A warm dinner starting with duck salad, tortilla de patata and ending with fried sweet potato with milk ))Sueño is pretty near Wan Chai Hung Shing Temple. Spanish cuisine is served at this restaurant. Compared to other bar restaurants in Wan Chai, the exterior is not very obvious. However, my friend strongly recommended this to and said it is a hidden gem which I must not miss. When I walked inside the restaurant, I found that its environment is really cozy and fit for gatherings. Thoughts on Su

Thoughts on Sueno Duck Salad - The duck salad is refreshing with 5 pieces of sweet melon and some sliced duck meat on top of it. The black vinegar is sour yet mouth-watering.

Love the suckling pig the most - The outer skin of suckling pig is thin but perfectly roasted. It is super crispy. The meat is soft and tender. It is served with 4 pieces of pineapples which are slightly roasted.

The tortilla de patata is thick and as large as my hand palm. The egg cake is well-baked with bacons. My friend and Ialmost could not finish it after a full meal.

We were extremely excited about the sweet potato desserts. The smashed potato inside was so warm.

The prices on the menu might seem a bit overpriced at first sight compared to similar restaurants in the city it was fair... AND MOST IMPORTANTLY, THE QUALITY OF FOOD WAS SO GOOD!!! We would definitely go for the second time!
2021-07-11 185 浏览
路過灣仔附近又想食西班牙菜式嘅餐廳,同友人一齊去咗Sueno試下。黑毛豬火腿波略有驚喜,唔會軟林林成個薯蓉、又唔會得變粉的感覺,成個口味都十分夾。香炸蟹波蟹味濃郁,一口咬分量剛剛好又唔會太飽肚,沾上醬汁後近勝一籌。溫泉蛋薯絲香脆薄新、即使把溫泉蛋融合在薯絲中,薯仔絲仍卜卜脆。黑松露醬薯條醬汁酸甜有檸檬的酸味配上松露的味道、加上薯條幼身、沾一下別具風味。餐廳最出名的西班牙海鮮飯,二人份量選擇正常size已經十分足夠、海鮮飯粒粒分明與海鮮飯的醬汁融合得剛剛好。海鮮飯上的材料、虎蝦、魷魚丶蜆、帶子,海鮮各有出色的地方卻又不會互相爭奪味道。最後,當然唔少得甜品拼盤、有吉立棒配朱古力和奶油味、又有覺得剛剛好的心太軟、一切下去朱古力的流漿勁澎湃、配上不會太甜的藍妹芝士餅和雲呢拿雪糕,整餐飯的才十分完整結束。

2021-07-11 171 浏览
今次去呢間Sueno環境唔錯,牆身都係以灰色作主調,氣氛浪漫。餐廳環佈佈置別具心思。點左一個溫泉蛋薯絲,薯條切到好幼,口感好酥脆,加埋火腿一齊食簡直係perfect match,食到停唔到口。薯蓉波波有兩款口味,分別係黑毛豬火腿波同香炸蟹波,波波咬落去,外面好脆,裏面軟糯,4粒波波分別充滿蟹肉又有火腿鹹味的,真材實料盡在一球。黑松露薯條加埋醬料,同平時食嘅薯條完全唔同。淡淡嘅黑松露味,再加上檸檬嘅酸味,味道特別。西班牙海鮮燉飯分別有魷魚、蜆、蝦、帶子。帶子味大又鮮甜,蝦都好爽脆。燉飯嘅味道都好獨特,可以一試。甜品部份,叫咗個甜品拼盤,啱晒有選擇困難症嘅你。心太軟焗得時間啱啱好,切開之後,啲朱古力醬流晒出嚟,加埋雲呢拿雪糕一齊食,口感豐富,藍莓芝士蛋糕口感軟滑,食晒成個都唔會濟。

2021-07-08 129 浏览
今日收工好朋友去咗一間係灣仔嘅西班牙餐廳,佢就大讚呢度嘅菜式好特別味道都唔錯,於是就跟佢試吓。西班牙乳豬 Cochinillo第一次食西班牙乳豬,有幾有驚喜wo!經過慢煮嘅乳豬,皮脆肉嫩,肉汁豐富好Juicy! 調味亦都啱啱好唔好太濃。 配搭埋解油膩感嘅焦糖菠蘿一齊食,更加突顯到菜式嘅味道,亦都冇咁膩。蒜辣帶子意大利麵辣度啱啱好,唔會太辣,亦食到蒜油嘅味。帶子煎得恰到好處😃😃 溫泉蛋香脆薯絲食落有少少辣,配合埋入面嘅火腿好惹味,送啤酒一流!

西班牙乳豬 Cochinillo
第一次食西班牙乳豬,有幾有驚喜wo!
蒜辣帶子意大利麵
辣度啱啱好,唔會太辣,亦食到蒜油嘅味。帶子煎得恰到好處😃😃
溫泉蛋香脆薯絲
食落有少少辣,配合埋入面嘅火腿好惹味,送啤酒一流!
2021-07-07 97 浏览
/ /灣仔地道西班牙菜🇪🇸今日咁啱去咗灣仔呢頭行完街見到利東街後面有間好有特色嘅餐廳真係好耐冇食西班牙菜啦!就同朋友叫番幾樣食下,又幾有驚喜😍八爪魚沙律🥗食落好fresh,八爪魚份量都算好多!同埋蜜糖芥茉漿,食落甜甜地酸酸地好開胃,八爪魚好有咬口🐙蒜辣帶子意大利麵🍝真你好香蒜蓉,食落唔會太辣啱哂唔食得辣嘅都可以試!帶子超彈牙爽口,麵質都有咬口燒乳豬🐷終於介紹到今日嘅重點‼️呢個燒乳豬真係好有驚喜肉質嫩滑,仲好juicy😍個皮仲係脆嘅!真係必食🤩
/ /
灣仔地道西班牙菜🇪🇸
今日咁啱去咗灣仔呢頭行完街
見到利東街後面有間好有特色嘅餐廳

真係好耐冇食西班牙菜啦!
就同朋友叫番幾樣食下,又幾有驚喜😍

八爪魚沙律🥗

食落好fresh,八爪魚份量都算好多!
同埋蜜糖芥茉漿,食落甜甜地酸酸地
好開胃,八爪魚好有咬口🐙

蒜辣帶子意大利麵🍝

真你好香蒜蓉,食落唔會太辣
啱哂唔食得辣嘅都可以試!
帶子超彈牙爽口,麵質都有咬口

燒乳豬🐷

終於介紹到今日嘅重點‼️
呢個燒乳豬真係好有驚喜
肉質嫩滑,仲好juicy😍
個皮仲係脆嘅!真係必食🤩

2021-07-07 77 浏览
Sueno💡灣仔皇后大道東137號地舖🥘西班牙多士($98)配有黑松露 亦 連結芝士嘅香味 配合埋煙肉 口感同味道都十分 香 芝士仲可以拉絲~ 可以話好香好好味啊~😍🥘溫泉蛋薯絲($78)呢個菜色好特別 估唔到薯仔 都可以整成薯絲 在拎去炸 配埋半熟嘅溫泉蛋 可以話唔會太乾又唔會太漏~😽👍特別嘅薯條🥘牛油果藜麥沙律($138)吃大餐前梗係食翻啲膳食纖維打打底,所以叫作嗰沙律,佢用左柚子汁酸酸地,幾fresh幾開胃,牛油果夠熟,不過不失🥘烤乳豬($338)一上碟見到呢份乳豬就流曬口水,廚師仲幫我地切開四分夠貼心,仲有四舊焦糖菠蘿可以解膩,乳豬皮超級脆同一夾即散超級嫩嘅肉,調味唔錯唔會過鹹,但個尾韻有少少回甘,我個人唔太鍾意,同埋食到最後都係太膩🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:4/5 抵食 : 3/5 環境 : 4/5

Sueno

💡灣仔皇后大道東137號地舖

🥘西班牙多士($98)

🥘溫泉蛋薯絲($78)

🥘牛油果藜麥沙律($138)

🥘烤乳豬($338)

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:4/5
抵食 : 3/5
環境 : 4/5
2021-07-07 71 浏览
同事約食晚飯,我七點幾來到SUENO,餐廳可以話係無乜人,我仲以為有點伏,幸好越夜越多人,我覺得先無咁驚。呢到位置有不多,仲要有個幾大嘅open kitchen,空間感幾好。sangria 有紅有白仲有pink,pink就一定最少見,但我哋都係飲最基本的。睇IG相好多人都點呢個蟹肉扁意大利麵,估不到咁受歡迎,蟹肉一大堆,仲有強勁黑椒味,如果你唔好辣就未必得,我都可以嘅。呢到嘅烤乳豬好出色,到最後我睇下嗰人介紹,原來食親都係烤乳豬,有種炭爐的香,乳豬又肥又大隻,脆皮又有油香,出色到不得了。前菜的香炸蟹波同八爪魚都係西班牙Tapas的正常水準,一定啱食。對我來說,西班牙油條churros係不得不點之作,相對呢度唔係話勁好,但都會想起那步美好的西班牙旅行日子。想到呢到,就更加想念西班牙了,幾時先可以搭飛機呀?

想到呢到,就更加想念西班牙了,幾時先可以搭飛機呀?
2021-07-05 29 浏览
在香港試過很多不同類型的西班牙菜,有些很好味,有些比較失望,不過最近有朋友介紹,這裏的西班牙菜,做得不錯,今晚便冒雨來到了這裏。黑毛豬火腿波$58,外表香脆的火腿波,內裡很creamy,火腿的鹹香味道不算太濃郁,不過又很美味可口,如果用來喝啤酒,感覺更佳。西班牙海鮮飯$288,海鮮飯內有魷魚、蜆肉、蝦肉和帶子,飯粒吸收了海鮮的鮮味,和醬汁的濃郁味道,如果再加上檸檬汁,味道更佳。這個海鮮飯看來份量很多,不過實際上,因為平底鍋比較淺,如果兩人享用,足夠有餘。Peppermint chocolate$53,薄荷味道清新,朱古力味道濃郁,朱古力掛在杯上,視覺效果一流。

2021-07-05 29 浏览
童年時在灣仔區長大,對這區的感情非常深厚,不過近期灣仔改變了很多,已經由舊區改為發展中的區域,很多舊樓已經拆卸重建,改為新式的高樓大廈,所以很多不同類型的食肆進駐了這區。西班牙蛋餅$88,外表香脆,內裏鬆軟,蛋味十足,材料豐富,加些自家製醬汁,味道層次豐富,作為頭盤最適合不過。秘魯汁烤雞$148,份量有半隻之多,雞皮香脆可口,雞肉肉汁豐富,口感鮮嫩,醬汁味道帶點香辣,雖然未到過秘魯,不過印象中的秘魯菜,都比不上這道烤雞美味。Fruit punch$68,菠蘿汁味道香濃,酸酸甜甜,是佐膳的最佳飲品。這個飲品和其他地方有很大的不同,用上了結冰的生果,令到這杯飲品保持冰凍之外,味道不會隨時間減退,是夏天消暑的最佳方法。

灣仔是一個很有魅力的小區,新舊結合、中西交融的建築景觀及文化氛圍都讓人不禁在這個急速發展的城市裡佇足細味。例如皇后大道東上「為何無皇宮」,卻有一家隱世酒吧餐廳和洪聖古廟和諧共存。我和朋友都很好奇這家外面黑漆漆的餐廳是賣什麼菜的,所以進去探個究竟。結果發現很有驚喜——原來是新潮西班牙菜!🇪🇸💚烤乳豬 Cochinillo $338Suckling Pig 選用豬髀部分, 細心地切開了四塊。外皮烤得焦紅發亮,脆薄香脆,酥香嫩滑。入口肉質軟嫩鬆化,近乎入口即溶。肥瘦適中、皮光肉滑的乳豬自帶脂香,不用蘸任何醬汁都足以叫人齒頰留香。另外配上四塊Caramel Pineapple,外層是一層火炙焦糖,像是在吃菠蘿版的creme brulee,十分開胃清甜,可以消除乳豬的油膩。💚招牌鴨肉沙律 Sueno Duck Salad $158這道沙律用上意大利油醋汁,酸酸甜甜的,非常清新。最吸引的是堆成一座小山的手撕鴨肉,配上香甜多汁的哈蜜瓜片,令整道沙律的賣相十分豐富,清甜爽口!💚西班牙蛋餅 Tortilla de Patata $88蛋餅用了整個pan上,十分厚,漲卜卜的,我最喜歡裡面的煙肉夠足料。不過
💚烤乳豬 Cochinillo $338

💚招牌鴨肉沙律 Sueno Duck Salad $158

💚西班牙蛋餅 Tortilla de Patata $88
蛋餅用了整個pan上,十分厚,漲卜卜的,我最喜歡裡面的煙肉夠足料。不過整體上味道比較普通,沒有前面幾道主菜吸引。

💚紫薯炸鮮奶 Deep-fried Milk with Purple Sweet Potato $78
紫薯炸鮮奶
這道紫薯甜品實在十分驚喜!😍 紫薯蓉和鮮奶炸成金黃酥脆的方塊,外脆內軟,味道香甜,口感綿密。重點是不會過甜,入口充斥香甜紫薯味道。紫薯世一!💜💜💜
2021-07-03 103 浏览
❤️StartersLunch set 可以optional 揀加$10 要 starter, 是日餐湯係粟米湯同埋鴨肉鮮橙沙津,個沙津鴨肉好多,CP 值好高!🧡Main Course👉🏻鱸魚配芒果莎莎 鱸魚煎到個皮小小脆魚肉仲幾嫩,薯蓉好滑好香牛油味~份量黎講都幾多,有2大塊鱸魚!👉🏻西冷配越式甜酸汁 牛扒熟左少少唔夠嫩,配甜酸汁幾fresh 幾特別💛Dessert+$30試左Chocolate Brownie , 個brownie中間有少少流心,配芒果source 酸酸地唔太甜,唔錯唔錯
❤️Starters
鴨肉鮮橙沙津
Mocha
2021-07-02
2021-07-02 72 浏览
其實試過咁多個國家嘅嘢食,西班牙菜係我最喜愛之一,因為味道濃郁而且層次豐富。今次到Sueno 探店,果然冇令我失望。頭盤: 黑毛豬火腿 - 少少脂肪比例,口感滑溜。鮮甜蕃茄粒醬料再配上脆香多士一齊食,帶出火腿咸香味,口感勁豐富,即刻升咗幾個level,脆、香、rich,軟硬兼施😻 原本我係喜歡火腿配蜜瓜,但原來火腿配脆香多士再加荔枝青檸特飲都係一大享受😎Lychee squase ,清甜荔枝香味,以為味道會好甜,但又有青檸酸酸甜甜的引子。重頭戲- 西班牙海鮮飯海鮮方面有帶子、魷魚、海蝦、大蜆,豐富盛宴,不得不讚嘅係飯嘅口感,正宗經典西班牙焗飯,不會有香港人食唔慣嘅”生米”🍚口感,反而係半軟硬狀態,恰到好處。配上露筍、胡蘿蔔粒🥕,食落有點爽口,將個飯升華咗,而且份量好多,食完個肚變咗企鵝🐧😹😹 正正👍🏻👍🏻 下次會再嚟試其他菜式。

今次到Sueno 探店,果然冇令我失望。

頭盤: 黑毛豬火腿 - 少少脂肪比例,口感滑溜。

鮮甜蕃茄粒醬料再配上脆香多士一齊食,
帶出火腿咸香味,口感勁豐富,
即刻升咗幾個level,
脆、香、rich,軟硬兼施😻

原本我係喜歡火腿配蜜瓜,
但原來火腿配脆香多士再加荔枝青檸特飲都係一大享受😎

重頭戲-

西班牙海鮮飯

海鮮方面有帶子、魷魚、海蝦、大蜆,豐富盛宴,

不得不讚嘅係飯嘅口感,正宗經典西班牙焗飯,
不會有香港人食唔慣嘅”生米”🍚口感,
反而係半軟硬狀態,恰到好處。

配上露筍、胡蘿蔔粒🥕,食落有點爽口,
將個飯升華咗,而且份量好多,
食完個肚變咗企鵝🐧😹😹

正正👍🏻👍🏻 下次會再嚟試其他菜式。

• seafood  paella
🇪🇸 今日搵食黎到灣仔,一間近囍帖街嘅西班牙菜餐廳- Sueno雖然鋪頭細細,但裝修都好有格調,仲有開放式廚房架,環境都唔錯👍🏻野食方面,我地叫咗➡️”香炸蟹波”,一上枱就知係即叫即整, 仲用足料, 一啖咬開滿滿都係一絲絲蟹肉,外皮外脆得黎又唔會太厚, 加埋d 汁夠哂惹味😋小食我地仲叫咗➡️”西班牙蛋餅”,賣相比較精緻,蛋香味好出,蛋餅都好厚身,入面應該加左西班牙肉腸食得出有咸香,加埋沙津另有一番風味😁主食我地就叫咗”烤乳豬”同”西班牙海鮮飯”,➡️”烤乳豬”就真係相當有驚喜,肉非常嫩滑,完全唔會有過老嘅感覺,皮雖然唔係廣東乳豬果隻脆皮,但薄薄一片,烤到大部油脂已經流走後都有一個好脆身嘅口感,強力推薦,黎到一定要試下😝😝而且伴碟仲有表面加左焦糖嘅菠蘿,食落就無咁油膩啦😎😎而➡️”西班牙海鮮飯”有大有細兩個size, 方便因應人數選擇。配料都幾足, 細size都有6隻蜆、4隻蝦同一隻魷魚筒同帶子,飯嘅調味會偏咸,但加埋檸汁中和下,味道其實都唔錯,而飯量都唔少架,兩個人如果仲有其他主食會有少少勉強😅😅

西班牙蛋餅

主食我地就叫咗”烤乳豬”同”西班牙海鮮飯”,
烤乳豬

西班牙海鮮飯
2021-06-17
烤乳豬
  • Crab Popper
2021-06-30 41 浏览
喺灣仔返工咁耐,一定知道合和附近有間食西班牙嘅菜隱世小店。約左好姐妹又遇著落大雨,想傾下計慢慢食dinner, 一於去試下久仰大名嘅西班牙🇪🇸 餐廳先!Menu主打西班牙小菜,多款tapas、招牌烤乳豬、西班牙海鮮飯等!店員有禮介紹,讚👍 Scallop Tartare 帶子他他 $178擺盤好精美嘅帶子他他,啖啖帶子粒爽口彈牙,醬汁香口不失帶子鮮味!加上魚子咸咸地更惹味, 配埋又薄又脆嘅紫菜一齊食,芝麻香加薄脆口感豐富!推介!🍖 Cochinillo 烤乳豬🍖$338主角烤乳豬出場超驚喜!外皮燒得焦香而且薄脆!大大隻豬髀肥瘦均勻肉味香濃,肉質軟嫩無比, 入口即溶!油脂香而不膩 !配搭埋燒菠蘿一齊食,清甜可口!超好味!🥗Sueno Duck Salad 招牌鴨肉沙律🥗 $158鴨肉配上黑醋汁酸甜適中,開胃可口!加埋沙律菜同蜜瓜一齊食好fresh!🍞Bikini Toast西班牙多士🍞$98最後一款tapas 我地揀多左多士,薄薄嘅麵包夾住西班牙火腿、菠菜、松露醬同芝士!充滿松露香同芝士嘅香味!一客有4件份量啱啱好,外脆肉軟香口又唔會太膩!

Scallop Tartare 帶子他他 $178

• SuenoDuckSalad招牌鴨肉沙律
  • BikiniToast西班牙多士
1K
2021-06-29 1383 浏览
#灣仔 🥰超級好友2個囡終於考完試, 可以放假! 意味住我哋可以約食飯, yeah🥳🥳!! 咁難得嘅機會, 當然要搵間有情高又好味, 仲要方便泊車嘅地方享受一下, 放鬆一下! 🦪帶子他他 Scallop Tartare ~ 完全出乎意料之外的味道! 帶子新鮮鮮甜, 份量頗多, 配上沾有芝麻並炸得香脆的紫菜, 好開胃啊! 🦆招牌鴨肉沙律 Sueon Duck Salad ~ 雜錦沙律醬配上🍅蕃茄及新鮮香甜哈蜜瓜🍈, 夾上煎得外皮香脆, 肉質細緻嫩滑的鴨肉, 再配上黑醋中和油膩感, 滿足! 🥪西班牙多士 Bikini Toast ~ 多士香脆, 🧀爆餡芝士及🥓火腿, 芝士滿滿的, 入口拉絲, 夾上咸香火腿, 口感豐富! 🐖烤乳豬 Cochinlllo ~ 我好好好喜愛烤乳豬的, 一向是必點之菜式之一! 這家無失望啊, 外皮烤得超級香脆, 中間不會有一層厚厚肥膏, 肉質嫩滑味香濃! 配上燒菠蘿🍍, 酸酸甜甜的平衡油膩感! 🤭因為已經好飽, 就無食甜點喇, 下次吧!

🤭因為已經好飽, 就無食甜點喇, 下次吧!