2023-01-31
「釘釘…釘釘…」迎面吹來一陣海風,當我張開雙眼,嚟到大尾篤,見到前面一個男生嘅背影,我追住佢部單車,佢回頭叫我快啲啦,點知佢跌低咗…突然一聲「起身喇!」,我坐咗喺架私家車入邊,我改變唔到佢跌低嘅歷史,但昔日嘅男生已成長,成為我嘅司機,帶我嚟到大尾篤嘅R&Y's International Cuisine。餐廳以家庭小店經營,味道有一定水準,食飽飽再踩單車,自製充滿學生回憶嘅大尾篤一天遊。田園沙律、餐湯田園沙律配料有紅菜頭、蕃茄仔、鷹嘴豆、南瓜、木瓜、生菜等。材料配搭有心思而且用料新鮮,連唔係幾鍾意食菜嘅小編都清晒呀。而餐湯就係黑松露野菌湯,黑松露味香濃,而且用足材料,濃郁菇味倍增呀!美國頂級肉眼扒配紅酒汁火候控制適中,牛扒嘅生熟度完美地係小編要求嘅五成熟。肉眼扒肉質鮮嫩,充滿牛香味,加上紅酒汁嘅配襯,令味道昇華。而且呢度嘅配菜非常特別,係小編最愛嘅薯餅呀!煎挪威鮮三文魚柳配白酒羅勒葉炒蜆三文魚柳烹調到適中,一啲都唔嚡口,鮮嫩多汁,而且魚肉新鮮,食落有淡淡三文魚香味,配上用羅勒葉炒嘅蜆肉,鮮甜多汁。加上店家調配嘅醬汁,令到兩款唔同嘅海鮮互相輝映。
田園沙律、餐湯
美國頂級肉眼扒配紅酒汁