餐厅: Nepal Nepalese Restaurant
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-07-09 784 浏览
蘇豪區黎講價錢吾算貴,野食都吾錯👍🏻個人比較推薦炸茄子,炸得岩岩好。老闆見我地一班朋友黎都好熱情招待,下次會帶埋另一班朋友去雖然餐廳吾大,但勝在有人情味,值得再去
雖然餐廳吾大,但勝在有人情味,值得再去
2020-07-09
2019-10-02 1744 浏览
之前仲係返立法會傳譯時,成日都會圍埋一齊交換飲食經,記得某位議員講中環有間尼泊爾菜好地道正宗老字號,忽然間想起就黎試下由於唔記得左名,Search完先發現香港尼泊爾餐廳只有兩間。。。 夜晚的soho,情調十足加上燈光昏暗,的確是中環獨有風景,不過影相就比較難。坐低後Staff講有特別優惠,食夠$1000會送尼泊爾RUM酒,兩個人試下食唔食到啦~ 說時遲那時快,先送上每檯都會有的前菜脆薄片,帶咸的脆片上面有洋蔥碎,紅蘿蔔還有香草,可以點上附上的三款特色尼泊爾醬,邊食邊等其他主菜。紅色的有少少微辣,而綠色就有少少薄荷香草的味道,自己就喜歡紅色那種比較惹味。之後就係推介的廚師雲吞Momo,可以揀炸或者蒸,餡料可以揀雞肉/羊肉/蔬菜,我地揀左蒸雞肉餡,造型似中式小籠包不過就是胖胖版本,薄皮包著超重手的餡料,好大舊雞肉球仲有少少香料味,雖不至爆湯汁那種,但雞肉是充滿肉汁,的確係幾唔錯,食完3個已經有少許飽。香草薯仔薄餅造型有點似中式芋蝦,不過佢係用薯仔做主要材料。皇室雜菜尼泊爾菜比較偏向肉類,所以叫左個咖喱雜菜,金黃色的咖哩入面有大量蔬菜,有青豆、西蘭花、椰菜花、蘿蔔、蘑菇、素芝士等等,最重要係

廚師雲吞Momo
香草薯仔薄餅造型有點似中式芋蝦,不過佢係用薯仔做主要材料。
香草薯仔薄餅
皇室雜菜尼泊爾菜比較偏向肉類,所以叫左個咖喱雜菜,金黃色的咖哩入面有大量蔬菜,有青豆、西蘭花、椰菜花、蘿蔔、蘑菇、素芝士等等,最重要係無話煮到淋晒,唔太食得辣所以叫左微辣,個人覺得個咖哩係偏向奶香那種。
皇室雜菜

叫左咖哩當然有叫返個飯同Naan,香草藏紅花米飯$78,係用返尼泊爾傳統銅製的器皿烹制,有特強的鎖汁功效,長身米飯煮得粒粒分明,唔油膩口感軟軟的,無中國米飯咁飽滯,個器皿好似好細,但其實份量都幾足的,仲有淡淡香料香氣。
香草藏紅花米飯$78
鐵板BBQ燒雞 上台時仲係有煙的,雞胸肉口感都唔算太柴皮,屬於惹味的。
鐵板BBQ燒雞
侍應怕我地唔夠食仲點左個Naan,烤得鬆軟彈牙,要黎點咖哩正到爆,用手拎住食都唔覺油膩,食落仲有天然麵粉香,食唔晒都要打包走~~
Naan
最後都係食唔夠$1000,唯有下次再黎!值得一讚係侍應好細心,會根據喜好推介食物,而且餐牌有中文英文,就算唔識睇尼泊爾文都可以輕鬆叫到野食。

廚師雲吞Momo
皇室雜菜
香草藏紅花米飯$78
Naan
2019-09-27 778 浏览
Nepal Nepalese Restaurant餐廳看似正宗老字號,環境好有異國風情feel。尼泊爾薄脆片,上面有紅蘿蔔,洋蔥跟香草,脆片鹹鹹地,有兩個醬,一個紅一個綠,綠色似薄荷微辣醬,都辣!Starter揀左Haas-ko Chhoila – Warm Fillet of barbecured Duck Flambe with Fenugreek Seeds去骨火焰烤鴨伴葫蘆巴子沙律,好食但有啲辣。Khasi Kathmandu廚師精選香煎羊肉,尼泊爾咖哩有別於印度咖哩的辛香味,亦同日本咖哩既甜唔一樣!Pharsi-ko rash 南瓜香菜湯,好creamy, 同濃郁南瓜味。Nepal Basket – Mixed Kebab (Lamb, chicken & Fish) made with Chef’s own ingredients 烤什錦盤(羊肉、雞肉及魚) 尼泊爾啤酒,麥香濃郁,飲落去回甘。

尼泊爾啤酒,麥香濃郁,飲落去回甘。

2019-09-05 546 浏览
食到唔知食咩好,就決定尋找新鮮感,吃呢間尼泊爾餐廳!尼泊爾菜同印度菜有少少相似,有驚喜。首先來個特色脆餅,上面有紅蘿蔔,洋蔥碎,可以點隔離兩個醬,都係尼泊爾既辣醬汁,辣辣地非常開胃。南瓜香菜湯,煲到超香滑,有香濃南瓜味,應該仲加左尼泊爾既香料。去骨火焰烤鴨伴葫蘆巴子沙律,少辣、惹味、好食!烤物拼盤用鐵板上,羊肉、雞肉及魚各兩件,全部大大件,好抵食,我最鍾意烤魚夠嫩滑,啖啖肉!廚師精選香煎羊肉,有滿滿羊味但唔羶,咖哩醬汁咁香咁惹味,叫左份烤餅Naan點,不一樣既異國風情晚餐。

2019-08-24 522 浏览
星期六lunch試下d特別野,見到門口寫住Lunch set hkd88 up, 2 courses 就入左去試下。 Lunch set menu有starter同main揀,starter主要同係沙律同湯,main就有bbq或咖喱口味既羊、雞或魚肉。有得揀跟飯或naan (印度薄餅d friend)。南瓜湯好creamy, 同濃郁南瓜味。但加左d特別既香料,似係芫荽味,本人唔係幾鐘意隻香料味。Btw, 前菜都有配埋naan, 主材早知揀飯。bbq羊 and 咖哩雞肉 配 butter and garlic naan羊grill到好乾爭爭,上菜既時候係waitress係熱辣辣既鐵板夾d羊落你隻碟到,配料主要係洋蔥同青椒。完全無sauce,肉又好乾,naan又乾,食得好辛苦😕。咖喱雞得4舊,好多咖哩,重香料味,味道一般,唔算好濃味,配naan食都ok。 雞肉既肉質ok,係個量太少。

南瓜湯

Btw, 前菜都有配埋naan, 主材早知揀飯。

自問都幾鍾意去旅行✈️✈️,但係尼泊爾係我其中一個未踏足👟👡過嘅地方,對於呢個地方嘅菜式我都冇乜認識,今次同朋友食飯,咁啱search到呢間餐廳,就決定黎試一試原來尼泊爾係鄰近印度嘅一個地方,係一個文化古國,多神🙏🏻信仰民族,餐廳嘅裝修都以木製品為主,牆上嘅銅飾刻有神氏樣貌,感覺神秘,又有尼泊爾風格。餐墊印有不同形狀既圖騰,民族風好強👍🏻每張枱都有瓶花🌷🌹同蠟燭,加埋微黃燈光💡幾有情調🥰餐廳設雙人枱,情侶拍拖👥撐枱腳就岩晒,另設長枱,一大班朋友聚會chill下🗣又得!淨係環境,就已經體驗到尼泊爾特色一坐低,侍應(膚色睇落似尼泊爾人)就送上一籃脆薄餅,薄餅好似薯片咁脆,上面有青椒、紅蘿蔔同洋蔥粒,好多調味料,仲有兩種醬汁,一個醬汁清新啲,另外嗰個就係辣醬,配埋脆薄餅食,有口感得黎又刺激味蕾👅跟住點左個南瓜🎃香菜湯個湯飲落有驚喜,有別傳統中式南瓜湯,呢個湯好清,無乜南瓜渣,少辣個湯入面有好多唔同豆類,飲下湯食下湯渣,幾滿足🥰隨湯跟埋份印度🇮🇳薄餅,好鬆軟Main Course有小洋蔥煮嫩鴨肉🦆我諗尼泊爾菜既主要配料係青紅椒同洋蔥,因為大量用上,仲有京蔥,鴨胸厚切、新鮮,咬落有質感,隻調味醬汁好
自問都幾鍾意去旅行✈️✈️,
但係尼泊爾係我其中一個未踏足👟👡過嘅地方,
對於呢個地方嘅菜式我都冇乜認識,
今次同朋友食飯,
咁啱search到呢間餐廳,就決定黎試一試

原來尼泊爾係鄰近印度嘅一個地方,
係一個文化古國,多神🙏🏻信仰民族,
餐廳嘅裝修都以木製品為主,
牆上嘅銅飾刻有神氏樣貌,
感覺神秘,又有尼泊爾風格。

餐墊印有不同形狀既圖騰,民族風好強👍🏻

每張枱都有瓶花🌷🌹同蠟燭,加埋微黃燈光💡
幾有情調🥰
餐廳設雙人枱,情侶拍拖👥撐枱腳就岩晒,
另設長枱,一大班朋友聚會chill下🗣又得!
淨係環境,就已經體驗到尼泊爾特色

一坐低,侍應(膚色睇落似尼泊爾人)就送上一籃脆薄餅,
薄餅好似薯片咁脆,上面有青椒、紅蘿蔔同洋蔥粒,好多調味料,
仲有兩種醬汁,一個醬汁清新啲,
另外嗰個就係辣醬,配埋脆薄餅食,
有口感得黎又刺激味蕾👅

跟住點左個南瓜🎃香菜湯
個湯飲落有驚喜,
有別傳統中式南瓜湯,
呢個湯好清,無乜南瓜渣,少辣
個湯入面有好多唔同豆類,
飲下湯食下湯渣,幾滿足🥰
隨湯跟埋份印度🇮🇳薄餅,好鬆軟

Main Course有小洋蔥煮嫩鴨肉🦆
我諗尼泊爾菜既主要配料係青紅椒同洋蔥,
因為大量用上,仲有京蔥,
鴨胸厚切、新鮮,咬落有質感,
隻調味醬汁好入味😋誠意推介👍🏻

另一個main係洋蔥蕃茄嫩煎羊肉🐑伴香草🌿
同樣係多配料調味外,加埋蕃茄🍅好鮮甜開胃
羊肉🐑一d都唔羶,仲煮得好淋,
質感似牛腩,又有飽足感,不錯👍🏻

可能尼泊爾菜都有少少貼近印度菜,
味道偏濃味,
梗係要點返杯鮮榨橙汁中和下,
話明鮮榨,飲得出粒粒橙肉,
又唔會加入人造糖,
淡淡地味道至係新鮮無添加⭐️🌟

其實侍應一開始有提示食夠$1000蚊,
會送尼泊爾寶劍Rum酒,
可惜我同朋友兩個食唔夠數 ,
下次會叫多幾個人黎就應該夠啦🥰

總結,呢次係一次不錯既尼泊爾菜🇳🇵體驗😊☺️
2019-08-09 139 浏览
約左個朋友食飯, 帶我蘇豪區食尼泊爾菜Woooo… 第一次食尼泊爾菜,好期待 餐廳細細,裝潢充滿異國風情…. 友人點了尼泊爾莫斯坦啤酒,莫斯坦處於海拔2500米以上,而啤酒係用珠穆朗瑪峰泉水釀製,入口非常清新而且有陣陣麥芽味。 而我就點了老闆推介 - 芒果乳酪,好清新好好飲! 前菜是薄脆片,每張檯都會有,上面有紅蘿蔔,洋蔥碎,仲有隻特色尼泊爾醬,。食落脆片鹹鹹的而帶一點辣辣。 鐵板烤肉卷肉卷外面好香脆,但內裡好juicy,食落充滿香料,真心推介! 起司南餅係一種發酵面餅,亦係尼泊爾主食之一。烤得鬆軟彈牙,表面了起司,但芝士味道好濃烈。一般香港人未必咁容易接受到呢!~ 香草飯香草飯用尼泊爾傳統銅製器皿裝住,飯的口感有別於平時食開米飯,似印度米咁,係長條型嘅!口感比較 身,而且無咁飽滯。加上餐廳係用8種香料去煮的,所以食落充滿香料嘅香氣送咖哩一流 Khasi kathmandu咖哩食落帶少少甜味而且唔會好辣,羊肉烹調剛好而且好嫩滑唔鞋口
約左個朋友食飯, 帶我蘇豪區食尼泊爾菜
Woooo… 第一次食尼泊爾菜,好期待

餐廳細細,裝潢充滿異國風情….

而我就點了老闆推介 - 芒果乳酪,好清新好好飲!

食落脆片鹹鹹的而帶一點辣辣。

鐵板烤肉卷

香草飯

Khasi kathmandu
2019-08-04 155 浏览
前排第一次去試咗尼泊爾菜🤣🤣呢間聽聞已在香港24年的老字號尼泊爾餐廳房係一間有情調又浪漫的正宗尼泊爾餐廳😚..........一坐低會上左一啲烤餅烤餅會有兩款醬汁 兩款都偏辣但非常惹味我哋試咗火辣名菜鮮紅椒煮鴨同埋咖喱雞火辣名菜鮮紅椒煮鴨呢個菜店員同我地強調會好辣但鍾意食辣嘅我哋點會唔試!試咗之後覺得可以接受 但相信唔太食辣嘅朋友應該會覺得非常辣咖喱雞就感覺用咗好多香料 味道同出面嘅好唔同 好特別另外配嘅飯都係好特別嘅 係預先炒好嘅飯飯嘅質地亦都係軟林林 好輕嘅感覺加上小菜好好食👍🏻👍🏻總括而言 個人第一次食尼泊爾菜感覺非常啱口味 而且味道好如果有朋友都想試吓尼泊爾菜不妨可以嚟呢間!!!..........Nepal Nepalese Restaurat地址:中環蘇豪士丹頓街14號地下
前排第一次去試咗尼泊爾菜🤣🤣
呢間聽聞已在香港24年的老字號尼泊爾餐廳房
係一間有情調又浪漫的正宗尼泊爾餐廳😚

..........
一坐低會上左一啲烤餅
烤餅會有兩款醬汁 兩款都偏辣
但非常惹味

我哋試咗火辣名菜鮮紅椒煮鴨同埋咖喱雞
火辣名菜鮮紅椒煮鴨呢個菜店員同我地強調會好辣
但鍾意食辣嘅我哋點會唔試!
試咗之後覺得可以接受 但相信唔太食辣嘅朋友應該會覺得非常辣

咖喱雞就感覺用咗好多香料
味道同出面嘅好唔同 好特別
另外配嘅飯都係好特別嘅 係預先炒好嘅飯
飯嘅質地亦都係軟林林 好輕嘅感覺
加上小菜好好食👍🏻👍🏻

總括而言 個人第一次食尼泊爾菜
感覺非常啱口味 而且味道好
如果有朋友都想試吓尼泊爾菜不妨可以嚟呢間!!!
..........
Nepal Nepalese Restaurat
地址:中環蘇豪士丹頓街14號地下

2019-07-27 143 浏览
之前聽好多朋友話尼泊爾菜好重口味 唔岩我食🤣 咁岩有朋友邀請我一齊食 就同佢黎左呢間🤤 竟然覺得出乎預料 好好味頭盤叫左2個湯 一個南瓜一個蕃茄 個人比較仲意蕃茄湯 個湯有小小辣既味道 加埋薄餅一流 相反南瓜湯比較清淡一點 但味道都吾差 店員仲推介左2杯玫瑰酒比我地餐廳員工幫我地揀左3個餸 一個焗野菜 炒飯同烤雞 個炒飯香草味好重 雖然睇落去好細份 但我地2個都食吾哂 烤雞一上 店員會幫我地分配 食落去個感覺好似食緊土匪雞 第一次尼泊爾菜 幾有驚喜

頭盤叫左2個湯 一個南瓜一個蕃茄
個人比較仲意蕃茄湯 個湯有小小辣既味道 加埋薄餅一流

烤雞一上 店員會幫我地分配 食落去個感覺好似食緊土匪雞
第一次尼泊爾菜 幾有驚喜
2019-07-18
2019-07-25 128 浏览
之前去過尼泊爾做義工,好想尋找返尼泊爾嘅味道,咁啱前牌經過蘇豪區,見到呢間幾優雅嘅尼泊爾菜,都幾多人食,趁今日早左放就嚟同朋友試吓啦🤩大概7:00嚟到,已經有幾台嘅食客食緊,可能因為係喺蘇豪區附近,所以外國客比較多。我哋考慮咗一陣,就有一個waiter殷勤咁樣介紹啲菜俾我哋食,最後我哋揀咗薯仔薄餅,芝士薯餅,烤肉拼盤,雞肉咖喱飯,仲有幾重芝士薄餅餅添原來佢嘅啤酒好似好吸引,好似話係珠穆朗瑪峰啲水整嘅,好奇嘅我哋就試咗啦飲落去好似真係清過普通我哋飲到嘅生啤😍跟住好快就見到薯仔薄餅啦,佢係薄餅上邊加咗少少洋蔥番茄做配料,好清新好味同嘅薯仔餅幾夾,跟住就係新鮮炸出嚟嘅薯仔餅,同樣都係好香脆完全冇失望🤩我最鍾意食嘅就係之後嘅芝士薄餅,咬落去有少少拉c嘅芝士,同我之前喺尼泊爾食嘅口感有啲似,真係好好味呀😼跟住仲有一個咖喱飯,佢唔係泰萊,好重椰汁加上啲雞都非常鮮嫩無骨嘅,食過返尋味

2019-07-24 532 浏览
今日朋友來試試異國風情嘅餐廳,來到中環呢間食尼泊爾食物,剛好朋友去年也去過尼泊爾,所以就帶她來這裡回味下地道的尼泊爾菜。呢度燈光黃黃地,有種令人放鬆的感覺,可以同朋友齊齊享受下尼泊爾菜。 首先來個係呢碟餅,每張檯都會有,上年有洋蔥碎,紅蘿蔔還有青瓜,可以點上隔離還有特色個尼泊爾醬,一點辣辣地。 呢個廚師雲吞一點係香港的餃子,呢度皮薄餡,如面保護大大舊好juicy個雞肉球,配上尼泊爾獨特嘅香料,好味道,推薦!呢個雞肉塊煮得好好,好juicy,配上濃郁的芝士,好味好味!Saffron Rice 香草藏紅花米飯– 店員介紹以尼泊爾傳統銅製的器皿烹制,有特強的鎖汁功效,所以我地食到嘅飯軟軟的,口感剛剛好,呢個仲係 用8種香料烹制而成的傳統尼泊爾主食。大家可以試試。羊肉一點也不臊,處理得好好,肉質好軟熟,有少少辣,幾惹味。 必試!MUSTANG 啤酒 – 珠穆朗瑪峰海拔超過5500米,沒有人居住的山泉水提煉而成的清新啤酒, 女仔應該幾適合,冇好大酒精味,飲落去回甘。芒果乳酪奇異果開心果雪糕,外面是一層厚厚的cream,入面是沙冰。

羊肉一點也不臊,處理得好好,肉質好軟熟,有少少辣,幾惹味。

芒果乳酪

奇異果開心果雪糕,外面是一層厚厚的cream,入面是沙冰。

2019-07-24 96 浏览
朋友好鍾意試異國美食,今次一齊來中環搵尼泊爾菜食。呢度嘅員工都是尼泊爾人,老板當然也是尼泊爾人,店內嘅裝修都好有異國風情,燈花有少少昏暗,氣氛浪漫,適合男女朋友或者四五知己享受個輕鬆愉快的晚餐。每一張檯都有嘅😆薯餅上面有碎生洋蔥,紅蘿白,青瓜。 呢兩隻醬一點辣,喜歡辣的朋友可以試試。廚師雲吞,尼泊爾特有雲吞,一點似我地嘅餃子,皮簿餡多,又大舊,雞肉球夾雜d香料帶出少少辣,幾惹味下,好食!雞肉球,都幾juicy, 配芝士味勁濃的芝士。Saffron Rice 香草藏紅花米飯–用尼泊爾傳統銅製的器皿烹制, 據聞可以更好鎖汁,用8種香料烹制而成的傳統尼泊爾主食。飯偏軟同我地平時食開的唔同,混香草香料在裡面就係香草飯,個飯夠熱!好好味!慢煮10小時羊肉,好軟熟,辣辣地嘅羊肉湯,好開胃,沒有臊味!MUSTANG 啤酒 – 珠穆朗瑪峰海拔超過5500米,沒有人居住的山泉水提煉而成的清新啤酒, 必試 ! 好適合女仔飲嘅啤酒,沒有好多酒精味,飲完回甘!青芒果乳酪飲品蕃茄石斑魚,醬汁甜甜地,火候控制得剛剛好,同埋魚肉鮮好味。奇異果開心果雪糕,外層是cream,內裡結實綿綿冰。

雞肉球,都幾juicy, 配芝士味勁濃的芝士。

青芒果乳酪飲品

蕃茄石斑魚,醬汁甜甜地,火候控制得剛剛好,同埋魚肉鮮好味。

奇異果開心果雪糕,外層是cream,內裡結實綿綿冰。
2019-07-22 359 浏览
七月第三個星期四晚上,蘇豪。跟朋友經常吃中西日菜吃多了,在網上找找其他國家的菜嚐嚐,就決定吃這家尼泊爾菜。門口看到原來餐廳從1995年已經開業,而且還是蘇豪區第一家餐廳,是老字號呢,也有很多獎狀。裡面很多尼泊爾的裝飾,連桌面也是圖騰,充滿異國風情,燈光也很浪漫。前菜是薄脆片,上面有紅蘿蔔,洋蔥跟香草,脆片鹹鹹的,可以沾旁邊的紅辣醬或是綠色的薄荷微辣醬,我們都偏愛紅辣醬,味道較濃能提味。我們各點一瓶尼泊爾莫斯坦啤酒,莫斯坦處於海拔2500米以上,這啤酒據說是從珠穆朗瑪峰超過5500米,沒有人居住的山泉水釀製,入口非常清新,也有麥芽味不會太淡口。什錦菜咖哩角,外皮酥脆厚實,裡面塞了滿滿的料,有馬鈴薯,腰果跟綠豆,配合酸酸的羅望子醬跟咖哩輕微辣度,惹味開胃不油膩。皇室什菜,所有蔬菜都是採用新鮮的農場蔬菜,裡面還有自家製的茅屋起司,以皇家肉汁煮成,味道不太濃,可以吃到蔬菜跟起司的原味。什菜藏紅花炒飯是當地的主食,藏紅花為全世界最昂貴的香料,有幫助消化和各種醫學用途。長身米飯煮得粒粒分明,原來是以尼泊爾傳統銅製的器皿烹煮,鎖汁力特強,而且加入了8種香料,難怪充滿香氣。起司南餅,即Naan,是一種
七月第三個星期四晚上,蘇豪。

裡面很多尼泊爾的裝飾,
連桌面也是圖騰,
充滿異國風情,燈光也很浪漫。
薄脆片
尼泊爾莫斯坦啤酒
什錦菜咖哩角
什錦菜咖哩角
羅望子醬
配合酸酸的羅望子醬跟咖哩輕微辣度,惹味開胃不油膩。
皇室什菜
什菜藏紅花炒飯
起司南餅
起司南餅,即Naan,是一種發酵面餅,也是尼泊爾主食之一。烤得鬆軟彈牙,表面了起司,大口咬下口感十足,面香濃濃的,伴著皇室什菜的醬汁很對味。
烤雞胸
烤雞胸以藏紅花,腰果醬及尼泊爾香料醃過,以烤雞胸來說,雞肉雖不到很嫩滑,但是軟度剛剛好,一點不硬,而且不用咀嚼很久,味道又濃香惹味,這道菜是很合格。

在餐廳舒適的氛圍,服務生的友善態度下,我們渡過了一個輕鬆的晚上。
2019-07-18
薄脆片
尼泊爾莫斯坦啤酒
烤雞胸
Natural & Simple Nepal Cuisine🇳🇵in a delicious way❤️ Did you try it❓..正宗尼泊爾菜🇳🇵你又吃過嗎❓經過酒吧林立既中環SOHO區,發現一間西式帶傳統風格既老字號中東餐廳 別樹一格 乞立24年,印象中從未吃過尼泊爾菜既我 決定今晚要一試。平日既餐廳人不多 大概也是在SOHO區感覺份外輕鬆,下班後能寧靜吃一頓晚餐很舒服呢。西餐廳環境優雅亦帶浪漫情調,播著滿有中東特色既古典音樂🎶🎵,侍應也全都是外國人,真的有種在外國吃餐既享受呢。l[廚師雲吞 (羊肉/雞肉/蔬菜餡)]l $92Momocha (Plate)fresh homemade Dumpling傳統尼泊爾蒸餃子🥟,其實似中式小籠包巨型版。帶麵粉香既餃子皮 包滿餡料,調味得宜 肉味濃郁,確實充滿尼泊爾風味。ll $148Luiche Rana Pariwar (Plate)barbecued Chicken Breast marinated雞件🐥全部雞胸肉,雖然不至於好嫩滑 但絕不鞋口 也感覺更健康。調味亦恰到好處 香料不重或太濃 亦不油膩呢。 ll $165Macha

l[廚師雲吞 (羊肉/雞肉/蔬菜餡)]l $92
Momocha (Plate)
fresh homemade Dumpling

l[烤雞胸]l $148
Luiche Rana Pariwar (Plate)

l[秘製咖哩汁煮魚]l $165
Macha Raja Janakpuri
Fish cooked in special Curry sauce
(Royal favourite of King Janak)
一種特別既尼泊爾咖哩汁🥘,味道不辣卻滿香。配送飯或薄餅確是一流。

l[香辣西蘭花炒蘑菇]l $115
Kauli Chyau
Broccoli and fresh White Mushrooms
香辣汁不辣,加上西蘭花🥦 &蘑菇新鮮🍄,感覺健康。

l[香草飯]l $78
Saffron Rice
Saffron flavoured Rice Delicacy
藏紅花飯係傳統尼泊爾主食🍚,用8種香料以特強鎖汁力既傳統銅製器皿烹調既米粒。米飯粒粒細長乾身 而不帶黏性,有別於一般口味。

l[自選尼泊爾包]l $55
Naan Thari-Tharika
flat leavened bread baked on walls of day oven stuffed
簡單既原味薄餅🌮 卻吃出最天然麵粉香。麵皮帶香脆而內軟 也不油膩,呢種尼泊爾包真的很好吃。而沾上咖哩同吃,更具滋味。

l[尼泊爾啤酒]l $48
Mustang Premium Lager 330ml
傳統尼泊爾啤酒🍺 吃傳統菜式不能少吧。更係珠穆朗瑪峰海拔超過5500米,冇人居住的山泉水提煉而成的清新啤酒,必試。

總括而言,真是一次不錯既正宗尼泊爾菜體驗。假如你都想試試傳統風味 又想帶情調又浪漫一下,這裡確是一個好選擇。來一個小尼泊爾之旅吧。

另外,食夠$1000仲送尼泊爾寶劊RUM酒,不能錯過喔。
今日同朋友專程走入中環SOHO第一次初嚐地道尼泊爾菜,原來呢間餐廳係香港係正宗老字號黎!經營足足24年咁耐,氣氛幾有情調又夠浪漫,昏暗既燈光,每張枱上都鋪左圖騰餐紙,充滿住民族味道,連餐巾都非常工整講窮,仲有好多小裝飾增添食客觀感,例如有蘭花,鐵做既器皿,呢D細緻位都可以令到食客感覺到置身於當地既感覺!聽Staff講仲有特別既Promotion,食夠$1000蚊送尼泊爾RUM酒tim!👇📌 MOMOCHA with Lamb - $92▪ Fresh home-made Dumpling 👉餐前小食就必需咖啦!賣相真係好似港式小籠包咁,佢有得比你揀蒸定係炸、羊或者雞,今次我就揀左炸同埋羊肉口味,餡料絕對無孤寒,比足料你,肉味反而要讚,唔會太濃太羶,味道岩岩好,唔錯!📌 PHARSI-KO RASH - $62▪ Fresh Pumpkin Soup garnished with Coriander 👉南瓜湯飲得多啦!尼泊爾既南瓜湯有咩特別?佢地係用新鮮既南瓜打成蓉再煲,唔洗落奶都夠哂香滑,加埋特色香料調味,味道相當濃郁呀!📌 KWATI-KO RASH - $62▪ Mixed
今日同朋友專程走入中環SOHO第一次初嚐地道
尼泊爾菜,原來呢間餐廳係香港係正宗老字號黎!
經營足足24年咁耐,氣氛幾有情調又夠浪漫,
昏暗既燈光,每張枱上都鋪左圖騰餐紙,
充滿住民族味道,連餐巾都非常工整講窮,
仲有好多小裝飾增添食客觀感,例如有蘭花,
鐵做既器皿,呢D細緻位都可以令到食客感覺到
食夠$1000蚊送尼泊爾RUM酒tim!👇

📌 MOMOCHA with Lamb - $92
▪ Fresh home-made Dumpling
👉餐前小食就必需咖啦!賣相真係好似港式小籠包咁,
佢有得比你揀蒸定係炸、羊或者雞,今次我就揀左炸
同埋羊肉口味,餡料絕對無孤寒,比足料你,
肉味反而要讚,唔會太濃太羶,味道岩岩好,唔錯!

📌 PHARSI-KO RASH - $62
👉南瓜湯飲得多啦!尼泊爾既南瓜湯有咩特別?
佢地係用新鮮既南瓜打成蓉再煲,唔洗落奶都夠哂
香滑,加埋特色香料調味,味道相當濃郁呀!

📌 KWATI-KO RASH - $62
▪ Mixed Beans Soup
👉成碗湯都係豆呀!睇落就有D似平時呀媽煲開既
眉豆花生湯咁,但飲落又唔同wor,似係羅宋湯味道,
原來老闆話係用左超過10種豆類混合熬制出黎,
唔怪得之豆味咁濃郁啦!

📌 JANGAIL SEKUWA - $145
▪ BBQ Boneless Chicken marinated in fresh light Nepalese Herbs,
Spices & Spinach Sauce
👉哇!重頭戲黎啦!識嗌既朋友緊係要嗌個呢個炸雞啦,
廚師用左洋蔥、香草調味,每件雞肉用鐵上呈上,
烤既時間幾到位,外皮有少少焦香,但裡面完全無乾身
既感覺,肉質肥美,啖啖都係肉,下面仲擺左唔同雜菜,
吸收哂肉汁既精華,呢個菜驚喜十足,食得過!

📌 KHASI LALI GURASH - $155
▪ Delicacy of Tender boneless Lamb cooked in
smooth fresh Tomato and Honey Sauce
👉用左新鮮蕃茄同蜜汁整成,表面好似平平無奇,
其實內裡深藏不露,羊肉本身無骨,肉質整得好腍,
羊膻味唔會太濃,配埋蕃茄醬汁一齊食,
的確可以令味道更上一層樓!

📌LALMON - $72
▪ Deep-fried Milk Pastry balls in mild Sweet & Saffron Syrup (H)
👉最後試埋特色甜品啦!上枱既時侯發現咦兩粒
好似牛肉球咁既!即刻問Staff係咪比錯野我?!
喔原來係我孤陋寡聞,其實係由Saffron Syrup整成既
油炸酥皮鮮奶球,所以外面會帶鮮紅色,
另外係有凍食提供咖,熱食黎講味道有D似食緊
港式奶油多咁!幾特別!
  • KWATI-KO RASH
  • PHARSI-KO RASH