2021-06-25 111 浏览
今天來到灣仔利東街旁邊的西班牙餐廳Sueno,餐廳有2層,地下樓層是英式重工業風格,樓上一層是西班牙風格。我們點了前菜黑毛豬薯仔波,薯波薯味香濃還配有奶香味。西班牙烤乳豬,乳豬香嫩脆薄,實在值得一式,菠蘿配上一層焦糖,跟乳豬一起吃有助於平衡油膩感。另外我們還點了牛油果沙律,沙律配上醋汁 酸甜酸甜的感覺很開胃,餐廳用牛油果配上酸酸的沙律,做到了恰到好處的平衡,沙律菜也非常新鮮和爽脆。最後我們點了一個甜品拼盤,拼盤中包含了藍莓芝士蛋糕,西班牙油條以及心太軟。心太軟配上雲呢拿雪糕一起吃,冷熱間取了一個平衡。西班牙油條配上黑白朱古力醬,味道可口,芝士蛋糕口感特別,好像有一點點香草在內,值得一試。
我們點了前菜黑毛豬薯仔波,薯波薯味香濃還配有奶香味。
甜品拼盤
甜品拼盤
2021-06-22 187 浏览
Sueno 高質西班牙餐廳Sueno一直好中意食西班牙菜~ 今次我地叫左乳豬❤️黑毛豬火腿波牛油果藜麥沙律仲有甜品拼盤前菜黑毛豬火腿波,一咬落去好香好軟好似薯仔溶合左火腿既口感,感覺真係好特別烤乳豬配焦糖菠蘿🍍大大一隻皮脆肉滑既乳豬腿,上盤時已經切開左4件,岩岩好配上4件焦糖菠蘿,真係好match好好味呀😊最中意個乳豬既味道岩岩好唔會咸(依間餐廳調味真係岩岩好,烤既火喉又控制得好,肉質唔會乾,肉質保持到咁嫩滑個皮仲要咁脆唔會淋,大廚既廚藝真係好高超)牛油果藜麥沙律,由於叫左乳豬,所以想食d菜平衡下要個清爽口感,沙律🥗汁似乎係柚子汁,酸酸地好開胃,個沙律入面仲有士多啤梨同藍莓🫐點綴個牛油果🥑口感真係岩岩好平衡搭夠由於餐牌上既甜點都好吸引咁,所以我地叫左個甜品拼盤,個拼盤有心太軟配雲呢拿雪糕,藍莓cheese cake同埋西班牙油條,係好出名既西班牙小食😍個西班牙油條仲有朱古力醬同埋煉奶可以點黎食(我中意配朱古力)📍灣仔皇后大道東137號地鋪(灣仔D出口近點)
Sueno

高質西班牙餐廳Sueno
一直好中意食西班牙菜~
今次我地叫左乳豬❤️黑毛豬火腿波
牛油果藜麥沙律仲有甜品拼盤

📍灣仔皇后大道東137號地鋪(灣仔D出口近點)
黑毛豬火腿波
黑毛豬火腿波
2021-06-22 120 浏览
今日同老公諗住食西班牙菜,見近近地就去左樓下呢間餐廳叫左個西班牙海鮮飯(regular size $288)諗住西班牙海鮮飯正常都係二人分量,而且成300蚊,斷估唔會太小。點知嚟到勁枯寒!大蝦都冇一隻,得d蜆,魷魚同埋蝦仔,帶子都只係得一粒!青口都冇!海鮮嘅味道仲要似白烚,一啲都唔香飯底用龍蝦煮,但味道非常之淡,重點係份量非常之少,只有超級薄的一層飯!自問一個人都食得哂,估計成碟只得一碗飯!我同老公兩個完全唔夠食!$288唔知食左啲乜個西班牙薯仔蛋餅,完全冇味,想想落鹽調味,但係攞咗兩罌鹽都撒唔出,蛋超乾,薯仔唔夠腍,中間話有啲西班牙肉腸,所以入面有啲紙狀咬唔爛嘅衣,個人覺得唔似肉腸嘅衣,唔知係啲乜嘢嚟,但係咬唔爛好似紙皮嘅質地!感覺非常差!成間野食物唔好食,定價又貴,份量又少,行去利東街食西餐好過!!完全唔明白點解會有咁多好評!
今日同老公諗住食西班牙菜,見近近地就去左樓下呢間餐廳

叫左個西班牙海鮮飯(regular size $288)

2021-06-20 126 浏览
灣仔自從利東街落成之後,周邊既地區都活化曬,感覺煥然一新,當中當然唔小得既就系大量既新食肆進駐。今次就揀左間香港比較小食到既西班牙菜😌——————🐽 香煎牛舌 $78香港人熟悉既牛舌,放左落西班牙菜到演繹原來都有一番風味,外脆內軟既質感,面頭加上fennel puree以及炸乾蔥,令到味道平衡,感覺亦更清新!🐽 伊比利亞火腿露荀意大利飯 $188忌廉底既意大利飯,當中夾雜住露荀以及不同既蔬菜粒,令感覺無甘油膩,每一啖亦食到伊比利亞火腿獨有既咸香,好濃好rich🥰

——————

🐽 香煎牛舌 $78

🐽 伊比利亞火腿露荀意大利飯 $188
2021-06-15 167 浏览
今日嚟灣仔隱世小店食西班牙菜。餐廳主打tapas、黑毛豬、西班牙菜同酒類飲品!一嚟到梗係試下Tapas先啦!Scallop Tartare 帶子他他新鮮帶子切成碎粒加上魚子, 啖啖爽口彈牙, 伴上醋汁突顯鮮味。薄脆有紫菜芝麻爽口香味十足, 令人愈食愈想食!Truffle Mushroom Linguine黑松露蘑菇扁意大利粉黑松露龍郁醇厚味道強烈, 配搭巴馬臣芝士 鹽度較高芝香味濃, 幼滑得嚟又creamy, 加上蘑菇點綴意大利扁意粉, 煙韌軟熟, 很有飽足感!

Scallop Tartare 帶子他他

Truffle Mushroom Linguine
黑松露蘑菇扁意大利粉

2021-06-15 103 浏览
閒日同朋友嚟到灣仔嘅西班牙餐廳晚飯。餐廳裝修有情調,坐得幾chill。Menu 未算好多種類,但頭盤、主食、甜品飲品等等應有盡有。頭盤嗌咗炸蟹波同黑白芝麻吞拿魚沙律主菜必食西班牙海鮮飯睇落好似好大,份但其實個鍋底好淺,兩個人分享啱啱好。海鮮都好豐富,有大蝦、魷魚、蜆肉同帶子淘。另一個主菜係秘魯汁烤雞,有半隻大脾份量不少。雞皮香脆而雞肉juicy 嫩滑。最後甜品梗係要試下西班牙油條喇!之前旅行時都食過,但當時覺得啲油有益味,但呢個反而有驚喜,即叫即炸,鬆脆新鮮,點埋朱古力醬同吉士醬超好味。

頭盤嗌咗炸蟹波同黑白芝麻吞拿魚沙律

灣仔出名多好嘢食, 今晚約好朋友食西班牙菜。餐廳環境幽靜分上下兩層, 同朋友坐低飲杯chill下, 的確唔錯咗!香煎鵪鶉髀 Grilled Qauil Legs鵪鶉髀高蛋白、脂肪少, 肉質鮮甜, 脫皮外層微微香煎, 焦香撲鼻, 香而不油膩, 口感嫩滑多汁, 醮上Porcini sauce牛肝菌醬味道強烈, 帶有濃厚嘅堅果香味, 令肉味更突出!Cochinillo 燒乳豬選用豬髀部分, 肥瘦分明, 外皮燒得脆薄香脆, 一口咬落去非常鬆化, 肉質軟嫩, 入口即溶,油脂甘香, 肉味繞樑口腔有回甘。配搭燒菠蘿, 外層火炙蕉糖, 十分清甜, 感覺清爽減油減膩!
灣仔出名多好嘢食, 今晚約好朋友食西班牙菜。

香煎鵪鶉髀 Grilled Qauil Legs

Cochinillo 燒乳豬

2021-06-13 103 浏览
今日嚟到灣仔高級西餐廳香炸蟹波新鮮熱辣,外層脆皮包住滿滿蟹肉,好多時filling 會好喊同好多洋蔥,呢粒蟹波用足料,啖啖肉黑白芝麻吞拿魚沙律用黑胡椒同鹽我就食得多, 用芝麻又出奇咁夾,再加上個淡淡豉油汁,配埋新鮮沙律菜,好refreshing Seafood Paella海鮮料好多,有大大粒帶子,原隻魷魚,大蝦,同好多蜆。飯量睇落唔多,但係食落都好夠,因為飯收左好多汁,好夠味,個人嚟講就小小喊。但聽講正宗係比較重味秘魯汁烤雞半隻雞,剛剛燒熟,上枱個陣一切開啲肉汁流出來,雞肉都算嫩滑,但醃料主要係皮,不過皮好薄,食埋都唔覺肥膩Churros 我至愛嘅西班牙油炸鬼,面頭有滿滿玉桂糖,再配埋冰凍custard 同chocolate, dip 同唔dip 不同風味
今日嚟到灣仔高級西餐廳

香炸蟹波

黑白芝麻吞拿魚沙律

Seafood Paella

秘魯汁烤雞

Churros

Sueno 𝕊𝕡𝕒𝕟𝕚𝕤𝕙 𝕣𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 𝕚𝕟 𝕒 𝕔𝕣𝕖𝕒𝕥𝕚𝕧𝕖 𝕥𝕨𝕚𝕤𝕥!🇪🇸🤤𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞 𝙝𝙖𝙨 𝙖 𝙥𝙡𝙚𝙩𝙝𝙤𝙧𝙖 𝙤𝙛 𝙤𝙪𝙩𝙨𝙩𝙖𝙣𝙙𝙞𝙣𝙜 𝙎𝙥𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝𝙞𝙣 5 𝙢𝙞𝙣𝙪𝙩𝙚𝙨 𝙤𝙛 𝙬𝙖𝙡𝙠, 𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙚 𝙨𝙪𝙙𝙙𝙚𝙣𝙡𝙮 𝙘𝙖𝙢𝙚 𝙖𝙘𝙧𝙤𝙨𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙎𝙪𝙚𝙣𝙤 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩 𝙡𝙤𝙘𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙌𝙪𝙚𝙚𝙣”𝙨 𝙧𝙤𝙖𝙙 𝙚𝙖𝙨𝙩, 𝙖 𝙝𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙢 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙤𝙛𝙛𝙚𝙧𝙨 𝙘𝙧𝙤𝙨𝙨-𝙘𝙪𝙡𝙩𝙪𝙧𝙚 𝙛𝙪𝙨𝙞𝙤𝙣 𝙎𝙥𝙖𝙣𝙞𝙨𝙝 𝙛𝙤𝙤𝙙😽❤️𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭:-A two floor restaurant with modern decoration, where delicious dishes are served in a friendly and welcoming ambience.-Some paintings and artwork are displayed in the staircase to further enhance its aesthetic
Sueno

𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭:
-Some paintings and artwork are displayed in the staircase to further enhance its aesthetic value🎨🖼

1️⃣𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬🦐🧡
-Haha I put this first because I found it very photogenic
. Juicy and huge tiger prawns that were soaked into a mixture of olive oil, garlic and chilli. It was definitely one of my favourite appetisers that served with crunchy focaccia bread.

2️⃣ 𝟔𝟑 ° 𝐞𝐠𝐠 𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨 𝐬𝐡𝐨𝐞𝐬𝐭𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨𝐞𝐬🍳💕
-Unlike traditional dish that topped with a fried egg, the use of onsen tamago was very Japanese-inspired. I really appreciated this because of how the egg whites managed to be soft and silky while retaining its custardy texture of an uncooked egg yolk.

3️⃣𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐇𝐚𝐦 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨🍚🥓💚
It was beautifully displayed and colourful
The Risotto was well-cooked, creamy and soft, which served best with fresh flavours of ham and asparagus. YUMM🤤💕

✅ 灣仔皇后大道東137號地舖 (Wan Chai)
2021-06-12 87 浏览
今次同朋友出動去灣仔食西班牙午餐☺️ 🇪🇸 🍵個餐湯望落去好平平無奇,但係原來材料超豐富!海鮮味好鮮甜,雖然質感有啲濃稠但絕對唔係難入口嗰款!真係有少少後悔我個西班牙海鮮飯無加$4x 轉set lunch 😟靜靜地諗翻先發現自己真係無食過西班牙海鮮飯🙈 🥘呢款飯既飯粒比起中式米飯較為圓身,請大家原諒我即刻食晒成碟,都無法清楚講出係鹹定甜定辣😂 歡迎食過既朋友留言同我分享佢地既感受😆👌🏻 但都有個提議俾大家:記住一定要落檸檬汁!🍋加咗檸檬汁就真係好食好多!🥳😎而最令我驚喜嘅係佢份鴨髀嘅份量,一開始以為佢剩係得一隻,點知原來打孖上🤣而且肉質係嫩嘅✌🏻 強烈建議大家千祈唔好放過佢伴碟既菇類!好好味!
今次同朋友出動去灣仔食西班牙午餐☺️ 🇪🇸

靜靜地諗翻先發現自己真係無食過西班牙海鮮飯🙈

2021-06-10
2021-06-11 91 浏览
最近想試下西班牙菜式 咁去完灣仔 就順便試吓灣仔嘅 🇪🇸Sueno環境嚟講有兩層 不過見到下層有open kitchen 就決定坐樓下 順便可以偷望下佢哋點煮嘢👀咁前菜就試咗 蒜片蝦 🦐同 溫泉蛋薯絲🥔 蒜片蝦 就會跟麵包咁 橄欖油浸泡住虎蝦 我就鐘意 將麵包沾下橄欖油 再加隻虎蝦 咁一啖食 幾滿足 🤪 炸起咗嘅薯絲 勁似薯片味咁 再撈埋溫泉蛋蛋漿 又濕又脆嘅口感好得意😋Main 嚟講就食咗 美國牛腹肉 五成熟 肉質有咬感 肉味甜 有油香 就算所謂嘅根位 都唔會韌 之後再補叫咗個 伊比利亞火腿蘆筍意大利飯 伊比利亞火腿經過處理之後好似薯片咁脆 飯就一貫意大利飯咁有咬口 同 creamy整體上用餐環境ok 價錢around 300-400 per head 😚 📍灣仔皇后大道東137號地舖 G/F, 137 Queen's Road East, Wan Chai

📍灣仔皇后大道東137號地舖
2021-06-09 98 浏览
夜晚要去灣仔睇野,順利享受一下Me Time,揀左間餐廳食西班牙菜。主食:我揀左個香辣虎蝦意大利麵TAPAS 我就揀左黑毛豬火腿黑毛豬火腿配呢個脆脆餅 同埋橄欖油蕃茄汁伊比利亞黑毛豬火腿 黑毛豬火腿質地軟,薄身,脂肪比例平均,入口香,而且少少咸但幾好味😋。個脆餅有焦糖味,淋上軟身既蕃茄汁,溶化左脆脆,食落口感好特別。打卡賣相都唔錯香辣虎蝦意大利麵 一入口就有一種辣味,刺激味蕾。有洋蔥絲、香蔥、蒜頭、蕃茄同橄欖油,味道濃郁又好食。虎蝦都幾多同大隻。

主食:我揀左個香辣虎蝦意大利麵

TAPAS 我就揀左黑毛豬火腿

黑毛豬火腿配呢個脆脆餅 同埋橄欖油蕃茄汁

伊比利亞黑毛豬火腿

打卡賣相都唔錯

香辣虎蝦意大利麵

2021-06-09 66 浏览
朋友介紹西班牙小店,門口比較難找,但值得一試!首先點了歡樂時光的啤酒,$28 一支無得輸!點了一些tapas,配火腿的麵包和在Barcelona 吃的一樣!加上新鮮蕃茄醬,很好味!除了tapas,主菜燒豬和paella都很正宗!最後還開了兩瓶紅酒,盡興而歸!
朋友介紹西班牙小店,門口比較難找,但值得一試!

首先點了歡樂時光的啤酒,$28 一支無得輸!

除了tapas,主菜燒豬和paella都很正宗!

最後還開了兩瓶紅酒,盡興而歸!
2021-06-09 60 浏览
放工梗係要同朋友出去食飯放鬆下啦,今次揀咗間西班牙餐廳。依間餐廳係open kitchen。前菜叫咗個西班牙蛋餅同八爪魚。個蛋餅好特別,加咗西班牙腸同蔥花,焗到好香,但又唔會太乾。至於個八爪魚十級推介,配埋墨汁,勁夾。爽口彈牙,又有鮮味,仲要大大隻,唔怕唔夠食。配菜仲有烤薯仔同辣椒仔,但啲辣椒仔一啲都唔辣。主食就叫咗秘魯汁烤雞同辣蒜帶子意大利麵。個烤雞加咗香草,咸咸香香,十分嫩滑,仲配咗薯條同沙律菜,至於個意粉勁重牛油味,勁香。啲帶子大大粒,又唔會韌,十分鮮甜。啲蒜頭吸咗牛油味,又淋淋地,連平時好憎食蒜頭既我都覺得好好食。
2021-06-09 44 浏览
放工後緊係又要食下野 咁先可以挨到星期五架😜😜最鐘意呢間餐廳個個八爪魚🐙超好食☺️推薦 佢仲有墨魚汁一齊食架!配埋焗薯仔同青椒👍另外香辣帶子意粉🍝都不錯啊 不會好辣的但好香噴噴😍 大大粒帶子 同超多菇啊仲食左秘魯汁烤雞同西班牙蛋餅😌有半飯雞架!朋友話雞腿🍗滑d 就佢食🤭 我食雞胸啦 幾鐘意佢個醬汁!蛋餅係配合西班牙腸 不錯Sueno (灣仔)灣仔皇后大道東137號地舖#生活小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar # 西式餐廳 #foodiehk #相機食先 #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控#cafe #拍拖👫#打卡#jessicafoodhunt#jessicafoodie
放工後緊係又要食下野
咁先可以挨到星期五架😜😜

配埋焗薯仔同青椒👍

仲食左秘魯汁烤雞同西班牙蛋餅😌
蛋餅係配合西班牙腸 不錯

Sueno (灣仔)
灣仔皇后大道東137號地舖