2018-12-06 306 浏览
今日開車到旺角,到太平道搵咪錶再覓食,泊好車見到這間”MiniClub”,門面幾吸睛,看看宣傳單原來20:30前有8折,一於入去試下。餐廳裝潢有格調,十分有氣氛情調。Menu用Ipad,方便又環保。點了两杯Signature Cocktail:Ice-Bear $95Baileys, Kalula, Milk, Oreo, Rum, Syrup, White Cacao,上層是雪糕、脆脆和棉花糖,下層是Baileys沙冰,把全部拌勻,可再加上Creamy,口感味道豐富。Sunset $95Lemon juice, Ginger Beer, Monin Mangue, Vodka 賣相漂亮,一邊是酒味重些,一邊果味重些,可按照個人自行喜好自行調配,幾特別。海鮮拼盤 $263當中有法國生蠔、熟龍蝦、熟蝦、鮑魚、青口、翡翠螺:鮑魚醃製過的,帶甜味,肉質腍軟。生蠔蠔味濃,三隻還不夠。翡翠螺夠大隻,肉厚鮮甜。熟龍蝦和蝦質素都不錯。極上12安士炭燒安格斯牛仔骨(喜馬拉雅山岩鹽) $127嚴選美國一級安格斯牛,油脂分佈平均,肉質細緻, 佩爾迷失香鼠尾草百里香烤製,建議進食前,沾上喜馬拉雅山岩鹽,提升

餐廳裝潢有格調,十分有氣氛情調。

Menu用Ipad,方便又環保。

點了两杯Signature Cocktail:

極上12安士炭燒安格斯牛仔骨(喜馬拉雅山岩鹽) $127
嚴選美國一級安格斯牛,油脂分佈平均,肉質細緻, 佩爾迷失香鼠尾草百里香烤製,建議進食前,沾上喜馬拉雅山岩鹽,提升肉質鮮味,口感更佳。
配有拉絲芝士的薯蓉。

霸王軟殼蟹配法式紅醬意粉 $103

霸王軟殼蟹配法式紅醬意粉 $103
軟殼蟹炸得香脆有蟹肉有蟹味,如果意粉整體味道濃些和汁潤些會更好。

黑松露野菌薄餅 $95
餅底鬆化邊邊香脆,入口滿滿黑松露香,野菌份量多。

甜品:The Love of Eiffel $218
賣相一流,女士一定Like,各款甜品就正常水準。
2018-11-27
  • 海鮮拼盤$263
  • TheLoveofEiffel$218
  • Sunset$95
  • 極上12安士炭燒安格斯牛仔骨(喜馬拉雅山岩鹽)$127
  • Ice-Bear$95
2018-11-23 54 浏览
好朋友生日,一定要簡一個坐得舒服,又靜既地方傾下密計啦!早排好朋友生日,就帶佢去mini club食生日飯啦~好想讚下果到既staff真係好有耐性同好nice,果日我自己早到咗,又比我簡位又好耐心咁介紹menu上面既野。佢有好多唔同既優惠,我睇唔明問多幾句都唔會唔耐煩,抵讚!!而食物既質素都幾好,【Honey Bee】$118賣相好高質!女仔用黎打卡就最好不過,除了賣相好,味道都唔錯,沙冰texture,甜甜地,如果覺得唔夠甜,旁邊有蜜糖可以自己加!仲有兩粒朱古力蟲蟲,真係cute到爆~【Crazy Ferris Wheel】$128集齊唔同既炸物,全部都唔會太油,亦都唔會有油溢味,覺得最好食係炸蠔,好!【火焰西班牙黑毛豬鞍扒】$158呢個又係又靚又好味,一上枱會用rum酒燒一燒,真係要相機ready!我個人好喜歡佢配上蘋果蓉, 食落好fresh好開胃!而佢燒完之後仲有淡淡既酒香,唔錯!同埋個豬都唔會乾都幾juicy~【生蠔優惠】好似係叫一杯野飲就可以用優惠價買到六隻指定生蠔,係瘦咗少少,不過咁平就可以過下口癮我就覺得可以接受啦!總結,想同女孩子靜靜地食個飯既話,mini club係一

好想讚下果到既staff真係好有耐性同好nice,
佢有好多唔同既優惠,我睇唔明問多幾句都唔會唔耐煩,抵讚!!

而食物既質素都幾好,
【Honey Bee】$118
賣相好高質!女仔用黎打卡就最好不過,
除了賣相好,味道都唔錯,
沙冰texture,甜甜地,
如果覺得唔夠甜,旁邊有蜜糖可以自己加!
仲有兩粒朱古力蟲蟲,真係cute到爆~
【Crazy Ferris Wheel】$128
集齊唔同既炸物,全部都唔會太油,
亦都唔會有油溢味,覺得最好食係炸蠔,好!

【火焰西班牙黑毛豬鞍扒】$158
呢個又係又靚又好味,
一上枱會用rum酒燒一燒,真係要相機ready!
我個人好喜歡佢配上蘋果蓉, 食落好fresh好開胃!
而佢燒完之後仲有淡淡既酒香,唔錯!
同埋個豬都唔會乾都幾juicy~
【生蠔優惠】
好似係叫一杯野飲就可以用優惠價買到六隻指定生蠔,
係瘦咗少少,不過咁平就可以過下口癮我就覺得可以接受啦!

總結,想同女孩子靜靜地食個飯既話,mini club係一個幾好既選擇!
同埋有個staff叫locus(如果無記錯)
我朋友大意地掉咗個牙套,佢好用心咁幫我朋友搵返出黎!
thank you~~~
2018-10-29
2018-11-21 452 浏览
行過呢條街比呢個粉紅色電話亭所吸引住係門口見到呢個餐牌,價錢同食物都岩Channel喎,咁就推門入去啦,仲等咩呀?! 哈.....門口位一大個BAR枱位,飲嘢開餐都無問題入面仲有D梳化位,牆上嘅光管字好岩聽黎度BAR,比咁多酒包圍住,當然要飲返杯友人要做司機,NO酒精,叫左呢杯賣相咁靚Mavis ($78),有蝶豆花加荔枝糖漿,顏色吸引,頂部放左一串香甜菠蘿,味道偏甜,有外型有內涵!而我呢支由侍應推介嘅係比利時手工啤Lindemans Pecheresse  ($70),倒出黎未飲已經聞到香甜桃味,入口滿滿桃味,味道酸甜清新,唔係幾似飲緊啤酒,好岩女士口味!首先出場係呢個海鮮拼盤 ($328),食材相當豐富,底部以大量冰粒墊住,保持凍感,另有兩款醬汁點食生蠔唔算大隻但食落幾有蠔味; 翡翠螺就相當彈牙汁煮過嘅鮑魚口感彈牙半邊龍蝦肉質帶少少嚼口,有少少咸鮮味,有膏有肉都幾滋味!呢客法式龍蝦汁扁意粉 ($128),份量相當對眼,未食已經聞到好香濃龍蝦汁嘅味道,配上青口,蝦及蜆肉每條扁意粉都沾滿龍蝦汁,單食都好好味,軟硬度個人覺得幾好,喜歡食龍蝦嘅人應該好滿意!長方型嘅美式雙層芝士海鮮薄餅 (
行過呢條街比呢個粉紅色電話亭所吸引住

門口位一大個BAR枱位,飲嘢開餐都無問題

入面仲有D梳化位,牆上嘅光管字好岩聽

黎度BAR,比咁多酒包圍住,當然要飲返杯

Mavis

生蠔唔算大隻但食落幾有蠔味; 翡翠螺就相當彈牙

汁煮過嘅鮑魚口感彈牙

半邊龍蝦肉質帶少少嚼口,有少少咸鮮味,有膏有肉都幾滋味!

法式龍蝦汁扁意粉

長方型嘅美式雙層芝士海鮮薄餅 ($118)上枱,已切成8塊,海鮮料係青口,蝦及蜆肉
美式雙層芝士海鮮薄餅

餅底係薄脆型,配埋芝士嘅軟韌,雙重口感,若然再熱D就仲好味!

呢客沖擊住視覺嘅係火燄西班牙黑毛豬鞍扒 (沖繩鹽麴) ($158)
火燄西班牙黑毛豬鞍扒 (沖繩鹽麴)

放上枱後,侍應會燃點火燄酒精再淋上去黑毛豬鞍扒,WOW...........

之後火熄滅就食得,黑毛豬鞍扒已經有香草調味,木板上再配上蘋果茸/蕃茄沙沙醬/鹽作提升味道之作!  肉質相當鬆化,仍帶肉汁,輕輕咀嚼已經可以吞下,點香甜蘋果茸可平衡返肉嘅膩感!

壓軸出場.............The Love of Eiffel ($218),加上乾冰效果,送上枱時真係發出陣陣尖叫聲,大家都拎出手機影相先
The Love of Eiffel

各式甜品放係粉紅色巴黎鐵塔嘅2層,興奮完之後就開始食,分別有奶凍慕絲/芝士蛋糕

個人黎講好LIKE呢個芝士蛋糕,幾香芝士味,唔太甜

之後開始攻頂,有泡芙/3粒特式朱古力 (食到其中一款有杏仁味)/靚靚嘅馬卡龍,又靚又鬆脆,其中一款檸檬味似食緊檸檬夾心餅咁,好過癮呀!

侍應服務細心,欣賞佢地會係食完一道菜先上另一道,唔怕一次過上晒食唔切會凍晒,回頭率相當高!
法式龍蝦汁扁意粉
2018-11-19 46 浏览
繼上次同朋友係mini club 一齊慶祝生日🎂之後 我又約咗好朋友一齊再食一餐好既 今次就簡咗係旺角既分店 地點上係無銅鑼灣咁方便 由旺角東站出會比較近 不過位置幾寬闊 坐得較銅鑼灣店舒服 方便食野之餘仲可以影下相吹下水📸今次嗌返幾樣上次有嗌過既野 當然包括 極上12安士炭燒安格斯牛仔骨 平時好少食牛仔骨 但哩個好好食👍🏻 有炭燒同百里香既香味 食落有肉汁又唔會太韌 旁邊附有岩鹽可以加少少落去食 順帶一提 伴碟既薯蓉都超級好食忍唔住清哂✌🏻海鮮拼盤係我上次食完之後最念念不忘既 大大個海鮮拼盤 有齊多款海鮮 簡直係「正」最好食係鮑魚 鮮甜又彈牙 而龍蝦亦幾飽滿多肉 有少量龍蝦膏 整體不錯 而生蠔 帶點海水🌊味 少咸 用所提供既檸檬中和返就岩岩好😋飲品 我同朋友都點咗一人一杯 朋友點咗一杯Ice-Bear 以小熊🐻造型既沙冰好可愛😍 加上雪糕 cream 朱古力波波 好飲又唔會太甜👍🏻 我自己就點咗杯pink pink既Strawberry Me 賣相好吸睛 酒味算濃 雖然我平日甚少飲酒 但我覺得味道都算幾易入口 味道幾夠草莓🍓味 整體設計都幾花心思🎀香辣蜜糖雞翼 賣相唔錯 見到每隻都金
香辣蜜糖雞翼 賣相唔錯 見到每隻都金黃色同好有光澤 食落更加有驚喜 好夠蜜糖🍯味 雞肉亦煮得好嫩滑 唔洗十分鐘就清晒🤤

最後嗌咗個主打 The love of Eiffel🗼 要影相當然不能不嗌 侍應會倒乾冰係塔下 形成霧化既視覺效果 仙氣十足 認真吸引 塔上有多款甜點🍮 有朱古力 馬卡龍 芝士 綠茶🍵蛋糕 味道大多偏甜 配上cocktail就剛剛好 而我最鐘意食就係蛋糕🍰 有濃濃芝士味又唔會太甜 最重要係每樣都唔會太大件 唔需要擔心食完個蛋糕會食唔落其他甜品 食埋馬卡龍收尾啱啱好😌
2018-11-19 107 浏览
女子組想一齊出嚟chill下吹下水,二話不說即刻諗起太平道的<Mini Club>❤️❤️❤️滿滿既粉紅色,姐妹們👭見到即時心心眼😍,可以邊飲酒🍹邊食野,合哂我們的要求👍🏻👍🏻👍🏻粉紅色X酒吧,環境靚又坐得舒服,真係無得輸😂😂😂〈Lindemans Pecheresse〉手工啤是首選🍺,愛好桃味🍑的我毫不猶豫就點這個了!!酒精濃度不高只有2.5%,帶有清甜的桃香🍑,口感清新,甜甜的非常適合酒量不佳的女生👩🏻〈The Wizard of Oz〉帶有清涼的薄荷味,混有Baileys甜酒和椰奶🥥的香甜,又一款不會醉,適合女生的cocktail。🍹🍹🍹〈西班牙依比利黑毛豬火腿(24個月)伴芝士拼盤〉點餐的時候還以為只係幾片火腿🐷和芝士🧀,想不到配有沙律菜🥗和松露餅乾🍄,好健康💪🏻💪🏻💪🏻〈火焰西班牙黑毛豬扒(沖繩鹽麴)〉侍應生即席在客人前把點著火🔥的酒倒在黑毛豬扒上,娛樂性和可觀度立刻大增👀✨✨經火焰洗禮後的豬扒帶有淡淡的焦香,肉質依然實在多汁💦,肉味香濃🐷,無論點鹽麴或莎莎醬🍅或青蘋果醬🍏都好好味👍🏻👍🏻👍🏻〈咖喱蟹肉伴蒜蓉法包〉法包🥖超級的香脆,蒜蓉味又夠,好惹味😋😋😋咖喱蟹肉

粉紅色X酒吧,環境靚又坐得舒服,真係無得輸😂😂😂

〈Lindemans Pecheresse〉
手工啤是首選🍺,愛好桃味🍑的我毫不猶豫就點這個了!!
The Wizard of Oz

〈The Wizard of Oz〉
西班牙依比利黑毛豬火腿(24個月)伴芝士拼盤

〈西班牙依比利黑毛豬火腿(24個月)伴芝士拼盤〉
火焰西班牙黑毛豬扒(沖繩鹽麴)

〈火焰西班牙黑毛豬扒(沖繩鹽麴)〉

咖喱蟹肉伴蒜蓉法包

〈咖喱蟹肉伴蒜蓉法包〉
法包🥖超級的香脆,蒜蓉味又夠,好惹味😋😋😋

咖喱蟹肉醬極度足料,看得見的一梳梳蟹肉🦀!味道又夠香濃,配埋香脆蒜蓉包🥖真係令人欲罷不能🙈🙈🙈

〈The love of Eiffel〉
來到<Mini Club>要點這個甜品塔是常識吧😎😎😎放上社交平台,吸like率爆高👍🏻👍🏻👍🏻

有齊朱古力🍫,凍餅🍰,泡芙,奶凍🥛同印花macaron,應有盡有,應該沒有女生會不喜愛吧❤️

原來早點預定仲可以超抵價無限次享用法國🇫🇷生蠔和北海道毛蟹🦀,下次再來真係要訂定先😍😍😍
2018-11-13
The Wizard of Oz
西班牙依比利黑毛豬火腿(24個月)伴芝士拼盤
火焰西班牙黑毛豬扒(沖繩鹽麴)
咖喱蟹肉伴蒜蓉法包
2018-11-17 248 浏览
Blue Monday又要OT,放左工落去酒吧放鬆吓。 揀左呢門旺角區但又有啲隱閉Mini Club。入到嚟環境好relax,播放住輕快音樂。 星期一應該一般較少客,估唔到又幾旺場喎。餐牌係用平板電腦睇,翻到一頁見到好有特色嘅甜品⋯噢,原來係cocktail嚟。朋友見到即刻雙眼發光,又可以影相放上IG呃like啦! 朋友叫咗【Honey Bee (Grand Marnier, Advocaat, Baileys, Pineapple juice)】小木盤上擺咗一個蜜糖瓷罌,入面裝住沙冰狀態嘅雞尾酒。 旁邊嘅細樽仔入面有蜜糖,上面有兩塊甜餅乾同兩隻可愛小蜜蜂(朱古力嚟架)。 可以搽蜜糖食餅乾又得,放入雞尾酒調味又得。 雞尾酒味道都香甜,易入口;咁鬼打耳,好啱女仔飲。我自己就揀咗杯Mocktail【Nights Cape (Mango Syrup, Apple juice, Butterfly pea, Lemon Juice)】,用修長嘅酒杯裝住紫色嘅果汁,好似一位著住晚裝嘅淑女咁,好高雅。最底黃色嘅係芒果糖漿,撈埋先飲,味道適中唔會過甜。飲咗一陣就叫嘢食啦。【海鮮拼盤】六款海款用冰鎮住

飲咗一陣就叫嘢食啦。

【海鮮拼盤】六款海款用冰鎮住,每款食落都夠新鮮。 半隻龍蝦有好多膏,高質。

【狂野摩天輪】 五款炸物,每款都係即炸,夠晒熱辣辣。

【韓式醬燒安格斯牛柳粒】食落份量都幾多吓,牛柳粒有啲都幾多脂肪,味道OK,點咗韓式醬會更惹味。

【火焰西班牙黑毛豬鞍扒(沖繩塩麹)】店員先喺酒上面點火再倒落塊豬鞍扒度,當然唔止係為咗俾我哋拍片呃like啦。酒香加燒出嚟嘅焦香味,加上上面嘅沖繩塩麹同百里香令豬鞍肉更香口。 肉質軟腍,不過我覺得稍為鹹咗少少,但蘸一蘸配搭左嘅兩款醬嚟食,減低鹹味之餘味道又幾夾。

雖然呢度係酒吧,但食物水準都相當唔錯。 而且走清吧路線,唔會有大大聲嘅跳舞音樂,好多後生仔女嚟幫襯,就算唔飲酒嚟食嘢都係一個好好嘅選擇。
2018-11-14 244 浏览
已經唔係第一次嚟Mini Club,但每次朋友話想搵個可以飲酒嘅地方就一定諗起呢一間 cocktail又靚又飲得之餘,食物都真係唔錯。今次又介紹一位朋友去試下。不過去過幾次當然要叫d新野!!飲品當然係必叫!!試左杯之前未飲過嘅。 China’s Day($118)(White Wine, Rum, Cointreau, Kwaifeh Lychee, Honey)外型好有趣,像中國古時的酒埕🍶。旁邊另附生果可加於酒中一同享用。加入生果甜味被帶出後會較好喝,但這款cocktail 酒精濃度頗高🥃,酒量淺的姊妹們要小心啊🤫。Nights Cape($78/glass)(Mango Syrub, Apple Juice, Butterfly Pea, Lemon Juice)無酒精飲品,如果果汁一樣🍹,甜甜的,好飲呢。食物方面都叫左d新野。火焰西班牙黑毛豬鞍扒(沖繩鹽麴)($158)店員將燃點起的酒精🥃倒卡豬鞍上🐷,表演效果十足🔥🔥🔥。豬鞍肉質較實🐽,吃到頗強香草味🌿!豬鞍旁邊有3款配料:沖繩鹽麴、果醬蓉和士多啤梨碎🍓。草根姐妹👭認為鹽係所有肉類嘅靈魂伴侶🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♂️,正!韓式泡菜滷肉粗

飲品當然係必叫!!試左杯之前未飲過嘅。

China’s Day($118)

China’s Day

Nights Cape($78/glass)

無酒精飲品,如果果汁一樣🍹,甜甜的,好飲呢。
Nights Cape

食物方面都叫左d新野。

火焰西班牙黑毛豬鞍扒(沖繩鹽麴)($158)
火焰西班牙黑毛豬鞍扒(沖繩鹽麴)

韓式泡菜滷肉粗通粉($128)
這個組合是集中西韓3地的fusion菜😂,長通粉煮得剛好唔會過腍,不過泡菜味不足,反倒滷肉肥瘦相間,算是不錯🐖,整體只屬普通。
韓式泡菜滷肉粗通粉

炭燒德國腸拼盤($238)
香腸拼盤一共有7款不同口味的腸仔。雖然每款口味各有些微分別,但同樣外皮脆口,口感具彈性,中間含豐富肉汁,十分好吃😋。再者這個份量十足,適合多人分享。
炭燒德國腸拼盤

車打芝士焗薯條($75)
這個芝士薯條🍟絕對是草根吃過最好的一個(並沒有之一😤!!)薯條炸焗得十分香脆,更重要的是上面加上大量車打芝士醬🧀!不單只是量多,芝士味也是十分濃郁!非常好吃👍🏻👍🏻👍🏻,絕對要推薦給大家🤤❤️。
車打芝士焗薯條

最尾其實已經食到好飽,但朋友第一次嚟好想試埋好出名嘅甜品

The Love if Eiffel($258)

甜品塔🗼草根不是第一次吃,愛它的煙霧效果,而且每次都有一點進步。這次上面有朱古力、泡芙、馬卡龍、蛋糕和甜品杯🍩🍰🍭。每款都不會太甜,而且更喜歡餐廳細心地為每件甜品的中間加上餡料,尤其喜愛加上野莓夾心🍓,酸酸甜甜好吃呢!

同過好多朋友嚟,大家都好滿意呢一間餐廳,環境好有氣氛,人又唔算好多,可以慢慢晚下唔會俾人趕。推介俾大家呀!!!
China’s Day
Nights Cape
炭燒德國腸拼盤
車打芝士焗薯條
  • The Love if Eiffel
係兩年前,同另一半黎呢到光顧過一次,覺得野食唔錯,環境氣氛都係,是日係我地兩個既拍拖紀念日,日子特別,就特登返黎呢一間餐廳慶祝!餐廳環境同我地兩年前食冇咩點變過,依舊係IPAD落單,酒同食物分開兩個MENU,選擇十分多,入面有霓虹燈、摩天輪做裝飾,燈光偏暗同柔和,咁岩被分配坐返兩年前坐既位附近,值得開心係同行既另一半依舊都係兩年前既果位餐牌今次我地就冇食返2年前食既野,雖然回味既話係應該嗌返一樣既野食,但今日我地想試下佢其他菜式。仲有多左個非常吸引我既巴黎鐵塔甜品,2年前冇呢款。Nuts fee $10/位黎呢啲Club/Bar形式既餐廳,當然要一邊食花生一邊飲酒傾計先有意思,店員仲會不斷幫你Refill。Red Wine Carta Vie ja Merlot $298(Bottle)好少叫紅酒/白酒飲,因為今日係特別日子,所以另一半揀左一枝價位承擔到既紅酒,雖然我地頭盤食生蠔,但因為主食會食肉,所以最後都係揀左枝紅酒,點左一枝2017 Chile既Carta Vie ja Merlot。我就真係唔太識飲酒,紅酒實在太多學問,我當然唔會係到班門弄斧,以我唔係太飲酒同埋唔係太中意紅酒苦

餐廳環境

餐牌

Nuts fee $10/位
花生(每位)

Red Wine Carta Vie ja Merlot (Bottle)

好少叫紅酒/白酒飲,因為今日係特別日子,所以另一半揀左一枝價位承擔到既紅酒,雖然我地頭盤食生蠔,但因為主食會食肉,所以最後都係揀左枝紅酒,點左一枝2017 Chile既Carta Vie ja Merlot。我就真係唔太識飲酒,紅酒實在太多學問,我當然唔會係到班門弄斧,以我唔係太飲酒同埋唔係太中意紅酒苦澀味既人黎講,呢枝酒入口唔會覺得辛苦同嗆口,幾滑口,好適合飲紅酒初哥者飲。

法國生蠔  $9/隻、$54/6隻

法國生蠔(隻)
法國生蠔(隻)

品種係Gillardeau Oyster,$9/隻真係好抵食,本身怕會腥,因為始終係較平既生蠔,但上枱見到都唔算好細隻,呢款味道係海水味較重,偏咸啲,唔係豐滿奶滑類型,但以$9黎講收貨。

霸王軟殼蟹配法式紅醬意粉  $128

霸王軟殼蟹配法式紅醬意粉

軟殼蟹原集上,外層炸到脆口,薄薄一層炸皮,內裡都幾多肉,而且肉質唔會炸到老左,整體好香口,意粉份量不少,不過意粉可以更加濃味,蕃茄味唔夠出,意粉較淡味。

美國雙層芝士海鮮薄餅 $118

美國雙層芝士海鮮薄餅
美國雙層芝士海鮮薄餅

主要係蝦同蜆肉,呢到既薄餅係長方型版,唔係傳統既圓型。師傅好平均地將蝦同蜆肉放係每一格,上面再鋪上火箭菜,薄餅十分薄身,但以我黎講,我覺得佢唔似薄餅,反而似薄脆餅乾,因為個底烘得十分脆口,有如餅乾而唔係麵包既口感,相對上我會中意食返麵包口感多啲,但如果你中意脆口既,可能會適合你。

極上12安士炭燒安格斯牛仔骨  $158

極上12安士炭燒安格斯牛仔骨

餐廳選用左美國一級安格斯牛,會配上喜瑪拉亞山岩鹽。牛仔骨仲有用迷迭香、鼠尾草、百里香作調味,望落去油脂分佈幾平均,肉質熟成度剛好,唔會過生過熟,不過筋位較多,有啲位比較難咬,同埋牛肉味唔重,個人都中意沾上喜瑪拉亞山岩鹽更加能夠提升肉質既鮮味。所配既焗薯有加入芝士,做到微微拉絲效果。

The Love of Eiffel

好期待既一刻,因為有某程度上係為左呢個甜品而黎,我自己本身好中意巴黎鐵塔,知道呢到係有個巴黎鐵塔甜品,好興奮同好期待!店員拎過黎之後仲會玩啲新野,就係加水落乾冰營建煙霧迷漫既氣氛,非常浪漫,亦都真係好靚。巴黎鐵塔上有兩層放滿不同既甜品,上層3款印有圖片既馬卡龍,味道有檸檬、開心果、花生,入口即化,唔會太甜,仲有幾款唔同既朱古力,有白朱古力、牛奶朱古力、酒心朱古力、咖啡朱古力等等。而下一層則放上甜品杯同埋泡芙,甜品杯有芒果慕絲同抹茶慕絲,味道正常,泡芙有柚子、朱古力同原味,外層較為軟左啲,但忌廉幾幼滑。本身驚呢個甜品塔會得個樣,估唔到甜品類都幾高質幾有驚喜,絕對值得叫!

超級滿足,唔單止食得仲要睇得,中意黎呢到既原因仲有因為呢到既坐位真係十分寬敞,仲要係梳化凳,坐得好舒服,再加上有氣氛既環境,同另一半黎真係好岩,當然,同朋友/閨蜜們黎盡訴心中情都好適合。要挑剔既可能係野食等得比較耐,生蠔大約等左半小時先上枱,可能係等熱食整得差唔多先上,因為等完生蠔上枱後,野食就陸續到,如野食上枱時間能更快就更好。
2018-11-12
庆祝纪念
纪念日
2018-11-12 40 浏览
星期日不用上班,又唔想在家煮飯仔, 唯有出街食餐豐富嘅。選中這間旺角太平道Mini Club,原因是貪其有酒吧feel,熱鬧之餘,網上食評都讚其食物質數好掂,加上賣相出色,一早已很想食。到達餐廳, 氣氛真係好熱鬧, 又夠浪漫。 這裏無論裝修和其擺設都好新穎, 最重要是座位夠曬寬敞, 一邊食一邊聽下歌,好舒服。先來頭盤法國生蠔, 這裡主打之一:生蠔,啱曬喺酒吧裏食。 一共叫了六隻,每人三隻,加上用冰冰凍住,新鮮肥美,肉質嫩滑,海水味不太重,啱哂我胃口。主菜來客火焰西班牙黑毛豬鞍扒, 極具視覺效果,店員先放碟黑毛豬鞍扒在枱上,然後用杯裝住d酒精,一點火好似表演魔術般火焰紅紅, 一瞬間塊黑毛豬鞍扒便燒起上來。十數秒後,火焰把豬鞍扒燒得更香脆,令肉質嫩滑之剩還好脆皮,加上豬鞍扒表層舖上香草,令味道更香濃。車打芝士焗薯條,大大份好香口, 薯條焗得嚟被厚厚的芝士溶化住,熱辣辣食好滋味。Orange Squash,橙味香甜,飲落清新爽口。Mock Champagne ,味道不澀口,酒味清淡, 邊吃肉邊飲一流。The love of Eiffel,甜品食得多,但這個賣相極吸引, 以粉紅巴黎鐵塔為主盤,

Orange Squash,橙味香甜,飲落清新爽口。

The love of Eiffel,甜品食得多,但這個賣相極吸引, 以粉紅巴黎鐵塔為主盤, 盛載著又鹹又甜多款美味嘅甜品, 加上底層乾冰, 噴出的煙霧極具效果,浪漫氣氛瞬間籠罩現場,未食已好滿足。 至於味道方面, 以馬卡龍和抹茶餅最為美味,甜而不膩。

2018-11-11
我這個貪吃的在星期六要求媽媽煮一大堆生日菜式給我吃,辛苦媽媽了。為了答謝媽媽不辭勞苦煮菜給我吃,昨晚我也帶媽媽吃頓好的,慰勞她的辛勞。海鮮拼盤不是太彭湃吧,媽媽說好像擁抱整個海洋在手中,這形容一點也不誇張。海鮮拼盤包含生蠔,青口,螺肉,鮑魚,龍蝦,鮮蝦,豐盛極了。先嚐飽滿的生蠔,嫩彈新鮮,海味十足。鮮蝦彈實肉碩,媽媽知道我愛吃,多給我一尾。青口嫩而鮮美,媽媽說海鮮新鮮就是美味。螺肉毫無腥味,口感爽彈鮮甜,我蠻推薦大家吃。鮑魚光看就知它的鮮度,爽口有咬勁,海鮮控都深深愛上它。龍蝦肥厚的龍蝦肉,充斥著海水的鹹鮮,自己也像在海中暢泳。吃過琳琅滿目的海鮮拼盤,我們繼續與海鮮「約會」,一嚐法式龍蝦汁海鮮扁意粉。法式龍蝦汁海鮮扁意粉現點現做,扁意粉充分吸收龍蝦汁的精華,非常對味,軟硬度剛好。海鮮肥美無比,任誰人都多想吃一口,實在太誘人吧。火焰西班牙黑毛豬鞍扒(沖繩鹽麴)瞬間成了我們的新寵兒,頗有厚度的西班牙黑毛豬鞍扒油脂分佈漂亮極致,店員倒了一杯酒,焰點火焰,多漂亮的畫面。黑毛豬鞍扒甜嫩的肉質,媽媽也大讚廚師烤功了得,黑毛豬鞍扒柔嫩多汁,百吃不厭。Beauty and the dark以士多啤梨漿

法式龍蝦汁海鮮扁意粉

Beauty and the dark

Beauty and the dark以士多啤梨漿,忌廉,oreo,牛奶調製而成,層層相間,oreo碎粒增添口感,富有士多啤梨香味,牛奶,忌廉讓Beauty and the dark喝來順心,甜蜜滋味沒法阻擋。
Strawberry Me

Strawberry Me簡直是為度身調制的cocktail,除了以我喜歡的士多啤梨為,亦有冧酒,牛奶,玫瑰龍舌蘭酒調配,且造型極為玩味,由客人將酒由針筒注入cocktail裡,好不有趣,而且Strawberry Me順口不激烈,女生挺適合喝的。
The love of Eiffel

自己生日怎可以缺少甜品的環節,The love of Eiffel正可把我的生日喜悅跟媽媽分享。少女粉紅色的巴黎鐵塔放滿夢幻鮮艷的小甜品,馬卡龍,朱古力,泡芙,奶凍,芝士蛋糕,美不勝收。
The love of Eiffel

泡芙非常酥脆可口,還可嚐到酸香的橘子內餡,一解飽膩感,上頭小小的白朱古力玫瑰花盛開實在美得不行,說它是唯美甜品不為過。
The love of Eiffel

芒果奶凍酸甜恰到好處,奶凍上芒果肉甜美萬分,抹茶紅豆奶凍幽幽的抹茶清香,伴上綿密的紅豆蓉,大大加分,超有層次,十分討喜。
The love of Eiffel

雲石芝士蛋糕紋理漂亮,芝士嚼起來頗濃重,紅莓慕司蛋糕入口細滑,果香十足,蛋糕餅底不偏硬,齒頰留香。如小恆星的彩蛋朱古力放在掌心,猶如擁有小宇宙,抹茶和紅酒口味朱古力各有千秋。
The love of Eiffel

馬卡龍做工精緻,擄獲我們的歡心,真的不捨得吃。外層鬆脆的杏仁餅,夾著柔軟微黏的夾心餡料,甜酸的檸檬口味最得我心,打破馬卡龍死甜的印象。
法式龍蝦汁海鮮扁意粉
Beauty and the dark
Strawberry Me
2018-11-08 218 浏览
之前去過尖沙咀同銅鑼灣分店,旺角分店比我嘅感覺與另外兩間分店不同,因為呢度比較像酒吧嘅格局,都好多人喺度食嘢同傾計☺️☺️☺️海鮮拼盤好豐富,有麵包蟹,龍蝦,蝦,鮑魚等等,我比較喜歡食麵包蟹,因為入面有好多膏,蝦嘅質地都非常之鮮甜,龍蝦肉彈肉🙊🙊😋因為我好鍾意食雞翼,所以叫咗蜜糖雞翼,雞翼甜甜地,唔會住得太乾,我10分鍾意💕海鮮米紙卷,非常推介,一次可以食到3款口味,感覺健康清新!☺️☺️呢個黑毛豬超利害,因為店員會黑毛豬點火,碘化期間,黑毛豬香氣四溢,欣賞其肉質亦10分多汁,肉厚之餘但不會太乾!味道岩岩好!Cooktail 好特別呀!我鍾意飲呢款cocktail ,酒精濃度唔算高,幾啱女仔飲! 帶有荔枝味,味道好香甜甜地,而且顏色好靚,可以自己調配味道!💕巴黎鐵塔甜品勁吸引同靚,入面有好多款嘅甜品,例如有朱古力、馬卡龍、芝士蛋糕!樣子靚得來,又幾好食,不過整體甜品比較偏甜,我就接受到🤣🤣

Cooktail 好特別呀!

樣子靚得來,又幾好食,不過整體甜品比較偏甜,我就接受到🤣🤣
2018-11-08 26 浏览
今晚,我同啲幾位朋友諗住去啲餐廳可以坐耐少少,朋友就推介帶位於旺角既mini club🙌🏻🙌🏻我覺得呢度酒吧嘅風格比較濃郁,環境比較暗,好啱三五知己嚟呢度吹水🗣🗣我哋就叫左好幾樣嘢食,佢地既cooktail 都幾特別,有好多新嘅款式😂造型非常優美,不過白酒味濃郁,我自己就麻麻呢款有得玩有得飲,味道亦唔差!黃金軟殼蟹意粉米紙卷一共有9件,味道都比較清新,有三文魚、蟹柳同蝦!小小一件,點埋醬開胃!雞翼整得好夠味!有多款海鮮,很好吃,鮮甜海水味重!!原來呢個黑毛豬,上桌是會點火,不過我哋都覺得佢邊位煮燶咗少少~

造型非常優美,不過白酒味濃郁,我自己就麻麻

呢款有得玩有得飲,味道亦唔差!

黃金軟殼蟹意粉

雞翼整得好夠味!

有多款海鮮,很好吃,鮮甜海水味重!!

2018-11-07 20 浏览
Nuts 法式龍蝦汁海鮮扁意粉 $103龍蝦汁味道濃,意粉吸收了湯汁,每條麵線都依附著意粉 炭燒德國腸拼盤 $191有五款大腸,看上去已經好想吃~車打芝士焗薯條 $60薯條即叫即炸,來到的時候還在出煙呢~芝士一點也不漏,而且加上薯條上的鹽,醮上芝士 正!意式辣腸薄餅 $95薄餅底超級薄,所以比較容易造出脆的感覺加上表面舖上滿滿的餡料,又暖又脆,十分滋味Beauty and The Dark $71我會形容這是一杯比較有童年回憶的飲品,士多啤梨的味道好像童年常吃到甜甜的士多啤梨朱古力味Mavis $63朋友點了這杯 ,有串菠蘿冰在上面,碟豆花飲料The love of Eiffel $207嘩!出場時已受人矚目,來到的時候再加入乾冰,仙氣飄飄每層都放上精緻的小甜點,小甜點件數非常足夠,本身打算食少少,一食之下一個人又食了一半~餐廳氣氛好relax,播著輕快的歌環境有點昏暗,坐著坐著不知時日過~原來我們已待在這裡差不多四小時!
Nuts

法式龍蝦汁海鮮扁意粉 $103
龍蝦汁味道濃,意粉吸收了湯汁,每條麵線都依附著意粉

炭燒德國腸拼盤 $191
有五款大腸,看上去已經好想吃~

車打芝士焗薯條 $60
薯條即叫即炸,來到的時候還在出煙呢~
芝士一點也不漏,而且加上薯條上的鹽,
醮上芝士 正!

意式辣腸薄餅 $95
薄餅底超級薄,所以比較容易造出脆的感覺
加上表面舖上滿滿的餡料,
又暖又脆,十分滋味

Beauty and The Dark $71
我會形容這是一杯比較有童年回憶的飲品,
士多啤梨的味道好像童年常吃到甜甜的士多啤梨朱古力味

Mavis $63
朋友點了這杯 ,有串菠蘿冰在上面,
碟豆花飲料

The love of Eiffel $207

嘩!
出場時已受人矚目,來到的時候再加入乾冰,仙氣飄飄
每層都放上精緻的小甜點,

餐廳氣氛好relax,播著輕快的歌
環境有點昏暗,
坐著坐著不知時日過~
原來我們已待在這裡差不多四小時!
2018-11-01 189 浏览
Happy Friday當然要chill一下,難得又過了一個星期~經朋友介紹下到了Miniclub Nuts $10一坐下已供應Nuts 給我們~Signature DrinksHoney bee $95Sunset $95炭燒徳國腸拼盤 $191德國腸拼盤有不同口味的腸腸,下面舖了各款沙律菜,有野餐的感覺沖繩火焰西班牙黑毛豬鞍扒 $127上枱後經店員施展「魔法」後,它變了燒豬!黑毛豬肉質滑嫩,經燒後皮較脆黑松露野菌薄餅 $95不知道你喜歡吃的薄餅是怎樣的呢,這裡的薄餅底啖啖脆,厚度較一般薄餅為薄,咬下去就是格格脆的感覺~上面簡單地舖了野菌、沙律菜及黑松露醬汁烘焗後暖暖脆脆很好吃!Eiffel Tower 這是一個甜品set,不過以Eiffel Tower 擺放不同的小甜點,配合乾冰仙氣、環境凝造出浪漫氣氛,適合情侶或姊妹們聚餐點一客,每款份量都有兩件~有小蛋糕、朱古力、馬卡龍
Happy Friday當然要chill一下,
難得又過了一個星期~
經朋友介紹下到了Miniclub

Nuts $10
一坐下已供應Nuts 給我們~

Signature Drinks
Honey bee $95

炭燒徳國腸拼盤 $191
德國腸拼盤有不同口味的腸腸,
下面舖了各款沙律菜,有野餐的感覺

沖繩火焰西班牙黑毛豬鞍扒 $127
上枱後經店員施展「魔法」後,它變了燒豬!
黑毛豬肉質滑嫩,經燒後皮較脆

黑松露野菌薄餅 $95
不知道你喜歡吃的薄餅是怎樣的呢,
這裡的薄餅底啖啖脆,
厚度較一般薄餅為薄,
咬下去就是格格脆的感覺~
上面簡單地舖了野菌、沙律菜及黑松露醬汁
烘焗後暖暖脆脆很好吃!

Eiffel Tower
這是一個甜品set,
不過以Eiffel Tower 擺放不同的小甜點,
配合乾冰仙氣、環境凝造出浪漫氣氛,
適合情侶或姊妹們聚餐點一客,
每款份量都有兩件~
有小蛋糕、朱古力、馬卡龍
2018-10-31 31 浏览
呢間餐廳環境比較暗小小, 燈光各樣野都整到幾靚.食物精緻好食.沙律十分大碟, 菜多, 帶小小肉,肉比較咸, 但係夾埋d菜一齊食會中和返個味道!牛粒係咁多樣入面我覺得最好食,第一係佢好軟, 好彈牙既感覺, 但又唔係過生既個種軟, 好易咬,味道好入味, 中意點埋d汁味道會更濃, 但就咁食味道都好夠.醬有小小似韓式醬.呢到既cocktail 比較精美, 味道黎講都好特別, 鴨仔會有埋爆炸糖,唔知係唔係邊飲邊爆, 左邊個杯就可以隨意自己調酒濃度幾好玩!.火焰豬就都係傳統酒精起火 不過整完之後一定會燶多小小,外皮會脆d , 內里既肉係比較爽, 味道不錯, 如果配薄荷醬既話會更正!

呢間餐廳環境比較暗小小, 燈光各樣野都整到幾靚.
食物精緻好食.

沙律十分大碟, 菜多, 帶小小肉,
肉比較咸, 但係夾埋d菜一齊食會中和返個味道!
牛粒係咁多樣入面我覺得最好食,
醬有小小似韓式醬.
火焰豬就都係傳統酒精起火 不過整完之後一定會燶多小小,
2018-10-31