2023-11-06 126 浏览
終於有一個能好好放鬆的星期六,朋友相約去中環吃日菜兼巴西菜brunch,相當特別!由這位識食之友推介,絕對有質素保證!綠色的門面加上彩色的梯級,很有朝氣!內有酒吧區、多張二至四人枱,四處擺了綠葉,很有大自然氣息,感覺寫意自在。還可透過半開放式的廚房看到多位大廚製作,好有活力!週末及公眾假期供應Brunch,由12:00pm-4:00pm,真是可以慢慢享受。Weekend Brunch ($420/位)包有五道前菜,一道共享主菜和一份甜品拼盤。******************************前菜五道有:第一道是大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黃醋汁(BOLINHO DE VATAPA),炸得黃金,賣相一流!外層香脆可口,內有綿綿的木薯和爽彈大蝦,頂頭配上柚子蛋黃醬和油醋汁,味道很夾,讚!第二道煙燻牛肉、黑蒜泥蛋黃醬(TATAKI DE CARNE DE SOL )很討我倆歡喜!輕醃的牛裡肌相當腍嫩,配上黑蒜蛋黃醬和脆蔥,味道香濃,很有心思的配搭,吸引!第三道手握壽司(AMAZONIAN NIGIRI SELECTION)分別有吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫和煙燻鴨。最喜歡是帶子配海膽泡沫壽
前菜五道有:
手握壽司
第三道手握壽司(AMAZONIAN NIGIRI SELECTION)分別有吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫和煙燻鴨。最喜歡是帶子配海膽泡沫壽司,帶子鮮嫩,連濃郁的海膽泡沫醬和少許七味粉,鮮味帶辣,配搭美味!
芒果油醋八爪魚芒果軟包
第四道是芒果油醋八爪魚芒果軟包(POLVO ROLL ),迷你版,很可愛!軟包外微脆內軟熟,中間夾着經烤的八爪魚粒、鮮芒果粒、洋蔥、蕃茄粒等,很豐富!拌了芒果油醋汁,味道有些酸香,吃起來感覺清新一點。
椰菜花白豆鷹嘴豆蓉、翠玉瓜薄荷芫茜油沙律
第五道椰菜花白豆鷹嘴豆蓉、翠玉瓜薄荷芫茜油沙律(HUMMUS DE FEIJÃO)是我最愛的一道。椰菜花經輕煎,帶些香脆,面頭是新鮮爽口的黃翠肉瓜薄片,吃時蘸上綿滑的白豆鷹嘴豆泥,伴上清新的薄荷葉吃,口感和味道都豐富多變,又是一道有心思的配搭。
巴西汁慢煮雜錦海鮮:虎蝦、魷魚、扇貝、青口
主菜四選一,㨂了巴西汁慢煮雜錦海鮮:虎蝦、魷魚、扇貝、青口(MOQUECA DE FRUTOS DO MAR)(+$60/位),非常豐富。虎蝦爽彈鮮美;魷魚爽嫩;扇貝大大隻,鮮味肉嫩;青口肥美多汁,四款都優質,配上鮮香的巴西汁及酸咪咪的油醋汁,再加上腰果泥,既豐富又美味,推介!
節日甜品
最後是節日甜品 (DESSERT PLATTER),賣相很有夏日氣息,吸引!有味道突出的椰子雪糕和焦糖脆餅雪糕;新鮮多汁的水果;酸酸甜甜的熱情果芒果慕絲;香滑的乳酪芝士餅,令人吃得很滿足,完美的總結!
近排因家中有些事情發生,日日都要頻頻撲撲,難得有一個悠閒週末跟朋友享受一頓豐富的Brunch ,為我加了不少力量!
2023-11-04
節日甜品
門口有啲樓梯位同咕𠱸 通常下晝想chill啲都可以坐下呢到🍹餐廳裝修充滿巴西風情 🇧🇷 仲有吧枱位 夜晚嚟真係好有格調 佢哋每台都會有支靚靚嘅消毒酒精佢套餐其實性價比好高 有幾款小食再加煮食不過我哋嗰日好遲先食晏 驚食唔晒所以決定散嗌🤍 每樣都超級令人驚艷🥹🫶🏻👨🏻‍🍳🤳🏻手握壽司精選-吞拿魚山椒 | 帶子配海膽泡沫❤️‍🔥 | 煙燻鴨胸 $130 三款壽司入邊我最鍾意一定係個鮮帶子配海膽泡沫🍣帶子大大嚿好滑又新鮮 配埋個大微微海水香而且打到好綿密嘅海膽泡沫成個入口勁!!鮮!!甜!! 🥹🥹🐟個吞拿魚辣椒壽司味道好特別 我會有少少覺得好似食緊poke bowl咁! 🦆最後係個煙燻鴨胸壽司 入口嗰浸煙熏味配埋鴨胸嘅鹹香好滿足💛👨🏻‍🍳🤳🏻黑松露A5和牛多士 $210❤️‍🔥上台係超級好睇一排嘅A5和牛多士上面擺滿一塊塊好大塊嘅黑松露做裝飾 味道溫和個多士咬落好香脆 個和牛油脂肉感平均入口新鮮 有慢慢融化嘅口感😭😭❤️‍🔥另外中間仲有啲炒到香甜嘅洋蔥絲🤯🤍超級推薦呢個❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥😭👨🏻‍🍳🤳🏻炸牛腹扒配醬油蛋黃 $380❤️‍🔥 呢個牛腹扒真係好驚艷❤️表面有一陣焦香味 睇落係普通煎牛扒嘅樣 但

佢套餐其實性價比好高 有幾款小食再加煮食

👨🏻‍🍳🤳🏻炸牛腹扒配醬油蛋黃 $380❤️‍🔥
呢個牛腹扒真係好驚艷❤️
表面有一陣焦香味
睇落係普通煎牛扒嘅樣 但咬落去表皮係焦脆😂
第一次食到類似「外脆內軟」嘅牛扒 仲要係好好食嘅 !!
就咁食已經好香牛味 點埋蛋黃醬油食口感會再豐富啲😋
yellow bitd好飲夠fresh 🤍
整體氛圍同食物都係💯 !!!!
Highly recommended!!
  • 手握壽司精選-吞拿魚山椒 | 帶子配海膽泡沫 | 煙燻鴨胸
  • 黑松露A5和牛多士
  • 炸牛腹扒配醬油蛋黃
  • Amazonian Nigiri Selection - Tuna and Sancho Pepper| Scallop and Spicy Uni foam | Smoked duck
  • Wagyu No Brioche (5pcs)
  • Fraldinha (300G) US Prime Flank Steak
  • Tare Sauce
  • Egg york
2023-11-01 55 浏览
🇧🇷巴西🇯🇵日本Fusion菜,聽落好新鮮,完全未試過,bookmark左呢間餐廳好耐!終於得閒搵到朋友一齊食!餐廳外面係壁畫,帶有南美graffiti色彩,好有異國風情!🌱白豆鷹嘴豆蓉、翠玉瓜薄荷芫茜沙律🥗椰菜花係煎香過,翠玉瓜切成薄片,Fresh得來又唔會好似平時個d沙律咁有好濃嘅草青味,白醬汁混合左鷹嘴豆泥,Creamy得來味道又有點新鮮特別😋。🍣手握壽司精選(吞拿魚、帶子、煙燻鴨)吞拿魚同山椒,帶子同海膽泡沫,煙燻鴨同壽司,呢d嘅配搭都好新鮮,但味道完全唔突兀,醬汁同食材融合得非常自然⭐️!吞拿魚、帶子新鮮,煙燻鴨都燒得好香!🥩 Fraldinha 牛腹扒配日式醬油蛋黃見係呢度嘅招牌菜所以就點來食,食完果然係好值得推薦🌟!🥩牛腹扒嘅瘦肉中帶有油脂,食起來一D都唔膩,口感軟腍之餘亦不失韌勁。日式醬油配蛋黃🍳,好似壽喜燒嘅醬汁,配搭煎香嘅牛腹扒非常夾!🗻🥭火焰雪山芒果雪糕配陳年巴西甘蔗酒🔥視覺效果一流,忌廉裡面滲入左🇧🇷巴西甘蔗酒,中和左忌廉嘅甜味。Cream裏面係芒果雪糕,下面係蛋糕,口感同味道都好豐富!餐廳經理服務好好,❤️好熱情咁主動講解每道菜,臨走仲比我地試左🍸1 shot m

🌱白豆鷹嘴豆蓉、翠玉瓜薄荷芫茜沙律🥗

🍣手握壽司精選(吞拿魚、帶子、煙燻鴨)

🥩 Fraldinha 牛腹扒配日式醬油蛋黃

🗻🥭火焰雪山芒果雪糕配陳年巴西甘蔗酒

餐廳經理服務好好,❤️好熱情咁主動講解每道菜,臨走仲比我地試左🍸1 shot mix左柚子嘅cocktail,好好飲👍!下次🥂happy hour同朋友再來過!
  • Fraldinha
每一次經過中環都覺得呢間餐廳既藍綠色外牆好打卡📷壁畫感覺有一種熱帶既風情🏝️ 呢間餐廳嘅靈感來自巴西嘅亞洲文化🌍 係帶南美同日本菜既Fusion🇯🇵 環境好Chill有種木系雨林既感覺🌴今次嘅菜式主要試咗海鮮為主感覺好Exotic 💙⭐️ Ceviche Amazonico 🐟用油甘魚做成既Ceviche 精髓在於Tiger's Milk的調味🥛 原先南美嘅傳統醬汁有點似魚露既鮮味🌊但係再加上Citrus 辣椒芫荽等既香料🍊 令到魚嘅鮮味更上一層樓⭐️ Beterraba 🍠紅菜頭配上豆腐奶油意外地配合🤍巧妙中和了紅菜頭既菜味變得更Smooth 加上紅石榴同埋腰果嘅點綴口感好豐富🌰⭐️ Moqueca De Peixe 🥘海鱺魚份量好豐富足夠兩人份量 🩷 配上味噌嘅煮法帶點鹹鮮🫘 加上紅棕櫚油同腰果點綴有點東南亞熱帶的影子🏖️魚肉入曬味⭐️ Baked Alaska 🗻好經典嘅火焰雪山帶上一點巴西Twist 🇧🇷鬆軟既Meringue配上芒果雪糕真係有芒果肉🥭 酸甜感覺唔會太膩 淋上巴西甘蔗酒🎋 酒香融入到蛋白裡面🍸
Ceviche Amazonico
Ceviche Amazonico
Beterraba
Moqueca De Peixe
2023-11-01 35 浏览
Brazilian cuisine in central✨ 餐廳主打巴西及日本嘅fushion菜式 將巴西食材以日式方法烹製 晚市除咗tasting menu亦有單點menu᪥ Dadinhos de tapioca $90巴西炸木薯芝士粒配辣芒果醬 新鮮炸起嘅Dadinhos熱辣辣 口感好豐富 軟糯有嚼勁 中間則有濃郁嘅芝士 好食😋᪥ Amazonian Nigiri Selection $130共有三款手握壽司 每款各兩件🍣 包括吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫及煙燻鴨 ᪥ Tataki De Carne $170煙熏牛肉配以黑蒜泥蛋黃醬 開胃惹味🤭᪥ Filet Costela $340炭燒肉眼扒配紫蘇青醬、烤蕃薯及木薯 肉眼嗌咗medium 炭燒令肉眼外皮帶少量硬脆 更香更惹味

᪥ Dadinhos de tapioca $90

᪥ Tataki De Carne $170
煙熏牛肉配以黑蒜泥蛋黃醬 開胃惹味🤭

᪥ Filet Costela $340
2023-10-31 41 浏览
同男朋友去大館同中環夜市文青一日遊, 上網推介呢間fusion 菜,環境好靚好chill禁, 所以擇左黎呢道食晚餐。燒完條八爪魚酥配紅椒莎莎醬八爪魚燒到熱辣辣,鮮嫩彈牙,加上紅椒、番茄莎莎醬及七味粉,配上2粒薯仔, 酸酸甜甜好惹味。烤甜菜根,豆腐奶油,石榴腰果火箭菜。甜菜根有齊紅同黃金菜頭2款, 味道鮮甜,配合埋小酸既石榴粒同火箭菜,好開胃。炭燒肉眼扒 配紫蘇青醬, 烤蕃薯牛扒份量都大,夠哂2人食用 ,叫左5成熟, 燒得岩岩好,真係巴西燒烤既味道👍🏻肉味重,肉質都好嫩滑,配合烤薯感覺健康。手握壽司精選有吞拿魚山椒,帶子配海膽泡沫同埋煙燻鴨壽司3款,3款壽司望落好普通,但食落明顯帶出fusion 感。煙燻鴨同吞拿魚帶有少少辣, 新鮮帶子配上鮮甜海膽泡沫, 口感特別。

燒完條八爪魚酥配紅椒莎莎醬

烤甜菜根,豆腐奶油,石榴腰果火箭菜。

炭燒肉眼扒 配紫蘇青醬, 烤蕃薯

手握壽司精選
2023-10-23 59 浏览
好耐無食WEEKEND BRUNCH,好享受 12PM 可以食到4PM嘅感覺,特別係假期,感覺好好。朋友推薦呢間Uma Nota,唔講都唔知係巴西同日本嘅fusion菜咁特別,一定要試下。前菜好多款都未見過, 大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黄醋汁,呢個講係街邊先有嘅特色,但店家希望帶呢啲味俾大家了解下,點知一食就愛上。手握壽司精選有三款選擇,吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、同煙燻鴨,我本身不特別喜歡赤身,但個吞拿魚山椒卻好好,山椒香完全令件壽司提升好多質素。煙燻牛肉加上黑蒜泥蛋黃醬,話係傳統嘅巴西做法,的確好impressed,會令你好想即刻去巴西。我平時都愛吃包,呢個軟包特別愛,芒果油醋八爪魚芒果軟包,整個調味都好好,包又特別熱,而個八爪魚都新鮮。椰菜花白豆鷹嘴豆蓉,個翠玉瓜芫茜油沙律醬好出色搶鏡,配合新鮮的椰菜花同荳蓉。醃味噌紅洋蔥烤捲心菜,呢個形式好特別,好想知係唔係巴西的手法,但又幾好食,幾特別。平時兩人就可點一個main,八個人基本上可以食哂,巴西焗海鱺魚:豬里脊肉用上完全日本方法,唔講都唔知係巴西菜,可見佢fusuion幾強大,配菜還是用上芥末、捲心菜沙拉等都好巴西感重。無諗過巴西人咁

無諗過巴西人咁愛木薯,炭燒肉眼扒都有配上呢個食材,紫蘇青醬、烤蕃薯、木薯得,估唔到咁夾,肉眼扒用上的炭香都係好精彩。

海鮮拼盤一定係個個愛的東西,龍蝦、大蝦、蜆、青口、柚子醬,最重要有個巴西醬汁點海鮮,好好食,好開胃。

DESSERT PLATTER有雪糕,仲有唔同新鮮生果,女士一定愛的賣相,不過最重要係佢地嘅芝士蛋糕,令人愛不釋手。

愛酒一定要加free flow,因為佢可以試到特別的Classic caipirinha,佢有另一款仲可以選Aperol Spritz,其他Prosecco不在話下。

如果一位都係飲埋酒都係六百幾,我覺得值得一試,至少香港無乜巴西菜。
2023-10-17 44 浏览
🐮炸牛腹扒配日式醬油蛋黃 $380本生以為佢係日式炸粉果隻,原來唔係😆😆但佢甘炸個外層係脆卜卜好香口😍好好食! 佢推介係medium ~肉質好𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲好正😍😍😍外層有少少穌脆感,內層好嫩滑☺️佢一直強調我要點個汁,又真係精粹黎!醬油蛋黃唔會過份咸,牛點埋好夾👏👏好食!🤤🍣手握壽司精選 $130吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨 3款壽司我覺得幾有特色,佢味道配搭好特別,帶子既味道最特別,好𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲加埋帶子鮮甜正👍吞拿魚山椒帶少少辣又幾過癮,煙鴨胸醬汁調得幾好幾特別,同埋佢既飯已經調左味 唔需要額外點豉油!🍹Abacaxi $95🍹 Caipi Maracua $1002杯都係好清新開胃!好飲☺️Caipi Maracua重熱情果味,仲食到佢啲籽~
🐮炸牛腹扒配日式醬油蛋黃 $380
本生以為佢係日式炸粉果隻,原來唔係😆😆

🍣手握壽司精選 $130
吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨
3款壽司我覺得幾有特色,佢味道配搭好特別,

🍹Abacaxi $95
🍹 Caipi Maracua $100
  • 炸牛腹扒配日式醬油蛋黃
2023-10-16 637 浏览
日系巴西美饌餐廳酒館 Uma Nota全新推出Weekend Brunch ,多款揉合巴西及東瀛元素的美食仼君選擇,價錢實惠,份量豐富,一定可以滿足到你。大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黃醋汁大蝦帶來了鮮嫩多汁,用了巴西常用食材木薯令外層更香脆的,配以柚子蛋黃醋汁,酸甜的柚子味道與蛋黃醋汁的濃郁口感相互輝映,飽腹美味的前菜。手握壽司精選:吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨手握壽司精選展現了日本料理的精髓配合巴西食材特色。吞拿魚搭配山椒,帶來了清新辛辣的風味,回味無窮。帶子配海膽泡沫,融合了帶子的鮮甜和海膽的濃郁。煙燻鴨則帶來了濃郁的煙燻風味,形成了完美的平衡。煙燻牛肉、黑蒜泥蛋黃醬煙燻牛肉散發出誘人的煙燻香氣,牛肉的質地鮮嫩多汁,配上黑蒜泥蛋黃醬,帶來了濃厚的蒜味和蛋黃的豐富口感,多層次風味。芒果油醋八爪魚芒果軟包:八爪魚的鮮嫩彈牙與芒果的酸甜相融合,令人驚艷。軟包則是給整道菜增添了獨特的質感,口感柔軟,搭配油醋的酸爽,清新美味。椰菜花白豆嘴鷹豆蓉、翠玉瓜薄荷芫茜油沙律烤焗椰菜花為基底,搭配白豆嘴鷹豆蓉和翠玉瓜。椰菜花帶來了清脆的口感,增添了綿密的口感。翠玉瓜和薄荷芫茜油則為這道菜帶來了清新的香

大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黃醋汁

手握壽司精選:吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨
手握壽司精選展現了日本料理的精髓配合巴西食材特色。

吞拿魚搭配山椒,帶來了清新辛辣的風味,回味無窮。

帶子配海膽泡沫,融合了帶子的鮮甜和海膽的濃郁。

煙燻鴨則帶來了濃郁的煙燻風味,形成了完美的平衡。

芒果油醋八爪魚芒果軟包:

椰菜花白豆嘴鷹豆蓉、翠玉瓜薄荷芫茜油沙律

烤焗椰菜花為基底,搭配白豆嘴鷹豆蓉和翠玉瓜。椰菜花帶來了清脆的口感,增添了綿密的口感。翠玉瓜和薄荷芫茜油則為這道菜帶來了清新的香氣。

巴西焗海鱺魚
這道巴西焗海鱺魚展現了南美風情的烹飪技巧。海鱺魚經過焗烤處理後,肉質鮮嫩多汁,並散發出迷人的香氣。

豬里脊肉、芥末、捲心菜沙拉:
豬里脊肉嫩滑的肉質搭配芥末的辛辣風味,營造出令人垂涎欲滴的口感。捲心菜沙拉的清爽脆嫩為整道菜增添了層次感。

炭燒肉眼扒配紫蘇青醬、烤蕃薯、木薯:
炭燒的獨特風味和肉眼扒的嫩滑口感。肉眼扒經過炭燒處理後,肉質鮮嫩多汁,並散發出誘人的炭燒香氣。紫蘇青醬的清新辛辣和烤蕃薯、木薯的綿密口感。

海鮮拼盤:龍蝦、大蝦、蜆、青口、柚子醬

節日甜品拼盤:
絕對的甜品盛宴,它匯集了各種美味的甜點,每一個都令人驚艷。從口感豐富的蛋糕和雪糕,到清新的水果,每一個元素都經過精心的搭配和裝飾,呈現出美麗的色彩和令人垂涎的外觀。這個甜品拼盤不僅滿足了甜食愛好者的味蕾,一個完美結尾。
2023-10-16 47 浏览
Chef’s Menu $480ppCEVICHE AMAZONICO油甘魚刺身🐟刺身新鮮美味,配合酸汁一起吃,口感清新!.TATAKI DE CARNE DE SOL炙醃牛肉、煙燻柚子汁、黑蒜蛋黃醬、脆洋蔥🐮牛肉熟成度剛剛好,還有香蒜片配合一起吃,非常香濃!.COXINHAS DE FRANGO巴西炸雞肉丸子🐔雞肉丸子很大顆,剛剛炸起,皮薄餡豐富,配上自家製辣醬吃,尤其美味!.COLIFLOR ASSADO燒椰菜花🥦很少見一大整棵椰菜花,燒得很香,配上純橐昋草沙律醬,非常特別!.FILE DE COSTELA (300G)炭燒肉眼扒🥩賣相十分好看,牛肉很整齊地排開,非常鬆軟,配上紫蘇青醬,酸酸的感覺很特別,加上烤番薯和木薯,很滿足!
Chef’s Menu $480pp
CEVICHE AMAZONICO
油甘魚刺身🐟
刺身新鮮美味,配合酸汁一起吃,口感清新!
TATAKI DE CARNE DE SOL
炙醃牛肉、煙燻柚子汁、黑蒜蛋黃醬、脆洋蔥🐮
牛肉熟成度剛剛好,還有香蒜片配合一起吃,非常香濃!
COXINHAS DE FRANGO
巴西炸雞肉丸子🐔
COLIFLOR ASSADO
燒椰菜花🥦
FILE DE COSTELA (300G)
炭燒肉眼扒🥩
2023-10-11 510 浏览
中環Uma Nota門外有一條彩虹樓梯,可以坐喺到飲野傾計,感覺幾chill, 店內色彩搭配讓人感到舒適👍結合新鮮巴西食材和日本料理,創造出獨一無二菜式。第一次品嚐巴西日式Fusion菜,感覺新鮮,我和朋友非常期待這次用餐體驗😁CHEF's MENU | $480<STARTERS>炙醃牛肉、煙燻柚子汁、黑蒜蛋黃醬、脆洋蔥牛肉經過精心醃製和炙燒,保持肉質鮮嫩多汁。柚子清新和煙燻嘅淡淡香氣互相交融,第一個菜已有驚喜油甘魚刺身,鹽虎乳汁油甘魚切成薄片,每一片刺身都鮮甜滑嫩。加入乳汁後,帶來豐富層次感。鹽虎乳汁+油甘魚絕對係perfect match巴西炸雞肉丸子色香味俱佳,肉質鮮嫩,外層酥脆。配上特製辣椒醬,雖然有點辣,但非常開胃燒椰菜花配純素香草沙律醬燒過嘅椰菜花帶有一絲焦香,口感柔軟,同時保留椰菜花天然甜味。純素香草沙律醬增添左豐富層次,更加美味廚師特色菜<MAIN>巴西焗味噌醃海鱺魚、紅棕櫚油、腰果碎烤製後嘅魚肉保持鮮嫩口感,再淋上一層紅棕櫚油,口感更豐富。腰果碎香脆,增加額外層次感,十分推薦炸豬里脊肉、芥末、炸豬排醬、捲心菜沙拉 | $230炸得外脆
CHEF's MENU | $480
<STARTERS>
<MAIN>
炸豬里脊肉、芥末、炸豬排醬、捲心菜沙拉 | $230
炸得外脆內嫩,帶有香氣美味。芥末醬和炸豬排醬提供辛辣和甜味嘅對比,增加層次感。捲心菜沙拉作為配菜,提供清爽口感和蔬菜營養
火焰雪山芒果雪糕配陳年巴西甘蔗酒
最後係是日甜品:火焰雪山芒果雪糕配陳年巴西甘蔗酒
服務員慢慢倒下甘蔗酒,藍色火焰增添視覺效果😆雪糕芒果味濃郁,口感絲滑,非常美味,大滿足
整體而言,今次用餐體驗,除左享受到美食,仲感受到服務員CHEF嘅熱情,佢哋專業嘅態度,令整個用餐過程更加完美👍
2023-10-09
火焰雪山芒果雪糕配陳年巴西甘蔗酒
2023-10-09 50 浏览
以檸檬🍋青檸或醋等入饌,每道菜式都有驚喜,每道菜都相當開胃,以酒吧來說食品質素相當高!據說每數個月都會換Menu,值得一試開放式廚房令人信心十足笑容滿面的外籍侍應,對菜式熟悉程度很高,值得一讚CHEF‘S MENU480HKD/ PERSON👍🍣CEVICHE AMAZONICO油甘魚刺身,糀虎乳汁WHITE FISH, TUCUPI TIGER MILK, SANCHO PEPPER, CORIANDER虎乳汁原來是大廚自製Lime salt vinegar的混合,酸度甚高提胃非常,加上三色蕉更芫荽,沒想到油甘魚也可以那麼清爽👍👍🐮TATAKI DE CARNE DE SOL炙醃牛肉、煙燻柚子汁、黑蒜蛋黃醬、脆洋蔥🧅LIGHTLY CURED BEEF TENDERLOIN TATAKI, SMOKED YUZU PONZU SAUCE,BLACK GARLIC MAYONNAISE, CRISPY SHALLOTS輕炙過的牛肉只有三分熟,卻是牛味鮮濃未有筋腱,柚子汁的提胃感絕佳,適量蛋黃醬跟爽脆的洋蔥🧅令它非常易入口👍🐓COXINHAS DE FRANGO巴西炸雞肉丸子OUR CL

據說每數個月都會換Menu,值得一試

開放式廚房令人信心十足

笑容滿面的外籍侍應,對菜式熟悉程度很高,值得一讚

CHEF‘S MENU
480HKD/ PERSON

🍣CEVICHE AMAZONICO
油甘魚刺身,糀虎乳汁

🐮TATAKI DE CARNE DE SOL
炙醃牛肉、煙燻柚子汁、黑蒜蛋黃醬、脆洋蔥🧅

🐓COXINHAS DE FRANGO
巴西炸雞肉丸子
OUR CLASSIC CHICKEN AND OKRA CROQUETTES WITH HOMEMADE CHILLI SAUCE

雞肉丸子🧆比想像中更是外脆內軟,炸秋葵的外皮包裹隻薯仔跟雞肉的混合,出色

🥬COLIFLOR ASSADO
燒椰菜花配純素香草沙律醬
ROASTED CAULIFLOWER, VEGAN HERBS MAYONNAISE

Keto絕配,高纖維的椰菜花🥦配上微酸的素蛋黃醬,口感不滯,卻是creamy滿足

🥯CHEF‘S SPECIAL
廚師的特色菜
吃起來像是墨魚麵包🥯,相當簡單但卻是美味

👍👍👍
🐠MOQUECA DE PEIXE
巴西焗味噌醃海鱺魚、紅棕櫚油、腰果碎
ROASTED WHITE FISH MARINATED IN GREEN MISO, MOQUECA SAUCE,
DENDE AND CASHEW NUT FAROFA

口感紥實的海鱺魚,鮮味十足,魚皮彈牙,配creamy的味噌汁,加上相當爽脆帶油香的腰果碎,難得地在西餐嚐到鮮美的魚

🍨DESSERT
CHEF'S SELECTION
(Passionfruit mousse cake)
在柔嫩的酸甜慕絲下加入紮實的蛋糕,加上熱情果籽的口感,很不錯,開胃!

👍👍👍
🍣CUCUMBER, BELL PEPPER, CRISPY CASSAVA

ATUM APIMENTADO (6 PCS) $130
SPICY TUNA ROLL, AVOCADO, SHISO LEAF, CRISPY CASSAVA
紫蘇辣吞拿魚卷
在微辣的吞拿魚蓉中,加入入口即化的熟牛油果🥑紫菜跟炸芋加強了口感,相當具玩味

👍👍
🍣AMAZONIAN NIGIRI SELECTION $130
手握壽司精選 吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨
TUNA AND SANCHO PEPPER, SCALLOP AND SPICY UNI FOAM, SMOKED DUCK
三種共六件壽司

吞拿魚山椒辣鮮兼具,
海膽泡沫鮮味十足,為帆立貝作陪襯
煙燻鴨鹹香十足,柔嫩,細薑味道極出色

難得地每一道菜色都出色, 相當值得推介
朋友介紹,話呢間fusion餐廳,有氣氛,服務好,食物有質素,所以放工黎呢度happy hour同食少少野。1. COLIFLOR ASSADO 燒椰菜花配純素香草沙律醬:非常喜歡呢個菜,健康有益又好味,烤花椰菜小花烹飪得很完美,邊緣有漂亮的焦痕,並帶有輕微的焦糖風味。最令人驚喜的是純素香草沙律醬,純素香草沙拉醬為煙熏花椰菜提供了新鮮、明亮的補充它賦予了菜式獨特的風味,綜合了各種香草和調味料,使得每一口都充滿了層次感。COLIFLOR ASSADO 絕對是素食與非素食者都會著迷的美味。2. WAGYU NO BRIOCHE 黑松露A5和牛多士: 奶油麵包上的 A5 和牛牛肉令人難以置信的豐富,精美的A5和牛肉帶著美麗的花紋,每一塊都是小小的奢華享受。多士外皮酥脆,內裡卻柔軟滑嫩,完美搭配頂級和牛的豐潤口感。而黑松露的香氣更是讓人垂涎欲滴,每一口都彷彿在味蕾上綻放。這道菜絕對是美食愛好者的夢幻選擇。3. FRALDINHA 牛腹扒配日式醬油蛋黃: 牛腹扒裡面的肉質鮮嫩多汁,保持了肉質的嫩滑,外皮則酥脆可口,這種對比令人十分滿足。更令這道菜特別的是日式醬油蛋黃,它為整道菜增添了深度和風味層

3. FRALDINHA 牛腹扒配日式醬油蛋黃: 牛腹扒裡面的肉質鮮嫩多汁,保持了肉質的嫩滑,外皮則酥脆可口,這種對比令人十分滿足。更令這道菜特別的是日式醬油蛋黃,它為整道菜增添了深度和風味層次。這道富有創意的美食絕對值得一試。

非常滿意嘅一餐,下次想試吓呢度嘅mussels。
2023-09-27
  • WAGYU NO BRIOCHE
  • 黑松露A5和牛多士
  • FRALDINHA
  • 牛腹扒配日式醬油蛋黃
  • COLIFLOR ASSADO
  • 燒椰菜花配純素香草沙律醬
2023-10-02 73 浏览
第一次嘗試日本巴西 fusion 菜,比較少有,餐廳裝修好靚,帶有日本與巴西的獨特風情同浪漫既氣氛,個 vibe 好好。地方亦夠大,座位好舒適。油甘魚刺身、鹽糀虎乳汁 ($170)油甘魚鮮甜肥美,足足有8大片,配上亞馬遜鹽糀虎乳汁,食落酸酸甜甜好清新開胃。巴西炸木薯芝士粒配辣芒果醬 ($90)外層口感酥脆,內裡芝士煙韌有咬口。配上辛辣芒果醬,增添左層次感,可以感受到巴西既風情。當然唔點醬亦可以,更加食得出濃郁既芝士味道。手握壽司精選 ($130)今晚有吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫同煙燻鴨壽司,每款都精心製作,完完全全帶出日本巴西既fusion慨念。我特別喜歡帶子配海膽泡沫壽司,帶子同海膽泡沫既組合充滿住豐富同獨特既口感。炭燒肉眼扒 (300g) 配紫蘇青醬、烤蕃薯、木薯 ($340)牛扒份量比較大,叫左 medium rare,上菜真係岩岩好,唔會 overcook,底部亦傳來陣陣炭燒味。牛扒肉味比較重,肉質相對嫩滑結實,配合甜甜既烤薯,既飽肚又健康。非常值得 revisit 既餐廳,無論 weekend chill定閒日晚飯,都可以滿足倒。
油甘魚刺身、鹽糀虎乳汁 ($170)
巴西炸木薯芝士粒配辣芒果醬 ($90)
手握壽司精選 ($130)
2023-10-01 56 浏览
Are you a fan of Japanese cuisine yet looking for something more exotic? Uma Nota adds Brazilian spices & street food fare to Jap food, creating a fun twist. 🍽️ Porcoletta Pork loin tonkatsu, mustard, tonkatsu sauce, cabbage salad🍽️ Coxinhas de Frango Classic chicken and okra croquettes with homemade chili sauce🍽️ Polvo na Grelha Grilled Spanish octopus, young potato, red bell pepper chimichurri🍽️ Atum Apimentado Spicy tuna roll, avocado, shiso leaf, crispy cassava🍽️ Baked Alaska Mango fruit ice-crea

🍽️ Porcoletta

🍽️ Coxinhas de Frango

🍽️ Polvo na Grelha

🍽️ Atum Apimentado

🍽️ Baked Alaska

Mango fruit ice-cream, swiss meringue, caetano’s cachaça flambee