2019-06-28 207 浏览
20190626🌧️Wednesday 🍄今日生日誌🎂(第十四篇),因為有兩位朋友住在青衣,所以選擇了中環區,我❤️掛掛Townhouse, 上了 OpenRice 揾,原來已經改名「紅樓」,即管試下🤗上到「紅樓」眼見前面Bar 檯位置無變🤷‍♀️內部裝修及餐枱,大致同以前一樣,連Waitress都係一樣,我做了小小訪問🎤原來老闆想嘗試轉做中餐🥢「紅樓」名字只是改了半年,今晚天氣好好🌜夜景好清澈🌟Ordered佐4個 Main Course (1)燒脆皮燒鵝-半隻🦢上檯份量唔似半隻😀好大碟呀😁件件啖啖肉😆肉汁濃郁😋(2)鮮鳳梨咕嚕肉,菠蘿面層燒過🔥又好鮮甜😍咬落去爆汁😋Souce 唔會太酸,肉質鬆軟(3)欖菜牛肉鬆炒四季豆,欠缺少少火喉,欖菜唔會過鹹,味道剛剛好,如果份量大D D就好喇(4)黑椒茄子牛仔骨煲,熱辣辣🔥香噴噴😋醬汁惹味👍扣分地方係牛仔骨比較肥總括黎講,今晚食物質素可以接受😄重點廚師功夫了得👨‍🍳
20190626🌧️Wednesday 🍄
總括黎講,今晚食物質素可以接受😄重點廚師功夫了得👨‍🍳
即燒脆皮燒鵝-半隻
即燒脆皮燒鵝-半隻
鮮鳳梨咕嚕肉
  • 即燒脆皮燒鵝
2019-06-27 1954 浏览
平時去親中環都會經過蘭桂坊,以前同成大班同事一定會去happy hour,而家想抽時間都難,各有各忙,去親中環反而時常同客食飯先會去,上星期就去左依間位於蘭桂坊內既新建大廈食中菜晚飯,大廈仲有其他唔同菜式既餐廳食肆,選擇都幾多,下次又多個地方可以同客黎店員帶我地到窗邊座位,可看到大廈林立既夜景,先叫左壺香片,清一清口腔同暖一暖胃先點餐唔夠十分鐘左右就送上第一道香檳金蝦餃,蝦餃皮薄大粒,蝦肉厚肉爽滑,鮮味十足之後就黎第二道珍菌黑松露球,松露球外層係滿滿芝麻碎,炸得好香脆,外皮脆得黎好煙韌,而入面既饀料非常香濃,咸度適中,好滋味 最期待既黑豚肉叉燒皇,我地叫左例牌份量,叉燒送到黎個陣仲有助熱座,食既時候唔會凍哂,依然保持溫度,熱辣辣咁食好正,滿滿既蜜糖係叉燒外層,口感好軟熟,啖啖肉,重點係半肥瘦,燒得非常好,好食到停唔到口,性價比好高!點左薑汁炒菜心清一清油膩,炒得好爽口,食得出鮮甜無苦妹,帶微微薑味味道更健康我至愛既澱粉質都係食中菜之中必需既,點左依個紅樓招牌炒飯,入面有叉燒粒 帶子 蝦仁 蟹肉 蟹籽 菜心粒,好足料之餘,飯粒炒得分明,食得出有穫氣又唔會太油膩,好香口,唔錯全晚最推介既係

全晚最推介既係依道濃湯鴨絲泡飯,店員先放蔥粒同脆米同泡飯再煲滾
湯飯味道非常濃郁,粒粒脆米口感好過癮,當中既芝麻帶出香味,而且鴨肉份量都算多,非常推介!

最後甜點杞子桂花糕,味道清香,口感好彈牙,解左口中既濃味,唔錯呢
2019-06-26 162 浏览
夜晚起老蘭食點心真係第一次👀都唔知配茶好定配酒好😂我去之前有check過佢夜晚都會做點心先黎嫁,點知黎到都同想像有啲出入,原來晚市既點心係少好多呀😭但點心價錢夜晚反而會平啲😯-好sad囉想食既野一係就冇得叫,一係就賣晒,一係就要訂🤦🏼‍♀️最後叫左四樣都賣相唔錯,但食落就普通啦🙈佢其實仲有間姊妹店叫舍SHÈ,有好多點心兩邊都有得叫嫁💁🏻‍♀️-太極馬拉糕(原味+黑芝麻) $38蟹籽黑豚肉燒賣 $42椒鹽豆腐 $68招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯 $148ps. 朋友AL好鐘意個飯🍚話同屋企啲米好唔同禾😂
太極馬拉糕(原味+黑芝麻) $38
蟹籽黑豚肉燒賣 $42
椒鹽豆腐 $68
招牌黑豚肉叉燒有機蛋飯 $148
ps. 朋友AL好鐘意個飯🍚話同屋企啲米好唔同禾😂
2019-06-26 1340 浏览
今晚應老闆既要求,帶個外國客去蘭貴坊飲野,順便同佢揾間坐得好既中菜餐廳食飯!上openrice話 加州大廈 有間個景唔錯既紅樓,就趁飲酒同埋個客去食下講真廿幾樓既景真係無得彈,落地玻璃望落去中環,格外有feel樓底又高,個客都話坐得都幾舒服!喺經理既介紹底下,我就order左d點心同小菜,呢度d點心比想像中更精緻! 賣相出色,用料都好好,先嚟到有點心香檳金蝦餃,金金地色既外層幾吸引,入面塞滿香甜彈牙既大蝦!跟坐有賣相極出色既充滿松露香味,外脆內煙韌既珍菌黑松露球睇個外型真係估唔到佢原來係用菇為主材料既點心,味道有點似咸水角!好味食中菜除左點心外,仲點會少得食叉燒,所以都叫左佢哋招牌菜黑豚肉叉燒皇(例牌), 半肥瘦既黑豚肉肉汁豐富,咬落都幾軟稔,用上日式的醬汁,比蜜汁更甜更香! 我都忍唔住食多左幾舊除左肉外,又點少得菜呢? 我仲叫左份濃湯菜心,菜心都幾甜同嫩! 另外我哋仲叫左個紅樓招牌炒飯,顏色豐富既賣相都幾吸引,入面有大量蟹籽,蟹肉,蝦仁等等精選配料,用料不錯,炒出來鑊氣十足,而且都幾香!客人說喺佢未食過咁好食既炒飯! 咁我都算無介紹錯喺我哋食緊炒飯既時間,待應静俏俏咁幫我哋用邊爐煮好

樓底又高,個客都話坐得都幾舒服!

跟坐有賣相極出色既充滿松露香味,外脆內煙韌既珍菌黑松露球

喺我哋食緊炒飯既時間,待應静俏俏咁幫我哋用邊爐煮好個濃湯鴨絲泡飯,將米通,葱粒等加入個湯入面煮!

呢個濃湯鴨絲泡飯材料都幾豐富,好多火鴨絲喺入面,咸地既湯底,加上脆口既米通,比平時既泡飯多了一重口感!客人都食得津津有味!

最後出場既甜點 係香味十足既杞子桂花糕,賣相精緻,唔只睇得,仲食得,食完陣陣桂花香味做到齒甲留香,令到呢餐晚餐變得十分完滿!

• 香檳金蝦餃
  • 紅樓招牌炒飯
  • 黑豚肉叉燒皇
2019-06-25 419 浏览
中菜西吃早已不是新鮮事,不過在蘭桂坊酒吧餐廳品嚐點心粵菜的確別有風味,氣氛零舍輕鬆。 這家「紅樓 Red House」,名字非常中式,經典裝潢紅噹噹、現代藝術風、居高臨下,少不免供應創意食品以作配合。菜式選擇豐富如普遍的粵菜餐廳,今晚特意挑了兩款點心,招牌叉燒、濃湯浸菜及泡飯等嚐嚐。香檳金蝦餃 $52外型攞足100分,粉紅色澤嬌俏,塗上閃耀金箔更高貴,整齊的摺疊,再加上脹卜卜的蜘蛛肚、半透明的麵皮,見樣已經聯想到美味。入口皮薄而軟,新鮮蝦肉、甜,爽口汁豐,不俗。珍菌黑松露球 $48我更加喜歡這個黑松露球,一口咬落非常咸水角的味道,柔軟煙韌,同時有粒粒黑芝麻脆脆口感。 餡料味道豐富,真係幾好食。黑豚肉叉燒皇(例牌) $188招牌叉燒,肉質鬆軟,瘦肉之外、有筋有脂肪,所以口感十分好,入味非常,尤其蜜糖味道特別出,叉燒汁豐富黏稠,多多都有。田園蔬菜-濃湯菜心 $98靚菜心、爽口青嫩,湯清味足並不太濃,清喝亦可無味精。濃湯鴨絲泡飯 $268亮點是鴨香濃郁的湯頭,相當滋味,堂前泡煮,確保炸飯依然脆口,不過還是早落了一點,需快吃。紅樓招牌炒飯 $138意猶未盡,再來一個招牌炒飯,顏色多姿材料多

香檳金蝦餃 $52

香檳金蝦餃

入口皮薄而軟,新鮮蝦肉、甜,爽口汁豐,不俗。

珍菌黑松露球 $48

珍菌黑松露球

餡料味道豐富,真係幾好食。

黑豚肉叉燒皇(例牌) $188

田園蔬菜-濃湯菜心 $98

濃湯菜心

靚菜心、爽口青嫩,湯清味足並不太濃,清喝亦可無味精。

濃湯鴨絲泡飯 $268

紅樓招牌炒飯 $138

紅樓招牌炒飯

意猶未盡,再來一個招牌炒飯,顏色多姿材料多元化,矜貴在面頭的梳梳蟹肉,炒得粒粒分明,唔乾唔濕,味道不過鹹,清清地已經足夠。

楊枝甘露 $52

楊枝甘露

甜點推薦楊枝甘露,賣相如雞尾酒,搶眼的橙色,粒粒果蓉,味道相當討好。

杞子桂花糕52

相比之下杞子桂花糕,唔係唔好,做得都幾靚,但輕輕的桂花及杞子香,未能令人留下深刻的印象。

性價比合理,姊妹店「舍」位於 IFC 連卡佛內,供應類似菜式,面對海景環境不同,我有興趣找天再來多嚐幾款創意點心。
2019-06-17
楊枝甘露
2019-05-28 1986 浏览
朋友話帶我去蘭桂芳食點心,竟然係加洲大廈樓上,紅樓第一次聽,一出lift已經覺得咁似 disco咁,播著音樂又有水晶燈折射,可能時間尚早客人唔多,我就四圍睇下發現有個露台可以去欣賞下夜景或者 order杯 Drink嘆下,我諗幾寫意,難得天清氣朗帶點微風。感覺偏喑廳中心兩盞水晶燈閃閃發亮,罷設亦有型格。珍菌黑松露球好珍貴的松露球,食落味道似鹹水角但係特別在於應該自家改良過,除了有蘑菇、草菇及黑松露外,又添加了黑毛豬肉、煙肉及黑松露醬製成餡料,面頭似亞麻子脆脆粒粒有嚼口,又靚又好好味。黑豚肉叉燒皇(例牌)店員介紹叉燒,原來精選來自日本黑豚肉半肥瘦恰到好處,以秘製醬料及蜂蜜醃製,再以傳統手工製作燒烤已成,入口鬆軟質地淋滑,還用明火保持熱力。紅樓招牌炒飯 其實晚飯都未食點會只食點心呀,一陣又要飲酒咁更係醫一醫肚,話得招牌更係唔會差啦,原來係好多海鮮肉粒同炒的,鮮蟹肉同蟹籽都滿滿,每食一口都齊晒飯同餸好均勻。杞子桂花糕 清甜淡雅的桂花糕一向係我喜愛,具有美白肌膚、排解體內毒素。選用冰糖而非傳統的白糖製法,熱量更低更為健康。

杞子桂花糕

2019-05-27 290 浏览
我試咗中午11:00至3:00任食午茶,openrice訂位75折後$260位,性價比高,點心唔只精緻,味道有驚喜,夠熱係基本功,不過宜家好多茶樓做唔到。仲以為靠點心做型別緻做遊客生意,原來咁好味實在食咗好多好多,都未影晒同大家分享啊大家親自去試下啦
靚景靚茶靚點心
冰鎮鮑魚
流心小竽
豆腐茄子
多款點心任叫
2019-05-26 176 浏览
位於中環蘭桂坊的中菜館紅樓,光是坐着看着迷人的香港夜景,已經覺得非常夢幻,在如此美景下吃晚飯,心情特別好!點心方面非常精緻,蝦餃是粉紅色的,光是拍照都夠吸引;黑松露脆波波,芝麻味非常濃郁再配上黑松露的美味,感覺非常新鮮,沒有在外面品嚐過!每款都極有水準,特別推介是這裏的叉燒,個人覺得肥瘦剛好,入口即溶美味極了!吃完叉燒,我們就點了一份蔬菜,蔬菜配上湯,爽甜度滿分!另外湯泡飯也是值得讚賞的,拿到枱面上為我們煮熱再奉上,侍應非常有禮貌而且又健談,讓我們覺得待遇非常好!而且這個鴨肉湯泡飯的實在太鮮味,鴨肉又多又夠份量,整個泡飯讓人念念不忘!最後的桂花杞子糕,顏值亦非常高,玫瑰花造型登場,為這一頓晚餐畫上圓滿句號。

2019-05-26 186 浏览
首先,如果你呢度食飯,女孩子要預半小時以上的時間來自拍,而且一定要book窗口位。呢度的窗口位嘅夜景實在太靚,自拍實在係一流。餐廳環境高級雅緻,非常適合情侶或者閨蜜談談天說說地。食物方面都係賣相非常精緻嘅中菜,我哋兩個女孩子食唔到太多,所以只係叫咗幾款share食。 粉紅色嘅蝦餃,賣相已經非常Girly, 口感軟滑,蝦肉爽、鮮、甜。另外,一定要讚下個叉燒,蜜汁叉燒賣相一百分,我本來唔喜愛吃燒味的,但係呢個叉燒我竟然食咗幾舊,軟綿綿的真係非常好吃😋。
餐廳環境高級雅緻,非常適合情侶或者閨蜜談談天說說地。

2019-05-24 199 浏览
蘭桂芳California Tower集結好多正嘅餐廳,上次來食日本嘢時見到23樓的紅樓剛剛開業,正好今晚和C慶祝生日,佢想食中菜,一於就紅樓la餐廳的主調顏色是我最喜愛的紅色,襯着華麗的吊燈,落地大玻璃飽覽中半山的景色,當夜幕低垂,萬家燈火點起之後,璀璨的燈光令人有點迷醉Menu原來晚上都有點心order, 一於叫2款來試下香檳金蝦餃~紅樓Signature, 以紅菜頭汁製成漂亮粉紅色外皮,皮薄而彈牙,另以香檳提昇鮮蝦的爽滑和鮮味,那一沫金色襯粉紅色令蝦餃更顯得矝貴不少珍菌黑松露球~除了放入蘑菇,草菇,還加了伊比利亞黑毛豬肉鬆,煙肉及黑松露醬製成饀料,軟糯的糯米外皮黏上黑芝麻一起炸,外面脆脆的,口感好像鹹水角,非常美味黑豚肉叉燒皇(例牌)$188~用爐熱住上,滚一陣令蜜汁更加入味和濃稠,日本黑豚肉半肥瘦,好腍好軟好滑,蜂蜜味非常濃厚,原來是以秘製醬料及來自澳洲的蜂蜜醃製,真是色,香,味俱存,非常出色,必選項目龍鬚芥蘭(清炒)$98~嫩滑又清甜,清炒反而吃到芥蘭本身的甜品,廚師以手工把芥蘭雕成龍鬚亦非常美觀,正紅樓招牌炒飯$138~炒飯的配料非常豐富,有雞肉,蝦,帶子和蛋,帶子和蝦好爽

Menu原來晚上都有點心order, 一於叫2款來試下

黑豚肉叉燒皇(例牌)$188~

龍鬚芥蘭(清炒)$98~嫩滑又清甜,清炒反而吃到芥蘭本身的甜品廚師以手工把芥蘭雕成龍鬚亦非常美觀,正

紅樓招牌炒飯$138~炒飯的配料非常豐富,有雞肉,蝦,帶子和蛋,帶子和蝦好爽甜,雞肉亦很嫩滑,炒飯面還鋪上鮮甜的蟹肉,最驚喜係炒飯真係可以造到好乾身,已經好耐無食過咁高水準的炒飯

杞子桂花糕$52~晶螢通透,玫瑰花形狀的杞子桂花糕令人非常喜愛,清甜的桂花香味加上大大粒的杞子,真是一道又健康又美味的甜品
2019-05-15
  • 龍鬚芥蘭
  • 紅樓招牌炒飯
  • 杞子桂花糕
2019-05-22 160 浏览
中環加洲大廈除左 fitness外,還有多間食市,當中食過日本半自助放題,今次就去左試他們23/F中餐。環境舒服服務週到,為於高樓下窗外夜景 view 五光十色,讓人心情輕鬆享受一餐 ,下次外國朋友黎亦可以帶他們來盡地主之宜。進入餐廳就係吧枱亦設有戶外露台,望著香港夜景飲杯傾計一樂也!食物質素高,最鐘意他們的叉燒招牌,甜蜜蜜暖粒粒肉汁夠又淋身外面被蜜糖包著! 其實碟底係有火爐保持溫度的!夠細心唔會凍左 d油凝固就唔好食。其他點心亦出色,虾餃實的的全部都係虾肉,賣相好靚粉紅色外皮掃上金色點墜,即時平凡變得矜貴。佢地紅樓招牌炒飯必叫,材料豐富,還有鮮蟹肉,虾肉,帶子蟹籽來炒飯粒粒爽口。讚高湯浸時蔬,選用娃娃菜,能吸收高湯精華,夠晒味,清清地之選。

2019-05-19 172 浏览
在happy friday的晚上幾位小婦人相約在中環核心區的蘭桂坊「紅樓」,她的景觀180度由東半山至ifc的夜景,在黃昏的襯托下將都市的熱情,慢慢地開始在輕音樂的演奏下,緩緩的在演奏上了...讓等候中的我坐著都是一種享受。大夥兒要了很多集合經典而地道的中式菜,其中最觸動我眼球的是她的薑汁炒芥蘭...刀功將芥蘭剪裁得如吊鐘花加劍蘭花的混合版似的;這種視覺和味覺是我前所未感受到的、蝦多士造型迷你鬆化可人。至於燒鵝河粉絕對是不得不提她的湯底很有燒鵝的香濃味...吃進口內燒鵝的脆、河粉的滑溜配入絕美的湯底「正」
在happy friday的晚上幾位小婦人相約在中環核心區的蘭桂坊「紅樓」,她的景觀180度由東半山至ifc的夜景,在黃昏的襯托下將都市的熱情,慢慢地開始在輕音樂的演奏下,緩緩的在[紅樓]演奏上了...讓等候中的我坐著都是一種享受。大夥兒要了很多集合經典而地道的中式菜,其中最觸動我眼球的是她的薑汁炒芥蘭...刀功將芥蘭剪裁得如吊鐘花加劍蘭花的混合版似的;這種視覺和味覺是我前所未感受到的、蝦多士造型迷你鬆化可人。至於燒鵝河粉絕對是不得不提她的湯底很有燒鵝的香濃味...吃進口內燒鵝的脆、河粉的滑溜配入絕美的湯底「正」
  • 薑汁炒芥蘭
2019-05-18 193 浏览
閨蜜從外國回來,嚷着要到滿型格又好味嘅中菜廳聚會,我們就選蘭桂坊的紅樓!紅高粱大酒瓶作屏風,香檳酒吧,落地玻璃窗,室內設計大方大氣,好舒適呀!食物正!前菜先來是一口一顆外脆內暖入口即溶的椒鹽豆腐,然後是不油不膩的涼拌粉皮,精彩的是鴛鴦蝦球!甘香鬆脆鹹蛋黃外層包裹着超彈牙的蝦球,這是食物界的超級享受!跟着再咬一口芥末味的,芥末味飛上鼻腔,痕癢癢的,這是另一境界!主菜是燒鵝河粉和秘製牛肋骨。這是我走遍天下最好吃的燒鵝河粉- 燒鵝鮮嫩,河粉幼滑,湯汁鮮甜,最後一滴湯都不可以浪費!牛肋骨牛肉鬆軟有嚼口,肉汁濃郁,回味無窮!最後不可不吃的是流心紫薯,少甜多脆, 好好食!紅樓- 棒!蝦多

流心紫薯
涼拌粉皮
叉燒
鴛鴦蝦球
椒鹽豆腐
 A chic restaurant located at the heart of Lan Kwai Fong, perfect for those who fancy a relaxing and casual lunch/dinner and those who want to have a vibe of both day and nightlife. Friendly staff and outstanding food with immaculate presentation - I strongly recommend their following dishes which I had last time I visited: Yin Yang Style Sponge Cake, Fish Maw Braised Noodles in Abalone Reduction, Fish Maw Soup, and Signature Wok-Fried Supreme Lobster Noodles. Not only was the Sponge Cake well-presented, it had a distinct flavour of both original and black sesame which was a winning combination. The seafood was fresh; the noodles were al dente and flavourful – particularly the braised noodles and abalone reduction which were a perfect match, and the soup was incredibly refreshing. Will definitely stop by again to test out some of their other signature dishes!
Double Boiled Fish Maw Nourishing Soup
Yin Yang Style Sponge Cake
午餐
Yin Yang Style Sponge Cake
  • Fish Maw Soup
2019-05-13 129 浏览
相信唔少人對蘭桂坊嘅第一印象都係夜夜笙歌、狂歡暢飲嘅地方,而無留意到蘭桂坊其實亦都係雲集多國美食,有唔少高格調餐廳嘅好地方。今次同朋友去左間叫做紅樓嘅餐廳,一聽個名忍唔住聯想係咪同紅樓夢有關,上到去發現原來係間中菜館,裝潢煣合左中西式元素,裝飾、氣氛都幾有格調,散發住時尚、新派嘅感覺,檯上嘅碗、碟、杯等簡約而別緻,而餐廳空間感十足,予人舒適同高私穩度嘅感覺,而我地坐係靠窗位置,仲可以放眼睇到香港夜景嘅美,未食先有感觀上嘅享受。香檳金蝦餃食得點心,點會少得叫返籠蝦餃食,蝦餃皮夠透簿,而且帶少少粉紅色,仲可以隱約睇到皮入面粒粒飽滿肥美嘅蝦仁,上面仲有少少金粉做裝飾,為傳統嘅點心加上左高貴嘅格調。入口無失望,皮果然夠簿,而蝦亦夠大夠彈牙,調味亦夠,同朋友毫不猶豫地秒KO左個點心。珍菌黑松露球新派點心,佢嘅味道有D似咸水角,但表面係用左黑松露同黑芝麻係整,聞起黎非常香口,入口新鮮熱辣,而內餡調味剛好GE珍菌同肉碎,口感QQ脆脆,幾好食!黑豚肉叉燒皇好食嘅叉燒愈來愈難搵,呢度嘅叉燒係用黑豚肉整,叉燒相當嫩滑,而且肥瘦均勻,蜜汁因為底下嘅火慢慢燒慢慢滲入叉燒入面,好好食!非常Juicy!如果俾多隻

黑豚肉叉燒皇
好食嘅叉燒愈來愈難搵,呢度嘅叉燒係用黑豚肉整,叉燒相當嫩滑,而且肥瘦均勻,蜜汁因為底下嘅火慢慢燒慢慢滲入叉燒入面,好好食!非常Juicy!如果俾多隻半生熟蛋我個拌飯,仲正!

薑汁龍鬚芥蘭
即炒芥蘭,夠火喉同鑊氣,芥蘭夠翠綠同清甜,咸度亦適中,帶少少薑味,岩哂落雨天涼涼嘅天氣食。

紅樓招牌炒飯,炒飯煮得好香同好入味,口感十足嘅炒飯,事關入面有蟹肉、蟹籽、菜心、叉燒粒、蝦仁、蛋花、蔥花等D飯粒粒粒分明,軟硬剛好,亦炒得夠乾身,好有咬口,同埋好入味。

濃湯鴨絲泡飯
泡飯個濃湯非常好飲,店家好貼心即蔥花、莞茜、芝麻等另上,如果食客唔鐘意的話,可以選擇唔落,泡飯同樣足料,入面有唔少GE鴨絲,另外仲可以加埋脆米,令到食客除左食到軟綿GE口感外,仲可以食到香脆口感。

杞子桂花糕
甜品賣相同樣吸睛,晶盈GE桂花糕入面有原粒杞子,入口清涼香甜,為呢一餐飯畫上完美GE句號。

今餐好滿足,係個有好西食,而又有格調GE好餐廳,而重點係係蘭桂坊黎講,價格一D都唔算高。
2019-05-08