The Pearl

2024-10-26 533 浏览
臨近萬聖節🎃餐廳佈置得很有氣氛👻還有本地設計設計的藝術品,令我最深刻就是餐廳中間的一張星空零石長枱🌌食物好味🤤拍照很出片💖👻31/10 有萬聖節派對🎃大家未想到節目可以預約吃飯啊😍1️⃣哈蜜瓜帕馬火腿沙律本身我就喜歡帕馬火腿😍配上巴馬臣芝士及哈密瓜一起吃,味道很贊😎沙律中還有松子仁令口感提升不少👍🏻2️⃣吞拿魚牛油果泡沫他他配自制羅勒油吞拿魚他他上面黑松露同紅醬,中間是牛油果泡沫🥑攪拌一起吃還帶點香料的味道,再配上羅勒油嘅香味,味道好豐富,正!3️⃣香煎牛封門柳封門柳本身肉味香濃,大廚把牛扒處理得剛剛好很粉嫩且口感柔軟🤩配上青醬一起吃很清新👍🏻重點有我最喜歡的薯蓉,好香滑🤤好味!4️⃣和風醬油大蝦煙肉扁意粉沒想過用和香醬油做調味是超級好味😱大蝦新鮮彈牙,還配上煙肉及木魚碎,這個配搭很新穎🫡而扁意粉不更不軟,剛剛是我喜歡的口感🤫❗️必點❗️5️⃣First Crush青瓜味為主調,配上菠蘿汁,味道很清新🥒6️⃣Rosy Romance冷泡玫瑰茶,有陣陣新鮮蘋果汁同蜜糖的清甜👍🏻

👻31/10 有萬聖節派對🎃大家未想到節目可以預約吃飯啊😍

1️⃣哈蜜瓜帕馬火腿沙律

2️⃣吞拿魚牛油果泡沫他他配自制羅勒油

3️⃣香煎牛封門柳

4️⃣和風醬油大蝦煙肉扁意粉

5️⃣First Crush
青瓜味為主調,配上菠蘿汁,味道很清新🥒

6️⃣Rosy Romance
冷泡玫瑰茶,有陣陣新鮮蘋果汁同蜜糖的清甜👍🏻
2024-10-25 566 浏览
The pearl 位於尖沙嘴瑞生酒店,旺中帶靜的位置,以暗黑工業風為主題,這顆珍珠在黑暗中發光,把這裡從靜中帶旺。哈蜜瓜帕馬火腿沙律哈蜜瓜的甜和火腿的咸一向都是絕配,此沙律還配有巴馬臣芝士,松子仁及黑醋橄榄油汁做點綴,感覺更豐富。吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油攞盤精緻可愛,我好喜歡吞拿魚他他,口感綿滑,味道新鮮,吞拿魚加上牛油果亦很搭配。香煎牛封門柳位於牛橫膈膜的肌肉,封門柳牛肉味濃郁,肉質鬆軟嫩滑。牛扒配上阿根廷青醬是經典的配搭,這個牛扒傳統牆汁真的能提升牛肉的味道。附有馬鈴薯泥和好有益既烤椰菜仔。和風醬油大蝦煙肉扁意粉大蝦數隻,爽口彈牙。扁意粉挺入味,口感帶煙韌。Crimson SaMuRaiCocktail,帶甜的vodka配茉莉茶Passionate NightMocktail,甜甜的濃郁提子味

哈蜜瓜帕馬火腿沙律

和風醬油大蝦煙肉扁意粉
大蝦數隻,爽口彈牙。扁意粉挺入味,口感帶煙韌。

Crimson SaMuRai
Cocktail,帶甜的vodka配茉莉茶

Passionate Night
Mocktail,甜甜的濃郁提子味
2024-10-24 437 浏览
早兩日放工想chill下,嚟到尖沙咀食🥂 環境舒服,如果天氣再涼啲坐室外就更加正😚 ✨蒜片橄欖油封大蝦配佛卡蝦多士 蝦🦐肉彈牙爽口,微辣配上炸蒜片,作為前菜簡單惹味😌✨秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 🍅蕃茄莎莎偶然都會食到,但利用烤脆左既鱈魚片做脆片底係有驚喜😮,好有童年既感覺🤣 配合未食過的烤法做脆片配上清新多汁的蕃茄莎莎係幾醒胃🥰 ✨慢煮西班牙黑毛豬鞍架🐖厚切豬鞍肉質嫩滑,而肉汁保持得好好唔會乾🙌🏻,而配菜除左炸薯角仲有波波迷你椰菜,用心於小節🤔✨和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 大大隻鮑魚十分吸睛😗,食落勁有咬口,配合和風照燒醬好好味,一試難忘🫶🏻,Risotto都煮得好好,外軟內煙韌,不會過硬😌今次叫咗兩杯Mocktail🥂🍹First Crush 係菠蘿汁配青瓜作主調,青瓜味好突出🥒,爽口清新; 至於🍹Passionate Night就係熱情果糖漿配提子汁,味道酸酸甜甜

✨蒜片橄欖油封大蝦配佛卡蝦多士
蝦🦐肉彈牙爽口,微辣配上炸蒜片,作為前菜簡單惹味😌

✨秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁

✨慢煮西班牙黑毛豬鞍架🐖

✨和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯

今次叫咗兩杯Mocktail🥂

2024-10-24 367 浏览
今次第二次嚟,仍然好鍾意呢度嘅氛圍,好啱好悠閒,慢慢喺度傾吓偈吹吓水🍴吞拿魚牛油果泡沫他他平時都係他他愛好者,所以覺得呢度菜配埋牛油果都幾夾幾新奇,牛油果就好似醬咁樣點綴咗嘅味道🍴和風醬油大蝦煙肉扁意粉首先一定要講嘅係份量充足,睇相都知道大蝦份量絕不吝嗇,亦都鍾意扁意粉嘅口感,帶一點彈牙,配和風醬油,亦都完全冇違和感🍴香煎牛封門柳見到佢賣相擺得咁靚,真係令人食指大動,牛柳煎嘅熟度啱啱好,平時都係食開三成熟,亦都可以按自己需要點旁邊嘅醬🍴Cocktail好鍾意呢一間餐廳會定期推出一啲唔同嘅Cocktail,打卡able之餘,又好飲,又有新鮮感
今次第二次嚟,仍然好鍾意呢度嘅氛圍,
好啱好悠閒,慢慢喺度傾吓偈吹吓水

🍴吞拿魚牛油果泡沫他他

🍴和風醬油大蝦煙肉扁意粉

🍴香煎牛封門柳

🍴Cocktail

2024-10-24 294 浏览
餐廳入門口就會見到吧枱。仲可以選擇outdoor。整個環境嘅感覺俾我就係好chill 食完飯仲可以出去outdoor同朋友傾吓偈飲吓嘢,周圍已經開始佈置Halloween氣氛裝飾。Fig and Prams Ham Salad呢道沙律真係好特別。無論係無花果嘅天然甜味,定係火腿嘅鹹香,兩者搭配得恰到好處,清新又唔會過於油膩Tuna Avocado Foam Tartare呢道菜色澤靚麗,口感滑溜,吞拿魚同牛油果的結合真係無敵!泡沫嘅質感又帶出一種清新的感覺**Grilled Hanger Steak**。牛扒嘅熟度剛好,肉質鮮嫩多汁,配上特製醬汁,味道豐富又有層次Japanese Style Linguine with Shrimp令我驚喜!意大利面同蝦仁結合得非常好,帶有淡淡嘅日式風味,既有嚼勁又唔會太重口味至於飲品方面,Milk Tea or Me呢杯雞尾酒色澤誘人,味道甜美,唔會太膩,非常適合配搭整個晚餐。而Rosy Romance呢杯無酒精嘅mocktail,則清新可口,帶有淡淡嘅果香,適合所有人享用。

2024-10-23 360 浏览
難得又揾到一間幾Chill同舒服既Bar & Restaurant ,食物都高質🩷.Grilled Hunger Steak $178鐘意封門柳 (Hunger Steak) 🥰 因為無咩油花,但肉質鬆軟,煎得粉嫩,牛肉味濃郁,配埋青醬更調出香味🩷.Japanese Style Linguine with Shrimp $158呢個意粉底係有驚喜,佢做到好彈牙,配和風醬油微甜係少食既,且蝦新鮮有口感.Tuna Avocado Foam Tartare $108呢個牛油果泡沫幾得意,酸酸地Mix埋吞拿魚就唔會覺得生,連男朋友平時唔食牛油果,都會食👍🏻.Fig and Prama Ham Salad $98呢個Prama Ham唔係死咸,係香嗰種;哈密瓜好大舊😂 大大啖好開心.Mocktails 駕車人士都飲得🥰 First Crush 菠蘿青瓜,好FreshRosy Romance 係佢哋自己配出黎既茶,係幾特別
Grilled Hunger Steak $178

Fig and Prama Ham Salad $98

Mocktails
駕車人士都飲得🥰
First Crush 菠蘿青瓜,好Fresh
Rosy Romance 係佢哋自己配出黎既茶,係幾特別
2024-10-23 487 浏览
尖沙咀的The Pearl是一家專注於高級料理以暗黑工業風為主題的餐廳,仲有室外歐陸花園可選擇,提供多種異國風味菜品。秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚片及黑醋汁🐟🐠這道菜將新鮮的吞拿魚和香烤鱈魚片完美結合,搭配蕃茄莎莎和黑醋汁,酸甜平衡,口感豐富。吞拿魚入口即化,鱈魚則烤得外焦裡嫩,蕃茄莎莎增加了一份清爽的味道,黑醋汁更是點睛之筆,十分開胃巴馬臣芝士手拆蟹肉長通粉🦀🦀🦀這道長通粉由手工拆蟹肉和巴馬臣芝士製成,蟹肉鮮甜,芝士香濃,每一口都能感受到蟹肉的鮮美與芝士的濃郁。麵條煮得剛好,彈牙有勁。黑松露薯蓉🥔🥔🥔這道黑松露薯蓉口感細膩,松露香氣撲鼻,每一口都讓人陶醉。薯蓉質地綿密,與松露的獨特風味完美結合,讓人久久回味。唐揚魷魚鬚🦑🦑🦑唐揚魷魚鬚酥脆可口,外皮炸得金黃酥脆,裡面的魷魚肉質鮮嫩,香味四溢。每一口都能感受到魷魚的鮮美與炸衣的香脆,讓人欲罷不能。總體來說,The Pearl的每一道菜品都展現了廚師的精湛技藝和對食材的用心,是一家不可錯過的高級餐廳。

秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚片及黑醋汁🐟🐠

巴馬臣芝士手拆蟹肉長通粉🦀🦀🦀

黑松露薯蓉🥔🥔🥔

唐揚魷魚鬚🦑🦑🦑

2024-10-23 366 浏览
放工諗住搵間餐廳chill 下,上到去,原來有搞Halloween 主題,都幾有氣氛。d野食都唔錯,花果帕馬火腿沙律,啲火腿幾香脆同多汁,同巴馬臣芝士嘅搭配,係幾好食。沙律醬汁帶點黑醋橄欖油嘅風味,清新怡人。吞拿魚牛油果泡沫他他,牛油果嘅濃郁滑順同吞拿魚嘅鮮甜,好新鮮,再配合自製羅勒油,帶出一種獨特嘅鮮甜味。和風醬油大蝦煙肉扁意粉,大蝦好鮮嫩同彈牙,煙肉嘅香氣滲透其中,意粉入味彈牙。牛風門柳香嫩多汁,外脆內嫩,每一啖咬落去都能感受到肉汁既鮮美。

2024-10-22 344 浏览
最近返工心很累,返左5日工,終於可以放假,即刻約朋友去Happy Friday先👧🏻👧🏻🩵前菜:吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油係我最鍾意食嘅吞拿魚,吞拿魚他他帶有香草味道,加咗羅勒油食落酸酸地,非常開胃🤤🩵前菜:無花果帕馬火腿沙律帕馬火腿配哈密瓜係無敵嘅組合,沙律菜底上面放滿巴馬芝士、松子仁、黑醋橄欖油汁,令人食慾大增💕🩵主食:香煎風門牛柳風門牛柳肉質軟腍,牛肉味濃郁,沾上阿根廷青醬,非常有特色,擺碟都好有質感添☺️🩵主食:和風醬油大蝦煙肉扁意粉一上枱就聞到勁香麻油味,扁意粉厚實有質感,配上爽口彈牙大蝦、香脆煙肉,呢個配搭都係第一次試🤭🩵飲品:First Crush由菠蘿汁、青瓜汁調製而成嘅Mocktail,口感清新🌿🩵飲品:Passionate Night香甜葡萄汁及熱情果糖漿調配而成,果香味濃,味道較香甜🩷

🩵前菜:吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油

🩵前菜:無花果帕馬火腿沙律

🩵主食:香煎風門牛柳

🩵主食:和風醬油大蝦煙肉扁意粉

🩵飲品:First Crush
由菠蘿汁、青瓜汁調製而成嘅Mocktail,口感清新🌿

🩵飲品:Passionate Night
香甜葡萄汁及熱情果糖漿調配而成,果香味濃,味道較香甜🩷
2024-10-18 566 浏览
上次同老公帶埋小朋友嚟咗呢一間酒吧食嘢,我食到津津有味,老公湊住小朋友冇乜點食,今次放低小朋友兩個拍拖,老公指明話要再去呢一間度食上次嘅嘢補償返(任性)!Fig and Parma Ham Salad今次繼續都係無無花果,換咗哈密瓜,今次嘅哈密瓜好甜好多汁,配上Parma Ham鹹鹹地,沙律都好Fresh,如果有多啲汁就會更好食。Tuna Avocado Foam Tartare吞拿魚他他無失水準,新鮮+調味一流,老公超級欣賞佢個牛油果泡沫,都未食晒吞拿魚,佢就已經食晒啲泡沫醬。Japanese Style Linguine with Shrimp兩個主菜嚟講,老公比較欣賞呢個大蝦意粉,佢覺得啲蝦都算大隻,意粉亦都好爽口,醬汁唔會太過濃味同唔會太咸。Grilled Hanger Steak牛扒仍然係好腍、重牛味、三四成熟(?)但無血水出、無雪藏味,主菜冇得頂,配菜份量就唔算好多,老公覺得加啲菇加啲蘆筍會更出色。今次服務員態度依然都係超級好,戶內戶外位置任選XD,雖然今次都係揀咗戶內位,但係我哋都出咗去戶外影咗幾張相,臨近萬聖節,仲有一啲萬聖節嘅裝飾,成個氣氛變得比上次唔同。約埋三五知己

Fig and Parma Ham Salad

Tuna Avocado Foam Tartare

Grilled Hanger Steak

今次服務員態度依然都係超級好,戶內戶外位置任選XD,雖然今次都係揀咗戶內位,但係我哋都出咗去戶外影咗幾張相,臨近萬聖節,仲有一啲萬聖節嘅裝飾,成個氣氛變得比上次唔同。約埋三五知己上嚟傾偈,都幾chill。
餐廳以神秘型格的黑色為主色調,裝飾好時尚,整體很有情調,非常適合情侶/朋友聚餐。哈密瓜帕馬火腿沙律帕馬火腿䶢香配上清新哈密瓜,可算絕配,加上巴馬臣芝士、松子仁及黑醋橄欖油汁,味道層次豐富,清甜開胃,份量亦不小。吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油擺盤精美,牛油果泡沫好綿密,加入羅勒油畫龍點睛,香氣撲鼻,吞拿魚鮮嫩香甜,整體配搭調味俱佳。香煎牛封門柳封門柳是位於牛的橫膈膜的肌肉,肉質鬆軟,而且牛肉味極為濃郁,沾點微酸Chimichurri Sauce (阿根廷青醬),惹味有特色,另外伴碟有滑綿密的薯蓉及蔬菜。和風醬油大蝦煙肉扁意粉一道有趣嘅fusion菜,扁意粉比較厚實,有質感,大蝦爽口彈牙,煙肉香口,最特別係和風醬油調味,鹹香中帶有甜味。Pearadise以香梨為主調嘅Cocktail,市面上比較少見,酒香中有蜂蜜甜味,加上水果香氣,味道香甜柔和。First Crush菠蘿汁同青瓜調製嘅Mocktail,加入梳打水,味道清爽。

哈密瓜帕馬火腿沙律

Pearadise

First Crush
菠蘿汁同青瓜調製嘅Mocktail,加入梳打水,味道清爽。
2024-10-18 409 浏览
‘ 臨近Halloween一出𨋢就見到隻南瓜好QQ 🎃 👻餐廳連室外都好用心佈置,不過full咗今次冇得坐出面🥲*蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 -蝦大大隻仲好新鮮,配上脆口嘅多士都幾惹味 *秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 - 滿滿嘅吞拿魚, 蕃茄再加上黑醋汁酸酸甜甜好開胃,底嘅香烤鱈魚脆片好香口☺*和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 - 鮑魚大隻又彈牙仲好入味,飯唔會過軟 好有口感。醬汁creamy甜甜地好好味🥰*慢煮西班牙黑毛豬鞍架 - 慢煮嘅豬肉肉質除咗厚實仲好有彈性,醬汁甜甜地都好夾!*Passionate Night(Mocktail) - 熱情果汁配新鮮提子汁嘅配搭冇可能出錯,好好飲!Crimson Samurai(Cocktaik) – 茉莉花茶配上homemade apple syrup好易入口,岩曬女仔飲🫶🏻📍 The Pearl 尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓  環境🤍🤍🤍🤍🤍 味道🤍🤍🤍🤍🤍 打卡🤍🤍🤍🤍🤍 抵食🤍🤍🤍🤍🤍
‘
臨近Halloween一出𨋢就見到隻南瓜好QQ 🎃 👻

餐廳連室外都好用心佈置,不過full咗今次冇得坐出面🥲

📍 The Pearl
尖沙咀加連威老道20-22號瑞生尖沙咀酒店4樓
環境🤍🤍🤍🤍🤍
味道🤍🤍🤍🤍🤍
打卡🤍🤍🤍🤍🤍
抵食🤍🤍🤍🤍🤍
2024-10-16 474 浏览
朋友帶我到尖沙咀瑞生酒店4樓《The Pearl》晚飯,佢知我好鍾意型格有情調的餐廳。果然冇介紹錯!除了室內以暗黑工業風裝修,更有室外位置讓顧客選擇。現在餐廳更佈置了各種Halloween裝飾,甚具氣氛!既然氣氛咁好,我和朋友先選擇兩杯飲品:🍹First Crush、🍹Rosy Romance味道清新可口又開胃,這裏的飲品確是非常出色!🥗無花果帕馬火腿沙律:份量十足,Prama Ham咸香好味,蜜瓜爽甜好夾!🥙吞拿魚牛油果泡沫他他:不單賣相出色,粒粒吞拿魚鮮甜可口,配牛油果泡沫好開胃。🥩香煎牛封門柳:餐廳招牌菜之一,肉味香濃,真的好出色!🍝和風醬大蝦煙肉扁意粉:炒得好香,扁意粉彈牙有口感!

既然氣氛咁好,我和朋友先選擇兩杯飲品:
🍹First Crush、🍹Rosy Romance
味道清新可口又開胃,
這裏的飲品確是非常出色!

🥩香煎牛封門柳:餐廳招牌菜之一,肉味香濃,真的好出色!

🍝和風醬大蝦煙肉扁意粉:炒得好香,扁意粉彈牙有口感!
2024-10-16 446 浏览
二訪位於尖沙咀瑞生酒店的高級西餐廳,餐廳環境氣氛都不錯,較低調型格。有室內和室外區域,食物質素不錯,性價比高。前菜✨秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68蕃茄酸酸甜甜開胃又健康,加上吞拿魚和黑醋汁,放在鱈魚脆片上令到味道更加豐富。✨蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88推薦!!蒜片炸得好香,蒜香香氣濃郁。油封蝦很爽口彈牙,配上香脆的多士一切恰到好處。主菜✨和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 $288賣相滿分,原隻璣煮鮑魚大大隻。鮑魚好鮮嫩軟腍,璣煮味道濃郁。野菌意大利飯硬度適中。✨慢煮西班牙黑毛豬鞍架$188豬鞍很厚切,保持到肉質嫩,旁邊的蘋果蓉醬汁很清新自然。飲品點了兩杯cocktails,餐廳有不少特色調酒,兩杯都很易入口,比較甜不會好重酒精。而且賣相都不錯,適合女士們✨Wandering Voyage:推薦!!斑斕味香濃~✨Pearadise:淡淡梨味,有點像飲梨汁~

二訪位於尖沙咀瑞生酒店的高級西餐廳,
餐廳環境氣氛都不錯,較低調型格。
有室內和室外區域,
食物質素不錯,性價比高。

前菜
✨秘魯吞拿魚拌蕃茄莎莎配香烤鱈魚脆片及黑醋汁 $68
蕃茄酸酸甜甜開胃又健康,
加上吞拿魚和黑醋汁,
放在鱈魚脆片上令到味道更加豐富。
✨蒜片橄欖油封大蝦配佛卡夏多士 $88
推薦!!蒜片炸得好香,蒜香香氣濃郁。
油封蝦很爽口彈牙,
配上香脆的多士一切恰到好處。

主菜
✨和風原隻璣煮鮑魚配野菌意大利飯 $288
賣相滿分,原隻璣煮鮑魚大大隻。
鮑魚好鮮嫩軟腍,璣煮味道濃郁。
野菌意大利飯硬度適中。
✨慢煮西班牙黑毛豬鞍架$188
豬鞍很厚切,保持到肉質嫩,
旁邊的蘋果蓉醬汁很清新自然。

飲品點了兩杯cocktails,餐廳有不少特色調酒,
兩杯都很易入口,比較甜不會好重酒精。
而且賣相都不錯,適合女士們
✨Wandering Voyage:推薦!!斑斕味香濃~
✨Pearadise:淡淡梨味,有點像飲梨汁~

2076 浏览
2024-10-16 359 浏览
今次再到訪呢間餐廳,已經換上萬聖節嘅裝飾,迎接萬聖節當日嘅慶祝活動,餐廳仲有好多一位香港藝術家嘅作品,充滿着成間餐廳,中間有張大長枱都係出自呢位藝術家嘅手筆,環境舒適,職員好殷勤,嘢食超水準,超級推介!哈密瓜帕馬火腿沙律無花果缺貨換上嘅哈密瓜非常清甜,火腿唔會太鹹,同沙律菜非常夾,仲有黑醋汁可以稍為解膩。吞拿魚牛油果泡沫他他配自製羅勒油吞拿魚好新鮮,而且份量好多,夾埋口感清爽嘅牛油果泡沫,酸酸地,作為前菜非常開胃,比起出邊食到嘅吞拿魚他他,呢度無論係賣相定係味道都更勝一籌。和風醬油大蝦煙肉扁意粉和風醬油口味比想像中更出乎意料地出色,甜甜鹹鹹嘅醬汁估唔到同意粉係咁夾,大蝦爽脆有咬口,一隻都冇霉,仲有煙肉嘅油脂亦都帶出香味。香煎牛封門柳封門柳一向都係我首選食牛嘅部位,牛味重得來肉質又唔會靭,餐廳煎嘅火候啱啱好,鎖住入邊嘅肉汁,亦都保持到牛肉嘅嫩滑口感,而下面嘅薯蓉都好綿滑!Pearadise🍸Milk, Tea or Me🍹前者適合唔太識飲酒,但係想嗌酒精嘅人,好重梨嘅果香味,甜甜地,酒味非常輕;而後者嘅酒味比較重,亦都有酸酸地嘅果味。

哈密瓜帕馬火腿沙律

香煎牛封門柳

Pearadise🍸Milk, Tea or Me🍹