2024-03-06
工作左成日,放工一定想放鬆下,作為媽媽都一樣,間唔中都要放鬆下,約朋友食飯飲杯野都係不錯嘅選擇!早排跟朋友去了一間很熱鬧的 Sake Bar 居酒屋,7點多已經坐滿,中間有張十多個座位的吧枱,方便專業嘅唎酒師介紹唔同嘅清酒!佢哋有過百款時令清酒,可以自己揀選,或者揀清酒 Freestyle,自己揀選 Budget、杯數、喜歡嘅味道及口味,唎酒師就會推介合適嘅清酒🍶酒未到,先來了可愛嘅餐前小食,同餐廳Logo 一樣都係貓貓圖案,係佢哋係日本特別搵返嚟架!貓貓餅入面係海鮮沙律,配紫薯蓉!重點當然係清酒啦,我哋每人都試左幾款🌟 江戶開城 雄町 純米吟釀🌟 忠愛 播州愛山 中取 純米大吟釀🌟 長良州 DRY FRUITY 🌟 寶船浪之音 純米大吟釀🌟 水尾 特別純米酒🌟 平井六右衛門 心星每款都有唔同嘅果香、花香味,好獨特,唎酒師每款都有輕輕介紹,等我哋了解多啲!最特別係 Librom 大檸樂,呢款係新式有氣清酒,仲係香港限定,喺青檸及可樂嘅味道,好特別!有美酒當然唔少得美食啦,估唔到佢哋嘅嘢食都好得😂😂特別係雞類嘅串燒,原來係每日新鮮處理架!另外仲有 crossover 左兩姊妹涼皮嘅麻辣系
重點當然係清酒啦,我哋每人都試左幾款
🌟 江戶開城 雄町 純米吟釀
🌟 忠愛 播州愛山 中取 純米大吟釀
🌟 長良州 DRY FRUITY
🌟 寶船浪之音 純米大吟釀
🌟 水尾 特別純米酒
🌟 平井六右衛門 心星
有美酒當然唔少得美食啦,估唔到佢哋嘅嘢食都好得😂😂特別係雞類嘅串燒,原來係每日新鮮處理架!另外仲有 crossover 左兩姊妹涼皮嘅麻辣系列料理都值得一試👍
🌟 胡麻唐掦炸雞
炸得外脆肉嫩,胡麻係個精粹,小少辣辣地,幾惹味!
🌟 牛油烏賊牛肝醬炒魷魚
佐酒必點菜!魷魚彈牙有咬口,配埋特製醬汁,不錯!
🌟 麻辣風鮟鱇魚干
用上姊妹涼皮嘅麻辣,鮟鱇魚好滑又唔腥,配上麻辣真係特別夾又好味!
🌟 鱈白子醋物
新鮮嘅鱈白子,配上特製醋汁,開胃又好佐酒!
🌟 季節刺身四點
刺身好新鮮,帶子爽口又大件,生蠔又夠肥美!
🌟 燒馬友一夜干
燒得外脆又金黃,肉質嫩滑,帶有少少咸香味,很有驚喜!
🌟 燒飯團茶漬飯 (三文魚)
每次居酒屋我都必點嘅燒飯團茶漬飯,因為要食啲飯先可以飲酒,而且茶泡飯真係特別好味!
🌟 雞皮串、雞心喉串、雞腎串
全部都係用備長炭燒的,第一次食雞心喉,好爽口!