2023-07-07 142 浏览
老友升職,今晚找間高質餐廳來慶祝,我選擇了曾獲獎無數的名廚Eddy Chu 主理的西餐廳。餐廳在19樓,居高臨下,能夠飽覽維港甚至九龍獅子山的景色。每當華燈初上的時候,維港對岸的燈光特別熣燦。我們看過餐牌後,要嚐嚐這裏的新菜式。「白汁蟹肉配油酥餅」,忌廉汁和蟹肉是非常好的配搭,又香又滑,令蟹肉的鮮味更突出。淋在剛烤好的油酥餅上來吃,又是另一番滋味,這款新菜式有驚喜。「燒乳鴿」,新鮮熱焫奉上,皮脆肉嫩,酥香四溢。「黑松露蘑菇湯」,黑松露香口,粒粒碎蘑菇,如果再濃稠一些會更佳。「忌廉鮑魚冬陰海鮮湯」,有大大隻鮑魚及帶子,還有大蝦。忌廉湯底泰式微辣帶甜,海鮮味十足。「慢燒美國牛肉眼(300g)」5成熟,十分大塊,肉眼扒嫩滑,肉質經過慢煮烹調,特別腍軟可口,但又不失肉味,配菜是紫薯及羽衣甘藍,非常健康,這是必食主菜之一。「黑毛豬梅頭肉」,肉質甘香可口,配上新鮮菠蘿和巴西香葉,味道更上一層。一面享用豐富大餐,一面欣賞醉人夜景,真是人生一大樂事。未到晚上七時,已經全部滿座,所以要享受美景美食,必須及早訂好位。

餐廳在19樓,居高臨下,能夠飽覽維港甚至九龍獅子山的景色。

每當華燈初上的時候,維港對岸的燈光特別熣燦。

我們看過餐牌後,要嚐嚐這裏的新菜式。

「燒乳鴿」,新鮮熱焫奉上,皮脆肉嫩,酥香四溢。

外卖自取
  • 慢煮肉眼扒,黑毛豬,蟹肉酥餅,冬陰功湯
2023-07-05 161 浏览
很久之前已經想試這家餐廳,今個月生日相約兩個好姊妹去試下,地點唔難找,上到去不用等就入座,點了set dinner餐廳環境舒適,服務員也熱衷招待,整晚晚餐吃得很開心,最後還送上生日甜點很貼心🥰可惜餐廳十點就收比較早,也不是很多枱,見議預早訂位,滿足😋頭盤魚柳頭盤帶子年糕煙煙靭靭幾特別田螺黑松露蘑菇湯黑豚豬肉羊肉牛扒一般晚餐的甜點,也是很一般這個是餐廳送的生日蛋糕,都幾好食。這個set dinner只是三百多元,加一後大約四百元,性價比十分高,絕對值得一試。

頭盤魚柳

頭盤帶子

年糕煙煙靭靭幾特別

田螺

黑豚豬肉

羊肉

牛扒一般

晚餐的甜點,也是很一般

這個是餐廳送的生日蛋糕,都幾好食。
2023-06-12
庆祝纪念
生日
  • 燒羊鞍
  • 橡果級黑毛豬肉
2023-06-25 879 浏览
一個月一次既出糧日😍已經一早同好姊妹book左好野食!大廚Eddy果然冇令我地失望😋又好食又有靚景睇~🛎 焗連殼食法國田螺平時食田螺都要了舊肉出黎,但呢道菜竟然唔洗❣️個殼焗到超級香脆,好好食🥹連埋螺肉、薯蓉一啖咬落去😍真係超多重口感而田螺充滿蒜香牛油味,令我地秒速清左呢碟前菜🤣🛎 黑松露蘑菇湯打碎左既蘑菇令到個湯好有口感🥣黑松露亦非常香濃飲得出係真材實料👍🏻🛎 是日餐湯係周打海鮮湯,入面有蜆肉😋成個湯幾鮮甜同creamy~🛎 西班牙黑毛豬肋條肉有成8條豬肋條肉😳份量超多條條都充滿肉汁,一啲都唔乾!伴碟仲有球蕃薯蓉,入面仲有咬到蕃薯粒,代替左薯蓉,係好有心思既健康之選❣️除此之外,仲有一碗菠蘿粒,酸酸甜甜😋一啖豬肋條,然後一啖菠蘿,非常解膩👍🏻👍🏻👍🏻🛎 呠酒燴紐西蘭羊膝羊膝連骨上碟😍勁有氣勢羊肉非常嫩滑,口感鬆軟而且冇羶味!!!呠酒同羊好夾🐑幾香甜伴碟除左有蕃薯蓉同羽衣甘藍,仲有蔬菜同菇🥬🥕呠酒味令平時唔食菜既我都清曬啲菜😘🛎 甜品係朱古力咖啡蛋糕兩件細細地,作為一個晚餐嘅結尾啱啱好🫶🏻朱古力味同咖啡味非常平衡,唔會搶味擺盤亦都好精緻📸🌐 環境/服務基本上大部份位都睇到海景🌅呢到都預先b
一個月一次既出糧日😍
已經一早同好姊妹book左好野食!
大廚Eddy果然冇令我地失望😋又好食又有靚景睇~

🛎 焗連殼食法國田螺
平時食田螺都要了舊肉出黎,但呢道菜竟然唔洗❣️
個殼焗到超級香脆,好好食🥹
連埋螺肉、薯蓉一啖咬落去😍真係超多重口感
而田螺充滿蒜香牛油味,令我地秒速清左呢碟前菜🤣

🛎 黑松露蘑菇湯
打碎左既蘑菇令到個湯好有口感🥣
黑松露亦非常香濃
飲得出係真材實料👍🏻

🛎 是日餐湯
係周打海鮮湯,入面有蜆肉😋
成個湯幾鮮甜同creamy~

🛎 西班牙黑毛豬肋條肉
有成8條豬肋條肉😳份量超多
條條都充滿肉汁,一啲都唔乾!
除此之外,仲有一碗菠蘿粒,酸酸甜甜😋
一啖豬肋條,然後一啖菠蘿,非常解膩👍🏻👍🏻👍🏻

🛎 呠酒燴紐西蘭羊膝
羊膝連骨上碟😍勁有氣勢
羊肉非常嫩滑,口感鬆軟
而且冇羶味!!!
呠酒同羊好夾🐑幾香甜

🛎 甜品
係朱古力咖啡蛋糕
兩件細細地,作為一個晚餐嘅結尾啱啱好🫶🏻
朱古力味同咖啡味非常平衡,唔會搶味
擺盤亦都好精緻📸

🌐 環境/服務
基本上大部份位都睇到海景🌅
呢到都預先book位,我7點黎到已到差不多滿座
好多人黎慶祝生日🎂
呢度氣氛都好好,有結他手自彈自唱🎶係好聽個種😍
服務超好,店員會幫手換碟同埋斟水~
  • 焗連殼食法國田螺
  • 西班牙黑毛豬肋條肉
替朋友慶生,當然要揀返食物及味道有質素的餐廳,同時餐廳環境亦要坐得舒適,思前想後了一陣子,結果揀了【CHEF STAGE de Eddy Chu】,食好啲,嘆一嘆!.今日嚟到【CHEF STAGE de Eddy Chu】,佢哋有推出一份Tasting Dinner Menu,價錢都只係$388就可以試到好多款唔同嘅精致菜式,比起一般嘅Fine Dine價錢嚟講真係好相宜!餐廳位於尖沙咀亞士厘道17-19號19樓,上到去第一刻嘅感覺係「好開心,可以食私房菜啦」嘅心情。嗰度有駐場歌手表演,令到在環境上坐得耐會覺得幾溫馨舒服,駐場歌手聲線太好了,每一首歌我都覺得好好聽。裝潢簡單,眼看著外面,讓人望見心情都放鬆下來。◼️日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉帶子薄片同鮮蝦肉都好新鮮,兩款海鮮嘅鮮甜同日本麵豉嘅深沉風味相互融合,作為前菜嚟講醒胃得嚟又好味!◼️松露煮日本年糕呢道菜以香氣四溢的松露為主角,松露味道融入哂落去基底嘅忌廉醬汁,搭配Q彈嘅日本年糕,每一啖都營造出豐富嘅口感和濃郁嘅味道,令人陶醉其中。◼️焗連殼食法國田螺新鮮嘅法國田螺被焗至完美嘅狀態,質地鮮嫩彈牙,搭配以餅底製成嘅「外殼」同面頭嘅法式蒜蓉香
替朋友慶生,當然要揀返食物及味道有質素的餐廳,同時餐廳環境亦要坐得舒適,思前想後了一陣子,結果揀了CHEF STAGE de Eddy Chu】,食好啲,嘆一嘆!

今日嚟到CHEF STAGE de Eddy Chu】,佢哋有推出一份Tasting Dinner Menu,價錢都只係$388就可以試到好多款唔同嘅精致菜式,比起一般嘅Fine Dine價錢嚟講真係好相宜!

◼️日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉

◼️松露煮日本年糕

◼️焗連殼食法國田螺

新鮮嘅法國田螺被焗至完美嘅狀態,質地鮮嫩彈牙,搭配以餅底製成嘅「外殼」同面頭嘅法式蒜蓉香草牛油,滿滿嘅海鮮法式風味真係好正!

◼️黑松露蘑菇湯 & 是日餐湯 (鮮蟹肉濃湯)

蘑菇湯 看似簡單、普通不過的餐湯代表,在家中卻總是煮不出在街外的風味...這裡的不會太鹹雖則沒有很鮮甜,但非常夠味!配上黑松露更加濃郁,增添一點松露的香氣。

鮮蟹肉濃湯就滿溢著鮮美的蟹肉味道,口感滑順。
呢兩道法式湯品都做得好好,讚!

◼️鮮鱸魚柳酸甜香草汁
主菜選擇也很豐富,鱸魚柳嘅魚皮煎到好香脆,但魚肉嘅肉質結構仍然好紮實,顯出廚師嘅功架。鮮嫩嘅鱸魚柳搭配酸甜香草汁,口感豐富多層次,作為主菜前嘅一道「類前菜」可以俾我哋循序漸進,好快就到今晚嘅主菜喇!

◼️慢燒美國牛肉眼

牛肉眼經過慢燒的過程,肉質鮮嫩多汁,粉嫩嘅色澤同柔軟嘅口感完全係medium rare嘅熟度!豐潤嘅牛肉風味同精心調配嘅醬汁配菜都好好咁增添咗菜品嘅層次感同豐富度,正!

◼️呠酒燴法國鴨脾
鴨脾經過呠酒嘅烹煮,口感變得鮮嫩,入口即化。同碟嘅配菜都沾滿咗醬汁嘅味道,配上底下嘅芋泥蓉卻毫無違和感,比起傳統嘅薯蓉有着唔同嘅口感同味道,不單如此,配上羽衣甘藍更具層次,如果是送酒的應該超好吃!

少少嘅新意令到呢道菜都比出面一般食到嘅感覺截然不同,主廚的確有落啲小巧思去提升食客嘅進食體驗!

◼️朱古力咖啡蛋糕
這款蛋糕以濃郁嘅朱古力同咖啡為主要味道,口感細膩濕潤,每一啖都散發著香濃的朱古力和咖啡香氣,層次感同口感都好出色,份量細細哋嘅甜品作為全晚嘅結尾可以話係good ending!

真正的「慢。活」讓坐下來慢慢品嚐食物是一件人生一大好事。
  • 呠酒燴法國鴨脾
  • 焗連殼食法國田螺
  • 日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉
1K
2023-06-21 825 浏览
近排天氣不穩定, 時睛時雨.   今晚剛好天朗氣清, 約了老友在 尖沙咀  CHEF STAGE de Eddy Chu 吃晚餐.  這餐廳食材同廚藝都有心得.  餐廳居高臨下, 面對維港, 景色不錯, 夜景真醉人. 好開心,  餐廳有 Busking 安排,  有歌手出現,  令我們喜出望外.店長介紹今晚套餐有特式  (每樣試晚餐 Tasting Dinner Menu $388/p. )看看餐牌, 五道菜套餐, 豐富又齊全, 價錢好親民.  包括前菜, 湯, 主菜, 甜品,  主菜有五個款可以選擇. 日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉盛器細, 看來容量不多,  先撥開沙律菜 .........大蝦好巨型,  鮮甜彈牙,  美味食材, 確不錯.再找到日本帶子, 已切成兩塊, 鮮甜嫩滑, 配麵豉醬汁, 開胃又好食.  這個頭盤原來珍藏在下面松露煮日本年糕奶白色的日本年糕, 軟糯有嚼勁, 幾煙靱, 用上松露煮忌廉醬汁,  大家吃得津津有味. 黑松露蘑菇湯香噴噴的蘑菇味撲鼻而來,  加上上最愛的黑松露,  香味濃郁豐富 , 飲得滿意. 南瓜蟹肉濃湯 香甜美味嘅南瓜濃湯, 入口順滑, 加上鮮甜嘅蟹肉,
餐廳居高臨下, 面對維港, 景色不錯, 夜景真醉人.
日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉
大蝦好巨型,  鮮甜彈牙,  美味食材, 確不錯.
松露煮日本年糕
奶白色的日本年糕, 軟糯有嚼勁, 幾煙靱,
松露煮日本年糕
用上松露煮忌廉醬汁,  大家吃得津津有味.
南瓜蟹肉濃湯
香甜美味嘅南瓜濃湯, 入口順滑, 加上鮮甜嘅蟹肉, 即時變得很豪華.
焗連殼食法國田螺
師傅果然有創意, 把田螺肉抽出, 另制殼形餅胚盛載螺肉, 再烤烘.  薯蓉墊底, 入口豐富.  吃得美妙, 又令我們長知識了.
鮮鱸魚柳酸甜香草汁
鮮鱸魚柳外皮煎得香脆,  魚肉嫩滑, 肉質細嫩可口.
鮮鱸魚柳酸甜香草汁
酸甜香草汁, 酸酸甜甜令人吃得開胃,  幫助打開味蕾, 準備好吃主菜.

主食:  慢燒美國牛肉眼
牛肉眼份量足, 慢燒熟度五成剛剛好, 外香內稔,  肉色呈粉紅色又不會有血水, 配上紅酒燒烤汁, 和烤蔬菜, 賣相滿分.
慢燒美國牛肉眼
牛肉切開肉質鬆軟, 牛味濃,  保留牛肉汁味, 超好食.
燒羊鞍  配羽衣甘籃同番薯蓉
食材組合幾特別.   燒羊鞍西式煮法,  賣相吾錯. 羊鞍六成熟燒得剛剛好.
燒羊鞍
肉質鬆軟又無羊膻味, 唔會乾身, 咬落啖啖肉.  搭配羽衣甘籃吃得健康, 番薯蓉質感幼細綿滑, 帶牛油香, 甜甜地特別好食.
精選甜品  (Tiramisu )
這個甜品很細緻, 不會太甜, 有士多啤梨和藍莓伴著, 簡單美味.
歌手不只擅唱英文歌, 連國語歌也唱得唔錯, 月亮代表我的心,  充滿親切感.  歌曲悅耳動聽, 令我們樂而忘返.
慢燒美國牛肉眼
2023-06-17 602 浏览
同朋友慶生, 佢一向都鐘意食一D又精緻又好味既野, 之前食過一間係尖咀叫CHEF STAGE DE EDDY CHU既餐廳,印象好好, 所以今次帶朋友過黎慶生CHEF STAGE DE EDDY CHU成個環境好舒服, 個位幾闊落, 幾岩傾計, 而且有駐場吉他手彈奏歌曲,唔怪得除左我地之外, 仲有兩枱客人係度慶生啦, 因為大家都比呢D吸引住睇左一陣菜單, 我地叫左個$388/SET, 佢叫每樣試晚餐, 咁就可以咩都試下啦日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉蝦都幾新鮮, 幾爽口彈牙, 而放係下面就係一舊刺身級既帶子, 切成兩塊薄片, 沾滿麵豉醬後, 成個感覺唔同左, 更能帶出鮮甜, 幾有創意松露煮日本年糕呢個年糕係將我平時食開年糕既印象推翻左, 好有驚喜, 松露味勁香, 夾落去年糕度覺得好夾, 而且個日本年糕好煙靱, 好好味焗連殼食法國田螺我食田螺最怕就係拎個殼搞到成手汁, 同埋我懶去挑D肉出黎, 係D度食田螺就唔需要啦, 因為個殼可以食埋, 個田螺幾好口感, 而個殼係脆的, 再連埋薯蓉一啖放入口, 正!黑松露蘑菇湯飲左一啖之後, 頓覺沉浸在黑松露蘑菇湯濃郁而富有土地氣息的口感中,這碗令人感到舒適的
同朋友慶生, 佢一向都鐘意食一D又精緻又好味既野,
印象好好, 所以今次帶朋友過黎慶生
個位幾闊落, 幾岩傾計, 而且有駐場吉他手彈奏歌曲,
黑松露蘑菇湯
飲左一啖之後, 頓覺沉浸在黑松露蘑菇湯濃郁而富有土地氣息的口感中,這碗令人感到舒適的美味,令人印象深刻。
是日餐湯-南瓜蟹肉湯
南瓜蟹肉湯濃郁香甜,而且湯上面仲放有唔少蟹肉, 蟹肉鮮甜豐富,配上南瓜的滑嫩口感,D個配搭冇得輸
鮮鱸魚柳酸甜香草汁
D個鮮鱸魚係偏向於泰式風味, 酸酸甜甜咁令人勁開胃, 魚肉嫩滑, 而魚皮整到有D咬口, 整體又特別又好味
燒羊鞍
燒羊鞍香氣四溢,我地叫七成熟, 肉質鮮嫩多汁,入口即化。搭配特色既薄荷醬汁,味道更佳, 而係旁邊就係芋蓉, 幾有特色
雜菜燴安格斯牛腩扒
安格斯牛腩扒經慢火燜煮,肉質鬆軟多汁。配以香煎蔬菜,營養豐富又美味, 而且佢都配有好好味芋蓉
精選甜品-香蕉蛋糕
D款香蕉蛋糕唔會過甜, 而且香蕉味幾濃, 再加上係旁邊既朱古力醬, 成為今餐一個完美的句號
總結, CHEF STAGE DE EDDY CHU真心好有誠意, 由為左KEEP住食物夠熱, 所以處理每隻碟上枱都係熱既就可見, 有誠意又好味, 下次有咩慶祝都會再黎
2023-06-13
2023-06-15 217 浏览
地方不大,大概只有4,5張枱。食物精緻但不算驚喜,點了樣樣都試嘅lunch set,主食要羊架,得1件size有啲細,朋友點西冷大2倍<,如果羊架可以俾夠2件性價比會更高,1件細細件有少少寒酸。由前菜至主食都算可口,甜品比較弱,不論擺碟味道份量只能算中下。餐飲凍檸茶算茶餐廳級數。總括味道是ok的,其實以西餐成個set百零蚊真心抵食嘅。晚餐價錢比lunch set貴double不止所以估計會比較好,但自己就應該唔會去試。

2023-06-06
2023-06-11 159 浏览
位於尖沙咀19樓嘅餐廳,窗邊望出去就係維港景色餐廳門口有好多獎狀,全部都係老闆兼總廚Eddy Chu嘅佳績,入行超過30年,曾任職多間星級酒店、高級會所總廚🥢松露煮日本年糕💰$98松露幾香,襯熱食較好,凍咗會硬🥣黑松露蘑菇湯💰$68質地無咁濃,少少黑松露蘑菇味🦀鮮蟹肉濃湯配生蠔杯💰$138呢款好濃郁,好多蟹肉,最特別係食法可先飲啖湯,再食生蠔,再飲啖湯,口感配搭很好🐖西班牙黑毛豬肋條💰$188鐘意食呢款豬肋條,冇骨之餘因近筋位,特別爽口腍身,有咀嚼感,如果食咗幾條覺得膩,就可以食埋配菜,有紫薯蓉、菠蘿👅燒牛脷配日本芥末蜜糖汁💰$188都比想像中好,但食咗幾件後都會有少少油膩感,一樣可以食下羽衣甘籃同紫薯蓉🥥日本原隻椰子雪芭💰$88食落似雪糕🚩CHEF STAGE de Eddy Chu (尖沙咀)📍尖沙咀亞士厘道17-19號19樓
位於尖沙咀19樓嘅餐廳,窗邊望出去就係維港景色

🥢松露煮日本年糕💰$98
松露幾香,襯熱食較好,凍咗會硬

🥣黑松露蘑菇湯💰$68
質地無咁濃,少少黑松露蘑菇味

🦀鮮蟹肉濃湯配生蠔杯💰$138

🐖西班牙黑毛豬肋條💰$188

👅燒牛脷配日本芥末蜜糖汁💰$188

🥥日本原隻椰子雪芭💰$88
食落似雪糕

🚩CHEF STAGE de Eddy Chu (尖沙咀)
📍尖沙咀亞士厘道17-19號19樓
2023-06-07
話說好久沒跟姐妹👭見面了,帶她來尖沙咀這間我私藏的平價版浪漫西餐廳約個會🌹這間餐廳環境真的不錯,落地大玻璃顯得空間透亮空曠,還可以一邊享受美食聊天還可以看到维港夜景🌃晚餐性價比也很高,也非常適合慶祝姐妹生日,情侶拍拖👫和慶祝紀念日🎂餐廳🍴食物味道和擺盤都不錯,聽店員介紹主廚是曾任職多間星級酒店,還拿過不少獎項和報章雜誌報導,絕對夠水準👍煙三文魚松子仁沙律$88平時最鍾意食煙三文魚,加上松子仁的香脆還有沙律🥗清爽開胃😋黑松露蘑菇湯$136🍄黑松露味道好濃郁,超好喝😋黑毛豬「肋條肉」$188這個是店內主打,黑毛豬肉質鮮嫩多汁好美味蒜香辣味蝦肉扁意粉$188蝦肉很大隻,加上蒜香🧄和辣味口感很豐富😋甜點🍮法國心太軟$88最後甜點心太軟滿足的結束浪漫的晚餐🌹

煙三文魚松子仁沙律$88
平時最鍾意食煙三文魚,加上松子仁的香脆還有沙律🥗清爽開胃😋

黑松露蘑菇湯$136🍄
黑松露味道好濃郁,超好喝😋

黑毛豬「肋條肉」$188
這個是店內主打,黑毛豬肉質鮮嫩多汁好美味
蒜香辣味蝦肉扁意粉$188
蝦肉很大隻,加上蒜香🧄和辣味口感很豐富😋
甜點🍮法國心太軟$88
最後甜點心太軟滿足的結束浪漫的晚餐🌹
2023-05-09 249 浏览
好耐冇食過靚西餐啦,朋友仔特登約我食好西,梗係衝岀去啦,搵左呢度19樓,仲可以望到夜景。好,坐低睇下有咩好食先。樣樣都想食,但胃就得一個,可以食呢個「每樣試晚餐」每樣份量唔太樣,可以食多幾款。日本麵豉帶子薄片配鮮蝦肉,個麵豉汁咸中帶微甜,將帶子同蝦提鮮。松露煮日本年糕,年糕平時食開都係韓式果種,用松露忌廉原來都幾夾,年糕煙煙韌韌嘅口感食岀西式味道。焗連殻食法國田螺,外面係一個酥皮,熱辣辣好香酥,裡面係香草with田螺,好味味!黑松露蘑菇湯,好多菇菇,粒粒嘅口感咬咬下,正!鮮鱸魚柳酸甜香草汁,魚皮煎得好脆,魚肉鮮嫩。燒羊鞍,都幾厚肉有少少羊味,肉質都幾嫩。雜菜燴安格斯牛腩扒,除左牛腩好食,啲雜菜煮完吸收埋啲牛味,冇左菜菜草青味,好啱我呢啲小朋友食。仲有甜品啊,就係Tiramisu 啦,兩件好精緻,份量啱啱好。

黑松露蘑菇湯,好多菇菇,粒粒嘅口感咬咬下,正!

鮮鱸魚柳酸甜香草汁,魚皮煎得好脆,魚肉鮮嫩。

燒羊鞍,都幾厚肉有少少羊味,肉質都幾嫩。

2023-05-05 223 浏览
朋友吃過推薦一定要來吃這家餐廳,今天約了晚餐前來一試。餐廳環境有點像私房菜的感覺,窗邊位置還可以看到少許維港海景。前菜點了松露煮日本年糕:年糕煮得非常軟糯,濃郁的奶油黑松露汁搭配洋蔥粒香甜滋味。值得一試!湯點了兩個不一樣的:黑松露蘑菇汤:香濃鮮甜。冬陰功湯食材用料十足:有原隻鮑魚,帶子、蝦和蟹肉非常好吃,推薦必點!雜菜薯仔燴安格斯牛腩扒:煮得很入味,肉質軟嫩。西班牙黑毛豬肋條肉:肉嫩多汁,油脂豐富,配菜的紅薯蓉、蘿蔔和菠蘿可解膩。甜品點了椰子雪芭和摩卡咖啡蛋糕都不錯。整體來說菜品有驚喜,服務也不錯,性價比高!

松露煮日本年糕

湯點了兩個不一樣的:黑松露蘑菇汤:香濃鮮甜。
冬陰功湯

雜菜薯仔燴安格斯牛腩扒:煮得很入味,肉質軟嫩。
雜菜薯仔 燴安格斯牛腩扒

西班牙黑毛豬肋條肉

甜品點了椰子雪芭和摩卡咖啡蛋糕都不錯。
椰子雪芭
摩卡咖啡蛋糕

整體來說菜品有驚喜,服務也不錯,性價比高!
冬陰功湯
雜菜薯仔 燴安格斯牛腩扒
西班牙黑毛豬肋條肉
椰子雪芭
摩卡咖啡蛋糕
  • 忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
2023-05-03 195 浏览
拍拖拍久了也需要一點儀式感,我倆都不太習慣太浪漫的餐廳(黑漆漆太浪漫的那種)就選了感覺輕鬆點的CHEF STAGE de Eddy Chu。餐廳景觀開揚,播著流行曲,很寫意。晚市有套餐也有單點。焗連殼食法國田螺看到名字時成頭問號,立緊去google什麼田螺是可以連殼吃,原來餐廳把田螺去殼,以殼形的餅乾盛載田螺,除了玩味十足,亦方便食用。蕃茄湯入口酸甜清新,啖啖新鮮蕃茄,入口是很實在的蕃茄味,不會感覺人工化學。黑松露磨菇湯黑松露味溫和不嗆,喝到磨菇碎,同樣是用料實在。西班牙黑毛豬肋肉這味菜俘虜了男友的心,對它總是念念不忘,時常以譚真一的口吻說:「我又想起那豬肋條了」店員推薦順序先吃菠蘿配紫蘇葉,再吃豬肋條。豬肋條肉質軟腍中帶點爽口,油脂香盛,入口盡是油香,如果你喜歡吃豬頸肉,一定會很喜歡!燒原隻西班牙春雞吃完西班牙的豬,來吃西班牙的雞~原隻春雞燒,原汁原味,把肉汁鎖住,雞肉嫩滑皮脆香口,回味無窮!最後餐廳送上小甜品,是Mocha蛋糕。
拍拖拍久了也需要一點儀式感,
我倆都不太習慣太浪漫的餐廳(黑漆漆太浪漫的那種)
餐廳景觀開揚,播著流行曲,很寫意。
晚市有套餐也有單點。
焗連殼食法國田螺
原來餐廳把田螺去殼,以殼形的餅乾盛載田螺,
除了玩味十足,亦方便食用。
蕃茄湯
入口酸甜清新,啖啖新鮮蕃茄,入口是很實在的蕃茄味,
不會感覺人工化學。
黑松露磨菇湯
黑松露味溫和不嗆,喝到磨菇碎,同樣是用料實在。
西班牙黑毛豬肋肉
店員推薦順序先吃菠蘿配紫蘇葉,再吃豬肋條。
燒原隻西班牙春雞
吃完西班牙的豬,來吃西班牙的雞~
原隻春雞燒,原汁原味,把肉汁鎖住,雞肉嫩滑皮脆香口,
回味無窮!
最後餐廳送上小甜品,是Mocha蛋糕。
2023-04-30 178 浏览
今天約了朋友到尖沙咀這家餐廳吃西餐,我們大概6點半到,店員安排我們近窗的位置,觀景很好,能看見維港呢!我們坐下之後點了Tasting menu dinner.最先上來的是帶子薄片鮮蝦肉,整個感覺都很鮮甜。而松露煮日本年糕,我的朋友本來不是很喜歡松露都覺得好吃,因為味道不會太大焗法國田螺很有特色!很喜歡它的設計,不過要小心燙嘴。我和朋友各叫了一個湯,我很喜歡黑松露蘑菇湯,夠香。然後令我驚喜的菜色上來了,鮮鱸魚柳配酸甜香草汁。這個汁真的很開胃,魚外脆,裏面又滑,讚!主菜我們選了燒羊鞍和牛腩扒,羊的騷味適中,而燴牛腩扒的肉很嫩~不錯。最後還有提拉米蘇甜品呢! 總的來說,推薦給喜歡西餐的朋友呢~

我們坐下之後點了Tasting menu dinner.

焗法國田螺很有特色!很喜歡它的設計,不過要小心燙嘴

2023-04-26 213 浏览
原來已經三四年冇嚟呢度食過嘢依家餐牌轉咗好多仲有tasting menu有多款前菜小食比你試足唔洗揀每位$158前茶及湯:冬蔭凍鮑魚松露日本年糕是日餐湯配蒜蓉飽米酒薑味煮魚柳前菜幾款小食細細碟鮑魚微微辣年糕有淡淡松露味香脆的蒜蓉飽沾上松露醬更加錦上添花魚柳有腥味還好有薑味中和一下主菜6選1我地揀左烤美國雞扒磨菇蝦肉汁燒羊鞍橡果級黑毛豬肉正正常常份量比正常午餐細不過因為前面食左幾款前菜所以都很夠飽不過上菜的速度真的蠻慢最後再上埋甜品同咖啡甜品好的骰芒果好甜總結:月頭出糧不妨對自已好D食返D好野胃口唔大但又想試多幾款就好建議你試下這個TASTING MENU菜單仲會不定期更換架
原來已經三四年冇嚟呢度食過嘢

就好建議你試下這個TASTING MENU
菜單仲會不定期更換架
午餐
2023-04-26 112 浏览
今日同男朋友去食咗一間性價比好高嘅法國餐廳,嗰度環境真係靚到爆,裝潢簡約大方,坐落喺嗰度真係好舒服。餐廳嘅氣氛都特別好,有位唱手彈結他同唱歌,聽住佢唱情歌,真係將整個用餐體驗推至另一個高峰。而且啲服務員都好友善有禮貌,每一道菜都會換碟,好專業咁!🦀白汁蟹肉配油酥餅油酥餅香脆鬆軟,配上鮮甜嘅蟹肉白汁好正,唔會好油膩,簡直係完美嘅組合!🍄黑松露蘑菇湯黑松露蘑菇湯好香,滿滿嘅黑松露香氣。湯質柔滑,但同時亦有啲蘑菇嘅口感,好好味。🥕甘荀蝦湯甘荀蝦湯都好正,蝦味同埋甘荀嘅香味完美結合,仲有啲大啖蝦肉食!兩碗湯都好高質,睇得出大廚煮每道菜都好有心機!🐮👅燒牛舌配芥辣醬牛舌好嫩滑,燒過嘅表皮色澤靚靚。芥辣醬嘅辣味同牛肉嘅鮮甜完美配搭,層次豐富。🐷🍍黑毛豬梅頭肉配菠蘿同羅勒口感細緻,開始以為食落會好肥,點知只要夾住菠蘿咁食,就會覺得好鮮甜同時點綴左黑毛豬肉嘅香甜!要介紹一下佢主菜嘅配菜,有紫薯蓉,係呀係紫薯,好特別!仲有羽衣甘藍、蘿蔔,構成一道完美嘅主菜。🍹飲品係青檸梳打同一杯白酒, 甜品就係可愛好味嘅tiramisu 🤩總括而言,呢間餐廳嘅菜式高質,獨特,配合好氣氛,用餐體驗真係好難忘!🤪

🦀白汁蟹肉配油酥餅

🍄黑松露蘑菇湯