2020-04-16
高質日式燒肉店Niku Niku最近受到疫情既影響下,大家都響應政府呼籲,減少外出聚餐,亦都因為大家香港人既自律,確診數字減少。我地亦繼續去保持香港人既守望相助精神,因為疫情下,有唔少食肆大受影響,所以我地要盡我地能力去身體力行,支持小店。香港人最鍾意食和牛,疫情影響,無得飛去日本食,但其實係香港亦都可以食到高質既日式燒肉。今次我就黎到位於大坑既隱世日式高質燒肉店-Niku Niku門口佈置及設計都充滿日式風格,感覺置身於日本京都。特選和牛3部位燒肉拼盤今次我叫左個特選和牛3部位燒肉拼盤,包括左西冷薄切,和牛小排,牛柳中部。首先介紹既係西冷薄切,燒到5成熟,一放落口,入口即溶,肉汁豐富。再黎就係和牛小排,肉香濃郁,配上店舖所提供既三種醬汁,分別係燒汁,麵豉醬及柚子汁,將和牛既味道再昇華。最後就係和牛柳肉中部,和牛柳肉中部就食落去比較有咬口,肉質比較柔軟。咁好味既和牛,點可以只係食三款就滿足,所以我再叫多個牛內臟盛合,包括有牛腸,牛舌,橫隔膜。我個人比較少食內臟既食物,所以對我黎講,今次係新嘗試,但估唔到有驚喜!牛腸牛腸我從來都未食過,亦唔知道牛腸係點既樣。因為係內臟,職員建議要燒耐一些
Niku Niku
門口佈置及設計都充滿日式風格,感覺置身於日本京都。
特選和牛3部位燒肉拼盤
牛腸
牛腸我從來都未食過,亦唔知道牛腸係點既樣。因為係內臟,職員建議要燒耐一些才較好食,所以我就依照職員指示將牛腸燒到完全熟透。 牛腸食落去好有咬口,但唔會感覺好膩。
橫隔膜
橫隔膜食落去口感好似食牛排咁,配上柚子汁,柚子汁酸酸甜甜既感覺,令人感覺意猶未盡。
牛舌,最後要燒既就係牛舌,牛舌係一般大家食燒肉都會點黎食既位置黎,而這間店舖所提供的和牛牛舌亦都無令我失望。 牛舌一食落口肉質就即溶化,真正既[入口即溶],簡單來講,一個字形容,就係[正]
除左燒肉,職員都特意推介牛牛尾湯麵,和牛尾湯麵係這間店舖的另一個驚喜!
一般黎講,一碗拉麵,最重要及精粹就係湯底,而這碗牛尾湯麵既湯底就係精華之處。聽職員講,這碗拉麵係用牛尾熬湯,熬大約五至六個小時,所以這碗麵一上枱係散發出濃郁既牛湯味。而這碗麵的牛腩肉也是十分好味,最後我連湯都飲晒。
總掂來說,對於鍾意食和牛燒肉既朋友,我建議大家不妨可以去遠些,嘗試這間大坑的隱世日式燒肉店。 另外,順帶一提,店舖的三隻醬汁,個人比較鍾意柚子汁,因為酸酸甜甜嘅味道,令到燒肉食落去有另一種感覺。