2018-11-12 39 浏览
今日去荔枝角探朋友班, 順道去左附近一間西餐廳開餐。 餐廳位於商廈地下, 好近大街同地鐵站口, 十分方便易搵。我地去嘅時候正好係晚飯時段, 人流愈黎愈多, 朋友話依度係好多人嘅飯堂, 啲嘢食好ok之餘, 性價比高。我地好快搵到卡位坐低, 依度環境唔錯, 走大眾化路線, 地方同樓底都好闊落。我地睇左啲餐牌一下, 好快朋友已經幫我發板。 先黎個湯, 依個係牛乳3.0忌廉湯, 入口比平時食果啲有多啲奶味, 鍾意creamy嘅我覺得都唔錯。 之後跟餐沙律, 蔬菜好新鮮, 一啲都唔hea。小食我地叫左雞翼同玉子燒, 雞翼加左辣醬, 整得好香口, yummy! 玉子燒根本係一個main course, 超大份, 兩個人share都覺得太多, 最好有三四個人先叫會好啲, 至於玉子燒既味道亦好ok, 切開可以見到包住好多芝士, 超夾但係又係超邪惡果隻。到左主菜上檯, 我真係有啲嚇親, 先黎牛扒, 唔係講少, 冇諗過普通牛扒餐個size係咁大, 之後黎埋個意粉, 我同朋友講, 一定要打包啦依次。。。值得讚下牛扒屬易切, 易入口果隻,  我個人鍾意唔落燒汁, 已經好夠味。 薯條熱辣辣, 正! 再試埋個大菇
今日去荔枝角探朋友班, 順道去左附近一間西餐廳開餐。

到左主菜上檯, 我真係有啲嚇親, 先黎牛扒, 唔係講少, 冇諗過普通牛扒餐個size係咁大, 之後黎埋個意粉, 我同朋友講, 一定要打包啦依次。。。值得讚下牛扒屬易切, 易入口果隻,  我個人鍾意唔落燒汁, 已經好夠味。 薯條熱辣辣, 正! 再試埋個大菇雞翼意粉, 大菇可以話係依餐我最like嘅餸, 超juicy! 如果有個餸係剩菇嘅話, 我一定會好開心。 另外意粉同雞翼都唔錯, 不過真係飽左, 最後要打包。食完依餐, 恐怕又要節食番一段時間先可以再出動啦。
坐無虛席$8碟! 扺!menu清晰簡潔,而且每款有圖,全都想吃啊!川味口水雞 半隻 $78口水雞食得出少少麻麻地,而且聞得出十分香 帶有點點辣我們少看了半隻的份量,原來半隻都有點多闊佬蒲燒饅魚蛋包飯 $68蛋煎得很嫩滑,有日式蛋包飯的感覺饅魚有差不多一條的份量同碟上還附上一些凱撒沙律星級套餐 +$12迷你沙律、蒜蓉包、昆布香蔥雞湯點餐後可決定加12元升級,會有以上三款食品,我們貪新鮮升級了其中一個餐,再兩個人分享迷你沙律蒜蓉包原來是在方包上面塗點蒜蓉醬如果烘熱會更好吃昆布香蔥雞湯仙草奶茶奶蓋綠茶

坐無虛席

$8碟! 扺!

menu清晰簡潔,而且每款有圖,全都想吃啊!

川味口水雞 半隻 $78
口水雞食得出少少麻麻地,
而且聞得出十分香 帶有點點辣
我們少看了半隻的份量,原來半隻都有點多

闊佬蒲燒饅魚蛋包飯 $68
蛋煎得很嫩滑,有日式蛋包飯的感覺
饅魚有差不多一條的份量
同碟上還附上一些凱撒沙律

星級套餐 +$12
迷你沙律、蒜蓉包、昆布香蔥雞湯
點餐後可決定加12元升級,會有以上三款食品,
我們貪新鮮升級了其中一個餐,再兩個人分享

迷你沙律

仙草奶茶

奶蓋綠茶
2018-10-14
2018-11-09 30 浏览
係d2 place睇完戲...肚有點餓...周圍行下搵嘢食發現咗原來工廈都有隱世嘅餐廳red rice外牆沒有門口可以入....要兜返入大廈內才有入口...入口隱蔽...但內裏環境寬闊裝修很新穎舒服餐牌選擇超多...很難選擇...結果愈點愈多...好彩同行友人食量驚人😂重量級·爵士西冷牛扒$88首先這個價錢已經包捨前菜餐湯薯菜仲有飲品就咁睇應該好抵,上枱時...不敢嘩!了一聲真係好厚好大...果然重量級我們點了五成熟!因不太喜歡太熟的牛牛肉鬆軟..肉汁很多,食落口感非常豐富,絕對是一個與價錢不符正比的選擇蒲燒原條鰻魚蛋包飯$68上檯已經流嗵口水 ) 超肥美的原隻鰻魚 ! 好少細骨 , 咬落去啖啖肉回如果外皮可以再燒多一陣會仲香世滑蛋也不錯 。 時間控制適當 。 再淋上普通燒汁 , 最經典的配搭就完成啦 ~珍珠米粒粒分明 , 好有口感整體而言 芝士磨菇釀無骨雞翼$22好巧手工嘅一道小食....同想像中一樣芝士同蘑菇係非常之夾的一個組合!熱辣辣炸起真係好正!越式蝦肉腸春卷$28同樣香脆可口!附上新鮮生菜減低油膩感!罪惡感馬上大大減低🤣整體來講我覺得性價比好高!如果有機會再黎附近我相信會帶朋
係d2 place睇完戲...肚有點餓...周圍行下搵嘢食

發現咗原來工廈都有隱世嘅餐廳red rice
餐牌選擇超多...很難選擇...
結果愈點愈多...好彩同行友人食量驚人😂

重量級·爵士西冷牛扒$88
首先這個價錢已經包捨前菜餐湯薯菜仲有飲品
就咁睇應該好抵,上枱時...不敢嘩!了一聲
真係好厚好大...果然重量級
我們點了五成熟!因不太喜歡太熟的牛

蒲燒原條鰻魚蛋包飯$68

芝士磨菇釀無骨雞翼$22

越式蝦肉腸春卷$28
同樣香脆可口!附上新鮮生菜減低油膩感!罪惡感馬上大大減低🤣

整體來講我覺得性價比好高!如果有機會再黎附近我相信會帶朋友嚟試埋其他野食!

2018-11-07 39 浏览
今暈係荔枝角同同事食飯,其實本人一直對食飯係有要求既人,但呢次既要求就估唔到都有失手既時候。環境尚算不錯,餐廳用紅白做主題,叫得紅米嘛,環境乾淨企理,食飯係唔錯既地方,有梳發有靠背椅。係夠鐘肚餓既時候,一餐白米飯係最醫肚,而豬扒可以係對食肉獸既人嚟講相當吸引既美食,去到紅米,睇下個餐牌,平時食蔥油雞就見得多,蔥油豬今日係呢間餐廳見到,就試一下,個巨人厚切豬扒蔥油飯拼三眼仔蛋,落單配凍奶茶少冰。而當個飯嚟到,你會發覺呢度係一個同大學飯堂好相似既地方,唔單指個飯,配埋環境,只係佢呢度係比較好食既飯堂咁。上嚟一見到隻蛋,個賣相應該係對鍾意食滑蛋既人相當吸引,因為佢個蛋黃就係未熟,底果層蛋白就熟左,對住個蛋唔知點講好,再望返同事落果隻蛋,咁先叫滑蛋嘛!雖然我可以當佢係窩蛋牛隻蛋嚟食,但你唔會expect食三隻窩蛋播,係咪我個人似非常鐘意食窩蛋既人呢?不過,三隻窩蛋都係新體驗,咪試下囉!同事既係巨人漢堡蛋包飯(黑椒汁)。食落豬扒相當香口,香茅味配蔥油可以,份量亦相當十足,厚是真的厚,一隻手指公加隻食指厚,內裡熟而滑嫰,外面香而有叉燒既小脆皮,個飯因為真係窩蛋,就係窩蛋牛既味道,蛋汁既淡味配上周不

再望返同事落果隻蛋,

食落豬扒相當香口,香茅味配蔥油可以,份量亦相當十足,厚是真的厚,一隻手指公加隻食指厚,內裡熟而滑嫰,外面香而有叉燒既小脆皮,個飯因為真係窩蛋,就係窩蛋牛既味道,蛋汁既淡味配上周不時既煎蛋味,滑是滑,就是要配蔥油才有一種既香且可口既飯,不過蔥油不多。

總體來說除了未預期既窩蛋外,其他算是大學高級canteen既口味,以$48呢個價嚟講,好過大家樂啦!
2018-11-03
2018-11-05 36 浏览
🐷胃食豬又尋平民美食🐷今次我們來到荔枝角工業大廈附近來覓食,常常聽人說,荔枝角一向有好多平價食物,但又有一定既水準,所以更吸引了似我這些天天糧尾的人。我和朋友選擇了一間食西餐的餐廳🍴我們選擇了雜扒餐,鰻魚蛋包飯 ,水牛雞翼,煙肉焗西蘭花。甜品方面 ,十勝紅豆芒果布甸。這間餐廳,上碟時間好快👍🏻至於食物並不是凍,所以抵讚👍🏻雜扒餐方面,有雞扒,豬扒,司華力腸,煙肉,還有意粉,雞扒同豬扒,肉質鮮嫩多汁,師傅把時間掌握得很好,肉汁鎖住了。而且雞扒和豬扒都很大塊,扒身的肉都有一定的厚度。意粉有炒過,不是只是很隨意煮一煮便是,誠意可嘉😋另外,這個雜扒餐,還送上一個前菜,沙律🥗西湯和飲品,都是只需$88,簡直是物超所值!鰻魚蛋包飯的飯是有用茄汁炒過,就算是炒過,都不會奪去雞蛋的蛋味,雞蛋師傅也炒得不油膩。鰻魚更是原條的,鰻魚不會太硬,還有很多鰻魚汁,每一淡飯,配上雞蛋🥚再加上鰻魚,令人回味無窮。只需$68就食到,正👍🏻水牛雞翼,帶有少許的辣味,就算食不到辣的朋友,都可以食到,雞翼的肉都滲透了師傅秘製的醃料味道,再加上茄汁的中和,令雞翼推上另一個層次😋煙肉焗西蘭花🥦可以做到拉絲的結果,芝士又多,可以
🐷胃食豬又尋平民美食🐷
我和朋友選擇了一間食西餐的餐廳🍴
我們選擇了雜扒餐,鰻魚蛋包飯 ,水牛雞翼,煙肉焗西蘭花。
甜品方面 ,十勝紅豆芒果布甸。
這間餐廳,上碟時間好快👍🏻至於食物並不是凍,所以抵讚👍🏻

煙肉焗西蘭花🥦可以做到拉絲的結果,芝士又多,可以一淡西蘭花再加上芝士, 果然是絕配!

甜品🍮並不會過甜,而且還很有芒果味,每淡布甸再配上紅豆,果然是另一番享受!
2018-11-02 52 浏览
Red Rice 米飯主題餐廳經濟實惠嘅平民美食餐廳喺荔枝角呢一間隱世嘅餐廳, 外面平平無奇, 但係食完之後就帶動拇指。餐廳食品選擇好多, 而且價廉物美, 絕對係經濟之選!個日同朋友去完,兩個大男人食到飽曬都係200蚊有找。西冷扒真係重量級,肉汁多又有口感。而雞翼有多款口味,全部都無骨, 大大啖咁食,再飲啖榴槤芭菲,好飲得黎又唔濟,鍾愛榴槤嘅朋友不妨一試。仲有個一呎炸魚,真係成呎長,以幾十蚊嘅價錢食到出面百蚊嘅炸魚,真係幾滿足。餐廳入面有好多電視, 鍾意一路食住嘢一路嚕電視汁嘅我就啱曬。
Red Rice 米飯主題餐廳

經濟實惠嘅平民美食餐廳

西冷扒真係重量級,肉汁多又有口感。
2018-10-31 878 浏览
平時到荔枝角見到RedRice介紹的扒都不錯,今日同太太來到荔枝角,所以就來Red Rice 米飯主題餐廳食晚餐。重量級爵士西冷牛扒$88。配薯條,西蘭花,紅黃椒西冷扒厚切。前菜迷你胡麻沙律,有生菜車厘茄,紅蘿蔔絲,紫椰菜絲,粟米粒,放了沙律醬很清甜。羅宋湯有時菜,很濃郁清甜。牛扒非常大件厚切,肉質嫩滑,七成熟剛剛好,牛肉味濃厚,真是超贊。薯條剛剛炸起,很大條,入口外脆內軟,再㸃上茄醬,非常惹味。i家鄉糯米釀無骨雞翼$24。家鄉糯米釀無骨雞翼外型脹卜卜,炸得金金黃黃的顔色尤其吸引,真是忍不住要即刻試嚇,𡈩嘩,釀無骨雞翼裡裡外外還是熱乎乎的剛剛炸起,外皮帶㸃脆及香口,裡面一粒粒的糯米香腍軟糯,一口咬下,有雞肉雞皮糯米,口感軟糯香,正。蜜糖柚子烤雞翼三隻$18。蜜糖柚子烤雞翼也是剛炸起,炸到金黃帶㸃油亮的外表,忍不住令人垂涎,廚師拿捏炸的時間相當好,蜜糖柚子烤雞翼外帶㸃脆內裡多汁,蜜糖柚子令帶㸃香脆的烤雞翼令味蕾感覺更豐富及少了油膩感。見到外表非常吸引,所以要了2個飲品。薄荷青蘋果菠蘿荔枝水果茶跟餐$20上枱一如圖片,青靑綠綠的真是很吸引,令人驚喜,薄荷味不是很出,有少少青蘋果菠蘿荔枝水果

重量級爵士西冷牛扒$88。
配薯條,西蘭花,紅黃椒西冷扒厚切。

羅宋湯有時菜,很濃郁清甜。
薯條剛剛炸起,很大條,入口外脆內軟,再㸃上茄醬,非常惹味。
i

家鄉糯米釀無骨雞翼$24。

蜜糖柚子烤雞翼三隻$18。

見到外表非常吸引,所以要了2個飲品。
薄荷青蘋果菠蘿荔枝水果茶跟餐$20
上枱一如圖片,青靑綠綠的真是很吸引,令人驚喜,薄荷味不是很出,有少少青蘋果菠蘿荔枝水果粒,檸檬...等,味道帶㸃酸甜,冰冰涼涼,配食燒烤物,最正。

夏日水蜜桃草莓綜合水果茶$33。
水蜜桃草莓綜合水果茶內裡也是有水蜜桃草莓,檸檬...等水果,兩者我喜歡夏日水蜜桃草莓綜合水果茶多一些。

最後甜品要了芒果布丁伴十勝紅豆雪糕$33。
紅豆少少甜軟腍好味,芒果布丁十分軟滑,綠茶雪糕綠茶味道濃,喜歡綠茶的我當然要試嚇。
2018-10-30 41 浏览
D2 HSBC 做緊20蚊睇戲,緊係去捧場。而呢間餐廳就可以俾你睇完透一透,填一填肚。餐廳裝修精簡,環境乾淨,睇唔出係工廈。餐牌選擇多,而且價錢好平,最緊要係好大份。板煎雞排蛋包飯嫩滑嘅雞蛋包住西炒飯而唔係白飯,比較特別。雞排好大份,肉質唔會太煙韌,味道唔錯。炸大蝦沙律份量巨大,配上香脆大蝦,啱哂D女士們。綜合水果茶跟套戲只係加20蚊。夠2至3個人飲,味道唔差,真係物超所值。布甸配榴槤雪糕布甸好彈,一掂就震騰騰。其中榴槤雪糕真係有好香濃榴槤美,朋友平時食開榴槤,都大讚呢個雪糕,必食。員工都好勤快同有禮貌。但值得一提嘅係餐廳入口,真係有D趕客,同室內差好遠,建議落D小功夫改善下。

餐廳裝修精簡,環境乾淨,睇唔出係工廈。

餐牌選擇多,而且價錢好平,最緊要係好大份。

板煎雞排蛋包飯

炸大蝦沙律
份量巨大,配上香脆大蝦,啱哂D女士們。

綜合水果茶

布甸配榴槤雪糕

2018-10-30 53 浏览
今日食晏時間約左個個客喺長沙灣嗰邊見下面,又唔想食普通茶記,問左附近返工既朋友,推介我嚟呢度食,話地方ok, 野食都見得下人!(個門口有d古惑,要特別留意下) 入到去又真係別有洞天,環境光猛,冷氣夠,而且都幾乾淨,我哋差唔多12點去到,已經幾乎坐爆,剛剛好仲有張4 人卡位埋單俾我哋,先至有位坐!午市時間有平d既套餐揀,質素都唔錯,價錢又平d! 餐牌入面其他野食都好吸引,有蛋包飯,鐵板飯,雜扒餐等。。。我同個客向自叫左份主食,另加$20變做餐,有湯,有野飲,跟餐既羅宋湯好快送到,酸酸甜甜,一貫茶餐廳水準,合格跟餐仲有個迷你沙律,幾健康! 沙律菜新鮮爽口,沙律醬汁唔吝嗇,食到最尾都仲有汁剩,抵讚!跟餐仲有件焗蒜蓉厚多士,大大件,其實食呢件蒜蓉包都夠飽了, 蒜蓉滿滿鋪在包面,蒜香味十足,而且焗得十分香脆!個客就叫左份相撲手厚切豬扒拼司華力腸,賣相吸引,份量都ok, 絕對對得起這個價錢! 塊豬扒真係幾厚,佢話食落都唔錯!我就叫左份富士山蛋包王,食材滿滿鋪滿碟面,有牛味十足既漢堡扒,煎得香口既雞扒同兩條香脆既炸蝦,真係非常豐富!蛋包飯隻蛋都係整得恰到好處,唔會太熟,蛋汁得以保存!d飯都幾有誠意
(個門口有d古惑,要特別留意下

午市時間有平d既套餐揀,質素都唔錯,價錢又平d!

餐牌入面其他野食都好吸引,有蛋包飯,鐵板飯,雜扒餐等。。。

跟餐仲有個迷你沙律,幾健康!
沙律菜新鮮爽口,沙律醬汁唔吝嗇,食到最尾都仲有汁剩,抵讚!

跟餐仲有件焗蒜蓉厚多士,大大件,其實食呢件蒜蓉包都夠飽了
, 蒜蓉滿滿鋪在包面,蒜香味十足,而且焗得十分香脆!

蛋包飯隻蛋都係整得恰到好處,唔會太熟,蛋汁得以保存!d飯都幾有誠意,有炒過下!

最後我哋都叫左杯綜合水果茶嚟飲,兩人份量夠每人一杯,水果都幾多,甜甜地!

埋單比平時既午餐貴左少少,不過物有所值!下次經過開都會再幫襯!

• 富士山蛋包王
2018-10-27 86 浏览
呢間喺荔枝角新開既 red. Rice燈火通明 有長枱卡位 以啡綠紅色做主題 感覺舒服 食物種類多 各式既小食 蛋包飯 鐵板 意粉 特飲 甜品等等 應有盡有 🙂🍴重量級爵士西冷牛牛扒 88 蚊🐮黑椒汁 5 成熟 配薯菜🌿🥔個牛扒 勁大勁厚 一切就知 juicy , 食落好有口感啖啖肉 牛肉味香 🐮 盡吸黑椒汁 而佢既薯條都炸得好夠香脆 值得讚賞🥔前菜 迷你胡麻沙律 沙律既菜夠新鮮 胡麻醬都幾濃味 😀餐湯 羅宋湯 個湯都幾香甜蕃茄味唔錯🍅🍴富士山 蛋包王 🥚😀 88 蚊大大碟二人份量既蛋包飯 個蛋好香滑 個面積大 煮得偏薄 加 d香草調味🌿 可以揀兩種汁 同兩種扒 點左 黑椒汁 同 咖哩汁 咖哩汁 好香甜 😀 而且密度偏高 好啱同蕃茄飯一齊食 蕃茄飯 蕃咖味香🍅 而黑椒汁 帶微辣 都幾香濃 😀 兩種扒點左大大件既雞扒 🐤 皮煎得夠香脆 雞肉彈牙 而漢堡扒 整得夠軟熟 好有層次感🐷 成碟飯勁大碟 好豐富 味道又好 推介😃🍴黃金一口西多士🍞 伴宇治金時雪糕 雲尼拿 🍦多士整成正方形一口 帶 d蛋香 多脆內軟 紅豆蓉夠香甜 加上雲尼拿雪糕 十分 match 😃🍴一呎 bbq蜂蜜烤巨橋

前菜 迷你胡麻沙律 沙律既菜夠新鮮 胡麻醬都幾濃味 😀
餐湯 羅宋湯 個湯都幾香甜蕃茄味唔錯🍅

🍴富士山 蛋包王 🥚😀 88 蚊

🍴黃金一口西多士🍞 伴宇治金時雪糕 雲尼拿 🍦

🍴一呎 bbq蜂蜜烤巨橋 78 蚊🍯🐷
成呎長既 ribs帶 d芝麻醬既新鮮生菜做拌碟🥗 ribs甘長望到都好開心 咬落軟熟 充滿蜜糖香🍯 而骨側邊又帶 d筋既彈牙 😃

🍴羅威煙三文魚撈蟹棒雜菜沙律 32 蚊🐟🥗
32蚊 勁大個沙律 超多菜 新鮮 加埋胡麻醬 好味 而且仲有三塊煙三文魚 同蟹柳 🦀🐟 同沙律好 match

<好辣>🌶
🍴18 禁地獄麻辣湯手打烏冬 🌶拌肥牛辣味雞翼🐤 52 蚊
超辣湯底既烏冬 係辣到有 d好拮既感覺 大家食前要諗清楚 😂 細心地炸雞翼另上 雞翼香脆 熱辣辣🔥 肥牛都足料🐮 加上昆布 粟米木耳點綴🌽 而主角既烏冬都好爽口彈牙 同湯底都幾 match 🍜

: 🥤薄荷青蘋果菠蘿荔枝水果茶 原價 2 人份量33 蚊 跟餐20 蚊
🍋🍏🍍
充滿住唔同既生果 酸甜開胃 而且都大杯 2 人份量 😀

🥤特濃火山紅豆華田 原價18 蚊 跟餐9 蚊
好邪惡既柯華田 上面勁多華田粉 入面仲有好多甜紅豆 邪惡😈
#柯華田 #蛋包飯 #漢堡扒 #雞扒 #西冷 #三文魚 #沙律 #多士 #雪糕

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
RED RICE米飯主題餐廳
荔枝角長沙灣道883 號億利工業中心地下8 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-10-27
2018-10-24 76 浏览
晏咗食飯搵tea食,離遠已有人嗌「歡迎尼下午茶!」,咁有誠意就試下佢啦!三人共點咗白汁雞扒焗飯、牛腩飯同all day breakfast, 每個$40有找連嘢飲,以為呢個價錢會好細份,點知一上枱好驚喜!尤其是個all day breakfast,個炒蛋好靚仔!個包堅脆好味!另外兩個飯一啲都唔mini, 同lunch 正價份量唔會差太遠!雞扒焗飯ok平平,同事勁愛佢個牛腩飯,隻米飯又真係睇得出一粒粒煮得啱啱好,唔係一般茶記例飯。其他下午茶有薯條雞肶脆豬西多,會再返尼試!
All  Day  Breakfast
白汁雞扒焗飯
All  Day  Breakfast
白汁雞扒焗飯
2018-10-24 55 浏览
咁岩要去對面睇戲 睇一睇附近有咩食就搵到呢間野啦入到去啲侍應姐姐 個個都好好人 好Nice 不停推介有啲乜嘢好食 仲俾咗張coupon 我 食鐵板餐有$10減最後我哋叫咗個重量級鐵板餐 $88 有芝華力腸豬扒煙肉等等 份量好足 加埋蒜蓉汁好好食跟住叫咗個三文魚雜沙律清一清 非常之啱我胃口 因為我本人係極鍾意芝麻醬嘅 佢落咗勁多芝麻醬 食滿$100仲送咗個榴槤布丁 個味真係好濃郁但係我發覺好似冇晒中菜啦 只係剩返西餐同日本野 各位要留意番~
咁岩要去對面睇戲 睇一睇附近有咩食就搵到呢間野啦
食滿$100仲送咗個榴槤布丁 個味真係好濃郁
但係我發覺好似冇晒中菜啦 只係剩返西餐同日本野
各位要留意番~
2018-10-23
2018-10-22 68 浏览
在荔枝角工作,成日經過都想試呢間餐廳,今日下午茶時間終於入咗去試,三個人叫咗三個下午茶餐,一個魚柳all day breakfast ,一個咖喱薯仔牛腩飯同埋芝士粟米焗雞扒飯。首先,咖喱薯仔牛腩飯,啲飯係印度米的質感,長條型,個人喜好鍾意少少硬的飯,牛腩薯仔汁好味,所以個人喜歡呢個菜式。知至於魚柳all day breakfast ,個麵包奶油味好味,芝士粟米焗雞扒飯就一半啊因為啲飯比較爛,比較易飽同(漏)。三個餐都送埋熱飲,埋單都係$113,三個餐。算做抵食。
2018-10-22 47 浏览
Red Rice, recently opened in Lai Chi Kok, is a modern and funky take on a traditional Hong Kong diner. It's brightly-lit, with neon accents inside,   and was full of families enjoying a fun dinner when we visited on a Sunday evening. The menu is extensive, with clear Japanese and even Indian     influences, and we had a selection of different dishes - it's affordable that you can almost treat it like tapas, make a few choices and share it out    amongst your table.Our waitress was helpful and fr

Our waitress was helpful and friendly, happy to check the contents of dishes to meet my dietary requirements, and gave us some good                       recommendations.

We noticed part-way through ordering that they had an add-on set, soup, salad, garlic toast and a standard drink for only $20, which                         unfortunately meant we ordered too much and had to leave some! We had cheesy Indian bread to start, which was fun and slightly bad-but-good greasy. The side salad was crunchy and fresh, and the garlic toast... was actually a slice of thick white toast with garlic butter, which was a little      unusual, but still nice. I had the fried fish omelette rice, which was good, but large enough that I ended up leaving some of the rice and egg.   My     partner had Hainan chicken with some veg, as well as shrimp cake and wings - all good, but the chicken was a standout.

Overall, a nice place for a meal, lots of choice, friendly staff, very reasonable prices. What's not to like?
2018-10-14
2018-10-19 2038 浏览
平日甚少去既荔枝角,因為開左商埸帶動了人流,連帶區內食肆都多左,前排去左其中一間[Red rice米飯主題餐廳]餐廳門面設計簡單,以紅白為主,我地就係比門外的哥仔帶了入去🙈牆身用左綠色仿草,令人感覺清新,有別於一般冰室/茶記,埸內仲有多部大電視添Lunch set 都只係$50-60,已經包一杯飲品~時間仲去到6點添,放假瞓晏左都仲可以來食個late lunch 除左一般粉麵之外,餐廳仲有all day breakfast食添,岩哂我 仲有平時少見既榴連pizza同甜品🙈🙈 日式甜薯配水蜜桃沙律 $24份量比我地想象中多😮 足足夠兩個人share,不論係蔬菜定甜薯、桃,都係極之多😅😅依個價錢好抵食~無骨海南雞飯 $52我地自己改左做白飯,雞係脾位肉質鮮嫩,又唔會太多肥膏港式蜂蜜烤雞扒all day套餐 $35 平時食開都差不多索價近百,依個港式版本唔洗四十蚊就食到😬但又沒有將貨就價😌套餐有炒滑蛋、大大塊雞扒、香脆牛角包、香腸、焗豆,材料好豐富又抵食最中意就係個炒蛋,唔會太油又夠滑而驚喜位係牛角包估唔到係微溫又香牛油味,唔似平時食到又凍又硬既質感榴連奶凍 $15 石板朱古力芝士蛋糕 $

仲有平時少見既榴連pizza同甜品🙈🙈

日式甜薯配水蜜桃沙律 $24

無骨海南雞飯 $52

我地自己改左做白飯,雞係脾位
肉質鮮嫩,又唔會太多肥膏

港式蜂蜜烤雞扒all day套餐 $35

最中意就係個炒蛋,唔會太油又夠滑
而驚喜位係牛角包
估唔到係微溫又香牛油味,唔似平時食到又凍又硬既質感

榴連奶凍 $15
石板朱古力芝士蛋糕 $24

難得餐廳有榴連做既食品,當然要試下啦
奶凍面上一小份的榴連,味道好濃,而奶凍係冇咩奶味既😅但口感都幾滑溜,賣十幾蚊都好合理!

而芝士蛋糕就雪得太硬了,可能我個人較喜歡食軟身芝士🤔味道是正常的,不會太膩。

奶蓋綠茶 $6

(跟餐加$6 )

特意叫店員幫我走冰,估唔到味道清清地,又幾好飲啵!
  • 烤雞all  day 套餐