🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥩🥩🥩🥩🥩🍴🍽🍴🍽🍴🍽-發現隱世西餐廳超啱情侶約會或者聚餐包場!餐廳位於觀塘同牛頭角中間,位置係唔算好方便但係冇咁多人同埋等笠都冇咁煩🤣。餐廳環境好有格調,啱晒兩個人嚟撐枱腳,精緻少少但又唔會太貴。當日仲有好多一家大細訂枱食family dinner,係坐得幾係舒服架😇。🥢 熟成21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388 🆗牛扒經過熟成處理之後真係好嫩滑,外面有好香嘅烤肉味,入面肉汁豐富,食得牛肉味濃,唔會淨係得個鹹字。擺盤同配菜都好有心思,尤其中意佢配咗個青瓜卷,醃咗嘅青瓜片切到好薄再加咗飛魚子,口感爽脆開胃😙。🥢 燒黄油春雞配羊肚菌黑松露汁 $328 🆗雞髀好滑溜,配菜有薯蓉同蘑菇,份量都幾多,加埋黑松露汁好creamy。🥢 鯷魚車厘茄沙律 🆗鯷魚平時比較少食,唔算腥好重魚油味,配埋車厘茄味道幾新鮮開胃。🥢 蟹沙律酥皮撻 🆗 酥皮做到好薄脆,有少少似炸雲呑皮咁但又唔會咁油,幾特別,蟹肉份量幾多,望落去好精緻啱哂打卡🤩。🥢 法式洋蔥湯 🆗洋蔥份量超多,煮到好淋,洋蔥嘅鮮甜味出晒嚟,仲有一塊面包吸哂洋蔥湯嘅味,再加咗芝士去焗,味道超濃郁😍。🥢 龍蝦湯 (+$18) 🆗龍蝦味
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥩🥩🥩🥩🥩🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 熟成21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388 🆗

🥢 燒黄油春雞配羊肚菌黑松露汁 $328 🆗

🥢 鯷魚車厘茄沙律 🆗

🥢 蟹沙律酥皮撻 🆗

🥢 法式洋蔥湯 🆗

🥢 龍蝦湯 (+$18) 🆗
龍蝦味好夠出,口感滑身冇洋蔥湯咁膩,唔會得個鹹字,值得試吓。

🥢 甜品 🆗
當日食咗榛子蛋糕,味道偏甜,擺盤好有心思,算係為餐飯劃上完美嘅句號😌。

🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.25/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🥩🥩🥩🥩🥩🍴🍽🍴🍽🍴🍽
2023-06-24 122 浏览
自從整個東九龍區慢慢發展另一個商業金融區後,區內相繼都開多咗好多中上的餐廳cafe等,亦不乏一些高級精品西餐,Le monde @lemondehk 就係其中一間我頗為欣賞的法國餐廳!餐廳由法國藍帶大廚主理的精緻法國菜,廚師從各地搜羅優級食材,以多年正宗的法式煮調技藝,製作出精緻味美的法式大餐🟣Set dinner 食嘢前先來一個Mocktail醒神吓先!🔸️Virgin Mojito (mint leaves fresh lime sugar soda)薄荷葉與青檸這個清新組合,絕對是這個炎夏的消暑之選節之一,青檸酸香,薄荷清爽醒神,入口爽口微甜,即使gur哂呀!🔸️Flamingo (Canberry juice, orange juice, Ginger L)Lady一點的配搭,紅紅橙橙,好colorful,酸酸甜甜又有清新的果香,醒神開胃呀!🔸️酥皮蟹肉沙律撻新鮮手撕蟹肉,鮮甜清新,千層酥皮暖笠笠,一層層超薄又香脆,滿滿牛油香,來一個餐前小驚喜🔸️鯷魚沙律來自意大利的油浸鯷魚 (anchovies ),味道有點像濕潤的銀鱈魚仔,微咸而帶點魚油的香溢,一啲都唔鯹,配上自家製的柚子醋和新鮮

🟣Set dinner
食嘢前先來一個Mocktail醒神吓先!

🔸️酥皮蟹肉沙律撻

🔸️鯷魚沙律
來自意大利的油浸鯷魚 (anchovies ),味道有點像濕潤的銀鱈魚仔,微咸而帶點魚油的香溢,一啲都唔鯹,配上自家製的柚子醋和新鮮的西柚,沙律菜和車厘茄,酸香醒胃

🔸️龍蝦湯
絕對真材實料,舖上菜時已蝦香味撲鼻,蝦味非常濃郁,第一啖已經即刻有醒神之感,入口順滑Creamy,又有龍蝦肉食,我真係好正啊!

🔸️法式洋蔥湯
這個正宗的法式洋蔥湯絕對來頭不小,先將大量嘅洋蔥炒香後,已原有的洋蔥汁熬成湯,然後將一大片法式麵包放在洋蔥湯中間,上面鋪上厚厚的芝士,然後再放入焗爐焗至表面焦香,每一啖都食到濃郁鮮甜的洋蔥味,中間的麵包索哂洋蔥湯和芝士的味道,滋味得來又十分之有口感,這個湯真係令我覺得好surprise呀!

🔸️阿根廷21日熟成西冷牛扒配黃芥末籽醬
有點小驚喜,這間餐廳竟然會有熟成牛扒供應! 而阿根廷最出名,就係以草飼的方式來養牛,所以本身牛肉嘅質地會更結實更有肉香,個人覺得50%係最Perfect嘅牛肉熟度,外面煎至微焦甘香,而𥚃面還是嫩嫩粉紅的,入口肉質非常柔軟牛味濃郁,肉汁滿滿,牛脂慢慢滲出,簡直就是味覺的享受呀!

🔸️烤加拿大豬鞍配蜜桃燒汁
特厚加拿大冇激素豬安,先以低溫慢煮,然後煎香表面再烤焗外皮,火喉拿捏得剛剛好,入口甘香,肉質細膩柔軟,肉味香甜軟滑又多汁,配上自家製的蜜桃燒汁,果味香甜,為整份豬鞍加添清新的感覺,伴碟還有新鮮的紫薯蓉,和黃,紅的車厘茄,擺盤精緻,色彩繽紛,確實是色香味俱全

🔸️香蕉蛋糕配焦糖香蕉

Homemade香蕉蛋糕,質地濕潤鬆軟,有陣陣的香蕉香味,上面雖然有一層奶油糖霜,入口只是微甜而已,反而食到天然的香蕉甜味,一啖蛋糕再配一口熱茶,簡直就係完美嘅組合啊! 旁邊的焦糖香蕉,以火槍燒過表面,入口更加多了一份烘焙的糖香,擺盤非常有心思將香蕉擺得像一個彎彎的月亮,加上雜果和小鮮花等,整個賣相真的很好打卡呀!

餐廳面積寬敞環境舒適,稍暗的燈光,故意營造一種法式浪漫的情調,整個氛圍感覺自在輕鬆! 而且我亦很欣賞店員的服務態度,每上一道菜前,都會細心介紹每道菜嘅特點,我亦從中學會了一些法國的廚藝知識喇!(又長知識了) 相約好姊妹或者情侶拍拖等這餐廳絕對是一個不錯的選擇呀!
鯷魚沙律
法式洋蔥湯
鯷魚沙律
法式洋蔥湯
✨~Le monde~✨觀塘都有法國🇫🇷餐廳~Le monde ~❣️呢老闆係一個法國人,裝修風格優雅,性價比高❣️餐廳仲擺放住法國文化協會送贈嘅紀念牌同埋茶具😍呢個價錢食到法國餐,真係好抵😍食物用心製造👍🏻🔥 烤阿根廷21日熟成西冷牛扒配烤雜菜及墨西哥醬 $178(熟成牛扒係將表面風乾鎖住水份,令到肉味更加濃郁)🔥意式天使麵配三文魚及海蝦 $148(味道非常開胃清新,小朋友都非常喜歡💕)🔥 Flamingo $68(打卡一流,夏天飲一杯,真係透心涼)
✨~Le monde~✨

觀塘都有法國🇫🇷餐廳~Le monde ~
❣️呢老闆係一個法國人,裝修風格優雅,性價比高❣️
餐廳仲擺放住法國文化協會送贈嘅紀念牌同埋茶具😍
呢個價錢食到法國餐,真係好抵😍

食物用心製造👍🏻

🔥 烤阿根廷21日熟成西冷牛扒配烤雜菜及墨西哥醬
(熟成牛扒係將表面風乾鎖住水份,令到肉味更加濃郁)

🔥意式天使麵配三文魚及海蝦 $148
(味道非常開胃清新,小朋友都非常喜歡💕)

🔥 Flamingo $68
(打卡一流,夏天飲一杯,真係透心涼)

• 意式天使冷麵配煙配三文魚及海蝦
🍴餐包 (7.5/10)有兩個小法包,外面香脆入邊好鬆軟,一個係完美一個係芝麻味,配咗牛油,都幾好食!🐟鯷魚車厘茄沙律 (7/10)係細細條嘅魚,好似沙丁魚,食落去魚肉係好腍,酸酸地幾開胃,配埋火箭菜食好fresh。🦀蟹沙律酥皮撻 (9/10)酥皮撻好香脆,好薄,蟹肉沙律好多蟹肉,有微微沙律醬嘅味道,酸酸地好開胃,但蟹肉嘅鹹鮮味好濃,好食!🦞龍蝦湯 +$18 (9/10)非常香濃,質感濃稠,飲得出龍蝦嘅鹹香味,裏面仲有少少龍蝦肉,好好飲!🧅法式洋蔥湯 (10/10)洋蔥湯非常之特別啊,入邊有好多洋蔥之外,面頭有焗左芝士嘅麵包,麵包吸晒洋蔥湯非常軟腍,芝士增加咗風味,洋蔥嘅味道非常香濃,帶少少鹹香!好飲!🍴燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁 $358 另收加一 (8/10)豬鞍啱啱好,幾香炭燒嘅味道,唔會太乾,肉質食落去有彈性,下面有啲紫薯泥,打得好滑,甜甜地,配咗啲蜜桃燒汁,酸酸地幾解膩!🍴熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388 另收加一 (8/10)牛扒燒到medium,又係有好濃嘅碳香味,肉質好軟腍又有口感,有肉汁!青瓜酸酸地好爽口,蘆筍都係好爽口,好清爽解膩!個醬汁有少少似芥末醬!🥥T
🍴餐包 (7.5/10)

🐟鯷魚車厘茄沙律 (7/10)

🦀蟹沙律酥皮撻 (9/10)

🦞龍蝦湯 +$18 (9/10)

🧅法式洋蔥湯 (10/10)

🍴燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁 $358 另收加一 (8/10)

🥥Te Monde Colada $68 (9/10)
Pineapple Jus, Miik, coconut, sugar
係酸酸地嘅椰奶味,飲落去有菠蘿嘅酸甜,椰奶嘅清香,整體嚟講都係酸酸甜甜幾好飲菠蘿菠蘿奶

🍹Flamingo $68 (7/10)
cranberry Jus, Orange jus, Gingle Ale
主要都係酸酸地,有薑汁嘅味道,都幾特別!

🍰精選甜品 (8/10)
榛子蛋糕非常香濃嘅宗榛子味,蛋糕有五層,分別係蛋糕同埋cream,食落去蛋糕好鬆軟,食到有榛子粒粒,好香但一啲都唔會甜,蛋糕口感比較濕潤!仲有個焦糖香蕉,焦糖香脆,香蕉都好軟熟。

馬卡龍外脆內軟,食落去唔會好甜,有微微嘅檸檬香氣,令一個係紅莓味,咬落去有果醬,酸酸地!

🍴凍檸茶 (7/10)
正常發揮!

推薦指數: 9/10
真心環境好闊落,啱晒傾偈聚會慶祝,法國餐都真係好認真用心去做,味道都非常之好,服務好好好有禮貌,價錢三百零蚊夜晚一個有前菜去到甜品嘢飲真係好抵食,其實出去單點cafe都差唔多價,倒不如食一餐有儀式感嘅法國餐!
2023-06-12 1523 浏览
觀塘都有隱世既法國菜餐廳,食物外表夠吸引之餘,精緻既餐點顯得華麗又高貴。座位寬敞之餘,晚餐既浪漫氣氛加上柔和既燈光襯托,非常適合週年慶祝或者情侶紀念重要既日子。以法國餐比較,晚餐set dinner價錢由$328起已經可以享受到法國餐既洗禮同服務,非常抵食而且好食。而且見到餐廳黎緊父親節有優惠 ”無限任食” 美國安格斯肉眼牛扒同炸薯條,優惠相當吸引。Appetizer:
Anchovy with cherry tomato saladCrab Salad on pastry tart開胃前菜包括沙律同蟹肉沙律小撻,另外仲有幾種唔同口味既軟身麵包,精緻既撻同酸酸地既沙律夠晒開胃
Soup:French Onion SoupLobster Bisque洋蔥湯上檯夠吸引,湯表面係一大片既洋慕同芝士焗成焦香,湯內既洋蔥份量多而且濃甜,配以芝士既鹹香好好飲。至於龍蝦湯質感比較稀,但味道上濃郁,充滿住龍蝦炒香後鮮濃既味道,湯內仲有粒粒既龍蝦蝦肉,鮮甜濃味包含晒在內Main Course:Haibut with Chardonnay Pearl $348香煎香脆既比目魚扒將將表皮煎得焦香,配上鮮濃茄

Appetizer:

Soup:

Main Course:

香煎香脆既比目魚扒將將表皮煎得焦香,配上鮮濃茄汁湯底伴隨,湯底以翠玉瓜粒,薯粒,蘿蔔粒配襯。茄湯味道適中偏向甜味,香而不膩既白酒酒香令箭到湯底都散發住一種香味。
比目魚封煎效果吸引,肉質鮮嫩而且每啖都有都鮮香。隨住魚肉配上茄湯一齊食,湯既酸甜味令到魚香更加突出之餘,消解到魚帶黎既油膩感覺,非常特別。

Argentina Premium 21-day Aged Sirloin Steak with Bearnaise Sauce $388

21日既阿根廷西冷牛排,今次叫左3成熟既效果,餐廳亦都做到非常準確既熟度。牛肉燒至外表成網紋焦脆感,炭燒既香氣緊緊鎖入係牛肉表皮內。肉質鮮紅鮮嫩,肉汁保持內裡而且肉味香濃,香嫩濃郁又附帶住西冷本身既油香,充斥住成個口肛既味蕾。牛排再配以少量既荷蘭醬汁,芫茜以及胡椒既椒香令到牛排既單一油膩感再加上一份味道,勁好食!

Dessert:

Dessert of the day
今晚甜品係棒子意大利芝士凍餅,軟棉既蛋糕配以每層忌廉同海棉蛋糕,香濃既棒子味道令今餐晚飯作為一個完結,好滿足

Le monde Rainbow

Drink:
Coffee / Tea

Cocktail / Mocktail:
Le monde Rainbow $68

Flamingo $78

2023-06-10
Dessert of the day
Le monde Rainbow
平日嘅觀塘多人都癲,但星期六日就係另一番景象!🌺Weekend 唔知去邊好,就試下去觀塘工廈搵間餐廳靜靜哋坐下,估唔到唔止食物有水準,連環境同裝修都好靚!❤️呢間法式餐廳假日無乜人,面積又大,裝修走法式路線,非常寧靜,好有 feel!🧑🏻‍🍳菜式由藍帶廚師主理,但假日 lunch set 唔算好貴,主菜百幾蚊有交易,性價比幾高!🫕+$40升級套餐可以加配湯同飲品,再加多 $18仲可以轉龍蝦湯,味道好濃郁鮮甜,仲好 creamy 𠻹!而雜菜湯微酸帶少少甜,好啱夏天飲。不過比我再揀的話,我都會轉龍蝦湯,值得 encore!🍖西班牙lberico豬鞍配忌廉菠菜苗($178)豬鞍外面煎得幾香,明明好厚肉,但都仲好軟腍,有肉汁,值回票價!而旁邊嘅忌廉菠菜苗就咁食好濃郁,沾豬鞍一齊食又好淡滑,好夾!而薯條係幼身嘅,比較脆口。🥘法式紅酒燉牛臉頰 ($168)臉頰燉得好腍,一絲絲嘅肉好易分開,下面有滿滿嘅薯蓉墊底,兩者都吸收晒又濃又惹味嘅醬汁,非常出色!就算係大大舊嘅肉,都好啱我呢個最近牙痛嘅人食,呵呵~🍰法式千層酥配時令水果 $48喺 OP 搵到呢間餐廳嘅時候,最吸引我嘅就係甜品,所以就算幾飽都叫咗個

西班牙lberico豬鞍配忌廉菠菜苗

🍖西班牙lberico豬鞍配忌廉菠菜苗($178)
法式紅酒燉牛臉頰

🥘法式紅酒燉牛臉頰 ($168)
法式千層酥配時令水果

🍰法式千層酥配時令水果 $48
喺 OP 搵到呢間餐廳嘅時候,最吸引我嘅就係甜品,所以就算幾飽都叫咗個法式千層酥配時令水果,擺盤精緻,千層酥好鬆化,每層都夾有密瓜、士多啤梨粒粒,色彩繽紛,酸酸甜甜,唔止 IGable,仲好好食!
瑪德蓮

🥠瑪德蓮
可能係法式餐廳,唔止服務好正式,餐後仲會額外送小甜點畀你食,好高級咁!迷你版瑪德蓮細細笠,金黃色好精緻可愛,啖啖杏仁味,令呢一餐變得好完滿!
Flamingo

🍹Flamingo
飲唔就叫咗兩杯 mocktail,Flamingo 水果味比較重而有層次,清甜開胃!
Virgin Mojito

🍸Virgin Mojito
薄荷同青檸嘅味好出,清新解渴,好啱咁熱嘅天氣消消暑!
2023-06-03
法式千層酥配時令水果
瑪德蓮
Flamingo
Virgin Mojito
2023-06-05 84 浏览
人來人往嘅觀塘(牛頭角)鴻圖中心9樓有間法國菜🇷🇺🍷餐廳裝修格調柔和配上水晶燈💡環境寬敞🛋️設有梳化區可以一邊品嘗紅酒一邊聊天👫環境感覺好舒服叫左兩個SET DINNER🥢非常豐富🥗前菜•鯷魚沙律大部分法國餐廳都會供應這款沙律菜式🐟鯷魚配上醬汁地中海風味🥣餐湯•龍蝦湯 & 蘑菇湯非常濃郁龍蝦湯🦞口感順滑,湯裏面仲有龍蝦肉易磨菇湯非常creamy🍄蘑菇碎用很香口🍽️主菜阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬 $36821日熟成牛排🥩香味比普通牛扒濃郁,炭燒香味味道更提升,肉質咬口自然和軟化🐟香煎三文魚柳配檸檬蒔蘿牛油汁及薯蓉 $328三文魚煎至魚皮金香色,色香味俱全,淡淡魚油感覺好健康呀🍰精選甜品•檸檬切餅,香煎香蕉擺盤精美甜品甜而不膩🍋檸檬味清新🥃Le Monde Colada 🥤Flamingo🌟環境舒適🌟食物有質素
叫左兩個SET DINNER🥢非常豐富

🥗前菜•鯷魚沙律
大部分法國餐廳都會供應這款沙律菜式🐟鯷魚配上醬汁地中海風味

🥣餐湯•龍蝦湯 & 蘑菇湯

🍽️主菜
阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬 $368

🐟香煎三文魚柳配檸檬蒔蘿牛油汁及薯蓉 $328
三文魚煎至魚皮金香色,色香味俱全,淡淡魚油感覺好健康呀

🍰精選甜品•檸檬切餅,香煎香蕉
擺盤精美甜品甜而不膩🍋檸檬味清新

🥃Le Monde Colada
🥤Flamingo

🌟環境舒適
🌟食物有質素
2023-06-05
Le Monde · 觀塘今次呢間法國餐廳非常值得推薦。一入去餐廳室內設計頗有格調,簡潔而不失氣氛。座位之間闊落,空間感幾足夠。入座之後侍應服務周到,斟水呢啲不在話下,西式禮儀服務例如更換餐具等都做足,而且有禮貌,服務一流😋😋..✅ 阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬 🐮 $368西冷牛扒以熟成方式處理過,肉質幾嫩,而且肉味好濃,係非常濃。生熟大約5成熟,唔過火。上面淋上墨西哥醬,醬料香料味為主,味道少少似羅勒醬,伴上牛肉食味道非常搭!😛..✅ 香煎三文魚柳配檸檬時蘿牛油汁及薯蓉 🐟 $328三文魚煎得好好,外皮帶少少香脆口感,肉質好嫩滑,而且入面保留到肉汁。醬汁唔會太重口味,帶清新感覺,同魚肉亦都配搭得幾好👍🏼..✅ 鯷魚沙律 🥗 (跟餐)沙律菜好新鮮,帶有黑醋嘅醬汁唔會太酸搶曬味道,而且有鯷魚鹹香為沙律增加層次👍🏼..✅ 松露湯 & 龍蝦湯 🫕 (跟餐)一定要讚一讚兩款湯非常香濃,龍蝦湯完全好似好似食緊好多隻蝦,而松露湯濃得黎帶少少奶油香👍🏼..✅ Le Monde Colada (Pineapple Jus, Milk, coconut, sugar)🍹 (+$38)呢款飲料飲落
Le Monde · 觀塘
✅ 阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬 🐮 $368

✅ 香煎三文魚柳配檸檬時蘿牛油汁及薯蓉 🐟 $328

✅ 鯷魚沙律 🥗 (跟餐)

✅ 松露湯 & 龍蝦湯 🫕 (跟餐)
呢款飲料飲落類似菠蘿味嘅奶昔,酸酸甜甜,充滿果香,幾開胃幾好飲😋

✅ Flamingo (Cranberry jus, Orange jus, Gingle Ale) 🍹 (+$38)
呢杯飲料亦都係果香味好重亦帶酸酸甜甜,好好飲😛

✅ 精選甜品 🍮 (跟餐)
甜品有兩款,一款係瑪德蓮蛋糕,另一款都係蛋糕仔,問過侍應係就咁叫”Hazelnut”,甜甜地有少少果仁,幾好食
2023-05-30 82 浏览
最近我發現觀塘地區也開了一家高質又精緻的法式菜餐廳,非常值得一試。晚市套餐的性價比極高,讓人感到十分划算。餐廳的裝修風格走工業風,光線柔和,環境寬敞舒適。✨他們的阿根廷21日熟成西冷牛排配墨西哥醬非常美味。牛排肉質粉嫩,口感煙韌,牛肉味濃郁。搭配多種材料製作的墨西哥青醬,清香且酸酸辣辣,還有金黃香脆的方形薯餅,讓人回味無窮😋除此之外,他們的香煎三文魚柳配檸檬時蘿牛油汁及薯蓉也是一道美味佳餚。三文魚煎至七八成熟,魚皮煎到香口。搭配檸檬時蘿牛油汁更能帶出鮮味,口感十分讚賞🥰他們的龍蝦湯也是非常值得推薦的一道菜色。味道濃郁,口感creamy,湯裡還有龍蝦肉,是非常高質的餐湯,讓人一試難忘。總之,這家法式菜餐廳的菜色精緻美味,環境舒適愜意,用餐體驗非常棒😋👍

*✲゚*。🍴觀塘藍帶廚師主理法式餐廳🇫🇷呢間餐廳喺觀塘商業大廈入面 面積好大 座位闊落☺️Weekend 下午去唔多人 可以坐耐啲慢慢食環境幾寧靜 而且服務都唔錯👍🏻Weekend Special Lunch Menu 選擇都幾多😮加$40升級套餐可以加配湯同飲品
套餐另加$18升級餐湯做龍蝦湯 味道濃郁 好高質 必試😍主食叫左個豬鞍 煎得啱啱好 幾香幾好食😋忌廉菠菜苗超有驚喜 估唔到菠菜加忌廉呢個combination咁正😙豬鞍底下有好多幼幼嘅炸薯條🍟另外個紅酒燉牛面頰好軟腍 入口即溶😆下面配左薯蓉🥔-✨ 法式紅酒燉牛臉頰 ($168)✨ 西班牙lberico豬扒配忌廉菠菜苗($178)+10% service charge-📍Le Monde @lemondehk觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
*✲゚*。🍴

主食叫左個豬鞍 煎得啱啱好 幾香幾好食😋
豬鞍底下有好多幼幼嘅炸薯條🍟

另外個紅酒燉牛面頰好軟腍 入口即溶😆
下面配左薯蓉🥔
✨ 法式紅酒燉牛臉頰 ($168)
✨ 西班牙lberico豬扒配忌廉菠菜苗($178)
+10% service charge
📍Le Monde @lemondehk
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
小編今日來到觀塘一間樓上法國餐廳「Le Monde」🇫🇷位於觀塘工業區內的高級法國餐廳,環境裝修以灰藍和木色為主調,顯得高貴典雅✨女主廚出身為法國藍帶學院👩🏻‍🍳,精心炮製出精緻的法式菜式,每道菜菜的平衡和搭配不遜於高級法國料理🙌🏻 餐廳整體氛圍浪漫和舒適,空間感夠大,適合情侶約會和朋友聚會☺️ 今次點了晚市套餐 Set Dinner,包括頭盤、餐湯、主菜、精選甜品及餐茶,享受一頓豐富的法式盛宴🍷「鯷魚沙律 」 🐟 新鮮爽脆沙律菜和車厘茄,加上橄欖油及黑醋,而醃製鯷魚帶咸香味,沙律整體層次豐富又開胃🥗 是日廚師精選湯是「黑松露蘑菇忌廉湯」🍄 超香的黑松露香味,加上鮮蘑菇打成的濃湯,入口香滑濃郁而不膩, 帶點蘑菇肉粒,配上小牛角包味道一流🥐另加$48可選招牌「Le Monde特製濃蝦湯」🦞以傳統龍蝦湯烹調而成,加上選用野生的蟄蝦熬製而成,口感creamy而充滿龍蝦鮮香味,更有多塊龍蝦肉增加口感☺️主菜1️⃣「阿根廷21日熟成西冷牛排配墨西哥醬」 🐮 牛肉經過熟成後,剩下原有的七至八成牛肉精華部位更香濃,因牛肉本身的天然酵素會打破肌肉內的結締組織,熟成風味令肉香更集中更香醇🧡 牛肉七成熟,口感嫩滑

主菜1️⃣「阿根廷21日熟成西冷牛排配墨西哥醬」 🐮 牛肉經過熟成後,剩下原有的七至八成牛肉精華部位更香濃,因牛肉本身的天然酵素會打破肌肉內的結締組織,熟成風味令肉香更集中更香醇🧡 牛肉七成熟,口感嫩滑充滿肉汁,配上由多種材料調製而成既墨西哥青醬,味道帶香和酸辣的味道,非常適合搭配肉類燒烤料理,惹味開胃又解膩💚蘸上黃芥辣更香,配菜就有黃金般的正方形狀千層薯🥔,外脆內軟,帶香濃忌廉芝士香🧀,即令人感受到超滿足的法國牛扒盛宴🙌🏻

主菜2️⃣「烤加拿大豬鞍配蜜桃燒汁」 🐷 厚切豬鞍亦保存充足水份,使豬鞍製作時能保留肉汁,燒上網紋帶陣陣炭火香🔥,豬鞍邊緣位焦脆香口,肉質鮮嫰保留到肉汁,肉質鬆軟而口感更嫩滑,配菜有燒烤車厘茄加上黑醋和蜜桃燒汁,味道酸甜開胃🍅 底下紫薯蓉綿密香甜🍠,必試的高質法式豬鞍料理

甜品「榛子蛋糕」賣相精緻,外層佈滿糖粉,以層層相間的鬆軟的朱古力杏仁海綿蛋糕🍫、香滑榛子慕絲再加入杏仁脆粒,伴上雜莓清新鮮膩🍓🫐,品嚐多重濃郁口感滋味,最後送上迷你貝殼形糕點「馬德蓮蛋糕」和餐茶作結☕️

招牌特調飲品「Le Monde Rainbow」🌈 是杯帶熱帶風情的雞尾酒,絕妙美豔的藍柑橘酒 Blue Curacao,酒帶有苦橙與甜橙🍊香味,與蔓越莓的酸味形成對比,整體感覺冰涼清新😁

特調飲品「Flamingo」🍹以蔓越莓糖漿配上薑氣泡水,帶少少辛辣薑味的獨特風味汽水,無酒精成份適合女士喝,味道有驚喜☺️

🍽 :晚市套餐(阿根廷21日熟成西冷牛排配墨西哥醬;烤加拿大豬鞍配蜜桃燒汁);Le Monde Rainbow;Flamingo
👅好味指數:8.25/10;8.25/10;
💰消費:HK$368;HK$348;HK$78;HK$68
📍 地址:Le Monde (觀塘)
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
🈹推介優惠:N/A
2023-05-28 45 浏览
要食餐好嘅慶祝,揀法國菜冇錯,不過唔想太破費去中環或尖沙咀食,其實觀塘都有一間高cp值又精緻嘅選擇!廚師係法國藍帶主理,品質一定有保證!飲品我地要左一杯tequila sunrise同一杯virgin le monde colada. 我地要左兩個dinner set,頭盤有鯷魚沙律,anchioves 好香,rocket salad加埋pink grapefruit同cherry tomatoes令成個dish冇咁青,中和左d魚味。湯我哋要咗各一:龍蝦湯同soup of the day:黑松露忌廉湯。兩個都好creamy。主菜我地要左烤加拿大豬鞍,佢配左一個蜜桃燒汁好清新!另外個西冷牛排係阿根廷21日熟成,廚師話最好食就係5成,所以我地就決定要呢個,配埋我最鐘意既墨西哥醬真心好好食,超高質!另外隔離伴菜仲有一個炸蔬菜都好特別,我之前都冇食過。最後有埋甜品同咖啡/茶。甜品係檸檬tart,勁好食,餅底脆,又唔會太甜,加埋側邊嘅生果,打卡一流。最後都有一碟Madeleine。杯cappuccino都要讚下好好飲。

2023-05-27 847 浏览
📌 Le Monde - 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室🗓(27/5) 星期六 ⏰ 下午2點左右 💈特式:今日有朋友特登約我去觀塘食好西,話帶我去食間好隱世但做得相當出色嘅法國菜,咁我當然即刻仆到出門去搵佢啦,搞到我興奮到唔記得帶我個龍龍buddy出街🥺。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日周未,所以餐廳會有個周未午市特選,我同朋友就揀左🐮🐷各一個主菜share嚟食,另外加$40就可以轉為套餐,會配埋餐湯/餐包/沙律及餐茶一杯,而家等我同大家講下🇫🇷味道先。餐湯 - 今日餐湯係雜菜湯,我就加左$18升級左龍蝦湯。個龍蝦湯係我飲過最濃味嘅龍蝦湯之一,如果同我一樣喜歡飲勁濃郁龍蝦湯嘅朋友必定要試。個雜菜湯我朋友都好鐘意,但兩者之間佢都係覺得龍蝦湯更為吸引。法式紅酒燉牛臉頰 $168 - 呢個菜真係食得出廚師嘅功夫,個牛臉頰燉淋到用叉已經可以將d肉一絲絲咁分開,但又唔會起渣或痴牙,醬汁味道夠濃又入味,主菜底下配嘅薯蓉同菇亦都起到互相輝映嘅作用。西班牙Iberico豬扒配忌廉菠菜苗 $178 - 呢個豬扒都好出色,我記得平時呢個價錢去Outback食塊豬扒又靭又乾,呢度價錢
🗓(27/5) 星期六 ⏰ 下午2點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

餐湯 - 今日餐湯係雜菜湯,我就加左$18升級左龍蝦湯。

西班牙Iberico豬扒配忌廉菠菜苗 $178 - 呢個豬扒都好出色,我記得平時呢個價錢去Outback食塊豬扒又靭又乾,呢度價錢差唔多,但塊豬扒做得又淋滑又Juicy,直頭高幾班,個忌廉菠菜苗味道濃郁,亦都好出色。

日本柚子芝士蛋榚 $45 - 我地再叫左呢個甜品,柚子味好出,蛋榚軟滑,不過芝士味略嫌不足。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐飲就包左普通咖啡或茶,我同朋友都叫左咖啡,都有酒店西餐廳級數,餐廳仲會配左幾片伯爵茶曲奇餅比我地送咖啡,都幾貼心。
因為朋友都推介呢度嘅cocktail同mocktail做得唔錯,所以我地都叫左個Flamingo同Virgin Mojito嚟試,質素就同平時去d酒吧餐廳差唔多。

🍽環境:餐廳面積好大,坐位擺放鬆動,所以坐得好舒服,亦有一定私隱度,佈置方面好高雅堂皇,感覺好高級,好似去左酒店食飯咁嘅感覺,朋友話如果夜晚嚟,氣氛仲更加好。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務非常好,語氣/態度都比人覺得舒服,亦感覺到好專業,直頭有高級酒店咁嘅服務級數。

💰💸價錢:叫左兩個主菜套餐同兩杯mocktail,埋單都只係$500多少少,我覺得性價比真係好高,環境/食物質素/價錢,各方面都好過好多西餐廳。

🐲💬總結:整體嚟講,我對今次呢餐法國菜非常滿意,包括食物質素/環境/氣氛等等,期待試埋佢地嘅平日lunch set,因為見到有個牛舌同21日熟成西冷牛扒都只係百零蚊,好吸引。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️❤️
Flamingo/Virgin Mojito
餐茶
  • 龍蝦湯
  • 法式紅酒燉澳洲牛臉頰肉
Le Monde價錢💲: $228/ $328/ $65/ $68/ $68好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.7/5-觀塘的樓上餐廳咁多,今次揀到間食西餐既。空間十分大,用上水晶燈、皮梳化,加埋紅酒櫃盡顯高貴。餐廳星期日的人流都唔算好多,所以環境清靜,幾舒服。星期六日有做brunch,會比較多包類等,價錢都會比尖沙咀等西餐更抵食。-✅餐湯-龍蝦湯/粟米雞肉湯。龍蝦湯濃郁得來小鹹,同埋有小小龍蝦湯好容易帶有的澀味,不過同人share下飲都ok geh! 粟米雞肉湯好飲啲,creamy得來好多肉渣同粟米粒,好有咬口,粟米的香甜入晒湯到😚-✅✅紅酒燉牛仔膝。大大舊炆到淋晒,肉一絲絲,唔會好似煲湯渣咁😳仲係好腍滑的肉肉!難得地紅酒汁係真係食到紅酒味道,調味啱啱好。墊底的薯蓉係有顆粒感的薯蓉,都夠creamy!-✅✅烤加拿大豬鞍配蜜桃燒汁。超級出色的一道!難得外面係煎到脆脆的豬鞍😍 好厚肉,入面好嫩有肉汁,只係簡單鹽調味已經好好食,又食到豬的油脂😛 伴碟的奶油菠菜都好香,遮蓋左菠菜的草青味。薯條就正常。-🆗芝士火腿法式鮮奶油多士。呢個小失望
Le Monde
好味程度😋: 4/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.7/5

🆗芝士火腿法式鮮奶油多士。呢個小失望。原本以為係frenchtoast個隻多士,點知來到發現係普通煎香左的牛油麵包…好彩入面的芝士好多,濃濃的芝士香,有小小奶臊味😂 但呢個比較普通。

✅Le monde coleda. 菠蘿汁、奶加椰汁又莫名其妙地夾😉 順口creamy,奶香濃得來又帶又有菠蘿的味道。
🆗Flamingo. 紅莓汁、橙汁加ginger ale的一杯特飲,飲落比較甜,果味重但要接受到個甜度。

主菜好高質,會建議來食main dish!無論豬定牛都好好食,坐得又舒服😎
期待已久觀塘工廠大廈隱蔽法國菜,餐廳是法國藍帶大廚主理,聽住歌環境氣氛好舒服,食法國菜要預2-3小時,因主廚會食完一樣才再上另一樣食物😋Cocktail Flamingo每一杯都是用心調配,色澤層次分明🍹石榴糖水第一層,橙汁第二層,梅汁第三層,梳打水是最高層,好清新吾會太甜,女仔至愛😍😍😍Le Monde 特飲Gin 酒吾會太濃,甜甜地有酒味,白色泡沫加天藍色,打卡一流🍸鯷魚沙律🥗醃製鯷魚有小小咸香味👍🏻加上西柚汁/橄欖油,帶出新鮮爽脆沙律菜👍🏻👍🏻西洋菜湯🍵同龍蝦湯2款湯超高水準,完全帶出西洋菜獨特菜味和龍蝦濃味,湯濃厚順滑,比軟雪糕更幼滑😋😋阿根廷 21日 熟成西冷牛扒配里墨西哥醬牛排一上檯已非常吸睛,牛扒加咗綠色墨西哥醬,傳來烤香味,炭燒5成熟已鎖住肉汁,粉嫩肉滑juice,每一口都香濃牛味,連肥膏都食晒🤣🤣🤣配炸青瓜花爽脆清甜,薄薄薯仔片炸成正方型,配菜都咁細心,無得輸👍🏻👍🏻香煎三文魚柳配檸檬時蘿牛油汁及薯蓉,三文魚用牛油煎得超香脆❤️魚肉好滑有魚油脂香味🥰配上香滑薯蓉瓜粒完美無敵😋杞子奶凍牛奶味香濃香滑creamy 豐厚,幾粒杞子是有香脆蕉糖味,品嚐每一啖都會不停講好味好味🤣

Cocktail Flamingo
每一杯都是用心調配,色澤層次分明🍹

Le Monde 特飲

鯷魚沙律🥗