2024-10-12 763 浏览
觀塘有好多隱藏喺工廈嘅餐廳,喜歡周圍搵好嘢食同試新嘢嘅我,今次好好彩搵到呢間超正嘅西餐。餐廳裝修風格充滿日系優雅小清新,感覺悠閒舒適Menu主要都係呢個dinner set,從 welcome drink到甜品,非常豐富吸引Welcome Drink接骨木花薑啤配湯力泡沫味道清新,連個泡沫都有味道㗎Trio Starter超級精緻嘅Starter - 阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚子、青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼、伏特加西瓜•刁草忌廉發達芝士•竹炭芝士脆片。三款菜式都係創新嘅mix and match,睇上去有啲似分子料理,好吸引,充滿味蕾刺激,好驚喜。Soup椰香烤紅菜頭濃湯,充滿香濃嘅紅菜頭味道,感覺好健康。而是日餐湯係甘筍粟子忌廉湯,creamy 美味。Main慢煮法式鴨胸牛肝菌意大利雲吞,雲吞非常出色,雲吞皮al dente有嚼勁,充滿蛋香,裏面嘅牛肝菌香味獨特濃郁。鴨胸肉好濃鴨香味,同平時常見嘅鴨胸片有好明顯嘅分別。澳洲M5 威靈頓牛柳,做得非常出色酥皮做得挺身,賣相好靚。裏面包住嘅牛柳鮮嫩粉紅,質地軟腍,再配埋夾於酥皮同肉之間嘅蘑菇醬,真係不得了。Trio Dessert Pla

餐廳裝修風格充滿日系優雅小清新,感覺悠閒舒適

Welcome Drink
接骨木花薑啤配湯力泡沫味道清新,連個泡沫都有味道㗎

澳洲M5 威靈頓牛柳,做得非常出色

Trio Dessert Platter
超級精緻嘅甜品盤,有豆腐芝麻柚子撻、紅棗桑椹意式沙冰、青梅酒薄荷氣泡水,同Starter 一樣充滿創意同驚喜,打卡一流。

Outro
青瓜檸檬花蜜茉莉茶,淨係聽個名都知道非常清新,加入多種食材,味道豐富 。65%黑朱古力,可可味香濃,又唔太甜。
2024-10-08
2024-10-12 580 浏览
今日同老公去觀塘睇錶,然後夜晚就帶我去附近工廈來個fine dining。餐廳以簡約木系設計,空間非常大,燈光光猛。Menu以黑膠碟為材質,感覺好特別。set dinner有5款選擇,當中有5個courses同飲品。而各款courses擺盤精緻,每道款式都好吸引。Welcome drink:先黎杯接骨木花薑啤tonic泡沫,飲落有淡淡花香味,少少甜味,凍凍地。Trio Starter:職員細心講解三款前菜,先由淡味開始。先食阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚籽,桂花青瓜果凍口感清新,凍凍地,味道清淡。之後就青檸柚子松葉蟹水晶脆殼,脆殼係空心,咬落好脆,松葉蟹味道鹹鹹地。最後就係伏特加西瓜,西瓜用vodka浸過,味道苦苦地,然後配左上面芝士嘅鹹味,中和返個苦味。椰香紅菜頭濃湯:好少有餐廳用紅菜頭做湯,湯味道清甜,好香椰奶味,營養價值高。忌廉蘑菇湯:菇味濃,飲到粒粒蘑菇,充滿口感。澳洲M5威靈頓牛柳:酥皮焗得夠金黃脆身,牛油味香。牛柳嫩紅色,夠腍,酥皮同牛柳中間有層火腿及蘑菇泥,食落好有層次感,不用點醬汁都已經夠味,唔錯。香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯:龍蝦去殼原隻上,入口啖啖肉,配埋上面海膽

忌廉蘑菇湯:菇味濃,飲到粒粒蘑菇,充滿口感。

香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯:龍蝦去殼原隻上,入口啖啖肉,配埋上面海膽忌廉汁,味道好濃,意大利飯軟硬適中,裡面仲有紅黃椒等爽口配料,甜甜地,好好食。

Trio Dessert Platter:三款甜品,擺盤幾靚,各具特色。豆腐芝麻柚子撻咬落鬆脆,芝麻味香。紅棗桑葚沙冰夠冰凍,係紅棗嘅甜味,OK喎。而青梅酒薄荷氣泡水口感較清爽,去油膩感就最啱。
自家制菊花蜜梳打:飲到淡淡菊花味,mix埋梳打飲,有氣甜甜地,又幾好。

冷萃白甘庶咖啡:醇香咖啡配上甘蔗,甜味天然,又幾夾喎。
2024-10-06
2024-10-08 699 浏览
❇️周六不用上班,在觀塘交了保險表格後,就上了工廈的 Relish 西餐廳,享用其中一款的午餐套餐~$138,套餐的第一道菜是松茸磨菇餐湯,湯品的香氣撲鼻而來,松茸的濃郁風味與磨菇的鮮美完美融合,湯底滑順。🌟接下來是泰式大蝦🦐雜菜沙律🤩,蝦肉鮮嫩多汁,搭配新鮮的雜菜,色彩繽紛,口感清新。泰式醬汁的微酸與香辣為這道沙律增添了層次感,讓人胃口大開。🌟我加 $38 升級餐飲為配冷萃白甘蔗咖啡。這款咖啡清新解膩,自然的甘蔗甜味與咖啡的苦香相得益彰,為整個午餐畫上完美的句號。

2024-10-08 647 浏览
觀塘嘅型格Fine Dining 餐牌係印在CD上高 非常有格調每一道菜細心處理 而且有選擇淨係個前菜已經係有幾款 🍹Welcome drink 接骨木花薑啤配湯力泡沫🖤阿根廷紅蝦桂花青瓜凍伴黑魚子🧡青檸抽子松葉蟹肉水晶脆殼❤️ 伏特加西瓜·刁草芝士•竹炭芝士脆片前菜全部都係放喺個餐枱碟上 非常別緻 可以一路食前菜,一路慢慢選擇今日嘅主菜然後到有廚師親自倒出嚟嘅椰香烤紅菜頭濃湯是日餐湯最鍾意飲紅菜頭湯 味道又好 又夠濃郁飲得好舒服主菜選咗🐷西班牙杜洛克豬安扒個伴碟好靚,好似一幅畫咁有朵花,又有啲蔬菜 豬扒入味嫩滑 仲有個薯蓉添🧡香草芝士龍蝦海膽忌廉汁意大利飯呢個係必食 龍蝦肉好香 另外仲有成大嚿海膽呢個價錢食到咁多精緻嘅食物真係性價比高最後到甜品 都有三款豆腐芝麻柚子撻紅棗茶椹意式沙冰青梅酒薄荷氣泡水實在好驚喜 沙冰可以清下喉嚨之後仲叫咗兩杯嘢飲通皮古樹普洱冰茶熱朱古力全部都係仔細嘅做工
觀塘嘅型格Fine Dining

🧡青檸抽子松葉蟹肉水晶脆殼
❤️ 伏特加西瓜·刁草芝士•竹炭芝士脆片

前菜全部都係放喺個餐枱碟上
非常別緻
可以一路食前菜,一路慢慢選擇今日嘅主菜

然後到有廚師親自倒出嚟嘅
椰香烤紅菜頭濃湯
是日餐湯

最鍾意飲紅菜頭湯 味道又好 又夠濃郁
飲得好舒服

主菜選咗
🐷西班牙杜洛克豬安扒
個伴碟好靚,好似一幅畫咁
有朵花,又有啲蔬菜

通皮古樹普洱冰茶
熱朱古力

全部都係仔細嘅做工
2024-09-29 967 浏览
今日嚟到觀塘一間隱世文青靚Cafe 食性價比極高嘅fine dining ~一嚟到就有一杯welcome drink,係接骨木花薑啤配湯力泡沫,酒精味唔重,但係就有少少接骨木花嘅香味,非常清新👍🏻跟住就有三個Starters,包括阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚子,青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼同伏特加西瓜+芝士+脆片,三個前菜都好有心思,睇得出係用心配搭過,而且亦都好開胃~湯方面就揀咗紅菜頭湯,superfood丫麻~本身都驚草味好濃,但係因為多咗一陣椰香,所以比起普通嘅紅菜頭湯易接受👍🏻主菜揀咗豬胺扒同威靈頓牛柳,前者非常Juicy,加埋少少蘋果味嘅醬,酸酸甜甜好解膩~威靈頓牛柳牛味十足,份量亦都夠多😋😋最後仲有甜品拼盤同餐飲,非常有顏值,打卡一流!主要都係柚子、莓同梅酒,係好清新嘅感覺,唔會好似一般甜品咁Heavy~係一個好好嘅fine dining體驗🤩

2024-09-22 1124 浏览
Relish is spacious and stylish. The turntable and records at the corner create a vintage atmosphere and the overall minimalistic decorations balanced the tone just right. I like the design of the menu printed on a record and the variety of food. The combination of ingredients and cooking methods are carefully planned, not simply franchised restaurant dishes. The presentation of the dishes is very nice and pretty. Everything tastes superb, including the drink. The flower tea I ordered tastes fragrant and had a sweet aftertaste. I love it. The slow cooked salmon on pumpkin risotto is flavourful, but not greasy. The price and the portion of the dishes are reasonable. The best thing is that the restaurant allows us to stay until our meals and their lunch hour finished. Me and my friends had a restful and enjoyable afternoon in Relish. My friends said they’d like to come back next time. Highly recommended!
2024-09-20
午餐
2024-09-18 1351 浏览
閨蜜生日,當然要同佢食一餐好既, 見網上好多人都推介呢間入門級fine dining,今日一於一試,果然性價比高,成個體驗幾滿意。01 Welcome Drink:接骨木花薑啤湯力泡沫姜啤係無酒精的,成杯野飲好清新,好refreshing ,感覺就係清新左你既口腔同味蕾,等你預備好品嚐接下來嘅每一道食物。02 Trio Starter 共三品:店員細心介紹,需要由味道較淡既開始食起, 由浅入深,慢慢品嚐。阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚子好精緻,好似一件藝術品咁,桂花青瓜好神奇地將阿根廷紅蝦嘅鮮味提鮮,黑魚子就起咗畫龍點睛嘅作用,令人回味。青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼松葉蟹肉好鮮甜, 青檸柚子一啲都唔酸反而好香,配上用風乾嘅葛粉製成嘅水晶脆殼, 成個口感好特別,既有咬口又鬆化。伏特加西瓜.刁草忌廉發達芝士.竹炭芝士脆片一入口係濃裂既伏特加酒精味,但一啲都唔嗆口, 隨之而黎係咬開西瓜鮮甜嘅果汁, 配上刁草忌廉發達芝士嘅奶油香氣,配上竹炭芝士脆片, 成個口感味道好特別, 有多重層次,但又出奇地非常夾。03 Soup:椰香烤紅菜頭濃湯 & 是日餐湯( 蘑菇湯)店員會好有儀式感咁喺你面前倒上餐湯同加上

01 Welcome Drink:
接骨木花薑啤湯力泡沫

02 Trio Starter 共三品:

阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚子

青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼

伏特加西瓜.刁草忌廉發達芝士.竹炭芝士脆片

03 Soup:
椰香烤紅菜頭濃湯 & 是日餐湯( 蘑菇湯)
店員會好有儀式感咁喺你面前倒上餐湯同加上椰漿。紅菜頭味好香, 成個湯酸酸甜甜好開胃; 蘑菇湯好creamy,食得出佢將啲蘑菇打到好碎,所以好濃郁。

04 Main Course:

香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯
呢個係今餐嘅MVP,真係超超超好食, 龍蝦同海膽嘅份量都超級多,龍蝦肉已經起好, 唔需要自己拆殼,龍蝦啖啖肉好新鮮好Juicy,海膽既份量更係意想不到既多,好甘甜好crramy,一啲都唔腥,加上烤過既脆邊,將海膽既鮮味更加逼出,又增加左口感,成個真係令人欲罷不能,真係好好食。

西班牙杜洛克豬胺扒
豬胺扒好厚身,成cm厚啖啖肉,豬味好濃郁,豬胺扒唔算太稔,個肉汁幾juicy。配菜有西蘭花、蕃茄、及原隻薯仔,西藺花炒得幾好食,但薯仔唔知係用左酸忌廉定乳酪醬,味道較酸,有啲突兀。

05 Trio Dessert Platter共三品
甜品就無食用既先後次序,可以按照個人喜好品嚐

豆腐芝麻柚子撻
本身擔心會好甜,但完全唔會,頂層係芝麻,底層係豆腐,兩者味道都好濃郁但又唔會蓋過對方,好神奇,餅底好鬆化

紅棗桑椹意式沙冰
紅棗同桑椹都好有益,一個補血,一個護目益腎。一入口好似飲緊紅棗水咁,好清甜,沙冰唔係好綿果種,反而係有咬口既碎冰,幾得意,但一咬就碎,唔會過硬

青梅酒薄荷氣泡水
呢個同樣係無酒精的, 薄荷味好濃好清爽,對比其他甜品飲品呢個有啲遜色, 但感覺就好似係用完膳後,比你清新潔淨口腔同解膩既作用。

06 Outro 飲品
青瓜檸檬花蜜茉莉茶
柚香橘皮古樹普洱冰茶
兩杯都好清新淡雅,好鍾意呢度既飲品完全唔會太甜,淡而不寡,好有質感,果香配合茶,味道balance得好好。

• 香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯
2024-09-05 2045 浏览
今日星期六,我同朋友嚟到觀塘一間樓上Cafe,聽講呢度嘅lunch set好抵食,真係好難得!一入到去,就被佢哋嘅環境吸引住。整間餐廳裝潢得好靚,光線柔和,仲有一個月光燈打出嚟,令整個空間都顯得特別浪漫,十分適合打卡。我哋兩個都叫咗lunch set,我叫咗芝士和牛漢堡包,朋友則選擇咗卡邦尼意粉。首先上到我嘅芝士和牛漢堡包,佢嘅外觀真係好吸引!漢堡包的外層烤得金黃香脆,裡面嘅和牛肉餅厚實多汁,加上香濃嘅芝士和黑松露醬,真係令人一口咬下去就很滿足。黑松露醬搭配炸番薯條,簡直完美,番薯條炸得外脆內軟,食落去好有口感。而我朋友嘅卡邦尼手工意粉就更加吸引。佢用上咗蘭王雞蛋,質感特別滑溜,意粉真係手工製,煮得剛好,醬汁濃郁,味道非常好,讓人忍不住多食幾口。每一口都能感受到蘭王雞蛋香味,搭配意粉,簡直係絕配!飲品方面,我試咗一杯青檸椰子冰茶,這杯飲品清新解渴,椰子的香氣加上青檸的酸味,飲落去特別清新,適合呢個炎熱嘅天氣。而我朋友則加$18轉咗一杯flat white,咖啡香氣濃郁,奶泡打得好滑,入口順滑,為整個午餐增添咗一份咖啡嘅香醇。整體來講,呢間Cafe無論係食物、環境定服務都讓我哋非常滿意。

整體來講,呢間Cafe無論係食物、環境定服務都讓我哋非常滿意。員工都好友善,服務態度一流,令我哋在用餐過程中感到十分舒適。環境亦好靚,有成個月光打在中間,真係好適合拍照,無論係約會定係同朋友聚餐,呢度都會係一個好選擇。

總括來講,今日嘅用餐體驗非常愉快,無論係食物的味道、環境的氛圍,還是飲品的選擇,都讓我有一種回味無窮的感覺。如果你有機會經過觀塘,真係唔好錯過呢間樓上Cafe!我一定會再嚟嘗試其他菜式,期待下次再來!
2024-09-03 1645 浏览
今天開心與友人共午膳,特別選了這間被受讚賞的西餐廳。踏入餐廳感覺良好,接待員有禮貌,坐下不久陸續有客人到,很快就坐滿枱。食物很精緻,味道不錯,明白座無虛席是有理由的。只是服務員太過忙碌,點菜和落單都急趕,令氣氛較緊張。
今天開心與友人共午膳,特別選了這間被受讚賞的西餐廳。
食物很精緻,味道不錯,明白座無虛席是有理由的。
只是服務員太過忙碌,點菜和落單都急趕,令氣氛較緊張。
2024-08-29
Relish係我同朋友大讚既fine dinning🥰已經食過超過5次了,餐廳既環境、食物、擺盤、服務都一流。今次第一次食lunch,性價比超高!✨ Lunch menu既菜式好豐富,無論沙律,pasta,risotto,豬牛羊扒等等都有!lunch set包括湯/沙律同指定飲品,牛扒$200有找(未計加一),最後點咗豬梅頭扒同澳洲牛扒🥩是日餐湯 - 椰菜花湯唔係紅湯/磨菇湯呢啲食到悶既例湯,一句總結好好味😋 西班牙黑毛豬梅頭扒伴炒野菜·椰菜花薯蓉·日式洋蔥咖喱汁 記得第一次dinner食過豬扒係好好味❣️所以之後每次基本上都會點豬扒!今次都唔例外地好正,豬梅頭扒好厚身,煎得好好好juicy😋😋😋 佢地既豬扒真係世一,椰菜花薯蓉都係好creamy滿滿奶油香但唔會膩 ,超推薦!鮮澳洲黑毛安格斯100天穀飼牛肉眼(8 oz) 伴炒椰菜·香草洋蔥烤薯仔 叫咗7成熟煮到啱啱好,煎得好夠焦香😚 本身塊扒好香好重牛味,鍾意食牛既話必點熱玄米茶&青檸椰青冰茶 玄米茶好香好香,而青檸椰青呢個配搭好清新🍃
是日餐湯 - 椰菜花湯
唔係紅湯/磨菇湯呢啲食到悶既例湯,一句總結好好味😋
熱玄米茶&青檸椰青冰茶
玄米茶好香好香,而青檸椰青呢個配搭好清新🍃
  • 西班牙黑毛豬梅頭扒伴炒野菜·椰菜花薯蓉·日式洋蔥咖喱汁
之前去過【Relish Cafe】Airside姐妹店(宜家已經改名),覺得食物幾高質、而且裝修幾清新日式木系、所以最近就去左觀塘分店,而且食物都非常唔同。觀塘店晚餐主打fine dining、其實個名叫fine dining不過其實係非常有特色既dinner set(非傳統意義fine dining)。而且menu用黑膠唱片整成、非常有sense。Welcome drink:接骨木花薑啤tonic泡沫:無酒精既、係ginger ale 加左少少花香味、非常清新可以清清味蕾。Trio Starter:阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚籽、青檸柚子松葉蟹水晶脆殼、伏特加西瓜。刁草忌廉芝士。竹炭芝士脆片:阿根廷紅蝦有少少腥味,桂花青瓜果凍味道偏淡唔係好食得出、作爲點綴用途。青檸柚子松葉蟹水晶脆殼:用葛粉之後風乾而成既水晶脆殼再搭配松葉蟹,個texture好特別、蟹肉好鮮甜。伏特加西瓜:西瓜浸泡左伏特加有少少苦味、搭配西瓜既清甜同芝士既鹹香,意外地match。椰香紅菜頭濃湯:呢個超級特別、紅菜頭非常清甜、再搭配椰奶,好清新既一碗湯。野菌忌廉湯:野菌好多、好香濃澳洲M5威靈頓牛柳:非常大舊、裏面牛柳

野菌忌廉湯:野菌好多、好香濃

澳洲M5威靈頓牛柳:非常大舊、裏面牛柳熟度岩岩好、而且非常軟霖。中間加左D野菌碎、而外層酥皮牛油味重又好酥脆。整體味道非常不錯,CP值高。

慢煮法式鴨胸牛肝菌意大利雲吞:意大利雲吞超多餡、野菌醬好香濃,慢煮法式鴨胸好香鴨味、唔係外面果D即食烟熏鴨胸。

Trio Dessert Platter:豆腐芝麻柚子撻。紅棗桑葚沙冰。青梅酒薄荷氣泡水
豆腐芝麻柚子撻:芝麻味偏濃、餅底好鬆化。紅棗桑葚沙冰有D似紅棗蓮子冰糖糖水既沙冰版,好清新。青梅酒薄荷氣泡水:都係無酒精飲品、清爽偏酸、可以作爲最後清潔味蕾既作用。

青瓜檸檬花蜜茉莉花茶:非常清新、青瓜味突出既花茶
自家制菊花蜜梳打:菊花味好濃、好refreshing
2024-08-15 1742 浏览
觀塘有唔少高質嘅樓上cafeRelish就係其中一間,晚餐仲有fine dining食!首先有Welcome Drink接骨木花薑啤配湯力泡沫味道幾清新幾開胃!之後就有Trio Starter阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚子,賣相精緻,配搭清新~青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼,好特別,脆殼煙煙韌韌咁😆伏特加西瓜,刁草忌廉芝士配竹炭芝士脆片西瓜苦中帶點甜,配上芝士都係第一次食,估唔到又幾夾!紅菜頭湯,冇苦澀味,抗氧化一流!澳洲M5威靈牛柳牛柳粉嫩,金黃色既酥皮質地酥脆,配上蘑菇蓉,味道一流!香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯海膽鮮甜,龍蝦肉質鮮嫩,risotto熟度岩岩好!再後仲有Trio Dessert Platter豆腐芝麻柚子撻,唔會好甜,芝麻味濃,配上柚子帶點清新嘅感覺!紅棗桑椹意式沙冰,紅棗味幾重,啱晒女仔食!最後以青梅酒薄荷氣泡水作結青瓜檸檬蜂蜜茉莉茶,青瓜味好出,啱晒消滯!冷萃白甘蔗咖啡
觀塘有唔少高質嘅樓上cafe

首先有Welcome Drink
接骨木花薑啤配湯力泡沫
味道幾清新幾開胃!

之後就有Trio Starter
阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚子,賣相精緻,配搭清新~

青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼,
好特別,脆殼煙煙韌韌咁😆

伏特加西瓜,刁草忌廉芝士配竹炭芝士脆片
西瓜苦中帶點甜,配上芝士都係第一次食,估唔到又幾夾!

紅菜頭湯,冇苦澀味,抗氧化一流!

澳洲M5威靈牛柳
牛柳粉嫩,金黃色既酥皮質地酥脆,配上蘑菇蓉,味道一流!

香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯
海膽鮮甜,龍蝦肉質鮮嫩,risotto熟度岩岩好!

再後仲有Trio Dessert Platter
紅棗桑椹意式沙冰,紅棗味幾重,啱晒女仔食!
最後以青梅酒薄荷氣泡水作結

青瓜檸檬蜂蜜茉莉茶,青瓜味好出,啱晒消滯!
冷萃白甘蔗咖啡
2024-08-14 1776 浏览
觀塘工廈西餐廳Relish,用餐環境整潔舒適,有露台方便抖氣!新餐牌以黑膠唱片為主題,starter亦以黑膠唱片作為餐盤,極具特色!Welcome Drink接骨木花薑啤配湯力泡沫徵酸清新,喚醒味蕾!Trio Starter阿根庭紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚子 - 來自紅蝦嘅鮮甜持續於口腔內爆發!青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼 - 透薄而堅挺嘅水晶麵包配清爽嘅松葉蟹肉,good!伏特加西瓜.刁草忌廉發達芝士.竹炭芝士脆片 - 浸過酒嘅西瓜谷出甜味!Soup椰香烤紅菜頭金濃湯紅菜頭嘅味道突出,以一抹椰奶增香!是日餐湯椰菜花忌廉濃湯嘅菜甜味溫和!Main澳洲M5威靈頓牛柳 $498齊晒咁多層layers,酥皮香酥、磨菇蓉充滿酒香、火腿鹹香、牛柳軟嫩兼牛味超香郁,夾埋一齊食極精彩!香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯 $438龍蝦尾爽彈鮮甜,仲有一層薄薄嘅麵包糠增添一層香脆嘅口感!意大利飯嘅質地啱啱好,調味亦出色!Trio Desser Platter豆腐芝士柚子撻 - 豆香中帶點柚子嘅清香!紅棗桑椹意式沙冰 - 紅棗係雪到卜卜脆,沙冰甘甜可口!青梅酒薄荷氣泡水 - 清爽為主嘅飲品!Outro冷萃白甘蔗咖啡

接骨木花薑啤配湯力泡沫
徵酸清新,喚醒味蕾!

椰香烤紅菜頭金濃湯
紅菜頭嘅味道突出,以一抹椰奶增香!
是日餐湯
椰菜花忌廉濃湯嘅菜甜味溫和!

澳洲M5威靈頓牛柳 $498
香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯 $438

Trio Desser Platter
豆腐芝士柚子撻 - 豆香中帶點柚子嘅清香!
紅棗桑椹意式沙冰 - 紅棗係雪到卜卜脆,沙冰甘甜可口!
青梅酒薄荷氣泡水 - 清爽為主嘅飲品!

Outro
冷萃白甘蔗咖啡 - 靚靚漸層,冷萃咖啡甘香可口!
自家製菊花蜜梳打 - 有氣嘅菊花蜜,更見清爽!
2024-08-11 1370 浏览
店名: Relish地址: 觀塘鴻圖道63-65號鴻運工廠大廈5樓B號舖觀塘站B2出口,行7分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5朋友一直推介呢間餐廳嘅dinner menu水準十分高,食物好有心思,餐廳入面有大月球,配上黑膠唱片💿作主題,座位寬敞舒適,環境有格調🤩Welcome Drink接骨木花薑啤配湯力泡沫❤️❤️❤️❤️❤️自家製飲料,帶微微薑味,作為開胃之選一流😙Trio Starter阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑焦子、青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殼、伏特加西瓜•刁草忌廉發達芝士•竹炭芝士脆片❤️❤️❤️❤️❤️以黑膠menu碟裝,十分有心思‼️店員介紹先由淡至濃味食起,先食果凍,之後脆殼,最後西瓜,果凍十分清新,帶有桂花香,水間脆店員建議用手食,松葉蟹肉十分鮮甜😚西瓜🍉配上芝士🧀同脆片,fusion得好好食,有驚喜😝Soup 是日餐湯❤️❤️❤️❤️❤️今次餐湯為甘筍粟子湯,店員即場倒,好有fine dining feel🥰甘筍味香甜,口感creamy😆Main香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯❤️❤️❤️❤️❤️$438Risotto有咬口韌,龍蝦肉烤至表面外脆,肉質超彈牙,海膽極鮮甜,配上芝士🧀同risott

店名: Relish

地址: 觀塘鴻圖道63-65號鴻運工廠大廈5樓B號舖
觀塘站B2出口,行7分鐘

環境: 5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

接骨木花薑啤配湯力泡沫❤️❤️❤️❤️❤️
自家製飲料,帶微微薑味,作為開胃之選一流😙

是日餐湯❤️❤️❤️❤️❤️

香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯❤️❤️❤️❤️❤️
Risotto有咬口韌,龍蝦肉烤至表面外脆,肉質超彈牙,海膽極鮮甜,配上芝士🧀同risotto好美味🤤

澳洲M5威靈頓牛柳❤️❤️❤️❤️❤️
外表焗至酥脆,金黃色格仔紋令人食指大動😋入面牛柳呈粉嫩,咬落juicy帶牛味,加上沙律🥗清新又好食😗

Trio Dessert Platter
豆腐芝麻柚子撻、紅棗桑椹意式沙冰、青梅酒薄荷氣泡水
甜品同樣充滿心思,沙冰微甜,有陣陣紅棗香,豆腐芝麻柚子撻三種味道完美融合😝最為驚豔‼️

青瓜檸檬花蜜茉莉茶❤️❤️❤️❤️
茉莉茶清香,加入青瓜🥒檸檬🍋花蜜🍯清香又refresh🥳

柚香橘皮古樹普洱冰茶❤️❤️❤️❤️
外形十分有特色,普洱茶香十足,加入柚香橘皮帶有陣陣果香😙
餐廳位置比較近觀塘海濱,朋友介紹過呢間算係入門級性價比好高嘅 Fine Dining,於是今日就嚟食😋一入門口就覺得呢盞月球燈好signature另外Menu係黑膠唱片😮幾特別幾有格調✨Welcome Drink🍹 接骨木花薑啤配湯力泡沫接骨木花同薑啤都好香,配埋tonic好Refreshing✨Trio Starter阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴墨魚子🍽️果凍好挺身,配上青瓜碎同埋面隻彈牙嘅紅蝦😋真心好好食青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殻🍽️✨大推 今晚嘅MVP👀松葉蟹肉嘅份量好多,青檸好香之餘唔會過酸,配上極脆而且薄身嘅脆殻🥹👍🏻好好食伏特加西瓜 刁草忌廉發達芝士🧀 竹炭芝士脆片香甜嘅西瓜浸咗伏特加,味道更加特別,帶少少微苦😋配埋芝士同埋竹炭脆片,三者味道好平衡建議由淡到濃順序食用✨ Soup椰香烤紅菜頭濃湯🍲椰香味適中唔會太重太膩😋👍🏻紅菜頭味好香,好清新值得一提嘅係Staff面前倒湯同埋椰漿😋有得睇又有得飲是日餐湯係蘑菇湯🍄‍🟫超級香濃新鮮嘅味道👅✨Main西班牙杜洛克豬鞍扒 $398Sides配咗車厘茄、蘑菇、西蘭花同埋原隻薯仔🥔豬扒方面叫咗七成熟,個人覺得啱啱好肉質鮮嫩好Juicy🤤肉味香

另外Menu係黑膠唱片😮幾特別幾有格調

Welcome Drink🍹
接骨木花薑啤配湯力泡沫
接骨木花同薑啤都好香,配埋tonic好Refreshing

阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴墨魚子
🍽️果凍好挺身,配上青瓜碎同埋面隻彈牙嘅紅蝦😋真心好好食

青檸柚子松葉蟹肉水晶脆殻
🍽️

伏特加西瓜 刁草忌廉發達芝士🧀 竹炭芝士脆片

建議由淡到濃順序食用

椰香烤紅菜頭濃湯🍲
椰香味適中唔會太重太膩😋👍🏻
紅菜頭味好香,好清新
值得一提嘅係Staff面前倒湯同埋椰漿😋有得睇又有得飲

是日餐湯係蘑菇湯🍄‍🟫
超級香濃新鮮嘅味道👅

西班牙杜洛克豬鞍扒 $398
Sides配咗車厘茄、蘑菇、西蘭花同埋原隻薯仔🥔豬扒方面叫咗七成熟,個人覺得啱啱好肉質鮮嫩好Juicy🤤肉味香濃,基本上唔需要要醬汁😋薯仔應該係用咗乳酪醬,味道偏酸

香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯 $438
意大利飯配料超級豐富,有翠玉瓜、蘑菇同埋蔥等等👀大大條龍蝦肉都幾彈牙,同埋真係啖啖肉,口感好好😌仲有份量唔少嘅鮮海膽係面🥹會話食材好有誠意😬口感方面炸到好脆嘅碎片加埋海膽、彈牙龍蝦🦞濕潤嘅意大利飯同埋配料👀多重口感好滿足!

Trio Dessert😋
豆腐芝麻柚子撻
紅棗桑椹意式沙冰
青梅酒薄荷氣泡水
三款甜品都各有千秋!個人最鍾意豆腐芝麻柚子撻😬👍🏻三層口感兼味,值得一提嘅係芝麻味香濃之餘,唔會過重!撻皮好鬆脆🥹紅棗意式沙冰有少少紅棗乾碎,沙冰打得好碎,味道香濃一級棒!氣泡水其實係冇酒精嘅飲品🍸薄荷味好香好解膩,作為完場course好完滿,啱啱好

柚香橘皮古樹普洱冰茶
帶有橘皮絲☕️柚味同橘味都好重,用大冰可以減慢溶嘅速度令到味道保持得更好,茶味方面就唔算好濃烈,夜晚飲都唔怕

65%黑朱古力 (熱)
好香濃嘅可可味☕️

總括嚟講係食得好滿足同埋好豐富嘅一餐🥹👍🏻由welcome drink到outro 6-course嘅配搭可以睇得出呢間小店對食物嘅用心🍽️另外喺上菜嘅時候店員都會簡單介紹菜式同埋食用次序,推薦大家嚟試呢個入門級性價比高嘅Fine Dining⭐️🥂