2016-10-06 476 浏览
以前公司還在附近的時候,常喜歡在灣仔與金鐘交界一帶覓食,反而自從囍帖街重建後,從來沒有來過這一區,今晚與朋友經過附近,逛了一會重建後的囍帖街發現確實變得比以前更熱鬧。不知不覺逛到蘭杜街看見這間裝修得較為前衛的泰國食店,決定入店內試試。店內不算太大,但高朋滿座,裝修時尚卻一點也不像傳統的泰國菜館,反而有點兒像間位於蘇豪區的小酒吧,很適合白領一族來happy hour relax 一下的好地方。泰式柚子沙律$88很適合吃主菜前用來清新一下味蕾,柚子肉飽滿多汁,醬汁調校得酸甜到適中,辣度非常輕微,很適宜一些不嚐辣的朋友,而且配以爽口的鮮蝦作為點綴, 增強口感。沙嗲串燒拼盤 $68由於不吃牛的關係,只選了雞及豬,每件串燒賣相也很吸睛,不會燒到很乾。入口肉質果然十分鮮嫩,蘸上秘製沙嗲醬吃,惹味非常。D24 榴槤薄餅 $66本身愛吃榴槤的我,其實對很多以榴槤製做出來的食物也不是太熱衷,但這個D24榴槤實在太有驚喜。薄餅底又薄又脆,以mix 了少許芝士的榴槤蓉塗滿於餅底上再焗,芝士味道不重並沒有搶去榴槤蓉的味道,相信它的作用只是用來增強榴槤的拉絲效果,這個薄餅很快便被我們清了碟!自家辣酒蒜蓉蝦 $1

泰式柚子沙律$88
沙嗲串燒拼盤 $68
D24 榴槤薄餅 $66
自家辣酒蒜蓉蝦 $166
以為以辣酒烹調一定會很辣,但原來不是想像中辣,可能以酒煮過,反而把鮮蝦的甜味調了出來,而且鮮蝦也很新鮮爽口,配以大量蒜蓉, 十分惹味。
青檸沙冰 $38
不會太甜,入口清新,相當消暑。
2016-10-05
2016-10-06 175 浏览
灣仔區食肆選擇多,所以同同事出去食飯,可以成個月唔重覆都無難度。最近多左野做夜左收工,費時屋企人等我食飯,所以就食埋先返去。今日有同事陪OT,忙完大家去左食泰菜,入到去坐低再上網search,先知開左無耐。總共叫左四樣食物,質素都有返咁上下:泰式柚子沙律:蝦肉、西柚、炸蒜頭、乾蔥、花生、金不換葉、芫茜、魚露、青檸汁mix埋一齊,蝦唔係用細細隻蝦仁仔,係幾大隻下架,柚子又多又juicy,酸酸甜甜超級開胃,好LIKE!泰式椒鹽魷魚圈:香口滑韌,點埋泰式酸辣汁之後,味道即時大大提升,同啤酒最夾!泰式燒大頭蝦:一隻隻大頭蝦一字排開上枱好得意,蝦肉彈牙爽口,食到啜手指之餘,順便啜埋個惹味蝦頭。黃咖哩牛坑腩:可以話係”白飯小偷”,唔配碗白飯堅係對唔住自己!黃咖哩好濃好香帶甜唔會過辣,仲嘗到少少椰漿味,好可以刺激味蕾,視覺刺激亦好強,一睇到就好想食。牛坑腩夠鬆軟同入味,食到停唔到口。整體黎講,用餐環保舒服,侍應親切有禮,唔錯!

整體黎講,用餐環保舒服,侍應親切有禮,唔錯!
泰式椒鹽魷魚圈
泰式燒大頭蝦
黃咖哩牛坑腩
2016-10-04
泰式椒鹽魷魚圈
泰式燒大頭蝦
黃咖哩牛坑腩
2016-10-05 209 浏览
知道灣仔區開左間泰菜館,咁近公司無理由唔去試下架?所以今日放左工就拉埋兩個女同事嚟食好西,哈哈!泰式生蝦 $98 見到透明玻璃肉身晶瑩剔透已經覺得好吸引,新鮮海蝦經冰鎮後,肉質緊實富彈性,味道爽甜鮮美,再配上大量生蒜、辣椒及特製醬汁,有助帶出蝦的鮮味,食親泰菜幾乎實要叫!小食拼盆 $118有墨魚餅、春卷同芒果蝦雲吞,墨魚餅香口彈牙,醬汁更唔少得; 春卷餡料豐富有口感;芒果蝦雲吞最特別,泰式加港式風味,大家爭住食。泰式雞翼 $48女仔就係特別鍾意食香口野同小食架啦!所以食完小食拼盆,點都要叫埋呢個小食之王─雞翼,食落外脆內嫩,簡簡單單已最好味,無須花巧。冬陰功 $118壓軸叫左個冬陰功,呢款咁經典既泰菜又係點可以唔叫架!味道好多層次,辣、酸、仲有不同香料嘅味道共冶一爐,海鮮配料又多又新鮮,吸晒個湯頭D精華,真係辣得好過癮呀~呀~呀!最好係辣中有酸,唔係一味死辣~YUMMY~

泰式生蝦 $98
泰式生蝦
小食拼盆
泰式雞翼
冬陰功
突然好想食泰國菜就即刻約fri,估唔到系灣仔區都有甘好味既泰國菜。一入到去,環境同氣氛同九龍塘D大排檔真係無得比!因為都係第一次黎,即刻叫waiter介紹下超lucky撞正佢地做緊OYSTERS promotion,半打先98緊係要識下!BTW,waiter有禮貌介紹左幾款野食都好好味!鮮甜oysters(半打/$98)生蠔超鮮甜,細細隻入口順滑加埋小小海水味道真係好驚喜,中間系泰式醬汁加上生蠔到多左酸辣既風味,好唔錯一定要試下!沙爹串燒拼盤($68)十個like!拼盤入面有牛肉、雞肉同豬肉串燒,一次滿足曬你既口味。牛肉串燒意想不到既柔軟,一啖咬落去肉汁出曬黎,一試難忘,加上本身沙爹醬汁惹味真係停吾到口,配上中間既醬汁,甜甜地超曬班啊!雞肉串燒同豬肉串燒一樣係keep到外皮小小焦身入面肉汁豐富吾乾身。正宗泰式生菜包($86)大大盤上臺,次次去泰國餐廳都必食生菜包,我覺得尼間仲會卑到驚喜係因為炒肉碎用左好多香料同辣椒,酸辣味道好出,味道好正宗,無刻意地減低酸味。加上生菜清爽既口感,一定要試下啦!自家辣酒蒜蓉蝦($166)鮮蝦好大隻肉質好厚,要落去鮮味彈牙,泰式香料加上咸香味道,尼個時候同
突然好想食泰國菜就即刻約fri,

估唔到系灣仔區都有甘好味既泰國菜。

一入到去,環境同氣氛同九龍塘D大排檔真係無得比!
因為都係第一次黎,即刻叫waiter介紹下
BTW,waiter有禮貌介紹左幾款野食都好好味!
鮮甜oysters(半打/$98)
沙爹串燒拼盤($68)
正宗泰式生菜包($86)
自家辣酒蒜蓉蝦($166)
鮮蝦好大隻肉質好厚,要落去鮮味彈牙,泰式香料加上咸香味道,尼個時候同朋友飮一杯簡直prefect,同樣都係大大碟兩個人食真係飽曬!
芒果糯米飯($66)
相比係其他泰國餐廳既芒果糯米飯,尼個真係精緻又好味,上面既椰汁帶有小小咸味,反而帶出椰漿香味,加上糯米一齊食都唔會好滯,芒果酸甜多汁,芒果糯米飯又係一個必試甜品

環境同食物(海鮮好出色)都好好,岩曬三五知己gathering或者小情侶黎拍下拖,就算位置系偏僻小小,不過為左美食下次都會再次幫襯!
2016-09-22
2016-09-30 592 浏览
公司未搬office之前在觀塘返工,lunch不時會到這家有水準又正宗的泰菜店開餐,通常都是Happy Friday,有時阿頭識做更會請客,大家都食得好開心~近日行經灣仔,才知道他們在這裡開了分店,夠膽開到過海,試問如果質素唔夠班,又點敢進軍港島區?所以今晚就同舊同事來聚舊,順便看看新店的出品是否跟總店有得揮?餐廳可以說分為兩part,吧枱位是讓人放鬆的空間,有些人在那邊飲酒談天及吃小食,很好氣氛。我們食晚飯的就在另一邊享受泰式美食,完全滿足各路客人的需要。基本上我們都是點一些在觀塘店食開的美食,感覺較穩陣嘛~首先來一客蒜蓉包,食泰菜有蒜蓉包可能有人覺得格格不入,但其實這家餐廳的出品走fusion路線,所以我們一點也不覺得出奇~蒜蓉包依舊金香鬆脆,蒜蓉味勁香,掂呀! 香口食物從來都多人鍾意,這個香煎墨魚餅兩面金黃色脆卜卜,口感彈牙又爽,惹味及充滿墨魚的甜,個個爭住食,好搶手~中間的秘製汁可以減油膩又提名,good~這個也是幾乎每次都會點的,就是自家制辣酒蒜蓉蝦,蝦肉爽口、彈牙,難得的是辣味、酒味都食到,誰也沒有蓋過誰,個個食到吮晒手指,佐酒一流!這個泰式汁煮新鮮澳洲藍青口之前沒有食過,

蒜蓉包
香煎墨魚餅
自家制辣酒蒜蓉蝦
這個泰式汁煮新鮮澳洲藍青口之前沒有食過,店員推介即管試試,可以說是結合了港式與泰式的製作方法,又使用來自不同產地的新鮮食材,撞出更多創意美食。澳洲藍青口鮮甜唔腥,有別於常見的綠青口,口感特別甘嫩,加上酸酸辣辣的泰式汁,更突出青口的原汁原味。
泰式汁煮新鮮澳洲藍青口
這個芭堤雅烤走地雞(半隻)也是第一次食,因為有男士表示一定要有肉落肚才夠飽,哈哈~皮脆肉嫩就是最貼切的形容,平身雞皮和肉已很入味,點不點汁也可以。
芭提雅烤走地雞(半隻)
鹽燒馬友可以說是招牌菜之一,所以之前已食過幾次,最適合大伙兒開心分享。近年很流行食的川式魚鍋,跟這個賣相有點似,也是原條放在大大個盤內上枱,不過川式製法通常辣到飛起,唔係人人食得到,這個鹽燒馬友就親民得多了~馬友魚骨不多,味道甘香,肉質夠滑,大家都食得相當滿足~鹽燒可以鎖住肉汁,所以食落不覺乾身。
2016-09-27
蒜蓉包
香煎墨魚餅
自家制辣酒蒜蓉蝦
泰式汁煮新鮮澳洲藍青口
芭提雅烤走地雞(半隻)
2K
2016-09-30 293 浏览
最近知道灣仔開了間泰國餐廳,喜歡吃泰菜的我當然帶埋朋友一齊去試下啦! 點了一份BBQ沙嗲串燒拼盤($68) 拼盤一份有半打,豬、牛、雞各2串,肉質嫩滑惹味,醬汁香濃美味! 香煎墨魚餅($86) 墨魚餅爽口彈牙,墨魚味味道鮮香,還帶有粒粒粟米,鮮甜可口。正宗泰式生菜包($86) 生菜包用上大鐵碟盛載,一邊放了生菜,一邊放肉碎。肉碎粒粒入味,炒得香惹美味。 黃咖哩牛坑腩($88) 黃咖哩香濃且不辣,奶香味較重,質感較creamy. 雞肉嫩滑,還加入了薯仔,吸收咖喱味道,不錯! 自家製辣酒蒜蓉蝦($166) 大蝦size夠大,肉質鮮而彈牙,鋪在上面的辣酒蒜蓉又香又惹味,愈吃愈滋味! 泰式汁煮新鮮澳洲藍青口($226) 藍青口份量夠多,用泰式汁煮成的青口特別香口,惹味香濃。藍青口新鮮肥美,肉質較大,味道夠鮮! 炒金邊粉($82) 金邊粉配上大蝦等材料炒成,份量夠多,調味略為單調,不過整體還可以的! 菠蘿炒飯($88) 菠蘿炒飯賣相精美,配上新鮮蝦、菠蘿、雜豆等朋友都大讚炒得很香,非常喜歡! 還點了兩杯飲品,飲品特別之處是即叫即製,沙冰打得非常幼細,沒有冰碎。55芒果沙冰($3

點了一份BBQ沙嗲串燒拼盤($68)

香煎墨魚餅($86)
墨魚餅爽口彈牙,墨魚味味道鮮香,還帶有粒粒粟米,鮮甜可口。

正宗泰式生菜包($86)

黃咖哩牛坑腩($88)

自家製辣酒蒜蓉蝦($166)

泰式汁煮新鮮澳洲藍青口($226)

炒金邊粉($82)

菠蘿炒飯($88)

55芒果沙冰($38)

D24榴蓮沙冰($38)
榴蓮味道非常突出,幼滑且有榴蓮香,甜而不膩,味道不假!
2016-09-23
2016-09-28 337 浏览
今日男朋友特登嚟灣仔接我收工,仲揀好邊間餐廳同我食晚飯,實在太太太幸福喇,yo!!~~~佢仲知我呢排keep緊fit準備下年做靚靚新娘子,所以盡量叫d輕量級少少嘅嘢食,so sweet!~~ 首先嚟個泰式柚子沙律,好鍾意泰國菜色彩鮮艷,望落去好似當地人咁熱情洋溢,好似呢個柚子沙律幾咁色彩繽紛,酸酸辣辣又juicy,好泰國風情嘅口味,非常開胃清新,又唔怕肥,好鍾意d花生碎豐富口感。另一個前菜小食冷盤係泰式鹵水鵝肝,望落去好似雞腎果d,但食落就完全唔同,係有少少入口即溶feel,,加埋香濃泰式鹵水汁,真係未試過咁樣食鵝肝,好有新意。 男朋友為求飽肚就叫左個榴槤Pizza,相對舖滿牛肉豬肉海鮮芝士果d邪惡系pizza,呢個生果pizza相當健康,餅底薄脆又香,職員強調係用D24榴槤,唔怪之得咁香啦!最後就係盬燒馬友,減肥期間魚就成為左我既好朋友喇,即叫即燒好吸引,配搭自家制泰式辣汁,更凸顯鮮美,最重要無乜骨,可以好放心咁大啖大啖食。另外想讚下呢個環境幾有氣氛,情侶嚟會幾滿意~~@@

另外想讚下呢個環境幾有氣氛,情侶嚟會幾滿意~~@@
2016-09-23
2016-09-28 202 浏览
提起泰菜,大家會即時諗起冬蔭功湯、菠蘿炒飯、海南雞飯等等經典菜式,呀……估唔到今日黎到呢度食泰菜,食到好多之前未食過既菜式,與其話係泰菜,我覺得更加似係fusion菜,真係幾有驚喜!首先係泰菜館食到生蠔都已經係一件好爆嘅事啦!有Smoky bay Tasmania同南非生蠔,$98半打,水準都可以媲美專食蠔既餐廳。塔斯馬蠔入口帶海水味,後帶甜味,肉質比較豐厚;而南非生蠔 口感Creamy,海水味唔重,鹹甜適中。最重要係唔腥,肉質肥美。呢度都幾多海鮮食,應該係佢地主打菜式,好似呢個自家製辣酒蒜蓉蝦,$166,蒜香中食到酸酸辣辣嘅味道,蝦肉幾鮮香,淺淺嘅辣味其實幾適合佐飯。既然海鮮咁強,唔爭在仲埋個泰式汁煮荷蘭新鮮藍青口,$266,新鮮、厚肉、較甜,用充滿泰式風味既汁去煮到入味,兩者互不搶味,仍然食得出藍青口嘅鮮甜。最後當然唔少得要有d澱粉質落肚先夠飽,如果唔係返到屋企咪要煮公仔麵?揀左D24榴薄餅,$66,焗完之後可以見到表面嘅芝士完全融化,而且聞到濃烈榴槤香味,拎上手即刻可以拉絲。香脆餅底可以中和返飽滯感,勁邪惡、勁好味!呢度嘅環境亦有別於一般泰菜館,整體上幾有新鮮感。

生蠔半打
辣酒蒜蓉蝦
泰式汁煮荷蘭新鮮藍青口
D24 榴連 pizza
呢度嘅環境亦有別於一般泰菜館,整體上幾有新鮮感。
2016-09-18
生蠔半打
辣酒蒜蓉蝦
泰式汁煮荷蘭新鮮藍青口
D24 榴連 pizza
2016-09-27 188 浏览
呢間餐廳畀我感覺裝修很似一個西餐廳多個似一間泰國餐廳, 感覺好特別 而食物質素方面我覺得超越一般嘅泰國餐廳             首先食過泰式汁煮新鮮澳洲藍青口, 係我人生之中食過最好食嘅青口,青口嘅size唔大,但係肉質非常之鮮嫰, 好CREAMY, 完全無黐牙 , 個汁同個青口幾夾, 幾好味!                 泰式生蝦啲肉質的qq,有辣椒同埋蒜, 啲辣椒真係幾辣,  飲番杯青檸梳打中和反的難度啱啱好, 爽之後食過泰式古法炒辣蟹, 同青口相比, 蟹嘅份量非常之大 ,佢用豉椒嚟炒都幾惹味, 吾使點需要用鉸, 因為佢已經好細心幫我開曬啲殼, 令我好方便咁食, 蟹真係啖啖肉, 尤其係大鉗, 真係食到啖啖肉, 肉質一啲都唔會梅, 也有咬口, 啲豉椒汁好入味, 正

2016-09-26 191 浏览
墨魚餅同自家製蒜蝦好味係灣仔收工同朋友慶祝生日食生日飯!叫左7-8樣野食!自家製蝦夠特別!幾好食生蝦都新鮮鮮甜!仲要叫左個青口都幾好食!個走地雞係勁好食!好juicy可再encore
墨魚餅同自家製蒜蝦好味

係灣仔收工同朋友慶祝生日食生日飯!
叫左7-8樣野食!
自家製蝦夠特別!幾好食
生蝦都新鮮鮮甜!
仲要叫左個青口都幾好食!
個走地雞係勁好食!好juicy
可再encore
1K
2016-09-25 1273 浏览
泰式鳳爪沙律 $68thai style chicken feet salad比我地想像中大盤好多~~😙😙 thai sauce 酸酸辣辣好開胃👍 好岩一大班人share 一齊食Green Curry Free Range Chicken 青咖哩走地雞 $76係泰國各種口味的咖喱裏面, 我一向鐘情温和派既青咖喱~😁😁 所以一見menu, 毫不猶豫就選擇左青咖喱雞做今晚主食, 可借佢無法包或narm呢類配搭, 最後係蒜蓉包同白飯之間只好揀飯🍚🍚🍚原本諗住實食唔哂d飯,但今次真係低估左個青咖喱既魅力.因為真係 好、好惹味,好、好送飯,好、好開胃😆😆 大推介,所以要俾足2個好個青咖喱椰味香濃, 又帶住小辣, 加埋各種香料, 真係有番到泰國既感覺, 最後一滴都比我地撈飯食埋🍚🍚 非常欣賞佢唔會因為就香港人口味而無左呢度菜既風味, 最怕青咖哩剩得椰味🙈至於個雞相對就失色左d...雖然用左脾肉,但唔算好嫩滑. 不過雞唔會太肥, 而骨頭切得好, 唔會有碎骨... 飯個人覺得偏濕左d, 因為最後要加curry, 乾身會更好... 當然如果有nam就更好啦😆😆😆 淨包黎yam 咖哩食最正沙嗲串燒併盆 $
泰式鳳爪沙律
泰式鳳爪沙律 $68
thai style chicken feet salad
青咖哩走地雞
青咖哩走地雞 $76

satay 串燒拼盤
沙嗲串燒併盆 $68
Satay Skewers Platter (pork/chicken/beef)

沙嗲串燒併盆有牛, 豬, 雞(呢個好味指數的排序) 最推牛, 燒得岩岩好,色澤均匀,肉質有咬口又唔會un同乾身,而且佢表層少少脆口,堅正! 😋😋💗 佢既串燒都係有用醬汁醃過再烤, 好入味, 建議先浄食試下, 因為本身醬汁好香濃, 似照燒汁味, 好掂 👍👍特別係牛肉, 另上既沙爹醬花生味偏重, 用來蘸雞豬都唔錯既。
55 mango smoothie
55芒果沙冰 $38
55 Mango Smoothie
點解要係55? 多事一問之下先知原來沙冰係用呂宋芒整, 而55係大廚試過後,覺得甜度最穩定,最適合調配既一種,講到咁勁,無乃油唔飲既。果然佢堅足料,鐘意甜芒果既朋友一定唔好錯過~ 可惜我係 lemonade d fd 😂只能講食泰菜,送辣野,一流
D24 榴槤pizza
D24 Durian Pizza
D24榴槤薄餅 $66
榴槤 Pizza 係我地來呢度既主因之一😎 平時durian dessert 就食唔少啦, 但pizza 都係第一次見🙈 用左D24 durian 真係超香濃😍😍, 仲有cheese 牽絲架(但cheese 味都係拼唔過濃郁既榴槤味😝) 加埋薄脆餅底, 比平時食多重口感, 👍 durian lover 來到必試
Grilled Threadfin
鹽燒馬友 $162
鹽燒馬友又係今晚另一個焦點🌟 魚皮已經事先分割好, 筷子輕輕一撥開, 就見到入面香嫩既魚肉💕
鹽燒馬友
魚肉煮得真係岩岩好, 好嫩滑, 再加埋特製泰式sauce 真係好開胃惹味😆😆 贊👍👍

整體野食有水準, 環境舒服, 另外好加分係waitress 都好nice 好helpful... 食野途中整跌左筷子, 唔駛出聲佢已經好快攞新一對筷子比我地😉 希望下次再來, 呢間新店可以keep 住水準😎
泰式鳳爪沙律
青咖哩走地雞
satay 串燒拼盤
D24 榴槤pizza
  • 串燒牛肉
  • D24 Durian Pizza
2016-09-25 176 浏览
蘭杜街有間新開既泰國餐廳~餐廳屬於型格路線!眼見當晚都好多人黎食飯~幾爆場喔有happy hour時段,可以放鬆放鬆飲下飲咁嘆下之後有個set唔錯的~6隻蠔加杯白酒~雖然生蠔size不是大隻類!但食落都好鮮味重海水味!蠔肉爽甜叫左份菠蘿炒飯!份量好多夠足料~炒飯好乾身不油膩~肉鬆和腰果帶點咬口更添層次
有happy hour時段,可以放鬆放鬆飲下飲咁嘆下

2016-09-21 491 浏览
以前弄英國簽證,基本上也經常來法院道那邊的英國文化協會,因此下來的時候也會到這邊吃點東西,這MAZ ThaiBBQ應該也是新餐廳吧,反正今次中秋前來到這邊,也不妨試點新的。紅咖喱燒鴨($76): 泰式紅咖喱香濃而不辣,質感奶滑creamy,還加入了不少菠蘿,因此多了一份酸酸甜甜的味道。配鴨的確少見,而且還是燒鴨呢,鴨皮香而脆,經燒製後份外惹味,建議可嘗燒鴨,因牛腩/雞隨處可吃。蒜蓉包($36): 難得有咖喱汁,當然不少得了白飯/蒜蓉包,蒜蓉包一共有五塊,每塊也含大量蒜蓉醬,味道份外濃郁,蒜香的味道與紅咖喱也相當匹配,兩者不能分隔。D24榴槤薄餅($66): 這份薄餅共有八件,餅底香、薄、脆,而餡料則非常足料,榴槤非常香濃到位,真實而不虛假,香甜而不膩,榴槤迷怎能不試?鹽燒馬友($162): 不要以為「馬友」便一定是「鹹魚」,這鹽燒馬友其實與一般泰式燒魚本則上也是一模一樣。以粗鹽牢牢包著沒脫鱗的馬友魚燒製,打開後便知道魚肉是十分嫩滑,而且魚油還滿佈在魚肉,香味十足,蠻不錯的呢。D24榴槤沙冰($38): 沙冰比想像中更好喝,首先沙冰打得非常非常非常幼滑,沒有半點冰碎,這無比的幼滑與榴槤香
D24榴槤沙冰($38): 沙冰比想像中更好喝,首先沙冰打得非常非常非常幼滑,沒有半點冰碎,這無比的幼滑與榴槤香有一種濃厚的融和感,當然,榴槤味道濃郁但又不膩,味道調得剛剛好,不會有那種「死甜」的感覺。
2016-09-14
2016-09-16 660 浏览
又喺泰國野系列 收工咁攰 自然想搵啲方便就腳得嚟 又chill 嘅地方hea 下食返啲comfort food 開心下👅-自家製辣酒蒜蓉蝦 $166叫咗小辣 食落其實唔會太辣反而喺帶惹味嘅辣蝦非常新鮮 肉質爽口 而且好入味 不過識食一定喺鋪喺面嘅蒜蓉佢嘅蒜蓉一啲都唔姑寒 你會見到每隻蝦嘅表面都有好多 食落好香蒜味之餘 但又帶點辣 令人愈食愈想食 真喺食慢啲都會俾人食哂無得食😭而且$166 就食到8隻咁高質素嘅蝦 確喺抵食❤️-泰式柚子沙律 $88平時食親份量都好少 但呢到份量好多之餘 個汁而且都比平時食開嘅都唔同 蝦又大大隻 柚子又甜 成個食起黎酸酸甜甜 作為前菜 真喺非常開胃-生蝦 ($98)食泰國嘢又點可以唔食生蝦 但食生蝦同時都要冒肚痛冒險 所以我每次食都喺會小心翼翼咁揀餐廳嚟食 不過放心 推介得呢到 一定是自己食過無問題才推薦大家的👍🏼呢個生蝦真心大隻厚肉 食落新鮮爽脆 配埋泰式辣汁 蒜片 辣椒 確喺無敵❤️-D24 榴連薄餅 ($66)身為榴連愛好者 見到榴連 仲要喺D24 仲唔兩眼發哂光 一嚟到 陣榴連香味Bom Bom 聲攻陷咗我味蕾 差啲想連相都唔影 直接食一食落唔似得滿記

自家製辣酒蒜蓉蝦 $166
叫咗小辣 食落其實唔會太辣反而喺帶惹味嘅辣

而且$166 就食到8隻咁高質素嘅蝦 確喺抵食❤️

泰式柚子沙律 $88
泰式柚子沙律

生蝦 ($98)
生蝦

D24 榴連薄餅 ($66)
D24 榴連薄餅
身為榴連愛好者 見到榴連 仲要喺D24 仲唔兩眼發哂光

一食落唔似得滿記得個香字 食落無乜榴連味 呢到反而好香濃 而且芝士同榴連味好均衡 唔會只得一邊搶哂fo 薄餅底又脆 真心好好食 連我個fd 平時唔太好榴連 都同我爭住食 你就知佢威力幾大啦👅
2016-09-15
生蝦
D24 榴連薄餅
2016-09-16 260 浏览
今晚與男朋友吃泰國菜,地點選了灣仔區,近男朋友工作地點。環境寬敞舒適,餐廳設計頗有特色。餐牌選擇多,分左大碟小碟。椰青。大大一個椰青,冰凍香甜,椰青水清香解膩,份量也不少。泰式柚子沙律。香甜柚子伴上香茅等泰式醬料,有5-6隻鮮蝦,味道酸甜開胃。鮮蝦爽嫩彈牙,肉質爽口不霉身,大大一碟非常抵食。青咖哩走地雞配蒜蓉包。泰國菜必點青咖哩。我喜歡這裡的青咖哩,杰身的醬汁唔會稀稀的,味道濃香滋味,清香咖哩味不會太重椰汁,入口不太膩口。雞肉有點嚡口,但又不至於太乾,伴上香脆蒜蓉包味道可口。鹽燒馬友。大量鹽香焗製馬友,魚肉油香嫩滑,果然是鎮店菜式,鹽味突出咸香出色,伴上酸甜泰式醬汁非常惹味。
今晚與男朋友吃泰國菜,地點選了灣仔區,近男朋友工作地點。
環境寬敞舒適,餐廳設計頗有特色。
餐牌選擇多,分左大碟小碟。
椰青。
大大一個椰青,冰凍香甜,椰青水清香解膩,份量也不少。
泰式柚子沙律。
青咖哩走地雞配蒜蓉包。
鹽燒馬友。
2016-09-16