聽朋友介紹,觀塘有間無咩人知嘅西餐廳,唔單止食物好味,服務同環境方便都做得好出色,好適合情侶chill住咁慶祝紀念日🤩我哋叫咗兩個dinner set,計埋加一先$764😳尼個價錢有咁高質嘅體驗,真係非常驚喜🥰🍽️鯷魚車厘茄沙律/ 蟹沙律酥皮撻鯷魚食落似沙甸魚,配埋車厘同蔬菜,酸酸地幾開胃😋但相比之下,酥皮撻更為出色🤤蟹肉好多好足料,而且個撻超酥脆,咬落可以清楚feel到層次感,口感非常好😍🍽️法式洋蔥湯/ 龍蝦湯(+$18)洋蔥湯唔會有生洋蔥嗰種刺激感,反而幾柔和,飲落好暖身😌龍蝦湯味道非常濃郁,濃縮咗龍蝦嘅精華,再加入忌廉,口感軟滑🥰🍽️熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁經歷21日熟成再加上3成嘅熟度,牛扒肉質非常嫩滑,口感好好😋西冷食落好有牛味,充滿肉汁,甜度同風味都好夠🤤此外,佢嘅外皮煎至焦香,肥膏經過炙燒,油脂香氣完美咁釋放晒出嚟,超好食🥰🍽️燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁一望已經俾佢深深咁吸引住😍豬扒充滿光澤,grill mark好明顯咁印咗喺頂部☺️同西冷一樣有微微嘅焦香🥰食落肉質鬆軟,無咩肥膏但一啲都唔柴👍🏻另外,記得要點下密桃燒汁,味道非常夾❤️🍽️榛子夾餅配焦糖香蕉有香濃嘅榛子同朱古力味

🍽️鯷魚車厘茄沙律/ 蟹沙律酥皮撻

🍽️法式洋蔥湯/ 龍蝦湯(+$18)

🍽️熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁

🍽️燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁

🍽️榛子夾餅配焦糖香蕉
有香濃嘅榛子同朱古力味,唔同層嘅質感加上堅果碎,口感好豐富😋旁邊嘅焦糖香蕉都好正,外脆內軟,而且糅合果糖同焦糖嘅甜味,味道好特別🤤

🍽️蘋果汁/ 西瓜汁
跟餐附送咖啡或茶,但嗰日有promotion送果汁🤩尼度嘅果汁都係即叫即榨,非常新鮮健康,而且會有陣清新嘅香氣,相當解膩😋

味道😋 9/10
性價比💰 9/10
環境🔎 8.5/10
服務🫶🏻 8.5/10
打卡指數📸 8.5/10
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 9/10

:/📍Le Monde 觀塘在觀塘工作的我,有一日放lunch發現咗呢間隱世法國菜。環境行法式復古風~由法國藍帶大廚主理嘅法式料理,餐廳為你炮製世界各地的優質食材~#kcneatingin觀塘 🕯️蘆筍湯 配沙律+餐包蘆筍湯非常清甜 淡淡的忌廉和蘆筍香湯中更有少許bb蘆筍 增加爽脆口感🕯️龍蝦湯 配沙律+餐包 (+HKD 18)龍蝦湯味道非常濃味鮮美🦞🤤貨真價實 成功突岀龍蝦的鮮味~餐包為sour dough 更可以配上牛油或沾上龍蝦湯汁一齊食,增加龍蝦湯香味同口感👍🏻係一道令人滿足又有飽足感嘅前菜🕯️燒汁手撕豬x酸椰菜配貝果 (HKD 108)Bagel入面夾住滿滿的手撕豬肉配上燒汁 非常入味酸椰菜中和滿滿豬肉嘅油膩感~食多個手撕豬bagel都仲得!!🕯️熟成21日阿根廷西冷牛扒 (HKD 178)阿根廷西冷肉質非常嫩滑,口感豐富😍🐂叫咗3成熟 牛扒中的精華加上牛肉汁液都鎖住在肉扒配上2種汁:傳統黃芥末+墨西哥醬 一齊食有種微妙嘅酸酸甜甜味 令牛肉味道倍添濃郁🕯️飲品 Lunch set 包括一杯餐飲都係可以order普通咖啡/奶茶/檸檬茶!!總結: 今次餐廳面積好大,餐廳闊落舒適,氣氛很好😍

📍Le Monde 觀塘

在觀塘工作的我,有一日放lunch發現咗呢間隱世法國菜。

#kcneatingin觀塘

🕯️蘆筍湯 配沙律+餐包
蘆筍湯非常清甜 淡淡的忌廉和蘆筍香
湯中更有少許bb蘆筍 增加爽脆口感

🕯️龍蝦湯 配沙律+餐包 (+HKD 18)
龍蝦湯味道非常濃味鮮美🦞🤤貨真價實 成功突岀龍蝦的鮮味~

係一道令人滿足又有飽足感嘅前菜

🕯️燒汁手撕豬x酸椰菜配貝果 (HKD 108)
Bagel入面夾住滿滿的手撕豬肉配上燒汁 非常入味
酸椰菜中和滿滿豬肉嘅油膩感~
食多個手撕豬bagel都仲得!!

🕯️熟成21日阿根廷西冷牛扒 (HKD 178)
阿根廷西冷肉質非常嫩滑,口感豐富😍🐂
叫咗3成熟 牛扒中的精華加上牛肉汁液都鎖住在肉扒

🕯️飲品
Lunch set 包括一杯餐飲
都係可以order普通咖啡/奶茶/檸檬茶!!

總結: 今次餐廳面積好大,餐廳闊落舒適,氣氛很好😍店員非常nice服務專業👍🏻
品嘗到一餐法國Lunch set 餐,唔算好貴,性價比幾高,主菜平均百幾蚊食到~

🔓 Le Monde 觀塘

Address: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
營業時間: 星期一至五 11:30 - 22:00
星期六至日 12:00 - 22:00
☎️booking: 36197969
*港鐵牛頭角站 B6 出口, 步行約5分鐘
2023-08-02
2023-08-07 53 浏览
之前聽同事介紹呢一間觀塘法國菜,一直好想試,今日經過觀塘就去試吓😬餐廳地方寬敞,裝修別緻,12點幾已經好多人。佢lunch set選擇都好多,包餐湯沙律同餐飲,好抵食👍🍽️龍蝦湯龍蝦湯好濃郁,未飲已經聞到香味,好有龍蝦鮮味仲有龍蝦肉,非常出色😋沙律菜亦都好新鮮,加咗醋之後酸酸地好開胃🫶🍽️香烤加拿大豬鞍配炸薯條及黑松露燒汁豬鞍肉質好軟腍,肉質鮮嫩又有肉汁,能維持稚嫩的食感,配埋佢哋秘製的黑松露燒汁令食慾大增,味道超夾又好味而家你😋🍽️烤阿根廷 21 日熟成西冷牛扒配烤雜菜及墨西哥醬牛味夠香,我嗌咗五成熟,熟成度啱啱好,肉質結實中帶柔軟且肉汁豐富😍配合埋特製嘅墨西哥醬,好惹味!🫰🏻🫰🏻

🍽️龍蝦湯

🍽️香烤加拿大豬鞍配炸薯條及黑松露燒汁

🍽️烤阿根廷 21 日熟成西冷牛扒配烤雜菜及墨西哥醬

2023-08-06 37 浏览
觀塘區工廈區西餐廳 Le Monde餐廳地點和和APM不算相距太遠面積很大 可以和朋友舒服地談天Lunch menu有很多選擇先來餐湯、沙律配自家製麵包 (加配價$40)餐湯有龍蝦湯及雜菜湯選擇喜歡龍蝦湯 味道濃配麵包剛好炸蕃茄意大利飯球$65飯球表面硬脆裡面是煮過的的意大利飯蕃茄醬酸酸甜甜很配搭開心果玫瑰多士$60上枱時香噴噴的French toast😍最有驚喜的一道!French toast 不算油膩 香酥味道誘人多士淋上蜜糖 甜美可口玫瑰的香味很有存在感 一直縈繞不散 表面的開心果顆粒增添多一絲口感和香味主菜是西班牙Iberico 豬扒配忌廉菠菜苗 $178豬扒肉嫩內有肉汁 煮得剛剛好 忌廉菠菜苗亦很好吃 配豬扒一起食又是另一種風味每人平均約$200吃得捧着肚子走已傳送輸入撰寫內容給
觀塘區工廈區西餐廳 Le Monde
餐廳地點和和APM不算相距太遠
面積很大 可以和朋友舒服地談天
Lunch menu有很多選擇

先來餐湯、沙律配自家製麵包 (加配價$40)
餐湯有龍蝦湯及雜菜湯選擇
喜歡龍蝦湯 味道濃配麵包剛好

炸蕃茄意大利飯球$65
飯球表面硬脆
裡面是煮過的的意大利飯
蕃茄醬酸酸甜甜很配搭

開心果玫瑰多士$60
上枱時香噴噴的French toast😍
最有驚喜的一道!
French toast 不算油膩 香酥味道誘人

輸入

撰寫內容給
開心果玫瑰多士
開心果玫瑰多士
朋友gathering約會吃法國菜🇫🇷,喺工廈內隱世沉實帶有神秘感嘅餐廳,環境寬敞雅緻奢華,燈光柔和,石屎天花吊掛鐵藝燈光插着一個個空紅酒瓶具創意Set Soup~蘆筍忌廉 ~加$18升級龍蝦濃杯碟盘上飲起湯來挺方便,湯味道濃郁充滿了口腔配法包🥖沙律菜🥗相當豐富胃口大開🍽️燒汁手撕豬配酸紫椰菜(酸種麵包/貝果)酸種包用黑糖烘成健康又脆口,擺放着醬汁肉撕非常入味、菜苗及紫椰菜配搭能中和油膩,很捧🍽️孰成 21 日阿根廷西冷扒厚切西冷7成熟,較為鮮嫩能鎖住肉汁拼四色薯菜烤意大利瓜🥒盤子跟2款sauce傳統黃芥末及墨西哥醬酸酸地好特別☕️午飯後~來一杯提神咖啡及奶茶呢道午市相信口碑好,因為有私隱度,氣氛富郁,廚藝烹調精湛,還可品嚐抵食法國菜🇫🇷

Set Soup~蘆筍忌廉
~加$18升級龍蝦濃

🍽️燒汁手撕豬配酸紫椰菜(酸種麵包/貝果)

🍽️孰成 21 日阿根廷西冷扒

☕️午飯後~來一杯提神咖啡及奶茶

2023-08-03
  • 龍蝦湯
  • Le Monde 特製濃蝦湯
2023-08-03 34 浏览
為咗補祝👧🏻生日,今次👦🏻就揀咗👧🏻嘅心水餐廳Le Monde!喺牛頭角可以用呢個價位食到法國菜🇫🇷,難怪👧🏻係已經食第三次呢間餐廳!🌟鯷魚車厘茄沙律//蟹沙律酥皮撻鯷魚車厘茄沙律🥗屬於一個非常清新嘅前菜,鯷魚係已經處理好唔會過咸,反而係幾清爽!配埋沙律菜、車厘茄、西柚,絕對岩曬夏天入口嘅前菜。至於蟹沙律酥皮撻就用上非常鬆脆嘅酥皮撻盛載著充滿咸香嘅蟹肉絲沙律,一口Bite Size食完完全唔會覺得Heavy!🌟法式洋蔥湯//龍蝦湯法式洋蔥湯呢道心機菜就好得👧🏻歡心,慢火將洋蔥🧅不停炒至焦糖化,再混入牛肉高湯、香料、白酒,放入麵包🥯同芝士再焗!大量嘅洋蔥🧅釋放嘅香甜味釋放得淋漓盡致,啖啖都係精華🥰。龍蝦湯🦞味道同樣濃郁又Creamy,海鮮味非常突出。湯內仲有少量蝦肉,非常彈牙。🌟燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁豬鞍煎至粉嫩,入口唔鞋口,配埋香甜嘅蜜桃燒汁同蜜桃果肉,令豬肉更加甜美。而配菜就有紫薯蓉同燒車厘茄。紫薯蓉混入牛油後質感非常順滑Creamy,至於燒車厘茄嘅酸味唔算明顯,連唔食番茄🍅嘅👦🏻都可以接受!🌟熟成 21日阿根廷西冷配法式賓利士汁呢件西冷牛扒用上熟成方式,肉汁可能比平時嘅少,但肉味更

🌟鯷魚車厘茄沙律//蟹沙律酥皮撻

🌟法式洋蔥湯//龍蝦湯

🌟燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁

🌟熟成 21日阿根廷西冷配法式賓利士汁
呢件西冷牛扒用上熟成方式,肉汁可能比平時嘅少,但肉味更加濃郁。今次叫咗Medium,肉質絕對合格,不過略嫌脂肪較多。伴菜有醃青瓜捲露荀,食完醃青瓜可以大大力減輕肉類帶來嘅膩👍🏻。

🌟甜品
是日甜品係榛子蛋糕🌰,層次同味道都非常豐富,最估唔到係蛋糕層都用上榛子味蛋糕,Nutty得嚟又濕潤。整體而言係夠濃郁又唔算好甜!伴碟仲有焦糖香蕉🍌同各種生果,薄片嘅香蕉配上焦脆嘅焦糖真係好正🥰。

🌟Flamingo// Virgin Mojito
👦🏻👧🏻就叫咗一人一杯Mocktail,Flamingo就用咗蔓越莓、橙汁、Ginger Ale,甜味同薑味平衡得不錯。而Virgin Mojito就同平時嘅Mojito有好清新嘅薄荷味夠曬Refreshing!
2023-08-02 24 浏览
估唔到牛頭角工廠都有法國餐廳🤩今次叫左個dinner set餐包有3款口味 分別係原味 黑糖同芝麻味熱辣辣 好快就清左頭盤 鯷魚沙律第一次見用鯷魚做沙律 鹹香味幾出配上沙律菜 蕃茄仔同紅柚 味道又幾夾龍蝦湯 同松露湯兩款湯都一樣味道香濃 龍蝦湯食到啲龍蝦肉仔 好足料 值得加錢松露湯好香 口感creamy阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬上菜時已經切好一塊塊 岩曬我呢啲懶人上面淋左青綠色嘅墨西哥醬 食落有辣椒 洋蔥同蒜頭 好惹味牛扒好易咬開 一啲都唔韌 肉味香濃肉質粉嫩 有彈性 唔點醬都好好食 加埋醬汁又另一種風味要encore 嘅菜式 🤩香煎三文魚柳配檸檬莳蘿牛油汁及薯蓉擺盤幾靚 三文魚賣相都唔錯塊皮卜卜脆 一啲都唔腥肉質ok 三文魚底下重有薯蓉 碟旁有一圈檸檬牛油汁 可以點埋一齊食Flamingo飲品叫左無酒精嘅mocktail味道酸酸甜甜 好飲😍Dessert of the day瑪德蓮蛋糕 外脆內軟 😋另一款蛋糕擺盤好靚 有心思 旁邊嘅香蕉擺到好靚!蛋糕面有脆片 中間有果蓉 口感豐富 甜度適中 唔膩食完咁多野食之後 重食得曬個甜品😋之後重多兩杯餐茶 (奶茶/檸茶)! 飲左好多飲品
估唔到牛頭角工廠都有法國餐廳🤩

味道酸酸甜甜 好飲😍

Dessert of the day
瑪德蓮蛋糕 外脆內軟 😋
另一款蛋糕擺盤好靚 有心思
旁邊嘅香蕉擺到好靚!
蛋糕面有脆片 中間有果蓉 口感豐富
甜度適中 唔膩
食完咁多野食之後 重食得曬個甜品😋
之後重多兩杯餐茶 (奶茶/檸茶)! 飲左好多飲品🤣
完美咁結束左呢一餐

餐廳環境闊落 食物高質 侍應服務周到
下次可以encore 🤩
2023-08-01 29 浏览
呢度環境舒適闊落 一班人/情侶黎都非常合適☺️今次同男朋友叫左dinner set~整體都好唔錯😋✨鯷魚車厘茄沙律✨蟹沙律酥皮撻✨法式洋蔥湯✨龍蝦湯(加$18)前菜同湯都冇乜野可以挑剔😌沙律好開胃 鯷魚夠鮮甜~酥皮撻真心脆!上面既蟹肉都好香😛湯都係偏濃郁的 仲配埋餐包🥖洋蔥湯仲有大大塊芝士係面🙈唯一係鹹左少少~✨比目魚配白酒珍珠 $348✨熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $3882個main我都幾鐘意😆比目魚好嫩滑鮮甜 又唔會太油😚仲有白酒珍珠做點綴☺️ 西冷炭燒香氣十足 肉質鮮嫩 點唔點醬都好味😋呢個價錢性價比ok喎!✨Flamingo $68✨Virgin Mojito $68✨榛子蛋糕2杯mocktail都唔錯~必讚既係是日甜品❣️估唔到擺盤咁靚又用心仲要好好食❤️焦糖香蕉甜度啱啱好 榛子味好香 入口即溶😳

✨鯷魚車厘茄沙律
✨蟹沙律酥皮撻
✨法式洋蔥湯
✨龍蝦湯(加$18)
前菜同湯都冇乜野可以挑剔😌

✨比目魚配白酒珍珠 $348
✨熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388

✨Flamingo $68
✨Virgin Mojito $68
✨榛子蛋糕
2023-08-01 37 浏览
🍲Daily soup - 燈籠椒忌廉湯💰 $40🦞Daily lobster bisque (龍蝦湯)💰 $58燈籠椒攪拌均勻至忌廉湯中,第一次嚐試燈籠椒口味的忌廉湯,一試難忘;🙆🏻‍♀️更喜歡龍蝦湯,濃郁的,質感綿滑,順喉而下🐔Grilled yellow spring chicken 💰$158春雞燒至皮脆肉嫩,內裡還保留到肉汁,入口帶淡淡黃油香,如果嫌淡也可以沾上隨碟旁的奶油伴著吃,味道更creamy~🥩Beef bourguigon 💰$168紅酒燉牛臉頰,牛臉頰燉得超級軟綿,🙆🏻‍♀️體驗到入口即化的口感,吞下完全不費工夫,濃郁醬汁,味道誘人~
🍲Daily soup - 燈籠椒忌廉湯💰 $40
Daily lobster bisque (龍蝦湯)

🥩Beef bourguigon 💰$168
2023-07-15
Daily lobster bisque (龍蝦湯)
2023-07-31 1274 浏览
估唔到喺觀塘工廈都可以搵到食法國菜嘅餐廳。 餐廳座位寬敞, 雪白嘅餐桌配上一啲金色嘅小擺設點綴, 喺柔和嘅燈光襯托下, 更顯得浪漫, 啱曬過黎慶祝週年紀念結婚紀念。餐廳夜晚提供四道菜晚餐 ,分頭盤,餐湯,主菜同埋甜品。前菜我哋分別要咗鯷魚車釐茄沙律同埋蟹沙律酥皮撻。鯷魚沙律只有一小口, 入口鹹鹹香香,帶少少魚鮮味,配上火箭菜同黑醋沙律,寧捨醒神開胃。 我特別鍾意佢呢個蟹沙律酥皮撻,撻皮又薄又脆, 一啖咬落去就食到滿滿嘅蟹肉沙律, 蟹肉嘅鹹香味充斥著口腔,非常好食。餐前仲送咗兩個熱辣辣嘅包仔,搽少少牛油, 牛油瞬間融化滲入包身, 咬樂軟熟香口 ,幾好食。今日餐廳做緊promotion, 送咗兩杯鮮榨果汁。衹見侍應將原個青蘋果放入搾汁機到,好快就滿滿一杯靚果汁🍹。我地係一杯青蘋果一杯西瓜,都好好飲!比目魚配白酒珍珠348HKD我地嗌左一個比目魚maincourse,係番茄汁作底,湯入面仲有翠玉瓜粒,蘿蔔粒口感更加豐富。魚皮酥脆,魚肉鮮甜,配上小小白酒香,非常enjoyable熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 388HKD作為signature dish,果然不讓人失望。西冷有一定厚度,我

餐廳夜晚提供四道菜晚餐 ,分頭盤,餐湯,主菜同埋甜品

前菜我哋分別要咗鯷魚車釐茄沙律同埋蟹沙律酥皮撻。

比目魚配白酒珍珠348HKD

熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 388HKD
作為signature dish,果然不讓人失望。西冷有一定厚度,我地嗌左5成熟,表面炙烤既焦香,牛味超濃,配菜有醃青瓜和蘆筍,搭配一起食,嫩嫩甜甜,很爽口👍

最後甜品係一個香蕉餅底既芝士蛋糕,仲配左焦糖香蕉,加上三塊朱古力曲奇🍪好滿足

p.s.餐廳環境都好靚,出片!主打法式復古風,食完飯可以和朋友一起係梳化度chill下
2023-07-26
2023-07-31 24 浏览
上星期同朋友預祝生日,同佢去食咗觀塘食法國菜,呢間法國菜環境有格調,食物都非常出色,一定會再訪。 ❍ Appetizer𓏸 鯷魚車厘茄沙律 Anchovy with Cherry Tomato Salad 𓏸 蟹沙律酥皮撻 Crab Salad on Pastry Tart 蟹沙律酥皮撻好精緻,酥皮好鬆脆,蟹肉份量好多,有驚喜。❍ Soup 𓏸 法式洋蔥湯 French Onion Soup 𓏸 龍蝦湯 Lobster Bisque (額外加$18)呢兩款湯都好出色,龍蝦湯好濃稠,仲有好多龍蝦肉,而法式洋蔥湯夠清甜,加埋半溶芝士一齊食好夾。 ❍ Main𓏸 燒黃油春雞配羊肚菌黑松露汁 $328Grilled Yellow Spring Chicken with Morel and Truffle Sauce (Half) 燒黃油春雞有兩大件,雞肉好嫩滑,有肉汁,配埋黑松露汁味道更有層次。伴碟仲有羊肚菌。 𓏸 熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388 Argentina Premium 21-day Aged Sirloin Steak with Bearnaise Sau

❍ Appetizer

蟹沙律酥皮撻好精緻,酥皮好鬆脆,蟹肉份量好多,有驚喜。

❍ Soup
𓏸 法式洋蔥湯 French Onion Soup
𓏸 龍蝦湯 Lobster Bisque (額外加$18)

❍ Main
𓏸 燒黃油春雞配羊肚菌黑松露汁 $328

𓏸 熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388 Argentina Premium 21-day Aged Sirloin Steak with Bearnaise Sauce
西冷以熟成方式處理,大約5成熟,已經預先切好。西冷牛味好濃,肉質幾嫩,配上法式賓利士汁令味道更豐富。

❍ Dessert of The Day
甜品有兩款,一款係榛子蛋糕,另一款係瑪德蓮蛋糕。榛子蛋糕賣相精緻,每啖都食到榛子味。最後有瑪德蓮蛋糕作結。

Flamingo $68
(Cranberry juice, Orange juice, Gingle Ale)
呢杯Flamingo重果香味,酸酸甜甜幾好飲。

Virgin Mojito $68
(Mint Leave, Fresh Lime, Sugar, Soda)
Mojito重薄荷同青檸味,清新開胃。
老朋友生日,決定要帶他去吃法國料理餐廳👍🏻在網上找到一間位於觀塘樓上性價比高的餐廳-Le Monde🍽️這間餐廳的氛圍沉靜得來又神秘,深藍色的皮製椅子和奶白色的木紋桌子相互映襯,散發著一種低調優雅的感覺;開放式的酒吧桌加強了餐廳高尚感覺。照明設計非常巧妙,每一桌都有一盞小射燈為桌子照明,增添了一份神秘感和浪漫氣氛。我和朋友每人都點了一份晚餐套餐,每一份套餐都有4個course,有沙律小食、洋蔥湯、濃湯、主菜Main Course牛扒及豬扒、Dessert of The Day及每人一杯Mocktail 😋😋超豐富的一餐!⭐️ 鯷魚車厘茄沙律Anchovy with Cherry Tomato Salad 鯷魚有濃郁的鹹味,配上清甜且微酸的車厘茄,為整個沙律帶來一種獨特的風味,再加入蔬菜,超健康的!⭐️ 蟹沙律酥皮撻Crab Salad on Pastry Tart加入了沙律醬的蟹肉帶有一點點鮮甜味,再配上酥皮的香脆口感,形成了一種對比,味道不錯👍🏻Soup⭐️ 法式洋蔥湯 French Onion Soup法式洋蔥湯的味道濃郁、香甜且帶點鹹味,而洋蔥湯上有一層吸收了滿滿湯汁的麵包以及芝士🧀️⭐️

Soup
⭐️ 法式洋蔥湯 French Onion Soup

⭐️ 龍蝦湯Lobster Bisque (add extra $18)
超超超濃郁的龍蝦湯,口感超滑順,質地濃稠,一定要配餐廳的餐包一起吃喔!

Main Course
⭐️ 燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁 $358
Grilled Canada Pork Chop with Peach Graw
豬鞍吃上去是爽口彈牙又多汁,配上酸酸甜甜的蜜桃燒汁,豬肉的鮮美和蜜桃的甜味相互融合,餐廳的豬鞍煮得很不錯👍🏻

⭐️ 熟成 21日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388
什麼是熟成?原來是保存的技術。就是因為這技術,西冷肉具有濃郁的牛肉風味和深厚的肉香,再配上經典的法國醬汁法式賓利士汁,原來都不錯!

Dessert
⭐️ 精選甜品 - 榛果慕絲蛋糕 Dessert of The Day
今日的甜品是榛果慕絲蛋糕,是一款由多層不同類型的蛋糕合併而成,帶有榛果的香味😋旁邊有焦糖香蕉🍌

Drink
⭐️ Virgin Mojito $68
有清新的檸檬和薄荷味道,酸爽的口感和檸檬的清香味道,再加入薄荷葉,讓杯飲品更清涼,非常適合夏天飲。

⭐️ Le Monde Rainbow $78
酸酸甜甜帶有果味的Mocktail,超級開胃又易入口,冰凍又清爽😋爽👍🏻
  • 鯷魚沙律
  • 烤加拿大豬鞍配蜜桃燒汁
  • 餐包
香港探店|觀塘| 法國菜|Le Monde最近在Le Monde 飯聚,點了兩份晚餐套餐。品嚐了這些菜式,真是驚艷了我的味蕾! 鯷魚車厘茄沙律🥗清新可口,車厘茄的酸味與鯷魚的鮮味完美結合。蟹沙律酥皮撻🍥酥皮外層口感鬆脆,內裡則是濃郁的蟹肉餡料,讓人欲罷不能。而且蟹肉面上的魚子加分了不少!每一口都感受到大海的新鮮!法式洋蔥湯和龍蝦湯都非常美味,湯汁濃郁,食材鮮嫩。值得加錢換上龍蝦湯,兄弟們、味道絕了😍本來會擔心龍蝦湯會比較苦澀,不過這裏沒有這個問題,而且龍蝦湯非常鮮味,讓人不禁一口接一口。至於洋蔥湯,洋蔥非常軟熟,而且上面灑滿了香草,洋蔥湯非常鮮甜,小弟非常喜歡!熟成 21 日阿根廷西冷肉質鮮嫩多汁,品嚐時特別能感受到肉質中的層次感,賓利士汁的菜式搭配簡直完美無瑕。牛扒我們選擇了七成熟,外皮十分焦脆,不過內裏仍然保持肉質飽滿,廚師的廚藝果然精湛!燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁是一道完美的肉類菜式,豬肉經烤後更加香濃,蜜桃燒汁的甜味完美平衡了豬肉的鮮味。這些菜式的精湛製作和美味口感讓我十分難忘。如果你對西餐感興趣,我強烈推薦這家餐廳!——————為食分界線——————📍 Le Monde 觀塘巧明
香港探店|觀塘| 法國菜|Le Monde

最近在Le Monde 飯聚,點了兩份晚餐套餐。
品嚐了這些菜式,真是驚艷了我的味蕾!

鯷魚車厘茄沙律🥗
清新可口,車厘茄的酸味與鯷魚的鮮味完美結合。

蟹沙律酥皮撻🍥

熟成 21 日阿根廷西冷肉質

燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁

——————為食分界線——————
📍 Le Monde
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室

人均消費: $400

#美食 #鯷魚車厘茄沙律 #蟹沙律酥皮撻 #法式洋蔥湯 #龍蝦湯 #熟成21日阿根廷西冷 #法式賓利士汁 #加拿大豬鞍 #蜜桃燒汁 #西餐 #肉類菜式 #海鮮 #法式料理 #烤肉 #foodie #foodstagram #delicious #yum #foodphotography #instafood #foodlover #foodgasm #foodblogger #foodpics #foodporn #foodbeast
襯週末去左觀塘買野,諗住好耐無食西餐,於是搵到呢間位於工廈的隱世西餐廳 Le Monde。入到去環境喜出望外,空間夠大,每張枱有合適的距離,裝潢都夠晒Decent,整體感覺幾好。今次嗌左兩道Set Dinner,已經包晒小食、餐湯、主菜、甜品同埋餐飲,咁Weekend想輕鬆下,所以叫多兩杯Cocktails。小食分別係鯷魚車厘茄沙律同埋蟹沙律酥皮撻。本身都有少少驚鯷魚會腥,但食落味道又唔錯,反而係佢將鯷魚鹽餣左提升鮮味。而蟹酥皮撻幾「的骰」,但其實都有好多蟹肉,而酥皮都做到鬆脆的效果。餐湯就諗住試晒兩款,包括龍蝦湯同埋法式洋蔥湯。前者味道好濃郁,充滿龍蝦的味道。不過後者更加有驚喜,見到落左好多洋蔥,非常足料,令到湯的味道好清甜,加埋浸左湯的麵包同埋芝士,提升左口感同埋層次。主菜分別叫左呢個主打的熟成西冷同埋比目魚。熟成西冷味道同普通西冷係肉質方面變得更嫩滑,脂肪會比較均勻、味道會更加濃郁和Juicy。而配上酸青瓜夾左露筍係幾新鮮的配搭,同時可以解膩。而比目魚好大塊,魚皮香脆而肉質嫩滑,配上番茄湯同埋薯蓉,加埋白酒珍珠,味道都幾夾同清新,好似係一道菜同時進行Wine & Food Pai

主菜分別叫左呢個主打的熟成西冷同埋比目魚。熟成西冷味道同普通西冷係肉質方面變得更嫩滑,脂肪會比較均勻、味道會更加濃郁和Juicy。而配上酸青瓜夾左露筍係幾新鮮的配搭,同時可以解膩。而比目魚好大塊,魚皮香脆而肉質嫩滑,配上番茄湯同埋薯蓉,加埋白酒珍珠,味道都幾夾同清新,好似係一道菜同時進行Wine & Food Pairing。

之後精選甜品係榛子蛋糕配焦糖香蕉,榛子同香蕉配搭的味道好夾,而蛋糕唔算太甜,甜度控制得岩岩好。而Cocktail 推介Le Monde Rainbow望落好吸睛,真係好似彩虹一樣,分別係有紅莓汁、燈汁、Gin加Soda,味道好易入口。

最後要提的係呢度擺盤的心思,每一道菜都用左唔同特色的器具同埋擺盤,而西冷的碟更加預先有加熱,以防牛扒凍左唔好食,值得一讚。
2023-07-23 29 浏览
💸💸Set Dinner 熟成21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁 $388烤羊架配焗薯 $368鯷魚車厘茄沙律蟹沙律酥皮撻法式洋蔥湯龍蝦湯 (額外加$18)精選甜品(金莎味蛋糕仔🤣及咖啡曲奇)Le Monde Rainbow $78(Gin, Blue Curacao, Orange jus, Cranberry jus)Flamingo $68 (Cranberry jus, Orange jus, Gingle. Ale)📍Le Monde地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
2023-07-05
庆祝纪念