餐厅: Sake Bar CHU CHU
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-12-18 11 浏览
識飲識食...當然係飲行先啦😜曾幾可時我都係酒吧常客, 最近反而多咗去Sake Bar 湊下熱鬧, 淨係日本 Sake 都有好多不同種類,當中仲有日本天皇級數嘅Sake, 今晚小弟有幸品嚐到🤩😋呢度嘅sake可以by glass, 亦都可以by bottle, 你可以自己揀, 或者將你嘅preference話畀唎酒師聽, 由佢介紹! 另外亦都有提供Sake Omakase, 分別有$200, $400, $800三個價錢, 鍾意飲sake嘅不妨試試!不得不讚呢度嘅唎酒師, 對sake嘅認識非常之深, 每次都細心講解畀在場嘅食客聽嗰隻sake嘅淵源/背景/歷史!除咗清酒掂之外, 我同朋友都好欣賞呢度嘅食物質素! 特別係串燒, 係師傅用炭火燒烤, 即叫即燒, 完全充滿日本風味, 食落唔乾身, 好juicy兼好有嚼勁!串燒🍡:雞皮▫️雞胸軟骨▫️雞心喉▫️雞心▫️雞腸▫️雞髀肉▫️雞腎▫️雞肝▫️白鱔▫️厚切牛舌▫️黑豚腩肉季節限定🍁:香箱蟹小食🍥:忌廉芝士明太子厚油揚▫️唐揚蘿蔔糕▫️牛油烏賊肝醬炒魷魚▫️燒帶子伴海膽湯Sake🍶:雨降 紅酒桶▫️黑龍 貴釀酒特別提一提黑龍呢隻sake係天王都鍾意嘅牌子, 最啱做甜品
識飲識食...當然係飲行先啦😜

串燒🍡:

季節限定🍁:
香箱蟹

小食🍥:

Sake🍶:
雨降 紅酒桶▫️黑龍 貴釀酒
特別提一提黑龍呢隻sake係天王都鍾意嘅牌子, 最啱做甜品酒!
2023-12-15 184 浏览
銅鑼灣高質清酒Bar,全場清酒唔會有menu,係由駐場唎酒場幫大家介紹後再根據客人口味去選擇並且逐杯品嘗,務求令更多客人認識清酒博大精深嘅文化同享受清酒。Sake江戶開城 純米吟釀唎酒師講解呢款酒可以令人品嘗到江戶時代當時清酒嘅味道,第一啖飲落有輕微嘅碳酸感覺,味道輕盈帶有果香味,整體較爽口非常適合配合炸物一齊品嘗。Librom 大檸樂香港限定版清酒,味道好似細個時食嘅可樂味吹波膠,仲帶有少少氣泡感,帶有微辛餘韻,整體味道酸甜清新。雨降 蘋果酸酵母入口係酸度較強嘅乳酸口感,帶有蘋果香甜果香,最後係微微嘅辛辣刺激,整體口感較強烈,酸度突出。⭐️燒雪魚乾 $48香脆開口,味道甜甜地,啱晒送酒。⭐️燒馬友一夜乾 $198原條馬友一夜乾,食之前擠上檸檬汁,食落風味十足,肉質嫩度適中唔會太柴,推薦👍🏻。⭐️忌廉芝士明太子厚油揚 $48芝士味好香濃帶淡淡明太子香味。⭐️唐揚蘿蔔糕 $58炸得好香口,味道十分之惹味,可以將蘿蔔蓉撈埋醬汁一齊食,味道更豐富。⭐️白鰻 $78肉質爽口彈牙,油脂香味十足。⭐️厚切牛舌 $68肉味香濃帶有鹽香味,配搭特製醬汁食更加美味。⭐️黑豚腩芫茜卷 $48黑豚腩包住大片芫茜,外層係肉

Sake
江戶開城 純米吟釀

Librom 大檸樂

雨降 蘋果酸酵母

⭐️燒雪魚乾 $48
香脆開口,味道甜甜地,啱晒送酒。

⭐️燒馬友一夜乾 $198

⭐️忌廉芝士明太子厚油揚 $48
芝士味好香濃帶淡淡明太子香味。

⭐️唐揚蘿蔔糕 $58

⭐️白鰻 $78
肉質爽口彈牙,油脂香味十足。

⭐️厚切牛舌 $68
肉味香濃帶有鹽香味,配搭特製醬汁食更加美味。

⭐️黑豚腩芫茜卷 $48
黑豚腩包住大片芫茜,外層係肉味嘅香濃,內層係爽脆清甜嘅芫茜,口感同味道都一流。

⭐️梅醬紫蘇雞柳 $58
紫蘇葉包住雞柳一齊炭燒炮製,令嫩滑香濃嘅雞柳味道多咗份清新香味。

⭐️自家製月見兔治雞肉棒 $48
經典必食月見雞棒,佢哋嘅醬汁非常之濃郁惹味,免治雞肉亦夠晒嫩滑。

⭐️榮螺 $58
可以連湯都飲埋嘅榮螺,螺肉夠晒彈牙,湯汁清甜美味。

⭐️燒飯團茶漬飯(明太子) $48
飯團有三種口味可以揀,配搭埋高湯一齊食,飯團吸收晒湯汁精華後十分好味。

⭐️自家製雞白湯烏冬 $78
用新鮮雞肉炮製嘅雞白湯,味道香醇順滑,最重要係一啲都唔腥,烏冬煮得入晒味,每條都充滿雞汁香味。

2023-12-13 13 浏览
餐廳使用炭火燒烤,現點現烤、需耐心等候。sᴀᴋᴇʙᴀʀᴄʜᴜᴄʜᴜ主打雞料理,雞肉的品項佔大多數,豚、牛肉為輔,搭配店家特殊與炭烤手法,讓大家吃到獨家的串燒風味。配合一杯酒精或無酒精飲料,可以享受盡情吃肉的快感。
這裡有提供sᴀᴋᴇ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ,喜歡sᴀᴋᴇ的朋友絕對不能錯過。sᴀᴋᴇ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ有3個價位 ($200 l $400 l $800)可再按自己喜好告訴ʙᴀʀ ᴛᴇɴᴅᴇʀ 你偏好的sake味道。最後職員就會為你推薦各款sᴀᴋᴇ∗佐酒小菜 $38
∗唐揚蘿蔔糕 $48
∗燒馬友一夜干 $198
∗自家製免治雞肉棒 $48
∗雞胸軟骨 $38
∗厚切牛舌 $38
∗白鱔 $48
∗雞腸 $38
∗牛油烏賊肝醬炒魷魚 $78∗手羽先 $48∗雞腎 $38
∗雞蠔肉 $48∗罵豚腩肉 $38∗雞髀肉 $38雞上脾/雞蠔肉外表微微上色,運用大火鎖住肉汁,口感鮮嫩多汁,擠上檸檬提味,鹹酸交織,味蕾瞬間被開啟。多吃幾串也不妨。免治肉棒用上雞軟骨打成,配上蘭黃生蛋黃的香醇,回味無窮的傳統滋味。雞翼同樣燒得裡面滿滿雞汁~ 肉串吃多了會感油膩,可以配合一杯酒精飲料,做到中和的效果。

∗佐酒小菜 $38
∗雞腎 $38
∗雞蠔肉 $48
∗罵豚腩肉 $38
∗雞髀肉 $38

雞上脾/雞蠔肉外表微微上色,運用大火鎖住肉汁,口感鮮嫩多汁,擠上檸檬提味,鹹酸交織,味蕾瞬間被開啟。多吃幾串也不妨。免治肉棒用上雞軟骨打成,配上蘭黃生蛋黃的香醇,回味無窮的傳統滋味。雞翼同樣燒得裡面滿滿雞汁~ 肉串吃多了會感油膩,可以配合一杯酒精飲料,做到中和的效果。唐揚蘿蔔糕先炸後再搽上燒汁烤一烤,令口感外脆內軟!超推!最令人讚嘆的更有入口嫩口的烤厚切牛舌芯
2023-12-12 10 浏览
平時成日喺銅鑼灣出沒,今次竟然俾我發現有一間有氣氛又有質素既Sake Bar🍶🥰 雖然係Sake Bar, 但佢哋食物嘅選擇非常多,仲要好高質✨🤍最最最重要嘅係呢度嘅氣氛,真係好正~昏黃嘅燈光,配上中央環繞型嘅座位設計,好似瞬間去咗日本深夜食堂嘅感覺😌呢度有專業清酒唎酒師坐鎮,坐低會收到一張卡牌,可以根據客人嘅口味,預算,口感,幫客人量身設計每杯90ml既一個Sake flight 體驗,又會同客人交流講解清酒嘅相關知識,真係非常貼心🥰✨清酒煮廣島蠔:個湯好濃郁,配上大大隻嘅廣島蠔,正✨雞白子:呢個係我第一次嘗試,冇我想像中嘅腥味,口感好綿密✨自家製免治雞肉棒:水準都一流,配上日本雞蛋,好juicy ✨燒白鱔:爽脆得來醬汁又好惹味✨厚切牛舌、黑豚腩肉:呢兩款串燒都係我嘅最愛,肉質飽滿,火候啱啱好✨仲有仲有就係我好鍾意嘅海盜芝士🥰第一次試,發現新大陸咁🤣愛上咗呢種味道🔥每日下晝4:30pm-8pm之間係happy hour時段, 80款清酒享有買一送一優惠,仲可以以優惠價$128食到五款串燒💕

✨清酒煮廣島蠔:個湯好濃郁,配上大大隻嘅廣島蠔,正
✨雞白子:呢個係我第一次嘗試,冇我想像中嘅腥味,口感好綿密
✨自家製免治雞肉棒:水準都一流,配上日本雞蛋,好juicy
✨燒白鱔:爽脆得來醬汁又好惹味

• 忌廉芝士明太子厚油揚
  • 炭火燒鳥 ꜱᴇᴛ
2023-12-07 157 浏览
omakase對大家黎講一定唔陌生 但sake版嘅omakase大家又試過未?Sake迷絕對會興奮Sake moakase有3個價位 ($200 l $400 l $每個價位內可以選擇自己想試嘅款式數量再按自己喜好係menu上圈上自己偏好嘅sake味道最後交比職員為你推薦各款sakeHappy hour 優惠時段sakebar chuchu亦有唔同超抵優惠!前菜嘅招財貓貓中餅超可愛!!唐揚大根餅感覺好似炸蘿蔔糕咁大根清甜無渣炸漿唔會太厚同油膩質感外脆內軟綿忌廉芝士明太子厚油揚厚油揚經烤香後變得酥脆油揚上加入忌廉芝士及明太子入口creamy又帶點辛香感作為送酒小食perfect ! ! 自家製免治雞肉棒雞肉棒好厚! 底下配上生蛋黃及醬油雞肉棒軟綿juicy 內裏又帶粒粒脆軟骨沾上蛋黃後質感更香滑濃郁5款串燒盛合 (happy hour)紫蘇葉雞胸肉 l 梅醬紫蘇雞柳 l 鹽燒雞腿 l 汁燒雞脾 l 雞翼店內主打嘅串燒都係以炭燒製作入口帶少少炭香 更惹味香口每份串燒嘅火喉都控制好好保留雞肉原有嘅嫩滑感之外亦充滿肉汁雞心喉即係雞嘅大動脈質感好爽彈 又唔會有內臟味雞胸軟骨脆卜卜好香脆同樣作為送
omakase對大家黎講一定唔陌生
但sake版嘅omakase大家又試過未?
Sake迷絕對會興奮
每個價位內可以選擇自己想試嘅款式數量
再按自己喜好係menu上圈上自己偏好嘅sake味道
最後交比職員為你推薦各款sake

前菜嘅招財貓貓中餅超可愛!!

感覺好似炸蘿蔔糕咁
大根清甜無渣
炸漿唔會太厚同油膩
質感外脆內軟綿

厚油揚經烤香後變得酥脆
油揚上加入忌廉芝士及明太子
入口creamy又帶點辛香感
作為送酒小食perfect ! !

雞肉棒好厚! 底下配上生蛋黃及醬油
雞肉棒軟綿juicy 內裏又帶粒粒脆軟骨
沾上蛋黃後質感更香滑濃郁
自家製免治雞肉棒

5款串燒盛合 (happy hour)
店內主打嘅串燒都係以炭燒製作

飲左咁多sake食返少少暖嘅野就最好不過
飯團慢慢融入茶漬飯內
味道鹹香暖胃
燒高菜白魚飯團
飯團外層燒得好香脆!
帶陣陣飯焦香
外脆內軟得黎米粒粉粒分明
中間嘅米粒亦唔會過糊

• 忌廉芝士明太子厚油揚
  • 唐揚蘿蔔糕
嚟到呢間新開嘅居酒屋,門口旁邊見到一幅好得意嘅貓貓🐱壁畫,招招積積甘戴住眼鏡,好攪笑😆餐廳裹面燈光柔和,中間有張大大吧枱,我好鐘意坐係吧枱食野,感覺特別有氣氛😚我同朋友一坐低,店員就好有禮貌咁介紹佢地居酒屋嘅自家制嘅Sake🍶,同食物👍🏻⭐佐酒小食 ✨️有隻好得意嘅招財🐱小食,見到都好開心🤗⭐Chu Chu Speical🐟燒馬友一夜干🫓唐揚蘿蔔糕 🦑牛油烏賊肝醬炒魷魚 🧈忌廉芝士明太子厚油揚 🍲燒帶子伴海膽湯🐚榮螺⭐酒肴🐟味醂魚乾🦑螢光魷魚沖漬⭐炭火串燒🍢自家製免治雞肉棒🍢雞蠔肉🍢横隔膜🍢白鰻🍢厚切牛舌🥓黑豚腩肉🦪日本季節蠔 (刺身,炭燒)整體居酒屋食物質素吾錯,✨️佐酒小食同✨️Chu Chu Speical 都好特別,係出面未食過;串燒都燒🔥得非常啱時間,又夠味;最好嘅係店員會好用心去介紹每款食物配咩Sake最合適,食住好味嘅食物再配好酒🍶正😋

⭐佐酒小食
✨️有隻好得意嘅招財🐱小食,見到都好開心🤗

⭐Chu Chu Speical

🦑螢光魷魚沖漬

⭐炭火串燒
🍢自家製免治雞肉棒🍢雞蠔肉🍢横隔膜🍢白鰻
🍢厚切牛舌🥓黑豚腩肉
🦪日本季節蠔 (刺身,炭燒)
串燒都燒🔥得非常啱時間,又夠味;
正😋
2023-11-30
  • 榮螺
  • 唐揚蘿蔔糕
  • 日本季節生蠔
最近好多朋友都推介SAKE BAR CHUCHU🍶一向係日本酒大好 點會錯過🥰平日約埋朋友去 估唔到平日晚上都咁FULL8點前HAPPY HOUR仲有買一送一飲下SAKE食下串燒 好CHILL☺️餐廳燈光偏暗 播住輕快既音樂有BAR枱亦有TABLES仲有一排清酒櫃 新派Craft 古酒應有盡有 任君選擇每款酒上都有TAG 大概可以知道款酒既味道可以自由選擇 亦可以由在場既唎酒師推介😉每杯90ml 價錢都好合宜😎食物選擇上亦好多元化當中以串燒為主 全都用炭火燒即叫即燒 燒得好有水準 🍢🍡好JUICY 唔會好重調味/好乾 送酒一流 好少係酒吧可以食到咁高質既食物 有驚喜😎是夜食左海量既野 仲飲左D平時少飲既酒最難得係呢到仲有燗酒 開心滿足😋💥食物係到CHILL左成晚 MENU上好多野都點左D串燒 正到爆炸 好多都回味無窮🥰🔸佐酒小食 蟹醬沙律最中餅每人坐低都會送上佐酒小食蟹醬沙律帶點鹹香 仲有D炸藕片同紫薯蓉🔸枝豆🔸蘆筍 🔸忌廉芝士明太子厚揚 好邪惡 鋪滿明太子忌廉芝士醬既油揚 辣辣地鹹香鹹香 正🔸唐揚蘿蔔糕 唐揚蘿蔔糕放左係酸汁上 感覺冇咁熱氣配埋蔥花 蘿蔔萵一齊食 幾得意🔸牛油烏賊肝

最近好多朋友都推介SAKE BAR CHUCHU🍶

🍶辯天娘 熱燗 45度
米飯感為主 飲落幾温和

大滿足 果然好推介😍
2023-11-21 10 浏览
今日同朋友去咗一間清酒吧 有好多款唔同又特別嘅清酒🍶 又有好多佐酒小食串燒🤩 啱晒同朋友過嚟一邊飲酒一邊吹水 超有氣氛🥳🥳一開始有一個貓貓造型 入面係沙律 幾得意🥰燒帶子伴海膽湯($88)好特別嘅一道菜😍 香濃嘅海膽湯浸住一串燒帶子 帶子燒成半熟 口感軟滑帶有微微彈牙口感🥰 海膽湯幾鮮甜同creamy 旁邊嘅蛋捲可以當飲管一邊食一邊飲湯😆唐揚蘿蔔糕($48)煎嘅蘿蔔糕就食得多 估唔到浸住嘅蘿蔔糕都唔錯🤩 醬汁帶有微辣 啱啱浸落去嘅蘿蔔糕仍然有啲脆卜卜 係另一番風味😋自家製免治雞肉棒($48)好鍾意食呢個😚 配埋月見汁真係好開胃🥰-手羽先($48)餐廳好貼心預備咗濕紙巾俾我哋 雞翼肉質juicy 個皮又薄又脆🤤-雞髀肉($38)雞髀肉真係大大粒又好嫩滑😍-雞腎($38)每一粒都好爽口 加咗調味粉鹹鹹地好正😚-白鱔($68)肉質爽口又厚身 個皮燒得脆脆地好正🤗 -厚切牛舌($68)牛舌大大塊又厚呀😍 咬落爽口彈牙 好有口感😆榮螺($58)呢個必食🤩 大大個螺殼入面裝咗好多螺肉 再淋左湯入去 非常清甜🤤 真係睇得又食得😋粟米($32)燒得好靚仔😍 每一粒都脹卜卜 咬落清甜爽口😋-露筍($38

燒帶子伴海膽湯($88)

唐揚蘿蔔糕($48)

自家製免治雞肉棒($48)
好鍾意食呢個😚 配埋月見汁真係好開胃🥰
手羽先($48)
雞髀肉($38)
雞髀肉真係大大粒又好嫩滑😍
雞腎($38)
每一粒都好爽口 加咗調味粉鹹鹹地好正😚
白鱔($68)
肉質爽口又厚身 個皮燒得脆脆地好正🤗
厚切牛舌($68)
牛舌大大塊又厚呀😍 咬落爽口彈牙 好有口感😆

榮螺($58)

粟米($32)
燒得好靚仔😍 每一粒都脹卜卜 咬落清甜爽口😋
露筍($38)
蘆筍都幾幼嫩 口感都幾爽 查咗醬汁喺面好香🤭
味醂魚乾($88)
味醂魚乾搽滿咗醬汁燒得又靚又香😙 食落仲有啲juicy唔會燒到乾哂 又帶點黏黏嘅口感 超正😋
酒盜芝士($68)
呢個味道偏鹹 送酒真係非常適合😌 鍾意芝士嘅朋友唔好錯過🤩

牛油烏賊肝醬炒魷魚($78)
呢個真係配酒必備😚 魷魚炒得非常之香 而且唔會好難咬👍🏼
三文魚燒飯團茶漬飯($48)
茶漬飯嘅湯底非常清新 🤩燒飯團吸收咗湯底 口感變得軟左 😌味道層次都好豐富😍
燒鱈魚干($48)
好鍾意呢個鱈魚干😚 每塊都脆卜卜 一路飲酒一路食真係停唔到口😂
雞白湯烏冬($78)
雞白湯真係煮得好夠味 味道清新得來帶一點鮮味🤤 用嚟煮烏冬真係啱晒!

菠蘿雪芭
桃雪芭
整得非常之靚嘅雪芭🤩🤩 原個水果上 入面裝住水果味好香嘅雪芭😍 食完咁多燒物之後有個咁清新嘅甜品好舒服😌

LIBROM 布冧($98)
LIBROM 香港限定 大檸樂($98)
酒酒井の夜明け($128)
雨降 ($88)
Reborn 貴釀酒($118)
呢度叫得sake bar 點可以唔飲番幾杯😏 呢到happy hour 好多款酒都做緊買一送一 我哋基本上都係交俾注場唎酒師介紹😂 試咗呢幾款都幾罕有同埋特別嘅清酒🤩 有青檸可樂味 布冧味 放過落紅酒筒嘅 亦都有餐後飲嘅
清酒😍每一款都各有特色 大開眼界啊😃
餐廳環境主要是大吧枱設計,超好氣氛滴!Sake Bar CHU CHU提供多款日本清酒、果酒、燒酎、炭火串燒,創新料理、酒肴等等,駐場唎酒師為客人提供日本酒專業意見,邊吃美食邊喝配襯的清酒,超級滿足🤩一坐下員工便送上佐酒小菜,招財貓造型的紫薯蟹肉沙律好吃又好看🐱✨CHU CHU SPECIAL.清酒煮廣島蠔 $118.鷄肝芝士拌勻醬 $78.牛油烏賊肝醬炒魷魚 $78.忌廉芝士明太子厚油揚 $38叫的四款創新料理都非常滿意呢!特別喜歡清酒煮廣島蠔,超級清甜滿滿鮮味,而且份量十足!CHARCOAL GRILLED SKEWERS.白鰻 $68.厚切牛舌 $68.黑豚腩肉 $38.魷魚一夜干 $118.梅醬紫蘇雞柳 $48.紫蘇葉雞胸肉 $48.自家製免治雞肉棒 $48串燒即叫即燒,餐廳使用備長炭迫出食物原汁原味,吃起來真的滿滿炭烤風味🔥 比較特別的是魷魚一夜干,咸鮮的味道非常適合佐酒,充滿風味🦑 白鰻我個人也是非常喜歡的,而黑豚腩肉則超高性價比呢🍢唎酒師在我們吃不同食物時建議了我們pair不同類型的清酒,例如以清爽的天寶SPICY夏潤純米配蠔,又或在吃串燒時以比較dry的江户開城雄町純米

CHU CHU SPECIAL

.魷魚一夜干 $118
.梅醬紫蘇雞柳 $48
.紫蘇葉雞胸肉 $48
.自家製免治雞肉棒 $48

唎酒師在我們吃不同食物時建議了我們pair不同類型的清酒,例如以清爽的天寶SPICY夏潤純米配蠔,又或在吃串燒時以比較dry的江户開城雄町純米吟釀解膩🍶 以下三款是我和bobo是次都很喜歡的,大家去的話也可叫來試試!
.LIBROM 赤紫蘇
有氣的sake真的超爽!紫蘇的香氣很特別,感覺很適合做first drink😏
.長良川 純米大吟釀 DRY FRUITY
帶果香又不會太甜,價錢亦相當親民!
.花邑 雄町 純米吟釀
比較甜身圓潤,放在最後喝挺不錯喔~
2023-11-16 11 浏览
銅鑼灣真係好多特色既sake bar & restaurant今次要為大家介紹既係 - Sake Bar CHU CHUSake Bar CHU CHU係位於銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓餐廳既裝修係走loft風為主佢有開揚既設計而且店員都好熱心為我地介紹有咩sake好飲邊枝sake應該配邊樣美食食物個方面 今次分別點左:- Happy Hour 串燒set (Happy Hour 炭火焼き鳥) 5串- 刺身 : 海鮮Carpaccio- 串燒 : 白鱔 自家毀免治雞肉棒 黑豚腩肉 露筍 番薯- 助酒小食 : 燒明太子配青瓜 燒鱈魚干 螢光魷魚沖漬- 炸物 : 炸雞軟骨 唐揚豆腐- 飯 : 櫻花蝦飯團- 熱食 : 關東煮清酒 :- LIBROM Lemon X Verbena- LIBROM 甜粟米- 大盃 純米吟醸 木俑生酛 舞風 - 鷹長 菩提酛 純米 生- 忠愛中取り 播州愛山 純米大吟醸 火入- 無窮天穩 齋香 生酛 純米大吟醸Overall佢CP值超高 $128已經可以食到一set 5串既雞系列串燒 而且佢地既白鱔串燒都係超好食師父燒到個皮 外脆內軟清酒個方面 個人大愛LI
今次要為大家介紹既係 - Sake Bar CHU CHU

飲落甜甜地 after taste真係有粟米係到 超特別

@sakebarchuchu
Location : Causeway Bay
Price : $800-$1000/p.p
Environment (10 is chill): 7/10
Yummy (10 is delicious): 7/10
正正,又搵到一間多靚酒,仲要野食無得彈嘅sake bar🥰真係無諗過連野食都咁咁咁出色🙈點估到一間咁專業嘅清酒吧會連野食都咁掂😱環境氣氛又靚,真係唔飲酒淨係黎食野都chill❤️⭐️佐酒小菜 貓貓薯仔沙律 $38⭐️酒盗芝士 $68⭐️日本季節蠔 $98⭐️阿波尾手羽先一夜干 $48⭐️白鱔 $68⭐️榮螺 $58⭐️鵝肝芝士拌勻醬 $78⭐️螢光魷魚沖漬 $38雞胸軟骨 $38秋葵八爪魚 $68忌廉芝士明太子厚油揚 $68⭐️=我喜歡的😎🤫。鱔同螺同雞翼同生蠔同鵝肝醬同螢光魷魚真係大大大力推爆佢🙀😻💥💥💥🍶 最後埋尾飲返杯古酒然後口痕食隻螢光魷魚🦑⋯CLS公司正到你😭,咬落去魷魚咸鮮內臟係口腔爆裂然後一啖古酒飲落去,古酒啲少少花雕陳年味完全無哂,係零!淨低嘅只有18年古酒嘅甘甜圓潤同埋好似奶油咁絲滑而酒體豐厚,OMG我算係終於理解到玩food pairing嘅迷人之處啦😱,自己撞出黎嘅結果係最深刻最激動😭《神龜 1983年 大古酒 $238》📝 出自琦玉縣酒造,當年打仗大量三增酒出現,酒藏堅持無添加出純米酒,是「全量純米藏」的先驅者,出產平衡而微甘微辛口的日本酒並長期低溫熟成。▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️
正正,又搵到一間多靚酒,仲要野食無得彈嘅sake bar🥰

真係無諗過連野食都咁咁咁出色🙈
點估到一間咁專業嘅清酒吧會連野食都咁掂😱
環境氣氛又靚,真係唔飲酒淨係黎食野都chill❤️

⭐️佐酒小菜 貓貓薯仔沙律 $38
雞胸軟骨 $38
秋葵八爪魚 $68
忌廉芝士明太子厚油揚 $68

《神龜 1983年 大古酒 $238》

▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

小插曲:前一秒職員先叫我小心啲個牌好易跌
我話ok啦帽事嘅
話口未完下一秒就跌左落去杯底見
條友個樣呆左我真係笑死
我仲驚呼:我杯十四代呀😂
仲要夾極都夾唔上黎開始多人望住我撩杯酒🥹
然後隻貓仲鬼死咁chill樣地擘開對脾勁應景忍唔住影低佢😂

Happy Friday,放工同朋友想去輕鬆,就去了銅鑼灣登龍街附近新開的 Sake Bar CHU CHU,是一家以清酒為主題的 Sake Bar,也第一次體驗了Sake Free Style ($200 - $800)可以按照自己budget 同個人喜好由駐場專業品酒師安排不同款式的 sake:  輕、爽、果、辛、柔、醇、甘、旨、濃、古,場內配備大量清酒,可以選擇。品酒師為我介紹的,都很合心水,由古酒,飲到新派Craft 清酒🍶,再去到特色清酒,這體驗真是不得了。美酒當然要有佳餚,這裏每款食品都很美味,全部都好適合配酒➖➖➖➖➖➖➖➖➖🍶《Sake Free Style》我選了$400 3杯,醇、濃、古◈ 熟霧枯 3年熟成古酒 大吟醺 🍶帶有一種古酒特有的堅果乾味道,中後滲出濃郁的米旨味道◈ 熟霧枯 10年熟成古酒 大吟醺 🍶我喜歡這款❤️,其濃郁的味道,是由「甜味」、「酸味」、「美味」、「苦味」取得絕妙平衡所構成有淡淡花香味,有堅果或焦糖般的香氣◈ 神亀 大古酒 Daikoshu 🍶是40年前的1983年的清酒,一開始有老清酒特有的堅果乾枯的味道,但從中間開始,美味和米味同時溢出,

美酒當然要有佳餚,這裏每款食品都很美味,全部都好適合配酒

🍶《Sake Free Style》
我選了$400 3杯,醇、濃、古

◈ 熟霧枯 3年熟成古酒 大吟醺 🍶
帶有一種古酒特有的堅果乾味道,中後滲出濃郁的米旨味道

◈ 熟霧枯 10年熟成古酒 大吟醺 🍶
有淡淡花香味,有堅果或焦糖般的香氣

◈ 神亀 大古酒 Daikoshu 🍶
是40年前的1983年的清酒,一開始有老清酒特有的堅果乾枯的味道,但從中間開始,美味和米味同時溢出,令人印象深刻👏🏻
🍶 《Craft  sake》
LIBROM所釀造的是一種稱為Craft Sake,保留傳統清酒,再做複發酵,以福岡各種時令的可食用花卉🌸或水果🍎為副原料,並共同發酵而成

◈ LIBROM 赤紫蘇 🌿
 最喜歡這款~赤紫蘇酸甜中帶有清爽口味,加上顏色鮮豔,令用餐時更有樂趣已

◈  LIBROM 布冧🫐
 帶有布冧香很濃而帶些酸甜

◈  LIBROM 香港限定 大檸樂🍋
味度很特別,好像在吃同年時代的檸檬可樂糖一樣,帶微酸

◈ LIBROM 茶釀酒 🌱
after taste 會帶有少少茶的苦澀味,好特別
🍶 《特色 sake》

◈ 「江戶開城」雄町 東京都 純米吟釀🍶
第一口冷藏後飲用,味道很軟,果香的酸味就撲向舌尖。吞嚥後,果香仍會在口中停留一段時間。在嘴裡滾動時,酸味變成荔枝的味道。我覺得這個味道很適合佐餐飲用。🥰

◈ 水府自慢 10號 純米大吟釀🍶
「協會10號酵母」完全展現的純米大吟釀酒款,「原酒」的口感豐富,果香華麗,米味溫和,餘韻悠長!餘了冷凍單飲,好適合配搭海鮮或濃味食物。😎

🔶 燒馬友一夜干|$198
👏🏻這款燒馬友好適合配酒🍶 ,因為一夜干帶有咸香,燒後魚皮很脆很香,一撥開,魚肉的香味撲鼻而來,吃起來魚肉好嫩滑,口感非常細膩。

🔶日本季節生蠔|$98/隻
鮮味又大隻,入口爽甜👍🏻

🔶 榮螺🐚|$58
榮螺加入清酒和鰹魚湯後燒製而成,螺肉很有嚼勁,又鮮甜,螺中的湯一定要飲,十分清甜🤤

🔶 雞白子醋物🐔|$78
這個真是不得了,我是第一次食雞白子,一吃愛上,雞白子搭配酸汁和洋蔥,十分清爽

🔶 炭火燒鳥 ꜱᴇᴛ $128/5串
燒鳥Omakasa 每晚提供不同,今晚就有雞尾、雞肝、雞胸軟骨、雞髀肉、雞腎、燒出來焦香美味🤩

🔶忌廉芝士明太子厚油揚|$68
🧀上面鋪滿明太子同蔥花,食落又唔會太油膩

🔶白鱔|$68
燒到外皮香脆,入口肉汁滿滿👍🏻

🔶 厚切牛舌👅|$68
牛舌彈牙厚切,調味剛好

🔶 唐揚蘿蔔糕|$48
好特別,外層脆脆,配上酸汁,蔥花和辣蘿蔔一齊食,好惹味

🔶 手羽先|$48

手羽先
雞髀肉
魷魚一夜干燒鱈魚干
燒鱈魚干
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍶🍢🦑🧀🍶🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🥢佐酒小菜 $38 🆙 每個人一開頭都會有一個貓形狀嘅starter, 佢其實係一個薯仔沙律配咗青瓜,食落去味道非常清新👍🏻。🥢牛小腸味噌湯 $68 🆙 湯底嘅味噌帶嚟一種濃郁嘅麥味同咸香,令人嘴唇生津。而牛小腸嘅加入,更加增添咗湯嘅層次感同豐富口感。湯裏面仲加咗啲蔬菜同埋配料,增添咗湯嘅鮮美同口感。蔬菜嘅清脆口感同味道同湯底好搭配,令整碗湯更加豐富多元😆。🥢鴨肉雞肝雲呑 $68 🆙 雲呑皮薄滑,充滿彈性。鴨肉嘅鮮嫩加上雞肝嘅滑膩,帶嚟一種濃郁嘅肉味。湯底嘅鮮美同濃郁都非常出色。湯底充滿鴨肉同雞肝嘅風味,帶嚟一種濃郁嘅肉汁滋味😋。🥢原隻日本魷魚 $118 🆙 魷魚完整地燒烤至金黃色,表面有啲微微嘅焦香。而且佢嘅質感都非常獨特,既有嚼勁又帶嚟一種脆脆嘅口感。入口之後,真係驚喜連連。魷魚嘅肉質鮮嫩多汁,融合咗燒烤嘅香氣同魚肉嘅鮮美味道🤩。🥢阿波尾手羽先一夜干 $48 🆙 手羽先嘅肉質鮮嫩多汁,同時又帶有一層脆脆嘅外皮。每一啖都帶嚟一種濃郁嘅燒烤香氣,令味蕾完全被滿足😝。🥢豬肉芫荽卷 $38 🆙 豬肉芫荽卷嘅外觀金黃誘人,入口之後,豬肉嘅質地軟嫩多汁,每

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍶🍢🦑🧀🍶🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🥢佐酒小菜 $38 🆙

🥢牛小腸味噌湯 $68 🆙

🥢鴨肉雞肝雲呑 $68 🆙

🥢原隻日本魷魚 $118 🆙

🥢阿波尾手羽先一夜干 $48 🆙

🥢豬肉芫荽卷 $38 🆙
豬肉芫荽卷嘅外觀金黃誘人,入口之後,豬肉嘅質地軟嫩多汁,每一啖都帶嚟一種濃郁嘅肉香。而芫荽嘅清新味道,令成個卷物更加鮮美😋。特別係咬落去嘅時候,啲汁爆開,釋放出豬肉同芫荽嘅鮮味,令味蕾完全被滿足。真係好好食呀!

🥢雞肝芝士拌勻醬 $78 🆙
雞肝口感好滑,搭配濃郁芝士拌勻醬,味道豐富。雞肝仲用一個精緻貓型碟裝住,超可愛😆!

🥢忌廉芝士明太子厚油揚 $68 🆙
厚身嘅油揚外脆內軟,帶有香脆口感同混合嘅濃郁芝士味道。明太子嘅鹹香同忌廉芝士嘅滑膩完美結合,帶嚟一種極致嘅口感同味覺享受👍🏻。

🥢味醂魚乾 $88 🆙
外觀金黃誘人,酥脆口感令人滿足。小食製作精細,味醂的滋味融入魚肉中,營造出獨特嘅風味。配sake必食😋!

🥢日本季節蠔 $98 🆙
一啖入口,即刻感受到滿滿嘅海洋風味,帶有微酸嘅海水味道。每一口都帶嚟滿滿嘅鮮甜滋味😆。

Sake 🍶
🥢LIBROM 全麴 $98 🆗
LIBROM 全麴清酒嘅外觀清澈透明,色澤淡黃。聞香時,可以嗅到淡淡嘅米香同果香。入口之後,清酒嘅口感滑順,帶有微微嘅甜味同酸度。酒體圓潤,帶有一絲絲的香氣😋。

🥢江户開城純米吟釀原酒山田錦 $68 🆙
佢嘅釀酒廠仲用緊百年前嘅酵母,為酒注入咗歷史嘅滋味同獨特性。加上使用山田绵米嚟釀造,味道絶對有保證。飲落去之後,滑順嘅口感同味道會好長時間留喺口中,帶嚟一種滿足感🤤。

🥢舞窮天穩齋香生酛純米大吟釀 $88 🆙
飲落去口感柔和順滑,帶有乳酸嘅清爽感,同時夾雜緞木嘅香氣。入口偏向辛口,飲落口味道有複雜🫢。

📌我覺得呢間sake pairing餐廳幾特別,平時去其他wine pairing嘅餐廳都係幫你揀晒酒,但係今次你可以同店員分享你鍾意飲嘅sake口味喜好,佢會再喺個櫃度推薦合適嘅sake俾你飲,鍾意飲sake不妨去試一試,保證大開眼界🤩!

😇 評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀 😇
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 8.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 8.5/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 8.5/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 8.375/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🍶🍢🦑🧀🍶🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺️ Sake Bar CHU CHU (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

#bakdiu日本菜 #bakdiu串燒 #bakdiu居酒屋 #bakdiusake #bakdiufusion#bakdiu銅鑼灣
𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗛𝗨 𝗖𝗛𝗨 🎌每星期去一個𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿🤣🤣🤣 證明我對清酒幾有愛❤️❤️ 今次去𝗠𝘂𝗿𝗮嘅姊妹店👯‍♀️- 𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗵𝘂 𝗖𝗵𝘂🍶❣️𝗦𝗮𝗸𝗲𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗛𝗨 𝗖𝗛𝗨 提供多款日本清酒,果酒,燒酎、炭火串燒,創新料理、酒肴。同𝗠𝘂𝗿𝗮一樣,會有注場唎酒師為客人提供日本酒專業意見,同轰玩定期舉行不同食物及主題的清酒活動,例如𝘀𝗮𝗸𝗲 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴。相比起,𝗖𝗵𝘂𝗰𝗵𝘂 環境比較大,大吧枱設計猶如置身於居酒屋。仲有一間𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺同一張六人枱。食物種類亦比較多,有生蠔食😋!🍢🍡食物方面,推介以下俾大家🤗🤗🤗秋葵八爪魚🐙 𝗛𝗸$𝟲𝟴- 適中嘅芥末、滑嘟嘟嘅秋葵、𝗤𝗤十分彈牙大大片嘅八爪魚🐙😍😍𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵‼️牛小腸味噌煮🐮 𝗛𝗸$𝟲𝟴- 同𝗺𝘂𝗿𝗮一樣咁好食!不過𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝗼𝗻細少少🤣日本季節蠔🦪 𝗛𝗸$𝟳𝟴- 肥嘟嘟,重蠔味🥰 𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁😚😚牛筋🥩 𝗛𝗸$𝟯𝟴- 串燒牛筋真係第一次食!一入口感覺到滿滿的骨膠原🥰🥰🥰 𝗤彈且黏口,正‼️阿波尾手羽先一夜干🐥 𝗛𝗸$𝟰𝟴- 睇圖就知道有幾大隻‼️啖啖肉😍 雖然燒得咸咗少少,但送酒一流😋粟米🌽
𝗦𝗮𝗸𝗲 𝗕𝗮𝗿 𝗖𝗛𝗨 𝗖𝗛𝗨 🎌

🍢🍡食物方面,推介以下俾大家🤗🤗🤗

秋葵八爪魚🐙 𝗛𝗸$𝟲𝟴

牛小腸味噌煮🐮 𝗛𝗸$𝟲𝟴
- 同𝗺𝘂𝗿𝗮一樣咁好食!不過𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝗼𝗻細少少🤣

日本季節蠔🦪 𝗛𝗸$𝟳𝟴
- 肥嘟嘟,重蠔味🥰 𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁😚😚

牛筋🥩 𝗛𝗸$𝟯𝟴

阿波尾手羽先一夜干🐥 𝗛𝗸$𝟰𝟴

粟米🌽 𝗛𝗸$𝟯𝟮
- 飽到嘔唯一仲會𝗲𝗻𝗰𝗼𝗿𝗲嘅食物🤣 就係燒粟米😆 超重牛油香!燒得啱啱好😋 大家一定要叫❗️

🍶🍶清酒最愛就係「群馬泉 山廢酛純米」同「悅凱陣 黑澤龜之尾 純米吟釀 無濾過生酒」,都係重口味之選🤣🤣🤣 如果唎酒師早啲攞出嚟就好😛

當日有客人包左成張𝗯𝗮𝗿枱,亦有客人包左𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺🤣相當熱鬧🥳🥳 我哋就坐咗喺張𝟲人枱🤣正🤪

𝗖𝗵𝘂𝗰𝗵𝘂最近相當受歡迎,記得早啲𝗯𝗼𝗼𝗸定枱先!
✒懶人先睇總結.❀食物:燒鳥都好有炭香味,性價比超高🥹 仲有sake freestyle!留下budget + 想飲幾款,等唎酒師幫你安排🍶❀服務:又係學到嘢的一晚,有唎溫師熱情介紹酒款~❀環境:以吧枱為主,另外都有table位置。想自摺又得,想傾酒又得🤣❀價錢:2人埋單 $2,015.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.Sake bar固然酒款多,有唎酒師在場介紹酒款,但估唔到嘢食都咁高質🥹 串燒採用炭火燒成,外脆內Juicy仲有淡淡炭香,真心贏咗好多香港專食燒鳥嘅店🥹!.🎈佐酒小菜 ($38/1)落座無耐就會上前菜,係超打卡able的招財貓Monaka最中餅。每日餡料會有機會唔一樣,當日的是蟹肉沙律,配搭底下的紫薯蓉~.🌟推介幾款必點小吃🌟.🎈忌廉芝士明太子厚油揚 ($68)燒油揚本來我已經好中意,因為外面會燒到好香脆~ 呢一款上面更配搭了芝士明太子,芝士味非常香濃,好適合下酒!.🎈炭火燒鳥店員介紹店內的燒鳥採用新鮮雞肉,以備長炭燒成。真係款款都做到雞皮香脆,中間Juicy😍 Happy Hour $128/5串性價比超高!👉 雞皮 ($38)

✒懶人先睇總結
❀服務:又係學到嘢的一晚,有唎溫師熱情介紹酒款~

❀價錢:2人埋單 $2,015
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈佐酒小菜 ($38/1)

🌟推介幾款必點小吃🌟
🎈忌廉芝士明太子厚油揚 ($68)

🎈炭火燒鳥

👉 雞皮 ($38) 大推👍👍👍
👉 雞腸 ($48) 比較少見,一樣係超香脆👍
👉 手羽先 ($48) 一份有齊雞翼雞髀👍
👉 自家製免治雞肉棒 ($48) 新鮮製造👍
👉 雞胸軟骨 ($38)
👉 雞頸肉 ($38)
👉 雞尾 ($38)
👉 紫蘇菜雞胸肉 ($48)
👉 雞髀肉 ($38)
👉 雞肩肉 ($48)
🎈燒馬友一夜干 ($198)

必點推介好適合送酒🍶 份量超大但冇平時食嘅一夜干咁乾,咸香得嚟有點油份,餸酒一流食極都仲有咁🤣
🎈牛油烏賊肝醬炒魷魚 ($78)

用肝醬炒所以超香,牛油味道都非常突出,適合餸酒~
🌟Sake 篇🌟
每人口味都唔一樣,可以參考一下~ 冇idea的朋友建議選擇sake freestyle,圈起你想試幾多款、budget及喜歡的口味,之後就可以交比專業唎酒師幫你諗!

🎈江戶開城 純米吟釀 雄町 ($68)

江户開城係東京唯一酒造,做古代江戶前風味。呢一款味道都係酸同輕,好適合配搭漬物 starter~
🎈雨降水酛ささにごり ($88)

一款神奈川縣的濁酒,見到仲有酒粕係入面。飲落會有少少乳酸感同碳酸感,同樣好
適合配搭前菜🍶 我個人來講比較中意呢一款
🎈LIBROM 香港限定 大檸樂($98)

店內限定的 Craft Sake,唔講完全feel唔到係sake🤣 釀造過程中加入了青檸同可樂,味道幾創新,不過你問我的話都係中意傳統sake
🎈雨降 12年匿藏 吟釀 ($98)
經過十二年低酒熟成的清酒,帶少少酸味。適合配店內主食、內臟比較濃味的食物。
🎈WAKAZE Orbia ($118)

一倒出嚟就見到呢一款的顏色偏紅,我都係等一次見。唎酒師介紹呢一款sake採用了高溫山廢技術,釀造完成後更加係放入紅酒桶熟成,所以酒體會有淡紅色。飲落有種焦糖同堅果嘅味道。有少少似之前係sake mura篇介紹過的熟露枯,我會稱呢款為熟露枯的入門版!
🎈神動小鳥のさえずり純米吟釀 ($78)

最後就試了米香味超突出的小鳥,試完凍飲後唎酒師幫我哋溫熱,試吓凍飲同熱飲有乜分別。溫熱後嘅小鳥米香味更加突出,酒體更加厚身。冬天飲的話應該會好鍾意😋
🎈枝豆 ($48)
🎈燒鱈魚干 ($48)
🎈螢光魷魚沖漬 ($38)
🎈日本李節蠔 ($78)
🎈榮螺 ($58)
🎈白鱔 ($68)
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone Booking/社交平台
👉優惠:
🔹 Happy Hour 2選1優惠 (每日的8點前埋單)
$128/5串炭火串燒 or Sake買一送一
🔹 平日8點後8折