2016-08-22 3779 浏览
今日晚上有肥柑子的武林大會飯局,於是便和柑太先到四處覓食,在西環三街之處,新式SOHO區的地方,座落了一間小小的麵館,標榜自家湯底無味精,於是便和柑太一試究竟。店內的環境狹小,最多只可以坐十人左右,半開放式的廚房看到廚子正忙於製作食物,我們二人拿起餐紙細閱後便各點了一款不同的湯底和麵條。店內會有定時推出的特色湯底和麵條,不過今天想先試一試他們的傳統口味。柑太的冬蔭公湯底配韓式麵,韓式麵即是公仔麵那款,湯底有少許辣,但湯底沒有海鮮或蝦的味道,只有單調的冬蔭公辣味,而韓式公仔麵索湯力底,未能發揮湯底的特色,牛筋丸和星星魚蛋乃一般街市購到的貨色,味道一般。我的喇沙湯底配上海麵伴豬肉雲吞和黑薯糕,黑薯糕即是蒟蒻,彈力爽口,而豬肉雲吞入口肉嫩,最突出的便是湯底,喇沙湯底入口有濃厚的蝦糕味道,香濃的海鮮香味和湯味在上海麵沾起放入口中,感覺非常充實。這個湯底做得非常出色,當柑太將部份喇沙湯倒入她的冬蔭公湯內後,整個冬蔭公湯的味道也驟然提升起來。整體上,這小店很用心做他們的湯,可惜很多配菜都是外購而來,無論味道和原料都無法控制,某些食材可能會混有味精等添加劑,那樣便會大大叛離了小店不用味精的原意,希望
冬蔭公湯底韓式麵配牛筋丸星星魚蛋
喇沙湯底上海麵豬肉雲吞黑薯糕
整體上,這小店很用心做他們的湯,可惜很多配菜都是外購而來,無論味道和原料都無法控制,某些食材可能會混有味精等添加劑,那樣便會大大叛離了小店不用味精的原意,希望他們能在食物來源上小心把關
题外话/补充资料: 店內提供紙圍巾及儲物籃給顧客,服務細心周到
2016-08-20
冬蔭公湯底韓式麵配牛筋丸星星魚蛋
喇沙湯底上海麵豬肉雲吞黑薯糕
  • 喇沙湯底
2016-08-22 270 浏览
第三街Noodies主打車仔面,今日路經,就趁機會試試。Noodies 雖然是地店鋪,但地方十分峽窄,祗有一張L型長枱,L型長枱中間是水吧,坐得有點焗束。但食得車仔面,當然不會計較環境舒適,祗在意食物水準。車仔面標準餸兩個 $46 起,再加餸,就要額外收費,標準餸每款 $6,而升級餸則每款 $12。至於湯底和面食選擇就非常豐富,湯底有港式的豬骨清湯底、泰式冬蔭公湯底、新加坡喇沙湯底等等,而面食則有米粉、油麵、烏冬、馬來西亞手工麵、日本素麵和昆布麵等選擇。免傷腦筋,就揀了4款 preset面夏日冰之選、輕食之選、肉食之選和人氣之選中的輕食之選。輕食之選 ($69),包汽水一罐,材料有鴨胸、粟米、生菜、雲吞,越南河粉配豬骨湯底。鴨胸軟滑、粟米和生菜夠新鮮、雲吞包得不錯,餡料蝦肉和豬肉都彈牙,稍嫌雲吞比較袖珍,不夠大隻。而豬骨湯底夠清甜,越南河粉順溝爽口,整體水準不錯。
2016-08-15 2272 浏览
周末早上,和友人在港島西區上過瑜伽課,一起走到西營盤第三街的 >>>Noodies<<< 吃午飯。這間小店以麵食作主打,配以極具特色選擇,絕非一般車仔麵店。一碗麵食基本售價為46元,部份麵底或配料需額外收費。和友人各自在點餐紙圈出自己選擇,直接交給侍應就可以了。飲品選擇在點餐紙後方。部份選項每日更新,可留意餐廳上的黑板公告。餐廳極度貼心的安排:免費提供紙圍巾,讓食客避免沾污衣物。餐廳亦提供儲物籃,讓食客安放隨身物品於椅子下方,用餐時更感舒適。等了一會,麵食很快被送上,先是友人的喇沙。冰淺嘗了一口麵湯,很是香辣,但容易入口,欲罷不能。放在面頭的是黑薯糕,冰吃了 一片,有少許蒟蒻的感覺,口感不錯。冰選擇了很適合夏天的冰鎮冷麵,名副其實以冰塊墊底,有機蕎麥麵和其他食材鋪在上面,調味醬油另上;吃法有點像沾:把麵和食材夾到醬油碟中,沾上調味再放入口,可避免冰塊稀釋醬油味道。這款醬油非常香口,不會太油膩,也不太鹹,多吃也不口渴,非常值得一試。有機蕎麥麵嚼勁甚佳,凍食不減其味美。手撕雞相當鮮甜,真正「雞有雞味」的說。咖哩魚蛋雖屬餐廳推介之選,但實不相瞞
飲品選擇在點餐紙後方。
部份選項每日更新,可留意餐廳上的黑板公告。
餐廳極度貼心的安排:免費提供紙圍巾,讓食客避免沾污衣物。
冰選擇了很適合夏天的冰鎮冷麵,名副其實以冰塊墊底,有機蕎麥麵和其他食材鋪在上面,調味醬油另上;吃法有點像沾:把麵和食材夾到醬油碟中,沾上調味再放入口,可避免冰塊稀釋醬油味道。這款醬油非常香口,不會太油膩,也不太鹹,多吃也不口渴,非常值得一試。有機蕎麥麵嚼勁甚佳,凍食不減其味美。手撕雞相當鮮甜,真正「雞有雞味」的說。咖哩魚蛋雖屬餐廳推介之選,但實不相瞞,未見太具特色,是希望越大失望越大的選擇嗎?
我倆不約而同選了八爪魚餅,真材實料,嚐到粒粒八爪魚肉,友人也很喜歡啊。
走油時菜, 是絕對的清蒸,非常健康。
連同飲品,兩位合共HKD163,價格略高,但嚐到嶄新口味,也是不錯的選擇吧。
2016-08-13
$81.5 (午餐)
3K
2016-08-13 180 浏览
天氣炎熱無咩胃口,最好食粉麵之類容易入口。Noodies食過一次,覺得喇沙不錯,有椰香,不太辣,適中的辣度增添胃口。今次原本想選擇其他不同湯底,左諗右諗,最終都係対喇沙湯底念念不忘。選擇了米粉,因掛湯力高,容易吸收湯底精華,惹味又好味。餸料選了肥牛,咖哩魚蛋,午餐肉和雞翼。肥牛肥瘦各半,由於我不太喜歡肥,所以有點失望。雞翼非常入味。咖哩魚蛋如再辣多些少就更好。店方強調無味精,果然食後沒有口喝的感覺,不錯啊!
天氣炎熱無咩胃口,最好食粉麵之類容易入口。

選擇了米粉,因掛湯力高,容易吸收湯底精華,惹味又好味。

店方強調無味精,果然食後沒有口喝的感覺,不錯啊!
喇沙湯麵
肥牛
雞翼
咖哩魚蛋
2016-08-13
喇沙湯麵
雞翼
2016-08-10 1286 浏览
今日喺附近返工,又係下午茶時段先食野口淡淡,有咩好味野食?作為冬陰公忠實粉絲,今日又返黎呢度食了仲約埋朋友一齊朝聖最令我念念不忙嘅當然就係冬陰公湯底一入門口,想坐窗口位,點知staff同我講:"不如坐入面,著裙唔係幾方便" OMG!!!點解可以咁細心我自己都無留意餐廳好細,d位咁樣擺就最能利用空間,坐得濶落又唔迫。睇下有咩食先。set麵嘅menu痴晒出黎,唔想諗嘅,週圍望下就可以落單。想自己碗麵由頭揀到尾嘅,可以填落單紙,我當然係食冬陰公啦,烏冬,基本餸:墨丸同今日精選:秋葵,仲有升級餸糖心蛋。朋友揀左喇沙湯,豬肉餃,腐皮同帆立貝另一個細心位:夏天濕氣重,有橙花味薏米水。平時好少飲,雖然去濕,但唔好味呢,不過呢杯飲落有橙味,仲要係暖飲,啱晒要健康嘅人!夠細心真係唔同d原來lunch hour有學生優惠~下次可以試下12-2pm黎食,九折!!朋友唧馬來西亞麵加底多葱莞茜真係好多麵喇沙湯好幼滑,好重花生醬味,朋友鐘意花生醬,啱晒不過餸好似少左d,得豬肉餃有兩舊,其他耂係得一嚿佢飲晒d湯,真係咁好飲?我嘅冬陰公烏冬,都有加底,三粒墨丸,三條秋葵,一大粒原粒糖心蛋。秋葵好新鮮!因為食緊嘅時候有
今日喺附近返工,又係下午茶時段先食野
仲約埋朋友一齊朝聖

最令我念念不忙嘅當然就係冬陰公湯底
我自己都無留意
餐廳好細,d位咁樣擺就最能利用空間,坐得濶落又唔迫。
朋友揀左喇沙湯,豬肉餃,腐皮同帆立貝
,不過呢杯飲落有橙味,仲要係暖飲,啱晒要健康嘅人!
夠細心真係唔同d
朋友唧馬來西亞麵加底多葱莞茜
真係好多麵
喇沙湯好幼滑,好重花生醬味,朋友鐘意花生醬,啱晒
不過餸好似少左d,得豬肉餃有兩舊,其他耂係得一嚿
佢飲晒d湯,真係咁好飲?
我嘅冬陰公烏冬,都有加底,三粒墨丸,三條秋葵,一大粒原粒糖心蛋。秋葵好新鮮!因為食緊嘅時候有個姐姐啱啱去完附近街市買左一袋返黎

烏冬質感同我平時食開嘅日本烏冬一樣,高質野黎!!軟硬適中,湯底唔咸,少少辣,好好飲啊~
糖心蛋好正,外層係啡色得黎入面仲留心,煮嘅時間控制得好好,抵加錢食
最後一個細心位;不過我無問到攞黎用
  • 糖心蛋
2016-07-30 291 浏览
自從鐘意食冬陰公之後,就成日想食高質冬陰公湯麵。喺呢間食過兩次,次次都一定食冬陰公湯底。号稱全間店嘅湯都無落味精,都食得出係真材實料熬出黎嘅 上枱仲加左最愛莞茜,啱晒我呢d重口味嘅人~好似其他車仔麵檔咁,逐樣餸計,普通嘅麵就包埋,有次揀左"韓麵",點知原來係公仔麵黎,仲要份量唔多 又要加$5 ,麵質都比較硬,係即叫即煮,但煮太快,麵未林就比個客食冬陰公湯又係要加錢,加加埋埋一碗麵3個餸要>$50 湯底係正,但太貴囉。

号稱全間店嘅湯都無落味精,都食得出係真材實料熬出黎嘅
上枱仲加左最愛莞茜,啱晒我呢d重口味嘅人~

冬陰公湯又係要加錢,加加埋埋一碗麵3個餸要>$50

湯底係正,但太貴囉。
2016-07-25 281 浏览
去到西環本身想食蝦多士,點知佢六點就收,推而求其次食魯肉飯,排到對面街。見到哩間新開麵檔,openrice都有好多好評。就入嚟睇下咩料子~店子小小,十幾個親密座。2個店員,態度一般,未有小店常見嘅人情味。店內有好多“不加味精”標語,又有好多相介紹主打配搭。調味有辣椒乾同炸葱頭,落2羹麵更香。落麵單中英對照,啱晒哩區需要。喇沙湯底超濃郁,配上雞絲,豆卜,同是日精選大大碌秋葵,真心好食
店子小小,十幾個親密座。
2個店員,態度一般,未有小店常見嘅人情味。
店內有好多“不加味精”標語,又有好多相介紹主打配搭。
調味有辣椒乾同炸葱頭,落2羹麵更香。
落麵單中英對照,啱晒哩區需要。
喇沙湯底車仔麵

2016-07-23
喇沙湯底車仔麵
  • 喇沙湯底
2016-07-19 222 浏览
My friend and I each ordered a noodle and a drink.There were 4 kinds of fixed bowls set, where the toppings and noodles are pre-set, and with drink included.But you may also make your own choice combination just like we did.  Basic noodle is $46 with 2 basic toppings.Homemade Soup base: Tom Yum (+$5)I cannot tolerate spicy a lot, but I still wanted to try their Tom Yum as they are homemade and owning to the good words from other reviews, and checked “Less Spicy” from one of the choices.It was st

It was still way too spicy for me~~ However, after getting used to the flavor, I can started enjoying the excitement and spice in the soup.

Noodles: Malay Handmade Noodles (+$5)
Thin noodle that looke like rice noodle, absorbed the flavour from the soup.

Three Toppings:
1) Basic - Purple potato cake
Interesting texture, it was like jelly but harder ?!
2) Premium – Soft-boiled egg (+$6)
Good. Runny yolk
3) Premium – Special: Mochi filled fishball ($12, basic noodle only includes 2 basic toppings)
Hard on the outside and chewy on the inside
My friend choice was pork broth+Japanese wheat noodle (+$10)+curry fish ball+soft-boiled egg, removing ALL spring onions, bean sprouts, coriander…..
Which came in very dull……..
The Japanese wheat noodle looked and tasted like vermicelli, but felt more brittle when eating.
The fish balls were just like any curry fishball you can have in noodle shops, don’t know why it got a “thumb-up” sign~
At least, she could add as much fried garlic/ chili as she wanted : P
Drinks
Barley香橙薏米水 $12
Barley香橙薏米水
not so sweet, refreshing. And good to pair with spicy noodle!

Overall speaking, there were indeed a lot of selections for noodle, soup base and toppings, with the choices are uncommon in other food stall noodles stores.  To be frank, the price may not be competitive, nevertheless, still worth a try.

2016-07-02
2016-07-14 201 浏览
事隔六年,終於寫返食評,當日暫停有當日嘅原因,呢度唔詳談住。始終有超過200篇食評向度,係有啲唔捨得,宜家睇返以前啲寫評有啲都幾白痴又多錯字,哈哈,返正題。最近黎呢邊係食對面間阿元,不過咁多人排得黎 lunch hour都過,所以試下呢間野。閒日lunch hour都幾多位,有啲出奇,可能因為放緊暑假掛,二個人分別叫左唔同餸不過大家都叫喇沙湯底,餸就試左咖哩魚蛋、墨丸、手撕雞、粟米。啲餸最特別我覺得係手撕雞,一般麵檔都無呢個餸,值得一試呢個比較多手工嘅餸,另外三樣就正正常常所以唔特別講,個墨丸爽得黎但唔彈牙但又好有墨魚味好搞鬼。佢標榜$48基本上就無乜可能$48架喇因為好多野都要加錢,加得最勁係昆布麵(+$20)我咁孤寒實唔會加啦!留意返每日special會寫向牆上面。最特別講真絕對唔係啲餸,反而係湯底同麵,前者有喇沙、冬陰、冷麵等,後者可以+$3 叫二種麵,都幾過引。另外,個哥哥仔幾好服務又有禮貌又細心,客人如果驚啲麵汁彈到周圍係仲可以叫佢比個圍巾你擋一擋高危區域。埋單二個人要$105,食碗車仔麵我知廿蚊都食到,但食個拉麵都可以過百啦,所以計埋其特色、服務等其他因素,值得讚嘅。

2016-07-14
  • 手撕雞
2016-07-01 204 浏览
早幾天去第三街探朋友,在她家裡坐了一陣,她說弄午餐給我吃,我不想麻煩她,所以決定一起下樓吃!她說她通常吃車仔麵,所以走進了Noodies,感覺有別於平日的車仔麵店,裝修比較新潮,挺適合年輕人的。店裏有塊黑板,有是日精選,我們點了一份煙肉芝士卷。枱面上有點餐紙,$46包三款普通餸,升級餸每款加$6,麵的款式也頗多種類,有上海麵、蕎麥麵、韓麵,還有比較特別的馬來西亞手工麵和昆布麵!因為我選了喇沙,配油麵很合適!如果有選擇困難症,可以直接選店子已為你配搭好的選擇。沒有加味精,幾健康!湯底微辣,有椰奶味,味道幾似新加坡吃的!另外,我選了三款升級餸,糖心蛋、八爪魚餅和廣島蠔!想不到車仔麵店會吃到廣島蠔,size也不小呢!八爪魚餅彈牙,每一口都有有粒粒八爪魚!不是吃拉麵才會有糖心蛋嗎?入面流心狀態剛好!芝士煙肉卷幾惹味,外脆裡面有溶化的芝士。原來Noodies還有外賣服務,下次可以再試!
店裏有塊黑板,有是日精選,我們點了一份煙肉芝士卷。
因為我選了喇沙,配油麵很合適!
如果有選擇困難症,可以直接選店子已為你配搭好的選擇。
沒有加味精,幾健康!
湯底微辣,有椰奶味,味道幾似新加坡吃的!
芝士煙肉卷幾惹味,外脆裡面有溶化的芝士。
原來Noodies還有外賣服務,下次可以再試!
  • 糖心蛋
從前的車仔麵店,首先是真的小販流動車;第二,供應的麵只是最便宜的梘水麵,如有出前一丁選擇的,已經是入了舖的升級版,要加錢不在話下;第三,配料皆是平價的紅腸丶豬皮丶魚蛋丶腸仔等,現在聽來皆非健康飲食。現在的麵店,若稱之為車仔麵只因有自選材料或麵條,其實日本拉麵店亦同樣有DIY選擇,還是不要聯系車仔麵這名詞好,現在質素高得多。位於第三街的 Noodles,供應的是優貨麵條及配料,可以自由配合,如何懶得想,亦有定麵食,店主設定的最佳配搭。四款定麵食,肉食丶人氣丶輕食及夏日冰,非常人性化的命名,聽名字已經知道自己的喜愛誰屬。首次光顧,我比較貪心,在自選單張上選擇鴛鴦麵條及自己的配料組合。剔選心水之前,記得看看黑板,方知道是日精選是甚麼。而且小店非常細心,手袋衣物可放儲物籃,亦有紙圍裙可用。桌上備以辣椒粉及炸蒜,可隨意加進麵裡。我選擇了招牌喇沙湯頭,馬來西亞手工麵(+$5)及有機喬麥麵(+$5)鴛鴦配(+$3),手撕雞丶雞肉雲吞及帆立貝(+$12)。另加油菜(+$12)及今日飲品精選(+$12)。油菜 (走油)走蠔油的生菜先到,我自行加上炸蒜,可能是新鮮關係,亦有可能店子以湯水灼熟,入口爽脆汁豐

剔選心水之前,記得看看黑板,方知道是日精選是甚麼。

油菜 (走油)
油菜 (走油)
油菜
走蠔油的生菜先到,我自行加上炸蒜,可能是新鮮關係,亦有可能店子以湯水灼熟,入口爽脆汁豐,有味道,淨吃亦可。

喇沙麵(鴛鴦配)
喇沙麵
等待約五丶六分鐘,我的喇沙麵到,奶白顔色而紅油滿佈的湯頭,正是邪惡喇沙的模樣,喝一口,滿咀椰香,奶的份量輕輕,不過飽膩,味道有層次,咖哩丶椰奶丶紅辣椒丶青蔥及配料的鮮味。
我大膽地選了喬麥麵配喇沙,想不到作了油麵的代替品亦成,粗身的喬麥煙靱有彈性,掛汁不俗,有口感。
馬來西亞手工麵原來是幼麵,似白素麵,吸汁力強,跟喇沙是絶配,但浸泡在湯頭久了,變得非常腍身,但依然完整不易斷。

手撕雞
手撕雞
肉質嫩滑不連皮。

帆立貝
厚身大只有咬口,但同樣浸泡在湯太久,失了鮮嫩口感。

雞肉餃子皮薄味濃,吸收了湯汁,味道豐富。

香橙薏米水
最後一杯自家製香橙薏米水,完全嚐到兩者之味,調味很好,香橙汁成功蓋過薏米不討好的味道,開心可以偷師,自己返家可一試。
小店面積不大,如個麵吧,圍繞中央廚房坐,玻璃大門旁亦有少量位,估計可以容十多廿人而已。

一碗好麵,今周日的簡單午餐,外面陽光普照,天氣炎熱,輕食一點兒比較好,

喇沙麵
2016-06-29 1182 浏览
最近天氣實在太熱,日日都酷熱天氣警告,仲要成35度,媽咪終於頂唔順,唔煮飯啦,於是我地就落屋企樓下近近地,睇下有咩岩食。我地行咗第一同第二街,再上第三街,比我地發現咗一間細細地嘅麵店。Today's special 塊大黑板好𥄫睛呀,是日有得意米粉丶秋葵丶麻吉燒丶芝士煙肉圈同香橙薏米水。張order紙有好多種選擇,湯底就有豬骨丶冬蔭公丶喇沙,而我就揀咗喇沙👍🏼麵底有成十一款,有上海白麵丶米粉丶油麵丶韓麵丶粉絲丶越南河丶蕎麥麵丶馬來西亞手工麵丶烏東丶日本素麵丶昆布麵,估唔到一間細細嘅麵店,有咁多麵揀,食喇沙,馬來西亞最正式,所以我就一定揀馬來西亞手工麵啦!我order咗六款配料,有芝士丶日本腐皮丶手撕雞丶星星魚蛋丶墨魚丸同八爪魚餅。另外仲有叫咗個春卷小食!首先,喇沙湯底好好味,同我係馬來西亞食嘅好似,八爪魚餅幾有咬口,魚蛋丶墨魚丸丶日本腐皮丶手撕雞OK,加埋芝士幾夾。個春卷好脆,又夠熱,值得一試!呢間Noodies,幾ok下,大家不妨試試!
最近天氣實在太熱,日日都酷熱天氣警告,仲要成35度

個春卷好脆,又夠熱,值得一試!

呢間Noodies,幾ok下,大家不妨試試!
  • 春卷
2016-06-28 813 浏览
今天朋友不想到其他地方吃午飯,在附近看看有什麼好吃的~發現了這間吃麵的地方便進去了~原來這裡也有不少學生到來一嘗不過座位比較少,幸好我們也不算遲來到時也有座位給我們~桌子上有這個提示,我覺得也挺貼心的~這店是車仔麵的形式的,底價是$46,也不算貴,選擇也很多。重點是配料可以選擇走蔥等等,很方便不用另外跟店員說。這杯今日精選的飲品,香橙薏米水($12)每天推薦的都會寫在店內的大黑板上而今天的飲品很特別,把橙和薏米水混合了不過喝起來橙的味道不是很突出,而且這杯是熱飲來所以我覺得味道比較清淡的手撕雞八爪魚餅喇沙上海白麵($57)看到寫著喇沙是人氣之選,那就嘗嘗吧~還有手撕雞和八爪魚餅也是人氣之選啊喇沙湯底是有點兒辣的,很濃味而上海白麵是粗粗的,也挺彈牙手撕雞果然是人氣之選,我覺得很適合配上喇沙,因為手撕雞吸收了喇沙的味道而且這店的手撕雞很滑,份量也很多不過八爪魚餅就需要改善一下,或許是因為放在湯裡,不是很彈牙,味道也是好的~也看到有挺多八爪魚粒除了麵外,我們也點了春卷($22)外皮炸得頗脆,餡就很健康的都是蔬菜,有點像酒樓那種不過味道是偏淡的,可以的話可以沾甜酸醬味道會更佳每人需付大約$70
今天朋友不想到其他地方吃午飯,在附近看看有什麼好吃的~
發現了這間吃麵的地方便進去了~
原來這裡也有不少學生到來一嘗
不過座位比較少,幸好我們也不算遲
來到時也有座位給我們~
桌子上有這個提示,我覺得也挺貼心的~
這店是車仔麵的形式的,底價是$46,也不算貴,選擇也很多。
重點是配料可以選擇走蔥等等,很方便不用另外跟店員說。
這杯今日精選的飲品,香橙薏米水($12)
每天推薦的都會寫在店內的大黑板上
而今天的飲品很特別,把橙和薏米水混合了
不過喝起來橙的味道不是很突出,而且這杯是熱飲來
所以我覺得味道比較清淡的
手撕雞八爪魚餅喇沙上海白麵($57)
看到寫著喇沙是人氣之選,那就嘗嘗吧~
還有手撕雞和八爪魚餅也是人氣之選啊
喇沙湯底是有點兒辣的,很濃味
而上海白麵是粗粗的,也挺彈牙
而且這店的手撕雞很滑,份量也很多
除了麵外,我們也點了春卷($22)
外皮炸得頗脆,餡就很健康的都是蔬菜,有點像酒樓那種
不過味道是偏淡的,可以的話可以沾甜酸醬
味道會更佳
每人需付大約$70
以車仔麵去比較雖然有點兒貴,但是這店也標榜著健康的,而且材料亦很豐富很多
看得到很用心
現在西環也多了很多西式的店舖
偶然來吃一次貴一點的喇沙也是不錯~
PS 原來這間店是主打無味精,吃完也不覺得口乾,也很健康
2016-06-23
2016-06-28 254 浏览
麵之專門店,自選麵條丶湯底及配料。簡單的午餐,我選豬肉湯+韓國麵+魚蛋+餃子。我自已加了配備的炸蒜及辣椒粒。豬骨是清湯,並非如日本拉麵般濃郁,估計用高科技味精調出來的,並非自己煲,我覺得太淡,麻麻!韓國麵條似即食麵但比較優質,卷曲的;餃子是雞肉饀,清清地但都美味;咖哩魚蛋算彈牙,合格。$46,物有所值。
麵之專門店,自選麵條丶湯底及配料。
簡單的午餐,我選豬肉湯+韓國麵+魚蛋+餃子。
我自已加了配備的炸蒜及辣椒粒。
$46,物有所值。
2016-06-27
2016-06-27 354 浏览
天氣咁熱,真係好難食得落熱辣辣既面,對我尼講所以就上openrice睇下有無冷面食,點知發現附近有間noodies即刻過去!由面到湯底到配料都係自己選擇!如果唔想諗,都可以選擇佢既套餐。無味精呀一見到無味精就會覺得成間野比較健康。有辣椒粉同炸蒜比你自己落香橙薏米水,感覺上配搭幾奇怪。點知又幾好飲wo!成杯野偏淡唔甜,飲落幾舒服。可惜佢係熱,如果凍既就好蕎麥面其實叫既時候會有啲驚佢係勁硬個啲面,點知唔會,食落幾軟,容易入口,口感同普通面無咩分別,就係多左分蕎麥既香氣。成碗野偏淡,只有蕎麥味同小許醬油味,而且食落透心涼,好o岩夏天食。你睇下幾大粒蠔淡淡肉非常肥美,幾鮮甜。手撕雞好嫩好滑,小小咸。糖心蛋就係普通雞蛋了無其他味,不過佢火候o岩o岩同,見到都流口水最後尼份春卷!佢炸到勁脆,炸到好透而且幾香。食落一啲都唔覺得油,外脆內軟熱辣辣。內面有啲蔬菜同粉絲,再點佢個甜酸汁尼食。多多都食得落涼面偏清淡,o岩夏天食。如果中意食濃味既就要食喇沙啦。
天氣咁熱,真係好難食得落熱辣辣既面,對我尼講
即刻過去!
無味精呀
一見到無味精就會覺得成間野比較健康。
有辣椒粉同炸蒜比你自己落
蕎麥面
你睇下幾大粒蠔
淡淡肉非常肥美,幾鮮甜。
手撕雞好嫩好滑,小小咸。
糖心蛋
就係普通雞蛋了無其他味,不過佢火候o岩o岩同,見到都流口水
春卷
涼面偏清淡,o岩夏天食。如果中意食濃味既就要食喇沙啦。
春卷
  • 涼面