2018-10-15
屋企人生日 今次特意去試一間新嘅蛋糕鋪 之前一直都有聽朋友介紹呢度嘅戚風蛋糕唔錯 有整個既戚風蛋糕又有細件嘅Mini cake 雖然鋪面細 但係環境都唔錯㗎 仲有幾個堂食位添位 可以喺嗰度即時食都得下次有機會就黎食個petit cake 當下午茶都唔錯原個戚風蛋糕選擇好多 全部都裝飾得好靚好精緻 咁我就揀咗佢最鍾意嘅抹茶蛋糕 店員好細心咁幫我將蛋糕放入冰袋 而且入面仲有個冰包添 可以俾我保存到返屋企其他味道既蛋糕都好吸引 好想下次試吓另一款檸檬北海道芝士戚風蛋糕而且呢間蛋糕鋪好特別就係會送一支銀色嘅蠟燭 同個蛋糕好夾抹茶蛋糕果然好驚喜係我哋鍾意嘅抹茶味 唔會偏甜 食完又有少少食正宗抹茶嘅回甘味 而且最驚喜係呢個戚風蛋糕真係好高水準 軟綿綿 有啲濕潤嘅感覺 食落一啲都唔會好乾 真係好有口感 而且同抹茶cream好夾 呢度啲cream真係有啲light 食完唔會話膩架 而蛋糕中間嘅原味cream味道同樣都唔錯㗎 最驚喜係入面有好多好味既抹茶啫喱好味