2022-02-20 466 浏览
喺油麻地窄巷之中嘅拉麵店~小店餐牌上只有四款口味做選擇,係選擇困難症人士嘅福音!四款口味都各有特色,今次就選擇左最原始嘅湯底口味黎試一試,湯頭豬骨味濃郁,調味唔算重手,油脂感偏重,係嗰種食完拉麵之後想成碗飲佢嘅湯底!麵身質地處於適中至偏硬,兩片叉燒都帶有30%左右肥脂,同瘦肉完美平衡,伴麵嘅紫菜同糖心蛋都屬於水準之上,對於一直都係鍾意沾麵多個拉麵嘅我黎講,依到嘅拉麵整體配搭出色,係我心目中幾唔錯嘅拉麵小店!
天氣終於凍,同男朋友諗住去油麻地食煲仔飯暖下胃,但四季煲仔飯實在太多人見到隔離有一間佈置充滿日本風味嘅拉麵小店,好似日本街頭嘅手推車。我同我男朋友分別叫咗一個特濃豚骨拉麵同埋黑蒜油豬骨拉麵。小食就叫咗雞軟骨餃子、玉子燒、雞肉大蔥。特濃豚骨拉麵 黑蒜油豬骨拉麵兩碗拉麵一上枱已經有好濃刺身嘅湯底味道,同男朋友互相試咗個大家湯底都正正!而且鍾意食紫菜嘅朋友一定會鍾意,因為呢度嘅紫菜比一般拉麵大片。而每塊豚肉都係即時製作,厚度唔會太厚,唔會比人哋感覺好肥膩嘅感覺,好似我啲咁怕肥嘅女仔就啱晒我但又唔會好瘦好乾,實屬半肥瘦!一定要提嘅係糖心蛋,好好味,勁入味小食方面:雞軟骨餃子 外皮脆 餡都好食 好有口感蔥花玉子燒 蔥花有提升蛋嘅味道 但係有少少熟過頭 雞肉大蔥 燒過既大葱好香 加上醃過嘅雞肉 配搭起嚟好好食 另帶一提,小店服務態度好好,男朋友留咗電話到最出嚟俾返我哋總括而言,呢間小店雖然麻雀雖小,但舖頭內外都佈置得富日本氣息,簡直好似置身於日本,對於我哋呢啲已經冇得去旅行好耐嘅香港人,已經非常滿足

特濃豚骨拉麵 黑蒜油豬骨拉麵
但又唔會好瘦好乾,實屬半肥瘦!
一定要提嘅係糖心蛋,好好味,勁入味

小食方面:
雞軟骨餃子 外皮脆 餡都好食 好有口感
蔥花玉子燒 蔥花有提升蛋嘅味道 但係有少少熟過頭
雞肉大蔥 燒過既大葱好香 加上醃過嘅雞肉 配搭起嚟好好食

另帶一提,小店服務態度好好,男朋友留咗電話到最出嚟俾返我哋

2022-01-29 183 浏览
芫荽濃雞湯拉麵 (期間限定) $98🍽晚餐~荽~全部都係荽~ 綠綠的湯底加上滿滿的芫荽,身為芫荽控的我一定不能錯過🤩 麵的硬度可以自由選擇,小妹選了普通硬度。至於配料方面,經由火槍烤過的雞肉有着炙燒的香味,由碟豆花醃製的溏心蛋外型非常吸睛,內裡是完美的溏心😋另外還有鮮甜美味的蟹肉和蟹鉗,令這碗拉麵倍增鮮味 🤤 香葱玉子燒 $16🍽小食~甜甜的玉子燒配上切成小顆粒的葱搭配得非常好,加了蔥的玉子燒更有口感😋厚燒牛舌 $28🍽小食~厚燒牛舌真的是意外驚喜!!! 🤩 必須試!!!  牛舌差不多1-2cm 厚,如果燒得不好可能會很難嚼,但它燒得剛剛好,非常軟諗,不得了,完全是意料之外😋 汁燒雞心 $22🍽小食~完全沒有腥味,很香,而且很入味,但小妹認為沒有牛舌驚豔 🙈 日本焦糖布丁福餅 $16 (2pcs)🍽甜品~外皮煙靭,內裡的布丁焰像吉士一樣,咬下去會感到濃濃的焦糖布丁味蜂擁而出,有別於平常吃的焦糖布丁,值得一試 🤩 總結: 雖然店鋪座位不多,但食物質素佳,而且用心經營,值得更多人認識,但暫時只營運至30/1,新年後會在隔離鋪位重開,所以想吃的人要盡快去了!!!!! 🤗

芫荽濃雞湯拉麵 (期間限定) $98
🍽晚餐~

香葱玉子燒 $16

厚燒牛舌 $28

汁燒雞心 $22
🍽小食~
完全沒有腥味,很香,而且很入味,但小妹認為沒有牛舌驚豔 🙈

日本焦糖布丁福餅 $16 (2pcs)
🍽甜品~

2022-01-28 125 浏览
有心思嘅鋪頭👍🏻不時會玩下期間限定,今次喺OpenRice廣告見倒主題做緊綠色🟩作為茜人當然要試呢個極濃芫茜湯底!💥😋睇咗OpenRice留曬口水 專登來試試~...開頭感覺麻麻都未到晚市時間就話冇曬芫茜限定,差D就整唔到兩碗畀我地Emmm(麵入面嘅食材都因而改變 改左做蟹鉗)舖頭好焗 焗到不得了。。。🤨地方細細而且冇開冷氣。有塊靚靚哋嘅牆紙強行遮醜,遮住後面爛溶溶嘅牆。。。🤨去廁所條路又完全不通😐😐很悶焗環境只能評1或2 👎🏽入正題講嘢食:我就覺得芫茜拉麵嘅湯底濃郁 但媽咪話唔夠濃XD大概係越食就會越麻木😶拉麵叫左硬身嘅幼麵 好食的✓✨✨我哋叫咗好多款唔同嘅小食💡呢度要讚年糕!!💥好食好咬!彈牙軟熟 我哋直接叫咗兩碟🥰開心~媽咪話茄子好食,我就覺得較油同鹹 餃子都係油膩 味道尚可。唔會再嚟 焗到窒息但算係嘗新
有心思嘅鋪頭👍🏻
作為茜人當然要試呢個極濃芫茜湯底!💥😋
睇咗OpenRice留曬口水 專登來試試~

...
開頭感覺麻麻

環境只能評1或2 👎🏽

入正題講嘢食:
拉麵叫左硬身嘅幼麵 好食的✓

✨✨
我哋叫咗好多款唔同嘅小食💡
呢度要讚年糕!!💥好食好咬!彈牙軟熟
我哋直接叫咗兩碟🥰開心~
媽咪話茄子好食,我就覺得較油同鹹
餃子都係油膩 味道尚可。

唔會再嚟 焗到窒息
但算係嘗新
2021-12-10
2022-01-22 110 浏览
油麻地街頭日式拉麵小店 見到OpenRice好多食評寫佢隱世 而且有藍雞湯 但依家限定做緊芫荽綠雞湯 望落賣相都幾特別 的確有佢哋賣點 所以去試試 簡單講講評價.藍色 綠色湯底 睇落 可能好伏最後選擇左 比較保守既湯底⭐️赤 櫻花蝦辛辣拉麵$78價錢中等 同區拉麵店都差唔多水平😋豬骨湯黏黏地 幾濃厚 但味道香港都常見嘅👌🏻蝦味重 👌🏻叉燒兩塊 偏厚身 有啲焦香 唔會太肥👍🏻糖心蛋 高質 滷得好入味🤮炸櫻花蝦天婦羅 係重點 勁伏🤮中間勁似唔熟 勁粉漿嘅感覺👌🏻可以見到大量櫻花蝦 蝦味勁重.除此之外點左個 玉子蛋係偏實心 偏甜 比較熟同埋加咗蔥花 有蔥香係佢嘅特點但如果鍾意半熟 建議去 #廟街玉子燒.整體可圈可點 價錢唔算貴質素都唔差 但舊天婦羅真心伏.下次挑戰試芫荽湯🤣#Maki拉麵 (油麻地)地址:油麻地鴉打街48號雅寶大廈地下8號舖.⭐️評分:味道:3.5/5 環境:2.5/5 環境細細 下午茶時段唔算多人服務:2.5/5抵食:3/5
藍色 綠色湯底 睇落 可能好伏
但如果鍾意半熟 建議去 #廟街玉子燒
整體可圈可點 價錢唔算貴
質素都唔差 但舊天婦羅真心伏
下次挑戰試芫荽湯🤣

#Maki拉麵 (油麻地)
地址:油麻地鴉打街48號雅寶大廈地下8號舖
⭐️評分:
味道:3.5/5
環境:2.5/5 環境細細 下午茶時段唔算多人
服務:2.5/5
抵食:3/5
2021-12-27 63 浏览
旺角區其實好難搵到一間好食既拉麵鋪,之前咁啱見到有間新開既拉麵鋪,仲有個藍色湯既限定,就想試下係咩料,但去到自知原來已經變左另一個限定。味噌豚骨拉麵 $85麵質可以簡軟或硬或普通,我當然係簡硬喇,麵質都幾煙韌。湯我都覺得係幾濃郁既,口感比較黏身。叉燒都食得出係啱啱燒過,好香口。但係我額外加既叉燒就冇咁好彩,黎左好耐個拉麵先黎,食果陣已經凍曬!整體上呢間拉麵鋪值得一試,味道大概係普通偏中上,同埋佢啲限定麵幾特別!

味噌豚骨拉麵 $85

2021年12月25日(六)一個人的聖誕節晚餐芫茜濃雞湯拉麵$98厚燒牛舌$28/串芫茜濃雞湯拉麵芫茜味濃,滿足到芫茜怪的胃口。有雞肉3片,用火槍燒過,有陣灸味。紫藍色半熟蛋1隻,中心是凍的。細細隻蟹鉗,成碗面最唔好食就係呢件小蟹鉗啲肉好鞋,有陣雪味。厚燒牛舌2串比想像中差,件件都硬硬地,唔係想要的東西,只能說一分錢一分貨,不能要求太高。桌面上只有一款調味料「生蒜茸」,呢個配搭學日本,如果比一粒粒的生蒜我,由自己決定原粒食或者自己磨蓉仲好,一般的薑、七味粉都沒有見到,我冇問職員取,不知是否真的沒有提供其他調味料。
2021年12月25日(六)
一個人的聖誕節晚餐

芫茜濃雞湯拉麵$98
厚燒牛舌$28/串
芫茜濃雞湯拉麵
芫茜味濃,滿足到芫茜怪的胃口。
有雞肉3片,用火槍燒過,有陣灸味。
紫藍色半熟蛋1隻,中心是凍的。

厚燒牛舌2串
厚燒牛舌2串

2021-12-25
2021-12-25 55 浏览
今日同朋友到油麻地食拉麵,去到的時候入座不需要等位就可以入座。我們叫了一個味噌豚骨拉麵,一份鹽燒雞翼,雞肉大蔥,蒲燒鰻魚串,雞軟骨餃子和一個甜品日本焦糖布丁福餅。拉麵我們選了麵身硬度為硬,湯底味噌味道濃烈但又不會太鹹,而且叉燒不會太肥,口感又不會太硬。餃子外面是炸過,外面炸得脆,而入面的雞軟骨同肉是攪打到一齊,有肉汁之餘還有軟骨的口感。雞翼是串燒是兩隻雞翼連骨去燒,入面雞肉肉質嫩滑。福餅外面口感似湯圓,入面有布丁,味道不會太甜而且有層次。雞肉大蔥串燒,大蔥味道不辣,雞肉嫩滑。整體來講,味道可口,而且價錢合理。

雞翼是串燒是兩隻雞翼連骨去燒,入面雞肉肉質嫩滑。

福餅外面口感似湯圓,入面有布丁,味道不會太甜而且有層次。

雞肉大蔥串燒,大蔥味道不辣,雞肉嫩滑。

整體來講,味道可口,而且價錢合理。
2021-12-16
2021-12-24 551 浏览
Maki拉麵店開業不久,隱藏於油麻地橫街裡面,旁邊是經常有人龍的煲仔飯店。拉麵店子不大,一個廚房,幾張枱凳,氣氛地道樸實,濃濃窄巷裡的拉麵小店風味🍜🍜。餐牌除了固定四款拉麵,還有一款期間限定、各款串燒和甜品選擇。‖ 芫茜濃雞湯拉麵 ($98) ‖身為芫茜控的我當然不能錯過這個期間限定啦!😍😍店員把拉麵送上時,一看滿滿的芫茜和吸精的濃烈綠色湯底,我就極興奮🤩😂,因為一看就知這碗一定會芫茜味爆燈,而且其實已經聞到了😆。湯底真的有極濃芫茜味,大量芫茜新鮮榨汁,加入香濃雞湯,足料美味,絕對滿足到我這個芫茜控😆😋😋。拉麵軟硬適中,掛湯能力強。雞肉嫩滑;溏心蛋用蝶豆花醃製,所以外面呈特別的紫色,裡面是完美的溏心。‖ 黑蒜油豚骨拉麵 ($78) ‖除了芫茜,同時我也是個黑蒜狂熱分子😂😂 (其實還有好多身分🤣🤣)。黑蒜味非常之濃郁😍,同時又嚐得到香濃的豚骨味,湯底極之好味🤤🤤。原來這個豚骨湯底是店主每日花12小時熬煮而成,落足心機用心炮製,所以味道真的十分甘鮮香濃。黑毛豬叉燒十分香口肥美🤤,夠厚,經過炙燒,所以更加惹味,好好味,正😋。想說,那塊伴麵的大塊紫菜,浸落湯吃,好好味😋,想吃多幾塊😂。‖ 厚燒

‖ 芫茜濃雞湯拉麵 ($98) ‖

身為芫茜控的我當然不能錯過這個期間限定啦!😍😍

‖ 黑蒜油豚骨拉麵 ($78) ‖

‖ 厚燒牛舌 ($28) ‖

夠厚,好爽口,牛味濃,讚😋👍🏽。

‖ 日本芝士蛋糕 ($16) ‖
‖ 日本焦糖布丁福餅(2件) ($16) ‖

福餅好好味!😋 口感煙煙韌韌,香香甜甜,吃到布丁味☺️。

店主和店員都非常善良友善😊,服務好好。而且感受到店主對拉麵的熱誠和認真,看得到她真的很用心,務求煮出讓客人滿足的拉麵❤️。我覺得做到呀!😊👍🏽 繼續加油!💪🏽💪🏽

小店值得支持,有個如此落力認真的店主更值得支持。
  • 黑蒜油豚骨拉麵
  • 芫茜濃雞湯拉麵
  • 日本焦糖布丁福餅
  • 厚燒牛舌
2021-12-21 205 浏览
係油麻地內街有間出名煲仔飯嘅隔離,原來有間咁充滿人情味嘅拉麵店☺️門面以紅色為主題入到去到處都有唔同佈置同旗仔,好日本風入到去廚師(好似係老闆娘)就出黎好親切咁招待我,我想試聞名嘅藍色湯底,原來已經係上期嘅期間限定了,於是佢就問我食唔食辣,咁岩我係好辣之人,所以毫無懸念就揀左櫻花蝦辛辣拉麵🍜佢張紙仔都好環保,2碗寫落一張紙就得等左無耐好快就有得食😍成球櫻花蝦我都係第一次試,一咬落係香脆可口,估唔到炸埋一舊嘅蝦係咁濃烈同香口,就算浸喺湯入邊都唔會減少佢嘅脆口度。湯底望落鮮艷其實只係少少辣,味道濃郁而唔會死咸,拉麵都掛汁,成碗都好滿意後來廚師仲拎埋玉子燒比我,我話我無叫,佢好客氣咁講我整左唔好曬,你要啦,結果我都唔好意思推塘,食左啖好溫暖,咸咸甜甜的,唔係現成戈D,仲有香蔥調味後來我發現佢每台都會送小食,好多黎幫襯嘅都似係回頭客,因為同老闆娘有講有笑,我都明白點解佢地會翻黎幫襯!最後仲有叫魔鬼燒魚翅乾,想講,非常推介!!!不同於常見嘅雞泡魚乾,佢真係非常脆身同入味,唔點醬都食到海嘅味道,鐘意魚乾嘅真係必試,呢個小食我真係讚不絕口總括來說,一間店除左食物質素之外,人情味都係依家買少見少嘅野啦,
門面以紅色為主題
入到去到處都有唔同佈置同旗仔,好日本風
佢張紙仔都好環保,2碗寫落一張紙就得

總括來說,一間店除左食物質素之外,人情味都係依家買少見少嘅野啦,希望小店長做長有啦💓
2021-12-11 57 浏览
各式各樣的拉麵無論系秘製既魔力深血來潮來一碗深深讓人一試,暖笠笠既湯底變化多樣混合醬油十分吸引,整碗既賣相也能感受日式這份情懷,單純愛辣或無辣不歡麵迷跟閠密共進的確過癮「黑蒜油豚骨拉麵」味略為偏重一點,基本上每碗配料或追加層次啖啖飽足感滿足,麵條嚼勁可選軟/硬份量充滿彈性入口由湯、麵、叉燒入口軟化一致快速在味蕾間打轉,還不錯 !夠晒創意「櫻花蝦辛辣拉麵」橙紅色澤味道突出,豐富既櫻花蝦融為一體兼辛辣作調味而不油膩,加時遲來的燒物共進水準認真不錯

各式各樣的拉麵無論系秘製既魔力

2021-12-06
2021-12-09 414 浏览
最近很少吃日本拉麵,直到這晚......光顧的是一間小店,這小店名叫 Maki,並非開於大街大巷,而是位於油麻地的一條內街----鴉打街,小店雖然不起眼,但位置就夾在人氣的「四季煲仔飯」和「廟街牛雜」中間,也不難找。小小的店子,主打的食物只有拉麵和串燒兩樣,這晚到來,就兩樣都有吃。「黑蒜油豚骨拉麵」($78)豚骨湯味挺濃,下了黑蒜油更添色香。兩件不厚不薄,不肥不瘦的日式叉燒,是及格的,但亮點是這裡的溏心蛋,是真正的溏心,有蛋味,有水準。其他配料還有青蔥、黑木耳、紫菜等,加上直身的麵條,整碗麵給我的感覺尚佳。一客五件,小小一件的「香蔥玉子燒」($16)因為有蔥花夾在裡面的關係,味道沒有一般的玉子燒那樣甜,都幾有特色。「鹽燒雞軟骨串」($18)只以鹽和黑胡椒調味,味道偏淡,感覺一般。相比起「鹽燒雞軟骨串」,「厚燒牛舌」($28)味道較濃,也較好味。這小小的日本拉麵店,就似是日本橫街窄巷的小店,不起眼,但食物有一定的質素,招呼也挺好,價錢也經濟,要是來到這區想吃拉麵的話,不妨試試,支持一下呢!
2021-12-06 90 浏览
同事無意中發現公司附近開了一間很有日本風格的小巷拉麵,今天終於有機會去試一試。在砵蘭街後面四季煲仔飯旁邊,店舖雖小五臟俱全,牆上畫滿了日本風情畫,很有日本橫街窄巷小拉麵的感覺。點了一份櫻花蝦赤丸拉麵櫻花蝦炸得膽膽,非常香口,外型有點似香港的油池,炙燒過的豚肉叉燒,有點焦香,不會太肥。點了辛辣的湯底,但是一點也不辣,也能喝到豬骨湯味,口味大眾化,加上雲耳,口感十足。玉子燒,一層一層的,味道偏甜。燒牛舌,鰻魚,外焦内嫩。炸雞,皮脆肉嫩,咬落去仲會爆汁🤣店員非常有禮,出餐速度快,人均消費$100左右,能但吃到用心做的介拉麵在不錯!

點了一份櫻花蝦赤丸拉麵

玉子燒,一層一層的,味道偏甜。

燒牛舌,鰻魚,外焦内嫩。

炸雞,皮脆肉嫩,咬落去仲會爆汁🤣

2021-12-05 78 浏览
今天到了廟街附近吃飯,原來這邊也有日式拉麵店。特濃豚骨拉麵 $72豬骨拉麵的湯味濃, 叉燒厚切,肥膏於口中慢慢溶化,麵條軟硬適中,每一條麵也掛湯,二湯底卻是以豬骨咬傷10小時以上的精華所在,奶白色的豬骨湯,讓人更有食慾。黑蒜油豚骨拉麵 $78奶白色的豬骨湯上加上黑蒜油,黑蒜油的油香非常濃厚!黑木耳 $8爽口彈牙,配上豚骨湯增加了先來汁燒翠玉瓜 $12,汁燒茄子 $12出奇地這個燒翠玉瓜和茄子都非常Juicy, 爽脆而且鮮甜年糕也非常香甜
今天到了廟街附近吃飯,原來這邊也有日式拉麵店。

特濃豚骨拉麵 $72

黑蒜油豚骨拉麵 $78
奶白色的豬骨湯上加上黑蒜油,黑蒜油的油香非常濃厚!

黑木耳 $8
爽口彈牙,配上豚骨湯增加了先來

汁燒翠玉瓜 $12,汁燒茄子 $12
出奇地這個燒翠玉瓜和茄子都非常Juicy, 爽脆而且鮮甜

年糕也非常香甜
2021-12-05 409 浏览
放工後朋友話想吃拉麵,Openrice 找到了這間評價不錯的隱世特色拉麵。它位於油麻地,名副其實是一間隱世小店,門面及店內都充滿日本風格,餐廳環境不大,裝修走傳統日式簡潔。餐廳定期推出期間限定拉麵,朋友正巧是芫茜控,要一試「綠 芫茜濃雞湯拉麵」,湯底用芫茜打磨再配上一堆芫茜在頂,有三大塊雞髀肉,口感爽滑,配料有紫色溏心蛋,好特別阿!麵可以自己選麵質(軟/正常/硬),友人選了硬身,較粗身有口感的質感,每條拉麵都好掛湯。多了一重視覺上的享受,非常推介一試限定拉麵!特濃豚骨拉麵,濃濃的豬骨湯底,有兩大塊火灸燒過的叉燒,叉燒十分厚肉,肥瘦適中,再配有大大塊的紫菜同溏心蛋,溏心蛋好好吃,所以吃完半隻溏心蛋再追加多一隻。在主打拉麵外,店內也提供近廿款串燒小食,我們點了厚燒牛舌和日式燒年糕牛舌香口肉厚但入口軟腍!加上伴碟的檸檬後口感豐富,又中和了牛舌的油脂感日式燒年糕,燒年糕十分出色,燒到軟綿綿的年糕,充滿米香味。甜品試了日本焦糖布丁福餅兩件🎌焦糖味的外皮再包住布丁,煙韌外皮配嫩滑的布丁,店長說甜品從日本直送,很特別的福餅小店認真製作的拉麵以及店員服務好好,有種置身日本的感覺,性價比絕對高,會下次再

日式燒年糕,燒年糕十分出色,燒到軟綿綿的年糕,充滿米香味。

甜品試了日本焦糖布丁福餅兩件🎌

小店認真製作的拉麵以及店員服務好好,有種置身日本的感覺,性價比絕對高,會下次再去試其他拉麵!
2021-12-01
  • 芫茜濃雞湯拉麵