2016-03-31 204 浏览
自選泡菜湯湯麵($63) 位於西營盤以麵食為主嘅小店,用唔同嘅湯底配搭唔同種類嘅麵食,仲有自家製嘅配料俾你揀添😋。今次司令就揀左是日精選嘅泡菜湯底配韓麵,冇揀比較出名既叻沙。湯底感覺似辛辣麵,但食得出入係自己餚既湯,冇味精,再配上泡菜同韓麵,kimchi🇰🇷 味十足呀。另外,司令仲叫佢地自家製嘅配料,豬肉雲吞餡料嘅肉質好豐富,包薄餡靚,特別佢地嘅五花腩炆得好冧好入味😜,仲入口即溶添。
自選泡菜湯湯麵($63)

2016-01-15 676 浏览
由於好近自己既關係,其實NOODIES一開業已經幫襯過,但當時款式唔多,湯底淡,而且味道不怎樣,就覺得$46一碗兩餸麵相當唔抵食。不過既然人地啱啱開,所以事隔一段時間之後就決定俾多次機會佢,發現水準大躍進咗點咗溫泉蛋+手斯雞+帶子 喇沙湯底、韓麵先講湯底,對我啲唔食得辣既人來講係辣咗少少,味道質感其實完全唔似喇沙...... 如果可以重番啲椰奶味會更香更滑,同埋會似番碗喇沙! 至於我最重視既麵底,韓麵其實就係公仔麵,煙煙韌韌,口感相當唔錯,而且份量都幾夠溫泉蛋做得到流心,而且蛋味濃,唔會淡貿貿,合格~ 至於手撕雞,用既雖然都係雪雞,但係就唔會有雪味,而且煮得相當嫩滑,一啲都唔韌,抵讚至於作為升級配料既帶子,有隻湯匙咁大隻,仲幾有鮮味,唔錯唔錯雖然環境比較狹窄,但乾淨企理,而且服務好好,加上見到有咁大既改善,相信佢地都係願意用心經營,值得再次支持!

點咗溫泉蛋+手斯雞+帶子 喇沙湯底、韓麵

2016-01-03 961 浏览
除了上 “開飯啦” 揾食外, 睇飲食雜誌亦是一個好選擇, 前排坐在咖啡室看雜誌時, 讓我發現了它……一間很有特色的亞洲車仔麵店, 集合了星馬泰中日韓的風味, 有多款湯底和麵款任君選擇, 絶對是粉麵癡的喜訊, 雖然我只是魚癡和抹茶迷, 並非粉麵的愛好者, 但卻很喜歡試不同小店的自家湯底, 就是看中這裏的湯底, 一於走去試試。小店門面以黑色為主調, 大大個光管招牌高高掛在店子的正中央, 相當搶眼。客人站在外面可透過落地玻璃觀看到內裏環境, 眨眼看地方不大, 但骨子企理。門口則貼了一些教導, 亦有介紹不同麵款的配搭, 賣相挺吸引, 忍不住快快點一碗試試。內裏座位不多, 設有一排面向街外的單人位, 另一邊是一排 “L”字型的座位, 跟開放式的廚房, 全店約有14-15個單人位。以玻璃鏡作為兩邊的牆身, 一塊寫上小店推薦給客人的最佳組合, 另一塊則寫上是日精選, 務必細看, 總有驚喜。點菜紙枱上設備也算齊全, 有筷子、牙籤、兩款調味料、點菜紙, 再仔細看看, 還有一張小告示, 原來店子細心為客人準備紙圍巾和儲物籃, 可向店員索取, 的確湯麵汁較容易四濺, 有紙圍巾也不錯, 但帶上後有點似細路仔咁
枱上設備也算齊全, 有筷子、牙籤、兩款調味料、點菜紙, 再仔細看看, 還有一張小告示, 原來店子細心為客人準備紙圍巾和儲物籃, 可向店員索取, 的確湯麵汁較容易四濺, 有紙圍巾也不錯, 但帶上後有點似細路仔咁, 哈!
快快看看點菜紙, 最基本選擇是自家制湯底+一款麵底+自選標準餸兩個, 如沒有點要額外加錢的款式便是$46, 但大部份湯底和麵款都要額外加錢, 而第三個餸起標準餸$6, 升級餸$12, 都幾容易不知不覺超budget, 要細心計計先, 真師拉, 哈!

蠔油時菜
經過一輪思索, 揀好一碗岩心水的麵後, 再看看小食類, 共有四款選擇。每餐蔬菜不能少, 必要點一碟蠔油時菜 ($15), 是日為唐生菜, 條條青綠爽脆, 新鮮嫩口, 雖走蠔油, 但仍略嫌有點油。

蘋果薑茶
是日精選飲品為蘋果薑茶 ($12), 檸檬薑茶或黑糖薑茶就飲得多, 蘋果加薑就未試過, 還看着店員正製作中, 新鮮熱辣, 一於點杯試試。呈淡淡粉紅色, 相當迷人, 呷一口, 薑味 不算濃, 輕微辛辣, 一點也不嗆喉, 繼而滲出蘋果 酸味, 清新天然, 起初覺得薑味不夠重, 但細細品嚐便發現味道剛好,
兩者能取得平均, 既有薑的微辣, 亦有蘋果的清酸, 原來它們配起來亦很夾, 順喉暖胃, 冬日最佳選擇, 回家也要大顯身手。

四餸兩溝麵
冬蔭功
輪到一碗極之豐富的四餸兩溝麵 ($99)出場啦! 六款自家制湯底最有興趣是冬蔭功和喇沙, 的確難以取捨, 不過快要出發新加坡, 相信應吃不少喇沙麵, 那一於要冬蔭功(+5)。湯身呈鮮橙色, 面層泛着不少辣油, 看來辣度不弱。先聞一聞, 酸辣香氣四溢, 惹味誘人。馬上趁熱呷一口, 酸酸辣辣, 滿載香料味道和椰香, 很有風味, 加上配香辣味漸漸提升, 越吃越刺激, 越吃越開胃, 滋味得很, 忍不住一口接一口。
上海白麵
麵底足足有十四款選擇, 味道口味各不同, 各具特色, 相當多元化。老實說, 款款都想試試, 真是想了很久才就下決定。兩溝麵底(+$3)選了昆布麵(+$5)上海白麵。看雜誌已被那墨綠色一撮的昆布麵吸引了, 據報導所寫, 它是由北海道空運來港, 純以昆布製造, 沒摻入麵粉, 難怪味道香濃, 帶點草青味, 條條幼長, 爽口兼帶煙韌, 口感和味道亦不錯, 的確很有特色。另一款上海白麵亦不錯, 比較粗身, 口感滑溜, 味道較濃, 掛湯力不弱, 也能討我歡心。
是時候逐一試試各款餸料, 在十六款標準餸中, 店員推介人手包的鮮肉雲吞, 共有兩粒, 飽滿墜手, 的確落足料。外皮薄而滑, 包着一大團鮮香的豬肉, 既有咬口亦富肉汁, 可惜夾雜大量肥膏, 挺油膩, 令我卻步……
廣島蠔
還有九款升級餸, 款款吸引, 差點想點齊, 但不能如此過份, 最後選了三款。先試是日精選, 廣島蠔(+$12)共有兩隻, 體積不算大, 但肉厚肥美, 肉質鮮嫩, 滿載蠔汁, 鮮香美味, 正!
帆立貝
亦點了帆立貝(+12), 雖只有一隻, 但相當巨大, 肉質爽彈鮮甜; 裙邊則煙煙韌韌, 挺有嚼勁, 把其輕浸湯底, 惹味得來亦不會蓋過其鮮味, 相當滋味。
溏心蛋
最後品嚐最喜愛的溏心蛋(+$6), 外表呈淺啡色, 烹調味道剛好, 帶有醬油 的鹹香, 亦不失蛋香。先咬一少口, 蛋白口感亦彈滑, 色澤亮麗的蛋汁緩緩流出, 再把其分半, 蛋黃汁液富黏性, 充滿蛋香, 的確非常美味。
臨走時, 店員送上一張優惠卷, 購任何飲品可免費換標準餸一款, 以及購任何湯麵可免費兩溝任何麵, 其實還對喇沙湯底很有興趣, 看來又要再來一趟。

++++++++++++++++++++++++++++++
第二次選了中午時段來(2016-01-03), 已有不少人在門口排隊等候, 看來生意不錯。幸好, 很快便有一人坐位, 有時獨身隻影也有好處(哈! 安慰自己)。時隔只是十多天, 裝潢已有少許改變, 寫是日精選的玻璃鏡已改了一塊大黑板, 看得更清晰。
三餸兩溝麵
今次來不用多加考慮, 一於要試喇沙, 來一碗三餸兩溝麵加紙包飲品 ($57/使用優惠劵)。一上枱要聞到陣陣的椰香, 喇沙 湯身呈鮮橙色, 面層同樣泛着不少辣油, 與之前所吃的冬蔭功賣相相似。趁熱立即呷一口, 第一口感到挺辣勁, 有點嗆喉, 味道濃郁, 相信用料十足, 但漸漸順喉, 加上啖啖椰香, 的確很吸引, 令人忍不了口。
喇沙湯配有青綠的蔥花 (加多), 新鮮清香; 有少許爽口的芽菜, 最美味是索盡湯汁的豆卜, 豆香味十足之餘, 亦香辣, 正! 可惜只有半件, 真的不夠喉。
兩溝麵底本應要+$3, 但使用優惠劵便可免費, 想吃得輕盈一點, 故點了米粉粉絲, 兩者皆屬幼身爽口, 兼富彈性, 但後者較為滑身, 可惜兩者掛湯力弱, 未能吸收香濃的湯底, 看來我選擇錯誤, 心想……還是一粗一幼會較理想。
粟米
到介紹標準餸料, 本打算要手絲雞和粟米, 店員表示手絲雞已售罄, 無奈地改要黑薯糕。粟米共有兩小件, 色澤鮮黃, 尚算爽甜, 可惜汁液不多, 不過不失。
黑薯糕
共有三件長形的黑薯糕, 呈淺啡色, 佈滿小黑點。咬一口, 口感爽彈, 本以為會帶點甜美, 但卻淡而無味, 與蒟蒻相似, 對個人而言一點都不吸引, 最終決意放棄。
手撕雞
最令人不高興是吃了不夠一半, 竟發然剛坐下不久的客人竟有手撕雞, 馬上問及店員, 店員表示剛又出了, 前後不夠十五分鐘, 竟然可馬上弄出手撕雞??? 的確有點生氣, 但只好怪自己黑仔…… 決意用埋另一張優惠劵, 購買了一包檸檬茶 ($6)免費送一個標準餸。手絲雞另外以小碗盛載上枱, 沒有撈在濃味的湯底中, 更能吃出它的原有味道。份量不多, 絲絲潔白, 肉質挺有咬口, 但並不嚡口, 當中過夾雜一些軟骨和油脂, 帶有麻油香, 味道和肉質都不錯。

間中也會買飲食雜誌update一下最近唱什麼風, 有什麼熱潮湧現, 其實睇雜誌揾食也不錯, 除了可知有什麼新食店外, 還可在內容中了解食店更多, 有時還可知道它們的背後故事。知多一點, 當坐在店裏品嚐食物時, 感覺有所不同, 大家也可親自體會一下, 不是為吃而吃, 也是一種樂趣。

2016-01-03
蘋果薑茶
四餸兩溝麵
冬蔭功
廣島蠔
帆立貝
溏心蛋
2016-01-03 546 浏览
之前吃過這間的車仔麵, 食過番尋味, 想不到增加了很多特色餸!欣賞店家的態度, 不停尋找新的東西讓食客有新鮮感由於我是冬蔭公和喇沙迷, 所以這間車仔麵是我的心水之選這次叫的是喇沙湯底, 與上次的冬蔭公相比下毫不遜色, 上桌時香噴噴呷一口更是濃郁, 我差不多可以喝掉所有的湯個人鍾情粉絲, 粉絲吸收湯底能力一向神速, 這次加上喇沙湯底更是一種享受餸方面我加了雲吞和黑薯糕雲舌皮薄飽滿, 餡料味道也濃郁感覺完全去掉平常雲吞有的點點雪藏味重點是黑薯糕這是它的近鏡, 有三片, 不算是太薄, 但黑薯糕是外間車仔麵罕見之物要說它的味道有點難形容, 老實說它像芋絲一樣沒有味道的可是它就是彈牙, 就是愛它的口感! 可能本人平常芋絲可以當飯吃的關係 哈哈同行兩名友人的另外兩碗我就不多說了, 因為我沒有吃到可是這個價錢我覺得也是不賴的, 因為它與一般車仔麵不一樣嘛!
欣賞店家的態度, 不停尋找新的東西讓食客有新鮮感
由於我是冬蔭公和喇沙迷, 所以這間車仔麵是我的心水之選
呷一口更是濃郁, 我差不多可以喝掉所有的湯
餸方面我加了雲吞和黑薯糕
重點是黑薯糕
要說它的味道有點難形容, 老實說它像芋絲一樣沒有味道的
同行兩名友人的另外兩碗我就不多說了, 因為我沒有吃到
2015-12-07 725 浏览
記得當年,急性子的我,每天在彌敦道呆等巴士,苦苦塞完彌敦道,轉入佐敦道才漸入佳境,經過西隧,終於稍為輰通地上薄扶林道。今天的師弟師妹,有地鐵直逹校園,是何等幸福。更幸福的,是有一街都是的美食選擇。想當年,吃得最多,只是莊月明的$10頹飯,後來還要加價了。重遊舊地,吃頓便宜簡單的午餐,回憶一下當窮學生的時光。沒有阿元來了的人龍,沉實的門口亦欠亮點,內裡裝潢又不及Seoulmate Cafe有氣氛,但同樣全場滿座。開宗明義不含味精的Noodies,以簡單、新鮮作招徠。跟科技一樣日新月異的車仔麵,已演變到有湯麵或冷麵,有日本素麵和昆布麵,有五花腩甚至赤蝦。稱不上包羅萬有,但總有你喜歡的。喇沙,越南河溝得意米粉,黑薯糕,豬手湯底帶濃郁椰香,辣得惹味而不過份。得意米粉屬是日精選,店員介紹比一般米粉爽口。彎曲的米粉像公仔麵,果然彈牙,跟河粉混在一起,效果更明顯。跟河粉幾夾,一粗一幼,對比鮮明。吸滿喇沙湯,又香又濃。要是河粉的口感再爽一點,會更出色。黑薯糕普通,十分爽口,像硬硬的蒟蒻,但欠味道。分開上的豬手有兩大隻,腍得幾腍又入味。炆得很夠,沒有絲毫剩餘的油脂。吃下去黏黏的,很重膠質。冬蔭公,油麵,

喇沙,越南河溝得意米粉,黑薯糕,豬手
冬蔭公,油麵,星星魚蛋,雲吞,撕雞
比喇沙湯多了份酸,更加開胃。油麵彈牙。手撕雞不嚡不韌,有鮮雞味。雲吞只有一粒,我只有看的份兒。星星魚蛋夠彈夠爽,但偏實或許會令人覺得偏硬。
薏米水
店員問我們要凍、熱還是暖,竟有暖供選擇,頓覺店方的細心。清清的薏米水,帶清香的薏米味,清淡、解渴又有益。在寒冷的天氣,拿在手裡暖笠笠,喝畢暖流傳遍身,一舉多得。
湯底令人回味,各式各樣的配料,好吃又能滿足花心的我,還有店員親切的服務。簡單數十元一碗麵,令我慨嘆自己怎麼不遲幾年出生。
2015-12-06
2015-11-21 997 浏览
記得之前在開飯網搜尋多國菜,打算找下一次跟朋友食飯的地方,看到這間麵店已覺得很好奇,因為從相片片中驟眼看都是車仔麵,適逢今晚剛巧在附近辦完事,就過來一探究竟。西營盤有很多舊樓,在未有港鐵站前,街上機乎全部是老街坊。即使現在有了港鐵站,基於缺乏名店、商場,即使多了食店進駐,入夜仍是夜欄人靜。食店地方不大,除了靠門口的長桌,另有L字形圍著廚房的座位,約可容納十多人。L形枱面壁的設計有點像日式拉麵店,而牆壁的鏡當作黑板寫字有點樓上cafe的作風,再配上西餐廳的花型吊燈,果然夠多國(笑)。點餐就跟車仔麵店一樣,都是在點菜紙上剔。但無論湯底、麵和餸都的確達到多國的要求。除了點菜紙上的麵和餸,鏡上亦有寫上是日的精選。一見到有沖繩特產海葡萄就想試試,畢竟香港好像不太多食店有提供,可惜可能太夜已經售罄。薏米水($12)雖然食店有其他罐裝或包裝飲品,但見鏡上寫有薏米水就點來試試。侍應是有室溫和冷凍選擇,近日天氣仍然炎熱,我當然選擇凍薏米水。薏米水味道清淡,不會太甜,除了薏米味,還能喝出冰糖的味道。冬陰功湯八爪魚餅、糖心蛋、赤蝦馬來西亞手工麵拼越南河($83)湯麵一奉上時,就聞到陣陣冬陰功的香味。餸菜鋪滿

薏米水($12)

薏米水

湯麵一奉上時,就聞到陣陣冬陰功的香味。餸菜鋪滿整碗麵,非常足料似的。
冬陰功湯八爪魚餅, 糖心蛋, 赤蝦馬來西亞手工麵拼越南河
呷一口
冬陰功湯試試,雖然顏色是應有的橙黃色,但味道不算很辣,不吃辣的人應該也能接受。唯酸香味不夠,令味道跟喇沙湯分別不大。
冬陰功湯
馬來西亞手工麵

馬來西亞手工麵像天使麵般幼身,亦因為麵質幼,容易吸味,吃麵時能吃到冬陰功湯的味道,不錯。
越南河

越南河粉以幼薄聞名,雖然這個越南河不能跟越南當地的河粉比較,但麵質也算薄,絕對能跟香港的越南食店一較長短。
八爪魚餅

八爪魚餅是升級餸,是要加錢的,但有四大塊,應是由一大塊圓形八爪魚餅分開來的,每塊有2cm厚,性價比算高。而入面也清楚看到八爪魚肉,口感彈牙,確是好吃。
赤蝦

赤蝦同樣是升級餸,一份有兩大隻,每隻約有掌心大小,蝦肉爽彈,証明非常新鮮。
糖心蛋

糖心蛋同樣是升級餸。
糖心蛋
之前在開飯網見到相片,糖心蛋是流心的,但我的糖心蛋卻煮得太熟,得很少流心效果,而且得一隻蛋,跟之前兩樣升級餸比,性價比算低。
春卷($25)

另外還點了春卷,一碟有四條,伴有酸汁調味。
春卷
春卷外皮頗為香脆,內有木耳、粉絲和蘿蔔作餡,味道比較清淡。
春卷
總結,雖然以車仔麵作比較這食店比較貴
但考慮到湯底、麵和餸都符合多國一詞
而且味道質均素不錯
喜歡試新野的食客也值得一試
2015-11-19
冬陰功湯八爪魚餅, 糖心蛋, 赤蝦馬來西亞手工麵拼越南河
2015-11-19 751 浏览
飯或麵食,要我2選其一,我一定會選麵,其實麵有不同的做法和味道,有不同的型狀,所以選擇比飯還要多。Noodies也是能提供不同選擇的麵種類,才能吸引我前來一吃。除此之外,這店的食材除了有基本選擇提供,還會有每日精選,所以再來也可以吃到每天不同的食材。湯底更有3大湯底,豬骨湯、喇沙和冬陰公湯底。除了這3種熱湯,還有是日精選湯底或冷麵提供,選擇真的不少。飲品也是一樣,還標準飲品,也是會有每日精選。此外,還有下午茶餐提供,或指定時間提早結賬麵餐選擇,這店都幾有創意。這店雖小,可以坐約12人左右,無論食物或湯底一樣做的好吃,以麵食來看,價錢有點貴,但以西營盤地點不是貴的了,最重要是食物有質素和味道好吃,貴一點也是值得的。*********************坐地鐵前來也是很近的,由地鐵站B2出口前來只需要幾分鐘便到達,也很容易找。這店地方不大,只能坐十多人,但還有洗手間提供,確實很好。看看有個餐叫Early Bird優惠餐,指定配料2種、湯底和麵,飲品提供都只是HKD39,抵食。還有下午茶餐提供,小吃連飲品任選擇,不是很肚餓又想吃點小吃,這個餐也是不錯的選擇。每天是日精選便會寫在此位置。飲

*********************

這店地方不大,只能坐十多人,但還有洗手間提供,確實很好。
每天是日精選便會寫在此位置。
飲品就在這個雪櫃之內。
坐下的枱上會放上調味料,原來是乾蒜蓉和辣椒粉。
很簡單的餐單的選擇分了5部份,湯底,麵類,標準食材,升級食材,把湯底取走選擇,額外小吃和飲品。
基本湯麵包2種標準食材以HKD46,加食材或升級食材便要加錢。
還有,麵食有不同選擇,都要以不同選擇加上不同的價錢,最特別是可以加錢選擇2種麵類。
選了喇沙湯,食材有標準紫薯糕、雲吞,和升級食材墨魚餅,配上有機烏冬及馬來西亞手工麵。
飲品要了是日精選薏米水,HKD12,這個麵的配搭便要HKD71,一共HKD83。
看看這個麵確實很大碗,份量都不少。
湯底有芽菜和豆泡。喝下一口湯底,很濃的咸香喇沙湯底,辣度適中,椰香味多一點,不像在新加坡所吃的那種辣味,我很喜歡這湯底。
這杯薏米水,有凍的和室溫的選擇,我要了這杯是室溫的,飲下時有淡淡的檸檬,不會很甜,我平常也會煲薏米水飲,這個確實做的不錯。
這就是馬來西亞手工麵,像天使麵的,很幼細,咬下一口,滿滿的喇沙湯汁在其中,不用喝湯都能吃出湯的香濃味道,可惜麵底有點過腍了,但我還是喜歡這麵。
另一種便是有機烏冬,是扁扁的,入口有點咬口,不很滑的烏冬,不及馬來西亞麵能把湯底充滿其中。
雲吞,是他們店員每天早上回來新鮮自制,這麵有2隻雲吞提供。
材料確實新鮮,肉多菜少,但可惜太多肥肉在內,我能把一粒粒肥肉分別出來。
紫薯糕不知是什麼的,便選擇來一試。看到是一片片,咬下一口很有咬口,彈牙的,沒什麼味道,這紫薯糕一共有3片。
這是加錢要了升級食材,墨魚餅,這麵內找到4小件,應該是一片的墨魚餅切開了4份。入口很香墨魚味,很彈牙的墨魚餅,一定要試食。
湯底的豆泡,能把喇沙湯底吸入,濃濃的湯底吃在當中確實好好吃。
  • 薏米水
  • 喇沙湯
  • 墨魚餅
  • 馬來西亞手工麵
2015-11-13 588 浏览
番學讀書咁辛苦,有時真係唔想再係學校食頹飯,所以今日終於去附近行下,畀我發現到有正野食。係我最中意食既喇沙呢間入到去感覺好舒服,雖然細細間,但就係因為咁樣可以睇到老闆整野食,仲可以同佢傾下計,感覺好親切簡簡單單既一張order紙,點match都得,完全可以揀到岩自己口味既野食呢個係是日精選,薏仁水,畀出面飲既少左陣甜味,更加原汁原味友人揀左紙包飲品($6)赤蝦雲吞喇沙麵家($60),麵加左$3兩溝麵揀左油麵同瀕粉,溝麵食先食到喇沙既風味餸揀左赤蝦同雲吞,講個湯底先,喇沙湯底有蝦既鮮味,有辣油既辣,但又唔會太搶,雲吞入面餡調味岩岩好,好夾個湯底,赤蝦大大隻,肉質彈牙,相當唔錯友人試左黑薯糕手撕雞冬蔭公日本素麵($61)湯底比喇沙辣,但當中帶點冬蔭公既辣味,酸酸辣辣得黎又會忍唔住食第2啖仲附送左隻蝦仔黑薯糕口感幾得意,有少少煙韌但又似Jelly咁手撕雞幾足料,吸埋湯底既冬蔭公味好惹味春卷($25),呢個要等因為佢即刻炸出黎,熱辣辣,點埋旁邊既酸汁更加好食,入面既餡份量亦唔少,調味幾好,作為一個小食唔錯呢間位置都唔難搵,就算夜晚都會見到佢好光既Noodies字,好中意呢度既老闆,好nice,
係我最中意食既喇沙
薏仁
呢個係是日精選,薏仁水,畀出面飲既少左陣甜味,更加原汁原味
陽光檸檬茶
友人揀左紙包飲品($6)
赤蝦雲吞喇沙麵家($60),麵加左$3兩溝麵
赤蝦雲吞喇沙麵
揀左油麵同瀕粉,溝麵食先食到喇沙既風味
黑薯糕手撕雞冬蔭公日本素麵
友人試左黑薯糕手撕雞冬蔭公日本素麵($61)
仲附送左隻蝦仔
黑薯糕手撕雞冬蔭公日本素麵
黑薯糕口感幾得意,有少少煙韌但又似Jelly咁
黑薯糕手撕雞冬蔭公日本素麵
手撕雞幾足料,吸埋湯底既冬蔭公味好惹味
春卷
呢間位置都唔難搵,就算夜晚都會見到佢好光既Noodies字,好中意呢度既老闆,好nice,會主動介紹唔同既野食畀我地,又會同我地傾下計,上完一日既堂黎呢度可以放鬆一下。

薏仁
陽光檸檬茶
  • 雲吞
  • 手撕雞
  • 喇沙
2015-11-12 466 浏览
去親第三街都係食阿元來了食seoulmate其實都有間食車仔麵既小店雖然是高級車仔麵 但都可以一試😏車仔麵平有平食 貴有貴食最低消費$46 包2款餸 第三款餸起+6/+12湯底有4款 麵底有12款部份湯底/麵底需加錢💁🏻餸有23款 真係選困果難症又發作😌我簡既係湯底:喇沙 +$5麵底:瀨粉溝米粉 +$3餸:雞翼 脆皮腸 咖哩魚蛋 +$6總值:$60 其實食喇沙相比起吐司工房食 真係好抵食喇沙有淡淡既椰香 微辣 再加上極大碗既粉其實我覺得2個人share都夠食😗重點是味道係好食 難食既真係10蚊碗都多謝哂經開可以一試🙈😈
去親第三街都係食阿元來了食seoulmate
重點是味道係好食 難食既真係10蚊碗都多謝哂
經開可以一試🙈😈
2015-11-01
2015-11-06 425 浏览
前排過黎西環食飯,開心大發現左呢條隱世第三街,今晚收工一於疊賣心水過黎試一試! 今日叫左碗黑薯糕,豬手,帆立貝,溏心旦,八爪魚餅冬蔭公馬來西亞手工面加有機蕎麥面。黑薯糕,係蒟蒻既口感,幾得意但無咩實際既味。豬手係另外用碟分開上,份量唔少,膠質幾多,肉質亦夠曬淋,整得幾入味!帆立貝又幾大粒,並無海鮮既腥,而且肉質仲好嫩滑tim,不過得一粒,哈哈!溏心旦係原隻上,呈半流心狀,質地香滑,口感細緻,無叫錯!!八爪魚餅做得亦幾有咬口,應該係自家制出品,魚粒做到煙煙unun咁,軟得黎有嚼頭,有點魚旦味。湯底有清新既芽菜,帶微酸辣味,椰奶味唔會好濃,淡淡然香辛既調味令食材同面底都吸收到充足既味道。本來好想食昆布面,點知又賣曬!後來叫左手工面加蕎麥面,未食已覺得好醒胃!!蕎麥面本身無咩味,但就好健康,加上冬蔭公汁幾香。手工面係細條幼身咁,望落刺米粉,食落幾淋身!生菜包30製作需時,呢個唔係平時有好多生菜俾你自己鍾意幾多“”不“”幾多豬肉包住食既,而係一早用菜包好肉既三份仔,不過咁仲方便啦!呢個生菜超爽口新鮮,豬肉碎唔鬆散,亦都無過咸,有點蔴油香味,配上香口芝麻同芫茜,感覺特別有心思。價錢好抵食,哇哈哈

生菜包30
製作需時,呢個唔係平時有好多生菜俾你自己鍾意幾多“”不“”幾多豬肉包住食既,而係一早用菜包好肉既三份仔,不過咁仲方便啦!呢個生菜超爽口新鮮,豬肉碎唔鬆散,亦都無過咸,有點蔴油香味,配上香口芝麻同芫茜,感覺特別有心思。價錢好抵食,哇哈哈,我就真係無食過三十蚊有交易既生菜包喇!你試過未呢?!

開放式廚房既設計,客人可聽到廚師切菜聲響,好似感覺特別新鮮!港島區黎講,四十幾有交易仲無加一,實屬經濟實惠!可能我人重口味,呢度同平時食既濃味食物唔同,多左份清新!!
2015-11-06
  • 豬手
2015-10-22 1614 浏览
讀大學時經常到第一、二、三街和高街覓食,以前光顧的小店都已經改頭換面了。第三街的新食店很多,適逢在不太餓的平日晚上,我和友人來了 Noodies 吃個麵。Noodies 這個名字,應該是 Foodies (泛指愛吃的人) x Noodles 而來的吧? 新派麵食的小店不多,之前我吃過 (也寫過) Foxtail & Broomcorn。那裡的是外藉廚師,吃的是以亞洲不同城市命名的 fusion 麵;這裡吃的都是 fusion 麵,不過餐牌的形式和店員來得local 和親切。門口玻璃貼著一雙筷子夾著一撮比我高的麵條,我忍不住留影了! 不單是麵食,連裝修都有點 fusion 味 - 圍著開放式廚房的bar 枱有點像拉麵店的佈局,但吊燈、燈光和木枱又帶點西式cafe 味道。始終是小店,座位不多,大概有十多個。餐牌的形式像車仔麵,麵條、湯底和配料可以自選,是日精選是什麼就要問店員了。$46 起標,包兩個basic 餸;當然比車仔麵貴,但如果湯底和用料是高成本貨,是值得的。我從未見過有多達13 款麵底可選的,最特別的要是昆布麵、韓麵和馬來西亞手工麵。Basic 配料有些都不太basic 的,
我從未見過有多達13 款麵底可選的,最特別的要是昆布麵、韓麵和馬來西亞手工麵。Basic 配料有些都不太basic 的,例如黑薯糕和星星魚蛋;我喜歡煙韌口感的,想要黑薯糕,可惜已售罄了。
想知道什麼餸料有貨,可以看牆上所寫的,不過由於是鏡面,比較難閱,我還是問店員好了。
怕拿不定主意的話,可以參考另一邊牆上所寫的最佳配搭!
交卷後數分鐘,先來的是兩杯冷的薏米水 (我還以為會有薏米的)。味道清甜,喝得出是用了冰糖。
薏米水
我的昆布麵先上桌!從北海道來、呈墨綠的昆布麵,在香港不易吃到。沒有麵粉的成分,吃完不會很飽滯。昆布本身沒什麼味道,但由於麵條幼身,很容易吸收湯底的味道,而這個喇沙湯底應該是80分的選擇。湯底微辣,很香椰奶味,看顏色都知道不是水汪汪的貨色吧。
昆布麵
蟹柳其實是蟹棒,煮得剛好,沒有散掉。墨魚丸是出奇地彈牙,和平時在中式粉麵店吃到的很不同,不是粉團般的貨色。
糖心蛋 (其實正寫是"溏")是一整個的,不過應該用流心蛋會較貼切。
豬手
豬手有3件,是傳統中式的製法,炆得入味。很無聊但看得出細膩度的是,豬手的毛拔得乾淨,我的確在元朗某大酒樓吃過有毛的豬手嘛。

友人的是冬蔭功湯底,到泰國菜館必點冬蔭功的他說湯底酸香味十足。雖然湯底不像喝的冬蔭公般有渣,但喝得出所用的泰式香料並不少。餸料有手撕雞、午餐肉和帆立貝,特別的是帆立貝,夠大隻!
這個"得意米粉"是是日精選,比我的昆布麵還有趣,簡直是電了髮的米粉!口感微微Q彈,完全不像米粉,有點像我吃過的蒟蒻麵。
湯底的好與壞,看看喝了多少便完全明白 - 友人只喝剩少許!
不想點普通的時菜,所以點了個生菜包,這個泰式小食和我們選的東南亞湯底很配。預先砌好的生菜包是懶人恩物,不用自己把肉碎放在生菜上。肉碎的味道竟然有驚喜,除了混合了的白芝麻,還滲透出麻油味,炒得很香,比泰國菜館吃到的還要香口。
生菜包
平均每人一百的麵食,以車仔麵的角度看就固然是貴,但念在湯底用料足、麵底罕見和餸料的多元化,這小店是撐得過的。這餐其實是有點遺憾,因為嚐不到海葡萄和黑薯糕。海葡萄是沖繩名物,就算在香港的日式餐廳都甚少有供應,看到 Noodies 有取貨但只是售罄,即使走運吃不到,我還是蠻欣賞這小店努力發掘新餸料的熱誠。
2015-10-21
2015-10-14 728 浏览
到西區探姑姐,離開前要吃點東西,見到這店的店名已說明一切,一個人的午餐,吃碗麵便算。麵店果然是麵店,單是麵有十二種,上海白麵,油麵,韓麵,有機蕎麥麵,有機烏冬,瀨粉,粉絲,越南河,米粉,馬來西亞手工麵,日本素麵和昆布麵,而我感興趣的是昆布麵,因為不是到處有得吃,再問一問店員,原來是其老板購自日本。配料方面,選了五花腩,紫薯糕和雲吞,碗麵送來時,二話不說,先試試昆布麵,青綠色的麵,幼幼的,像米粉般,嗅到一股海洋的氣息,海藻的氣味,味道倒沒怎麼樣,但感覺很健康,五花腩醃得入味,但肥膏未達至入口即溶,紫薯糕則煙煙韌韌,似蒟蒻,雲吞不錯。飲品有自家製薏米水,不妨試一杯,有檸檬味,清涼潤喉。加個小吃,春卷炸得香脆,喜歡是自家製的,餡料有肉茉,真不錯。
薏米水
飲品有自家製薏米水,不妨試一杯,有檸檬味,清涼潤喉。
午餐
2015-10-07 417 浏览
話說尋日一心黎到諗住過對面食台灣野,點知公休全店清潔休息一天,好灰,即上openrice見到呢間noodies食評唔錯,而且落大雨費事行,就即管試下。入到去睇到餐牌,兩餸湯粉46蚊,心諗都唔平喎,仲有好多today special,不過個哥哥仔就話乜都未準備,好多野都冇得揀(事後見佢同廚房阿姐溝通都唔多掂)。我叫左一個手撕雞墨丸瀨粉,好快就有得食,點知都幾令人失望。手撕雞量少又冇乜特別,墨丸粉多冇乜墨魚肉,感覺自己用46蚊食緊碗南記瀨粉咁,豬骨湯底又冇乜味,成碗野都好平庸。不過,個即炸春卷都叫好食既,可以一試。總結:其實怪就怪自己冇睇清楚openrice啲新手鱔稿,唔明點解可以咁多正評,用呢個價錢食碗平平無奇既湯河係好唔值,我對於寫食評呢家野真係好懶所以我寫都無寫過,但睇到咁多「中肯」食評,真係忍唔住share下自己感受,比大家參考下。

$46!!😱😱oh my god !
2015-10-04 279 浏览
近排車仔麵店好似又興旺起來,想突圍真係要係湯底同配料諗多d花臣。就係西營盤兩街之隔已經開左兩間車仔麵店,一間係明星食店高街麵霸,一間係Noodies,既然前者已有明星撐場,咁我支持下小店啦。 Noodies主打三款湯底:豬骨湯、冬蔭功、叻沙。我試左後兩者,推介叻沙,味道真係好濃,少少辣少少椰香,質素可以媲美一般星馬菜店,仲要加左豆卜同芽菜,製作認真。冬蔭功都好,只係調低左辣度,相對地酸味較出。至於麵條選擇更多更特別,有上海麵、越南河粉、韓麵(原來即係即食麵)等,想刁鑽d,加錢仲有有機蕎麥麵、日本素麵、昆布麵⋯三心兩意仲可以加錢兩溝添。麵碼方面,招牌作係標準餸的手撕雞、菜肉雲吞,升級餸就有豬手同糖心蛋。最正係手撕雞,就算浸左落碗湯度,仍然食得出佢嘅鹹香味,肉質亦唔韌。菜肉雲吞就一般。反而冇咩人點過的五花腩同雞翼唔錯喎,夠入味。價錢呢,一碗$46,包兩款標準餸,其他加錢嘢都係每款$5-$15不等,食得過。圖中所點兩碗係:叻沙湯+手撕雞+豬腩肉+越南河粉冬蔭功湯+雲吞+雞翼+韓麵組合好fushion,哈哈!值得去指數:
叻沙湯+手撕雞+豬腩肉+越南河粉
冬蔭功湯+雲吞+雞翼+韓麵
組合好fushion,哈哈!
值得去指數:

题外话/补充资料: 店內環境小,老闆一個人負責晒點菜、送餐、收錢等工作,難得仍保持超好態度,值得一讚。
  • 叻沙湯底
  • 手撕雞
2015-10-01 272 浏览
上次食過後感覺不錯,睇到佢地好評如潮又再來試吓。今次來要排隊啦,不過山長水遠落到來冇理由唔等掛?等咗10分鐘終於可以食啦!!😃佢地原來加咗好多新面呀,有幾種面未喺出面見過。我叫咗個日本素面 +10 配星星魚蛋同肥牛 +6 ,湯要冬蔭+5 (結帳共HKD 67 ),店員介紹佢哋嘅素面喺日本四国入口,個面似udon咁滑,但幼身圓型,面有麥味,食得出係貴野加10大元算ok啦,如果銅鑼灣除時收你100元碗。星星魚蛋係oden(關東煮)的一種,放喺面入面幾得意,不過味一般啦,肥牛吸湯入味,牛肉味幾重,好食!湯底有進步,冬蔭海鮮味加重咗,落多咗lemon juice, 食落比上幾次好食,唯一不好係唔夠spicy要自己加。總结:餸ok,面種類豐富quality非常满意,湯有進步實在驚喜,下次一定來試下溝兩種面食。小店加油啊!
  • 日本素麵
  • 冬蔭公湯