📌 ENSO📍 堅尼地城 Kennedy Town置身於海邊嘅居酒屋🇯🇵🌊 感覺悠閒自在~☁️ 美景配精緻嘅日式串燒🍡 食飽可以係隔離海邊行下散下步✨串燒嘅種類繁多, 每道都好精美💕 最好食嘅係牛舌!!🤓-(👑爲推薦) ▪️免治雞肉棒 $54 👑 ▫️雞胸軟骨 $58▪️牛舌 $58 👑 ▫️安格斯牛柳 $68 ▪️煙肉荔枝 $48 ▫️甜番薯$28▪️燒豬軟骨$68 👑 ▫️西京銀鱈魚 $168-❥ ❥ 免治雞肉棒免治雞肉加入雞軟骨💕一咬落去係鬆軟嘅雞肉 當中會有爽脆嘅口感✨沾一下蛋液🍳 超好食😋如果多一串就好🙈❥ ❥ 雞胸軟骨呢個係好似小食咁 有好多細細嘅雞胸軟骨🤓食落脆卜卜😋 沾埋上面蛋液個個醬汁都好好食❥ ❥ 牛舌呢個真係必嗌!!!❤️ 食落真係入口超軟熟😋 咬落去唔會太硬同煙韌✨ ❥ ❥ 安格斯牛柳牛柳3舊🤓 燒得好香 表面微脆 肉質鮮嫩不過我個人會推薦牛舌多啲💕❥ ❥ 煙肉荔枝 呢個好特別!! 係兩層煙肉卷住一粒荔枝⚪️食落原來好夾, 鹹香中帶點甜🍬❥ ❥ 甜番薯三粒超qq嘅🍠!!食落帶點甜味 不過略嫌唔夠蕃薯味🙈❥ ❥ 燒豬軟骨呢個大推!!😋四舊食落超軟熟😍 可以話就黎入口即溶!! ❥ ❥

📌 ENSO
📍 堅尼地城 Kennedy Town

置身於海邊嘅居酒屋🇯🇵🌊 感覺悠閒自在~☁️
美景配精緻嘅日式串燒🍡 食飽可以係隔離海邊行下散下步✨

串燒嘅種類繁多, 每道都好精美💕 最好食嘅係牛舌!!🤓
(👑爲推薦)

不過我個人會推薦牛舌多啲💕

❥ ❥ 煙肉荔枝
呢個好特別!!
係兩層煙肉卷住一粒荔枝⚪️
食落原來好夾, 鹹香中帶點甜🍬

❥ ❥ 甜番薯
三粒超qq嘅🍠!!
食落帶點甜味
不過略嫌唔夠蕃薯味🙈

❥ ❥ 燒豬軟骨
呢個大推!!😋
四舊食落超軟熟😍
可以話就黎入口即溶!!

❥ ❥ 西京銀鱈魚
呢個系重頭戲!!!
平時很少可以食到銀鱈魚🐟
總共兩大塊, 沾一沾沙律醬食更好食😋
魚質滑嫩✨

▫️味道:8/10
▪️賣相:9/10
▫️環境:9/10
▪️價錢:7/10
▫️服務:10/10✨
▪️Overall:8/10

🔍#CY日本菜 #CY串燒 #CY居酒屋
🔗 #ENSO #堅尼地城美食 美食 #美食 #hkfood #hk #hongkongfood #日本菜 #串燒居酒屋
《🌊西環海旁日式居酒屋🏮》呢間餐廳係堅尼地城海旁隔離😍可以一邊食一邊望住個靚景☀️🌈好寫意🔥Lunch set都好抵食 包沙律🥗嘢飲🧃同甜品雪糕🍮1️⃣ 🐠🍙 西京燒銀鱈魚定食 $228 (10/10)𝐒𝐚𝐤𝐢𝐲𝐨 𝐌𝐢𝐬𝐨 𝐓𝐚𝐤𝐢 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐂𝐨𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐒𝐞𝐭有兩舊銀鱈魚🐠好鍾意佢個味噌 甜甜地又唔會過鹹 魚皮烤到微焦 香脆可口 魚肉亦都好嫩滑 眨吓眼就食晒❤️加埋沙律同飯份量啱啱好2️⃣ 🥩🐮 A4和牛扒定食 $288(9/10)𝐌𝐢𝐲𝐚𝐳𝐚𝐤𝐢 𝐀𝟒 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐒𝐞𝐭一舊舊和牛已經切好咗 一啖咬落去啲牛肉會爆汁💥✨入口即溶😗 多油脂 好滿足3️⃣🥟🍗 雞皮餃子 $58(8.5/10)𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐤𝐢𝐧 𝐆𝐲𝐨𝐳𝐚呢一份炸餃子外皮同樣酥脆❤️同平時食嘅餃子好唔同 竟然係用雞皮整㗎 🐔 不過我就麻麻哋呢一種口感 裏面嘅內餡就係韭菜肉 多汁得黎加埋一齊食都幾特別——————————————————————-📍 ENSŌ (西環)西環新海旁街25號地下5號舖𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷#eateateat_sw#hkfood #hkfoodie #food

《🌊西環海旁日式居酒屋🏮》

1️⃣ 🐠🍙 西京燒銀鱈魚定食 $228 (10/10)

2️⃣ 🥩🐮 A4和牛扒定食 $288(9/10)

3️⃣🥟🍗 雞皮餃子 $58(8.5/10)
𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐤𝐢𝐧 𝐆𝐲𝐨𝐳𝐚

——————————————————————-
📍 ENSŌ (西環)

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_sw

#hkfood #hkfoodie #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #西環美食 #hongkongfoodguide #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #西環 #foodiesinternationalchat #hkfoodies #香港餐廳推介
2022-06-22 25 浏览
西環新海旁街面相大海,空氣清新是近距離親近大自然的好地方,周圍有很多特色餐廳和酒吧。Enso就位於西環新海旁街25號地鋪,簡約而有格調的日式居酒屋風格吸到我,剛好lunch時間,餐廳有5款午市套餐,套餐配有漬物、湯、沙律、飲品和米飯。A4和牛扒定食:A4和牛扒肉質嫩腍,油脂分布均勻,滿口油香感受到原味牛肉的牛香味,齒夾留香,可比美與日本神戶和牛。銀鱈魚定食:銀鱈魚非常新鮮,雪白的肉質呈一片片的,軟滑鮮嫩,濃郁的魚油香口感豐富而滿足,令人回味。餐廳主打串燒,辣椒仔和香菇燒到恰到好處,加上木魚,非常可口。餐廳食材精心挑選,均由日本空運到港。晚上約上三五知己,喝喝小酒,吹吹海風,看看夜景,吃吃高質素的串燒,是減壓的好地方。
臨近海邊的一間日式居酒屋,主打串燒和酒,串燒都是即叫即燒的,調味比較簡單,主要是吃食材的質素,所以對食物有要求的,真的要試試!燒吞拿魚下顎(188元)來到的感覺比想像中的要小,可能是本來的吞拿魚比較大條的關係,不過肉量是真的挺多,約九成都是魚肉,表面被燒得焦香,吃起來焦焦嫩嫩的,入口即化,魚味突出,油香四溢!醬燒豬軟骨(68元)一共有四件豬軟骨,燒完還加上了蔥白,吃的時候連著一起吃,中和了一下油膩感。豬軟骨的醬香味真的挺濃的,鹹甜口味的,而軟骨煮得還帶有點脆度,但肉就已經很軟很鬆化了,燒得表面帶點焦,味道濃香!安格斯牛柳(68元)這裡燒得約五成熟,調味是鹽加黑胡椒,因為是牛柳的關係,所以沒什麼油香,但質嫩軟滑,牛味香濃,味道挺不錯,份量也挺多的!黑豚五花腩(48元)燒烤必點之一的五花腩,燒完以後,外焦裡嫩的,入口充滿油香,豬肉香味挺濃,帶點豬肉甜!雞腿(38元)這個就是用上雞腿肉去燒的,肉挺厚的,燒得雞皮香脆,吃起來肉嫩多汁,而且沒有雞腥味,味道不錯!雞皮(38元)我挺喜歡這裡的雞皮,不像有些店會燒到雞皮全部變成脆片的感覺,而且保留到雞皮本來的質感,外脆內嫩,雞皮還有彈牙的口感!雞頸肉
燒吞拿魚下顎(188元)
燒吞拿魚下顎

醬燒豬軟骨(68元)
醬燒豬軟骨
安格斯牛柳(68元)
安格斯牛柳

黑豚五花腩(48元)
黑豚五花腩

雞腿(38元)

雞皮(38元)
雞皮

雞頸肉(38元)
雞頸肉
這個吃起來肉味更香濃,而且肉質彈牙又挺嫩滑的,而且還加上了照燒汁去燒的,多了份鹹甜口味!

雞尾(38元)
雞尾
這個燒得表面非常脆,吃起來外焦裡嫩的,有油香,肉質非常嫩滑!

鵪鶉蛋(28元)
鵪鶉蛋
這個是有特別加上照燒汁去燒的,所以吃起來味道不會太單調,燒得表面乾乾的,入口蛋香十足,而且吃起來鹹鹹甜甜的!
2022-06-14
雞頸肉
雞尾
鵪鶉蛋
2022-06-16 21 浏览
𝐇𝐨𝐰 𝐝𝐨 𝐰𝐞 𝐬𝐚𝐲 串燒 𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐢𝐬𝐡?𝐌𝐬. 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩🐏: 𝐒𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫🍢𝙇𝙤𝙘𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙆𝙚𝙣𝙣𝙚𝙙𝙮 𝙏𝙤𝙬𝙣, 𝙖 𝙫𝙞𝙗𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙙𝙞𝙣𝙞𝙣𝙜 𝙥𝙧𝙚𝙘𝙞𝙣𝙘𝙩, 𝙀𝙣𝙨𝙤 𝙞𝙨 𝙖 𝙗𝙞𝙟𝙤𝙪 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙞𝙯𝙞𝙣𝙜 𝙞𝙣 𝙫𝙖𝙧𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙔𝙖𝙠𝙞𝙩𝙤𝙧𝙞, 𝙞.𝙚. 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙨𝙠𝙚𝙬𝙚𝙧𝙨.🍢𝙎𝙞𝙩𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙖𝙧 𝙖𝙡𝙡𝙤𝙬𝙨 𝙮𝙤𝙪 𝙩𝙤 𝙬𝙖𝙩𝙘𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙝𝙚𝙛 𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡 𝙚𝙖𝙘𝙝 𝙨𝙠𝙚𝙬𝙚𝙧 𝙬𝙝𝙤𝙡𝙚-𝙝𝙚𝙖𝙧𝙩𝙚𝙙𝙡𝙮 𝙬𝙝𝙞𝙡𝙨𝙩 𝙮𝙤𝙪 𝙚𝙣𝙟𝙤𝙮 𝙙𝙚𝙡𝙚𝙘𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙪𝙣𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙧𝙪𝙥𝙩𝙚𝙙 𝙫𝙞𝙚𝙬𝙨 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙝𝙖𝙧𝙗𝙤𝙪𝙧 𝙛𝙧𝙤𝙣𝙩.🌊𝗛𝗼𝗺𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗠𝗶𝗻𝗰𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗦𝘁𝗶𝗰𝗸🍗自家製免治雞肉棒$𝟰𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)𝘼 𝙗𝙪𝙧𝙨𝙩 𝙤𝙛 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙧 𝙞𝙣 𝙚𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙗𝙞𝙩𝙚! 𝙏𝙝𝙚 𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡 𝙖𝙙𝙙𝙨 𝙖 𝙨𝙢𝙤𝙠𝙚𝙮 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙩𝙤 𝙞𝙩.𝗧𝗵𝗶𝗴𝗵🍗雞腿$𝟯𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙥𝙧𝙞𝙣
𝐇𝐨𝐰 𝐝𝐨 𝐰𝐞 𝐬𝐚𝐲 串燒 𝐢𝐧 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐢𝐬𝐡?
𝐌𝐬. 𝐒𝐡𝐞𝐞𝐩🐏: 𝐒𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫🍢

自家製免治雞肉棒
$𝟰𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝗧𝗵𝗶𝗴𝗵🍗
雞腿
$𝟯𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙥𝙧𝙞𝙣𝙠𝙡𝙚 𝙤𝙛 𝙨𝙖𝙡𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙥𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧 𝙤𝙣 𝙩𝙤𝙥 𝙗𝙧𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙞𝙣𝙝𝙚𝙧𝙚𝙣𝙩 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣.
𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗕𝗼𝗻𝗲🦴
雞軟骨
$𝟯𝟴 (🌟𝟳/𝟭𝟬)
𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙤𝙛𝙩 𝙗𝙤𝙣𝙚 𝙞𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙘𝙧𝙪𝙣𝙘𝙝𝙮 𝙩𝙚𝙭𝙩𝙪𝙧𝙚. 𝙔𝙚𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙥𝙤𝙧𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙞𝙨 𝙩𝙞𝙣𝙮 𝙜𝙞𝙫𝙚𝙣 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚.
𝗕𝗮𝗰𝗼𝗻 𝗼𝗻 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 🥓
煙肉荔枝
$𝟰𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
𝘿𝙚𝙛𝙞𝙣𝙞𝙩𝙚𝙡𝙮 𝙖 𝙧𝙚𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙞𝙣𝙜 𝙘𝙤𝙢𝙗𝙤. 𝙏𝙝𝙚 𝙡𝙮𝙘𝙝𝙚𝙚 𝙗𝙖𝙡𝙖𝙣𝙘𝙚𝙨 𝙤𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙖𝙡𝙩𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙖𝙘𝙤𝙣.
𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗕𝗲𝗹𝗹𝘆 (𝗞𝘂𝗿𝗼𝗯𝘂𝘁𝗮)🍖
五花腩 (黑豚)
$𝟰𝟴 (🌟𝟳/𝟭𝟬)
𝙎𝙪𝙘𝙘𝙪𝙡𝙚𝙣𝙩 𝙖𝙣𝙙 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙛𝙪𝙡, 𝙗𝙪𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙢𝙚𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙖 𝙗𝙞𝙩 𝙩𝙤𝙪𝙜𝙝 𝙛𝙤𝙧 𝙘𝙝𝙚𝙬𝙞𝙣𝙜.

𝗞𝗮𝗯𝗮𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗘𝗲𝗹
蒲燒鰻魚
$𝟭𝟬𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙣𝙞𝙘𝙚𝙡𝙮 𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡𝙚𝙙 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙧𝙪𝙨𝙝𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙨𝙤𝙮 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚. 𝙏𝙝𝙚 𝙛𝙖𝙩𝙩𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙚𝙚𝙡 𝙬𝙝𝙚𝙣 𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙜𝙞𝙫𝙚𝙨 𝙞𝙩 𝙖 𝙧𝙞𝙘𝙝 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙢𝙤𝙠𝙚𝙮 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧.
𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗦𝗸𝗶𝗻 𝗗𝘂𝗺𝗽𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀🥟
雞皮餃子
$𝟱𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼🍠
甜蕃薯
$𝟮𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
𝗦𝗼𝗯𝗮 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀🍜
蕎麥麵
$𝟮𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰  @shiba.gourmet.eng 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐠𝐨𝐨𝐝 𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐄𝐧𝐠𝐥𝐢𝐬𝐡!📚
2022-05-25
  • 免治雞肉棒
This is my first visit. A small shop featured with a large Sake wall, open tori kitchen. Chefs (there was about 3 chefs in the open kitchen) were on standby ready to cook. 這是我的第一次來這兒。 帶有大清酒牆和開放式廚房的小商店。 廚師(開放式廚房里大約有 3 名廚師)待命準備做飯。Overall, I would say it’s an option for social drinking and grab a bite while you’re at it. 總括來說,我會說這是一個社交飲酒的選擇,咬一口小食是可以的。Service/服務 👍🏻👍🏻👍🏻Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻Taste/味道 👍🏻👍🏻Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻👍🏻PROS• Ambiance seems appropriate for bar hopping and grabbing a fast nibble. • 氣

Service/服務 👍🏻👍🏻👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻👍🏻
Taste/味道 👍🏻👍🏻
Ambiance/氣氛 👍🏻👍🏻👍🏻

PROS
• 氣氛似乎適合酒吧和快速咬一口小食。

CONS
• Food item at the end of the skewer was skill cold on the centre. Skewers lack the ‘tori’ burnt crispness and fragrance.
• 烤肉串末端的食物在中間很冷。 串燒缺乏烤串燒焦的脆度和香味。
2022-06-10
2022-06-10 414 浏览
ENSŌ (西環)西環新海旁街25號地下5號依幾日都落大雨⛈ 落到個人都無咩Mood😞 所以一定要約朋友食返D好野😋 餐廳近海邊⛵️ 食完飯仲可以海旁散步tim😎餐廳有bar 枱同order枱,坐bar 枱仲可以睇到師傅即席燒串燒tim😆我地叫左兩個lunch set 同埋兩串串燒🍢 lunch set已經包左沙律🥗湯、漬物、飲品🍹同甜品🍮 依家lunch set仲做緊第二份半價❤️ 真係平好多呀👍🏻A4和牛扒定食🥩($288)和牛燒到好香🥩 肉質軟熟🥰 顏色粉嫩😍 入口滲出油香👍點埋芥末牛味更香濃😋蒲燒鰻魚定食🐟 ($168半價)鰻魚好肥美厚身🥰 仲烤得好香口👍🏻 配埋鰻魚汁😍 送飯一流😋自家製免治雞肉棒🐥 ($54)免治雞肉棒🐥 好似肉丸咁既質地🥰 入面再加左雞軟骨去增加口感😍 串燒仲配隻日本雞蛋🥚 點埋黎食d,即時加左份蛋香👍🏻 依個好食😋燒秋葵($28)秋葵烤得口感爽脆,再加左D 木魚做點綴😊見好多人都讚銀鱈魚好食😋 但我食個日已經無曬😞 下次一定要再去試下😎

ENSŌ (西環)
西環新海旁街25號地下5號

A4和牛扒定食🥩($288)

蒲燒鰻魚定食🐟 ($168半價)

自家製免治雞肉棒🐥 ($54)

燒秋葵($28)
秋葵烤得口感爽脆,再加左D 木魚做點綴😊

2022-06-07
午餐
2022-06-07 26 浏览
Chicken wing 🍗 雞翼 $48Mushroom 🍄 冬菇 $28Zucchini 翠玉瓜 $28Okra 秋葵 $28 Sweet potato 甜番薯🍠 $28 Corn with butter 牛油粟米🌽 $38Shishito pepper 🫑 青椒仔 $38今次叫嘅串燒以蔬菜類為主🥬,細細粒嘅日本番薯口感好蓉同滑😍,另外熱辣辣嘅牛油粟米🧈有濃郁嘅牛油香,同粟米融為一體幾正,而個人覺得燒雞翼幾出色,外皮燒到金黃色同埋脆卜卜,加埋新鮮檸檬汁上去更加開胃🍋Edamame 枝豆 $58Japanese tomato salad🍅 日本水果蕃茄沙律 🥗 $88呢度嘅枝豆唔會就咁用水白烚都有烤過嫁🔥,聞落去特別香,而日本水果蕃茄沙律用咗酸酸甜甜嘅柚子汁做醬料🍊,簡簡單單連埋新鮮蕃茄同沙律一齊食成個組合好fresh !Grilled pollock roe rice ball 明太子飯團 🍙 $38 Cold soba noodles 冷蕎麥麵 🍜 $48明太子飯團最表面嗰層燒到有煙煙韌韌嘅飯焦,識落好有口感🤤,凍嘅蕎麥麵wasabi 分量可以根據個人喜好而落,醬汁唔會太鹹味道啱

Chicken wing 🍗 雞翼 $48
Mushroom 🍄 冬菇 $28
Zucchini 翠玉瓜 $28
Okra 秋葵 $28
Sweet potato 甜番薯🍠 $28
Corn with butter 牛油粟米🌽 $38
Shishito pepper 🫑 青椒仔 $38

Edamame 枝豆 $58

明太子飯團最表面嗰層燒到有煙煙韌韌嘅飯焦,識落好有口感🤤,凍嘅蕎麥麵wasabi 分量可以根據個人喜好而落,醬汁唔會太鹹味道啱啱好

Lychee soda 荔枝梳打(R)🍹 $48
Hojicha 焙茶 (L) 🍵 $28
荔枝梳打冇想像中咁甜而荔枝味好夠重,凍冰冰啱晒夏天同埋食燒烤嘅時候飲🧊
2022-06-02 26 浏览
The service was unexpectedly bad, probably one of the worst service ever had, to those who wana try a special dining experience, this is a restaurant that you can never miss, I would say Australia Diary company not comparable to this enzo. food was below average, ordered A4 wagyu beef lunch set and portion was cute by the way but no longer important anymore.
2022-06-01 345 浏览
ENSŌ (西環)西環新海旁街25號地下5號舖好適合情侶嘅餐廳💑可以望海食飯,夕陽🌇都幾好睇,夜景都相當靚,賞心悅目,食完飯仲可以海旁散步添。環境乾淨企理,擺設別具用心,食物擺盤精緻,好睇,貼心有充電位🔋燒秋葵$28秋葵烤得口感爽脆,唔糊口唔黏,加上有燒烤風味,非常可口。日本絹豆腐$38外皮烤得香香脆脆,內裏嫩滑,清淡可口,再配薑蓉,又另一番風味,薑蓉將烤豆腐嘅味道徹底解放一樣,非常惹味。自家製免治雞肉棒 $54親子組,免治雞肉棒有肉丸一樣嘅質感,雞肉香同燒烤香好match,配以成隻日本雞蛋嘅醬,即時增添濃濃蛋香,勁好味!蒲燒鰻魚$108比起一般鰻魚飯嘅鰻魚,呢度烤得香口啲,鰻魚汁味道温和唔太搶,配合淮鹽更有風味,鰻魚愛好者必食!燒鵝肝$108單係賣相已經100分,入口濃郁嘅鵝肝香,特別係口感,一啲都唔油膩,滿口都係嫩滑嘅鵝肝,入口就化開,烹調得相當出色嘅一道菜!炸薯條黑松露$48高水準薯條,口感香脆,配咗黑松露碎,唔需要再點任何醬料已經足夠好味。明太子飯團$38係炸飯團,外層口感相當香脆,多層好似飯焦,內裏軟熟有淡淡魚子香,好味。凍稻庭烏冬$48冰盤,烏冬無敵彈牙煙靭,配上醬湯、鵪鶉

ENSŌ (西環)

燒秋葵$28
秋葵烤得口感爽脆,唔糊口唔黏,加上有燒烤風味,非常可口。

日本絹豆腐$38

自家製免治雞肉棒 $54

蒲燒鰻魚$108

燒鵝肝$108

炸薯條黑松露$48

明太子飯團$38

凍稻庭烏冬$48
冰盤,烏冬無敵彈牙煙靭,配上醬湯、鵪鶉蛋同wasabi,標準日式清淡,味道清新。

忌廉餅$58
香蘇炸物內裏係creamy嘅忌廉蟹肉饀料,點沙律醬味道有衝擊,清甜唔油膩,強烈推介!

紅桑子汁$48
菠蘿汁$48
我哋唔飲酒所以揀果汁,有果味唔太甜,唔飲酒嘅朋友㨂呢度嘅果汁會比飲汽水好。
2022-05-31
由望到門口個刻已經感覺到依到非常適合放工之後到訪、放鬆一下。串燒配酒係定律,可惜到訪當晚仲有report要做,今次先免了( ´ᐞ` ),但依到嘅vibe對於串燒配酒黎講係完美,非常推介大家同朋友約埋一齊黎享受翻一晚由海風伴隨嘅居酒屋之夜♡。❝牛舌❞ ($58)肉質非常柔軟,有嚼勁但完全唔韌,咬落口異常地juicy,面頭嘅黑椒輕輕調味唔搶風頭,牛舌fans必然滿意。❝炸雞軟骨❞ ($48)食到依串嘅時候真係會好想嗌一杯酒⋯(忍住!)脆口但唔油膩、有咬口而又惹味,完全係完美嘅佐酒小食。𓃗❝明太子飯團❞ ($38)外層燒到焦香撲鼻,內裡米飯粒偏硬身而粒粒分明,混合明太子增添風味。而且比一般飯團大份,係飽肚之選。❝黑豚五花腩❞ ($48)油脂感極重!食五花腩就係要追求依種邪惡呀~同時豬肉味道亦夠突出、唔會成口只得油脂感,平衡度做得不錯。𓃗❝安格斯牛❞ ($68)肉質同牛舌一樣柔軟、無筋無渣,肉味本已夠濃郁,被燒過之後就更加香濃,做到鎖緊肉汁,又無過熟,恰到好處。❝燒鵝肝❞ ($108)如圖所見塊鵝肝係超~級厚身呀!!雖然睇價錢可能會有啲卻步,但完全係令人滿足感100分嘅一道菜。❝免治雞肉棒❞

❝牛舌❞ ($58)

炸雞軟骨❞ ($48)
𓃗
❝明太子飯團❞ ($38)

❝黑豚五花腩❞ ($48)
𓃗
❝安格斯牛❞ ($68)

❝燒鵝肝❞ ($108)

❝免治雞肉棒❞ ($54)
月見雞肉棒係串燒店名物~雞肉味道無被帶甜味嘅醬汁掩過,加入雞軟骨增添口感層次,配個月見汁非常滋味呢。

❝甜蕃薯❞ ($28)
作為一個mini甜品非常合適,軟綿、甜度夠過嘅蕃薯輕輕一燒之後甜味更為突出,用佢為依餐作結吧~
𓃗
𓂃𓈒 𓂂𓏸 ENSŌ 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @ensoyakitori
港鐵堅尼地城站B出口,步行約5分鐘抵達
每日12:00 - 21:30營業
𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
鋪面除咗有一般餐枱亦設有bar枱,整體風格modern而簡約,有別於一般串燒店,坐得相當舒服。店員待客有禮,非常加分~
❋ 可經Openrice訂座
𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 約會、二人 / 四人或以下聚餐
更多同區美食 ☞ #17堅尼地城
更多同類美食 ☞ #17日本菜
𓃗
♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️
2022-05-28 47 浏览
西環海傍就係有種chilled嘅感覺附件好多酒吧同特色餐廳望住個海食飯真係特別舒服除咗lunch set仲有好多款串燒淨係雞雞都有成十幾款嗌完之後就可以望住等食好期待A4和牛扒定食 $288lunchtime食和牛實在太幸福🦦和牛嘅口感真係無得彈外表燒到好香内裏就係吸引嘅粉紅粉紅A4都已經好嫩滑 而且油脂好豐富咬落去 啲油香爆晒出嚟調味簡簡單單 啱啱好自家製免治雞肉棒 $54雞肉棒一向都係my fav串燒嫩滑雞肉 然後加埋脆口嘅軟骨再配埋秘製醬汁同埋蛋黃 口感同味道都perfect池最後由一個雲呢嗱雪糕作結仲有就係服務態度一流Lunchtime望住個海食和牛同埋串燒 真係好想可以唔使做🥹
西環海傍就係有種chilled嘅感覺

最後由一個雲呢嗱雪糕作結

仲有就係服務態度一流
2022-05-24
午餐
THE WAITER SERVE ICE CREAM WITH ANGER BARE HANDS The food was nice but the service is beyond terrible , inform the manager but ignore my message and no further actions.
VANILLA ICE CREAM
HAIR
题外话/补充资料: I was having lunch at the restaurant this afternoon, the food quality was perfect but the service was a disaster! I was having ice cream and then I found a hair on the ice cream. I don’t mind but just wanted to get a new plate of ice cream. So, I informed the waiter as he provided us with the worst service (like he hate his job so much) and then he brought the whole bucket of ice cream from the kitchen and use the plate that he can find nearby for a sake of giving me ice cream. He even use his hand to remove the ice cream out of the plate (I don't know why) for 3-4 times. To be honest, I was shocked ! I told the restaurant manager to check because I saw a surveillance camera at the entrance, till now they don't take any actions yet ignore my message.
2022-05-21
  • None
2022-05-25 92 浏览
🍽𝗘𝗡𝗦𝗢̄▫️終於都放大假❤️𝙲𝚑𝚒𝚕𝚕 𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕的去咗堅尼地城海旁嘅一間串燒店休息一下,本身去嘅時候天色都唔係太好,但去到餐廳嘅時候簡直係天公造美⛅️個門口對著個海,個景以串燒店嚟講真心好正😍如果係夜晚同三五知己食串燒飲酒就更正!▪️串燒🍢($𝟸𝟾-𝟻𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶)全部串燒質素都唔錯,坐bar枱係睇著師傅即燒,睇著佢燒連味道都加咗分咁多種串燒我最愛嘅係牛舌同埋免治雞肉棒🤤🤤牛舌每串有三大塊,外面微微焦脆,軟淋入味免治雞肉棒係店家自製,上枱仲配有加入蛋黃嘅醬汁,食嗰時將雞肉棒,沾滿蛋黃同醬汁,係好香好正😙本身個雞肉串都結實香口,感覺比其他賣現成貨嘅鋪頭更香油脂同雞肉味最後食返串翠玉瓜一解油膩👍🏻▪️西京銀鱈魚🐟($𝟷𝟼𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)兩大嚿銀鱈魚,佢個醬唔係好甜嗰種,調味我覺得啱啱好魚皮燒到微焦,魚肉火候好好,食落仍然嫩滑多汁~▪️明太子飯團🍙($𝟹𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)驚喜之作,雖然聽落簡單,但睇著佢隻成嚿飯團都烤到外焦,配埋脆嘅紫菜,食落係外層飯焦卜卜脆明太子係同啲飯撈埋一齊,唔係中間個心有明太子嗰種,所以食落係每一啖都有明太子咸鮮咁簡單
🍽𝗘𝗡𝗦𝗢̄
▫️
終於都放大假❤️

翠玉瓜,雞腿
牛舌,煙肉蘆筍

咁多種串燒我最愛嘅係牛舌同埋免治雞肉棒🤤🤤
牛舌每串有三大塊,外面微微焦脆,軟淋入味
最後食返串翠玉瓜一解油膩👍🏻

西京銀鱈魚

▪️西京銀鱈魚🐟($𝟷𝟼𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)
兩大嚿銀鱈魚,佢個醬唔係好甜嗰種,調味我覺得啱啱好
魚皮燒到微焦,魚肉火候好好,食落仍然嫩滑多汁~

明太子飯團

▪️明太子飯團🍙($𝟹𝟾, 𝚂𝚌𝚘𝚛𝚒𝚗𝚐: 𝟿/𝟷𝟶)
咁簡單嘅嘢但可以處理得咁惹味,係外面都唔容易食到
2022-05-23
翠玉瓜,雞腿
牛舌,煙肉蘆筍
明太子飯團
2022-05-23 277 浏览
上完一天的班超累的,下班必須要約朋友chill chill吧!堅尼地城新開了家日式串燒店,就在海邊,吃完飯還可以去海邊逛逛看夜景,真不錯!一進門就看見到頂的酒櫃,展示了各式各樣的清酒,不喝看著也覺得好看!我們今天坐的是吧枱,可以看到師傅在裡面工作,廚房很乾淨,很衛生。我們兩個人點了很多東西吃,下班實在是太餓了!先給大家看看合照凍蕎麥麵HKD38 (右):冰冰涼涼的蕎麥麵,加上芥末麵汁,十分清爽,今天天氣熱,吃這個很消暑呢!芥末建議全下,只香不嗆!自家製免治雞肉棒 HKD54:雞肉不老,裡面的脆骨有不少,沾上香滑的蛋黃,香濃多汁,好吃!烏冬 HKD48:湯底是甜口的鰹魚湯(?),烏冬很彈牙,上面有脆口蔬菜增加口感,整體口感非常好!西京銀鱈魚 HKD168:魚肉很嫩,淡淡的煙燻味,不會太濃,油脂和煙燻的香味融合的剛剛好。明太子雞柳 HKD38:雞肉比想像中嫩,重點是明太子醬也很香,不過鹹,兩者的鮮味融合得剛剛好。明太子飯團 HKD38:明太子飯團外面燒得焦香,但不會硬,配合紫菜一起吃有一個獨特的香味。味噌飯糰 HKD38:味噌味道很濃,但完全不會鹹,外面燒的同樣焦脆,喜歡味噌香味的比點!孜

凍蕎麥麵HKD38 (右):

明太子飯團 HKD38:

味噌飯糰 HKD38:
孜然薯條

孜然薯條 HKD48:
一上桌就有超香的孜然味,調味剛好有孜然的香氣,又不像其他孜然食物那樣鹹。薯條是粗的,咬下去,滿滿的薯蓉,是可以默默吃完整桶薯條的啊!
牛舌

牛舌 HKD58:
燒的很剛好,而且切的有厚度,所以咬起來很爽口,味道也很清爽,不會有太重的調味,擠上檸檬汁有淡淡的酸味和檸檬香,不錯!
燒鱈魚乾

燒鱈魚乾 HKD48:
口感松化,脆脆的,很香口,不會太鹹,很適合配酒。

總結一下,晚市在海邊,人均大約HKD300,味道很好,環境和服務都不錯,性價高算高,推薦喔!

2022-05-23
烏冬