2023-03-07 443 浏览
今日同客人食午餐,諗住openrice揾地方試下新嘢。去到餐廳地方算企理乾淨(雖然棟大厦就好一般),不過張凳比較窄(我自問不肥不高大....)叫咗两份鐵板牛肉龍蝦餐,開始啲前菜同龍蝦都平平無奇,跟住食到薄牛肉燒,以為會好D,點知重大镬 😵‍💫 200%超級咸!!從未試過鐵板牛肉燒會又咸又油(用碟上,冇麵包底) 搞到我同個客好唔好意思,都唔知仲好唔好繼續食落去。同侍應反映,佢話係因為唔係一般做法,唔係用蒽蒜,用牛膀同其他野(唔記得佢講其他落乜食材) 仲話下次怕咸的話,可以叫佢哋用番一般蔥蒜。不過,我諗都冇下次啦。 到想埋單,等好耐都唔見侍應,一出去大廳見到原來两個係喥掛住傾計,我真係無語了。唯有當跌左一千蚊....
今日同客人食午餐,諗住openrice揾地方試下新嘢。
2023-03-07
友人生日將近,因為她不喜歡吃太多生冷食物,所以就選擇鐵板燒omakase,這間位於蘭桂坊的日式料理鐵板燒。當日上去,店內裝飾乾淨精緻,小編與友人被安排bar臺座位,可以一覽師傅煮食過程,而我們都叫了“秋櫻”的套餐。侍應服務很好,每一份菜都會詳細介紹食物材料,配搭及煮法。刺身沙律首先,侍應送上一個精緻的玻璃小碗,裡面主要分4層,由味道開始體驗到口感。最上面的第一層是鮮甜的海膽,甜度媲美馬糞海膽。第二層就是昆布漬的平目魚,通常白魚味道不重,但是經過昆布包着魚一段時間,魚的鮮味就會明顯的突顯出來,魚肉新鮮緊緻。第三層就是醋啫喱,微微酸酸,啫喱口感偏向入口即化,溫度微涼。第四層就是被切成條狀的玉林蘋果,鮮甜爽脆。旁邊就是水煮的秋葵種子,少少澀味,咬下去會有爆開口感。小編挺喜歡這個配搭,因為先吃到海膽甜味,再去吃魚的鮮味,然後利用啫喱的酸味清洗口中先前的味道再去品嚐蘋果的甜味,挺有心思。鮑魚配鮑魚肝醬小編跟友人享受前菜的同時看著師傅煮鮑魚,看著原隻新鮮鮑魚從殼中被剝取放在煎板上,再被切開幾份,非常治癒。另外旁邊是鮑魚肝醬,擺盤精緻富心思。鮑魚入口非常彈牙,鮮味重,不過對於小編跟友人來說有一點點腥
侍應服務很好,每一份菜都會詳細介紹食物材料,配搭及煮法。

刺身沙律

鮑魚配鮑魚肝醬
鮑魚入口非常彈牙,鮮味重,不過對於小編跟友人來說有一點點腥,可能是沒有加任何調味料,只是吃它本來的味道。比起鮑魚,小編更加喜歡鮑魚醬,口感有點像是吃純蟹膏,味道有點像牛雜裡面的牛蒡,而且不會很鹹,份量很多,把鮑魚沾滿醬依然剩下好多,非常適合拌飯,可是沒有XD,不過小編還是把它全吃掉了。

A4和牛薄燒
重頭戲之一:A4和牛,來自日本的和牛,而不是澳洲,小編之前試過澳洲,口感偏乾偏硬,油脂雖重但香味不夠強。這個日本和牛實在滿足很愛吃香噴噴油脂食物如鵝肝的小編。牛肉分了2片,裡面捲了牛蒡以解膩,小編很愛肥膏,所以覺得牛蒡是多餘的。入口是滿滿的油脂香,而且很軟糯。師傅會提前問想要幾成熟,因為小編比較喜歡a rare 所以就叫了a rare,友人本來想試試全熟,但廚師建議跟我一樣,最後大家都叫了a rare。旁邊覆上炸生蒜跟海鹽和wasabi,炸生蒜吃起來像硬版的蝦片,帶點酥脆,然後伴隨這比較重的生蒜味;海鹽就會提升和牛的風味,但同時都會變得明顯鹹;小編不愛wasabi所以沒試,不過這3樣都是用來減低濃重的油脂味,友人覺得wasabi配和牛好吃,而小編覺得什麼不加是最好吃(建議跟我重口味一樣的人直接吃,或者沾一點海鹽)。

雞肉丸子清湯
吃了重口味的和牛,侍應就送上用松茸熬製的雞湯來清清口中的油膩感。湯裡面包括昆布跟手打雞肉丸子,小編覺得湯底正常,菇味不太明顯,不過的確鹽下得不多,重口味的人可以覺得有點淡,丸子也是,沒有特別的調味例如加一些胡椒粉之類。小編對這個沒特別的意思,因為就是一個清淡的湯。

香蔥吞拿魚腩飯
這個小編有點失望,雖然魚蓉份量多,上面還加上蔥跟芝麻來增加口味跟口感,但是魚蓉香味跟油脂味不突出,而且筋比較多,優點就是口感綿密。醋飯底算不多,不過因為魚蓉味不算重,所以都加了蠻多豉油。

日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅
這個甜品不但非常打卡able,而且味道很清新,適合作結尾。上面先鋪上焦糖網紋脆脆,下面就放了芝麻雪糕跟脆米,然後倒上豆漿跟湯葉(豆腐皮)。焦糖網紋脆脆的顏色非常漂亮,而且帶點微溫,口感微甜且脆。芝麻雪糕濃郁。凍豆漿跟豆腐皮是小編至愛,淡淡的甜味加上豆香,使口腔清新,滑溜溜的豆腐皮跟脆米提升了整體口感,適合作結尾甜品

當日用餐體驗,小編與友人都感到滿足,尤其是喜歡油脂且重口味的小編。如有下次機會,小編都會先試試其他套餐^^。
午餐
2023-02-21 601 浏览
早前 “食家老友” 睇完我100篇食評之後, 約戰中環蘭桂坊 T8 Japanese Cuisine, 當日我哋試爆壽司 “廚師發板”, 感覺良好, 今日試埋餐廳主攻嘅鐵板燒!🤗 餐廳入門口左邊係壽司吧枱, 右邊係 “鐵板燒”, 入內仲有幾張普通方枱.🥢 今日點咗 “龍蝦和牛鐵板燒” 套餐, $498+10%. 整體表現普普通通, 略欠驚喜, 係性價比有點吸引力.🥗 沙律. 新鮮嘅, 正正常常.🍥 日式蒸蛋. 夠熱, 味道略談.🦞 龍蝦. 肉質爽口, 醬汁混合咗芝士味, 表現出色.🐂 日本A4和牛. 牛肉卷咗昆布同埋牛蒡, 有趣. 牛蒡有點搶味.🥣 麵豉湯, 漬物. 麵豉湯夠熱, 合格.🍙 牛肉炒飯. 好食, 唔特別.🥬 炒雜菜. 我唔鍾意食芽菜㗎喎, 冇意見.🍓 甜品. 以鐵板燒嚟講, 呢個甜品甚有誠意, 讚!🤗 總結: 廚師同時處理其他客人嘅食物, 略欠交流, 用餐體驗一般般. 食物質素OK嘅, 穩陣但冇驚喜, 係地理位置同埋性價比有點優勢.
早前 “食家老友” 睇完我100篇食評之後, 約戰中環蘭桂坊 T8 Japanese Cuisine, 當日我哋試爆壽司廚師發板”, 感覺良好, 今日試埋餐廳主攻嘅鐵板燒!

🥗 沙律. 新鮮嘅, 正正常常.
沙律
🍥 日式蒸蛋. 夠熱, 味道略談.
日式蒸蛋
🦞 龍蝦. 肉質爽口, 醬汁混合咗芝士味, 表現出色.
龍蝦
日本A4和牛
🥣 麵豉湯, 漬物. 麵豉湯夠熱, 合格.
麵豉湯
🍙 牛肉炒飯. 好食, 唔特別.
牛肉炒飯
🥬 炒雜菜. 我唔鍾意食芽菜㗎喎, 冇意見.
炒雜菜
🍓 甜品. 以鐵板燒嚟講, 呢個甜品甚有誠意, 讚!
甜品

2023-01-08 205 浏览
而家中環蘭桂坊有好多高質嘅餐廳😍我地打卡後,同好友 @kinoko.lam 一齊到T8 食鐵板燒🤍裝修簡單日系風格、而且坐位寬敞我地叫了卷丹SET$938🥢季節前菜✨大蝦做得好精緻,用酸酸地透明啫喱包住大蝦🍤水雲酸酸地好開胃🥢季節剌身三款✨✨✨剌身有平目魚、深海池魚、帆立貝超新鮮又厚切,尤其係帆立貝好大粒🥢蝦配季節醬汁✨大蝦 手牛油煎香,好惹味🥢北海道帆立貝配牛肝菌汁 ✨粒帆立貝爽口鮮嫩,配牛肝菌汁好夾呀啖啖肉🥢三文魚配蒜茸牛油汁✨✨師傅較介紹三文魚肉煎成8-9成熟保持嫩滑口感🥢澳洲M6和牛、厚薄燒👍🏻✨✨✨我不吃生牛肉,師傅幫我煎了全熟的M6和牛肉質口感軟腍,和牛味香濃,也不輸A4和牛✨而另一款薄燒會夾著牛蒡、Wasabi 、昆布超好味😋🥢牛肉炒飯用澳洲M6和牛炒飯飯粒粒粒分明師傅仲炒咗芽菜配埋一齊食🥢鯛魚白湯好清甜🥢甜品 👍🏻✨勁正蜜瓜&提子好甜呀~ 爆汁
而家中環蘭桂坊有好多高質嘅餐廳😍
裝修簡單日系風格、而且坐位寬敞
我地叫了卷丹SET$938

🥢季節前菜✨
大蝦做得好精緻,用酸酸地透明啫喱包住大蝦🍤
水雲酸酸地好開胃

🥢季節剌身三款✨✨✨
剌身有平目魚、深海池魚、帆立貝
超新鮮又厚切,尤其係帆立貝好大粒

🥢蝦配季節醬汁✨
大蝦 手牛油煎香,好惹味

🥢北海道帆立貝配牛肝菌汁 ✨
粒帆立貝爽口鮮嫩,配牛肝菌汁好夾呀
啖啖肉

🥢三文魚配蒜茸牛油汁✨✨
師傅較介紹三文魚肉煎成8-9成熟
保持嫩滑口感

🥢澳洲M6和牛、厚薄燒👍🏻✨✨
✨我不吃生牛肉,師傅幫我煎了全熟的M6和牛
肉質口感軟腍,和牛味香濃,也不輸A4和牛
✨而另一款薄燒會夾著牛蒡、Wasabi 、昆布
超好味😋

🥢甜品 👍🏻✨
勁正蜜瓜&提子
好甜呀~ 爆汁
2023-01-06 112 浏览
🌸.T8 Japanese Cuisine*𖥧𓇣 ﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊去中環蘭桂坊唔一定飲酒嘅🍻同朋友 @amiia.mia 影完相嚟到中環食鐵板燒🤍入到嚟裝修簡單日系風格、感覺舒適寬敞我地叫咗卷丹SET$938 令加一🫧ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧▪️季節前菜▫️透明啫喱酸酸地包住大蝦🍤▪️季節剌身三款▫️剌身三款有平目魚、深海池魚、帆立貝▪️蝦配季節醬汁▫️大蝦惹味❤️▪️北海道帆立貝配牛肝菌汁 👍🏻✨▫️大大粒帆立貝爽口鮮嫩配牛肝菌汁▪️三文魚配蒜茸牛油汁 👍🏻✨▫️三文魚肉8-9成熟🤩勁嫩滑口感滿分▪️澳洲M6和牛、厚薄燒👍🏻✨▫️M6和牛Medium肉質也不輸A5和牛喔薄燒夾住牛蒡Wasabi 昆布🤩爽口好特別▪️牛肉炒飯▫️澳洲M6和牛切咗少許嚟炒飯🫶🏻✨飯粒 粒粒分明、師傅仲炒咗芽菜俾我地🤍▪️鯛魚白湯、漬物清甜解膩▪️甜品 👍🏻✨勁正木瓜同提子🍇爆汁𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝➿〰️•〰️•〰️•〰️•〰️•〰️➿༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ T8 Japanese Cuisine @t8japanese≋ ≋ 中環蘭桂坊15
🌸.T8 Japanese Cuisine*𖥧𓇣
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊
去中環蘭桂坊唔一定飲酒嘅🍻
同朋友 @amiia.mia 影完相嚟到中環食鐵板燒🤍
入到嚟裝修簡單日系風格、感覺舒適寬敞
我地叫咗卷丹SET$938 令加一🫧

▪️季節前菜
▫️透明啫喱酸酸地包住大蝦🍤

▪️季節剌身三款
▫️剌身三款有平目魚、深海池魚、帆立貝

▪️蝦配季節醬汁

▫️M6和牛Medium肉質也不輸A5和牛喔
薄燒夾住牛蒡Wasabi 昆布🤩爽口好特別

▪️牛肉炒飯
▫️澳洲M6和牛切咗少許嚟炒飯
🫶🏻✨飯粒 粒粒分明、師傅仲炒咗芽菜俾我地🤍

▪️鯛魚白湯、漬物

₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
2023-01-05 64 浏览
聖誕12月又係同朋友食大餐嘅時候,朋友介紹T8 Japanese Cuisine 有新出嘅lunch menu,有齊刺身,鐵板燒同甜品等,好似好豐富!餐廳係LKF個邊,食完去飲返杯都好方便。我地今日食嘅係叫秋櫻嘅套餐先嚟刺身沙律貌相好吸引,係海膽平目魚配上王林蘋果同大根切絲,配搭咗昆布醋啫喱,成個口感非常豐富,仲好清新,令到人胃口大開。側邊仲有啲秋葵籽,口感好特別。鮑魚配鮑魚肝醬師傅即場係面前處理鮑魚,好似睇表演咁!有得睇又有得食,哈哈。鮑魚都好大隻,係南非鮑魚。切片再配上鮑魚肝醬上台,鮑魚彈牙帶鮮味,加上肝醬味道濃郁綿滑,令鮑魚嘅甜味再有提升。A4和牛薄燒師傅又再先比和牛我地睇睇,非常大份,而且油花均勻豐富。師傅仲好細心,會問我地想食生啲定熟啲,配合返每個人嘅口味。和牛燒得外脆內軟,保留到肉汁。薄燒內夾住牛蒡同wasabi昆布,減低咗油膩感,整個組合又幾夾幾得意。香蔥吞拿魚腩飯嚟到主食份量一啲都唔少,呑拿魚蓉充滿油香,食落口感creamy,日本米亦夠飯香。雞肉丸子清湯食咗咁多野,有個湯清清味蕾。湯用上松茸,有種淡淡嘅鮮甜味。丸子亦係餐廳自家製,有脆骨口感彈牙。甜品甜品幾有驚喜,擺盤好

我地今日食嘅係叫秋櫻嘅套餐

先嚟刺身沙律

香蔥吞拿魚腩飯

雞肉丸子清湯

甜品
甜品幾有驚喜,擺盤好精美,上面先有焦糖脆脆,下面係芝麻雪糕配上日本豆乳湯葉同脆米。口感充滿層次而唔會太甜,湯葉好滑。

非常豐富同滿足嘅一餐,好慶合節日特別日子嚟慶祝一下!
最近去咗中環食日本Lunch Set,環境超舒適,仲有好多酒!一定好多人過嚟飲酒食好西~ 我哋lunch食,就揀咗鐵板燒主題嘅秋櫻套餐~平目昆布漬,王林蘋果大根醋啫喱,裏面有海膽,加上調味可以帶出海鮮味,酸酸甜甜相當開胃,旁邊更有秋葵籽一粒粒,提升口感層次。鮑魚配鮑魚肝醬音樂師傅喺面前整,非常賞心悅目!大大隻鮑魚,相當新鮮,時間啱啱好,彈牙又大隻,仲要調味方面因為有鮑魚肝醬,更加提升鮮味及口味更香濃。A4和牛薄燒淨係見到A4牛已經好打卡,脂肪分布好靚。香蔥吞拿魚腩飯鮮味十足,整體充滿份量,也可以隨口味加入芥末享用。雞肉丸子清湯有松茸,雞蓉,成個清湯比較清新嘅菇味,香氣十足。甜品方面芝麻雪糕香味滿滿,而且表面有脆米脆餅,香甜香脆,底部更有日式腐竹、豆腐等, Mix and match非常夾呢!Menu及酒櫃

我哋lunch食,就揀咗鐵板燒主題嘅秋櫻套餐~

A4和牛薄燒淨係見到A4牛已經好打卡,脂肪分布好靚。

Menu及酒櫃
2022-12-29 48 浏览
聖誕節嘆下鐵板燒🔥又到左美美最鍾意嘅聖誕節啦🎄🎅🏼今年男朋友好有心思 晨早book左呢間鐵板燒同美美過一個肥美嘅聖誕🐷📍T8 Japanese Cuisine呢間鐵板燒餐廳喺中環蘭桂芳 地點都好易搵Menu有幾款 我地揀左新出嘅節日Menu 💰$1388一位共有11道菜 全部高質精緻以下每個類別介紹美美最鍾意嘅item✅先付/前菜Menu一開始有幾款前菜/小食日本烏魚子牛角包布甸🥐 師傅介紹係食烏魚子嘅咸香 幾特別平目昆布漬🐟用上平目魚刺身撘配海膽 鮮味十足✅刺身Menu包左時令刺身兩款 每次都唔同我地嗰日有生蠔同帶子 生蠔肥美帶子加左竹炭粒同檸檬汁 鮮甜醒胃😋✅炸物香箱蟹北海道粟米天婦羅師傅介紹呢個季節香箱蟹係食佢嘅蟹子呢味用左好多香箱蟹子撈埋香甜粟米炸成天婦羅球另有撈左蟹子嘅蛋黃醬黎點 非常之香✅鐵板燒鮑魚配鮑魚肚醬 大大隻鮑魚切條上側邊配有用鮑魚肝打蓉做嘅醬 口感嫩滑而味道非常之濃郁 用黎點番鮑魚肉好正主菜過後會有雞肉丸清湯同甜品作結我地嗰日嘅甜品係✅日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅湯葉係日本腐皮 感覺有d似腐竹糖水幾清甜食完甜品美美同男朋友都飽到200%🤣捧住個肚走
聖誕節嘆下鐵板燒🔥

我地嗰日嘅甜品係✅日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅
湯葉係日本腐皮 感覺有d似腐竹糖水幾清甜

食完甜品美美同男朋友都飽到200%🤣捧住個肚走
2022-12-29 58 浏览
今次就來到中環蘭桂坊一間高質餐廳 @t8japanese裝潢帶木系高雅感 配以舒適的燈光設計分有三個區域 有隔格的包箱區 富私隱度主區劃分了兩個區域 分別是鐵板區 及壽司巴枱區 當天已有兩名食客前來慶祝生日 整體氣氛相當適合•我們就點了12月新Menu 《紫藤 》Dinner Set $1388⭐️先付日本烏魚子 牛角包布甸⭐️前菜靜岡蕃茄山葵漬吞拿魚腩鮟鱇魚肝多士平目昆布漬 王林蘋果大根醋啫喱⭐️刺身季節刺身兩款⭐️炸物香箱蟹北海道粟米天婦羅⭐️鐵板燒鮑魚配鮑魚肝醬A4和牛薄燒⭐️西班牙紅蝦北海道帆立貝燴飯⭐️湯⭐️甜品日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅•餐廳服務員在每道菜式上菜時 都會簡單講解 相當貼心以上11道菜 每道都用心製作 就跟大家分享部分菜式🤗•💗日本烏魚子 牛角包布甸賣相已很吸引 製後的烏魚子以碎狀出現方型的牛角包布甸外脆內軟 與烏魚子一併吃獨特的鹹香味與牛角包布甸口感 已喚醒你的味蕾😋•💗鮟鱇魚肝多士廚師將鮟鱇魚肝以可愛南瓜造型顯現食客眼前外面一層加有黃梅汁煮成 裡面包裏幼嫰細滑的魚肝用餐具塗在香脆的多士上 整體菜式富高質的創意感•💗刺身兩款刺身都以簡單調味顯出鮮甜
今次就來到中環蘭桂坊一間高質餐廳 @t8japanese

西班牙紅蝦北海道帆立貝燴飯
長崎的小長井
西班牙紅蝦北海道帆立貝燴飯
2022-12-27 53 浏览
聖誕節係一年最重要嘅節日,緊係要好好慶祝🥰 呢日大佬帶我黎中環蘭桂芳嘅日本餐廳,有得揀Omakase同鐵板燒,我地就揀左12月新出嘅節日Menu紫藤,價值$1388/位包11道菜,有刺身有鐵板燒,一次過滿足哂所有願望🥰11道菜包括:✅日本烏魚子 牛角包布甸✅靜岡蕃茄山葵漬吞拿魚腩✅鮟鱇魚肝多士✅平目昆布漬 王林蘋果大根醋啫喱✅季節刺身兩款✅香箱蟹北海道粟米天婦羅✅鮑魚配鮑魚肝醬✅A4和牛薄燒✅西班牙紅蝦北海道帆立貝燴飯(+$300)✅湯✅日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅每樣食物都擺盤精緻,師傅上菜時會每樣都講解下用左咩食材,食物特點同點樣烹調等,味覺享受之餘都可以對食物本身了解更多😌 其中我最欣賞嘅係:日本烏魚子 牛角包布甸🥐 - 入座時店員有介紹過,佢地餐廳係用高質嘅日本食材,加入少少西式嘅元素去烹調,有fusion嘅感覺。呢味就完全感受到😀 用左日本嘅烏魚子琢成魚子碎,配上西式嘅牛角包布丁,用酥皮去襯托烏魚子嘅鹹香,fusion得黎又出奇地夾👍🏼鮟鱇魚肝多士🍞 - 平時超鍾意食鵝肝醬嘅我,呢味真係超啱心水😚 佢用左鮟鱇魚肚醬整成一個南瓜形狀嘅波波,外皮啫喱狀係師傅特製嘅sauce,食嘅時

11道菜包括:
✅季節刺身兩款
✅香箱蟹北海道粟米天婦羅
✅鮑魚配鮑魚肝醬
✅A4和牛薄燒
✅西班牙紅蝦北海道帆立貝燴飯(+$300)
✅湯
✅日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅

鮟鱇魚肝多士🍞 - 平時超鍾意食鵝肝醬嘅我,呢味真係超啱心水😚 佢用左鮟鱇魚肚醬整成一個南瓜形狀嘅波波,外皮啫喱狀係師傅特製嘅sauce,食嘅時候搽落脆脆嘅多士一齊食,濃郁嘅魚肝醬完全溶喺口🥰

季節刺身🦪 - 我地嗰日有嘅係生蠔同帶子,必須要讚讚生蠔非常肥美而且好新鮮,師傅喺面頭加左少少醋做嘅啫喱,食到生蠔嘅鮮味仲會豐富嘅口感😋

A4和牛薄燒🥩 - 呢個和牛薄燒好出色,油花均勻入口即溶係基本😏 特別之處佢唔似一般鐵板燒咁入面放葱蒜,佢地入面包嘅係Wasabi昆布同牛旁,中和左牛肉本身嘅油脂🥹

食哂主菜之後有雞肉肉丸湯清清味蕾,再付上甜品🍮 甜品有滑捋捋嘅日本腐皮做湯葉,加上口感有d似雪葩嘅芝麻雪糕,再配上焦糖脆餅,甜到入心,為豐富嘅一餐完美地作結❤️
2022-12-26 35 浏览
聖誕節,一定要食聖誕大餐先完美😆今次反返傳統唔係食西餐,去咗一間好高質嘅餐廳食日本菜🇯🇵呢度有VIP 大房及兩邊Bar枱人位,一邊係食鐵板燒而另一邊就食Omakase,兩邊都可以望住師傅烹調。紫藤$1388🔸先付 日本烏魚子,牛角包布甸:烏魚子烤到好香,唔腥;牛角包外脆內嫩,加埋一齊幾好食🤤🔸前菜靜岡番茄山葵清吞拿魚腩:造型將蕃茄還原咁,晶瑩剔透好靚✨蕃茄超甜,加埋吞拿魚腩係入口即溶!鮟鱇魚肝多士:鮟鱇魚肝口感幼滑,好香既魚香味!搽上多士到一脆一嫩好鬼正👍🏻平目昆布清,王林蘋果大根醋啫喱:平目魚肉質爽口,醋味令魚味提鮮,而蘋果同蘿蔔絲夠哂清甜!🔸刺身 季節刺身兩款長崎縣生蠔🦪肉厚肥美,鮮甜味十分濃厚。北海道帶子:口感好爽脆,上邊放咗竹炭粉,加上青檸汁。🔸炸物香箱蟹北海道粟米天婦羅:依家喺香箱蟹當造季節,用蟹籽加埋北海道粟米配搭超清甜!粒粒口感極佳😋🔸鐵板燒鮑魚配鮑魚肝醬:用南非鮑魚好大隻,鮑魚味好濃厚!就算唔加魚肝醬都好好食✨🔸西班牙紅蝦北海道帆立貝燴飯+$300 :用紅蝦及湯熬製而成做燴飯,飯粒食到好香既蝦味🦐紅蝦及帆立貝切好一粒粒,份量好多,每一啖飯都食到材料口感好豐富,男士都一定

紫藤$1388

🔸先付

🔸前菜

🔸刺身 季節刺身兩款
長崎縣生蠔🦪肉厚肥美,鮮甜味十分濃厚。

北海道帶子:口感好爽脆,上邊放咗竹炭粉,加上青檸汁。

🔸炸物

🔸鐵板燒

🔸西班牙紅蝦北海道帆立貝燴飯+$300 :用紅蝦及湯熬製而成做燴飯,飯粒食到好香既蝦味🦐紅蝦及帆立貝切好一粒粒,份量好多,每一啖飯都食到材料口感好豐富,男士都一定食得超飽😂夠滿足。

松茸清湯配雞蓉:雞茸入面有軟骨,令口感幾好👍🏻清湯好有香菇味,味道夠清甜可以當清清腸胃。

🔸甜品
日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅:
湯葉即係腐皮,口感順滑好香豆味,加埋焦糖脆餅令層次感豐富,芝麻雪糕外形好似做到一粒大果仁,又靚又好食😋
2022-12-21 644 浏览
同朋友仔午餐試咗新嘢,佢哋嘅和牛薄燒真係好出色😃秋櫻$688❁ 刺身沙律平目魚海膽刺身🙂白身魚本身比較淡味,配上香濃海膽。底部更加有驚喜,係王林蘋果同大根絲,全部粗有一致食落去分唔到兩者,勁得意。加上少少選擇啫喱更加開胃,側面仲有秋葵籽做裝飾。❁ 鮑魚配鮑魚肝醬係南非鮑魚,鮑魚味比較重,可以先食一啖鮑魚試吓佢嘅鮮味,再點醬汁。鮑魚肝醬唔會過咸,但係味道好濃。呢隻鮑魚真係好大隻,過往食鐵板燒都未試過有咁大隻,所以切到六件出嚟。❁ A4和牛薄燒呢個係我食過最好食嘅和牛薄燒,和牛油花遍佈均勻,咬開見到裏面仲係非常之粉紅,牛味香。最特別平時係包住啲蔥蒜,今次係Wasibi 昆布、牛旁,本身已調味咬落去甜甜地,而且口感更加突出😊入口即溶。另外有蘆筍,汁用蘆筍皮製作,食落去好清新,用來中和返和牛嘅油脂。❁ 香蔥吞奈魚腩飯吞拿魚腩飯都正,飯底用咗赤醋調味,所以唔使擔心啲飯唔夠味,飯上面係一啲菇,可以提升口感。扁頭就有香蔥吞拿魚腩蓉,油脂豐富所以好香口,吞拿魚腩有好多,同飯嘅份量基本上係一比一😳👍🏻❁ 雞肉丸子清湯食完咁豐富嘅嘢食一定要飲啖湯清清佢🍲湯料主要有松茸菇同雞肉丸子😎❁ 日本湯葉芝麻雪糕配

刺身沙律

❁ 鮑魚配鮑魚肝醬

❁ A4和牛薄燒

❁ 香蔥吞奈魚腩飯

❁ 雞肉丸子清湯

❁ 日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅
湯葉即係日本豆腐皮,勁香豆味腐皮凍身、滑溜,本身只有少許甜味,豆香加上芝麻雪糕,焦糖脆米,配搭一流。最上面有塊糖脆,大大塊好靚仔,用嚟打卡就一流❤️❤️❤️
  • A5和牛牛柳厚燒
2022-12-18 41 浏览
🔸刺身沙律<平目昆布漬•王林蘋果大根醋啫喱>平木魚好新鮮肉質好爽口,酸汁啫喱完美enhance咗魚嘅鮮味,連埋海膽一齊食口感層次好豐富!最底嘅日玉李蘋果同蘿蔔絲好清爽,側邊綠色嘅係秋葵粒粒同樣好fresh,完美地refresh返食完較重口味嘅海膽。🔸鮑魚配鮑魚肝醬南非鮑魚好大隻!鮮味夠就算唔點肝醬都好好味~🔸A4和牛薄燒平時和牛薄燒都係夾洋蔥,但今次師傅係和牛裡面包住咗Wasabi昆布同牛蒡,咬落去脆卜卜口感好正,而且牛蒡正正中和到和牛嘅油膩感,perfect match!側邊嘅Asparagus都好新鮮,夾埋一齊食都唔錯!🔸香蔥吞拿魚腩飯吞拿魚腩蓉夠油脂,好creamy!壽司飯選用咗赤醋同日本新潟魚沼越光米,粒粒都好綿好好食!🔸雞肉丸子清湯天氣凍飲碗暖笠笠嘅湯最正,湯嘅松茸味好濃郁,雞肉丸有啲脆骨係入面幾得意。🔸日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅甜品好高質!影相靚味道又正!上面嘅焦糖脆米係岩岩焗起,又香又脆,中間係自家製日本芝麻雪糕,最底係日本豆乳整嘅湯葉,清清地唔會太甜,雖然好飽但我同朋友都食曬成個甜品!

🔸刺身沙律
<平目昆布漬•王林蘋果大根醋啫喱>

🔸鮑魚配鮑魚肝醬
南非鮑魚好大隻!鮮味夠就算唔點肝醬都好好味~

🔸A4和牛薄燒

🔸香蔥吞拿魚腩飯

🔸雞肉丸子清湯

🔸日本湯葉芝麻雪糕配焦糖脆餅
2022-11-25 59 浏览
高級日本食府T8已經開幕2年多,一早聽聞餐廳環境同食物都一流!適逢朋友生日,想食正宗日式鐵板燒,於是就黎到T8。T8係中環心臟地帶—蘭桂坊,位置非常方便!另外,餐廳裝修樸實又温暖,空間充足,讓人客感覺舒適自在。而T8對食物賣相講究,每道鐵板燒都色香味俱全,兼顧味覺及視覺雙重享受。$1380 Teppanyaki dinner set Appetizer磯煮鮑魚,廚師非常細心,將鮑魚切成一片片同埋一粒粒,兩種口感截然不同,而且肉質十分鮮甜;另一款,柚子汁配白子,清新醒胃。Foie Gras , seasonal source法國鵝肝口感豐盈,配上特製醬汁及蘋果片,平衡鵝肝油膩感。Prawn 慢火煎香虎蝦,香氣洋溢,令人食指大動。配菜有我最喜歡嘅翠玉瓜片,可以吸收用牛油同埋蝦膏煮食嘅醬汁,入口令人回味。Clam,Cod, Onion soup 十分足料嘅銀鱈魚洋蔥湯銀鱈魚表面已經煎得好香,表皮好趣,但肉質鮮嫩!大蜆同銀鱈魚都冇腥味,突出湯底鮮甜味美USDA Beef Steak/roll 簿燒牛肉,五成熟!完全唔使配調味料,保留牛肉原汁原味。牛肉粒,五成熟,入口鬆軟,食到呢度,我同朋友已經

$1380 Teppanyaki dinner set
Appetizer

Foie Gras , seasonal source
法國鵝肝口感豐盈,配上特製醬汁及蘋果片,平衡鵝肝油膩感。

Prawn

Clam,Cod, Onion soup
十分足料嘅銀鱈魚洋蔥湯

USDA Beef Steak/roll
簿燒牛肉,五成熟!完全唔使配調味料,保留牛肉原汁原味。

牛肉粒,五成熟,入口鬆軟,食到呢度,我同朋友已經好飽🤣

Fried Rice
炒飯粒粒分明,夠鑊氣,完全唔會油,成碗飯每一啖都充滿着洋蔥香氣,清新可口!

Soup
原本以為呢碗湯平平無奇,聽師傅講,每日會用十斤八斤鯛魚淆製魚湯,魚湯鮮甜,完全冇腥味。

Dessert
正宗赤肉蜜瓜及靜岡提子,清甜,為呢一餐飯或上完美句號。
2022-11-17
蘭桂坊俾人感覺係飲酒消遣嘅地方,但係因為地理位置上嘅優越,唔少高級餐廳都會選址呢度,今次嚟到蘭桂坊商廈入面嘅T8食日本料理!T8提供正宗omakase同日式鐵板餐,餐單會因應時令食材而調整,務求讓客人食到最「出色」嘅味道!餐廳其中一邊喺食omasake嘅bar枱位,另一邊係食鐵板餐,另設私隱度高嘅廂房!裝修同一般師傅發板日系餐廳差唔多,但最有心思係用咗好多光影投射,而枱墊、部份食具用上金碧輝煌嘅金色,突顯氣派!服務一流,侍應主動帶位、拉櫈、唔使提示就適時加水、換食具,上菜、收拾時都輕聲細語交代!師父亦細心告知食材同菜式食法!真心抵讚!➺➺TEPPANYAKI DINNER SET$1380Appetizer | 前菜前菜兩道:白子新鮮嫩滑,配果醋食,酸酸甜甜,相當開胃!磯燒鮑魚一道分片切同粒切,兩種唔同口感,但都好入味!Foie Gras, Seasonal Sauce | 鴨肝配季節醬汁平時鐵板燒鵝肝食得多, 鴨肝比較少見,師傅控制火候剛好,外層充滿焦香,內層入口即溶,充滿油香而不膩!中下層用上蘋果片同蝴蝶酥,亦有助消膩同增加口感!呢個配搭幾新鮮!旁邊仲有意大利黑醋、果醬、水果,亦有

➺➺TEPPANYAKI DINNER SET$1380

Appetizer | 前菜

平時鐵板燒鵝肝食得多, 鴨肝比較少見,師傅控制火候剛好,外層充滿焦香,內層入口即溶,充滿油香而不膩!中下層用上蘋果片同蝴蝶酥,亦有助消膩同增加口感!呢個配搭幾新鮮!旁邊仲有意大利黑醋、果醬、水果,亦有消濟嘅心思!

Prawn, Bearnaise Sauce | 蝦配賓利士汁
師傅用兩三下純熟嘅「鏟功」就去除咗大蝦嘅外殼,令大蝦鎖住水份,爽滑彈牙!師傅亦善用每一道食材,用蝦膏製成醬汁,鹹香味非常濃厚!

Clam, Cod, Onion Soup | 大蜆銀鱈魚洋蔥湯
用大量洋蔥熬製成嘅湯,飲得到嘅都係啖啖清甜,再咬一口大蜆,都係十分鮮甜,脹卜卜嘅口感仲要好強烈!銀鱈魚皮香韌,肉紋清晰不鬆散!呢個湯絕對係我大愛!

USDA Beef steak or Roll |美國牛肉厚燒 或 薄燒
美國牛肉五成熟剛好,牛味濃郁,配wasabi 食味道唔錯!/ 薄燒和牛都係五成熟,口感軟軟腍,入面卷有牛膀同漬昆布,一啖咬晒幾種材料已好夠味,唔洗沾醮提供嘅調味料!

Fried Rice | 炒飯
炒飯粒粒分明,好乾身,唔油膩!仲有炒芽菜、豆苗、紅蘿蔔絲,都幾豐富!

Soup,Pickles | 湯、漬物
鯛魚湯呈奶白色,鮮甜不腥,杰杰哋,師傅話用大量鯛魚先熬成4、5碗,全是精華,飲過嘅客人無一不讚!

Dessert |甜品
好頭好尾,赤肉密瓜同提子甜到加咗糖水咁,全口滿是果汁,加上冰涼感,感覺甜滋滋,為一餐劃上圓滿句號!

**另設加一