2022-08-21 60 浏览
餐廳位於天后及炮台山中間,經過一定會被其藍色門面及霓虹燈招牌所吸引✨ 店內以橙紅色為主調,加上水泥牆及霓紅燈等型格設計,氣氛唔錯☺️❀ 招牌龍蝦湯流心牛角包 🥐招牌菜之一✨ 上枱熱辣辣,切開有好多流心龍蝦湯湧出,味道濃郁☺️ 加埋焗得鬆脆又帶牛油香既牛角包食好惹味呢~❀ 烤西班牙黑毛豬腩肉配蘋果燒汁 🐷擺盤好靚🥰 厚切黑毛豬腩肉肉質軟嫩多汁,烤完有微微焦香味,亦帶有豐富油脂香👍🏻 底下仲墊有軟滑creamy既薯蓉,食得好滿足❀ Mable Affogato 🍨Signature dessert🥰 朱古力慕絲蛋糕夾有少少朱古力脆脆,上面有一大球開心果雪糕,最後淋上espresso,冰火交融,味道香甜又有層次感❀ Summer 🍹兩杯cocktail既漸層色好靚😍 依杯主要由熱情果及青檸調製,味道酸酸地好開胃❀ Autumn 🍹依杯mocktail表面灑上玫瑰花瓣,有香濃菠蘿味及微微西柚香,整體飲落較香甜

❀ 招牌龍蝦湯流心牛角包 🥐

❀ 烤西班牙黑毛豬腩肉配蘋果燒汁 🐷

❀ Mable Affogato 🍨

❀ Summer 🍹

❀ Autumn 🍹
午餐
2022-08-19 8 浏览
天后西餐小店💟有唔少創新菜式。放工好鍾意去天后食飯先翻屋企,因為位置方便又唔使好似銅鑼灣咁逼❣️講到打卡,一定要試下龍蝦湯流心牛角包🥐🦞。香口酥皮之中,一切開就有龍蝦湯😋切之前,包邊都有少少龍蝦湯方便打卡,唔使大力切完影到包湯分離。咸蛋黃蟹肉意大利飯都唔錯😈🦀醬汁多而富海鮮香味,仲有唔少鹹蛋黃鋪面。雞胸pizza都幾有特色,以為會係pizza底有雞胸肉喺上面,原來係一大舊嫩滑雞胸做底,鋪上pizza醬汁,顛覆咗我對pizza嘅睇法。因為店鋪坐位唔多,weekend去就book定位先會好啲,以免要等位或無位😚。
天后西餐小店💟有唔少創新菜式。

2022-08-18 9 浏览
作為港島人,放工去天后揾好西都好方便。地點比較少經過,但都近地鐵/巴士站, 同埋招牌霓虹燈好光亮吸睛,包保唔會錯過。 🦞龍蝦湯流心牛角酥 $98牛肉酥熱辣辣,每層都幾酥脆,包住非常香濃嘅龍蝦湯,爆多嘅湯汁傾流而出,兩個人分享都可以。🐽烤西班牙黑毛豬腩肉配蘋果燒汁 $198黑毛豬帶焦香,但唔算油膩,加上擺盤幾靚,同蘋果燒汁幾配合,唔會喧賓奪主。薯蓉口感食到啲薯粒,帶點忌廉香味,再幼滑啲就更加好。整體份量唔多,勝在賣相都精緻。🍗水牛城雞翼$88雞翼烤得幾香口,帶點辣味,不過同傳統嘅水牛城口味有啲唔同。雖然水牛城雞翼相對少啲地方有得食,蜜糖雞翼較多人推介,水準應該更高。🍹Mocktail - Summer $68 / 杯由熱情果同青檸製成,夠曬酸甜開胃。

🦞龍蝦湯流心牛角酥 $98

🐽烤西班牙黑毛豬腩肉配蘋果燒汁 $198

🍗水牛城雞翼$88

🍹Mocktail - Summer $68 / 杯
由熱情果同青檸製成,夠曬酸甜開胃。
𝒟𝑜𝓊𝒷𝓁𝑒 8復古藍的舖面配上奪目的橙紅霓虹燈,店內的水泥牆打造出摩登風格,同時以橙色為主調,感覺挺醒神的!餐廳應該開業不久,但用餐期間發現他們已儲到一班回頭客🥸⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<龍蝦湯流心牛角酥> $98餐廳的sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ之一,切開牛角酥馬上流出龍蝦湯,牛角酥內心吸收了湯汁,而外皮伋保持著酥脆口感!龍蝦湯味道很濃,為了更加濃郁度,中間的湯漿會比較稠杰🦞⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<意式茄茸扁意粉配和牛臉額肉> $198扁意粉較硬身帶咬口,份量不太多足夠女生食量,配上意式茄茸酸甜開胃!主角是兩大塊的和牛臉額肉,肉與脂肪的比例適當,而且局部帶有透明的筋絡,有豐富的膠原蛋白,臉額肉經過慢煮燜燉很入味✨⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<炸魷魚圈> $68小食點了份魷魚圈,大概有七至八件,魷魚圈沾上麵包糠再炸,所以帶吉列脆口的口感💥⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<sᴜᴍᴍᴇʀ> $68這杯ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ主要帶ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ & ʟɪᴍᴇ味道,用高身紅酒杯呈現,感覺
𝒟𝑜𝓊𝒷𝓁𝑒 8

<龍蝦湯流心牛角酥> $98

<意式茄茸扁意粉配和牛臉額肉> $198

<炸魷魚圈> $68

<sᴜᴍᴍᴇʀ> $68
這杯ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ主要帶ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ & ʟɪᴍᴇ味道,用高身紅酒杯呈現,感覺更ʜɪɢʜ-ᴄʟᴀss🍸
2022-08-14 10 浏览
位於天后的Double 8是一間新開張的西餐廳 , 主打賣相精美的手工西餐,例如流心龍蝦湯牛角包、卡邦尼⼿製意⼤利寬麵、本地鹹蛋黃配蟹肉意大利飯等,非常有特色💕🦀 鹹蛋黃配蟹肉意大利飯意大利飯用了新鮮蟹肉配鹹蛋黃,份量十足,risotto軟硬度亦適中,並沒有overcooked 😌不過個人覺得飯粒口味較淡,如果蟹肉味更濃郁就好啦🤫🥐 龍蝦湯流心牛角酥切開牛角酥馬上流出龍蝦湯,入口蝦膏味夠濃郁,配上酥脆的牛角包就像喝酥皮湯一樣,非常有驚喜,不愧為餐廳的signature之一😍🍨 Marble AffogatoChocolate mousse 上加了朱古力脆脆,最後再淋上熱辣辣的Espresso ,一冷一熱,口感層次好豐富,甜品控的絕對不能錯過😋

🦀 鹹蛋黃配蟹肉意大利飯

🥐 龍蝦湯流心牛角酥

🍨 Marble Affogato
2022-08-12 10 浏览
呢間新開嘅餐廳酒吧真係好chill啊😍 店內以紅調為主題 霓虹燈的設計既吸睛又浪漫🌹俾人一種神秘嘅感覺 打卡一流📸 加上食物的質素很高 我哋試咗佢哋嘅招牌龍蝦湯流心牛角包🦞 切開鬆脆嘅牛角包 就有濃郁嘅龍蝦湯流了出來🥰 味道很夾 口感超豐富.ᐟ‪‪.ᐟ 還有美國安格斯封門牛柳配紅酒汁 牛肉有香濃的牛味 咬落去的肉質軟腍 不會韌👍🏻 配上紅酒汁 更能提升肉的鮮味🤤 另一樣是義大利飯配雜菌✧黑松露忌廉汁🫕 軟硬適中的飯粒沾上黑松露忌廉汁 口感超creamy的😋 黑松露的香味和奶油般濃滑質地的義大利飯結合🍚 口感真的很棒˙֊˙ 飲品方面 有Cocktail◦Mocktail◦Vodka◦Beer同whisky等酒精飲品🍻 配合環境氣氛飲 真係好relax😘 而我飲完了杯Summer 由熱情果和青檸調配而成🍋 很清新的感覺 不會太甜💕推介大家來試試這間新西餐廳🍽

前一陣子被牛角包燒到,有朋友約食飯就決定到這家小店試試看。小店在維園附近,帶一點幽靜,氣氛舒適。◽ 招牌龍蝦湯流心牛角包必點的招牌之作,熱騰騰上桌,記得要快快影完開始食,牛角包相當脆,一刀切下即帶龍蝦湯流出,好澎湃,沾了龍蝦湯的牛角包像吃酥皮湯的口感。◽ 意大利飯配鮮蟹肉、本地鹹蛋黄以花10小時炮製的龍蝦湯煮意大利飯,令每一口飯都帶鮮味,特別地以本地鹹蛋黃碎粒來點綴,令味道多一點層次。◽ 炸廣島蠔新鮮炸起即上桌,蠔味當然十足,香口又美味。▪️ Summer熱情果與青檸,酸酸的是夏日的開胃味道。▪️ Autumn用了西柚和菠蘿調製,是清新的感覺。最後,大頭蝦留低咗把遮,還好店員幫忙收好,已經順利拎返~餐牌參考

流心龍蝦湯牛角包

流心龍蝦湯牛角包

◽ 招牌龍蝦湯流心牛角包

◽ 意大利飯配鮮蟹肉、本地鹹蛋黄

◽ 炸廣島蠔
新鮮炸起即上桌,蠔味當然十足,香口又美味。

▪️ Summer
熱情果與青檸,酸酸的是夏日的開胃味道。

▪️ Autumn
用了西柚和菠蘿調製,是清新的感覺。

最後,大頭蝦留低咗把遮,還好店員幫忙收好,已經順利拎返~

餐牌參考
本身諗住新張開業半價,就試吓佢啲手勢啦!點知佢一嚟到就叫我哋每人一定要order 一個主菜同一杯嘢飲,咁我都覺得合理嘅,點知一睇個drinks menu, 罐裝汽水全部都係$38?! 🥵 即刻有啲卻步, 咁不如唔好搞半價優惠啦🫥嘢食個方面,我哋叫咗個蟹肉鹹蛋黃意大利飯💔 其實佢就碗係勁大但係食物嘅份量就超級少。。😅我哋兩個人食分一半每人四隻匙羹嘅份量都無。我食完都唔覺得自己食咗嘢🙁鹹蛋味聞落幾香,但係食落冇乜鹹蛋嘅味道,意大利飯方面佢冇意大利飯應該有嘅質感🥲 呢個絕對係呢一個意大利飯嘅敗筆。 另外仲叫咗個Angus beef 🥩 佢medium rare係做到嘅, 味道方面都尚可。但係個蕃茄方面,去有點兒那西, 佢個車厘茄係就咁擺落鑊兜兩下就上牒,我完全食唔到蕃茄加熱後嗰種甜味 都係果句啦份量都係好細好細😒 好似係比兒童食咁,食咗兩個主菜我哋兩個人都係完全唔飽,要食下場 😟 (本身已經唔係一啲好大食嘅人)
本身諗住新張開業半價,就試吓佢啲手勢啦!

嘢食個方面,我哋叫咗個蟹肉鹹蛋黃意大利飯💔

其實佢就碗係勁大但係食物嘅份量就超級少。。😅

另外仲叫咗個Angus beef 🥩
佢medium rare係做到嘅, 味道方面都尚可。

2022-08-09 80 浏览
呢排特別鍾意周圍發掘吓小店,呢間位於炮台山同天后中間嘅Double 8係近期新開嘅一間小餐館,座位唔多但係環境同氣氛都唔錯幾有feel 😎食物質素有驚喜🤩🌟招牌龍蝦湯流心牛角包 🥐$98流心牛角包好多地方都有,但係呢一間嘅流心牛角包🥐已經榮升我心目中嘅三甲之一🫶🏻 牛角包酥脆,裏面嘅龍蝦湯一切開流出嚟嗰下好療癒🤣龍蝦湯夠曬香濃,呢個配搭真係好正🫶🏻🌟烤西班牙黑毛豬腩肉倍蘋果燒汁 $198西班牙黑毛豬腩肉烤到香嫩又juicy, 估唔到呢個豬腩肉又唔會超肥膩,少少肥食落更加香😆 想講個薯蓉係重點🤩 好creamy好香, 調味得宜,高質👍🌟生酮雞胸肉薄餅 $88見到餐牌介紹呢一個用雞胸肉代替Pizza批底嘅菜式咁特別,梗係要試吓😆 雞胸肉用慢煮方式烹調,真係意想不到咁嫩滑😍叫得做薄餅梗係要配埋經典嘅蕃茄香草醬啦😆 蕃茄香草醬同雞胸肉好夾,食得好舒服😌呢間小餐館overall食物嘅質素非常唔錯,當日眼見到好多枱係熟客,係令人食完會回訪嘅餐廳🥰 另外見到佢哋寫住餐廳weekend有live band表演, 下次weekend要再嚟試吓一定更有feel🤩✨提提大家記得book枱啊🫶🏻

🌟招牌龍蝦湯流心牛角包 🥐$98

🌟烤西班牙黑毛豬腩肉倍蘋果燒汁 $198

🌟生酮雞胸肉薄餅 $88

✨提提大家記得book枱啊🫶🏻
2022-08-03
  • 烤西班牙黑毛豬腩肉配蘋果燒汁
  • 龍蝦湯
2022-08-07 79 浏览
餐廳地址寫銅鑼灣,但其實位置位於炮台山同天后中間,細細間座位唔多,但係一間用心經營既手工菜,裝潢用上霓虹燈,超有格調,新開冇耐都有唔小街坊book左位幫襯,所以記得book位喔~✨ 另設加一-💕 招牌龍蝦湯流心牛角包 $98👅好味指數:8/10牛角包🥐好鬆脆,一切開龍蝦湯即刻湧哂岀黎,勁濃郁既龍蝦味🦞,沾埋左龍蝦湯汁之後好似飲緊酥皮湯咁☺️。-💕 生酮雞胸肉薄餅(無麩質,以慢煮雞胸肉取替經典義大利薄餅批成) $88👅好味指數:7/10依個其實姐係係雞胸肉面層放上蕃茄🍅同芝士🧀比人幻想成pizza🍕🤣🤣雞胸肉肉厚但以慢煮方式烹調,所以特別嫩滑,唔會嚡口👍🏻-💕 意式茄蓉扁意粉配和牛臉額肉 $198👅好味指數:7.5/10和牛臉額肉食落有肉汁,一咬即散開,牛味濃郁☺️汁底蕃茄味濃,扁意粉彈牙又掛汁👍🏻 份量就大概一人份量,真係有啲唔夠喉🤣。-💕 earl grey tea $38👅好味指數:7.5/10解膩之選👍🏻。-環境:7.5/10服務:8.5/10好味指數:7.5/10回頭率:7.5/10
✨ 另設加一

2022-08-06
意式茄蓉扁意粉配和牛臉額肉
招牌龍蝦湯流心牛角包
2022-08-05 11 浏览
-Lobster bisque in a Croissant Came all the way here for this photogenic croissant !Am originally only a croissant fan but am not so much into lobster bisqueHowever this croissant has surprisingly enhanced the smooth and creamy bisque by adding a slightly more rustic and chewy texture to the entire dishI don feel overwhelming at all after the entire bun!-Scallop risottoA subtle cheesy flavourThe scallop is grilled just rightIn love with the texture of the risotto tooIt’s slightly harder than us

-Scallop risotto
A subtle cheesy flavour
It’s slightly harder than usual which is very authentic in the Italian way
Decent portion and perfect for ladies

-MARBLE AFFOGATO
CHOCOLATE MOUSSE CAKE, VANILLA GELATO, ESPRESSO
This dessert basically included all of my least favourites and magically turned them into something I love!
The sweetness of the vanilla ice cream is balanced well with the espresso
Texture of the cake is just right and moist that melts right inside your mouth
2022-08-05 7 浏览
呢間餐廳🍴最出名一定係佢地個marble affogato😚同平時咖啡加雪糕唔同🍦☕️呢到係朱古力慕絲蛋糕再加gelato✨質地好結實 有啲似brownie 食落好濃郁嘅朱古力味🍫再配埋個輕盈清爽嘅gelato正呀😌
2022-08-05 7 浏览
真係想食呢啲流心龍蝦汁牛角包好耐💓牛角包非常之酥脆🥐食落好香濃嘅牛油味🧈切開爆晒餡 流晒啲鮮甜甘香嘅龍蝦汁出嚟🦞感覺有啲似係將酥皮龍蝦湯 變左做牛角包咁 都幾過癮🫶🏻
以霓虹燈、鮮橙色為主調嘅裝修設計型格之餘亦搶眼,即使餐店坐落於比較隱蔽嘅小街亦令人一眼認出門面( ͡° ͜ʖ ͡°) 小店座位唔多但叫做坐得舒服唔會逼,適合靜靜地傾下計享受美食。❝龍蝦湯牛角包❞ ($98)〔推介!〕店家特色招牌菜之一,一切開香脆酥化嘅牛角包內裡嘅龍蝦湯就湧出黎,牛角包沾上香濃帶甘味嘅龍蝦湯係無須多講嘅美味啦~❝卡邦尼手製意大利寬麵❞ ($138)〔推介!〕有驚喜嘅手工意大利麵!蛋汁香濃令每啖都充滿濃滑卡邦尼口味。手工麵條比較薄身,口感唔算有嚼勁但相當掛汁。❝香烤蜜糖雞翼❞ ($78)〔推介!〕雞翼表面烤得香口,雞皮口感薄脆,蜜糖味濃而香甜,雞翼內層醃得入味又嫩滑多汁,相當出色。一份有6隻份量大方。❝Mocktail - Summer & Autumn❞ ($68 / 杯)係sharp醒嘅螢光顏色~味道清新,summer由熱情果以及青檸製成,味道偏甜、酸味唔重手,而autumn就係由西柚、菠蘿製成。𓂃𓈒 𓂂𓏸 Double 8 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @double8hk_ 銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖港鐵炮台山站A出口,步行約7分鐘抵達每日11:30 - 00:00營業

❝龍蝦湯牛角包❞ ($98)

❝卡邦尼手製意大利寬麵❞ ($138)

❝香烤蜜糖雞翼❞ ($78)

銅鑼灣威非路道23-25號佳景大廈地下1號舖

推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 約會/二人﹑四人或以下聚餐

更多同區美食 ☞ #17炮台山
更多同類美食 ☞ #17西餐

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️
天后新開西餐廳 Double 8 Bar & Restaurant,經過門口俾佢入邊霓虹燈裝修深深吸引住,睇過餐廳嘅Review,食物都有特別有心思同埋水準。聽聞係香港籃球隊其中一個成員開嘅,唔知會唔會見到真人呢🤭主打:🍕生酮雞胸肉薄餅🍕🥐流心龍蝦湯牛角包🥐龍蝦湯用咗龍蝦頭,龍蝦膏,牛油&白蘭地等材料烹煮,充滿著香濃嘅⿓蝦味!另外仲試咗🍄北海道香煎帶子意大利飯🍄配上蘑菇忌廉汁美味香濃,好有日本風格

主打:
🍕生酮雞胸肉薄餅🍕
🥐流心龍蝦湯牛角包🥐

另外仲試咗
🍄北海道香煎帶子意大利飯🍄
配上蘑菇忌廉汁美味香濃,好有日本風格

• 流心龍蝦湯牛角包