2019-06-02 52 浏览
好耐之前曾經喺呢幢大廈做過event,印象中呢度嘅餐廳都係行有格調嘅路線,裝修同食物上都好有心思,但價錢方面就有番咁上下😅 朋友介紹呢間餐廳嘅午餐Menu係至到夜晚八點😱😱係very late lunch呀!通常食午餐係比較化算嫁嘛,所以聽到真係不可置信😼打電話訂位時double confirm先信係真😂🙊一行兩人點咗3個lunch set. 西+日係我最鍾意嘅配搭☝🏻一入去就覺得佢裝潢型格,開放式水吧位更係焦點。我地分別揀咗炭燒美國穀飼豬扒配椒碎焗烤薯同埋炭燒澳洲穀飼安格斯肉眼配薯條🍟。豬扒特別保留左豬肉天然鮮味,唔會太蘇,肉汁多且肉質鮮嫩。烤薯有d辣,但越食越過癮🤩安格斯肉眼都做得岀色,牛味香濃,烤製火候恰到好處,配埋大量蕃條一齊食,男朋友表示滿足🤣除此之外,我哋仲叫咗客鮮蜆魚湯稻庭烏冬,烏冬入口滑溜,湯底濃厚,配稻庭烏冬就最能食得出佢原始風味。魚湯配大蜆,確實係鮮上加鮮😎另外知道燒牛舌喺餐廳招牌菜之一,果然串燒有水準,外層香脆,內裏軟滑。串燒好食在晤止火候恰當,最正係用備長炭燒,特別有炭香💡兩口子靜靜地望向街外,週末嘅中上環難得嘅恬靜,原來都幾舒服😌配埋好酒、好菜令呢個weeke

串燒好食在晤止火候恰當,最正係用備長炭燒,特別有炭香💡

兩口子靜靜地望向街外,
週末嘅中上環難得嘅恬靜,原來都幾舒服😌配埋好酒、好菜令呢個weekend來得更加寫意、動人😎 有下次☝🏻
位於中環地鐵站附近, 算易去環境算係叫靚, 地方都舒服!日式既一個lunch set, 湯係固定一定係噌湯, 會配白飯, 銀雪魚西京燒, 味道十分正, 西京燒配銀雪魚本來就好多間餐廳都係咁配搭,最正既係, 質素保持到好味之余, 價錢先148, 西京燒味比較重, 帶小甜, 魚口感好鬆軟, 不過帶有小小骨要小心, 因為我食開係無骨/已去骨.炭燒angus肉眼, 炭燒味十分之重, 中意炭燒味既人可能就要選呢款黎試試, 但如果唔中意食炭燒味既人黎講就會有小小苦苦地既味, 扒本身極大件,口感有小小帶硬, 算係比較熟. 肉汁算多.牛串係我覺得最好食既食物, 口感有小小入口即溶既感覺, 價錢平都係三十多, 油份比較多, 容易濟,所以1人1串就好.牛味濃, 不用點太多醬or汁, 喜歡可以點小小鹽!

位於中環地鐵站附近, 算易去

環境算係叫靚, 地方都舒服!
日式既一個lunch set, 湯係固定一定係噌湯,
口感有小小帶硬, 算係比較熟. 肉汁算多.

牛味濃, 不用點太多醬or汁, 喜歡可以點小小鹽!
2019-06-01
2019-06-01 6 浏览
雖然我本身不常喝酒,但是我很喜歡Bar的feel,自然令人很放鬆。今天我和男友🐽選擇了位於中上環這間樓上bar & restaurant,試一下這裡出名的備長炭串燒。一出門就聽見熟悉的Maroon 5音樂,然後這晚就變成了Maroon 5 playlist之夜🥰🍽 Chargrilled Black Angus Ribeye in Tandoori Sauce (8oz)這裡最特別的是有overtimed lunch menu,所以8pm前仍然可以優惠價享用lunch set,對於在中環吃飯的人是天大喜訊!我們選擇了最想吃的Ribeye steak。Set包括餐湯和沙律,兩個都不過不失。Ribeye非常重炭烤味,而且medium rare的肉質真的是裡面仍然呈現紅色,而不是想其他餐廳一樣接近medium的熟度。用Tandoori sauce醃製過後添加了一點印度風味,感覺非常特別,而且一點都不會不搭👍🏻🍽 Day-dried Squid + Chicken Breast Soft Bone + Chicken Gizzard當然不能錯過餐廳主打的備長炭串燒!魷魚的份量很多,因為用備長炭

Set  Soup
Set  Caesar  Salad
Black  Angus  Ribeye

當然不能錯過餐廳主打的備長炭串燒!魷魚的份量很多,因為用備長炭燒所以可以很好地鎖住肉汁,完全不會過老,而且肉質飽滿👍🏻另外雞胸軟骨也非常特別,一點雞胸肉加上軟骨,脆脆的口感佐酒一流🤤雞腎串燒也好吃,每一塊都很大,沒有多餘的調味所以能嚐到雞肉的鮮味👍🏻

Day-dried  Squid
Chicken  Gizzard  &  Chicken  Breast  Soft  Bone

🍽 Chicken Tikka with Mint Sauce
雖然這間是西餐廳,但是我們嚐了很多印度風味的菜呢🙈作為食雞獸,一看見餐牌上有雞肉料理,當然忍不住馬上叫了。上菜的時候鐵板仍然非常熱,雞肉一直在冒煙,非常香!如果大家不想吃到太多燒焦的部分記得要不是翻轉它,或者要趁熱吃啦。雞肉十分大塊,肉質鮮嫩,而且印度香料的味道充分滲入雞肉裡👍🏻一定要擠上檸檬汁,可以令sauce的味道更突出🤤

Chicken  Tikka

🍽 Mixed Green Salad with Strawberry Vinegraitte

Mixed  Green  Salad
2019-05-29 21 浏览
閒日lunch hour去左位於上環嘅zentro,環境寫意有格調,好適合一班朋友邊食邊傾計。去嘅時候係1:30, 過咗最繁忙嘅時候,而且lunch Menu去到夜晚八點, 對於冇固定食飯時間嘅人來講係一個唔錯嘅選擇。同朋友選擇咗兩個lunch set每個lunch set都有前菜,先講南瓜湯,texture好creamy,香味濃郁,佢嘅沙律菜配埋酸酸甜甜嘅汁就更加醒胃,食完之後更加期待Main dish。1. 安格斯肉眼上菜時已經見到牛扒有炭燒嘅痕跡,配埋金黃色嘅薯條,賣相好吸引。牛扒係用備長炭燒成,食落有陣陣嘅炭香味,而且鮮嫩多汁唔會老。薯條亦都炸得鬆脆香口,配埋沙律菜可以解膩。2. 黑豚扒咖喱蛋包飯豬排好厚切,而且香味十十足,即使炸完都唔會乾身同冇肉食。白飯上面有一層炒蛋,金黃色閃令令嘅色澤令到成個賣相更加吸引。蛋包飯同埋咖喱汁食落都好夾,鍾意咖喱同埋吉列食物嘅朋友可以一試。

同朋友選擇咗兩個lunch set

1. 安格斯肉眼

2. 黑豚扒咖喱蛋包飯
Zentro用膳區有一排座位可外望露台街景,也設有吧枱位置供客人飲野。星期一至六的lunch menu供應時間為中午12點至晚上八時,Overtimed memu有十二款套餐選擇。每款套餐也含沙律和餐湯。是日的忌廉南瓜湯入口滑溜creamy,湯內加入少量南瓜籽,頗有籽香。很多枱客人也點這道日式炸蝦天丼定食,三隻炸蝦天婦羅有睇頭,雖不算非算熱辣,但新鮮度和味道不俗,蝦肉結實,有一定彈牙度。冬菇天婦羅更得我歡心,厚肉多汁。餐飲揀果汁也不用額外收費,橙汁帶果肉友人點的鮮蜆肉湯稻庭烏冬,我試了一口,烏冬順滑,湯底比較清淡。侍應推介備長炭燒物,因為我們已點了兩份主食,所以只嘗了燒蜀米和燒蘑菇。友人說蜀米頗甜;我吃的燒蘑菇也夠juicy。最後加了$15多點一杯hot latte,奶味比啡味重,大大杯性價比高。

冬菇天婦羅更得我歡心,厚肉多汁。

餐飲揀果汁也不用額外收費,橙汁帶果肉

友人說蜀米頗甜;我吃的燒蘑菇也夠juicy。

2019-05-28 22 浏览
餐廳提供食物嘅種類都幾多,未食飯嘅可以食佢哋做到夜晚八點嘅午市套餐,食咗飯嘅朋友就可以試吓佢哋嘅串燒同埋嘢飲。我哋就叫咗兩個餐同埋幾款小食。沙律、西式餐湯和麵豉湯 — 呢啲都係跟餐附送嘅,雖然係餐湯,但係做得一啲都唔馬虎,上面落咗薄薄一層黑松露油,味道唔錯,沙律亦都新鮮。鮮魷魚一夜干— 店員推介嘅自家製菜式,用一款傳統一夜干嘅製法,令魷魚嘅鮮味更突出,平時出街都唔係成日見,值得一試。牛脷薄切、雞軟骨、雞腎串燒— 呢啲全部都係即叫即燒,重點係依度嘅燒物全部都係用上備長炭,有別於傳統嘅爐。溫泉蛋黑豚肉生薑燒飯定食— 好有日本風味,加隻溫泉蛋令碗飯無咁乾之餘,仲鐘意佢用上新鮮嘅鴻喜菇,好好食!!鮮蜆魚湯稻庭烏冬— 依排食嘅嘢都較為熱氣,所以決定叫個清淡少少,不過竟然都有驚喜,魚湯好清甜,而且仲有好多蜆啊!整體來講好滿意餐廳嘅水準,價錢亦都係同區餐廳來講算抵食,喺中環收工同同事上嚟食下野,聽下音樂就啱晒。

2019-05-27 17 浏览
今日同朋友行完PMQ,去左中環威靈頓街The Wellington ZENTRO食晚飯,佢係一間融合西餐同酒吧既餐廳,signature係備長炭燒物🍢備長炭密度高質感硬,比起普通炭更能令食物受熱平均,備長炭經處理後最高溫度達1000度,比普通炭火100-200度高出幾倍,令肉類可以鎖緊肉汁鮮味,外皮香口。特選厚切牛舌串🍢佢用既牛舌用近喉嚨位既肉,肉好厚身,肉質最鮮嫩彈牙而且好多汁,唔會好韌!日式燒鵝肝拼豆腐干🍢鵝肝入口即溶,加埋有蔥花同蟹子調味,好有口感同香味,連埋豆腐干食又係另一種層次。手工芝士明太子燒雞翼🍢雞翼外皮燒得焦香,肉質嫩滑,入面包滿明太子,小小鹹同辣,都幾特別!炭燒頂級澳洲安格斯腹心肉🥩

特選厚切牛舌串🍢

日式燒鵝肝拼豆腐干🍢

手工芝士明太子燒雞翼🍢

炭燒頂級澳洲安格斯腹心肉🥩
2019-05-27
2019-05-27 215 浏览
喺中上環區週末放咗工, 一個星期最期待嘅moment我諗冇乜人会即刻放工返屋企。約朋友食吓嘢happy hour relax 吓 都係指定動作慰勞吓自己。個friend 去左威靈頓街嘅Zentro, 相當受附近上班族歡迎嘅酒吧餐廳。 6點半去到差不多八,九成滿座, 熱鬧得嚟唔會話好嘈好喧譁, 外國人,OL, 上班族大多把酒談天, 甚有氣氛。 酒吧近窗可以打開窗戶相當開揚, 不過都拉上塑膠簾,保持冷氣充足。除咗單点食物, 小食,酒精飲品, 八點前都仲有lunch set, 真係非常貼心, 而且選擇亦唔少:東南亞美食,意粉,扒類,沙律, 選擇可以話多過公司附近嘅茶餐廳!! 價錢亦唔貴,一般都只係百多元已包括沙律,餐湯和飲品。感冒未清今晚唔飲酒住,点了Lime Soda & Ginger Ale。 酒精以外呢個係最醒神最啱呢個時候飲。餐廳另一主打就係備長炭使用嘅串燒。《 明太子墨魚燒》, 掃上燒汁, 非常惹味仲有微微嘅炭香, 墨魚咬落好軟熟鮮味, 連同辣辣地嘅明太子醬好吃到不得了!《西京燒銀鱈魚》午餐餐湯同沙律都好出色, 個麵豉湯更加可以媲日式餐廳, 熱辣辣唔會過鹹仲有豆腐卜係裏面。沙律菜顏

Lime Soda & Ginger Ale

餐廳另一主打就係備長炭使用嘅串燒。
明太子墨魚燒

西京燒銀鱈魚

《西京燒銀鱈魚》午餐
沙律菜顏色好均勻好靚,沙律汁酸酸哋,仲有兩塊燒蕃薯, 軟熟香甜。 銀鱈魚燒到好香,勁多魚油, 西京燒味增夠曬入味, 配白飯真係冇得頂

加咗錢餐饮轉蘋果汁, 竟然同銀鱈魚非常夾。

炭燒天多利澳洲穀飼安格斯肉眼扒薯條及雜菜午餐

《炭燒天多利澳洲穀飼安格斯肉眼扒 薯條及雜菜》午餐 $178
食過天多利烤雞都知道 菜色充滿印度香料風味, 現在就把天多利配合炭燒安格斯牛扒, 味道相當特別, 香料嘅味道完全滲入牛扒中, 或者有人會好擔心浪費咗塊牛扒, 但這就是它的特色呀
, 個人覺個口味新鮮略帶少少辣, 非常有新鮮感 。五成熟嘅牛扒燒得相當唔錯, 炸薯條仲係熱辣辣仲好似灑上味粉去炸, 食不停口!
明太子墨魚燒
西京燒銀鱈魚
星期五決定搵個好地方食lunch獎勵下自己,係威靈頓街往上環方向行到尾有呢棟The Wellington,上UG/F就有呢間裝修超靚既Zentro。呢間原來係出名食炭燒食物既,仲用係用備長炭添。入面有個好靚既酒吧。侍應都係外國人。前菜沙律(跟餐)先黎個前菜沙律,都幾大份,有燒過既南瓜添,跟義大利香醋,好開胃。炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼 配薯條及雜菜($168)第一次食炭燒既肉眼扒,好特別,燒完之後塊扒係橙橙地色架。聞落仲要係陣陣肉類炭燒後散發出黎令人流曬口水既香氣!lunch都可以食到BBQ食物真係好幸福。餐湯係菠菜蘑菇忌廉湯。銀鱈魚西京燒定食配味增汁 跟前菜沙律白飯及鹹菜($148)勁好食既銀鱈魚,滑嫩既魚肉一片片可以攤開咁食,骨又大大條非常容易拆,魚既鮮味無得彈,加上甜甜地鹹鹹地既味增汁,呢味送飯簡直一絕。因為係日式定食,個湯就變左面豉湯,都係非常好的。黎到呢間野無理由唔食番呢度既特色,所以都叫左三串燒物。雞胸軟骨($30)、日式燒鵝肝拼豆腐乾($68)、蘑菇($16)。餐飲品包果汁/汽水或者加$15要咖啡或茶。我叫左綠茶。呢度午市唔算人多而且環境好chill,地方適

前菜沙律(跟餐)

銀鱈魚西京燒定食配味增汁 跟前菜沙律白飯及鹹菜($148)

餐飲品包果汁/汽水或者加$15要咖啡或茶。我叫左綠茶。

呢度午市唔算人多而且環境好chill,地方適合同同事聚一聚傾下偈輕鬆下。
2019-05-24
  • 炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼配薯條及雜菜
  • 銀鱈魚西京燒配味增汁
2019-05-25 17 浏览
今次試新野,呢間係酒吧加西餐為一體嘅餐廳。而佢嘅signature 應該係備長碳,所以點都要試一試。上到來,門口有個大大嘅牌寫住備用炭,好明顯係招牌必食啦。餐廳其實算幾大,位置好多,主要係高枱同高椅子,配合返餐廳以酒吧加西餐嘅主題,而燈光相對比較暗。值得留意嘅係,呢度嘅Lunch Set 係去到夜晚8點鐘,所以夜晚來都可以選擇,抵讚!咁我地就可以試埋佢個沙律同埋湯。南瓜沙律沙律菜新鮮,味道清新爽口,而南瓜係煎過,好香,食完感覺好開胃!白菌忌廉湯好清新,飲得出有菌類既味道,雖然加左忌廉但都唔覺得膩。另外飲落好有口感,因為有少少菌類粒狀。炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼上枱時已經覺得肉眼扒很大塊,同平時食開西餐牛扒好唔同,因為佢係用備長炭燒,食落好有濃濃嘅炭燒香味。由於用炭燒,所以外型係一格格好有燒烤嘅痕迹。肉質嘅油脂分布好平均,食落好juicy。店員介紹話加左幾種香料一齊燒,味道幾特別,而且帶點少辣。而薯條炸得都算香口鬆脆,帶有少許油份。銀雪魚西京燒定食另外仲叫左銀雪魚西京燒,銀雪魚嘅外皮煎到微焦而且食落帶點脆,而雪魚本身肉質雪白且嫩滑,煮嘅時間剛剛好,另外配上少許雜菜,感覺非常

南瓜沙律

白菌忌廉湯

炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼

銀雪魚西京燒定食
另外仲叫左銀雪魚西京燒,銀雪魚嘅外皮煎到微焦而且食落帶點脆,而雪魚本身肉質雪白且嫩滑,煮嘅時間剛剛好,另外配上少許雜菜,感覺非常健康。而呢個定食是跟白飯同豆腐湯,感覺好滿足。

特選厚切牛舌串
呢度嘅串燒都係用備長炭燒,牛舌好厚身,聞到有好香嘅炭燒味。食落好爽口,唔會覺得韌,充滿油香同肉汁。

雞胸軟骨 & 自家製免治雞肉串
雞肉同軟骨嘅分布啱啱好,軟骨食落好脆,不過略嫌份量偏少。而免治雞肉食落有口感,加上用炭燒方式,味道一流,值得一試。

橙汁
自家製即榨橙汁,清新有橙味!

高格調的環境配合高質素的食物,辛勞工作了半天,想慰勞一下自己,充充電再回公司拼,所以揀了Zentro吃個高檔次午餐。Zentro超適合不受時間限制的上班族或悠閒族,有時趕工作,過了午餐時間就什麼都沒得吃,很可憐,這裡的lunch menu由中午供應到晚上八點,很貼心呢~Zentro不論日式還是西式食物都值得一試!銀鱈魚西京燒魚肉層次分明,薄煎香軟,入口嫩滑,調味恰到好處!炭燒豬扒是帶有𡁻勁的肉質,薯角配菜有驚喜,是加了辣椒香烤,與別不同呢餐廳最吸引的莫過於使用備長炭香烤的串燒,能把食材肉汁鎖住,不會烤乾變質,炭香的食物惹味出色,日式豆腐干拼鵝干,香烤後軟硬搭配出豐富的口感;煙肉廣島蠔串燒。蠔肉軟腍有汁,烤香後的煙肉香口不膩,保持原汁鮮味!Zentro環境一流,要是happy hour 來小酌幾杯,再以備長炭串燒左酒,別有一番風味。

• 銀鱈魚西京燒
聽同事講 中環威靈頓街The Wellington 有間酒吧餐廳,串燒水準唔錯, 既然有人試過, 就唔怕伏,一於去試試。 我們星期日晚六時多WALK-IN 到, 預期中客人不是太多。 這裡裝潢如一般酒吧餐廳, 面積也不小, 閒閒地可以坐百人以上, 全開放式設計, 因為夏天要開冷氣, 所以以膠簾代替窗檔風。                     餐廳除了有大量酒水供應外, 當然還有以備長炭直火燒的燒物。  最神奇是由12:00PM 供應至8:00PM 的午餐。  我們也是吃得之人, 怕只食串燒唔夠飽, 於是先點了一份午餐打底。  北海道咖喱英倉魚、帶子配雜菜 湯咖哩 $148由前菜至飲品也齊備前菜是蔬菜沙律、餐湯 磨菇湯磨菇湯濃稠可口, 香菇味突出,夠熱,  不俗。午餐主菜未到, 但一系列的串串燒而已送到面前。 據說以備長炭直火燒可以更令食物火喉更均勻。 先試試送酒小食, $32  比薯片更薄 ,脆卜卜蘸沙律醬食好正。 好期待呀,串燒一定要襯熱食。 炭燒新鮮大帆立貝 $48  帆立貝SIZE 雖然稱不上大隻,但鮮味度足, 可以一試。  其他串燒以肉類為主, 我最喜歡一定系  $59

餐廳除了有大量酒水供應外, 當然還有以備長炭直火燒的燒物。

最神奇是由12:00PM 供應至8:00PM 的午餐。

北海道咖喱英倉魚、帶子配雜菜 湯咖哩 $148

由前菜至飲品也齊備

前菜是蔬菜沙律、餐湯 磨菇湯

磨菇湯濃稠可口, 香菇味突出,夠熱,  不俗。

午餐主菜未到, 但一系列的串串燒而已送到面前。

據說以備長炭直火燒可以更令食物火喉更均勻。

先試試送酒小食,[燒鱈魚干] $32  比薯片更薄 ,脆卜卜蘸沙律醬食好正。

好期待呀,串燒一定要襯熱食。

其他串燒以肉類為主, 我最喜歡一定系  [自家製雞肉棒] $59

如稱它為雞肉丸更合適,有雞軟骨的口感,外脆內軟, 肉質有彈性,肉味濃 。

雞翼$36  無骨,炭火燒出香味, 雞皮微焦香脆。

特選厚切牛舌串 $48、 鹿兒島赤雞心 $29、 黑䐁肉 $36

吃了一連串肉類, 也需要蔬菜來中和一下

超甜粟$18、 蘑菇$16

前者略為燒過後更見甜度突出。

加了木魚絲的在燒蘑菇上,令味道更豐富,入口JUICY 。

大家已經吃得好飽, 但還有午餐的主菜

[北海道咖喱英倉魚、帶子配雜菜 湯咖哩]

將輕燒過的英倉魚 放入湯咖哩中, 英倉魚原條切半上, 魚肉細嫩不腥。

湯咖哩用來撈飯又嫌太稀,相信配烏東會更好。

咖喱如一般的日本咖哩香而不辣,蔬菜清新爽口。

美中不足是今晚大家都無喝酒,下次來吃串燒一定要不醉無歸。
2019-05-19
  • 串燒
2019-05-21 306 浏览
星期六簡簡單單咁喺上環食咗一間好舒服好chill嘅餐廳,最大特色係佢用咗備長炭去做每一款串燒,同埋佢個lunch Menu竟然可以食到八點㗎,星期六喎。炭燒天多尼式澳洲121穀飼黑安格斯肉眼$168呢個餐勁抵,原來仲有沙律同埋湯配,作為一個dinner真係無敵既價錢,個湯係白菌忌廉湯,但唔係果種好稠加左好多生粉水既湯,反而更食得出菌類既味道,比較清新,唔覺得膩。肉眼叫左5成熟,比較薄,用左幾種調味料,有籽然同迷迭香既味道,仲有濃濃既炭燒香味。另外個薯條好好食,無overcook,炸到岩岩好,每條薯條個外皮都有d碎碎,炸完之後令薯條更加脆。厚切牛舌串$48牛舌好厚身,用咗備長炭感覺好似冇咁多黑色點點,但有保持到好香嘅炭燒味,有肉味而且好多汁,爽口,一啲都唔韌。燒鱈魚乾$32起初以為好似由魚絲咁,但係原來燒乾晒好似薯片咁,咬落颯颯聲,聞落去好香,送酒一流。日式燒鵝肝拼豆腐干$68鵝肝燒到啱啱好,裏面好嫩滑,入口即溶,上面加咗蔥花同埋蟹子調味,口感同香氣到十足。豆腐乾食落比想像中乾身,唔係好食得出到未,反而有啲似薯片。明太子燒雞翼$42雞翼入面養咗好多明太子,小小鹹小小辣,唔需要額外調味,上

炭燒天多尼式澳洲121穀飼黑安格斯肉眼$168

厚切牛舌串$48

燒鱈魚乾$32

日式燒鵝肝拼豆腐干$68

明太子燒雞翼$42

雞翼入面養咗好多明太子,小小鹹小小辣,唔需要額外調味,上面嘅芝士反而唔係好重奶味,唔會搶咗雞翼嘅味道。

煙肉廣島蠔卷串燒$38

原來肉配上蠔會令到個蠔 嘅鮮味更加突出,廣島蠔燒到啱啱好,唔會縮到好細隻,裏面仲係好多汁。

兩個人食咗$500左右,如果淨係嗌呢度嘅午餐做晚餐的話會更加抵。

2019-05-18
2019-05-21 48 浏览
放左工約左個同事去飲杯Chill 下,咁同事就帶左我去哩間Zentro。位置好近地鐵站,行左幾步就到。搭Lift一上到去望向餐廳勁有Feel,一大排露台式嘅Bar 枱,可以一邊睇風景,一邊吹下風,飲杯酒談談心。就算冬天天氣凍都唔緊要,佢有火水燈。佢燈光同餐廳設計嘅配搭真係一絕。 因為我地去到嘅時間都比較早,所以我地就叫左啲嘢食醫下肚先。當我地想點餐時,Waiter比左份Lunch Set嘅Menu 比我地,我心諗而家幾點呀仲Lunch… …但係睇真啲,原來佢地嘅Lunch Set 係供應到夜晚8點。咁我地就叫左以下哩兩個Set:1.Lunch Set H. Chargrilled Australian Riverina’s Chilled 120 Days Grain-fed Black Angus Ribeye in Tandoori Sauce w/ Fries & Veg (8oz) 炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼配薯條及雜菜: ($168)哩個就係Waiter介紹比我地嘅,佢話10個人嚟食有9個人都會嗌喎,咁我地今次就信下佢啦。塊扒一上枱陣味,已經聞到我流晒口水。平時

炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼配薯條及雜菜

哩個就係Waiter介紹比我地嘅,佢話10個人嚟食有9個人都會嗌喎,咁我地今次就信下佢啦。塊扒一上枱陣味,已經聞到我流晒口水。平時Tandoori Chicken我就食得多啦,今次Beef 我都係第一次試,又估唔到個味幾夾。

2.Lunch Set J. BBQ Roasted Spring Chicken Served w/ Fries & Mixed Green 廚師特色燒春雞配薯條及雜菜: ($138)
廚師特色燒春雞配薯條及雜菜

哩隻雞就係我同事叫嘅…我睇佢賣相唔錯,所以都忍唔住要問我同事比啲我試下。食落唔錯,不過我都係鍾意我塊牛扒多啲,唔怪得Waiter都推薦啦。

話到明係Set,咁佢就緊係有包埋沙律同湯啦。
Salad: Mixed Garden Salad w/ Sun Dried Tomato Dressing

個沙律有好多我鍾意食嘅火箭菜,另外仲有幾款唔同嘅菜,食到我Jep Jep Jep。
Soup: Cream of Sweetcorn Topped w/ Red Pepper Puree

佢哩個湯同我平時飲嘅粟米湯好唔同,我覺得有啲似將粟米片攪碎晒嚟煮嘅,幾有粟米味之餘飲落口幾有Texture。
另外佢仲有包一杯果汁或者汽水,咁我地就揀左佢地嘅橙汁,因為佢地嘅橙汁係新鮮搾出嚟,而唔係用嗰啲咩咩先生定咩粒橙。
Orange  juice

咪住先!我地個目的係嚟飲返杯嫁嘛,點可以少得酒呢?
3.Sileni Cella Selection Sauvignon Blanc 2014 ($60/ glass)

4.Hoegaarden ($56)
Hoegaarden

!!!重點嚟啦!!!
飲酒點可以唔搵啲小食'食送'酒
5.備長炭燒牛舌($48/串)
備長炭燒牛舌

十分之好食!!!超級出色!!!其實我本身都唔係太鍾意食牛舌,但係食完哩串牛舌之後真係而家都仲有少少掛住佢<3想知有幾好食?真係講多無謂,自己走去試下!
Orange  juice
Hoegaarden
備長炭燒牛舌
中環的酒吧林立,而酒吧內小食大多配以薯片、雞翼等小食。但是次到訪的這間酒吧,比較特別,不僅有正餐可選擇,還有串燒作佐酒小食,是日式與西式的結合。我們點了燒帆立貝、燒大蔥、燒香菇、燒小青椒。這裹的燒物令人回味無窮,尤其燒帆立貝,火喉控制得恰到好處,外層燒得好香,有濃濃的炭燒味道,中間則是半熟狀態,所以入口很彈牙,且鮮味十足!很想再來一客!而其他燒物也很出色,燒香菇十分Juicy。細問之下,原來餐廳是用備長炭燒,所以保存到食物肉汁,不且燒乾。有師父現場即叫即燒!非常推介大家來吃燒物呢!另外,在晚上八點前,可以點Overtime Lunch Set,十分抵食。因為配有沙律、濃湯、飲品。而餐廳食物選擇十分多元化,有西式据扒、中式海南雞飯、印度羊肉飯、日式鰻魚丼等等,定必找到適合自己的食物。先來沙律開開胃。忌廉磨菇濃湯,十分Creamy,不是死䶢的味道,而且還有少少顆粒,增加口感。主菜是炭燒安格斯肉眼扒,滿滿的肉汁,不會太乾身。而且切開中間是嫩粉紅色,很美味。我們還加了餐飲,聊聊天,度過一個愜意的晚上。
炭燒新鮮帆立貝

有師父現場即叫即燒!非常推介大家來吃燒物呢!

先來沙律開開胃。
炭燒天多尼式澳洲120日穀飼黑安格斯肉眼

我們還加了餐飲,聊聊天,度過一個愜意的晚上。

2019-05-17
炭燒新鮮帆立貝