2016-03-13 3244 浏览
Took my wife on a dinner date.2 of us spent about10 mins going through the menu and picked 4 items and 2 drinksWe ordered Hot yo, Ginger hot drink, Falafel and Humus, Pasta with Pesto sauce, Crispy fried Jalapeno with cream cheese, Char Grilled Peta bread.The drinks were okay.Then the first screw up they did is after 10 mins the waiter returned to tell that Falafel was sold out and cannot serve it.So we decided to give it up and go on with the rest. The next mistake is they got the pasta, Jalape
The drinks were okay.
The next mistake is they got the pasta, Jalapeno fries, Peta bread all together.
The fired Jalapeno was sticky and so non-crispy.
By the time we finished the starter and came to pasta, it was already cold. The Pasta was half cooked and did not have any flavor what so ever. Just some green weird tasting sauce.
Overall the food was terrible.
The waiters were also very unfriendly. We tried to explain we are vegetarians and need something to replace the falafel. They said there was nothing available which was Veg and they are changing the menu soon and removing the veg options. :-(

2016-03-12
  • None
為左補祝生日,朋友仔一齊Openrice 下有咩好西食,就發現左呢間地點方便,位置開揚,仲有靚景睇既餐廳,不過價錢就貴一點... Happy Friday 的晚上,比預約既八點早左少少到,侍應將我們領位到outdoor 既位置,晚餐時間都座滿八成,較外為嘅位置有即場燒烤,也有吧枱,可供入嚟飲嘢𣈱談及欣賞風景! 朋友仔首先叫左支紅酒,大約五佰一支,4個人飲,對於我呢啲唔係太好紅酒嘅人嚟講,呢支紅酒算係易入口,唔會好重礦物味同埋會唔會好烈!都值得飲~當時嘅氣氛同埋紅酒,成個晚餐就由一個輕鬆嘅氣氛下進行! 我哋六個人,Main course我哋就點左四個,其中兩個係Daily special...分別係, daily special includes 1)Angus ribs eye 伴薯條2) 半隻乳豬仔(2人分量)再加上主餐牌既main course1) 鹹豬手腸仔伴酸菜絲2) Bama hams pizza 首先先講下主菜,我覺得披薩又薄又脆,都幾好食,呢個值得一讚! 牛扒方面由於我哋係share食嘅,所以我其實唔係好食到佢咩味道,不過就好軟,肉味不夠!si

牛扒方面由於我哋係share食嘅,所以我其實唔係好食到佢咩味道,不過就好軟,肉味不夠!side dish 既薯條就稍為諗左少少!豬肉方面我哋就帶咗鹹豬手同埋乳豬仔!同我地都好期待乳豬仔嘅因為都成四百幾蚊,不過,呈上來嘅時候超細隻,仲要好扁,有D失望!冇乜肉,不過口感方面就真係非常之嫩滑,皮亦十分之脆!相反我覺得鹹豬手就比較好食,除咗豬皮脆外,肉質也嫩,也非常入味,伴以酸菜及薯仔切片都是十分可口!

小食就叫咗松露薯條,同埋法包,凱撒沙律!

松露薯條係松露將同茄汁再配上薯條,不過薯條真的炸得十分之香脆!

甜品嘅選擇就真係唔係咁多,我哋就叫左三個一模一樣嘅甜品!叫左3杯moven pick ice cream!!

每一杯都包含三個雪糕球,分別有士多啤梨味、朱古力味同埋雲呢拿味!同埋朱古力餅!真係好味,同影相幾靚,當時個經理就同我地講叫我地期待下因為有成保齡球咁大嘅!係,真係保齡球咁大嘅--杯!

2016-03-04
庆祝纪念
生日
  • Parma Ham Pizza
  • 咸豬肘
2016-01-25 3767 浏览
好姊妹難得由星加坡回港渡假,相約大家也就腳的銅鑼灣午聚。想吃個 "High Tea",想起了年前試過到世貿中心的《Hooray Bar & Restaurant》一間銅鑼灣露天對海景的餐廳,出名的層架Tea Set今次不大興趣!反而想簡簡單單叫些小食算~於是兩個人每人點了一樣!「炸魚配薯條」上桌後喜見炸魚剛炸起熱辣辣的。難得皮脆內滑,吃起上來並沒有油膩感。最愛加上檸檬汁,味美且帶出肉質的鮮甜,且份量好大兩個人好足夠了!配上炸薯條,有茄汁或是沙律醬伴食。薯條炸得好脆,難得吃到薯味濃呢。二百大元相對來說有點貴,不過一整塊魚大大件又不失為過!兩姊妹不若而同地叫了炸的東西食,今次比較熱氣 >,<越南春卷炸皮比較厚,內裡是雜菜絲。配上甜酸醬,變成了泰式風味。味道不過不失,相對來說炸魚薯條會較為出色。哈哈,忘了拍底飲品~也不怕吧,反正都是奶茶咖啡一類吧了 這次茶聚,在一個冷冷的下雨天之中閒聊了兩個多小時。餐廳食物對我來說沒甚驚喜,不過不失。不過它始終是一個不錯的閒聊地方!寧靜的環境,有著暖爐在旁,非常閒適。
好姊妹難得由星加坡回港渡假,相約大家也就腳的銅鑼灣午聚。
反而想簡簡單單叫些小食算~

於是兩個人每人點了一樣!

「炸魚配薯條」
上桌後喜見炸魚剛炸起熱辣辣的。
難得皮脆內滑,吃起上來並沒有油膩感。

配上炸薯條,有茄汁或是沙律醬伴食。
薯條炸得好脆,難得吃到薯味濃呢。
二百大元相對來說有點貴,不過一整塊魚大大件又不失為過!
兩姊妹不若而同地叫了炸的東西食,今次比較熱氣 >,<
越南春卷炸皮比較厚,內裡是雜菜絲。
配上甜酸醬,變成了泰式風味。
味道不過不失,相對來說炸魚薯條會較為出色。
哈哈,忘了拍底飲品~也不怕吧,反正都是奶茶咖啡一類吧了

這次茶聚,在一個冷冷的下雨天之中閒聊了兩個多小時。
餐廳食物對我來說沒甚驚喜,不過不失。
不過它始終是一個不錯的閒聊地方!
寧靜的環境,有著暖爐在旁,非常閒適。
2015-12-23
2015-09-18 8716 浏览
今晚與同事到銅鑼灣吃過晚飯後,還想喝杯酒再回家,同事便提議這間於世貿中心五樓的Hooray Bar & Restaurant。我沒什麼偏好,此時此刻,只想單純想喝杯啤酒。這Bar & Restaurant的景還真的不錯,有全海景能看到維多利亞港,更能夠遠眺對面海的九龍半島。可是今晚的目的只在那杯啤酒,點了一杯1664 Draught Beer,啤酒的味道不夠濃郁,沒有什麼麥味,有點failed的感覺,而且還不夠冰冷,所以這杯酒真的是「價值不菲」啊!同事說另外的那杯特飲味道一般。這樣看來,看景色還算可以,想飲野,還是到別處吧。

2015-09-17
2015-08-13 9641 浏览
今日就先到來吃個High Tea三層High Tea Set包括迷你蛋糕、茶點及英式鬆餅,附送咖啡或茶一杯, 坐在這擁有無敵維港靚景的地方度過這兩小時,真的非常享受,物有所值呀!點了High Tea Tower,三層鵝蛋形層架的設計,食物都擺放得很精緻最上層擺放的是塗鬆餅用的奶油忌廉 Clotted Cream紅桑莓果醬Raspberry Jam士多啤梨果醬 Strawberry Jam中間一層擺放的是四款甜點和兩款不同口味的鬆餅最下層的則是三款鹹點兩款鬆餅,塗奶油忌廉最好食,士多啤梨果醬還是文華的最出色仍然懷念香濃的玫瑰士多啤梨味呀!鬆餅口感較實,味精都不錯!不過整體感覺不錯,度過了一個滿足的下午,如果天氣好一點,多一點藍天白雲,少一點霧,能望清楚維港景色更好,下次再來吃午餐或晚餐!
今日就先到來吃個High Tea

度過這兩小時,真的非常享受,物有所值呀!
最上層擺放的是塗鬆餅用的
奶油忌廉 Clotted Cream
紅桑莓果醬Raspberry Jam
士多啤梨果醬 Strawberry Jam
中間一層擺放的是四款甜點和兩款不同口味的鬆餅
最下層的則是三款鹹點

2015-08-09
2015-08-06 8780 浏览
原本惗住去世貿間銀次度食,點知full咗,因為一陣有野做時間唔多,咁就直接在旁邊既Hooray Bar飲杯野食少少啦!Hooray 飲野就多,食野就第一次。一個年輕既waiter好快咁走來serve我地,佢介紹今日既special cocktail 係綠茶同西瓜味兩款,年輕既waiter似乎係新做既,佢帶點怕羞同緊張咁,介紹咗兩款既分別,最後我選了煙熏綠茶cocktail,特別啲呀麻嘩好有誠意下喎!個木盒好精緻呀~見到個setting都立刻忘記工作既煩惱啦!年輕又可愛既waiter打開個木盒蓋,啲煙熏味摸鼻而來,然後見到杯綠茶cocktail喺𥚃面,旁邊有一碗仔綠茶粉同綿花糖,waiter解釋個綠茶粉係用黎點綿花糖食既。雖然煙熏味喺開盒一刻就散晒喇,不過幾有心思吖~ 或者佢想俾食客一個4D既意境掛~~估唔到cocktail既味道係酸酸地既,綠茶味重過酒味,好開胃啱晒夏天outdoor飲至於食物就不過不失啦,唔好expect太多, 黎呢度最緊要都係同三正知己嘆返杯,享受個咁relax既環境姐~

綠茶cocktail
或者佢想俾食客一個4D既意境掛~~

黑松露雜菇Pizza
三文魚扒煎帶子
薏米飯
题外话/补充资料: 值得一讚既就係年輕既waiter上菜時見到我影食物既相,佢9秒9唔知喺邊度搵到個燈幫我打燈喎,依家啲後生仔好少咁熱誠架。成晚都係呢個waiter serve我地,佢既服務可以抵銷食物既不足
2015-08-04
2015-06-08 10522 浏览
中學同學最近由美國返港渡假,個個老朋友都嚷著要來個聚會 ,大家上個月尾先食左一餐晚飯, 呢個月初又話要見多几次面喎,認真夠晒温馨 囉! 佢地即興搞個Happy Friday lunch , 哎唷……食火鍋lunch 巧趕喎!另外兩位老友提議整個下半場去銅鑼灣high tea喇,剛好俾我攞到下午假去meet佢地 !之前聽靚女密友講,世貿中心五樓有間餐廳~"Hooray", 環境唔錯,又有high tea食,我就向班老友記推介下,佢地話試過夜晚去呢間餐廳飲野傾計,個view巧舒服,蠻有情調 㗎,但就未試過係度high tea咁話,要試試呢!靚女老友即時book 3:30pm 5位,侍應生問坐室外定室内,醒目靚女梗係book室内喇,大熱天喎,有冷氣嘆舒服d麻 !我地準時到場,平日客人唔多,臨時再加多一位老友都無問題!餐廳既室内佈置巧簡單舒服, 室外就景觀開揚 ,秋冬及晚上來呢度飲野傾計,必然一樂也 !我地6個人, 剛好可以點二人一set既high tea , 抵食價$298+10% per two, 每人包埋一杯飲品 !老友記當然唔客氣,開餐喇……1.沙嗲雞肉串
中學同學最近由美國返港渡假,個個老朋友都嚷著要來個聚會
囉!
佢地即興搞個Happy Friday lunch
, 哎唷……食火鍋lunch

,秋冬及晚上來呢度飲野傾計,必然一樂也
我地6個人, 剛好可以點二人一set既high tea
老友記當然唔客氣,開餐喇……
High Tea set
1.沙嗲雞肉串
 : 雞肉嫩滑。
2.鵝肝凍配牛油批
 : 雪凍既鵝肝塗係牛油批上,加埋d菠蘿醬嚟食,酸甜清新,口感軟滑

3.蝦喀嗲配牛油梨
 : 蝦肉爽身,配合牛油梨、生菜絲齊食,可口味美!
4.三文魚刺身配柚子芝麻醬
: 4片薄身既三文混和濃郁香味既柚子芝麻醬後,不油不膩,滋味滿分!
5.藍莓丹麥酥
: 個丹麥酥皮唔夠酥脆, 藍莓甜度剛好。
6.芝士蛋糕
: 芝士好幼滑,唔會硬實,yummy

7.芒果撻配開心果
: 芒果粒粒夠鮮甜,但感覺唔到有開心果,個撻一般般。
8.綠茶糯米糍
: 綠茶味濃,可惜糯米糍太腍!
9.伯爵茶奶凍
: 味道較淡既一般奶凍。
10.朱古力慕絲蛋糕
: 朱古力味濃厚,但過甜,有點膩口!

侍應生服務良好
, 不厭其煩地幫我地影大合照!其中一位靚女唔小心倒錯左d奶落杯凍檸茶度,侍應生亦即時補返杯新既俾我地
!我地不停咁傾計,笑足全場,侍應生亦不忘提醒我地last order時間呢!

時間過得巧快,大家輕輕鬆鬆
咁就過左一個歡樂既下午

2015-06-05
High Tea set
2015-06-01 9122 浏览
下雨天的銅鑼灣,非常悶熱!帶住個小朋友,想舒服食個下午茶。shopping 完想起世貿的hooray...下午茶for 2 加一後不過三百幾,環境舒適,服務都好,很照顧帶住小朋友的媽媽!適合親子!咸點甜點不過不失!串燒的沙嗲醬味道怪又太杰,串燒吃得過。最好味是咖啡奶凍,重咖啡味,又香又滑!忘了影相,叫了杯mocha ..有咖啡味有可可味!送的earl grey cookie 竟然好好味!
2015-06-01
  • 咖啡奶凍
2015-05-14 8736 浏览
今日一班同學仔慶祝畢業聚會,有朋友介紹呢間餐廳,於是拉大隊過來試下。環境好靚,望住個海景食野,黑鬆露pizza好香,批底好脆;Stawberry Cocktail 酸甜適中好清新,非常開胃,賣相又好似一罐果醬一樣,非常吸引;心太軟一般,不夠流心;拿破崙好香雲呢拿味。老闆熱情,推介好多美食,唔使我地選擇恐懼症爆發~
2015-01-13 14248 浏览
朋友為我慶生日,選了Hooray,可惜天氣欠佳,整夜下着綿密的雨,寒冷極了,所以沒有坐在室外,與無敵維港景緣慳一面。雖說坐在室內,但用餐中段亦感涼意,食物當然較快變冷喇!我們品嘗了~ 凱撒沙律($168):加煙三文魚要$30,魚肉大大片,好味道! 蔬菜新鮮爽甜,沙律醬較少,我們有要求另上一小碟,自行加添。 扁意粉配美國大蜆($208):蜆肉的確肥大肉厚,意粉有韌度,不會過軟,加了香蒜、辣椒、洋芫茜,調味不會過濃,不吃辣的朋友亦很接受。 燒德國鹹豬手配蛇餅腸($308):侍應在我們點菜時已建議把食物切好,省去我們分享的功夫。鹹豬手的肉質保留了嚼勁,不會又鹹又實。平時酸椰菜絕對不是我杯茶,不料今次的酸椰菜酸得不過份,很容易入口。加上那些煙肉炒薯仔,這主菜份量十足,對兩個人來說稍為太多。 法國Valrhona朱古力軟心布甸配雲喱拿雪糕($108):感謝朋友事前安排,寫着祝賀語的甜品登場了!這心太軟有水準,一切即有朱古力漿流淌而出,味道香濃,可惜體積較小。 飲品:我喝了Sunset Island($88),黃色、芒果都是我愛好,我又怎會不滿意呢?在飲品清單上沒有咖啡、奶茶,卻有熱的

我們品嘗了~
蔬菜新鮮爽甜,沙律醬較少,我們有要求另上一小碟,自行加添。
凱撒沙律加煙三文魚
扁意粉配美國大蜆
燒德國鹹豬手配蛇餅腸
法國Valrhona朱古力軟心布甸配雲喱拿雪糕
飲品:我喝了Sunset Island($88),黃色、芒果都是我愛好,我又怎會不滿意呢?在飲品清單上沒有咖啡、奶茶,卻有熱的Mocktails,我鼓勵朋友試試,事關孤陋寡聞的我沒喝過,可惜朋友最終只喝了不在菜牌上的熱咖啡($46)。
Sunset Island
整體而言,Hooray的食物有質素,環境有情調,適合情侶慶祝紀念日。我們兩個人花了$1014,價錢偏貴,我只會偶一為之。
2015-01-12
燒德國鹹豬手配蛇餅腸
法國Valrhona朱古力軟心布甸配雲喱拿雪糕
Sunset Island
2014-11-29 15373 浏览
今晚是特別的日子,是朋友的婚禮晚宴,於銅鑼灣的Hooray Bar & Restaurant﹗西式的自助晚宴﹗我從來都未吃過Hooray,但聽聞這裡的下午茶也是相當不錯。今次的晚宴除了一對新人是亮點,新人所選的這間餐廳絶對也是一大亮點﹗先說環境,這裡是露天的,夜景一流,飽覽維港景色,整間餐廳的氣氛亦很有情調,三五知己或情侶來吃晚飯亦相當不錯﹗頭盤有多款沙律及冷盤無限供應,而且每一樣都很新鮮~主菜都相當不錯,其中一款是牛扒,嫩滑得很,肉質鮮,味道恰到好處,令人想一吃再吃﹗這一款好像銀鱈魚的非常美味,魚肉不散而嫩滑,入口即溶的感覺。這款好像是雞胸肉,煎得像雞扒一樣,但肉質滑得很,我本身很喜歡吃雞扒,這一個菜式真係太好吃了﹗千層麵也是入口即溶口感,味道很香濃,好吃﹗﹗甜品也是這裡的亮點,藍莓芝士cake及朱古力慕士cake都非常好吃,很有五星級酒店的水準﹗這次的晚宴還有Häagen-Dazs-Tiramisu味、朱古力味、雲呢拿味,Tiramisu味有香濃酒味,朱古力味有朱古力餡,好吃到暈﹗﹗整體而言,晚宴的食物是非常高質素,難得的婚宴西式buffet﹗一般去飲,只會顧著主角,我都不會留意到
,新人所選的這間餐廳絶對也是一大亮點﹗

先說環境,這裡是露天的,夜景一流
頭盤有多款沙律及冷盤無限供應,而且每一樣都很新鮮~
煙三文魚&水牛芝士蕃茄
沙律
冷盤
芝士焗椰菜花
雞扒
千層麵也是入口即溶口感,味道很香濃,好吃﹗﹗

一般去飲,只會顧著主角,我都不會留意到正在吃什麼,但這裡的食物引發到我味覺神經呢~~

這間餐廳呈上用心製作的食物,正如我朋友本人一樣,值得一讚﹗
2014-11-22
煙三文魚&水牛芝士蕃茄
沙律
冷盤
雞扒
2014-11-11 14827 浏览
Tea set 3:30開始provide,但因為驚冇得食所以預先訂左。落oder後等左大概半個鐘先有得食,正當唔耐煩之際 staff 過黎say sorry 話太多人所以冇架,要再等等!話咁快五分鐘後就有得食!!!架為三層 頭兩層為咸點 最底係甜 $248/2 + 10‰ ( 連飲品)雞肉串燒沙嗲醬點雞肉永遠係冇得輸,但今次雞肉略油,加上唔夠熱所以麻麻地火腿配蜜瓜呢個配搭有少少奇怪,火腿較薄同咸,蜜瓜唔夠甜。兩啖食完塊火腿,淨番個唔太甜嘅蜜瓜蝦餅其實係一舊唔知乜,好似係好多打爛左嘅蝦肉,面頭加d麵包糠再炸幾下。但面又唔脆,又唔熱。但都可以食得落!磨菇杯最崩潰嘅咸點!!呢個食完一啖真係頂唔順,係一杯好稀嘅磨茹蓉,仲有d豉油味,簡直想喊!!蝦杯呢個沙律杯都算好!雖然蝦得一隻仲要較稔,唔多新鮮,但起碼沙律菜都係正常!三文魚煙三文魚永遠唔會難食,仲有四塊所以都唔少!食完咸點好似都較失望,好彩甜點正常番少少!先飲咪士多啤梨奶昔,較甜但唔係天然,似加左好多糖。仲有粒好酸嘅士多啤梨中和番!咖啡cream?其實呢到d野真係唔係幾知係乜,似係咖啡泡加咖啡係底,味道的確幾濃幾特別但口感好奇怪。藍莓芝士杯

雞肉串燒

火腿配蜜瓜

蝦餅

磨菇杯

蝦杯

三文魚
煙三文魚永遠唔會難食,仲有四塊所以都唔少!

食完咸點好似都較失望,好彩甜點正常番少少!

咖啡cream?

藍莓芝士杯
芝士味唔夠濃,估計想做奶凍但又未多滑,做芝士蛋糕又未夠硬!但藍莓幾大粒幾新鮮!

芒果撻
全部之中較好味,芒果夠甜,吉士醬都唔錯唔會好漏!撻底有少少稔,似擺左一段時間。

Hooray bar 嘅環境唔錯,但人流都較多,建議大家book左枱先去!一入黑就有staff擺盞燈係枱頭,加埋d歌同海風都幾有feel!
2014-10-13 19496 浏览
KsMeow很愛燒烤!可是燒烤不得不到郊外才可圍著火爐... 要是在鬧市中吃炭燒烤物,還有專人出手,妳說多好?!那天,與友好來到銅鑼灣的Hooray Bar & Restaurant,在室外酒吧邊用餐邊欣賞夜景,爽!...位於商場里的Hooray Bar & Restaurant,充滿著椰林樹影!室外為酒吧加露天用餐區,供應Cocktails、意粉、Pizza...還設本地餐廳甚少有的炭燒區,專人幫妳BBQ!.萬聖節快來,先嚐應節特飲,泥足深陷($118)以百利甜酒、咖啡、朱古力等為主調,質地厚身,朱古力及酒味皆強,美女們:淺嚐好了,否則會醉得“泥足深陷”(笑)以有氣蘋果酒、黑加侖子汁、橙酒等而成的綠色的巫婆湯($118)甜度不高,很是清爽,還有兩粒仿眼球呢!顏色帶Tiffany blue的魔鬼實驗室($118)有冧酒、橙酒、綠薄荷等,面層以甜椒砌成蜘蛛腳,不算恐怖,反是有趣!...烤黑豚豬鞍扒,嫩滑多汁!凱撒沙律配雞肉($168)沙律菜爽中帶甜,雞肉亦不柴口,有效平衡燒物的膩感!.扁意粉配蜆香蒜辣椒洋芫茜($208)蜆肉飽滿新鮮,意粉夠彈牙,香蒜的味道掛於每條意粉上,惹味!風乾火腿、
KsMeow很愛燒烤!

還有專人出手,妳說多好?!

在室外酒吧邊用餐邊欣賞夜景,爽!

室外為酒吧加露天用餐區,

供應Cocktails、意粉、Pizza...

還設本地餐廳甚少有的炭燒區,專人幫妳BBQ!

萬聖節快來,先嚐應節特飲,

泥足深陷($118)以百利甜酒、咖啡、朱古力等為主調,

質地厚身,朱古力及酒味皆強,

美女們:淺嚐好了,否則會醉得“泥足深陷”(笑)

甜度不高,很是清爽,還有兩粒仿眼球呢!

顏色帶Tiffany blue的魔鬼實驗室($118)

有冧酒、橙酒、綠薄荷等,

面層以甜椒砌成蜘蛛腳,不算恐怖,反是有趣!

烤黑豚豬鞍扒,嫩滑多汁!
凱撒沙律配雞肉($168)沙律菜爽中帶甜,雞肉亦不柴口,

有效平衡燒物的膩感!

扁意粉配蜆香蒜辣椒洋芫茜($208)

蜆肉飽滿新鮮,意粉夠彈牙,香蒜的味道掛於每條意粉上,惹味!

風乾火腿、火箭菜、芝士蕃茄汁薄餅($188)

薄餅餅底頗薄,

蕃茄汁微酸,很是開胃,若薄餅可焗得再香脆些,麥味應會更突出!

烤黑豚豬鞍扒18oz($398)雖肉質極厚身,但嫩滑多汁,

近骨位更是肉香濃厚,

配蘑菇甜酒汁,把膩感稍為平衡,屬水準之作!

白鱔配鰻魚汁,是當晚最愛的烤物!
特愛這里的茄子配孜然香蒜辣椒,孜然味道不會下得過火,保留了茄子的清甜!
令人期待的炭燒BBQ登場!

豬肉荔枝卷($34)甜甜多汁的荔枝肉,配著爽口的豬肉,

鹹與甜,和平共處!

現在已甚少地方供應的燒魷魚($58)

鹹香及質感都做得跟以往在電影院門外的小販檔同一模樣!

一個人,絕對能輕鬆消滅一整份!

其本身已調好味,愛重味的朋友,亦可蘸上店家秘製的山葵醬油呢!

厚切安格斯牛舌($68)

外爽內嫩,牛的舌頭跟小妹的舌頭上演了一幕戀曲!

墨魚配泰式青檸辣汁($68)

食材新鮮,唯每片切得太厚,較難嚼,得花多點牙力!

爽滑而具頗濃羶味的紐西蘭羊架($98/2件)近骨位的羊油很是吸引,

唯脂肪頗多,只能淺嚐!

特愛這里的茄子配孜然香蒜辣椒($68)孜然味道不會下得過火,

保留了茄子的清甜,

友好示範下,

原來茄子可用叉子慢慢卷著起肉,動作類似卷意粉般,

香蒜的味道緊緊的包在茄子肉中,更添美味!

白鱔配鰻魚汁($78)是當晚最愛的烤物!

炭燒鰻魚皮極焦脆,魚肉爽彈,點點鰻魚汁讓魚肉鮮甜更突出,

好吃,自然要安哥!

四個女生,

肚皮雖然很撐下,還是點上一份朱古力軟心布甸配雲尼拿雪糕($108)

一刀切下,香滑濃郁的法國Valrhona朱古力岩漿除除湧出,

味道不太甜,有的只是濃滑帶甘的可可回味感,

配上冰凍香甜的雲尼拿雪糕,火熱冰冷之間,味蕾是最大得益者!

餐廳:Hooray Bar & Restaurant(Tel. 28950885)

地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心5樓P502號舖

小分享完畢,

有興趣可按 【上回食記】 或 【主頁】 或 【Facebook】 欣賞其他文章!

有時間 ♥ 上嚟Fb Hea吓
Instagram: KsMeow

關注KsMeow微博

聯絡我:ksmeow@gmail.com

現在已經很少到銅鑼灣用餐,特別是西餐,除了某些有質素保證的西餐廳外,其他都很少去;而Hooray,小妹一直覺得這餐廳是來飲而不是吃的,我也承認我有太多的偏見,但太多的失望後,不得不這樣想。幸好這夜不算太熱,所以坐在露天也不會太熱;而這位廚師哥哥實在太敬業樂業了,即使天氣有多熱,他亦在默默地燒燒燒,所以一定要吃吃他的燒物。泥足深陷 $118萬聖節快到,餐廳已推出數款應節飲品,這款是以baileys作基酒的cocktail,酒精度頗強的,baileys味亦濃郁,不錯。魔鬼實驗室 $118這杯真的魔鬼,那辣椒爪很有趣。巫婆湯 $118很搞鬼的眼仔,酒精度不算太濃,味道頗清新的。燒魷魚配山葵醬油 $58墨魚配泰式青檸辣汁 $68等了一會,燒物終於來了,上桌時已經十分香氣撲鼻,充滿了炭香;燒魷魚,燒得很香呢;而墨魚亦做得不錯。安格斯牛舌 $68豬肉荔枝卷 $34紐西蘭羊架 2pc $98很多餐廳都有牛舌,但做得好的真是少之有少,想不到這裡做得很好,牛舌爽中帶輕輕的嚼勁,味道亦濃郁,用了炭爐來燒,份外的香;而豬肉荔枝卷中的荔枝清甜多汁,豬肉味鮮;而羊架亦燒得很香,肉質幼嫩,帶著輕輕的羶香,不錯。白

泥足深陷 $118

魔鬼實驗室 $118

這杯真的魔鬼,那辣椒爪很有趣。
巫婆湯 $118

很搞鬼的眼仔,酒精度不算太濃,味道頗清新的。
燒魷魚配山葵醬油 $58

墨魚配泰式青檸辣汁 $68

安格斯牛舌 $68

豬肉荔枝卷 $34

紐西蘭羊架 2pc $98

白鱔配鰻魚汁 $78

我們一開始便點了這份燒白鱔,但沒有與上面的拼盤一同來,原來因為燒得未夠完美,所以要再燒過,十分欣賞這種精神,失手是在所難免的,但不代表可以可以隨便的送上;超喜歡這份白鱔,外層香脆,內裡充滿了油脂,魚味濃郁,最後又encore了一份! (Must-Try)
茄子配孜然香蒜辣椒 $58

另外還點了一份燒茄子,同樣都做得很美味,肉質燒至熟透又軟,那調味亦做得很好;想不到這裡的燒物做得如此的美味,說實話,比很多日式餐廳都做得好,如果來這裡happy hour,實在值得點些燒物來配酒。
凱撒沙律配雞肉 $168

吃過燒物後,便來些正餐,應該多吃吃菜,生菜鮮甜多汁;這雞肉的外形很有趣,看上去還以為是腸,但入口雞肉的。
風乾火腿 火箭菜 芝士蕃茄汁薄餅 $188

看到這個薄批,感覺良好,因為薄,所以不會很飽,可以放心吃;批底做得不錯,很香很脆;而parma ham亦新鮮,最怕有些餐廳用上了不新鮮的parma ham,那不新鮮的味道實在令人很難受。
扁意粉配蜆香蒜辣椒洋芫茜 $208

可以吃到蜆意粉的地方很多,但這裡的蜆肉是出奇的美味,鮮甜多汁,肉質肥美;而意粉亦al dente,連用那些蜆肉,味道就是鮮!
烤黑豚豬鞍扒 蘑菇甜酒汁 18oz $398
用上了西班牙的黑毛豬,難怪豬味是如此的濃郁;因為這豬藏了不少脂肪,所以入口特別香口,肉質亦很嫩,喜歡吃油脂的朋友定不可錯過;而我,喜歡吃骨位,那肉香特別的濃郁;而外層則烤得香脆,非常美味!! (Must-Try)
法國valrhona朱古力軟心布甸配雲尼拿雪糕$108

這裡的甜點沒甚麼的選擇,所以我們點了一份心太軟;朱古力味濃郁,當中亦很流心,旁邊還有充滿雲呢拿味的雪糕,為這樣劃上了不錯的句號。

這裡的食物比很多位於銅鑼灣的西餐廳好得多,實在可以一試的。

美味指數: 3.8/5

餐廳: Hooray Bar & Restaurant

地址: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心5樓P502號舖
請支持一下小妹,給我一個like

2014-10-08 14690 浏览
雖然呢幾個星期烏雲密佈,但總會有太陽出來的一日。就趁著前幾天,太陽伯伯出來的日子舒展一下身心,正因天氣亦漸漸開始轉涼,可以離開冷氣地方,呼吸一下新鮮的空氣,所以就與朋友來到銅鑼灣的Hooray去吃一個美味又豐富的下午茶來打打氣。我也是從朋友口中得知這個下午茶餐是非常抵吃的,而且份量真的不少,男士亦會見飽。一來到就走出室外地方逛逛,太陽不是太猛烈,而且有點陰,加上涼風微吹,感覺相當舒服,可是間中會有一兩陣強烈的陣風,所以經商議後還是回到室內享用。一看見餐牌的價錢,不禁有些驚喜,一人為$138,二人為$248,有六款咸點,四款甜點,還包括咖啡或茶,實惠價錢真的令人笑呵呵。這兒的咸點偏多,所以我很喜歡的,便先由清新點的【蝦喀嗲配牛油梨、生菜及千島醬】開始,蝦肉爽口,配合油潤的牛油果及酸酸溜溜的千島醬,令胃口大開。再喝一口【蘑菇吉士配馬爹那甜酒及松露泡沫】,菇菌的香味濃郁,還散發出陣陣松露香,質感打得很幼滑,又有細細碎碎的菇菌增加咬口,實在非常美味。來點香脆可口的,就選【迷你蟹餅配芒果醬】吧。蟹餅炸得金黃香脆,配合酸酸甜甜的芒果醬,有助中和油膩。再來點肥美的【三文魚刺身配柚子芝麻醬汁】,有四大

下午茶餐
來點香脆可口的,就選【迷你蟹餅配芒果醬】吧。蟹餅炸得金黃香脆,配合酸酸甜甜的芒果醬,有助中和油膩。再來點肥美的【三文魚刺身配柚子芝麻醬汁】,有四大片之多,不錯的。
份量最多就是【雞肉沙嗲配花生醬】,真的不可說笑,有六串之多,雞肉嫩滑,蘸上香口的花生醬,很香口。最後就以【意大利風乾火腿配蜜瓜】作結,香甜如蜜的蜜瓜中和了火腿的咸香,永遠都是相當合襯的組合。
甜點就只有四款,對於我來說十分足夠。首先是【草莓奶昔】,酸酸甜甜,富有奶香,簡單直接。【咖啡奶凍】的咖啡香十分濃郁,亦很滑溜,只是我不太好咖啡而己。
最後還有兩款,分別是【青檸芝士餅配藍莓】及【芒果撻配開心果】。前者富於芝香,芝味濃厚,有著清新的青檸,減輕了膩滯感,還有香脆的金寶粒,增加了層次感,活像將一件變了杯裝的芝士餅。後者則是香甜味美,只是略嫌批底有點厚及太硬,不過都算不錯的。

就整體而言,價錢與質素不成正比,味道不錯,要吃到此水準相信也要超過每人也要二三百元左右,現在只是一半價錢就可享有一個吃到飽又滿足的下午茶餐,真值得推介,如果能再改良一下甜品的組合,相信會更加吸引女生來吃。

下午茶餐