2023-01-22 638 浏览
我同朋友去完左嘉咸街壁畫打卡之後有少少肚餓,對面街有幾間咖啡店,其中一間叫First Crack Coffee by Summer Ice。餐廳入面唔算大,而且由於位於斜路既關係,可用既空間唔多,餐廳有少少一分為二既感覺。餐廳採用落地玻璃,令客人可以飲咖啡既同時可以欣賞街景,不過我坐在無落地玻璃既一邊😢除左咖啡之外,first crack coffee有多款關於咖啡既cocktail。可惜我之後要打波,否則我一定試cocktail!當你叫左手沖咖啡,餐廳會以sake杯代替咖啡杯,每一隻sake杯都好靚😍- Hot Ginger Black 估唔到咖啡同薑既味道幾夾,而家天氣咁凍,一杯hot ginger black 非常暖胃🥰- Honey Cold Brew Soda餐廳用左紅酒酒杯,賣相十足紅酒。Soda令咖啡更加輕盈,飲落咖啡味比較溫和,伴隨少少蜜糖既甜味。- Earl Grey Bagel with Yuzi Cream CheeseBagel外皮好脆,入面口感煙韌,Earl Grey味道好香。平時自己食bagel都鍾意配上cream cheese,今次柚子加cream che

- Hot Ginger Black
Hot  Ginger  Black

- Honey Cold Brew Soda
Honey  Cold  Brew  Soda

Bagel外皮好脆,入面口感煙韌,Earl Grey味道好香。平時自己食bagel都鍾意配上cream cheese,今次柚子加cream cheese幾有驚喜,加添一份清新感覺。

- Purple Waffle with Ice Cream
窩夫即叫即做,所以熱辣辣兼脆口。入面有紫薯,加上蜜糖同花生碎令口感更豐富。雪糕擺左好耐都無溶得好勁,味道唔會太甜,口感香滑。
Purple Waffle with Ice Cream

整體而言,Honey Cold Brew Soda幾特別,平時未必係出面咖啡店飲得到,兩款食物都唔錯。雖然咖啡店唔算大,不過環境幾寧靜,職員都唔會趕人走👍🏻
2023-01-15
Purple Waffle with Ice Cream
2023-01-16 456 浏览
《文青啡甜品☕️》———————————————-#firstcrackcoffeebySummerIce ❄️-中環嘉咸街出名去影壁畫打卡,喺充滿文化氣息嘅斜坡上就有間精緻 cafe 小店🎨 裝修簡約舒適,聽店員講佢哋平時仲有搞唔同嘅workshop,啱哂咖啡迷☕️-💜 Purple Tiramisu用紫薯嚟整嘅Tiramisu好特別,係weekend限定嘅menu item🍠 最頂層嘅mousse 口感幼滑,透出淡淡嘅紫薯香,中間嘅Tiramisu質地軟滑,手指餅乾帶濕潤,更顯蓬鬆感😊 威士忌酒嘅味道尤其強烈,底層仲有啲紅豆粒,好有日式感覺🫘-💚 Matcha Affogato呢度特別在改咗做配抹茶,好有驚喜🥰 喺雲呢拿雪糕、餅乾塊同綠茶粉上面倒入濃厚嘅綠茶,兩者瞬間融為一體,口感層次豐富🍵 味道香甜,入口順滑,亦帶有回甘~-🤎 Osmanthus Apple Black Tea Pound CakePound cake簡單得嚟都好唔錯,略帶甜味,散發咗蘋果味同茶香,上面再淋上啲啲焦糖醬,香甜美味🍯-⭐ 參考價錢︰Purple Tiramisu: $90Matcha Affogato:
《文青啡甜品☕️》
———————————————-
💜 Purple Tiramisu
💚 Matcha Affogato
⭐ 參考價錢︰
Purple Tiramisu: $90
Matcha Affogato: $60
Osmanthus Apple Black Tea Pound Cake: $50
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$100
2023-01-14
2023-01-14 42 浏览
經過中環嘉咸街有一間coffee shop出面畫左好多colourful buildings嘅壁畫,打卡一流,入到去會聞到陣陣咖啡香味,坐係度同朋友邊食邊傾係好舒服嘅事。1.Black Tea Apple Crumble Waffle with Ice Cream $80之前食過大圍夏雪嘅窩夫已經覺得整得好脆好好味,果然中環呢間都無令人失望。窩夫依然好脆帶有種淡淡嘅茶味,暖笠笠嘅窩夫加上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕好夾,而apple crumble對我黎講偏甜,但夾埋窩夫就岩岩好!2. Buzzed Tiramisu $80每日限量供應嘅tiramisu係有好大嘅驚喜,層次好分明,手指味嘅酒味好濃,食得出浸左濃而香嘅whiskey,口感好濕潤;而芝士忌廉打得好滑順,加上面頭帶點澀嘅朱古力粉,每食一啖都有三個層次,味道又唔會太甜,滿口酒香,好欣賞呢個花左咁多心機嘅tiramisu!3.Iced Black Coffee $40簡簡單單嘅咖啡配上冰,口感簡單,食左甜品,再飲啖冰咖啡,好match!冰嘅量唔會溝淡咗咖啡嘅香味,反而冰慢慢溶化後嘅濃度更加岩岩好,飲落有種苦澀回甘嘅味道,仲有淡淡嘅酸度。

2. Buzzed Tiramisu $80

3.Iced Black Coffee $40

• Buzzed  Tiramisu
  • Black Tea Apple Crumble Waffle with Ice Cream
2023-01-13 57 浏览
📍 📍 📍 first crack coffee by Summer Ice (中環)中環嘉咸街55號地舖呢間cafe 係斜坡上,有啲隱世雅緻 cafe白係充滿文化氣息嘅斜坡半路揾到間咖啡小店。餐廳嘅咖啡、酒!、甜品含都好吸引。入面仲有部黑膠唱片機好有feel🎶🎶🎹👉 Begel/Waftle with Beef Burgundy (Weekend imited)💰$95😋😋😋😋.5/5平時得weekend有多口問店員今日有冇,點知又真係有😆😆咁好彩都有。我揀左begal,佢哋個begal 係自家製好煙un好好咬,另外有配沙律🥗牛肉舊舊都厚切大大舊,炆到腍哂,食落牛味好濃,味道調得好,啖啖肉好滿足,呢道菜好出色。紅蘿蔔粒都好腍。個汁都幾好,唔過鹹又唔油,點配上begal好好味。 💕👉 Rose Espresso Tonic💰$65😋😋😋😋.5/5朋友飲唔慣黑咖啡,呢到有多款口味的特濃咖啡湯力可選!粉紅色的玫瑰特濃咖啡湯力很吸睛,好少女心,而且有漸變層的賣相。飲落好香玫瑰味,飲落仲多咗清新幾特別😋😋👉 flat white 💰$40😋😋😋😋.5/5不得不提杯Flat white 好好好飲
中環嘉咸街55號地舖

呢間cafe 係斜坡上,有啲隱世雅緻 cafe白

💰$95

👉 Rose Espresso Tonic
💰$65

👉 flat white
💰$40
不得不提杯Flat white 好好好飲!!啲
奶泡好滑,咖啡味好香,超級推薦

👉 ice Americano 美式咖啡
💰$40
😋😋😋😋.5/5
呢到一入去已經超香咖啡味,所以揀黑咖啡可以試真啲,鐘意佢簡單口感的,那苦澀回甘的重烘培可以在嘴入面回味好耐。

👉 Buzzed Tiramisu
💰$78
😋😋😋😋.5/5
佢地既Tiramisu 係賣完即止 我地個日最後一杯俾我地叫左🤭他們的招牌Buzzed Tiramisu 末食已聞到陣陣的酒香,難怪讓人喜愛,話必食!一層又一層夾住,層次豐富,Buzzed Tiramisu個酒香超濃,入口有種灼熱嘅感覺,但又不會蓋過其咖啡香,更散發陣陣杏仁酒味,而中間夾著的手指餅口感軟腍濕潤,停唔到口,難怪為必點之選。

回頭: yesYesyes!!!呢到店員會同你傾下咖啡傾下酒,好有互動😆而且咖啡種類多到黎多幾次都試唔曬,仲有佢哋所有野都自家岀品,食物質素高,令人想再去

#kermit食在中環

店名first crack coffee 來自咖啡豆烘烤時因體積膨脹而產生第一次爆裂的聲響。夏雪旗下的新cafe 位於中環嘉咸街的斜路上,除了有 hand drip提供,亦打造了很多有創意的 special drinks 和coffee cocktails ☕️ 🔸Apple GinMenu內有啡飲之餘亦有酒喝,星期五、六更會營業至21:30,大家喜歡的話可以來朝啡夕酒,以微醺的氛圍去治癒城市的寂寞。點了一杯冰涼的Apple Gin,酒體清澈澄明,甜甜的帶點蘋果清香,非常易入口的一款cocktail🍎🔹Apple Tea Vodka Tiramisu 這裡的Tiramisu亦非常受歡迎,酒鬼me點了週末限定的Apple Tea Vodka Tiramisu,賣相美之餘亦充滿層次感,頂層灑上了Apple Crumble,Mascarpone Cheese和茶葉混合,吸飽了Vodka的蛋糕濕潤得來酒感不算濃烈,裡面帶肉桂香的蘋果粒令味道變得更優雅,整體風味平衡不錯✨

🔸Apple Gin

🔹Apple Tea Vodka Tiramisu
  • Apple  Gin
2023-01-02 32 浏览
/難得放假就想去cafe Chill下 慢活咁過一日呢到裝修簡約舒適 cafe黎講呢間係有好多飲品同甜品比大家選擇 呢到用既咖啡豆來自世界各地 亦有好多加入咖啡元素既甜品 岩曬咖啡迷 當然都有不少without coffee既飲品及甜品 .🍵Matcha with milk cap($66)抹茶奶蓋係我最愛既combination店家話milk cap係新鮮打起 所以要等耐少少呢個milk cap好高質 質地濃厚 仲食到粒粒cream cheeseMilk cap本身甜甜地 加埋matcha一齊飲係perfect match 入口順滑 亦帶有回甘.🧇Black tea apple crumble waffle with ice cream($80)Waffle做到外脆內軟 配埋雲尼拿雪糕 以及清甜爽口既蘋果 好夾 crumble係精粹所在 有牛油香之餘仲好脆身.🍨Matcha Affogato ($60)平時既Affogato會配Espresso 估唔到配上抹茶都咁夾 抹茶用杯仔另上 好濃厚 加埋雲尼拿雪糕中和抹茶既回甘 餅乾食落仲係脆口架.🔸不得不說店家既服務態度好好 一開始坐既位置
難得放假就想去cafe Chill下 慢活咁過一日
🍵Matcha with milk cap($66)
抹茶奶蓋係我最愛既combination
店家話milk cap係新鮮打起 所以要等耐少少
🍨Matcha Affogato ($60)
🔸不得不說店家既服務態度好好 一開始坐既位置沒有枱
放不下食物 很快就協助我們轉了較舒適既位置 非常貼心🫶🏻
📍中環嘉咸街55號地舖
#anygoodfood_hk
#anygoodfood_central
#food #foodie #hkfoodie #yum #yummy #tasty #delicious #foodseeker #foodlover #foodsearcher #foodblogger #foodstyle #foodbuddy #hongkonger #foodstagram #foodguide#hkfoodpic #相機食先 #香港美食 #sharefood #hk #hkig #cafe #coffee #matcha
2022-12-30 29 浏览
今日朋友帶我去中環一間隱世coffee shop ☕️呢間coffee shop環境別樹一格🥰好有藝術氣息 而且比人一種好舒服嘅感覺🎨-Earl Grey Bagel with Yuzi Cream Cheese $55Bagel 口感煙韌扎實 🥯伯爵茶香濃郁 加上柚子嘅清香 🍊🍋忌廉芝士甜而不膩 令人一試難忘 🙌🏻-Honey Cold Brew Soda $65咖啡店員推介我試吓honey cold brew soda 呢隻比較容易入口 因為蘇打令咖啡變得更輕盈 🫶🏻帶少少蜜糖嘅甜味 仲有咖啡香味 ☕️-Summer ice Summer ice 好特別 係咖啡店八周年嘅special drink 🍹 首先加啲橙酒 燒到咁上下 火熄咗就飲得🙌🏻咖啡嘅味道好香之餘仲有少少橙香🍊非常特別值得一試🥳

今日朋友帶我去中環一間隱世coffee shop ☕️

首先加啲橙酒 燒到咁上下 火熄咗就飲得🙌🏻

咖啡嘅味道好香之餘仲有少少橙香🍊

非常特別值得一試🥳

2022-12-26 49 浏览
屹立嘉咸街的斜坡,路過小店已很吸晴。有點隱蔽的店門口,的確能帶點神秘感。店內座位不算很多,座位分佈自成一角。點了手沖哥倫比亞,先自選個清酒小杯。喝精品咖啡的藝術,從品味的細節開始。選了這兩個美杯子。咖啡師推薦的精品,花香細緻果酸怡人。威士忌陪伴的微醺,濃濃酒香提拉米蘇。很吸睛的提拉米蘇。味道圓潤略帶香甜,質感細滑層次豐富。大概是吃過最濃郁,酒感最重的甜品了。冷泡咖啡喝得優雅,入口甘甜濃厚香氣。喚醒慵懶體現品味,環境舒適美好時光。
屹立嘉咸街的斜坡,
路過小店已很吸晴。

有點隱蔽的店門口,
的確能帶點神秘感。

店內座位不算很多,
座位分佈自成一角。

點了手沖哥倫比亞,
先自選個清酒小杯。

喝精品咖啡的藝術,
從品味的細節開始。

選了這兩個美杯子。

咖啡師推薦的精品,
花香細緻果酸怡人。

威士忌陪伴的微醺,
濃濃酒香提拉米蘇。

很吸睛的提拉米蘇。

味道圓潤略帶香甜,
質感細滑層次豐富。

大概是吃過最濃郁,
酒感最重的甜品了。

冷泡咖啡喝得優雅,
入口甘甜濃厚香氣。

喚醒慵懶體現品味,
環境舒適美好時光。

• Buzzed  Tiramisu
今日比相片吸引,特意到訪。下午茶時段空無-人。-步入室內,感覺十分悶熱和焗促。餐牌主打hand drip coffee, 還供應waffle 和tiramisu.Dirty這咖啡帶-點咖啡的苦,沒有平日飲那-份nutty 的感覺,加上冰涼的燕麥奶,口感順滑。Honey jasmine這jasmine 奶茶幾香滑,比較似latte, 有滿滿牛奶味和少少蜜糖的甜味,味道平易近人。Tiramisu (apple crumble)這tiramisu 口感濕潤,可惜帶-點奇怪的苦味,尤其那蘋果有少少發酵的味道,配上苦味濕口的旦糕,感覺有少少奇怪,吃了幾口要放棄了。

今日比相片吸引,特意到訪。下午茶時段空無-人。

-步入室內,感覺十分悶熱和焗促。

Dirty

Honey jasmine

Tiramisu (apple crumble)

這tiramisu 口感濕潤,可惜帶-點奇怪的苦味,

2022-12-25
下午茶
2022-12-25 23 浏览
中環真係越開越多特色咖啡店「first crack coffee by Summer Ice」,其中更有一間憑著招牌濃酒Tiramisu吸引了不少食客,我就是其中一位了!Matcha天氣冷冰冰,我都忍唔住叫番杯熱燙燙的Matcha,抹茶味道濃郁,口感醇厚,更有種回甘味,在這寒冷天氣飲用更是倍感幸福。他們的Tiramisu難怪讓人喜愛,見到他們花盡心思,一層又一層夾住,那層次豐富,難讓人一食愛上。Buzzed Tiramisu他們的招牌Buzzed Tiramisu未食已聞到陣陣的酒香,入口有種灼熱嘅感覺,但又不會蓋過其咖啡香,更散發陣陣杏仁酒味,而中間夾著的手指餅口感軟腍濕潤,平衡得宜,難怪成為來到每人都必點之選。Apple Tea Vodka Tiramisu這款是在Tiramisu上加上Apple Crumble 的元素,蘋果粒粒味道清甜,帶上肉桂香味,亦有vodka的味道,但又意外地合夾,啖啖滋味。

Matcha

Buzzed Tiramisu

2022-12-23 17 浏览
經過繁忙嘅一周,周未總會想搵間寧靜嘅cafe坐下,渡過一個悠閒嘅下午。今次同朋友就去左呢間位於上環soho區嘅cafe, 環境清靜,員工態度友善,咖啡同甜品味道都唔錯,值得推介。✨Hand drip CoffeeCafe提供十多款嘅hand drip供客人選擇,全部都係由咖啡師自己混合炒制而成,客人只需講番自己嘅偏好,店員就會推薦番相應嘅咖啡。我自己就比都偏好較甜身同果味重嘅咖啡,店員就向我推介左來自衣索比亞嘅豆,飲落帶有莓香味,後調則帶黑茶香,成個感覺好balance. ✨Apple Tea Vodka Tiramisu ($90)超級推介呢款Tiramisu! Cafe嘅Tiramisu 特色就係佢地酒味超濃,但呢款Apple Tea Tiramisu 就略為中和左濃列嘅酒味,味道更易入口。係cafe坐左一個下午,都感覺到店員真係幾有heart, 對咖啡嘅介紹亦非常詳盡,整體體驗非常唔錯。

✨Hand drip Coffee

2022-12-21 30 浏览
呢間Cafe位於中環係嘉咸街嘅斜坡嘅盡頭有種鬧市中嘅秘密基地嘅感覺呢!-☕️Coffee with milk cap ($65)奶蓋好厚,佔咗1/3杯呀😍質地濃稠咖啡香醇中帶微酸配上咸咸哋嘅奶蓋味道富層次感喔!🍵Matcha (Hot$45)抹茶入口順滑茶味回甘唔會奶味多過茶味💚🍰Buzzed Tiramisu ($80)Tiramisu用酒杯仔盛載住🍸清楚睇到每一層層次呢📸面頭超多可可粉 再加埋法國Valrhona 朱古力🍫睇見都令我心動喇💕芝士忌廉之間有2層手指餅浸得非常濕透,酒味好濃!
呢間Cafe位於中環
係嘉咸街嘅斜坡嘅盡頭
有種鬧市中嘅秘密基地嘅感覺呢!
☕️Coffee with milk cap ($65)
奶蓋好厚,佔咗1/3杯呀😍
質地濃稠
咖啡香醇中帶微酸
配上咸咸哋嘅奶蓋
味道富層次感喔!

🍵Matcha (Hot$45)
抹茶入口順滑
茶味回甘
唔會奶味多過茶味💚

🍰Buzzed Tiramisu ($80)
Tiramisu用酒杯仔盛載住🍸
清楚睇到每一層層次呢📸
面頭超多可可粉
再加埋法國Valrhona 朱古力🍫
睇見都令我心動喇💕
芝士忌廉之間有2層手指餅
浸得非常濕透,酒味好濃!
2022-12-14 486 浏览
繼續再去到中環SOHO區,🫣每一次佢嘅路程不外乎搭着扶手電梯慢慢向山上進發,沿途就會享受到嗰種慢活同埋寧靜嘅環境,確係會令人更加嚮往優哉游哉嘅生活,就算平時食飽咗之後都可以當呢個係另類嘅消遣方式。 😝不過今次嚟到蘇豪區就唔淨止醫肚咁簡單,反而係體驗一下文青嘅享受,食飽咗嘢之後亦都可以去到coffee shop嘆番杯咖啡食件甜品咁亦都係一種悠閒嘅體驗, 而開咗一年幾嘅First Crack by summer ice 自自然然成為頭號首選,除咗馳名好多種手工咖啡之外,甜品亦都係佢哋高度推介嘅項目😳Honey Cold Brew Soda— 🍯混合左三種元素嘅凍飲,結果出嚟係令人非常意想不到嘅味道。🍯採用左Cold Brew技術,將咖啡豆嘅濃郁同埋香完美綻放,另外再加埋蜂蜜提升天然嘅甜味,🍯中和一下原味咖啡帶嚟嘅少少苦味,最後加入清爽嘅梳打,作用就令到咖啡嘅完美可以從底部開始滲透到末段嘅幽香,就好似將咖啡嘅味道放大咗一樣🍯Buzzed Tiramisu— 🍸每日限量嘅Tiramisu 成為左餐廳嘅招牌菜, 最特別嘅地方就係酒味香濃,🍸採用左12年age嘅whiskey,再加上用咗一支alm

Honey  Cold  Brew  Soda

Buzzed Tiramisu— 🍸每日限量嘅Tiramisu 成為左餐廳嘅招牌菜, 最特別嘅地方就係酒味香濃,🍸採用左12年age嘅whiskey,再加上用咗一支almond flavoured liqueur, 🍾就帶嚟我哋食Tiramisu 最濃郁味道嗰一part,冰鎮過嘅杯為成個tiramisu 注入冰涼嘅靈魂,每一啖幾分層亦都好明顯,🍸濃郁嘅mascarpone 再加上軟林林嘅手指餅,咖啡味同酒味亦都相繼滲出,難怪係呢一度嘅招牌首選☕️
Buzzed  Tiramisu

Earl Grey Bagel with Yuzi Cream Cheese— 🥯Bagel 外層焗完之後亦都有一定嘅脆度,整體彈性10分充足,筋性強烈,🥯即使係Earl grey 味道但亦都加咗桂花碎作味道提升,🥯當然唔少得嗰一杯靈魂嘅柚子忌廉芝士,清新又濃郁,兩者二合為一,咁就可以令到本身充滿味道嘅Earl grey 帶出更自然嘅味道🍊

中環嘉咸街55號地舖
2022-12-10
2022-12-12 22 浏览
同老公去完大館,周圍行吓,途經呢間餐廳嘅外牆,覺得好靚,所以就入去坐低飲杯嘢。餐廳唔算好大,簡單嘅聖誕裝飾增添氣氛。我哋揀咗一個落地玻璃位坐,可以望到街外,感覺好chill~上網見到好多人試yuzu espresso tonic,所以老公又叫咗呢杯黎試下,造型同味道都幾特別,不過啲汽可能會蓋過咗咖啡味道,所以如果係想追求較濃味嘅咖啡就可以試吓其他。我自己就叫咗espresso affogato,呢個咖啡味好濃!加埋球雲呢拿雪糕,就剛剛好,又可以當埋甜品食。最後我哋見到Apple tea vodka tiramisu 好特別,又係假期限定,所以又叫咗嚟試。好似食緊Apple crumble咁,但酒味好濃郁,幾特別,值得一試。

餐廳唔算好大,簡單嘅聖誕裝飾增添氣氛。

我哋揀咗一個落地玻璃位坐,可以望到街外,感覺好chill~

2022-12-08 340 浏览
平時做嘢辛苦,一到放假都鐘意周圍去搵啲咖啡chill下,每次都係走唔甩飲Latte,一係就Flat White,今次就一於試吓新嘢😌全部都係第一次嘗試😋🌟Yuzi Isprasso Tonic $60🌟開頭以為會好苦,因為又Tonic、咖啡、仲有柚子,未飲會以為又苦又澀,點知係超出想像,係一啲都唔苦,口感完全唔似飲緊咖啡,仲帶有淡淡柚子香味🥰🌟Japanese Ume Plum Espresso Soda $65🌟呢杯梅味既Espresso soda又係第一次試,用soda水沖既咖啡,飲落係加強咗口感上既刺激,但又唔似飲緊汽水咁多汽,加咗梅味道略帶酸,中和咗咖啡既苦澀味🤤飲完覺得好開胃,突然會覺得好肚餓,好想食嘢😂🌟Herbal jelly Affogato $70🌟原本飲住係order 綠茶味Affogato,值店長極力推介下,建議不如試吓新口味 - 龜苓膏口味,點知真係無介紹錯😋食落係零龜苓膏難聞既味道,以為係食緊普通仙草😆將Espresso 倒落去雪糕同餅乾仔一齊食,冰火交融,好正🤤店長仲建議唔好掉咗面頭既薄荷葉,連埋雪糕一齊食,係另一番風味🤗

🌟Yuzi Isprasso Tonic $60🌟

🌟Herbal jelly Affogato $70🌟