Brut Reserva(White)
比較易入口嘅白酒👍🏻

⭐️Churros
係好煙韌嘅Churros 平時好少食肉桂都覺得好食

⭐️Apple Crumble
呢個蘋果批都好好食 呢間絕對要encore
周邊好多朋友都鍾意食肉桂 我諗我開始無咁抗拒了~
Apple  Crumble
Octopus Tapas
Mac & Cheese
Apple  Crumble
  • Steak  Frites
  • Apple Crumble
2023-04-18 1405 浏览
Bayfare Social 可以話係Rosewood Hotel 最親民嘅餐廳🍽️餐廳設計以歐陸市集為主題 提供多款西班牙Tapas 菜式🇪🇸呢日我揀咗呢間餐廳同朋友食生日飯!🎂.🌟TORTILLA DE PATATAS{Spanish Potato Omelette with Ibérico Ham } 西班牙奄列最大嘅特色就係加入左薯仔🥔食落反而薯仔味比起蛋味更突出連埋火腿一齊食非常夾🥓.🌟PULPO A LA GALLEGA{Octopus, Paprika, Olive Oil} 好推薦呢個八爪魚🐙八爪魚煮得啱啱好 腍得黎保持到肉質彈牙加埋紅椒粉簡直係神來之筆😋.🌟PLUMA IBERICA{Rare End Ibérico Pork Loin, Baby Potatoes, Red Mojo Sauce}食完兩個Tapas 再點左個主菜呢個選用左伊比利黑毛豬🐖 而且已經切好左一片片 好Juicy而且個醬汁味道亦都好特別 可能係西班牙菜獨有醬汁.🌟CHURROS最尾要食埋呢度最出名嘅甜品Churros炸得非常香脆 加埋

呢日我揀咗呢間餐廳同朋友食生日飯!🎂

🌟TORTILLA DE PATATAS
}
TORTILLA DE PATATAS

西班牙奄列最大嘅特色就係加入左薯仔🥔
食落反而薯仔味比起蛋味更突出
連埋火腿一齊食非常夾🥓
🌟PULPO A LA GALLEGA
{Octopus, Paprika, Olive Oil}
PULPO A LA GALLEGA

CHURROS

最尾要食埋呢度最出名嘅甜品Churros
炸得非常香脆 加埋朱古力醬絕對係滿分🍫
2023-04-11 322 浏览
🦪🍤🍝🥖🍹餐廳: Bayfare Social地區: 尖沙咀評語yster Selection (half dozen) HK$420 - 好新鮮 有淡淡海水味 蠔質感好漲好滑 仲有細細枝Tabasco同埋用布包住個檸檬唔怕壓陣有核跌落隻蠔Gambas Al Ajillo HK$175 - 全碟足料虎蝦超好食 每隻蝦都係好大隻 個蒜蓉辣汁辣得過癮 鐘意食辣既可以試下Penne HK$145- 上碟果下岀哂煙証明係煮好即上菜 一入口食到好濃既汁包住係長通芯粉 個汁濃而不漏 唔會好濟Churros HK$80 - 聽講好好食所以試下 叫侍應上甜品先即整即炸 因為甜品個係隔離 我地望住佢拎岀黎整 上菜果下有半溶朱古力伴碟 仲整左個生日牌俾我地慶祝生日 Blood Orange $100 - 正常發揮 冇特別好唔好飲結論:食物質素好高好新鮮 安排同座位都好闊 環境唔會好嘈 侍應服務好好 主動介紹啲食物係咩黎同埋講個份量多少 仲話二人份量叫一個main同兩個tapas就差不多 慶祝生日去呢間餐廳唔錯 侍應見到我地坐埋一齊就主動問要唔要幫手影相@bayfaresocial#尖沙咀美食 #尖沙咀#生
🦪🍤🍝🥖🍹
餐廳: Bayfare Social
地區: 尖沙咀

評語:
Oyster Selection (half dozen) HK$420 - 好新鮮 有淡淡海水味 蠔質感好漲好滑 仲有細細枝Tabasco同埋用布包住個檸檬唔怕壓陣有核跌落隻蠔

Churros HK$80 - 聽講好好食所以試下 叫侍應甜品先即整即炸 因為甜品個係隔離 我地望住佢拎岀黎整 上菜果下有半溶朱古力伴碟 仲整左個生日牌俾我地慶祝生日

結論:

@bayfaresocial
#尖沙咀美食 #尖沙咀
#生蠔 #蝦 #長通粉 #生日飯
#香港 #餐廳 #情侶餐廳 #情侶飲食 #幫你食 #coupleeat #helpyoueat #eatanddrink
生日
  • Prawn Tapas
🦐西班牙🇪🇸熟食市場風的初體驗🦞適逢今日係慶祝🎊🥳一位移居香港🇭🇰台灣朋友食生日飯,當然要念一念揾間有特色既restaurant🍽來展現比距睇下香港作為美食天堂既魅力所在!😎首先就決定左今次主題係食海鮮🦞🦀,上網一輪眾裏尋他既操作後揾到呢間位於rosewood既西班牙🇪🇸餐廳,睇過介紹後決定一試!Bayfare Social 坐落係瑰麗酒店5樓,同著名美式扒房Henry相伴為鄰,說明級數都有返甘上下。😋由於餐廳座位供應緊張,我地一早就人數book位,值得留意既係人數4位或以上既reservation需要信用卡💳做booking,留位只有15分鐘,如果放飛機就GG人頭位位$500了😆所以食飯當日大家都十分準時😂個reservation係留左high table for four,來到入座後飲住sparking water with lemon slide🍋等換張decent少少既枱,過左10分鐘就有了,效率算快,個waitress都好attentive👍🏻抵贊!換枱後開始點餐,menu before來之前已經睇過,所以入直路make order,跟住同大家講講事晚精選🤩🔱Seafood
🦐西班牙🇪🇸熟食市場風的初體驗🦞

🔱Seafood Platter⚜️
首先來既係大大份海鮮拼盤😍,上面全部係超級新鮮冰鎮海鮮!🦐分量十足,美中不足得半邊龍蝦肉🦞紅蝦蝦膏香濃,帶子鮮甜做法清新,生蠔🦪仲帶住淡淡海水味,全部海鮮都唔需要用醬汁去點綴👍🏻

海鮮拼盤

🔱Tortilla De Patatas with Iberico Ham⚜️
一個傳統西班牙🇪🇸蛋餅🥘,芝士香濃,薯仔軟糯有,面上24月風乾Iberico火腿香氣撲鼻而來🤩

火腿薯仔蛋餅

🔱Lobster Roll⚜️
鮮甜龍蝦肉🦞伴千島醬收藏係微焦香脆法包裏面,chips on side。成個配搭係個chips有d多餘同個roll既份量太少,味道係配合得天衣無縫😋So far 食到呢度realise左一樣野:距地個Boston龍蝦🦞好矜貴,兩個Dish都比得好久就住就住😆

龍蝦包

🔱Seafood Peallas⚜️
來到西班牙🇪🇸海鮮飯,呢道菜都算係每間西班牙restaurant既考試菜目,一試便知龍與鳳😎口感有咬口既,係我馬德里食既味道,唯獨係個portion算細,海鮮唔多😩

西班牙海鮮飯

🔱Clams Tapas⚜️
呢個Tapas個份量算係滿意,clams新鮮清甜無overcook。用牛油,火腿同洋蔥🧅去處理提升左clams既層次,個湯底🍲係可以飲,完全無一part係浪費!

牛油大蜆

🔱Gambas Al Agillo⚜️
呢道菜都係西班牙🇪🇸菜色裏面既signature Tapas,尤其係本人最愛😍呢度個chief用大大隻既tiger prawn🦐去取代shrimp去做,大大提升左食落個口感,十分滿足!蒜油可謂呢道Tapas既精粹,廚師毫不吝嗇,食住每一啖都有滿載而歸既感覺🤗西班牙上菜個陣仲係彈油💦既,呢度就少左呢樣野,不過味道上大同小異。

香蒜油虎蝦

🔱Apple Crumble⚜️
Apple Crumble就唔係第一次食了,呢度個處理唔會好似其他餐廳個餡搞到好似食糖漿甘,基本上都係軟粘粘既蘋果粒🍎,甜度適中,表面微焦香脆,出色精彩!🎉

蘋果批

🔱Churros⚜️
作為西班牙🇪🇸傳統美食甜品油炸鬼,兩個重點:本體同伴醬。本體來講呢度炸得外脆內軟,係表面砂糖🧂多左少少;伴醬係傳統大路朱古力醬,無其他選擇,不過不失,西班牙個陣就有煉奶同其他特色醬選擇☺️

西班牙油炸鬼

食完餐飯就講下d service,that is another story🤪呢度既員工分兩批,一部分係local香港人,其次係外籍Asian,一種係好service到你覺得加一係比少左,另外一種係會令你不自覺懷疑覺得呢間係咪self service既餐廳😆至於我講邊批人,留返d想象空間比大家💁🏻‍♂️叫左支sparking無refill,餐盤食完無人收,無人上裝shellfish殼既bowl,甚至一早係個reservation 落左reminder既Happy Birthday 牌仔都無準備,臨時先恍然大悟,OMG😅仲有一堆不能盡數...下次visit記得記得坐講英文waitress serve個邊既table😌

完!😎
  • Apple Crumble
  • Clams
  • Prawn Tapas
2023-04-02 260 浏览
餐廳位於Rosewood酒店,可以經K11 Musea或酒店大堂入去。雖然係五星級酒店,但價錢同一般西餐廳差不多,重點係環境好靚。。CHURROS $135呢個西班牙甜品好signature, 必嗌!新鮮即炸,外層係糖粉同肉桂粉,但唔會過甜,肉桂味唔會太濃,唔食肉桂嘅朋友應該接受到。朱古力醬係黑朱古力,好香可可味,可以中和返churros嘅甜。想點勁多醬😂 餐廳可以提供蠟燭同生日牌,但無得寫名,建議訂枱時安排。。Mac & Cheese $180 係西班牙餐廳叫Mac & Cheese好似好傻仔咁,但好多人推介!用左Parmesan Cheese,表層焗到焦脆,大量芝士可以拉絲,再加左Smoked Bacon,食落好濃郁好邪惡,芝士控就啱哂!食到最尾有啲漏同埋少少偏鹹,煙熏味好重。想試下五星級酒店餐廳嘅質素但又怕太貴,可以考慮呢間,食物質素唔錯,價錢可接受,環境適合慶生。官網menu可以參考下。推介指數:8/10 📍 Bayfare Social (尖沙咀) @bayfaresocial 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓

。CHURROS $135

。Mac & Cheese $180

推介指數:8/10

尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店5樓

• Churros
家母向來鐘情西班牙菜 今年生日就帶左佢去試下 @rosewoodhongkong 出品@bayfaresocial 一向評價都唔錯 價位又合理 仲有海景餐廳走casual dining路線 但酒店級既服務質素一啲都無打折Staff都好friendly又醒目 好適合去慶祝( ⋅֊⋅ ).ᐟ.ᐟ◦ Scallop Crudo非常美觀既前菜ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷用左北海道刺身級帶子配上escabeche dressing同牛油果第一次試呢款醬 酸酸地兼好重smoky paprika味◦ Brandada de Bacalao鱈魚同薯仔整成一個凍既mousse 有提供幾片sourdough可以搽上去感覺係馬介休既凍版 無咁膩 可以一試◦ Txipirones呢個baby squid推薦(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)質地岩岩好 又彈牙又嫩喎 配合既醬料同蛋汁都好夾◦ Gambas al AjilloTapas中既經典款 去親西班牙餐廳必點佢既辣蒜油夠哂香 但佢既虎蝦明顯食得出係急凍貨就有啲失望啦◦ Seafood Paella頭先既虎蝦仁同baby squid再度登場 加多幾粒蜆Paella吸收左濃濃海鮮味 味道上係幾出色既

◦ Scallop Crudo
非常美觀既前菜ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷
第一次試呢款醬 酸酸地兼好重smoky paprika味

◦ Brandada de Bacalao
感覺係馬介休既凍版 無咁膩 可以一試

◦ Txipirones
呢個baby squid推薦(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
質地岩岩好 又彈牙又嫩喎 配合既醬料同蛋汁都好夾

◦ Gambas al Ajillo
Tapas中既經典款 去親西班牙餐廳必點
佢既辣蒜油夠哂香 但佢既虎蝦明顯食得出係急凍貨就有啲失望啦

◦ Seafood Paella
頭先既虎蝦仁同baby squid再度登場 加多幾粒蜆
Paella吸收左濃濃海鮮味 味道上係幾出色既
我媽就略嫌佢既飯粒未夠乾身 佢較中意上次pica pica既口感~

◦ Cochinillo Asado
足足4分1隻乳豬 絕對足秤既.ᐟ‪‪‬
估計慢煮過再烤焗 豬肉嫩到不得了
都唔洗用刀 用叉輕輕扯得開
乳豬皮都夠哂香脆
唯獨係皮下脂肪較多 比我切走哂…

◦ Mac & Cheese
如果唔係有朋友強烈推介 我都唔會食西班牙菜叫呢個
但 食完之後 我都想強烈推介比大家ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
我會形容係滿分既mac & cheese

#lastbitematters_tst
  • Mac & Cheese
  • Baby Squid
2023-03-26 322 浏览
每逢週末,我都喜歡到尖沙咀 K11 Musea 的 Bayfare Social。坐在十分舒適的海藍色Velvet Sofa, 一邊飲 Sangria ,一邊欣賞维港景緻,將平日工作的忙碌抛諸腦後。當夜慕低垂,餐廳變成一個约會的好地方。讓人沈醉於五光十色的繁華夜景。我很喜歡西班牙的 Tapas 文化, 以上乘的海鲜、肉類及蔬菜等時令食材入饌,用上千變萬化的烹調手法,同時呈現出食材原本的品道及口感、層次豐富的味蕾享受; Seafood Paella 是2人份量,和摯愛分享最適合不過。

• Seafood  paella
大癲級西班牙菜,食材高質,煮法side dish非常配合,環境服務一流,perfecto🤌~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🐙 Pulpo A La Gallega (啫係Octopus Tapas) HK$195・味道:清淡八爪魚加咗小許辣粉,仲吊出鮮味,配埋底下薯蓉薯仔粒,唔錯~・口感:八爪魚爽彈,冇牙呀婆口嘅肥波都咬到。薯蓉係半smash半薯仔粒,幼滑得嚟又可以配八爪魚咬吓。🍣 Tuna Tiradito (啫係Tuna Tata) HK$220・味道:新to the鮮🤌!本身個料好食就唔使整色整水都夠抽㗎喇~・口感:上面個三塊空氣餅唔知jm9😅,硬要評一評就係都幾有麥香,不過本波覺得有蔥就夠喇。🍛 Seafood Paella M size HK$350 👍 ・味道:好癲喎喂💥!每粒飯都索滿海鮮汁,蝦再甜啲就好了,有粒蜆有沙拖低平均分sad,魷魚最正。有pat醬幾重咸香味,加埋啲飯食又係另一個味,咸鮮飯粒加鮮甜海鮮,多重層次woo😏~・口感:睇落以為啲飯乾過沙漠,點知每粒都juicy jucy。粒粒分明又夠濕度,大癲。蝦爽脆基本啦,蜆都夠厚肉,魷魚爽彈本波食到jap j

Pulpo A La Gallega

Tuna Tiradito

・口感:睇落以為啲飯乾過沙漠,點知每粒都juicy jucy。粒粒分明又夠濕度,大癲。蝦爽脆基本啦,蜆都夠厚肉,魷魚爽彈本波食到jap jap聲,嘻。
**M size以為好細,點知個pan目測都至少8吋🤯,兩三人夠食的!但海鮮份量少,孤寒咗啲⋯ **

🥩 Steak Frites HK$348
・味道:用Flat Iron但牛扒叫5成,上到嚟係7成⋯過熟少咗肉味🥲。上面個香草牛油多餘,牛油味香草味都冇,對件扒起唔到任何作用🤡。另一兜醬都一樣,廢。薯條吸咗啲牛扒精華零舍正。
・口感:過熟有啲嘥咗舊flat iron,但塊扒本身好高質所以煮衰咗都仲係嫩口,同埋吋半扒唔韌加上flat iron本來多筋都冇食到一條,扒類處理做得不錯。係薯條偏幼食得冇咁開心。

❤️‍🔥 Churros HK$135
・味道:0甜肥波怒啪兩條,表面糖粉mix咗肉桂粉所以食落微甜,唔鍾意肉桂嘅朋友都食到,淡淡肉桂味易入口der~不過牛油味就唔出,某程度上對肥波嚟講係好事,減輕罪疚感XD。個朱古力醬係黑朱,重覆多次係黑朱,0甜黑朱,本波已滿足namaste🙏
・口感:表面脆口入面軟熟,新鮮即炸但好細心會等到啱食用溫度先上枱,暖暖哋咁,yum yum。
Churros

🍹 Blood Orange Mocktail HK$100
・味道:偏甜但橙味幾重,OK啦。
Blood Orange Mocktail

🥤 Raspberry Milkshake HK$88
・味道:甜呀,同時紅莓味都重嘅唔係得人工糖漿甜。外國奶昔就必備爆血管厚cream嘅,本波skip🤭。
・口感:0冰粒,smooth~
Raspberry Milkshake

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:人均七舊水食到高質五星酒店西班牙菜,食得過,絕對有next time。

・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
環境:闊落舒服呢啲基本酒店餐廳配備有齊,枱櫈夠大。枱與枱之間闊到可以放多枱,空間度極高,雖然避免唔到三個飲醉酒嘅女人笑聲蓋過全場嘅嘈吵情況-_-。不過我坐嗰邊近戶外嘅室內位偏喑,情調太多,能見度太低😶‍🌫️。枱燈非常重要,猶如漆黑中嘅明燈💡。講咁多,唔該較光返小小🙏⋯⋯

服務:可能見我哋book枱係慶祝目的,安排咗近海景位,非常細心。梳化位舒服,唔係啲坐到淋哂個下巴對落就係枱嘅高度XD。麻煩侍應影相都冇托手踭,仲要識攞光位就角度影,pro🫡!

*需要上網book枱㗎!

2023-03-17
纪念日
Pulpo A La Gallega
Tuna Tiradito
Churros
Flat Iron Steak with French Fries $280 Steak熟度要求medium,外面煎得少少焦香,內裡呈粉紅色,好柔軟多汁好Juicy,肉質都頗嫩滑,但偏少油脂香味🥩佢搭配一款獨特嘅sauce,有陣淡淡牛油香🧈薯條係幼薯條,炸得香脆🍟Seafood Paellas (Medium) $300西班牙燉飯,飯嘅口感偏硬,類似偏乾的risotto,配料有蜆🐚、蝦🦐、魷魚🦑等等海鮮,份量唔多,兩個人食啱啱好🙋🏻‍♀️Mac and Cheese $120滿瀉的芝士🧀🧀🧀芝士仲多過通粉,配上煙肉🥓,面層焗到微脆,可以拉絲!食完會好飽好濟,但芝士控一定唔可以錯過Tortilla De Patatas with Iberico Ham $150係西班牙傳統嘅菜品,用薯仔🥔同雞蛋🥚製成,加上洋蔥🧅同香料調味,外皮金黃酥脆,內裡好creamy同綿滑,食到薯仔粒粒嘅口感,面層舖滿風乾火腿,富有鹹香🤤推薦

Seafood Paellas (Medium) $300

Mac and Cheese $120

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🥘 Seafood Paella (Medium $350) 🌟▪️ 海鮮配料有蝦、魷魚、蛤肉,口感味道新鮮! (但每款數量略嫌少) ▪️ 飯粒粒粒分明,而且有微微焦香,每一粒飯都吸收曬湯汁嘅味道,充滿海鮮鮮味,令人忍唔住一啖接一啖食落去 ❤️▪️Paella 可以搭配檸檬汁或沙律醬,檸檬汁帶黎一抹清新酸甜,令成個飯味道層次更加豐富 ▪️沙律醬則令味道更佳濃郁,同本身飯粒嘅海鮮味非常夾,作為重口味人士,小編更加鐘意撈沙律醬🤤▪️ 小編今次同朋友叫左medium size, 岩岩好夠兩個人分 🫶🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍕 Iberica flatbread ($180)🌟▪️ 酸甜蕃茄醬·邪惡芝士·金黃香脆伊比利亞豬肉片· 再加濃郁流心蛋蛋汁!▪️ 味道超級豐富,小編食得非常滿足,重口味人士最愛!(但相對黎講會有少少油膩👀) ▪️ 總括而言呢款flatbread有驚喜,小編會想再食多次😋〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍕 Fina flatbread ($198) ▪️ 黑松露忌廉醬· 香甜洋蔥絲·再加多種菇類 ▪️ 整體味道平衡好夾,菇類有似係杏鮑菇嘅爽脆口感▪️味道唔會過膩,相信係適合大部人嘅口味🙆🏻

🍕 Iberica flatbread ($180)🌟

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🍕 Fina flatbread ($198)
▪️ 黑松露忌廉醬· 香甜洋蔥絲·再加多種菇類
▪️ 整體味道平衡好夾,菇類有似係杏鮑菇嘅爽脆口感
▪️味道唔會過膩,相信係適合大部人嘅口味🙆🏻‍♀️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🥖 Churros ($135)
▪️ 西班牙經典甜品
▪️上台時熱辣辣,外脆內軟
▪全條️ churros裹滿了糖霜,再沾上朱古力醬,鐘意甜食嘅人士必點!

整體評分:8.5/10 👍🏻
  • Iberica  flatbread
2023-03-19 379 浏览
成日都見到好多人喺呢度慶祝生日唔同嘅甜品都可以加個生日牌🙈我私心想食呢度嘅Churros好耐,所以帶左我朋友黎慶生🎂🛎 $140 Txipirones呢個係Baby Squid tapas有魷魚、原隻青椒、煎蛋魷魚非常新鮮彈牙😏煎蛋係流心的🍳而青椒係唔辣既~🛎 $195 Gampas Al Ajillo另一個tapas係Tiger prawns呢味係西班牙傳統大蒜蝦用奶油、橄欖油一齊焗蝦🍤不過真係幾油下🤣食落就係普通蒜味蝦~🛎 $340 Seafood Paellas (medium)黎到冇可能唔試下西班牙海鮮炒飯掛🤣我地三人行,叫左medium size都好夠食飯粒飽滿,軟硬適中👍🏻吸收左高湯既味,飯底非常惹味鋪係飯面既海鮮有蜆、蝦、魷魚🦑加埋檸檬汁後撈勻,好味!🛎 $135 Churros除左Paellas,Churros都係熱門必叫既甜品🔥我必須講:超!好!食!即叫即炸既Churros,外脆但內裏非常煙靭外層包住滿滿既肉桂糖,加上偏可可既朱古力醬,甜度係岩岩好🤤食完一條會想再食下一條😍😍😍🌐 環境/服務成個場好大好闊落有海景位,亦有高枱位Seafood paellas上台個陣有提

成日都見到好多人喺呢度慶祝生日
唔同嘅甜品都可以加個生日牌🙈
我私心想食呢度嘅Churros好耐,所以帶左我朋友黎慶生🎂

🛎 $140 Txipirones
呢個係Baby Squid tapas
有魷魚、原隻青椒、煎蛋
魷魚非常新鮮彈牙😏
煎蛋係流心的🍳
而青椒係唔辣既~

🛎 $195 Gampas Al Ajillo
另一個tapas係Tiger prawns
呢味係西班牙傳統大蒜蝦
用奶油、橄欖油一齊焗蝦🍤
不過真係幾油下🤣食落就係普通蒜味蝦~

黎到冇可能唔試下西班牙海鮮炒飯掛🤣
我地三人行,叫左medium size都好夠食
飯粒飽滿,軟硬適中👍🏻
吸收左高湯既味,飯底非常惹味
鋪係飯面既海鮮有蜆、蝦、魷魚🦑
加埋檸檬汁後撈勻,好味!

🛎 $135 Churros
除左Paellas,Churros都係熱門必叫既甜品🔥
我必須講:超!好!食!
即叫即炸既Churros,外脆但內裏非常煙靭
外層包住滿滿既肉桂糖,加上偏可可既朱古力醬,甜度係岩岩好🤤
食完一條會想再食下一條😍😍😍

🌐 環境/服務
成個場好大好闊落
有海景位,亦有高枱位
Seafood paellas上台個陣有提我地小心熱‼️幾貼心~
Service都好好!
想係甜品加birthday message可以係訂位個陣mark係備註👍🏻
今次同大家介紹下我最近嘅飯堂-位於rosewood 嘅Bayfare social 🤩價錢合理之餘仲要幾好食😆GAMBAS AL AJILLO $195我哋問staff有咩推薦,佢就介紹咗依個Chili Oil浸虎蝦😗佢嘅蒜比得十分足,而蒜味非常之濃郁🤩虎蝦更係十分彈牙,十分新鮮😍正所謂蒜頭係海鮮嘅好朋友 配上蒜粒同超輕微辣嘅辣椒油,令蝦肉嘅味道升華咗🥰SEAFOOD paella 🥘 (medium)$350依個飯嘅飯粒相比起外面嘅輕微硬咗小小但味道正過其他餐廳好多🥳我個人覺得佢個飯底嘅海鮮味更重,而上面嘅海鮮種類多之餘仲要量都幾多😍有齊曬 蜆,大蝦,魷魚😆款款海鮮都幾大份而飯上面亦都配咗Aioli(蒜泥蛋黃醬),記得要撈勻同擠檸檬汁先食😽ESPAÑOLA flatbread 🫓 $168Flatbread 就好似平時pizza咁,但佢比pizza更加厚同更加細,上面嘅Serrano Ham鹹度啱啱好,配上爽口嘅火箭菜同微酸嘅蕃茄醬 😍係蝦之後食可以話係一流🤓CHURROS $135西班牙餐廳必點嘅油炸鬼😍外脆內軟 而表面亦都裹滿砂糖同肉桂粉😎,旁邊仲有黑朱力可以點,建議大家去食個時
今次同大家介紹下我最近嘅飯堂-

GAMBAS AL AJILLO $195

SEAFOOD paella 🥘 (medium)$350

ESPAÑOLA flatbread 🫓 $168

CHURROS $135
西班牙餐廳必點嘅油炸鬼😍外脆內軟 而表面亦都裹滿砂糖同肉桂粉😎,旁邊仲有黑朱力可以點,建議大家去食個時可以淋啲朱古力上去😆

食物質素的確好高,但今次服務就差咁啲,以往去嗰陣時staff都超貼心會幫我地拉同拍櫈(因為好多時都得返高枱位,啲櫈都比較高,所以身為一個1米6都未到覺得好吃力),但今次就冇。另外,我哋已經麻煩啲staff唔好收我哋嘅menu 3次,4次都比同一個人收走咗😂唔知係咪習慣咗戴口罩,佢塊面仲要黑過我😅同唔知係咪我地坐正係VIP房所以特別勤力做嘢🤔。不過應該只係個別同事處事嘅方式,因為另外一個staff見到我哋一冇一半水就幫我哋fill🤍

📍Bayfare Social
地址:5F, 18 Salisbury Road Rosewood, Victoria
推薦:💛💛💛💛🤍

#hkfoodie #hkfood #hkblog #likeforlikes #香港美食 #香港好去處 #香港食評 #尖沙咀美食 #九龍美食
2023-03-14 217 浏览
Rosewood 五樓雲集哂全部旗下既西餐廳,Bayfare social係其中一間。建議提早係官網訂位,可以special request window seat,對住海景食dinner 好有feel 😻。Bayfare social 既牛排薯條set 好值得一試,只係二百幾蚊左右,CP值高而且份量好足🤞🏻加多個飯,埋單只係 600不等,平價慶生/ anniversary dinner 之選