2019-02-01
成日行太古城經過CIAK都想入去試下,今晚終於得嘗所願,和男友在這裏食dinner餐廳裝修頗有氣派,樓底高,坐位寬敞舒適,令人感覺舒服自在Menu選擇甚多,有Appetizers, Cold Dishes, Hot Dishes, Pizza(七款), 還有自選雙拼組合薄餅Pasta(有自家製新鮮意大利麵及精選傳統手工意大利麵), Risotto, Meat, SeafoodHomemade Cake Slice, Dessert & Cheese一試餐包已知大厨絕不簡單, 熱騰騰香噴噴新鮮出爐的麵包令男友食到停唔到口外脆內綿密鬆軟,男友忍唔住一再refillCold Dish~Angus Beef Carpaccio由生牛肉薄片,巴馬臣芝士,火箭菜, 蘆筍,羅馬生菜,甘筍和橙組成的冷盤, 色彩鮮豔奪目, 令人垂涎欲滴,胃口大開生牛肉嫩滑無比,牛味濃郁, 由於預先用橙汁醃製,所以帶酸酸甜甜的味道, 味蕾即時打開Estiva Pizza 7"所有Pizza經麵包大師Giuliano Pedicoui 處方選用五種義大利麵粉,三十六小時自然發酵做成,薄餅口感鬆脆,配上 Parma ham,
餐廳裝修頗有氣派,樓底高,坐位寬敞舒適,令人感覺舒服自在
Estiva Pizza 7"
所有Pizza經麵包大師Giuliano Pedicoui 處方選用五種義大利麵粉,三十六小時自然發酵做成,薄餅口感鬆脆,配上 Parma ham, 車厘茄 ,火箭菜,巴馬臣芝士,水牛芝士 ,帶出傳統風味
Pizza皮邊極脆,車厘茄好fresh好juicy, 加上咸咸香香的 Parma Ham, 有少少苦澀味的火箭菜,酸酸甜甜的番茄醬,芝士味濃的巴馬臣cheese, 口感非常有層次和豐富,好出色
Trenette Lobster
波士頓龍蝦肉質鮮甜,彈牙,帶海水味,傳統意大利扁麵揀選自意大利最好的大麥而成,爽口煙韌有彈性,配上香濃的龍蝦汁,伴開心果碎,清新可口
龍蝦鉗又大又多肉,好美味
Miller Feuille
芒果千層酥配芒果雪糕,千層酥皮極薄極鬆脆, 中間夾住芒果吉士,好美味,好出色還有鮮甜的芒果粒和紅莓作點綴,自家製芒果雪糕好有芒果味,真是一試難忘