2024-12-24 910 浏览
### 餐評:令人失望的用餐體驗 食物質素不足我們點了兩個套餐,總共埋單約 **$2700**,但食物的整體質素實在與這個價錢不符。唯一是服務員態度良好會幫忙影相 以下是主要問題:1. **龍蝦沒有味道,質地鞋口** 作為套餐的重點菜色之一,龍蝦竟然完全沒有鮮味,像是冷藏過度或者烹調失誤,咬起來還偏硬,質地非常不佳2. **黑松露完全沒有香味** 另一道標榜黑松露的菜式同樣讓人失望,黑松露應該是提升整體風味的關鍵,但這次卻毫無香氣,甚至懷疑是否真的使用了黑松露。3. **牛扒的熟度錯誤** 點了五成熟的牛扒,結果卻上了一塊接近全熟的牛扒,完全失去了應有的多汁口感。如此基本的熟度要求居然都無法達標,實在令人費解。4. **上菜次序混亂** 整個用餐過程中,上菜的順序非常混亂。主菜和前菜的時間間隔過長,甚至有些菜品的順序讓人摸不著頭腦,完全破壞了用餐的節奏和體驗。### 總結以 **$2700** 的價格來說,這一餐可以說是 **貨不對辦**。食材的質素、烹調的技術、甚至是基本的服務細節都沒有達到標準。這樣的表現實在讓人無法推薦該餐廳,希望餐廳能正視這些問題
### 餐評:令人失望的用餐體驗 食物質素不足

1. **龍蝦沒有味道,質地鞋口**

2. **黑松露完全沒有香味**

3. **牛扒的熟度錯誤**

4. **上菜次序混亂**

### 總結

以 **$2700** 的價格來說,這一餐可以說是 **貨不對辦**。食材的質素、烹調的技術、甚至是基本的服務細節都沒有達到標準。這樣的表現實在讓人無法推薦該餐廳,希望餐廳能正視這些問題,否則很難吸引回頭客。

2024-12-23
庆祝纪念
生日
2024-12-23 315 浏览
之前去過太和店,覺得食物質數有水準,環境氣氛又好。 只係太和對我黎講有少少遠。 今次終於去到中環店。🍴嘆咗個浪漫既4 COURSE set lunch 🌹SOUP是日餐湯(南瓜忌廉湯)- 香濃好味🥣STARTER焦糖法國鵝肝撻 - 法式鵝肝同港式蛋撻嘅结合~ 非常特別!😀MAIN松露忌廉野菌扁意粉 - 松露味好香好出👍DESSERT原隻海膽雪糕 - 創意十足 🤭ADD ON時令海膽刺身多士 - 係我最愛嘅海膽,好鮮甜😍

嘆咗個浪漫既4 COURSE set lunch 🌹
SOUP
是日餐湯(南瓜忌廉湯)- 香濃好味🥣

STARTER
焦糖法國鵝肝撻 - 法式鵝肝同港式蛋撻嘅结合~
非常特別!😀

MAIN
松露忌廉野菌扁意粉 - 松露味好香好出👍

DESSERT
原隻海膽雪糕 - 創意十足 🤭

ADD ON
時令海膽刺身多士 - 係我最愛嘅海膽,好鮮甜😍

午餐
2024-12-22 297 浏览
二訪位於蘭桂坊L’amour,估唔到今次黎lunch都好鍾意😻佢既大玫瑰🌹、白色彈琴🎹真係令人傾心! 踏入12月令本身充滿情調既環境更浪漫💕Set lunch 有幾款組合,點了$338,4道菜,每一個item都有多款選擇! 先來餐湯-洋蔥湯 🥄洋蔥湯味道香濃,洋蔥絲帶甜美香氣,入口開胃暖心。Starter: 🍴蝶豆花木魚清湯•日本鯛魚刺身鯛魚刺身浸喺藍色既蝶豆花湯入面食既時候倒入檸檬汁,湯變成紫色好有特色❣️🍴塔斯曼尼亞海膽多士香脆多士配上鮮味既黑魚子海膽,口感滑嫩香口。🍴乾式熟成法國黃油春雞春雞肉質非常鮮嫩,經過乾式熟成處理,使雞肉風味更濃厚,皮脆肉嫩又有黃油香氣! 🍴法國鵝肝牛柳 +$38一道菜有齊兩樣喜愛既鵝肝牛柳,真係一種享受! 厚切牛柳肉質軟腍有嚼勁,剛好medium中間粉粉嫩嫩! 細膩既鵝肝,鵝油滲入牛柳中,香味完美融合,味道充滿層次感。甜品係cheesecake 上面有芒果醬,配上兩杯檸檬茶,整體滿意滿足🥰🥰

佢既大玫瑰🌹、白色彈琴🎹真係令人傾心!
踏入12月令本身充滿情調既環境更浪漫💕

Set lunch 有幾款組合,
點了$338,4道菜,
每一個item都有多款選擇!

先來餐湯-洋蔥湯 🥄
洋蔥湯味道香濃,洋蔥絲帶甜美香氣,入口開胃暖心。

Starter:
🍴蝶豆花木魚清湯•日本鯛魚刺身
鯛魚刺身浸喺藍色既蝶豆花湯入面
食既時候倒入檸檬汁,湯變成紫色
好有特色❣️

🍴塔斯曼尼亞海膽多士
香脆多士配上鮮味既黑魚子海膽,口感滑嫩香口。

🍴乾式熟成法國黃油春雞

🍴法國鵝肝牛柳 +$38
一道菜有齊兩樣喜愛既鵝肝牛柳,真係一種享受!
厚切牛柳肉質軟腍有嚼勁,剛好medium中間粉粉嫩嫩!
細膩既鵝肝,鵝油滲入牛柳中,香味完美融合,味道充滿層次感。

2024-12-21 364 浏览
聖誕節就快到,我同朋友中午食飯經過蘭桂坊一間餐廳已經充滿聖誕氣氛,等我哋提前感受下節日氣氛啦!我哋揀咗4個course 💰338一人🍴是日餐湯係忌廉南瓜🎃湯:呢幾日天氣凍,飲返熱㷫㷫既南瓜湯,個胃暖返,人都舒服啲🍴頭盤:凱撒沙律🥗:份量都好多 塔斯曼尼亞海膽多士:海膽好新鮮,海膽係腍身配多士脆口,有雙重口感。🍴主菜:法式龍蝦🦞汁海鮮意米飯🍚,海鮮有青口,蝦🍤,意米飯比普通米飯硬身。 傳統法式牛柳:牛柳肉質厚實,牛肉油脂好香,配菜薯蓉超好味,好滑好腍。🍮甜品:雜果芝士餅,傳統芝士餅,夠經典。🧃萍果汁🍹橙汁總結:餐廳好有氣氛,裝修以紅色為主調,水晶燈更成間餐廳有輕奢法國🇫🇷風,餐廳仲有架自動彈既鋼琴🎹興祝生日,節日紀念都唔錯選擇。10分滿分味道7/10環境8.5/10價格7/10📍 L'AMOUR (中環)中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖2人總數💰783(已包括加一服務)人均💰391#hkfoodieblogger #hkblogger#chansfoodie.hk#hkrestaurants#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkongloc

我哋揀咗4個course 💰338一人

🍴頭盤:凱撒沙律🥗:份量都好多

🍮甜品:雜果芝士餅,傳統芝士餅,夠經典。

🧃萍果汁

🍹橙汁

10分滿分
味道7/10
環境8.5/10
價格7/10

📍 L'AMOUR (中環)
中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

2人總數💰783(已包括加一服務)人均💰391

#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel #hongkonginstagram
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店
#中環#蘭桂坊 #蘭桂坊美食 #中環美食 #法國餐 #聖誕節🎄
2024-12-21 235 浏览
餐廳嘅裝修好豪華,因為臨近聖誕節,所以餐廳都佈置得紅噹噹,就好似入咗個聖誕小鎮咁😍 枱上面都擺咗一支紅玫瑰🌹入座嘅時候就可以坐一張勁大嘅梳化,成件事覺得自己變成女王👸🏻 我地叫左2個set lunch,有2 /3 /4 courses 叫,分別係$238 /$258 /$338,其實價錢一啲都唔貴,重可以加錢食更高級海鮮菜式😙..湯我地叫法式澳洲活龍蝦湯🦞 (+$48),佢比起出面嘅龍蝦湯更濃郁,有超級鮮甜嘅龍蝦味😋 Starter 叫左北海道帶子刺身沙律 (+$28)同藍鯨吞拿魚他他 (+$68),前者喺沙律菜上面加咗四片帶子刺身,後者係將切碎咗嘅吞拿魚肉調味,好鮮甜嘅魚味🐟..主菜叫左法式低溫慢煮東升石斑🐟同慢煮西班牙黑毛豬𩣑(+$28)🐷每個都配有薯蓉、蘿蔔同埋筍,估唔到隻豬好嫩滑,用把刀一切就已經切咗落去,伴碟重多咗個冰糖蘋果,一路食住豬再食個蘋果,好清新😋 而東升石斑咁嘅整法都第一次食,比起平時啲魚柳更加軟滑。..甜品就叫咗季節限定是日甜品同原隻海膽雪糕(+$48)🍦 前者係自家製芝士蛋糕🍰芝士味口感軟滑。而個原隻海膽雪糕真心驚喜!一上到枱見到個碟就已經滿滿嘅儀式感,佢嘅碗就

甜品就叫咗季節限定是日甜品同原隻海膽雪糕(+$48)🍦 前者係自家製芝士蛋糕🍰芝士味口感軟滑。而個原隻海膽雪糕真心驚喜!一上到枱見到個碟就已經滿滿嘅儀式感,佢嘅碗就已經係海膽嘅樣😂 一大片海膽已經好滿足,雪糕係豆腐雪糕Mix with海膽粒,呢樣嘢係最估唔到嘅,每啖嘅雪糕都可以食到海膽嘅味道,真係冇得頂😍💯 我地再加左個時令海膽刺身多士(+$58),同樣都係一大片海膽,上面仲有魚子😯,忍唔住叫多一份😋

飲品叫咗Rainbow ($158)🌈 同Lychee Martini ($158)🍸 Rainbow真係名正言順彩虹咁嘅顏色,最底層係果醬,vodka 底,撈勻咗之後清清甜甜好入口👍🏻 相反,如果想飲啲濃烈啲嘅我就推薦Lychee Martini ,杯邊有一圈嘅糖,上面仲有一串三粒嘅荔枝浸喺入面。

2024-12-18 284 浏览
中環蘭桂坊一帶好多美食,呢晚試咗一間法國餐廳。餐廳環境優雅,裝修精緻,見有唔少朋友食飯及慶祝活動。晚飯以set dinner 為主,有二、三或四個course可供選擇,價錢由$368- $468不等,亦可另外加錢upgrade菜式。我哋每人點咗四個course,share一齊食。薯仔大蒜湯 - 餐湯係薯仔大蒜湯,煮得非常香滑,帶有淡淡嘅蒜香味,味道唔錯。塔斯曼尼亞海膽多士 - 海膽非常鮮味,份量都唔少,配以香脆嘅多士一齊食,口感非常豐富。凱撒沙律 - 沙律菜非常新鮮,配以芝士粉及煙肉,好開胃嘅一個前菜。法式龍蝦汁海鮮薏米飯 - 入口充滿龍蝦汁嘅鮮味,配以青口及蝦,質素非常好。另外要讚吓個薏米飯入口好清新,比意大利飯感覺light啲。法國鵝肝牛柳(+$38)- 牛味相當濃郁,就算點咗七成熟,入口依然嫩滑。鵝肝份量亦都唔少,入口充滿油脂香味,值得一試。原隻海膽雪糕(+$48)- 見呢個甜品充滿玩味,所以專登加錢試吓。估唔到海膽加上豆腐味雪糕,又幾夾喎。餐廳季節限定甜品係Tiramisu - 質地又滑,帶咖啡同酒味,口感層次分明。另外點咗兩杯Cocktail,分別係LM Chocolate

另外點咗兩杯Cocktail,分別係LM Chocolate Martini 及 LM Rainbow ($158@)。Chocolate Martini 帶濃濃嘅朱古力味,面頭仲加咗一層朱古力粉,同Martini 形成強烈對比。

Rainbow則用上較多嘅果汁,所以比較容易入口,飲落慢慢會飲到淡淡嘅Martin。

呢間法國餐廳佈置有情調,食物質素唔錯,適合朋友聚餐或慶祝活動。
2024-12-18 241 浏览
浪漫 #晚餐 分享高質的法國餐廳,心思設計的菜式配搭,很美的造型賣相,高質食材,整頓晚餐都覺得好滿足啊,餐廳紅牆及紅絲絨及水晶燈設計,更有一坐水晶三角鋼琴,裝潢盡顯高貴氣派~4 course dinner 936/2餐湯~是日餐湯~洋蔥湯~法式澳洲活龍蝦湯 48前菜~北海道帶子刺身沙律 28~焦糖法式燉鵝肝28主菜~法式低溫慢煮東星石斑~法國鵝肝牛柳38甜品~是日甜品:芒果芝士蛋糕~原隻海膽雪糕48飲品~紅酒78~白酒酒78~追加小食時令海膽刺身多士58另加一服務1474/2人L’AMOUR中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號鋪
浪漫 #晚餐 分享

1474/2人

L’AMOUR
中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號鋪
2024-12-17 237 浏览
快到聖誕節了,朋友約我聚餐預先慶祝,來到了L’amour。這裏的氛圍典雅而舒適,讓人一進門便感受到高端餐飲的獨特魅力。室內燈光柔和,營造出輕鬆而浪漫的氛圍。而且食物極具質素,的確是慶祝生日及周年紀念的好地方。其中一個套餐包有12cm蠔王放題,提供多款生蠔,包括日本宮城生蠔、法國諾曼第生蠔和澳洲哥芬灣生蠔。日本宮城生蠔新鮮多汁,海味十足,肉質滑順。法國諾曼第生蠔口感滑順,帶有微妙的海水鹹味,質感極佳。至於澳洲哥芬灣生蠔肉質厚實且鮮甜,滿足感十足。是日餐湯是大蒜濃湯。作為開胃菜,大蒜濃湯香氣四溢,濃郁的蒜香與奶油的順滑結合得恰到好處。湯底的口感滑順,醇厚的奶香與大蒜的香氣相輔相成,讓人一口接一口。前菜有塔斯曼尼亞海膽多士和白松露蟹肉沙律。多士使用新鮮的塔斯曼尼亞海膽,海膽的鮮甜與奶油酥脆的多士相互融合,口感層次豐富,讓人驚艷,每一口都是對味蕾的極致享受。而蟹肉沙律清新可口,新鮮的蟹肉搭配白松露的獨特風味,讓整道沙律顯得格外高級,十分適合開胃。主食有原隻澳洲龍蝦手工意粉。這道手工意粉以原隻澳洲龍蝦為主角,意粉的口感Q彈,龍蝦肉質鮮甜,搭配精緻的醬汁,味道交融,讓人陶醉。每一口都能感受到海鮮的
主食有原隻澳洲龍蝦手工意粉。這道手工意粉以原隻澳洲龍蝦為主角,意粉的口感Q彈,龍蝦肉質鮮甜,搭配精緻的醬汁,味道交融,讓人陶醉。每一口都能感受到海鮮的鮮美,令人印象深刻。
肉食方面,我們要了慢煮西班牙黑毛豬鞍和法國傳統鵝肝牛柳。黑毛豬鞍經過慢煮處理,肉質極為嫩滑,保留了肉的鮮美,搭配的醬汁味道濃郁,讓人驚喜。豬肉的香氣與醬汁的融合,形成獨特的口感體驗。而法國傳統鵝肝牛柳展現高端餐廳的奢華,牛柳外焦內嫩,鵝肝的香滑與牛肉的肉質結合,形成令人驚喜的味覺體驗。每一口都充滿豐富風味,讓人回味無窮。
作為甜品的Tiramisu,口感輕盈,咖啡的香氣與奶油的滑順完美融合,甜而不膩,為餐後帶來了完美的結尾。一口下去,濃郁的咖啡風味在嘴中綻放,讓人感受到經典甜品的魅力。
這次的餐飲體驗中,雞尾酒的選擇讓整體用餐更加完美。玫瑰雞尾酒以新鮮玫瑰花瓣為基底,搭配香甜的果汁,調製出來的飲品色澤迷人,香氣撲鼻。喝上一口,清新的花香與果味交融,讓人感到愉悅。而橘子雞尾酒以新鮮橘子為主料,酸甜適中,口感清新。橘子的果香與微微的苦味平衡得宜,為餐點增添了一絲清爽感,特別適合在享用海鮮時搭配,提升整體味覺體驗。
L’ amour
地址:中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖
2024-12-16 256 浏览
很久沒有到蘭桂坊了,就快聖誕,想和朋友去飲下野傾下計,於是朋友就揀左呢間位於蘭桂坊嘅餐廳,有得飲野,地點又方便大家,亦有聖誕裝飾。 餐廳有套餐,亦可散叫,套餐可以揀2至4course,都幾彈性。 是日餐湯蘑菇湯有忌廉的畫花,蘑菇味香,唔會太杰身,所以唔會膩。 焦糖法式燉鵝肝:應該未食過呢度菜,所以點來試一試,面頭是脆焦糖,增加甜味,賣相像焦糖燉蛋,可用鵝肝來點餅乾吃,也很配搭。 北海道帶子刺身沙律:帶子有三片,味道鮮甜,沙律菜很清新,亦有番茄仔,配沙律醋很開胃。 法式香烤龍蝦汁海鮮薏米飯:海鮮有兩款蝦和帶子,帶子厚身鮮甜,蝦爽口彈牙, 濃蝦汁濃而不膩,薏米飯比一般米飯大粒,更有咬感。 傳統法式牛柳:我們點了7成熟,口感柔軟而牛味香,配上醬汁平衡得剛好,配搭不同類型的蔬菜和薯蓉,蔬菜烤得很香。 日本原隻海膽雪糕:設計很特別,是用海膽形狀的碗裝著雪糕和一大片海膽,口感順滑,而且有煙霧效果,非常吸睛。 來蘭桂坊當然要飲酒啦,叫左cocktail,荔枝味很清新,很適合女仔飲,荔枝又可以食,很清甜,不過見紅白酒又幾抵,所以又點左一人一杯。

是日餐湯蘑菇湯
有忌廉的畫花,蘑菇味香,唔會太杰身,所以唔會膩。

焦糖法式燉鵝肝:

北海道帶子刺身沙律:

法式香烤龍蝦汁海鮮薏米飯:

傳統法式牛柳:

日本原隻海膽雪糕:

2024-12-12
⭐️餐包骨中放置黑松露cream cheese配上麵包 味道香濃🍞好吃 有驚喜/💖Oyster Buffet⭐️是日餐湯-南瓜湯足料 綿密濃稠的甜甜南瓜湯 很不錯🎃.⭐️是日沙律煙三文魚片 大量蔬菜配上適量醬汁 很豐富🥗.⭐️12CM蠔王放題來自日本、法國、澳洲的蠔放題🦪可以無限refill蠔超級新鮮 大隻🌊自然的海水味和鮮甜味道每款都好吃 推薦😋.⭐️原隻澳洲龍蝦手工意粉🍝手工扁意粉 有咬口配有淡淡鮮味的龍蝦醬汁和龍蝦肉粒🦞. ⭐️乾式熟成紐西蘭法式羊仔架5成熟 熟度適中味道不會太過騷🐑配上綿密薯蓉 蔬菜.⭐️是日甜品-Tiramisu上有開心果粒粒和足量可可粉可可味很濃/💖Set Dinner⭐️是日餐湯🍲.⭐️塔斯受尼亞海膽多士香脆多士配上厚海膽 和松露 味道濃郁✅.⭐️法式低溫慢煮東星石斑🐟帶有胡椒味的石班魚塊配creamy狀鹹香的薯蓉還有南瓜蓉 .⭐️是日甜品🍨/🍹Rainbow 彩虹🍹Lychee Mar 荔枝馬天尼精緻cocktail❣️
⭐️餐包
⭐️是日沙律
煙三文魚片
大量蔬菜配上適量醬汁 很豐富🥗
⭐️12CM蠔王放題
來自日本、法國、澳洲的蠔放題🦪
可以無限refill
🍹Lychee Mar 荔枝馬天尼
精緻cocktail❣️
  • 12CM蠔王放題
2024-12-12 351 浏览
餐廳由米芝蓮三星團隊打造,主打多款精緻法國料理,裝潢佈置高雅大氣,融合巴黎晚期19世紀嘅豪華風格,設有水晶三角琴,適合打卡。整體服務周到細緻,為顧客帶嚟難忘嘅用餐體驗。坐低後先送上麵包,兩款口味,口感偏硬,塗上黑松露牛油可增添風味。是日餐湯散發著淡淡蒜香氣,建議點埋麵包食。沙律菜新鮮,上面有粒溫泉蛋,成粒擺落口好滿足🤣生蠔有三款,分別為日本宮城、法國諾曼第同澳洲哥芬灣,入口滑溜,味道鮮甜,大大隻,值得一試。私心推介塔斯曼尼亞海膽多士,口感豐富且鮮甜入味,如果有多幾件就好啦😆主食有原隻澳洲龍蝦手工意粉,掛滿濃郁醬汁,龍蝦肉味突出,賣相一流,睇得又食得。乾式熟成紐西蘭法式羊仔架煮至五成熟,羊味香濃,啖啖肉幾過癮,法國黃油春雞偏細,勝在皮香肉嫩。限定時日甜品有芒果芝士蛋糕,自家製,芒果蓉真材實料,無額外添加糖漿等調味,芝士味淡,入口綿密、飲品分別有Sangria同Rainbow,打卡一流,酒精濃度低,唔飲開嘅都可以試試。

2024-12-12 345 浏览
朋友今日過開黎中環,就約咗一齊食餐好嘅。系蘭桂坊有間充滿法國浪漫情調嘅法國菜餐廳。一入到餐廳,就見到一座水晶鋼琴同一朵大玫瑰🌹$338有齊🌟4個course 嘅Lunch set 落單後,員工就送上餐包鬆軟嘅麵包搽上香濃嘅黑松露牛油,等待餐點上枱前開胃菜😋是日餐湯番茄雜菜湯,湯味道清甜,入面有番茄同菜。碟邊有朵麵包花🌹,外層脆卜卜,浸落湯食,吸到湯汁前菜北海道帶子刺身沙律鮮甜帶子捲成白色花,配上新鮮沙律菜,番茄仔同石榴籽,酸酸甜甜,好開胃🤤焦糖法國鵝肝撻外面酥脆嘅撻皮,內里creamy鵝肝忌廉,配上脆脆焦糖面,一口可以食到咸甜,脆滑幾個層次主菜傳統法式牛柳🐮五成熟嘅牛柳,切開就見到粉嫩肉質,又嫩又Juicy牛肉嘅鮮味配上秘制嘅醬汁,拌碟有幼滑嘅薯蓉、蘿蔔蘆筍,配搭牛柳食,不會太膩法式低溫慢煮東星石斑🐟低溫煮熟石斑魚,保持魚肉嘅鮮味同肉質緊實嫩滑,配上香甜軟滑紫薯蓉,非常飽肚甜品菠蘿包冇菠蘿,但菠蘿雪糕有菠蘿粒粒拌碟提子🍇、士多啤梨🍓同果仁粒溝埋食,會有不同風味全部嘅菜式都加入左玫瑰花🌹嘅元素,十分igable,非常適合節目同慶祝❣️

$338有齊🌟4個course 嘅Lunch set

落單後,員工就送上餐包
鬆軟嘅麵包搽上香濃嘅黑松露牛油,等待餐點上枱前開胃菜😋

是日餐湯

前菜
北海道帶子刺身沙律

焦糖法國鵝肝撻

主菜
傳統法式牛柳🐮
五成熟嘅牛柳,切開就見到粉嫩肉質,又嫩又Juicy

法式低溫慢煮東星石斑🐟

甜品
菠蘿包冇菠蘿,但菠蘿雪糕有菠蘿粒粒
拌碟提子🍇、士多啤梨🍓同果仁粒溝埋食,會有不同風味

網上平台買卷$594/位,超級抵食,包5道菜+任無限任食生蠔豪華盛宴!💡環境環境極有情調,設有AI鋼琴彈奏音樂,及大朵玫瑰花,打卡一流,連門口位置都裝飾得很美。🍴食物Oyster Buffet任食生蠔(日本宮城生蠔、法國諾曼第生蠔、澳洲哥芬灣)第一輪蠔,侍應上菜時會介紹由淡食到濃,每一款生蠔都勁大隻,日本蠔超級鮮甜,法國海水味又濃,可配檸檬及蕃茄醬,吃三轉回本了!餐包配超濃郁黑松露牛油,兩款餐包都不錯,是一咸一甜嘅配搭雙重滋味。STARTER時日精選沙律:黑醋巴馬火腿沙律巴馬火腿拼到花形,好有心機開胃一流。SOUP是日餐湯:南瓜湯忌廉花紋很靚,淡淡綿密嘅南瓜蓉。PASTA:原隻澳洲龍蝦手工意粉澳洲龍蝦的肉質鮮甜,富有彈性,龍蝦肉切好晒方便食用,龍蝦汁超級濃郁。MAIN:法國傳統鵝肝牛柳最奢華的一道推薦叫這個,鵝肝的質地如絲般光滑,入口即化,與牛柳肉質的豐滿融合,帶來口感上的層次感,令人難以抗拒。配紫薯蓉比較特別的配搭,讓整道菜更加平衡。MAIN:乾式熟成紐西蘭法式羊仔架一共有三件羊仔架,肉質更加柔嫩多汁,口感滑順,食唔停口。搭配南瓜蓉增添了清新感,讓整道菜更為豐富。DESSERT是日甜

💡環境

🍴食物
Oyster Buffet (日本宮城生蠔、法國諾曼第生蠔、澳洲哥芬灣)

Oyster Buffet任食生蠔
(日本宮城生蠔、法國諾曼第生蠔、澳洲哥芬灣)

黑醋巴馬火腿沙律

STARTER時日精選沙律:黑醋巴馬火腿沙律
巴馬火腿拼到花形,好有心機開胃一流。
南瓜湯

SOUP是日餐湯:南瓜湯
忌廉花紋很靚,淡淡綿密嘅南瓜蓉。
原隻澳洲龍蝦手工意粉

PASTA:原隻澳洲龍蝦手工意粉
法國傳統鵝肝牛柳

MAIN:法國傳統鵝肝牛柳
乾式熟成紐西蘭法式羊仔架

MAIN:乾式熟成紐西蘭法式羊仔架
柚子芭菲

DESSERT是日甜品:柚子芭菲
柚子的酸甜味道清新的口感,中和曬剛才的油膩。
Curacao
Curacao
Sexy On The Tree
  • 季節時令法國生蠔
2024-12-11 412 浏览
同朋友一齊嚟咗呢間中環西餐餐廳諗住坐得舒服啲食個午餐🤣3-Course Set Lunch $258 叫咗 2個🤣Soup 是日餐湯:係 Leek Soup,幾 creamy 🤣Starter 塔斯曼尼亞海膽多士:海膽真係食唔少無論係最美味嘅某啲北海道地區(北海道有好多不同地區出嘅海膽質素並不一樣)或者係價錢大眾化質素穩定嘅加拿大海膽🤣,呢間餐廳用 Tasmania 海膽都真係幾特別,Tasmania 海膽 幾 creamy 味道較清,幾好食🤣Starter 鮮蝦彩色蕃茄沙沙:用一個高腳雞尾酒杯裝住,賣相幾靚,味道就幾清新🤣Main 法式低溫慢煮東星石斑:東星石斑似乎係低溫煮過之後然後再煎香,魚皮少少脆,魚肉幾鮮甜🤣Main 慢煮西班牙黑毛豬鞍 +$28 :豬鞍扒似乎都係慢煮過之後然後再煎香,豬鞍扒肉質結實,幾好豬味🤣;比較特別嘅地方係配菜有啲切薄片嘅蘋果脆脆哋都好食🤣餐飲要咗2杯熱奶茶🤣仲叫咗2杯 Cocktails,$138 Bees Knees :Prohibition 時代嘅 cocktail 通常材料有 gin, fresh lemon juice, honey 🤣,之後當然
同朋友一齊嚟咗呢間中環西餐餐廳諗住坐得舒服啲食個午餐🤣
餐飲要咗2杯熱奶茶🤣
仲叫咗2杯 Cocktails,$138 Bees Knees :Prohibition 時代嘅 cocktail 通常材料有 gin, fresh lemon juice, honey 🤣,之後當然有好多不同變化🤣
$138 Garibaldi :一般係 Campari 加橙汁,凍冰冰幾清新🤣
去中環呢間西餐,入到去雖然裝修係用咗大紅色啊,不過枱同枱之間距離太窄啦,有啲似茶餐廳?服務幾好有禮貌,不過上菜有甩漏,要提醒先上返。🍴餐廳週menu $298🍴季節時令生蠔食落去非常之鮮甜大隻,一啲都唔腥冇諗過咁好好食!🍴是日餐湯普通嘅南瓜湯,南瓜味非常香濃,甜甜地仲用咗忌廉畫花。🍴傅統法式鵝肝牛柳牛柳比較細分,鵝肝都幾濃郁 牛柳就比較乾身硬身啲,唔算好食!🍴法式香料烤龍蝦汁海鮮薏米飯薏米飯係即係用咗薏米,食落去好有口感好特別,龍蝦汁都幾香濃,仲有啲蝦肉帶子仔同埋龍蝦肉添,肉質都唔錯,配料都幾豐富,推薦呢個飯!🍴是日精選甜品普通嘅Tiramisu,唔似傳統嗰種,食開有少少酒香都OK嘅!推薦指數:7.5/10嘢食味道係唔差,服務幾好👍🏻可以一試。

🍴餐廳週menu $298

🍴季節時令生蠔
食落去非常之鮮甜大隻,一啲都唔腥冇諗過咁好好食!

🍴是日餐湯
普通嘅南瓜湯,南瓜味非常香濃,甜甜地仲用咗忌廉畫花。

🍴傅統法式鵝肝牛柳

🍴法式香料烤龍蝦汁海鮮薏米飯

🍴是日精選甜品

推薦指數:7.5/10
嘢食味道係唔差,服務幾好👍🏻可以一試。