2022-04-01 53 浏览
下著點小雨,去到錦田尋覓朋友口中的隱世咖啡店。短短10分鐘,就找到這裡,這不算是隱世。小店面的隔局。簡約的格局,分為前中後三中的佈局。環境舒適,中庭以兩桌佈置,後庭可靜坐細酌,雖然不能走出木板之外,依然令人很有寫意的心情。食物種類不多,勝在貴精不在多,好吃無需濫。點了兩杯飲品: "DIRTY" 同 "GENMAICHA LATTE",非常合我口味,本身不太喜歡苦味過重的咖啡,"DIRTY" 有薄薄咖啡香,差一點就再想多喝一杯。"GENMAICHA LATTE" 茶濃香甜,非常有玄米茶味覺。一邊品嚐"DIRTY",一邊吃"黑松露蟹肉沾醬配吐司"。黑松露加蟹肉味,配搭非常夾,吃得停不了口,兩口一塊。滋味無窮。"無花果吐司",看了這個名字,甚是好奇,特意點了一客淺試。無花果新鮮,黑醋濃郁,羊奶芝士重羶味,煙肉「煙韌」。分開吃,各領風騷,一起吃,四味交融,互相爭輝,絕配之作,失一不可。這一客,一定要品嚐一番,才不枉此行。"蛤蜊巧達濃湯配麵包",薯仔先煎後入湯中,配有蘿蔔,芹菜,蜆仔,湯味濃郁,用料十足,甜味足夠。最後吃埋"黃豆粉年糕",一個午餐,一頓美食。足矣。這豈是朋友口中的隱世,只是此店未

小店面的隔局。簡約的格局,分為前中後三中的佈局。

食物種類不多,勝在貴精不在多,好吃無需濫。

黑松露蟹肉沾醬配吐司

無花果吐司

最後吃埋"黃豆粉年糕",一個午餐,一頓美食。足矣。
這豈是朋友口中的隱世,只是此店未廣為人知,有緣人有機會一定要到此一嚐當中美食。

中庭優雅的佈置,亦順道分享一下。

2022-03-24
黑松露蟹肉沾醬配吐司
無花果吐司
2022-03-29 16 浏览
每次去開錦田,就感覺上去左旅行咁今次去呢間cafe, 就好似去左日本旅行無論環境定食物質素亦相當好門口望落已經感覺到餐廳走文青路線內部環境好舒服,絕對係打卡要去既地方。叫杯咖啡都可以悠閒坐一日第一杯叫左Dirty $48望落好吸引 飲落好香 奶又滑另外亦叫左凍既mocha $46飲mocha好怕太甜會好漏,但呢杯一啲都唔會仲好好飲另外又叫左杯熱既咖啡試試Cappuccino $44特別愛熱咖啡既我好鐘意呢杯熱咖啡食物方面,先上蟹肉薯仔沙律 $62好好食 蟹肉又好夠蛤蜊巧達湯配麵包 $78湯既份量好大 兩個人飲都可以湯有濃既蛤蜊味 好香好飲包亦都好食牛肉吐司 $124呢個吐司非常好食特別係牛既質素好好 好值得推介大家試黃豆粉年糕班戟 $78冇諗過會咁好食!年糕煙un 又咖會太甜熱辣辣加埋凍雪糕配搭一流下次去開錦田一定會再黎呀
每次去開錦田,就感覺上去左旅行咁
今次去呢間cafe, 就好似去左日本旅行
無論環境定食物質素亦相當好

門口望落已經感覺到餐廳走文青路線

內部環境好舒服,絕對係打卡要去既地方。
叫杯咖啡都可以悠閒坐一日

第一杯叫左Dirty $48
望落好吸引 飲落好香 奶又滑

另外亦叫左凍既mocha $46
飲mocha好怕太甜會好漏,但呢杯一啲都唔會
仲好好飲

牛肉吐司 $124
呢個吐司非常好食
特別係牛既質素好好 好值得推介大家試

黃豆粉年糕班戟 $78
冇諗過會咁好食!
年糕煙un 又咖會太甜
熱辣辣加埋凍雪糕配搭一流

下次去開錦田一定會再黎呀
2022-03-28 21 浏览
落雨經過附近見到呢間餐廳,出面望入去幾簡約乾淨,所以決定入去試下。入到去發現原來入面裝修好靚!!!佢分左兩個區域,一個係普通坐櫈,另一個係坐榻榻米,入面仲有個室外花園,超級適合打卡😍😍😍完全唔捨得走仲有個洗手間,靚到好似入咗酒店咁!!餐牌選擇以吐司Pancake為主,野飲以咖啡同茶為主最後兩個人叫左兩份和牛吐司、一份黑松露蟹肉沾醬配吐司、一份抹茶及紅豆Pancake、一杯Dirty同一壺煎茶😋😋😋和牛吐司 $124塊吐司超級鬆脆,和牛外面有少少焦而入面啲肉好嫩,中間鋪左層洋蔥同最上有酸酸甜甜嘅火箭菜,味道配搭岩岩好🤤黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108未食已經覺得賣相好吸引🤣🤣同樣地塊吐司好鬆脆,配搭個醬食超級好食!食到好香黑松露味之餘仲食到啖啖蟹肉😻抹茶及紅豆Pancake $78係一個好特別嘅Pancake🤩抹茶同紅豆嘅配搭成日食,但佢除咗加埋雪糕,仲用咗焗嘅方式整,外面塊皮熱辣辣,而中間就有雪糕同紅豆涼浸浸🥰🥰Dirty $48聞到好香嘅咖啡同奶味,飲落去好滑😚煎茶 $52茶包煎茶,可以自己沖,適合唔中意飲甜野嘅朋友仔😝

仲有個洗手間,靚到好似入咗酒店咁!!

餐牌選擇以吐司Pancake為主,野飲以咖啡同茶為主

😋😋😋

和牛吐司 $124

黑松露蟹肉沾醬配吐司 $108

抹茶及紅豆Pancake $78

Dirty $48
聞到好香嘅咖啡同奶味,飲落去好滑😚

煎茶 $52
茶包煎茶,可以自己沖,適合唔中意飲甜野嘅朋友仔😝
😍😍朋友今次話搵到間隱世cafe 一定要帶我去 😂😋 咁我恭敬不如從命哈哈 去到門口真係嘩一聲 好日系 同比人一種好舒服既感覺😚 每個細節都好營造到日式既小店咁🤹🏻 入到小店後 最令你嘩出聲既係有個室外小庭園👍🏻👍🏻 可供客人在外小休 ~ 搵一個藍地白雲既日子黎 真係別有一番享受🌻🌻🎈 今次好好彩 安排左坐tatami位🥰 氣氛+100 緊係要叫返杯dirty 😍😍 友人叫左杯mocha Dirty 好滑身~ 有鮮奶既香味之後 每啖都夾雜住咖啡既餘韻 😋 Mocha 朱古力味較重 ~ 甘香! 黑松露蟹肉沾醬配多士 👍🏻👍🏻 滿滿既黑松露同蟹肉😍😍😍 食呢個好滿足~ 多士仲要脆卜卜 👍🏻 每啖都分明地食到松露 同蟹肉!波特蘑菇吐司🍞 好多芝士同松露醬呀❤️❤️ 仲有好juicy 既波特蘑菇 ! 配埋火箭菜 整體食落唔會膩~ refreshing 🎈 我諗每個客人黎到呢到都會點好出名既dutch pancake 🥰 呢個係會新鮮出爐上枱的~ 建議黎到盡快食 唔係雪糕好快熔☺️ 叫左抹茶及紅豆😋 pancake 好外脆內軟 勁香雞蛋味❤️ pancake 迷必點 😘😘 抹茶同紅豆呢個組合係冇得輸

去到門口真係嘩一聲 好日系 同比人一種好舒服既感覺😚

每個細節都好營造到日式既小店咁🤹🏻

今次好好彩 安排左坐tatami位🥰 氣氛+100
緊係要叫返杯dirty 😍😍 友人叫左杯mocha

黑松露蟹肉沾醬配多士 👍🏻👍🏻
滿滿既黑松露同蟹肉😍😍😍 食呢個好滿足~
多士仲要脆卜卜 👍🏻 每啖都分明地食到松露 同蟹肉!

波特蘑菇吐司🍞

好多芝士同松露醬呀❤️❤️
仲有好juicy 既波特蘑菇 !
配埋火箭菜 整體食落唔會膩~ refreshing 🎈

抹茶同紅豆呢個組合係冇得輸👍🏻👍🏻 配埋雲呢拿雪糕增加口感🥰 冷熱雙重奏🥰

好滿足😎😎

疫情底下無得周圍去🥺 好建議你地黎朝聖!
因為去完真係會有種感覺 係去左世外桃園🤩

2022-03-01
2022-03-23 23 浏览
彷如隔世,對於旅行的記憶還剩下多少帶我回到了日本環境超級美之餘,食物也超水準 必點推介Wagyu Beef Open Toast $124Lemon Curd Dutch Baby Pancake $78和牛質素好,亦煎得剛剛好配上洋蔥和芝士,好好食啊!!!😋😋🤨Dutch Baby Pancake呢種質感好少喺香港食到好香蛋味,配埋檸檬蛋黃醬幾啖就食晒🤤閉關到生菇建議出走餐廳在錦田和西貢適合呼吸
彷如隔世,對於旅行的記憶還剩下多少
帶我回到了日本

環境超級美之餘,食物也超水準
必點推介
Wagyu Beef Open Toast $124

和牛質素好,亦煎得剛剛好
配上洋蔥和芝士,好好食啊!!!😋😋🤨

Dutch Baby Pancake呢種質感好少喺香港食到
好香蛋味,配埋檸檬蛋黃醬
幾啖就食晒🤤

閉關到生菇建議出走
餐廳在錦田和西貢
適合呼吸
2022-03-22 21 浏览
長時間留喺屋企抗疫,今日終於忍唔住同朋友去咗呢間位於元朗錦田非常偏僻嘅靚靚Cafe唞吓氣。喺錦田郵政局落行過對面馬路就見到,不過路痴嘅我仍然都係左行右行搵咗一陣路😅餐廳外觀純白色為主,俾人感覺簡潔舒服,入到去裏面裝修係較為日式簡約風,最盡頭有一個小花園,俾人感覺都好清幽。睇一睇個菜單先~我同朋友叫咗黑松露蟹肉沾醬配吐司、牛肉吐司、無花果班戟、Dirty同馬騮搣鐵觀音。餐廳上菜嘅次序都好似有啲心思,首先上嘅係嘢飲俾你潤一潤喉。跟住就去到類似前菜嘅黑松露蟹肉吐司,法包烘到熱熱地,黑松露味幾出,蟹肉比得都幾大方,好好味!!跟住就嚟到較似主菜嘅牛肉吐司,牛肉配芝士再配焦糖洋蔥同火箭菜,四樣嘢都好合拍,牛肉軟淋唔韌,好味!最後,就係甜品無花果班戟,外熱中冷,冰火交融,同樣好味😋下次有機會應該會試另一種口味。
睇一睇個菜單先~

餐廳上菜嘅次序都好似有啲心思,首先上嘅係嘢飲俾你潤一潤喉。

之前去過Kachimushi 西貢店,見到早幾個月係錦田開左分店,上網睇下附近又有紅磚屋、壁畫村,反正未黎過,就打算搵日入黎行下😛係咪聽到錦田都覺得遠🥲但其實係錦上路站A出口出站行10至15分鐘就到,好方便😍🚋錦田店同西貢店既最大分別係呢到感覺更加日系,有榻榻米位可以坐,又有日式庭園可以打卡影相🎍🎋環境比西貢店清幽舒服得多,成個人都好放鬆💆🏻‍♀️真正遠離煩囂既感覺🍂🌾野食方便都好高質!!已經想試埋其他野🤣🔸黃豆粉年糕Dutch Baby Pancake 🥞💛Dutch Baby Pancake 唔算多地方有,係用個平底鐵鍋整出嚟既鬆餅,上枱既時候Pancake仲好熱,仲有啲Bubble 🫧邊邊位就脆脆地,中間既年糕分量一啲都唔吝嗇,大大舊,啱晒鍾意食煙煙韌韌野既我☺️黃豆粉都好多,味道好出,配埋雲尼拿雪糕,一凍一熱好正😍超滿足☺️🔸黑松露蟹肉沾醬配吐司🦀🍞佢兜蟹肉醬好多,唔洗慳住搽落吐司上面,可以一大啖放入口😍絲絲既蟹肉仲食到鮮味,唔會俾黑松露味蓋過。吐司都烘到好脆好香,如果有多幾塊就好喇,淨返啲醬最後就咁食🤣🔸和牛吐司🐮🥩呢個我係西貢店食過,今次再點,推薦朋友要試!上面好多火箭菜淋左黑醋

🔸黃豆粉年糕Dutch Baby Pancake 🥞💛

🔸黑松露蟹肉沾醬配吐司🦀🍞

🔸和牛吐司🐮🥩
呢個我係西貢店食過,今次再點,推薦朋友要試!上面好多火箭菜淋左黑醋汁,我會撥開就咁當沙律食,好開胃😎之後就見到主角,有4大片和牛鋪滿吐司上面,肉質相當嫩😍底下仲有煮到淋晒既焦糖洋蔥、煎香左既埃文達芝士,味道無比豐富🥰

呢段時間仲未有得去旅行,不妨搵日入黎行下,食下野,都真係有旅行既感覺架☺️我就平日放假入黎既,人少啲,不過紅磚屋啲舖頭好多都休息。如果大家星期六日過來,應該會再有多啲野行下😆

📍#Kachimushi (#元朗美食)
元朗錦田永隆圍77號地舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
  • 黃豆粉年糕Dutch Baby Pancake
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
2022-03-21 51 浏览
見到op大多都係笑樣,個門面又幾chill下,啲野食相又好似幾好食咁所以就揾咗個星期日過去坐坐我地11點半左右去到,門口位置2枱客,唔洗等位有得簡坐櫈定係tatami野食以輕食為主。我地嗌咗個沙律、pancake、關東煮、ice black同lattle野食到,個沙律上先望到個沙律一上枱..我地都忍唔住嘩出黎..真係得菜同芝士同黑醋 份量亦比較細 輕盈就算係女仔食完都會餓之後到關東煮🍢其實覺得coffee shop有關東煮好搞笑點知一試就出事..雖然40幾蚊個唔算貴但係真係冇味。冇味。同冇味..唔推介晒錢試之後去最期待既pancake一上枱,店員有温馨提示要小心,因為個pan好熱之不過..望住頂頂嗰球雪糕就黎溶..就算我用最快既速度將pancake切開,再加紅豆同抹茶粉都唔夠佢溶得快..依點有啲失望🥲會唔會雪糕另上會好啲喔?另外..latter同iceblack都唔好飲latter味道淡..好似飲緊鮮奶咁iceblack味道偏酸同苦如果作為一間cafe 有個靚景,野食普通,其實都已經吸客。不過作為一間coffeeshop 野食唔好食..連咖啡都唔好飲既時候..作為客人真係好擔心佢未來既
見到op大多都係笑樣,
個門面又幾chill下,啲野食相又好似幾好食咁
所以就揾咗個星期日過去坐坐

我地11點半左右去到,
門口位置2枱客,唔洗等位
有得簡坐櫈定係tatami
野食以輕食為主。

野食到,個沙律上先
望到個沙律一上枱..我地都忍唔住嘩出黎..
真係得菜同芝士同黑醋 份量亦比較細 輕盈
就算係女仔食完都會餓

之後到關東煮🍢
其實覺得coffee shop有關東煮好搞笑
點知一試就出事..
雖然40幾蚊個唔算貴
但係真係冇味。冇味。同冇味..
唔推介晒錢試

之後去最期待既pancake
一上枱,店員有温馨提示要小心,
因為個pan好熱
之不過..望住頂頂嗰球雪糕就黎溶..
會唔會雪糕另上會好啲喔?

另外..latter同iceblack都唔好飲
latter味道淡..好似飲緊鮮奶咁
iceblack味道偏酸同苦

如果作為一間cafe 有個靚景,野食普通,其實都已經吸客。
作為客人真係好擔心佢未來既發展。

2022-03-18 44 浏览
疫情下都唔知去邊好,唔想去商場就只可以諗下啲戶外既地方🤪🤪錦田都係去密又去既一個好去處😂😂今次揀左去都有好多人推介既日式小店Kashimushi 🥳🥳因為佢既野食份量唔算特別大,所以都叫左4樣野食加1杯coffee,整體黎講既感覺都唔錯🤩🤩🤩🤩(5分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌖🌑蛤蜊巧達湯配麵包($78)材料非常豐富,有好多蛤蜊同用左薯仔粒去整個湯,味道亦都相當出色,連小編我唔太鍾意飲西湯都飲曬🤣🤣🤣蟹肉薯仔沙律($62)呢個係成餐最出乎意料既好食!佢地俾既蟹肉份量夠曬多,加埋凍凍地既薯仔波波沙律同黑醋汁,非常開胃🤪和牛吐司($124)呢個既牛肉食得出係靚既來貨🤔肉質嫩滑又juicy,牛味十足,加埋啲火箭菜同炒過既洋蔥,口感豐富到不得了🤫黃豆粉年糕pancake($78)呢個雖然其貌不揚,但好味到冇得頂😍😍有啲煙煙韌韌既麻糬同年糕,加埋個獨特形狀pancake上面再加多個凍冰冰既雪糕,食落冰火二重天🥰🥰🥰Pour Over($64)風味都明顯飲得出,不過略嫌熱飲個陣少少over,但整體都唔錯,同埋就比較細杯左少少🤌🏻價錢:🌕🌕🌑🌑🌑就咁睇每樣野食價錢唔算太貴,但係食物分量本身比較少,變相

(5分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌖🌑
蛤蜊巧達湯配麵包($78)

蛤蜊巧達沙配麵包

蟹肉薯仔沙律($62)
蟹肉薯仔沙律

和牛吐司($124)
和牛吐司

黃豆粉年糕pancake($78)
黃豆粉年糕pancake

Pour Over($64)

價錢:🌕🌕🌑🌑🌑
就咁睇每樣野食價錢唔算太貴,但係食物分量本身比較少,變相要叫多啲先會夠食,所以其實性價比唔算太高🙈🙈

交通:🌕🌕🌕🌕🌑
同上次CoHee一樣都係位於錦田市中心,呢個就係大馬路旁邊,易搵過CoHee,揸車一樣都係泊係泰康圍停車場,搭地鐵都可以去到錦上路站再行站去呢😝😝

環境:🌕🌕🌕🌕🌑
環境超級正,我地當日有機會坐到入面榻榻米,可以望到戶外庭院既景色,好似去左日本咁,本身可以2人坐4人枱,但後期因為愈來愈多人,所以就要同人搭枱,有少少失色呢🙈🙈🙈

性價比:🌕🌕🌗🌑🌑
食物價錢雖然少少貴,但質素係有番係度,間唔時想去啲人少少既地方chill下既話,呢度都算唔錯既選擇☺️☺️特別係係而家疫情又冇得周圍去或暫去旅行,去下呢啲餐廳有種解脫既感覺😮‍💨

蛤蜊巧達沙配麵包
蟹肉薯仔沙律
和牛吐司
黃豆粉年糕pancake
2022-03-18 27 浏览
Happy Friday去食好西,呢間cafe出名有榻榻米座位,望住日本風嘅庭園。不過今日好爆場,所以我地就坐普通窗邊位,望住barista沖咖啡,都幾舒服㗎。🧀 芝士拼盤 $218一餐半餐決定食豪啲,果然幾豐富👍🏻🔅芝士埃文達芝士最濃味,比較有咬口;羊奶芝士唔會有膻味,幾香口,質感綿密細緻,適合搽麵包;比爾芝士就最清淡,質感柔軟,容易入口。三種各有風味,我自己就最鍾意羊奶芝士😋🔅風乾火腿有三大塊,味道鹹香,口感軟腍。🔅無花果口感非常柔軟好咬,味道清香。🔅杏脯、核桃、葡萄乾水準正常,杏脯比我清曬😂🔅麵包好脆身,內裡厚實帶嚼勁。🍄 波特蘑菇吐司 $98波特蘑菇大大塊好多汁,吐司厚身煙韌有咬口,配埋芝士更香口,同埋有火箭菜,唔會苦容易入口。🍨 Dutch Baby Pancake 黃豆粉年糕 $78餐廳好貼心,見我地差唔多食完鹹點先上甜點💯 年糕煙韌彈牙,但唔會黐牙;pancake整體上唔會過甜,仲有大大舊雪糕🤤☕️ Dirty $48天氣咁熱,所以嗌杯凍飲。Dirty嘅層次感唔錯,咖啡香濃之餘唔會苦,又品嚐到順滑嘅奶香味🥰平日嘅午餐時間都好好生意,staff態度又好,如果想坐榻榻米嘅話,就

🧀 芝士拼盤 $218
一餐半餐決定食豪啲,果然幾豐富👍🏻

🔅芝士

🔅風乾火腿
有三大塊,味道鹹香,口感軟腍。

🔅無花果
口感非常柔軟好咬,味道清香。

🔅杏脯、核桃、葡萄乾
水準正常,杏脯比我清曬😂

🔅麵包
好脆身,內裡厚實帶嚼勁。

🍄 波特蘑菇吐司 $98

☕️ Dirty $48

平日嘅午餐時間都好好生意,staff態度又好,如果想坐榻榻米嘅話,就要趁早入座啦~
2022-03-16 900 浏览
位於錦田既日式和風Cafe,餐廳坐位唔多,而想坐榻榻米既朋友就要睇下好唔好彩🤣因為得4張枱架咋,環境相當舒適好似真係去左日本咁🇯🇵出面既庭園係可以出去同朋友影相留念📸⚠️不過要小心唔好踩底下既石塊,因為踩左既話係會觸發左灑水系統😂🚿✨波特蘑菇吐司雖然賣相無和牛吐司吸引,但味道出色🤤吐司食落香脆,而軟腍蘑菇加上巴手工比爾芝士黑松露醬和巴馬臣芝士,味道十分濃厚👅推介食品之一😍✨蟹肉薯仔沙律+和牛入面仲有薯仔粒🥔好有咬口🤪蟹肉都算新鮮🧐 唔會食落好霉放心, 另外再加埋蛋黃醬真係一流😭 好好食而且都飽肚👍🏻 而和牛都算高質, 有牛味而且質感都算腍, 依個價錢黎講絕對可以一戰😁✨抺茶紅豆班戟尼間既班戟比較特別,同平時出邊食既好唔一樣,外邊位食落脆口,中間因為有紅豆蓉和雪糕既關係,食落軟腍香甜,而抺茶味唔算太突出。因為Pancake 係即叫即整加上配埋凍冰冰既雪糕,食到冷熱交替既感覺🤤好正✨檸檬蛋黃醬🍋一上枱已經陣陣超香檸檬樸鼻而黎👃🏻🤪有塊檸檬片裝飾, 應該唔會食🤣個醬酸酸甜甜勁開胃!不過會有少少酸, 可能要加埋雪糕一齊食, 味道會中和番, 更加易入口☺️ 藍莓亦為個pancake 點綴唔少🫐😋分量

出面既庭園係可以出去同朋友影相留念📸

✨波特蘑菇吐司

✨蟹肉薯仔沙律+和牛

✨抺茶紅豆班戟

✨檸檬蛋黃醬🍋
一上枱已經陣陣超香檸檬樸鼻而黎👃🏻🤪有塊檸檬片裝飾, 應該唔會食🤣個醬酸酸甜甜勁開胃!不過會有少少酸, 可能要加埋雪糕一齊食, 味道會中和番, 更加易入口☺️ 藍莓亦為個pancake 點綴唔少🫐😋分量剛剛好, 至於個pancake 中間比較薄身, 旁邊就一樣咁脆口🤫

✨Dirty☕️
係一杯分層效果幾靚既Dirty,一拎起個杯都係凍,證明佢地對食物飲品都有要求👍🏻咖啡與冰牛奶相撞味道剛好唔太苦☺️

✨朱古力鮮奶🍫🍶
好飲!記得攪勻先好飲😙 好重鮮奶味, 但亦無令朱古力味失色, 唔錯😁👍🏻
2022-03-16
  • 波特蘑菇吐司
  • 蟹肉薯仔沙律+和牛
2022-03-12 23 浏览
今日黎左一間好別緻嘅cafe,感覺仿如置身台灣/日本🇯🇵,令人由充滿壓抑嘅城市暫時舒一口氣💨我地好彩黎到時間尚早,有機會去榻榻米座位,個個位採光極好,好啱影相打卡,而且外面環境令人心曠神怡,超舒服。食物種類都幾廣泛,但每一樣都幾有特色,好有心思,口味唔會得普通朱古力士多啤梨個啲,例如Dutch baby pankcake我就叫左檸檬蛋黃醬 Lemon Curd baby pancake ($78) 呢個德式鬆餅🧇係最後一道後上嘅甜品,熱辣辣送上枱,職員仲好細心叫我地唔好掂個鑄鐵鍋,因為仲好新鮮熱辣,鬆餅外層酥脆,內層柔軟而且充滿蛋香,碗上微酸清新嘅檸檬蛋黃醬同藍莓🫐,可以話係搭配得好好,甜而不膩,加上雪糕,刺激味蕾新層次,外表澎湃嘅Dutch baby pancake超打卡able!另外令人印象深刻仲有蟹肉薯仔沙律($62)外加($15)仲有Parma Ham. 外型可愛,一食就知超足料,蟹肉鮮味超出,所有野配搭一齊超夾😋沙律dressing都好清香微酸好match.除此之外,黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)🍞都好出色,truffle好香濃噗鼻,蟹肉都冇偷工減料,又新鮮又鮮甜,用黎點t

除此之外,黑松露蟹肉沾醬配吐司($108)🍞都好出色,truffle好香濃噗鼻,蟹肉都冇偷工減料,又新鮮又鮮甜,用黎點toast超正,而且份量都幾多,個醬同toast嘅比例啱啱好。

壓軸嘅係和牛吐司Wagyu Beef Open Toast($124),外表已經相當吸引,配料有火箭菜、埃文達芝士同焦糖洋蔥,火箭菜一啲都唔落,配落個toast令佢好清新好fresh,和牛油脂分布平均,肉質好爽,牛味超出,成個toast都好出色。

黎到呢啲文青cafe,當然一黎到就叫左杯Dirty($48)☕️要整一杯好嘅dirty都唔係咁簡單,唔係咩地方都整得出色,要有夠凍嘅奶同熱辣辣嘅expresso慢慢倒入先形成紋理獨一無二,成為兩者層次對立但又混合嘅layer,飲落衝擊味蕾,超特別。

呢啲咁有特色嘅小店買少見少,而且食物高質得黎又唔貴,店員都好有禮貌,環境好舒適寧靜,令人好放鬆。
咁大個女都未去過錦田,唔去唔知係一個好地方,仲要搵到呢間勁唔起眼既日式餐廳🥰一入到去係完全按捺不住心入面既驚嘆😍。餐廳坐位唔算多,所以想坐和風木枱就要早啲黎啦(不過係要除鞋坐地下,大家自己衡量啦😂)個景真係好chill and relax🎋。🐒是日餐湯(南瓜濃湯)配面包💰$68 佢有一款湯就係固定既(周打蜆),另一款就係限定,我地一聽到南瓜湯即刻點哂頭🙆🏻‍♀️湯濃郁夠熱,南瓜打到好滑,食得出係真材實料,配埋面包食好正🎃。🐒牛肉吐司💰$124 牛肉全部都係日本和牛,吐司加埋炒洋蔥,芝士同火箭菜,一啖咬落去係勁rich,完全唔乾🥪。🐒蟹肉薯仔沙律+牛肉💰$62+50薯仔沙律佢唔算落得好多沙律醬,都食得到薯仔塊,加埋蟹肉絲,食落有唔同口感,牛肉既油脂mix埋落個沙律到令個沙律更香,呢50蚊加得有價值!👍🏼。🐒黃豆粉年糕班戟💰$78第一次食呢種Pancake, 原來係成個pan上,邊位燶邊脆口,中間口感chewy, 加埋雪糕係又凍又熱,幾特別,不過黃豆粉味就唔係太食到🥞。🐒豆腐巴斯克芝士蛋糕💰$38佢有幾款味,豆腐味好似少見啲就想試下,一啲都唔甜,慢慢食就會有淡淡既豆腐味出嚟。🐒Dirty(I

🐒是日餐湯(南瓜濃湯)配面包💰$68

🐒豆腐巴斯克芝士蛋糕💰$38

🐒Dirty(Iced)💰$48
🐒Cappuccino(Hot)💰$38
Dirty,  cappuccino

我覺得值得呢個價錢去試下呢啲小店,Fine dine同呢種和風小店既感受係完全唔同🤩同埋食得出係用心製作,食材都好新鮮❤️下次想解壓或者慰勞自己既時候都肯定會回訪🌸
Cappuccino
2022-03-10
$270 (早餐)
庆祝纪念
Cappuccino
  • Dirty
  • cappuccino
2022-03-08 675 浏览
今日難得入到錦田,就周圍行左一圈,比自己一個機會感受下大自然。記得朋友推介過錦田既一間cafe好舒服,而且影相幾靚,所以就去左食下野,飲下啡。牛肉吐司帶香濃肉香既半熟牛肉,煮至金黃香甜既洋蔥絲,再加上火箭菜同芝士,呢個配搭無得輸!而且麵包煙煙韌韌,加埋其他材料,可以算得上係我近期食過最好食既一份toast😋檸檬蛋黃醬藍莓班戟pancake本身唔太厚身,唔會太heavy而又可以沾到好多醬一齊食。檸檬蛋黃醬十分香甜,中間帶啲酸味作平衡,食哂成件都唔會膩~巴斯克芝士蛋糕呢件cake又係刷新左我對芝士蛋糕既感覺,佢味道帶微酸,有啲似乳酪既味道。質感順口唔厚身,唔覺唔覺就會食哂成件🙈而佢仲有另一款豆腐味我都好想試🤤Dirty對我黎講,牛奶份量多左啲,不過的確係一杯打卡唔錯既signature drink😉Espresso Tonic十分適合今日有啲熱既天氣,飲落去成個人都好舒服~Pour Over(PNG Natural)熱愛飲手沖既我,見到咁樣既flavor notes點可以唔試一試佢?點知成件事cp值高過我預計既唔少,tropical fruit既果香,果甜,果酸,都充份體現到係呢杯啡入面。

檸檬蛋黃醬藍莓班戟

巴斯克芝士蛋糕

Dirty

Espresso Tonic
十分適合今日有啲熱既天氣,飲落去成個人都好舒服~

Pour Over(PNG Natural)
熱愛飲手沖既我,見到咁樣既flavor notes點可以唔試一試佢?點知成件事cp值高過我預計既唔少,tropical fruit既果香,果甜,果酸,都充份體現到係呢杯啡入面。飲手沖最開心既就係可以慢慢飲,慢慢享受唔同溫度既味道變化。
2022-03-03
2022-03-05 512 浏览
今日經過朋友屋企,先知道佢屋企附近開咗呢間新Cafe,好彩唔使等太耐位就入得去,仲要被安排咗坐榻榻米,好開心,唔講以為自己去咗日本 一坐低,店員就好有禮貌咁遞上Menu 這個是落order的位置,整體餐廳嘅裝修都係以日式簡約為主,非常漂亮有一片特色牆,用粉筆寫低咗今日嘅咖啡豆,甜品同埋是日餐湯,幾特別。有室外園景,好日式好寫意嘅感覺Dirty $48啡底唔錯,都係nutty,奶嘅份量啱啱好。Pour over $64今次要左nutty嘅豆,呢隻豆叫El Salvador,真係唔錯,真係飲到黑糖,開心果同杏仁味,唔錯唔錯。個杯又靚,打卡都一流!蟹肉薯仔沙律 $62我個人覺得真係係好食,尤其係上面蟹肉嘅份量超級多,係多到滿瀉,薯仔沙律上面淋上黑醋汁,加埋蟹肉一齊食,超級滿足。關東煮$42有一個半熟蛋,一個超入味同超淋嘅蘿蔔,獅子狗,蒟蒻等,幾好食,尤其係個湯底,好鮮甜好好飲牛肉吐司 $124呢個係必食,鎮店之寶!吐司上加上一層芝士,再加上厚切牛肉,上面再放有牛肉汁嘅洋蔥,最後上面加上黑醋火箭菜,一啖食落多重口感,實在太好食!!!物有所值!豆腐芝士蛋糕 $38係一個性價比超高嘅甜品,有淡淡的

一坐低,店員就好有禮貌咁遞上Menu

有室外園景,好日式好寫意嘅感覺

Dirty $48
啡底唔錯,都係nutty,奶嘅份量啱啱好。

Pour over $64

蟹肉薯仔沙律 $62

關東煮$42

牛肉吐司 $124

豆腐芝士蛋糕 $38

係一個性價比超高嘅甜品,有淡淡的豆腐香味,口感軟綿綿,好似真係食緊豆腐咁。味道清甜,值得一試,幾特別!

黃豆粉年糕班戟 $78

呢個pancake超級推介,超級好食,唔會太甜,估唔到煙煙韌韌嘅年糕加落Pancake度係咁好食。上菜嘅時候,仲要係熱辣辣,加埋上面凍冰冰嘅雪糕,真係一流
  • 牛肉吐司
  • 黃豆粉年糕班戟