📍T8 Japanese Cuisine - #YFF中環 💎【不只夜蒲🍷 隱身於蘭桂坊的高級正宗日式鐵板燒】談起蘭桂坊,很多人都只會聯想起酒吧和club吧?但其實有不少高質食府隱身其中呢~ 今天帶大家品嘗這家主打sushi和teppanyaki的高級日本料理,享受一趟正宗的日本味覺旅程。❝Teppanyaki Dinner Set❞ — $1380 per head ➤ Appetizer磯煮鮑魚味道鮮甜香濃,口味不會死鹹, 肉質依然保持鮮嫩彈牙。另一款前菜為水母刺身,即是大家常吃的海蜇,口感清爽,配上酸啫喱同吃十分開胃。➤ Foie Gras, Seasonal Sauce煎到外脆內軟的法國鴨肝,吃起來油香豐腴,入口即化,配以新鮮啤梨、玉桂、八角及紅酒熬製的醬汁中和膩滯口感,吃起來清新不膩。最特別的是店家特意以蝴蝶酥代替常用的多士,吃起來口感更香脆,整體口感非常豐富。➤ Prawn, Béarnaise Sauce香煎過的虎蝦香氣四溢,肉質爽口彈牙,而且有頗多蝦膏。配上酸酸甜甜的賓利士醬汁,豐富整體味道之餘亦能帶出大蝦的鮮味。➤ Clam, Cod, Onion Soup非常足料的
【不只夜蒲🍷 隱身於蘭桂坊的高級正宗日式鐵板燒】

➤ Appetizer

➤ Foie Gras, Seasonal Sauce

➤ Prawn, Béarnaise Sauce

➤ Clam, Cod, Onion Soup
非常足料的海鮮洋蔥湯,但略嫌調味較濃重,適合重口味人士。銀鱈魚表面魚皮煎得香脆,魚肉仍能保持嫩滑細膩。湯底充滿焦糖化洋蔥的香甜味,加上大蜆的鮮味,的確風味十足。

➤ USDA Beef Steak
來自美國的牛柳,厚切後在鐵板燒香表面封鎖肉汁,燒至肉質粉嫩,吃時簡單佐以焦脆的日本蒜片、芥末和岩鹽,突顯牛柳肉味及油香。入口有平衡的肉香及油脂,柔軟綿密。

➤ Fried Rice
飯粒炒得乾身而不失油香,粒粒分明,鑊氣滿滿。

➤ Soup
𩶘魚濃湯,以十幾斤新鮮𩶘魚熬製而成,呈奶白色,魚味鮮甜。

➤ Dessert
來自日本的赤肉蜜瓜和靜岡葡萄,清新香甜。
2022-11-16 40 浏览
又係時候對自己好啲😌before happy hour,當然要食咗餐豐富嘅晚餐-鐵板燒!先上前菜,有水母刺身,仲有磯煮鮑魚👍🏻好醒胃,又美味。銀雪魚洋蔥湯魚湯特別鮮甜,魚肉依然保持嫩嫩的。估唔到加入蜆肉,冇腥不特止,仲會令啖更出嗰鮮味!鐵板燒大蝦最正係係蝦膏汁,啲精華我一滴都冇留底😂蝦肉有手掌咁長,好厚好扎實。鴨肝蝴蝶酥估唔到會用蝴蝶酥做base!師傅話佢地試過好多間蝴蝶酥,要揾一間又要脆又鬆化又有牛油香又不太甜係好難㗎,好欣賞佢地咁用心!鴨肝入口即溶,仲有蘋果片同蝴蝶酥嘅襯托下,一點也不油膩。厚切牛肉粒7成都仲係咁好味,可能本身都用到上等美國牛,牛味好濃。而且食到呢到,已經好飽!因為未切前都見到好大份牛扒。牛肉炒飯再配以湯和野菜炒飯夠乾身,而且每啖都食到牛肉粒。可以同師傅講走葱👍🏻野菜有芽菜,夠爽口👍🏻仲有湯暖胃。最後會送上人人都喜歡嘅日本蜜瓜同埋提子,糖度極高!

先上前菜,有水母刺身,仲有磯煮鮑魚👍🏻好醒胃,又美味。

銀雪魚洋蔥湯

鐵板燒大蝦

鴨肝蝴蝶酥

厚切牛肉粒

牛肉炒飯再配以湯和野菜

最後會送上人人都喜歡嘅日本蜜瓜同埋提子,糖度極高!
2022-10-31 47 浏览
今晚同豬仔🐽落蘭桂坊附近食鐵板燒🔥。Appetizer有兩款前菜白子配醋汁 🐽表示口感軟腍 酸酸地作為前菜相當不錯❣️磯煮鮑魚 切開一片片 煮得非常入味Foie Gras, Seasonal Sauce以層層疊呈上✨ 頂層係肥美鴨肝 墊底係蝴蝶酥 中間夾著蘋果片 中和油膩感 倍添滋味😋Prawn, Béarnaise Sauce大蝦無敵彈牙 沾上蝦膏汁味道更濃郁😛Clam, Cod, Onion Soup大蜆無沙粒粒肥美 鱈魚嫩滑魚皮煎得薄脆 洋蔥清甜且🧅殺菌👍🏿USDA Beef Steak / Roll薄燒牛肉包裏著牛蒡漬和昆布 估唔到又幾夾🤪Fried Rice 粒粒分明 唔會油淋淋Soup 魚湯呈奶白色 忍唔住一啖接一啖Dessert 蜜瓜超爽甜🥰
今晚同豬仔🐽落蘭桂坊附近食鐵板燒🔥。

Appetizer
有兩款前菜
白子配醋汁 🐽表示口感軟腍 酸酸地作為前菜相當不錯❣️
磯煮鮑魚 切開一片片 煮得非常入味

Foie Gras, Seasonal Sauce

Prawn, Béarnaise Sauce
大蝦無敵彈牙 沾上蝦膏汁味道更濃郁😛

Clam, Cod, Onion Soup

USDA Beef Steak / Roll
薄燒牛肉包裏著牛蒡漬和昆布 估唔到又幾夾🤪

Fried Rice 粒粒分明 唔會油淋淋
Soup 魚湯呈奶白色 忍唔住一啖接一啖
Dessert 蜜瓜超爽甜🥰
2022-10-29 37 浏览
今晚去咗中環蘭桂坊樓上間日本餐廳食鐵板燒。T8 Japanese Cuisine 餐廳個menu 都好特別我哋叫咗呢個dinner set好快已經有頭盤食啦!白子醋汁酸酸地醒醒個味蕾先白子新鮮口感稔軟食落幾得意。磯煮鮑魚鮑魚好入味爽身有口感正呀!鴨肝配蝴蝶酥中間夾咗塊蘋果片可以中和番鴨肝果啲油脂再配埋鬆化既蝴蝶酥真係好好味😋大蜆銀鱈魚洋蔥湯鱈魚皮煎到卜卜脆啲魚肉仲一片片好正!大蜆大隻好好肉,我最鍾意食洋蔥🧅健康又有益個湯好鮮甜好好飲😋鐵板煎大蝦嘩隻蝦真係有手掌咁大!廚師仲擺得好靚真係有啲唔捨得食😆蝦肉爽口啖啖肉點埋啲蝦膏汁真係食到哈哈哈USDA 牛肉厚薄兩燒薄燒外層牛肉軟滑裏頭啲牛旁漬同昆布都好好味😋厚燒medium rare 食落肉質好juiciness 好味道😋炒飯、炒野菜、魚湯同前菜食埋都差唔多飽啦!😆甜品日本哈密瓜同提子兩個都超甜多汁!真係大滿足💯
今晚去咗中環蘭桂坊
樓上間日本餐廳食鐵板燒。
T8 Japanese Cuisine

餐廳個menu 都好特別
我哋叫咗呢個dinner set

好快已經有頭盤食啦!

白子醋汁
酸酸地醒醒個味蕾先
白子新鮮口感稔軟食落幾得意。

磯煮鮑魚
鮑魚好入味爽身有口感正呀!

鴨肝配蝴蝶酥
中間夾咗塊蘋果片可以中和番鴨肝果啲油脂
再配埋鬆化既蝴蝶酥真係好好味😋

大蜆銀鱈魚洋蔥湯
鱈魚皮煎到卜卜脆啲魚肉仲一片片好正!
大蜆大隻好好肉,我最鍾意食洋蔥🧅
健康又有益個湯好鮮甜好好飲😋

鐵板煎大蝦
嘩隻蝦真係有手掌咁大!
廚師仲擺得好靚真係有啲唔捨得食😆
蝦肉爽口啖啖肉點埋啲蝦膏汁真係食到哈哈哈

USDA 牛肉厚薄兩燒
薄燒外層牛肉軟滑裏頭啲牛旁漬
同昆布都好好味😋
厚燒medium rare 食落肉質好juiciness
好味道😋

炒飯、炒野菜、魚湯同前菜
食埋都差唔多飽啦!😆

甜品
日本哈密瓜同提子
兩個都超甜多汁!
真係大滿足💯

2022-10-17 864 浏览
今日同咗屋企人嚟到中環蘭桂芳呢間新開嘅日式餐廳食飯,呢度有做日式鐵板燒同刺身壽司omakase,為咗就返唔食咁多生冷嘢嘅媽咪,我哋就揀咗鐵板燒廚司發辦😚💓 廚師會每道菜都簡單介紹材料同煮法,服務非常之好😋🦑 汁煮白爪魚、白子首先係兩道前菜,有加咗黃芥末嘅汁煮白爪魚配青瓜 同埋 加咗醋嘅白子,少少酸又新鮮,先開咗個胃😋!🍲銀鱈魚洋蔥湯之後有個用咗嚟自日本嘅銀鱈魚煲成嘅湯,仲有好多鮮甜嘅洋蔥同蜆,夠鮮美!🦐 鐵板燒大蝦廚師已經幫燒大蝦拆咗殼,超方便!個醬都係用蝦膏嚟煮成,好濃郁㗎😛🦆 鴨肝蝴蝶酥第一次食鴨肝!估唔到用鐵板煎都可以咁軟腍肥美!再加埋蘋果紅酒同意大利黑醋兩種醬料,勁香又唔膩🥳🐮 A4和牛薄燒可以選擇幾款唔同價錢嘅牛,我哋揀咗價格相宜嘅美國牛肉😛 薄切牛肉,裏面仲卷咗啲牛篣同漬昆布,夠晒香,又可以balance返個油香味😚🐮 厚切牛肉粒之後依然係呢個嚟自美國嘅牛肉,但今次切成牛肉粒,佢超級軟腍一啲都唔韌,入口即化咁樣,好正😭💓🍛 牛肉炒飯繼續係美國牛肉xd 切成丁嘅牛肉加入炒飯,啲飯粒粒分明,而且好香好惹味,原來炒飯都可以咁好味😋!🥬 炒野菜用芽菜、蘿蔔絲等組成嘅炒野菜,香口好味

🦑 汁煮白爪魚、白子

🍲銀鱈魚洋蔥湯

🦐 鐵板燒大蝦

🦆 鴨肝蝴蝶酥

🐮 A4和牛薄燒

🐮 厚切牛肉粒

🍛 牛肉炒飯

🥬 炒野菜
用芽菜、蘿蔔絲等組成嘅炒野菜,香口好味😚

🍲 𩶘魚湯
呢個係廚師超推薦嘅魚湯,淨係用咗𩶘魚嚟煲,冇溝入其他魚㗎,魚味超級濃郁😋 !

🍈 甜品
甜品有正宗赤肉蜜瓜同靜崗提子,又甜又fresh🥰
2022-10-16
2022-10-16 77 浏览
🥓 @t8japanese今日帶媽媽嚟到中環食鐵板燒廚師發板😚🦑 前菜係 汁煮白爪魚加芥末 同 白子加醋,非常開胃😋🍲 湯品係日本銀鱈魚洋蔥湯,仲加咗幾隻蜆令湯底好鮮甜😙🦐 鐵皮燒大蝦,加上用蝦膏煮嘅醬😍 蝦嘅鮮甜出晒嚟,仲有啲鐵板嘅惹味🤩🦆 鴨肝蝴蝶酥配上蘋果紅酒同意大利黑醋兩種醬料,鵝肝超級肥美又軟腍,入口即化,大推薦!🐮 A4和牛薄燒薄切牛肉包住牛篣同昆布,好香好夠味,建議鹽同芥末都唔洗沾喇😚🐮 厚切牛肉粒,嚟自美國嘅靚牛,燒到七成熟依然非常軟腍🥰🍛 牛肉炒飯好惹味好香!乾身得嚟唔油身,炒到粒粒分明,超好味😋🥬 炒野菜炒完都keep住濕潤嘅蔬菜,而且更香口更惹味😚🍲 𩶘魚湯用咗十幾斤新鮮𩶘魚濃縮成嘅一碗精華,魚味超級鮮甜😋 食完炒飯dry dry哋,飲返碗湯最適合😚🍈 甜品最好嘅甜品係日本嘅赤肉蜜瓜同靜崗提子,超甜呀🥰
🥓 @t8japanese

今日帶媽媽嚟到中環食鐵板燒廚師發板😚

🦑 前菜係 汁煮白爪魚加芥末 同 白子加醋,非常開胃😋

🍲 湯品係日本銀鱈魚洋蔥湯,仲加咗幾隻蜆令湯底好鮮甜😙

🦆 鴨肝蝴蝶酥

🐮 A4和牛薄燒

🐮 厚切牛肉粒,嚟自美國嘅靚牛,燒到七成熟依然非常軟腍🥰

🍛 牛肉炒飯
好惹味好香!乾身得嚟唔油身,炒到粒粒分明,超好味😋

🥬 炒野菜
炒完都keep住濕潤嘅蔬菜,而且更香口更惹味😚

🍲 𩶘魚湯

🍈 甜品
最好嘅甜品係日本嘅赤肉蜜瓜同靜崗提子,超甜呀🥰
2022-10-16
去到同店員講我哋兩位,一位女侍應帶我們到鐵板燒的位置坐.看到檯面上提供的普通餐單,我們表示在dining city上預約了.女侍應聽到後愕然,並問我們是否今天才預約. 的確如此,但是你們也沒有關掉網上預約的服務. 女侍應轉眼話攞dining city menu畀我哋睇啱唔啱食,但係佢竟然攞出lunch menu....後來我哋同佢講番,佢先發覺自己攞錯....當時已經對呢間餐廳沒有很大期望 同行之有人需keto(生酮飲食),跟此女侍應表達,她說不能調整餐單...感覺佢係唔明呢一個字點解,但佢有冇問究竟係唔食得啲乜嘢.......呢個時候覺得呢一間餐廳完全唔可以配合客人嘅需求以上都係用餐前嘅體驗好在用餐途中,Alex Lam 師傅同另外一位男侍應嘅服務令到我哋對呢間餐廳改觀 本身呢一餐飯感覺好寧靜,客人有客人嘅食,舖頭有舖頭嘅上菜好在師傅喺介紹嘢食之後就問我哋啲嘢食好唔好食,同我哋講啲嘢食係點樣配搭,從而打開話匣子(:同師父傾計途中,我哋再一次表達朋友生酮飲食,個龍蝦粥可唔可以轉其他嘢,師傅表示可以變成湯.呢一刻我哋明白餐單係可以調整㗎!!!!!同嗰位女士演講嘅嘢完全唔一樣與此同時師傅同

以上都係用餐前嘅體驗

本身呢一餐飯感覺好寧靜,客人有客人嘅食,舖頭有舖頭嘅上菜
與此同時師傅同男侍應不斷同我哋講呢一個食物敏感嘅話題,師傅話佢如果唔可以食雞蛋同牛奶嘅客人,亦都遇過唔可以食gluten嘅客人,所以餐廳常備gluten free嘅豉油

刺身嗰啲好新鮮,正常發揮
龍蝦煎得幾彈牙,個蝦膏都好好味
牛肉捲幾得意,入面嘅昆布同牛蒡都有調味
令到成件事冇咁單調同油膩
總括嚟講,除咗個女侍應,其他環節都感覺好好
水母刺身配醋啫喱 & 白子
龍蝦頭湯
  • M8和牛卷
  • 龍蝦配芝士汁
2022-10-11 60 浏览
今日中午心血來潮同朋友一齊去到中環一間種草已久高級日本餐廳進食午餐☺️Lunch set果斷選擇了牛肉鐵板餐🥰套餐首先來了一客燉蛋和魚生沙律!魚生沙律非常之有驚喜,鋪滿了魚子!是一道很開胃的前菜😋然後驚喜地來了鐵板燒大蝦!配搭上賓利士醬汁,是一種常見的法國醬汁,令到本身的煎蝦更加香口,帶出了大蝦的鮮味🍤主菜是燒和牛,牛肉燒到五成熟,伴上喜馬拉雅鹽和新鮮的Wasabi😋😋😋入口即溶!Wasabi和鹽把和牛的味道發揮到極致🤭喜歡吃牛的朋友不要錯過吃完主菜後會有特色炒飯和麵豉湯🥰炒飯粒粒分明!盡顯咗師傅嘅功力!又惹味又飽肚😁還有一大盤炒雜菜,吃得我捧腹😚最後最後!還有甜品士多啤梨燉蛋😋😋為今天的午餐畫上完美的句號。

2022-10-11 38 浏览
Lunch 同朋友去中環食日本野~ 我地選左鮑魚海鮮套餐套餐包嘅嘢真係好多 有原隻南非鮑魚 ,仲有魚湯配蜆肉,魚生沙律,紫菜湯,炒菜,炒飯,焦糖燉蛋~ 套餐份左好多份慢慢地上~ 好似fine dining 咁好正好好味~原隻南非鮑魚大大隻超級爽口,配埋湯,菇同白蘿蔔一齊食真係一流,新鮮又好味~ 魚湯配蜆肉真係好正~ 個魚湯好好飲~ 好暖胃~蜆肉又新鮮又爽口彈牙~ 魚肉超級滑~ 真心好正!麵豉湯同魚生沙律都好正~ 魚生同魚籽份量都好多~炒菜香口又好味~ 小粟米好爽口!配埋炒飯一齊食真係健康又女味~ 全個套餐完整咁令到個胃好滿足~ 大贊焦糖燉蛋~ 真係好好味~ 個燉蛋好滑好好味~ 個焦糖好香脆~
Lunch 同朋友去中環食日本野~ 我地選左鮑魚海鮮套餐

麵豉湯同魚生沙律都好正~ 魚生同魚籽份量都好多~

大贊焦糖燉蛋~ 真係好好味~ 個燉蛋好滑好好味~
個焦糖好香脆~

2022-09-27 806 浏览
“食家老友” 睇完我100篇食評, 決定約戰, 選址中環蘭桂坊 T8 Japanese Cusine. 餐廳主攻鐵板燒, 老友係熟客, 今日試爆 “廚師發板”.🤗 餐廳入門口左邊係壽司吧枱, 右邊係 “鐵板燒”, 客人其實背對背, 一路食壽司, 一路聽到後面嘅煎炒聲音, 有趣. 除此以外, 座位舒適, 服務到位.🥢 今日點咗 Tokujou Nigiri Sushi 十二貫壽司套餐, $580+10%. 兩位師傅, 各一打二, 榮師父招呼我哋.🍟 小食: 炸牛膀 (後). 好食, 脆到尾, 改變咗我對牛蒡嘅印象, 讚!🫑 漬物: 沖繩苦瓜 (後). 唔常見, 我食唒.🍥 茶碗蒸. 夠熱, 不俗!🍣 第一件… 深海池魚. 魚肉結實肥嫩, 魚味不俗, 之後十一貫點算?!第二件… 鮫鰈魚. 加埋燒咗嘅魚邊, 油脂滿溢.第三件… 池魚, 島根, 配三星漬. 肉質緊實, 略帶油香.第四件… 根子. 未去膜嘅, 一粒粒黐埋一齊, 但冇卜卜脆感覺, 有趣.第五件… 鰆魚. 燒咗外皮, 加咗竹炭鹽. 食過幾次都係冇乜印象.第六件… 沙甸魚. 魚味濃郁, 掂!第七件… 甘蝦, 配蝦頭膏. 加咗蝦油, 再

炸牛膀
🫑 漬物: 沖繩苦瓜 (後). 唔常見, 我食唒.
沖繩苦瓜
🍥 茶碗蒸. 夠熱, 不俗!
茶碗蒸
深海池魚
第二件… 鮫鰈魚. 加埋燒咗嘅魚邊, 油脂滿溢.
鮫鰈魚
池魚
根子
鰆魚
第六件… 沙甸魚. 魚味濃郁, 掂!
沙甸魚
第七件… 甘蝦, 配蝦頭膏. 加咗蝦油, 再加鹹香味嘅烏魚子, 味道平衡, 非常膠口, 讚!
甘蝦
第八件… 秋刀魚. 未到時候, 唔夠肥美, 過下口癮.
秋刀魚
第九件… 赤身, 30日熟成. 略嫌唔夠魚味鐵味, Ok嘅, 頭八貫太出色, 可能有期望, 所以有少少失望.
赤身
第十件… 大拖羅, 加咗岩鹽同埋一滴柚子汁. 拖羅肥美而不失魚味, 驚喜之一, 十個讚!
大拖羅
第十一件… 北海道白海膽. 鮮甜, 忌廉口感, 一流!
北海道白海膽
第十二件… 鰻魚. 配岩鹽同埋柚子皮. 唔習慣食咁熱嘅壽司, 哈哈.
鰻魚
🍥 玉子燒, 布甸蛋. 唔錯喎.
玉子燒
🥣 麵豉湯. 夠熱, 好味道.
麵豉湯
🍨 芝麻雪糕. 正常發揮.
芝麻雪糕
🥰 總結: 環境Ok, 煎炸聲音可以接受, 服務到位. 魚料食材優質, 交到功課. 師傅介紹清晰, 有傾有講有互動. 午餐只做一輪, 唔會趕, 又唔會拖, 節奏舒適, 值得一讚! 用餐體驗愉快, 可以再戰.
午餐
赤身
大拖羅
北海道白海膽
鰻魚
下班約朋友去附近位於蘭桂坊的Teppanyaki,最近推出夏祭海鮮套餐,真的選用的食材非常之新鮮!⁎˃ᴗ˂⁎-𓍯夏祭海鮮套餐 $1,680/ppl𓌈˒˒ 海膽松葉蟹肉果凍以銀鉑作點綴,果凍由高湯製成,與松葉蟹肉、日本海膽一起放入口,鮮味滿溢!-𓌈˒˒ 季節刺身二款𓏸時令北海道帶子以青檸汁和岩鹽調味。𓏸大拖羅刺身,入口即溶,油香滿溢。-𓌈˒˒ 蠑螺壺燒 蠑螺殼作為器皿好吸引,將螺肉加入濃湯連殼去煮,螺肉爽彈無比,一定要喝剩下的湯,相當清甜。-𓌈˒˒ 鐵板燒蟶子王口感爽口彈牙,牛油味道香濃。-𓌈˒˒ 鐵板燒明太子煮蜆以清酒去熬煮,煮的過程出現巨型火焰,好像一場表演般把酒和蜆的香味完全帶出。-𓌈˒˒ 鐵板燒班馬瀨尿蝦可謂全場焦點,第一次看到這麼巨型的瀨尿蝦,原來是源自菲律賓。每隻瀨尿蝦身上都包著一大塊的蝦膏,口感好像糖心鹹蛋黃般,超級美味蝦肉加入烏魚子,又爽又鮮甜。-𓌈˒˒ 櫻花蝦炒飯加入雞蛋和大量的櫻花蝦去炒,每粒飯粒也很乾身,鑊氣滿滿。-𓌈˒˒ 日式炒雜菜為菠菜、翡翠苗、蘿蔔絲等食材,再加入白松露醬,難怪滿口都是白松露的香氣。-𓌈˒˒ 鯛魚濃湯 這個濃湯呈奶白色,真的超級濃郁香甜!-𓌈˒
下班約朋友去附近位於蘭桂坊的Teppanyaki,
最近推出夏祭海鮮套餐,
真的選用的食材非常之新鮮!⁎˃ᴗ˂⁎

𓍯夏祭海鮮套餐 $1,680/ppl
𓌈˒˒ 海膽松葉蟹肉果凍

𓌈˒˒ 季節刺身二款
𓏸時令北海道帶子以青檸汁和岩鹽調味。
𓏸大拖羅刺身,入口即溶,油香滿溢。

𓌈˒˒ 蠑螺壺燒
蠑螺殼作為器皿好吸引,
將螺肉加入濃湯連殼去煮,
螺肉爽彈無比,一定要喝剩下的湯,相當清甜。

𓌈˒˒ 鐵板燒蟶子王
口感爽口彈牙,牛油味道香濃。
𓌈˒˒ 鐵板燒明太子煮蜆
以清酒去熬煮,
煮的過程出現巨型火焰,好像一場表演般
把酒和蜆的香味完全帶出。

𓌈˒˒ 鐵板燒班馬瀨尿蝦
蝦肉加入烏魚子,又爽又鮮甜。

𓌈˒˒ 櫻花蝦炒飯
加入雞蛋和大量的櫻花蝦去炒,
每粒飯粒也很乾身,鑊氣滿滿。

𓌈˒˒ 日式炒雜菜
𓌈˒˒ 鯛魚濃湯
這個濃湯呈奶白色,真的超級濃郁香甜!
𓌈˒˒ 香蕉天婦羅配紅豆雪糕
香蕉天婦羅外脆內軟,一點也不膩。
紅豆雪糕的紅豆味道濃郁,真的像在吃紅豆糖水,真心推介。
2022-08-27 892 浏览
一直bookmark左T8好耐, 於是今晚同朋友做完野之後就去食番餐好嘅, 原來最近T8推緊盛夏限定海鮮套餐, 見到個menu都覺得好正, 所以我地一人叫左一個set試下🌟海膽松葉蟹肉果凍選用左嚟自北海道嘅新鮮海膽同鮮甜嘅松葉蟹肉, 配上用高湯製成嘅果凍, 口感清新開胃🌟刺身北海道帶子配搭岩鹽同清新嘅青檸汁調味, 肉質爽口鮮甜吞拿魚肥美富油香, 入口即溶, 好滿足🌟蠑螺壺燒師傅先將蠑螺拎左出嚟再用高湯煮, 肉質爽口彈牙, 鮮味無比, 啖啖湯汁都充滿蠑螺嘅鮮甜, 十分高質🌟鐵板燒蟶子王來自蘇格蘭嘅蟶子王肉質飽滿嫩滑, 味道鮮甜, 肉質爽脆彈牙有嚼勁🌟鐵板燒明太子煮蜆選自日本嘅蜆, 肉質飽滿, 加入清酒後慢煮, 最後加上明太子, 配搭特別, 食落鮮甜juicy, 湯汁清清地幾好飲🌟鐵板燒斑馬瀨尿蝦菲律賓斑馬瀨尿蝦成隻手臂咁大, 而且仲好生猛, 鐵板香煎後蝦香味濃郁, 最後灑上烏魚子粉提鮮, 肉質結實彈牙🌟櫻花蝦炒飯炒飯炒得夠乾身唔油膩, 粒粒分明, 每一啖都充滿蔥花同櫻花蝦嘅香氣🌟白松露蔬菜有機菠菜加豆苗配上白松露, 食落清新美味🌟鯛魚濃湯濃湯呈奶白色, 味道鮮甜一d都唔腥🌟香蕉天婦羅配紅

🌟海膽松葉蟹肉果凍

🌟刺身
北海道帶子配搭岩鹽同清新嘅青檸汁調味, 肉質爽口鮮甜

吞拿魚
肥美富油香, 入口即溶, 好滿足

🌟蠑螺壺燒

🌟鐵板燒蟶子王

🌟鐵板燒明太子煮蜆

🌟鐵板燒斑馬瀨尿蝦

🌟櫻花蝦炒飯

🌟白松露蔬菜
有機菠菜加豆苗配上白松露, 食落清新美味

🌟鯛魚濃湯
濃湯呈奶白色, 味道鮮甜一d都唔腥

🌟香蕉天婦羅配紅豆雪糕
天婦羅外脆內軟, 紅豆雪糕富濃濃嘅紅豆味, 雪糕有粒粒紅豆, 唔會過甜, 旁邊仲有好多脆脆, 口感相當豐富
2022-08-23
《T8 Japanese Cuisine - 中環》前排真係幾乎日日都去食好西,食到個人咀都刁鑽左😂無計,成日都係朋友帶歇選擇困難重症既我去食好野,所以次次都係俾朋友決定食咩🤓今次都唔例外,同朋友喺附近拍完野,朋友話佢今日book 左枱諗住同我去食鐵板燒🤩咁為食既我有好野食當然係舉腳話好啦😆呢間餐廳喺中環區中心地段,位置唔難搵當日朋友安排左食餐廳推薦既《夏祭海鮮套餐》我地被安排坐吧枱正對住師傅現場煮食既位置,所以全晚我地都可以睇住師傅大顯身手😍當晚一共食左九道菜,中間仲有兩款漬物,樣樣都好有特色可以介紹下:💁🏻‍♀️海膽松葉蟹肉果凍前菜係用高湯製作成果凍,入面有兩片海膽同埋拆左殼既蟹肉碎,果凍質地有啲似食上海水晶肴肉果種,不過呢款果凍就會食到濃濃既蟹肉味,作為前菜幾醒胃💁🏻‍♀️季節刺身二款刺身分別有北海道帶子同埋巨肥美既呑拿魚,果然係Fatty Tuna,入口溶左仲要好香魚油味,可惜得兩片🥺而帶子係偏彈牙既果一款,唔會一咬就散開或者一pat pat,餐廳本身已經幫帶子用咗青檸汁同埋岩鹽調味,食既時候唔洗再點任何醬汁👍🏻食得出新鮮的💁🏻‍♀️蠑螺壺燒呢道菜我好鍾意呀♥️蠑螺好彈牙同好鮮,店員話
《T8 Japanese Cuisine - 中環》
當日朋友安排左食餐廳推薦既《夏祭海鮮套餐》

💁🏻‍♀️海膽松葉蟹肉果凍

💁🏻‍♀️季節刺身二款

💁🏻‍♀️蠑螺壺燒

呢道菜我好鍾意呀♥️蠑螺好彈牙同好鮮,店員話廚師先將螺肉取出再切片,再放番入殼用特製高湯連殼煮滾,上枱既時候個殻仲係好熱,摸上去辣手嘅🥲不過個高湯因為咁所以超級鮮甜😆我恨不得將成個殼拎起嚟直接飲晒入面啲湯

💁🏻‍♀️鐵板燒蟶子王

終於到廚師即席烹調既時候,師傅幾下身手將蟶子放喺鐵板上面煎煮,香噴噴,個個都圍住影相🤓往往新鮮既食材就只需要簡單既烹調👍🏻蟶子王有兩種不同既口感,近頭部分比較彈牙同緊致,而裙邊位置就比較鮮嫩

💁🏻‍♀️鐵板燒明太子煮蜆

又係要飲曬啲湯既菜式,師傅用咗清酒連殼煮熟啲蜆,蜆肉煮得剛剛好咬落無渣,每人都分到七、八粒,上面既明太子有提鮮既作用,令到個湯更鮮甜,清酒喺煮嘅過程中將入面嘅酒精揮發晒,所以唔驚飲完個湯醉醺醺🥴

💁🏻‍♀️鐵板燒斑馬瀨尿蝦

一到餐廳已經見到啲瀨尿蝦喺枱上郁來郁去等我地今晚食佢🤩師傅喺鐵板上面煎香左瀨尿蝦再起肉,大大條飽滿既蝦膏露左出黎😍師傅再放左啲烏魚子碎喺蝦肉上面,令海鮮味更出,同埋烏魚子碎本身自帶天然咸香味,所以食瀨尿蝦既時候就唔洗另外再點調味😋

💁🏻‍♀️樱花蝦炒飯

去到主菜就梗係食炒飯架啦😎又到師傅表演既時候,飯炒得乾身而且粒粒分明,大量櫻花蝦令到成碗飯都好有口感,師傅好細心炒之前問我哋要唔要蔥花、使唔使走蔥,十分貼心👍🏻咁啱全枱人都啱食所以就按照師傅做法去炒啦🫶🏻

💁🏻‍♀️鯛魚濃湯

鯛魚濃湯同埋炒菜係一齊端上嘅,食完炒飯後我首先試佢個炒菜,一食先發現個菜有陣松露味😍原來師傅喺炒嘅過程落咗白松露醬,令到本來平平無奇嘅炒雜菜多咗一陣香氣👍🏻而鯛魚濃湯作為結尾前真係非常適合,魚湯本來就比人感覺非常滋潤同充滿膠原☺️餐廳提前將個魚湯隔左渣,淨返湯既精華端上比客人,客人可以一飲而盡😌飲完個胃暖笠笠好舒服

💁🏻‍♀️香蕉天婦羅配紅豆雪糕

最後上嘅甜品有香蕉天婦羅配上黑糖紅豆雪糕,再喺上面淋上黑糖醬,黑糖紅豆雪糕唔會太甜,凍冰冰襯托返香蕉天婦羅脆脆地既質感😆如果唔怕太甜嘅話可以用個香蕉點少少佢個黑糖醬,甜絲絲的為呢一餐作一個圓滿嘅結尾♥️
2022-08-23
  • 夏祭海鮮套餐
蘭桂芳呢個地方除左係飲酒,原來入面仲收埋左好多間高級餐廳喎!今次黎到呢間以高級日式料理為主既餐廳,有鐵板燒同omakase揀,相信點都有一款岩你既!😉 小編今次就揀左好耐都冇食過鐵板燒!🍽 T8 Japanese Cuisine呢度環境夠哂舒適,想親眼望住師傅功架既可以選擇鐵板燒bar檯即場烹調既視覺享受,又或者選擇一個private room與朋友把酒談心都得,真係夠哂貼心啦!❤️🦐 Seafood Teppanyaki ($468)🐄 Beef Teppanyaki ($428)🥗 Salad and Steamed Egg Custard頭盤由沙律菜、粒粒油甘魚及沙律醋汁組合成既開胃菜。油甘魚鮮甜肥美,而醋汁酸甜夠哂開胃,仲加左少許既三文魚籽增加左咸香既口感,另外茶碗蒸蛋口感滑溜,配料分別有鮮菇及白果添,加埋淡淡既昆布汁一啖放入口,真係好鮮味阿! ☺️🥣 Clam,Cod,Onion Soup銀鱈魚表面煎到金黃色,而魚肉就嫩滑細膩,火侯上控制得岩岩好;另外表面平平無奇既洋蔥湯飲落就知絕對唔馬虎,入面除左有洋蔥既甜味仲有清酒既香味,加埋大蜆呢個配合真係為鱈魚增添一份風味!👍🏻🦪 Sou

🍽 T8 Japanese Cuisine

🦐 Seafood Teppanyaki ($468)
🐄 Beef Teppanyaki ($428)

🥣 Clam,Cod,Onion Soup
🦪 South African Abalone, Crab Meat Seaweed Sauce
南非鮑魚大隻厚肉,係鐵板上烹調用左蒸焗手法令到口感食落夠腍滑,而且配埋日本大根、蟹肉以及昆布汁,食落有別於一般其他只利用鹽及胡椒既烹調手法,更加帶出到本身鮑魚既鮮甜味。😋
🦐 Prawn Bearnaise Sauce
大大隻虎蝦經鐵板煎到甘香,夠大隻之餘仲爽口彈牙,而蝦頭入面仲有膏添!當然醬汁亦都係呢度菜既靈魂人物,感覺就好似酸酸甜甜既蛋黃醬咁,食落唔會太單調而且仲帶左一種清新既感覺。😇

🥩 USDA Beef Roll
講到牛肉薄燒,多數都係用蔥粒及蒜粒包住牛肉再煎到五成熟。但今次薄燒竟然係用左牛蒡同昆布作餡料。由於牛蒡既關係食落仲多左一層口感添,而且師傅仲推薦可以將牛肉配埋炸蒜片,海鹽以及新鮮磨制既山葵一啖放入口,呢個配合除左令口感更加豐富之外,山葵既辛辣更加減低左當中油膩感,小編表示超鍾意呢個阿!😍😍
🍚 Fried Rice and Miso Soup
炒飯炒得夠乾;仲要粒粒明明真係夠哂火候。
另外日本豆苗用左白松露醬去烹調,去除左豆苗本身既草青味、仲可以帶出白松露既香氣以及蔬菜既甜味!
麵豉湯就帶微甜,整體都唔錯!

💡小知識:等小編今日教教大家黑松露與白松露既分別啦!前者味道濃郁,只需要用上少量都已經飄香十足,反而後者氣味就比較細膩多變,果種獨特既香氣有少少難以形容。
不過生吃白松露就最能品嚐到當中既香甜味,而白松露正正就可以令本身清淡既蔬菜增添一份香氣,為菜式帶來一種不同既味道,如果有機會小編都建議大家試下用白松露醬烹調,相信一定令大家愛上呢種口味😉
🍰 Dessert
鐵板燒當然唔少得既係甜品啦,有驚喜阿!竟然唔係雪糕,而係法式焦糖燉蛋。燉蛋絲滑細膩既口感再加埋表面果一層甘香既脆焦糖,真係冷與熱交融既感覺,作為今餐既結尾真係大滿足阿!👍🏻
🍽 T8 Japanese Cuisine
🏡 中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數 :🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
2022-08-16
終於放暑假喇☀️上星期約左同事chill一chill🔥平時暑假都會去旅行,今年要繼續留港🥺決定要食餐好既!今次揀左位於中環蘭桂芳既T8 Japanese Cuisine‼️餐廳以木系設計為主,簡約舒適,充滿日系感🤎食客可以坐bar枱近距離觀賞師傅用心咁烹調每一道菜式,師傅又會適時同食客互動,係一種開心滿足既體驗💗眼見餐廳仲有埋private room,私隱度高,一班人聚會或談心都好值得book埋間房呀😚不得不提既係,呢度既服務係六星級水準🌟由入座果刻開始,店員全程照顧周到,幫我放袋、勤力斟水、收拾碗碟、幫忙影相等等✨態度殷勤有禮🥰🔥 夏祭海鮮套餐 $1680🔥❥ 海膽松葉蟹肉果凍賣相好精緻✨面頭仲放左食用菊花、金箔做點綴,好似藝術品咁靚💗有d唔捨得食🤭啫喱以高湯製成,蟹肉清新爽彈,海膽鮮甜,連埋一齊食味道好豐富,夠晒開胃😚❥ 季節刺身二款分別係北海道帶子同大拖羅🍣北海道帶子以岩鹽、青檸汁作調味,令鮮味更突出,帶子厚身有咬口😍大拖羅油脂豐富,入口即溶,好想再encore🥹❥ 蠑螺壺燒螺肉連埋高湯同個殼一齊燒,螺肉比想像中多,新鮮爽口,仲盡吸高湯既精華,好入味😋食晒螺肉仲可以飲埋d湯,好鮮甜☺️
終於放暑假喇☀️上星期約左同事chill一chill🔥
平時暑假都會去旅行,今年要繼續留港🥺決定要食餐好既!

🔥 夏祭海鮮套餐 $1680🔥

❥ 海膽松葉蟹肉果凍

❥ 季節刺身二款
分別係北海道帶子同大拖羅🍣
大拖羅油脂豐富,入口即溶,好想再encore🥹

❥ 蠑螺壺燒

❥ 鐵板燒蟶子王
好鍾意呢道菜❤️大大隻好爽口彈牙😋
用左香草牛油調味,好香口而唔會蓋過蟶子既鮮味♨️

❥ 鐵板燒明太子煮蜆
以清酒煮蜆,蜆肉大大粒好飽滿,味道鮮甜🤤
配上明太子清湯,增添左鹹香同微辣感,好惹味‼️

❥ 鐵板燒班馬瀨尿蝦
不得不讚師傅現場拆肉既功架,完全係視覺享受🥰
瀨尿蝦啖啖肉,肉質結實彈牙,仲有超多蟹膏!
蝦肉加上烏魚子,增加左份鹹香味😚

❥ 櫻花蝦炒飯
炒飯炒得好乾身,食落充滿鑊氣😋炒飯控一定好滿意❤️師傅仲炒左份白松露蔬菜🥬簡單而惹味,連埋炒飯一齊食好正😍

❥ 鯛魚濃湯
魚香味十足🐟飲落仲好鮮甜,一d都唔會覺得腥😚

❥ 香蕉天婦羅配紅豆雪糕
勁!好!食!
香蕉天婦羅做到外脆內軟既效果,配埋紅豆雪糕,冷熱交融,唔會過份甜膩😍🙌🏻
2022-08-17